Keresés

Részletes keresés

jános 55 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 17097

A beteg leveleket és hajtásokat természetesen szedd le, hogy tovább ne fertőzzenek. Többnyire a friss hajtásokon szokott lenni fertőzés azok pedig már nemigazán kellenek.

 

Előzmény: Laja73 (17092)
g.anti56 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17096

Ezerjó

g.anti56 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17095

Zöld fürtű

g.anti56 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17094

Pozsonyi fehér

Zalancelot Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17093

Csak annyi esett?

:-)))))

Előzmény: medveger (17085)
Laja73 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17092

RAMBO, jános 55 - hú, nagyon köszi, akkor megnyugodtam. A Flóra már lila, de nem tudom eldönteni, hogy a betegségtől, vagy már érik. Kicsit korai lenne még, bár idén minden hamarabb történik. 

Amikor ilyen betegség van, azért el szokták távolítani a beteg leveleket, hajtásokat, nem?

Thx again

juhosttt Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17091

Ha valami késői fajta és a fürtöt támadta meg, (az ez-az-ból nem derült ki mi az), akkor még érdemes lehet. Ha korai fajta és pár levélen mondjuk peronosz van, akkor nem érdemes. Ha nagyon előtört, akkor is max a szüret után, hogy a tőke még tudjon raktározni a következő évre.

Előzmény: taormina001 (17090)
taormina001 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 17090

csemegeszölöt ilyenkor permetezünk még?

Ez-az látszik rajta elég diffúzan, de nem súlyos.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.15 0 0 17089

Én se vagyok profi félre ne értsd!

Én is tanulok innen, tanulok könyvekből és nagyon sokat tanulok a hibáimból...

Első körben az új telepítésű szőlőknél én a réz/kén kombót elhagynám, mivel azok perzselni tudnak és szvsz úgy rémlik, hogy az a növekedésben is képes picit visszafogni.

Továbbá tekintettel h még 2-4 évig nem fog teremni, így sztem nem kell annyira bio meg öko szemlélet. Én ilyenkor 1-3 felszívódóval mennék, hogy tutira mennyek, továbbá hogy a gyökérfejlesztésre és a lombozatra is tudjon gyúrni a tőke.

 

Amúgy locsolni addig tök felesleges amíg a hajtás nincs legalább 3-5 levesen. Ezt sok esetben csak nyár közepére éri el. Ha addig nem szárad ki, akkor gyökere van, ahol már érdemes locsolni. De az erős, szárazságtűrő fajták megélnek akkor is ha nem locsolod.

Előzmény: drotszamaras (17087)
Gudora Creative Commons License 2014.08.15 0 0 17088

Sziasztok!
Én a múlt héten pénteken, permetezés előtt végigjártam a zalagyöngye vágót, és minden fürtről egyesével leszedegettem a kirepedt szemeket. ( 150 tőke)
Szombaton éjjel és vasárnap délelőtt is volt egy rövid, de annél kiadósabb zápor. Tegnap előtt csak a sorok elején láttam újabb repedt szemeket, a sorok közepén az időjáráshoz képest jól néznek ki a fürtök, de lélekben, és testben készülök a korai szüretre a zalagyöngyében. A rizling viszonylag jól bírja, de az álmom, az októberi szüret most nem tűnik elérhetőnek. Ha csak az idősebb hölgyek meg nem kegyelmeznek, egy kis szép ősszel.
Más: én is halottam, hogy az akác oszlopok is kaphatnak gombás fertőzést, ami tovább terjedhet a tőkére. Hallottatok már erről? Most már az oszlopokat is kell permetezni?
Várakozási idő van??? :-))))))))
Ez már-már őrület.

drotszamaras Creative Commons License 2014.08.15 0 0 17087

Nem tudom ,hogy meg égett volna! 5 literes permetezőbe3ml permetszert raktan. Ez sok lehetett neki? Az ubira is ezt szortam meg a nagy szőlőre is. Valanikor mácius elején amikor a dugványozást kérdeztem akkor csak azt írta valaki,hogy rakjam le mind az öt szemet és locsoljam! Én most ezt a permetezést csak magam találtam ki . De most mit tehetek a megmentésért ? Én a nagy szőlőmet sem permeteztem meg csak rézgáliccal de azt már másodszor az iskolát pedig csak egyszer.Tudom ez nevetségges de sajnos én nem értek a szőlő termeléshez és csak az itt adott tanácsokból próbálok termeszteni. A nagy szőlőt még érdemes valamivel meg permetezi esetleg ? 

