2019-ben tudtommal feketén ment. Örülök hogy Zamárdiban nyaralok. Sajnos idáig is elhallatszik, de tompábban. Széplakon már durva. Csodálkoznék, ha jövőre is engedélyt kapna. Mintha a Petőfi híd alatt száguldozott volna korábban.
Két barna fa vagy fautánzatú kalóz hajó is imitáció szépen, sűrűn forgott.
Volt viszont egy sötétbordó vagy barna (a színén vita volt) motorcsónak mely kb. délelőtt 10-től este 20-ig, kb. 30 percenként kirohant Siófokról úgy kb. 1 km-t, ott tette-vette magát, bőgette ahogy bírta, hirtelen lassítások, nagy gyorsítások, utasok szórakoztatása.
Húsz percig csinálta a hangzavart majd visszament Siófok kikötőbe és újabb 10 perc múlva kezdte újra.
A menetrendszerintiek nagy vagy nagyobb hajóknak egy csöpp hangjuk se hallatszott el Széplakig (1,6 km) ha Almádiba (?) , Füredre vagy Tihanyba mentek Siófokról.
Csend volt mert a hajók kb. 1,6 km-re indultak Siófok hajóállomásról, és úgy haladtak át a Balatonon, hogy egy csobbanás hangja se jutott el a Széplaki szabad strandra.
Bezzeg a bordó/barna motoros hangja.
Először is olyan a hangja mintha gázturbinás lenne.
Nyilván nem az, de a hangja hasonló.
Rendkívül erős a hangja, bömbölő, vastag bőgése van, 1,5-2,0 km-ról is elnyom minden beszélgetést amit a tőled 2-3 méterre lévő társaddal folytatsz a part menti vízben.
Övé a Balaton part hang sávja naponta 10,00-től kb. 20.00-ig, folyamatosan több km-n át...........:-(((
Kinek a fijjja, jánya, ánygya, bátyja, akárkije lehet aki ilyen tevékenységre engedélyt kap?
Ebben a cikkben szerepel róla sok érdekesség, bár vannak nyilvánvaló hülyeségek is benne. Korábban nem gondoltam volna, hogy Dél-Amerikától Indiáig annyi helyen járt ez a hajó.
Akár még lenne is parányi helyénvalóság a dologban. Egy más szociális közegben az egyik közös kollégánkkal vitattuk a Ti és az én szakközépeinken tanult tantárgyainkat. Ebből adódott a megállapítás, ami nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy a gépészeti rész az alapoktól kezdve ugyanaz, csak a további szinten változik hajógéptan ill. mezőgéptan formában. Ezért azonosak még a gyakorlati oktatás alaptémái is a "lékaisoknál" és nálam is és lehet az "általános" gépiparisoknál is, bár kétlem, hogy ott lenne famegmunkálás. A későbbiekben tanultak aztán azt eredményezik, hogy Ti ügyesebben rundóztok a SOPRONnal, nekem meg ugyanez a silókombájnnal megy jobban. Viszont egy Lékais számára ez a parányi hátrány - mivel gépészeti alapjaink azonosak - rövid idő alatt behozható !!!
De egy mezőgazdasági szakközép udvarán ne egy LÁNG álljon műemlékként, bár neki is van némi jogosultsága, mert bizonyára hajthatott valaha stabil motorként sok-sok mindent ami mezőgazdasági gépezet. A magyar mezőgazdasági gépgyártás volt olyan szinten, hogy CSAK egy LÁNG motor a valamelyik szakközép udvarán, a magyar mezőgéptermékeket figyelembe véve, tényleg egy SZÉGYEN. Legalább akkora, mint az, mikor az én szakközépemen kb. 19 évvel később végzett, gépészmérnökké vált egyén arra a sokadszori kérdésemre, hogy " hajtja -e, tekeri-e az önindító az autód motorját?", akkor Ő ezt a mobiltelefonja odatartásával igyekszik nekem megválaszolni a telefonba.... Az ilyen hogyan kezdene hozzá egy LÁNG befecskendező porlasztó beállításához?
Pedig a működési elve a ZETORéval azonos.... Ez a következő szégyen. Egy NAGY SZÉGYEN!
Az angol Waverley esetében ez áll fenn. Felújították, idén még tehetne jópár utat, de valóban, a személyzetet elvitte a cica. Csak jövőre várható - ha a csillagok állása addigra megengedi - hogy ismét üzembe álljon.
Jó itt a Petőfi meg Kossuth feléleszteseről írni, de amikor a meglévő 11 vizibuszból egyet sem tudunk meghagyni, felújitani és nosztalgiazni, sőt még a legszebb noszatlagiahajó is áll egesz nyáron, akkor sok értelme nincs...
Úgy tudom, a svájci hajókban mindben új kazán van. Azt meg is kell terveztetni, jóváhagyatni - és persze a mai EU normáknak megfelelő kazán kell (hegesztett, előírt anyagból). Ez nem olcsó.