Keresés

Részletes keresés

Oszi Creative Commons License 2001.07.09 0 0 6
Köszönöm az eddigi válaszaitokat.

Szeretnék akkor most újabb kérdésekkel előjönni ennek a kinti megélhetési vonalnak a mentén.
A munkainterjún az adóval kapcsolatban azt mondták, hogy nyugodtam számolhatok a kettővel való osztással. Akkor tehát nettó 22.5k SEK.

Node:
1. Azt hallottam, hogy Svédországban ingyen van a víz, gáz, villany. Igaz ez? Elég meseszerűen hangzik...
2. Mennyire írhatók le az adó(alap)ból olyanok, hogy szakkönyvvásárlás, kongresszusi részvétel, betegbiztosítás, nyugdíjalapba történő befizetés?
3. Konkrétan mennyibe kerül
- a betegbiztosítás
- egy 3 szobás, 70-80 m2-es lakás Stockholmban vagy ésszerű közelségében?
4. Ha én már legálisan ott dolgozom, akkor a feleségem is kaphat könnyen munkavállalási engedélyt, vagy ez nehézkes procedúra (mint pl. állítólag Németországban)?

Egyelőre ennyi, de lesz ám még kérdésem!

Üdv,
Oszi

Boszorka Creative Commons License 2001.07.06 0 0 5
Kedves Oszi,
Bár már 30 éve elköltözem Stockholmból, még tartom a kapcsolatot. Most nemrég is voltam ott. Az igazság az, hogy a felkinált fizetés nagyon jól hangzik. Nem szabad elfelejteni a meglehetősen horribilis lakbéreket, valamint a lakáshoz jutás nehézségeit. Kevés a bérlakás és rendszerint csak az igen drága kapható. A svédek legnagyobb része saját házban vagy szövetkezeti öröklakásban lakik. Amugy a megélhetés európai átlag, vendéglőben étkezni nagyon drága. Iskola ingyenes. Ha az aranyműves feleséged nem tud elhelyezkedni a szakmában, elég gyenge a svédek ékszerkulturája (puritanizmus) könnyen átképezheti magát fogtechnikusnak. Az áraktól függetlenűl figyelembe kell venni a hosszú sötét telet, amit lelkileg nehéz elviselni. A nyár világos de nem mindig meleg, de biztosan rövid. Az adózásban élen járnak a svédek. Csalni nem igen lehet és meglehetősen progressziv az adózás. Érdemes lenne megérdeklődni, hogy adó után mennyi lenne a fizetésed. A svédek nem társas lények, általában a nálunk megszokott társadalmi élet nem igen létezik. Rendes magyar iskola nincs. Van viszont egy magyar ház, ami mostmár inkább erdélyi mint magyar. Ott foglalkoznak a gyerekekkel is, olyan vasárnapi iskola szinten. Az 56-os generáció már kiöregedett, a második generáció már rendszerint nem is beszél magyarul. Baráti köröm gyerekeiből itélve. Hogy ki hogy érzi magát nagyon egyéni, persze mindent meg lehet szokni ha muszály. Ha van még kérdés szivesen válaszolok ha tudok.
Előzmény: Oszi (-)
Oszi Creative Commons License 2001.07.06 0 0 4
Kedves Deviáns Messiás!

Köszönöm az eddigi választ.
A következő kérdésem az iskoláztatásról szólna: külföldiként simán beírathatom a gyerekemet egy ottani iskolába? Fizetni kell érte vagy ingyenes?
Vagy - mivel azt hallottam elég sok magyar él kinn - létezik esetleg magyar nyelvű iskola is? Ha igen, érdemes-e oda küldeni a gyereket?
Tényleg, mi arról a tapasztalatod, ha valaki kimegy, aztán néhány év múlva választhat, hogy marad, vagy hazajön: szoktak ilyenkor hazajönni az emberek? Vagy nyugodtan rendezkedjek be már indulásnál a gyökér-eresztésre?
Ti ottani magyarok gyakran összejártok egymással, vagy idővel másodlagos szemponttá válik a nemzeti hovatartozás?

A feleségem aranyműves. Van esélye, hogy (akár a szakmájában, akár egyébként) munkát kapjon, ill. legális munkavállalási engedélyt kapjon?

Oszi

Oszi Creative Commons License 2001.07.05 0 0 3
A betegbiztosításra nem is gondoltam... különben kórházba mennék dolgozni (orvosként), talán ezért nem jutott eszembe, hogy a másik oldalról is érinthet az ügy :-)
Előzmény: Deviáns Messiás (1)
Oszi Creative Commons License 2001.07.05 0 0 2
Az ijesztett meg, hogy egy ismerősöm, aki nemrég járt kinn egy-két napot, mondott néhán (meglehet, nem a legrelevánsabb) árat: sör, fagyi, buszjegy.
Ezek kb. 5X annyiba kerülnek ott (átszámítva), mint itt, Ebből jött az aggoadalom, hogy ha 1 SEK vásárlóereje csak 5 HUF-fal lenne egyenlő, akkor már nem annyira jó a buli...
De lehet, hogy csak le akart beszélni a srác.
Előzmény: Deviáns Messiás (1)
Deviáns Messiás Creative Commons License 2001.07.05 0 0 1
Hej! :-)
1967 óta Svédországban (Stockholm) élek.
Az átlagfizetés brutto 20 kSEK, tehát az igért 35 k nagyon jó fizetés. (Egyetemi tanár, elitprogramozó...)
Majd a lakbér is böven kijön az extra 10 kból.
Van, ami drágább itt mint máshol, valóban. Szeszesitalok, vonatjegy, fajkutya ...
Meg a fogorvos. Apropĺ: a betegbiztosítás?
Egyébként nem igaz, hogy drága ország, Olaszország drágább.
Mitöl félsz, hogy inged-gatyád rámenne?
Előzmény: Oszi (-)
Original Ganjaman Creative Commons License 2001.07.05 0 0 0
Gratula a nem 0 álláshoz!

Finnországról azt hallottam, hogy havi 300k HUF elegendő a megélhetéshez. Többet nem tudok segíteni (de felhozom a topicot!:-)

OG

Oszi Creative Commons License 2001.07.05 0 0 topiknyitó
Olyanok segítségét szeretném kérni, akik aktuálisan Svédországban laknak vagy nemrég ott laktak, netán nem laknak ott, csak jól ismerik az ottani viszonyokat.

Arról van szó, hogy kaptam egy állásajánlatot Stockholmba. Az első hat hónapban 35.000 SEK, majd ezt követően 45.000 SEK fizetést kapnék (bruttó persze, tehát nettó a fele). A 35.000 SEK-es időszakban viszont ők fizetnék a szállást. Meg tudjátok nekem mondani, hogy ez mennyire jó fizetés odakint, érdemes-e erre kimenni? Mondjuk átszámítva mesésen hangzik (nemcsak HUF-ra, de DEM-re számolva is), de az ottani árakról ijesztő híreket is hallottam.
Finanszírozható-e belőle, hogy a nejemet és 2 gyerekemet (akiket ott be szeretnék íratni az iskolába is) vigyem?

Majd még egy csomó mindent is szeretnék kérdezni az ottani élet praktikus részleteiről, de egyelőre erre szeretnék választ kapni.

Üdv,

Oszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!