Előzmény: juhosttt (17077)
granov Creative Commons License 2014.08.15 0 0 17086

Zsendüléskor (10 napja) kapott Cabrio Top-ot és most (kopp-kopp) nem látok semmi bajságot. Csak ami a tavaszi/virágzáskori lisztből maradt. Ezzel a Cabrio-val meg kénnel sikerült megfognom a lisztet júniusban.

Amik kirepedtek azok be is száradtak. Élő fürtbetegség ezt az egyet találtam:

 

Ezt nem tudom mi a kórság, a mellette lévő tőke már hiányzik (sajnos több hasonló is van):

medveger Creative Commons License 2014.08.15 0 0 17085

A tegnapi eső nálunk.

Én még bizakodom, bár egyre kevésbé van miben...

 

RAMBO Creative Commons License 2014.08.15 0 0 17084

Én Championt használok, de ennek ellenére van nálam is minden, mint a bazárban. Olyan betegségek jelennek meg, amiket nem is láttam még a szőlőmben: pl. orbánc! De komoly fejtörés volt a kései perenoszfertőzés felismerése is, egy pillanatra be is szartam, hogy elért hozzánk az aranyszínű sárgulás. Ezt azonban csak az új telepítésen láttam, ott kevesebbet permeteztünk, de arra rámentem most is (Dithane), mert kellett neki. 

 

A szőlőszemek duzzadnak, már teljesen elvékonyodott a héjuk, szerintem le fog folyni a tőkékről az idei termés. Tegnap nálunk több mint 40 mm (!) esett (megtelt a csapadékmérő pohár, ezért nincs pontos szám). Ha innentől szeptember végéig egy csepp sem esne, akkor hinnék a szüretben. 

Előzmény: gardonyim (17083)
gardonyim Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17083

Ez a mai eső már rohadtul nem hiányzott. Rengeteg frissen kivirágzott peronosz foltot láttam a hét elején, félek, hogy most teljesen berobban, és leviszi a teljes lombot. Sajnos idén azt vettem a fejembe, hogy támogatom a hazai ipart és a magyar szellemi termékeket, ezért réznek a Bordói Neo nevű csodaszert használtam. A hatása olyan, mintha ki sem fújtam volna. Jövőre visszatérek a réz-hidroxidra vagy a réz(I) oxidra.

Az ESCA helyzet nálam felemás: fent a szőlőben csak egy tőkét támadott meg (és azon mintha már tavaly is láttam volna tünetet), de lent a nyaralónál két - korábban teljesen tünetmentes - tőkét nagyon durván elkapott. Ez 36 tőkéből elég rossz arány. Külön bosszant, hogy az egyik életem első sikeres oltása.

 

Üdv,

Előzmény: RAMBO (17074)
RAMBO Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17082

Francokat. Kicsit nehezebben készül fel a tőke a télre, de ennyi. Ha az idei termésed nem fertőzött, akkor akár be is érhetne (ha sütne a nap szépen).

Előzmény: Laja73 (17079)
granov Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17081

Köszönöm, ezt a hajas dolgot már mintha hallottam volna.

Vszeg a rajta lévő zsíradék szaga nagyon emberi.

 

Hirtelen hajat most nem hiszem, hogy tudok e szerezni, de erre "hajazva" van egy gondolatom ami ugyancsak emberszagú és "kéznél" van: kivágott Pet palackba szivacs, szivacsra "sárga folyadék", S Ez  fellógatva az oszlopokra.

Előzmény: jános 55 (17078)
jános 55 Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17080

Szerencsére, ettől még a jövő évet nem kell temetned, ne keseredj el.

