Na megpróbálom röviden leírni.
Akinek nincs türelme elolvasni az egészet, a végén összefoglaltam pár pontban.
Az esetem egyszerűnek indult, nem volt benne semmi extra, áthidaló kölcsön vagy hasonló. Azt már tudtam a nővérem pédájából (azt hiszem, ő a lakáskasszánál volt), hogy ha bármit módosítani akarsz menet közben, akkor eléggé megszívod. Szóval lejárt a befizetési időszak, megérkezett az összes befizetés rendben a Fundamentához. Megkaptuk a nyilatkozatokat, nekem is és a feleségemnek is volt egy-egy 500e Ft-os szerződésünk. Házat építettünk, és egyéb okból már meg kellett szerezni a lakhatási engedélyt, bár a ház közel sem volt még kész (ez a lakhatásihoz nem is szükséges). Tehát hiába lakunk a betonon, építésre nem vehetem fel az összeget, mint lakáscélú felhasználás, hát akkor legyen felújítás. Kértem a betétösszeget és az állami támogatást, meg gondoltam a hitelt. 280e Ft felett azonban ingatlanfedezet szükséges a Fundamentának, és mivel vettem fel kedvezményes lakáshitelt és szocpolt is, az ingatlanfedezet bejegyzéséhez meg kell szerezni a hozzájárulást a kincstártól és a hitelező banktól is. Mivel nem túl nagy összegről volt szó (a ház építéséhez képest), egyszerűsítsünk a dolgon, csak az én szerződésem után kértük a hitelt, így 280e alatt maradtunk. Nyilatkozatokat, tulajdoni lap másolatot, költségvetést elküldtük, az ügyfélszolgálat szerint érkezéstől! (03.29-én adtam fel, szerintük ez 04.08-án érkezett be) számított két hónap után van lehetőség a betét kifizetésére. Számlát csak a kifizetés után fogadnak el, de az élet nem áll meg, építőanyag kell, akciók jönnek-mennek. Könyörgés a kereskedőknél, hogy adjanak később számlát, és várjuk a kifizetést. Kiderül, hogy mivel én hitelt is kértem, a betétemet is csak akkor fizetik ki, ha a hitelt elbírálták. Jó akkor meg küldjék már a hitelkérő csomagot! Legalább addig a feleségem betétje megérkezik. De nem, helyette levélben felszólítás hiánypótlásra, hiányzik a 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat. Felhívom őket, hogy én elküldtem ekkor meg ekkor, a nyilatkozatokkal együtt, csak a két nyilatkozathoz egy tulajdoni lapot csatoltam, mivel ugyanarra az ingatlanra költjük a pénzt, és hogyan lenne 30 napnál nem régebbi, ha másfél hónapja a nyilatkozattal együtt be kellett adni. Mondták, jó, tényleg az én szerződésemnél vették figyelembe, de majd intézkednek, és menni fog a pénz. Két hónap lejárt, megjött a pénz, de nem a feleségemé, hanem az én betétem! Pedig még a hitel papírok be sem lettek adva. Nem baj, örülünk neki, de kéne a másik betét is. Újabb telefon, mikor utalják már? Tulajdoni lap hiányzik, de látják, hogy a kolléga jelezte a kiutalósoknak, hogy vegyék figyelembe az én lapomat. Tessek egy kicsit várni, nemsokára utalni fogják. Egy hét várakozás, újabb telefon, szó szerint ugyanaz a válasz. Újabb egy hét, újabb telefon, ugyanaz a válasz. Megkérdezem, hogy akkor mikor fognak már végre utalni. Várhatóan két hónapon belül. Az már lejárt. Akkor mindjárt utalják. Mikor? Nem tudják. Ki tudja? Senki. Akkor adja a főnökét! Ő a főnökhelyettes. Akkor a nagyfőnököt! Vele így nem lehet beszélni, ő csak segíteni akart, de én nem tartok rá igényt. De tartok. Külöben is, velem nem is beszélhetne erről a szerződésről, mert a feleségemé. Jó, akkor válaszoljon egy elvi kérdésre: ha minden papír rendben van, mikor kell fizetniük legkésőbb? Két hónapon belül. Az már lejárt! Várhatóan. De mikor KELL legkésőbb?? Vele így nem lehet beszélni. Akkor akár 15 év múlva is fizethetnek, ha úgy akarják? Nem. Akkor mikor kell legkésőbb? Ne kiabáljak. Mikor kell fizetni? Nincs ilyen, feldolgozási sorrendben. Akkor akár évek múlva is lehet, ha sok szerződés van és lassan dolgoznak? Nincs válasz. Mikor utalják a betétösszeget? Megsürgeti megint. Visszhall.
