az a baj, hogy az alkalmazottak sem tudják mi az utolsó állomás. pl: bp-szolnok Pest megye bérlet és Tápiógyörgyétől - Szolnok 50% start klub jegy vagy újszásztól-szolnokig kell a jegy? ha az autópályás matrica gondolatmenettel megyeünk akkor Újszász, ha a mávossal akkor Tgyörgyéig jó a pest megye bérlet.
Szerintem nem múlik ki, mert az egész rendszer kissé oszd meg és uralkodj-elvű. Aki sokat utazik IC-vel, annak ez jobban megéri! A BKSZ létrehozásával is mennyit nyűglődtek, 20+ évet?
Valami abszolút országbérletet is csinálhatnának, ami mindazt tudja, mint a mostani START-klub VIP és a jelenlegi országbérlet egyben, megfejelve a vidéki helyi közlekedési társaságokkal (MVK, SZKT, V-busz, T-busz stb.) Na ez lenne a kánaán, a magyar SwissPass!
Igen, sajnos a törzsutasaikra sem gondoltak. Ahogy sok tízezer utasra sem ebben a "másképp" igazságtalan, új rendszerben.
A korlátlan közalkalmazotti, a megye24 és az okosjegyek mellett nem sok előnye maradt a Start kártyáknak. Szerintem új igénylés már nem sok lesz, most rengetegen vissza is váltják majd, egy év alatt végleg ki fog múlni...
Mivel nem főállású MÁV-csoport dolgozó vagyok, így nincs. Még ha 1-essel kezdődik a sorszám, akkor se. Az éves BKK-bérletet se tudom visszaváltani és becserélni, mert (papíron) nem vagyok ingázó. Változó munkahely, hülye helyzet...
Gondolom az volt a logika, hogy ha már a Budapest bérlet is egy kvázi megyebérlet, akkor minek különböztessük meg többitől. A dörzsöltebb utas majd kimazsolázza a megyéje/Bp utolsó állomását, a többiek meg szépen megveszik a teljes szakaszra a jegyüket. Sajnos az orszagberlet.hu alias ujtarifa.hu blog is országbérlet vásárlását javasolja, ha 1-2 megállóra átugranál a szomszéd megyébe. Kiegészítő jegyről szó sincs.
Egyébként nyáron úgy megemelték a 10-15-20 km-es jegyeket, hogy legfeljebb 100-150 Ft-ot lehet a Budapest bérlettel megspórolni. Aki meg nem cafeteriából kért ilyet, márciustól úgyis Pest megyét vesz ugyanennyiért és akkor minden cirkusztól megmenekül...
Ma felhívtam emiatt a Mávdirektet. Ugyanezt mondták. Megszűnt a csatlakozó jegy. De Bp-en belül továbbra sem kell jegy. Elég a Start kártya. Ha Bp-en túlra mész, akkor az utolsó bp- i megállás helyétől kell jegyet venni. Szerintem lassan beiratkozhatunk egy szemêlypênztárosi tanfolyamra...
Az új rendszerben nem ad a Startkártyára a rendszer Bp. kedvezményt, azaz ha az elővárosi kategória? határáig utazol (Szolnok, Szob, Fehérvár,stb.) a teljes szakaszra adja a jegyet, nem csak a budapesti utolsó állomástól, mint eddig (Rákoskert, RÚP, Tétényliget stb.).
Ma megkérdeztem egy jegyvizsgálót, ő azt mondta, hogy:
Bpen belül továbbra is lehet vele jegy nélkül utazni
Szabályos, ha a jegyet csak a Bp. határig/határtól veszed hozzá.
Egy semmilyen tájékoztatóban még nekem így szerepelt, aztán az oktatási anyagban már úgy ahogy mondod. Persze időben semmit sem kaptunk mi , dolgozók...
Én most azt tapasztalom, hogy a Start kártyánál elővárosban nem ad ingyen jegyet Bpen belül, és a városon belüli kedvezményt sem adja pl. egy szolnoki, váci út esetén.
A közalkalmazotti kategória az az első a listában? (Alkalmazásban állók utalványa)?
Helyi, azaz városi közlekedésben (pl. a BKK járatain) az ellátottak utalványával rendelkező utasok jogosultak nyugdíjas bérletet váltani,ám ez többnyire drágább, mint a kedvezményes vármegye- vagy országbérlet.................
A vármegye bérletet az applikációban nem tudod beállítani meglévő kedvezményként. Csak az országbérlet és annak 24 órás változata szerepel a kedvezmények beállításánál. Az pedig, hogy van egy érvényes megyebérleted az appban, azt nem veszi figyelembe. Nem egy fairtiq. Kicsi, nem olcsó, de legalább a miénk.. Tegnap egy kallert próbáltam kérdezni. Erre a megyebérletek/ összevont utazás kérdésre ő sem tudott mit mondani. Igaz, szerinte a Pest megye bérlet Bicske alsóig jó. Én Herceghalmot tudom..
Na ez kemény dolog, pont a pályavasútnál. Ez megérne egy futtatást az országos médiában.
Én már régóta hangoztatom mindenhol, hogy nem jelentkezőből van kevés, hanem egyszerűen nem hajlandóak felvenni senkit, mert nem akarnak pénzt költeni a munkaerőre. A médiában szépen előadják a "munkaerőhiány", "nincs jelentkező", "elöregedett társadalom" jeligéket, aztán azt szépen bekajálja a nép, és elofgadja, hogy nincs mit tenni, leépül a vasút.
A Facebook néha feldob MÁV karrier oldalos hirdetéseket a hírfolyamban, ott is látni érdekes kommenteket, sokan írták már, hogy pl. vasúti járműszerelői szakmával sem reagálnak a jelentekzésekre és hasonlók...
Én is leírtam már párszor, hogy 2017-ben friss diplomás gyakornoki programra is leráztak a "2 hét múlva visszajelzünk" szöveggel, pedig vasútbarát voltam, a szakdolgozatomat vasúti teherkocsik hegesztéséről írtam, valamint már fél évet gyakornokoskodtam előtte Miskolcon a TS Hungaria járműjavítóban (- és gyártóban). A felvételi során jó hangulatban elbeszélgettem egy HR-essel, illetve valamilyen reszortossal, ők is elsírták, hogy hatalmas a munkaerőhiány, mérnökhiány, blablabla, aztán azóta is telik a 2 hét, mire visszajeleznek. :)