Előzmény: Laja73 (17079)
Laja73 Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17079

Hello

Bocsássátok meg a városi hülyegyerek kérdést, de a mostani peronoszpórám csak annyit jelent, hogy az idei évet buktam, vagy annak a tőnek game over?

jános 55 Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17078

Üdv.

 

Pár évtizede, egy munkatársam idős nagyapjánál voltunk a szőlőben. Ott láttam a sorok végein kis "labdákat" felakasztva az oszlopra. Nem tudtam, hogy mik azok, ezért megkérdeztem, Kiderült, hogy az őzek ellen védi a szőlőt. A fodrásznál összeszedett haj volt kis hálókba csomagolva és felakasztva. A tájékoztatás szerint ha "emberszagot éreznek menekülnek". Nos kb kettő éve a szomszédom szőlője a kiserdővel határos és ő is panaszkodott, hogy az őzek bejárnak a szőlőbe. Eszembe jutott ez a módszer javasoltam neki. Ő is kihelyezte a hajat és azt mondja, hogy azóta nem jönnek az őzek. Persze az is lehet, hogy más okból, de tény, hogy nincsenek, nem rágják a szőlőt. Szerintem egy próbát megér.  

Előzmény: granov (17061)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17077

Lehet megperzselted. Én a dugvány és oltvány szőlőt nem permetezem réz-kénnel, nehogy megégessem a gyenge hajtását. (Még este sem). Idén csak 1x kapott quadris-t 1x eclair-t 1x mistert. Bár sztem liszt harmat ellen itt elég hanyag voltam.

Viszont a sok éves szőlőknél csak pár napja láttam peronoszt, azt is inkább a fejművelésű tőkéken és csak az ezerjón. 

Egyetlen egy liszt harmatos fürtöt láttam eddig, a mathiasz jánosné muskotályon, azt le is szedtem és kuka... 

 

Előzmény: drotszamaras (17075)
BZoltan Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17076

3-4 hetente vad ellen fújni? Ilyen évben mint az idei, kinek van erre ideje? A talajtömörítésről most nem is beszélve.

Előzmény: villamosjegy (17068)
drotszamaras Creative Commons License 2014.08.14 0 0 17075

Üdv mindenkinek!

Kezdő vagyok a szőlészetben! Van 30 db iskoláztt veszöm,ami 5 szemes volt és mind az öt szemet a földbe raktam . Van is mostanra rajtuk 20 -40 cm es hajtás,ōntöztem és bordói lével meg is permeteztem. De most sárga a végei és barnák a levelek már ami még fentvan. De ami érdekes van mégvan kető biankám is ami nem tudm hány  éves de ezeken semmi sem látszik pedig az iskola el,ejében van . Segítségeteket előre is köszönöm.

RAMBO Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17074

Nálunk a sok esőtől kezdenek felrobbanni a szemek. Jó csapadékos év ez az idei. A múlt vasárnap megettem az első szem gohér szőlőt. Rézkén íze volt :) Vicces, de a sárfehér is érik. Viszont megjelent a szőlőorbánc, ami azóta nem volt itt, mióta én gazdálkodok. A kései perenosz is jelentkezett (könnyű összekeverni valamilyen mozaik fertőzéssel), egészen vicces, mi mindentől sárgul-barnul a szőlő levele. Az ESCA is öldököl, idén mindennél nagyobb erővel. 

granov Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17073

Háát ahogy olvasom: "háromleveles hajtásállapottól a virágzás kezdetéig "

Hatóanyag: állati zsiradék.

Ez tavasszal biztosan nagyon jó, de most kétségeim vannak a borra gyakorolt hatásáról.

Mindenesetre köszönöm az ajánlást, mert vannak olyam részek ahol tavasszal is kárt okoznak.

Előzmény: villamosjegy (17071)
alfi13 Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17072

Ez a szer a mókusok és a pele ellen is hatásos mert én ezekkel küzdök.