Biztonság kedvéért felhívom a Földhivatalt (nem másoltam le a tulajdoni lapot), hogy ki szerepel tulajdonosként? Kiderül, hogy csak én, mivel az enyém volt a telek, és hiába építettük közösen, és hiába szerepelünk minden papíron, a földhivatalhoz benyújtottakon is közösen (építési engedély, az összes számla, hiteligény, szocpol, használatbavételi engedély, épületbejegyzési kérelem...stb), a hivatal csak ügyvédi ellenjegyzett papír alapján módosít a tulajdonviszonyokon. OK, a Fundamentának igaza volt, tényleg nincs megfelelő tulajdoni lap, de miért nem mondták meg a sokadik telefon után sem, hogy konkrétan mi a bajuk, és tényleg nincs semmi kötelezettségük a kifizetés határidejére.
Kerestem egy ügyvédet, hogy csinálja meg a papírt. Ház értéke 15m Ft, csak fél %-kal számolva is 75e Ft, baráti alapon 20e Ft-ért megcsinálja. Mindez az általam már befizetett betétért és az állami támogatásért! (Jó, ezt amúgy is redezni kellett.)
Most jön a csavar a dologban, a Fundamenta nem fogadja el széljegyben a tulajdonosi bejegyzést, csak ha rá kerül rendesen a tulajdoni lapra! AZ legalább fél év. Nem baj, van sürgősségi eljárás, csak kell egy igazolás a Fundamentától, hogy nekik ez kell a kifizetéshez, akkor megvan két hét alatt. Bemegyek a helyi irodába, kérek igazolást. Nincs, Pestről kell kérni, küldjön a feleségem egy faxot ennek és ennek. Telefon feleségnek, fax megy, kérjük faxolja vissza a papírt, és küldje el postán az eredetit. Várok, semmi válasz. Jó, akkor a héten már nem tudjuk beadni a Földhivatalnak, majd jövő héten megjön. Várok két napot, semmi. Telefon, kérem az ügyintézőt. Azzal én nem beszélhetek, csak az ügyfélszolgálattal. Akkor azt. Ott előadom a problémát, és kérem újra az ügyintézőt. Nem veszi fel, keressem újra, addig is üzennek neki. Nem részletezem, vagy tízszer kerestem, minden alkalommal a fenti cécó, egyszer oktatáson volt, egyszer tárgyaláson, egyszer ebédelt és így tovább. Végül kiderült, hogy valójában végig táppénzen volt. Egy kis ordítozás, majd a helyi képviselő megszerzi a papírokat, egy hét után.
Most jöjjön a hitelkérelem. Kb 230e Ft-ról van szó. Kell az adóson (rajtam) kívül egy kezes, és közjegyzői okiratban kell elismerni, hogy tartozom (kb 50e Ft a díja). Na, azt már nem! Jó, akkor hozzak még egy kezest, jövedelem igazolásokat. És egy folyószámla-kivonatot. Ahhoz meg mi közük, hogy mire költöm a pénzemet?! Kell, mert a biztonság miatt. Mondom, alig több a hitelösszeg, mint egy havi fizetésem, és előtte négy évig minden hónapban fizettem már nekik! Nem baj, az kell. Jó, vittem nekik. Erre töltsek ki egy papírt az ingatlan adatairól. Minek, amikor nincs ingatlanfedezet! Igaz, de azért töltsem csak ki, és akkor ők ingyen felértékelik. Értékeljék a sajátjukat, ehhez semmi közük! Nem töltöm ki! Mikor kapom meg a hitelt, ha már elszámoltam a betéttel? Várhatóan 30 nap. Mikor legkésőbb? És így tovább...
Összefoglalva:
- Sehol nincs semmilyen végső határidő, amin belül teljesíteni kell a kifizetéseket.
- A hitel nem jár, hanem adható!
- Ugyan 6 % a hitelkamat, de nem jár a törlesztés után adókedvezmény!
- Soha sem beszélhetsz azzal, akinél elakad az ügyed, csak üzenhetsz neki!
- Sokkal több papírt, igazolást biztosítékot ...stb kérnek, mint egy több milliós lakáshitelnél, sokkal szigorúbbak az előírásaik, pedig az összegek jóval kisebbek, és már fizettél nekik 4 éven keresztül előre, mint a katonatiszt. Állítólag tavaly még szarabb volt.
- A járulékos költségek messze nagyobbak, mint az egész haszna (állami támogatás plusz kedvezményes? hitel).
- Hiába van pénzed, hogy megvedd az építőanyagot akkor, amikor az akcióban van, nem teheted, csak akkor, amikor ők már utaltak, mert különben nem fogadják el a számlát. Ők meg akkor utalnak, amikor akarnak.
Ennyi elég? |