Előzmény: villamosjegy (17068)
villamosjegy Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17071

Ha jól tudom nulla évijű a készítmény, de ezzel nincs tapasztalatom, mert nekem tavasszal szoktak kárt okozni a vadak, ilyenkor már békénhagyják az állományt. Remélhetőleg idén is így lesz.

Előzmény: granov (17070)
granov Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17070

A lepermetezett növényt mennyire eszi az ember?

Mert érésben lévő alma esetén ugye van egy mosás az evés előtt de szőlő esetén?

Nem zavar bele a szüretbe?

Előzmény: villamosjegy (17068)
villamosjegy Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17069

Ja és még valami, az ajánlott higításnál hígabban is hat. Ez azért is fontos, mert kiszott drága. Tavaszi emlékeim szerint 2 deci elég 10-15  liter vízbe.

Előzmény: villamosjegy (17068)
villamosjegy Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17068

A Forester jó, nem eszik a lepermetezett növényt a vadak, csak mindig versenyezni kell velük, hogy én érek előbb oda a géppel vagy ők, mert a védekezést meg kell ismételni 3-4 hetente. Az az izé ezekkel az őzekkel és más állatokkal, hogyha 1x valahova odaszoknak, akkor később visszajárnak, de úgy vettem észre, hogy az említett v1x a leszokásban is segít.

Előzmény: granov (17061)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.13 0 0 17067

Csak a villanypásztort ki védi meg? A kérdés költői...

Előzmény: granov (17064)
granov Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17066

Gyere, lődd ki őket.

Megfőzöm, az áldomást is megisszuk, a kékfrankosom lassacskán talán jó is lesz egy vadperkelthez.

A tavaly előtti chardonney pincehidegen igen kellemes.

:-)

Előzmény: Gudora (17065)
Gudora Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17065

Golyós vadászpuska, majd őzpörkölt,és  a végén pinceszer a barátokkal.

:-)))))))))))))))

Előzmény: granov (17061)
granov Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17064

RAMBO, köszönöm, elolvastam a blogodon is.

A jelek szerint nálad bevált.

Előzmény: RAMBO (17063)
RAMBO Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17063

Villanypásztor.

Előzmény: granov (17061)
RAMBO Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17062

Ilyen van nekem is.

Előzmény: csoxi (17045)
granov Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17061

Sajnos ismét megjelentek a legnagyobb kártevőim: az őzek.

Mivel lehet ellenük hatékonyan védekezni?

Nézegetem a vadriasztó szereket. Van valakinek tapasztalata velük?

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17060

Mármint hogy levélnyél-nek.

 

 

Jegyezd meg arról, hogy "kocsányon lógnak a szemei". El sem lehet felejteni.

 

Előzmény: Beer Monster (17056)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.11 0 0 17059

Én pedig most épp a hobbikertembe keresek friss must készítéséhez kicsi felszerelést. Olyan 20-30 literről van szó mindössze, csemegeszőlők, rókaszőlő meg ilyesmikhez. Mivel célszerű feldolgozni ilyen léptékben? Egy 80 l-es présbe bele sem lehet tenni.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17058

Vannak olyanok amelyeknél a hajtás egy 2-4 pálcás keverőt is tartalmaz ami behúzza a fürtöt. Ez se elhanyagolandó dolog ha gyorsan akarunk dolgozni, főleg ha motoros a cucc.

Előzmény: Beer Monster (17054)
Paja1983 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17057

Igen az :) - mondom, hogy mindig kimegy a fejemből a neve, valamint lusta voltam utánakeresni :)

Előzmény: Beer Monster (17047)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17056

A levél "kocsányát" pedig nyélnek mondják.

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17055

Az alumínium borzasztó is, azt kerülni kell szőlő közelében.

Előzmény: juhosttt (17052)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17054

Hát ha csak csúszógaratos, akkor kell neki egy kicsit segíteni tömőfával.

Előzmény: vulkánok tüze (17053)
vulkánok tüze Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17053

Sziasztok!

 

Köszönöm a segítséget! Most már csak azt nem tudom, hogy előnyösebb tulajdonság-e, ha egy zúzó-bogyózógép pl. behordócsigás vagy ugyanilyen jó az is, ha adott esetben csúszógaratos? Azt, hogy a behordócsigás ipari méretekre lenne, azt szerintem azért nem helytálló, mert hasonló árkategóriában kaphatóak a neten.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17052

Ha jó a bogyózó, akkor leveri szépen a bogyót. Ha előtte meg van zúzva, ez mégkönnyebb művelet.

 

youtube-on van pár videó, amely ihletet adhat a  házi készítésűhöz.

 

Azt már leszögeztem magamban, hogy festett cuccal nem dolgozok és aluminiummal sem. (Előbbinél a festék lepereghet, utóbbinál a savak oldják az aluminiumot)

Szóval marad a full inox alkatrészek. Ez picit megdobja majd a bogyózó árát, de sztem így sem kerül 180 000 ft-ba....

 

Hasra ütve kell egy tábla lemez, az kb 20 000 ft

Kell perforált lemez, az 10 000 ft (bár ebből kevés kell, hátha tudok kisebbet is venni)

Kell kör acél, vagy acél rúd, amely a tengely lesz + lapátok. Ez megint csak 10 000 ft körül van.

Továbbá még az állvány és egyéb vas alkatrészek kb 10 000 ft.

A villany motor már adott, sajnos eddig csak 3 fázisú 380v-os van, de pár évig elmegy. (Ez majd akkor jelent gondot, ha a leendő pince közelében lesz a feldolgozás, mert oda nem tervezek 3 fázist, mivel iszonyú sok pénz...)

 

Ez eddig 50 000 ft és ahol szőlő van, ott saválló anyaggal dolgozunk.

Itt a aluminium (is)? van és 180 ezer. Ha még a munkadíjat számolom 10-20 000-re (ismerőssel csinálom) Akkor is közel 100 000 ft-ot spórolok ehhez képest:

 

 http://www.bi-bor.hu/termekek/bogyozok/zuzobogyozo-eno-3-motoros-teljesen-ino

Előzmény: Beer Monster (17048)
csoxi Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17051
Előzmény: Beer Monster (17050)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17050

Értem.

(a kacs megint más, kocsány lesz az továbbra is :)

Előzmény: csoxi (17049)
csoxi Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17049

Ez zúzza, majd bogyózza. A kacsot kigörgeti,egy kád mellé helyezett gyüjtőbe, a zúzott szemek a kádba hullanak. Nincs mit visszadobni, tökéletesen leválogatja.

Előzmény: Beer Monster (17048)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17048

Ez tehát le is bogyózza? Ami bogyó rajtamarad, azzal mit csinálsz, újra bedobod a tölcsérbe?

Előzmény: csoxi (17045)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17047

Én azt hiszem, a kocsányra gondolhatsz - ugyan az nem fás, hanem zöld.

Előzmény: Paja1983 (17046)
Paja1983 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17046

Hello,

 

kezdjük felülről, a szőlő belemegy a garatba, ebben vagy van egy csiga ami eljuttatja a zúzó hengerekhez (behordócsigás) vagy tölcsér kialakítású, itt nincs csiga (behordócsiga nélküli).
http://www.e-kertmester.hu/index.php?categoryID=175&sort=Price&direction=DESC

ENO10M - látszik a behordócsiga is.

ENO 3M - csak sima garat van tölcsér kialakítással.

 

Zúzó-bogyózó: először zúzóhengerek segítségével megzúzza a szemeket a fürtön, utána kerül a bogyózó munkafázishoz.

Bogyózás során a bogyók és a fürt fás része(mindig kimegy a fejemből a neve) külön kerül.

 

Bogyózó: itt csak lebogyózza a fürtöt, nem zúzza a bogyókat.

 

http://www.bi-bor.hu/termekek/bogyozok/zuzobogyozo-20-qh-festett

Cefreszivattyú: ha végzett a bogyózó munkafázissal a bogyók egy a zúzó bogyózóra épített tartályba kerülnek, ahonnan egy cefreszivattyú segítségével a présbe vagy éppen egy kádba lehet szivattyúzni a bogyókat és a levet(mustot).

 

Ha valamiben tévedtem kérlek javítsatok ki.

Előzmény: vulkánok tüze (17042)
csoxi Creative Commons License 2014.08.10 0 0 17045

Üdv.

 

Mellékelek az enyémről néhány képet,

 

csoxi

Előzmény: juhosttt (17043)
Totya0024 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17044

köszönöm a segítséget!

Előzmény: Törölt nick (17041)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17043

Bár nem én vagyok a Te embered, de én is zúzó bogyózó előtt állok.

Tekintettel, hogy kicsiben csinálom, én saját készítésűt akarok. Ezen egy elődaráló lesz és darálás után fog bogyózni. Ezt egy 3 fázisú motor fogja hajtani. Rambonak van bogyózója, az obiban vette, de nekem az csuma kihordás nem túl világos, hogyan történik...

 

De nekem konkrét elképzelésem van, hogy mire van szükségem és mire nincs. Neked is fel kellene állítani, hogy mit kell hogy tudjon.

 

A cefreszivatyús az gondolom olyan, hogy tartályba megy a bogyó és azt lehet kiszivattyúzni pl a présbe, vagy ülepítő tartályba.

 

A behordócsigás sztem az nagyüzemi technika lehet, ott a behordócsiga hordja be a zúzóba, pl egy pótkocsiról. (Ez csak saját vélemény, mert szemes takarmánynál láttam ilyen behordó csigát)

 

A darálóhengeres az meg értelem szerűen darálja is a bogyót, nem csak a csumától válassza szét.

 

 

Nekem egyszerű technika lesz, a darálónak lesz egy garat, itt bemegy a szőlő, majd darálás után jön a bogyózás. A bogyó egy perforált lemezen egy tartályba kerül, a csuma pedig egy külön tartályba. A bogyózó még nem teljesen világos mint írtam, mert nem tudom hogy történik a csuma kiürítése... no meg az se buli, ha a csumán sok bogyó marad... Ezért lenne jó élőben látni, hogyan működnek.

A daráló egy a mezőgép által gyártott daráló. Ez a fajta zúzó rész (lásd a kép) csak megroppantja a bogyót, nem zúzza szét, mint a sűrűfogas zúzók. Na ebből van nekem 2 db. Az egyiknek a fa része már megvan sínylődve, ezt fogom fém keretbe építeni + motor + bogyózó. 

 

Előzmény: vulkánok tüze (17042)
vulkánok tüze Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17042

Sziasztok!

 

 

Idén zúzó-bogyózógépet szeretnék vásárolni, ebben kérem segítségeket. A neten néztem utána, és több olyan fogalommal találkoztam, amiről legfeljebb elképzelésem van, de hogy a gyakorlatban hogy működik, azt nem tudom. (pl. behordócsigás, csúszógaratos, darálóhengeres, cefreszivattyús) Melyiknek mi az előnye és a a hátránya? Van olyan márka, amivel kapcsolatban jók a tapasztalatok, vagy amelyiket jobb elkerülni?

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17041

Chorus

Teldor

Előzmény: Totya0024 (17038)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17040

"elsődleges szempont, hogy a ménykű se csapjon bele. Másodlagos szempont vélhetően, hogy kielégítően teremjen, majd azután legyen jó is, piacos is."

 

A sorrend jó, csak pont fordítva többnyire :)

Előzmény: bajnár (17039)
bajnár Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17039

Azért van elég sok perspektívikus fajta (vinifera), ami parlagon hever. Egy rezinél viszont gondolom az elsődleges szempont, hogy a ménykű se csapjon bele. Másodlagos szempont vélhetően, hogy kielégítően teremjen, majd azután legyen jó is, piacos is.

Én azt nem értem, hogy a muskotály vérvonalat miért kell a legjavába belevinni (gondolom idehaza a cserszegi sikerén felbuzdulva vagy, hogy takarja a rókaízt), illetve - rögtön leszögezve, hogy nem értek a kersztezéshez - azt nem értem, hogy miért nem szerepelnek a klasszikus, bevett ismert fajták annyira a pedigrékben, hiszen vmi megszokott, kedvelt ízhez hasonlót lenne ésszerű előállítani. Gondolom a legnehezebb a visszakeresztezési rész: hogy a nemes fajta aromatikája domináljon, a rezisztenciára való hajlamot viszont az ellenálló keresztezési partnertől örökölje meg.

Valószínű, hogy ez nem egyszerű feladat, külföldről se hallani még túl sok széles körben elismert jól sikerült reziről, gyerekcipőben jár még ez a kutatási ág, de fel fog gyorsulni és az igény is növekedni fog, hiszen ezen fajták bora nemhogy bio, hanem 100%-ban vegyszermentes lehet.

Előzmény: pinotnoir777 (17036)
Totya0024 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17038

sziasztok!

szürkerothadás ellen milyen szert javasolnátok?
gondolom nem felszívódó kellene, és 3. kategóriásak közül mit javasolnátok?

gardonyim Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17037

Igen, valószínűleg van egy szemléletbeli ok is, de ne felejtsük el, hogy minőségre nagyon nehéz nemesíteni. Sokkal egyszerűbb hozamra, ellenálló képességre vagy akár mustfokra szelektálni. Egy rezi fajta bemutató engem is érdekelne ettől függetlenül. Lássuk, hol tart a tudomány!

Előzmény: pinotnoir777 (17036)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17036

 

Köszi, pont ettől tartottam. A borminőség még mindig nem túlzott prioritás a honi kutatásoknál, korábban sem tűnt úgy...Köszi a kontaktot is!

Előzmény: bajnár (17025)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17035

Sőt, a tejről is mondják, szintén 10%-os hígitásban. Milk+powdery mildew a gugliba...

Előzmény: Törölt nick (17030)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17034

Igen, kitűnően lemossa a gombafonalakat. Amíg a 'fehér bevonatos fázis van', főleg az elején, addig hatásos. A Biocont összes, lisztharmattal foglalkozó hírlevelében leírták ezt a hatásmechanizmust. 2%-os oldattal kell használni, nagy lémenyiséggel, lassan menve (én kétoldalról csináltam, egyszerre csak egy oldalról permetezve, így közel menve a sorhoz). Másnap vagy harmadnap viszont le kell permetezni mással, az csak a mosást végzi el. Érdeklődjél a Biocontosoknál ha több vagy szakmaibb info kell.

Előzmény: RAMBO (17032)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17033

Erre a szeánszra hadd nevezzek be én is ha lesz!

Előzmény: bajnár (17025)
RAMBO Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17032

A káliszappant lisztharmatra használtad? Itt nem ír semmit arról, hogy az ellen is jó lenne:

 

http://www.agro-store.hu/novenyvedelem/rovarolo-szerek/biosol-kaliszappan-1-l

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
granov Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17031

én szívesen bővíteném a vegyszer listámat.

a beszerzést pedig majdcsak megoldjuk valahogy.

 

Az idén mivel sikerült megfognod a lisztet?

Nálam már virágzásban belerondított (06.26-i felvétel)

 

Előzmény: exnagy (17028)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17030

Most olvasom hogy az almaecet is jó lisztharmat ellen(1 liter 10 liter vízbe)

Nagy a rothadás veszély, ennyi eső után rengeteg a kirepedt bogyó

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
exnagy Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17029

nyugodtan kiültetheted csak többet kell locsolni és ha teszel rá védő dobozt akkor nagyobb és erősebb hajtásokat kapsz.  de igazán ősszel szüret után vagy tavasszal 4- 5 hónap az igazi az ültetéshez és mindíg iszapolva.  ha nemes vesszőt gyökereztetsz akkor nem kell oltani. ez csak akkor szükséges, ha vad vesszőt gyökereztettél. mindegyiknek van előnye és hátránya is. 

Előzmény: T.H16000 (16880)
exnagy Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17028

Vegyszerezésben tudok neked segíteni.  kérdésem hogy van e zöld könyved? egyébként sok  jófajta vegyszert lehet kapni csak az nem mindegy, hogy szabad felhasználású vagy 2-es kategóriás. írhatom neked a vegyszerek nevét ha nem tudod megvenni, mert 2 es kategóriás.  szabad felhasználású vegyszerekkel az a gond, hogy mindenki azt használja és ezért hamar előfordul hogy a betegség rezisztensé válik a vegyszerre. nem használ. ezért időnként többféle hatóanygú szert kell használni, hogy ne váljon rezisztensé. arra akarok kilyukadni, ha sokáig egy fajta vegyszert használsz pl:. peronoszpórára akkor annak nem lessz hatása. 70 ha szőlőben dolgozom így tudok pár dolgot  

Előzmény: gaszkonyi (16938)
exnagy Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17027

hi! a peronosz ilyenkor már  nem nagyon veszéjes mert általában csak a levelet viszi. lisztharmat csak igazán a lé mentes bogyóknál veszélyes mert akkor még  mennyiségben károsítja a termést, levesedő bogyóknál viszont minőségben. ez még kénnel( porzással) még javítható. így nem gond a é.v.i  a szürke penész viszont még gond lehet.

 

Előzmény: juhosttt (17023)
bajnár Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17026

Na jó, hülye vagyok én ehhez, végülis nem árulok el államtitkot:

30 4957279 a Kunné Marika telefonszáma

Előzmény: pinotnoir777 (17024)
bajnár Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17025

Akkor küldöm a kontaktot privátban (amint rájöttem, hogy kell).

Azt nem tudom, hogy lehet-e kapni Pesten a Hársék borait, de ha valóban jössz szeptemberben, biztos meg tudom beszélni vele, hogy az összes rezi kísérletből kóstolhassunk (én idén már kóstoltam őket), illetve a szőlőjét is megnézhetjük (bár a legjava augusztusban érik), általában nagyon örül a Tibor, ha valaki ezügyben érdeklődik. 

Valóban, Andor is oltott magának egyet (asszem 54/2-es számú fajtajelölt), a rezisztenciájával és egyéb tulajdonságaival nincs baj, a két kóstolásom alapján inkább közepes minőségű a bora, elég szokatlan, birspálinkás karakterrel. A jobbak közt van (Jázmin, Kozmopoliten és tsai nekem kifejezetten nem tetszenek, de ez maradjon köztünk, a Borsmenta amolyan elmegy kategória), de személy szerint én sokkal inkább a pannoniját preferálom, ők azért nem, mert az nem az ő munkájuk. Andor viszont bizonyosan sokkal többet tud mondani ezekről a kísérletekről, mint én.

Előzmény: pinotnoir777 (17024)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17024

Szia Zoli!

 

Köszi az infót, mindenképpen érdekelne a kontakt. Hársék borait szerinted lehet kapni Pesten? Andorral beszélgettem telefonon, őszerinte vannak további nagyon érdekes rezi fajtáik, szeptember elején szerveznek egy bemutatót, nagyon szeretnék elemenni, csak hát szüret dandárja várható...

 

Üdv: Bálint

Előzmény: bajnár (17016)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.06 0 0 17023

Bor vagy csemege? Min2-t lehet, de vannak feltételei, pl ÉVI, meg a borszőlőnél a szüret előtti kéntől állítólag bakszagú lesz a bor. Peronosz ilyenkor nem tudom képes-e még kárt tenni... Augusztus van, bár most enyhe az idő, de még jön a kiadós meleg...

Szürke rothadás ellen szoktak még permetezni, főleg késői szőlőket. itt is az ÉVI a fontos főleg.

Előzmény: Kukuma (17022)
Kukuma Creative Commons License 2014.08.06 0 0 17022

Van még értelme permetezni a szőlőt nálunk sok helyen beteg a szőlő 

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17021

Köszönöm.


A csemegeszőlő topicban is szóba került, szintén ezzel a diagnózissal. Most már nem akarom az összes topicban ezt az egyébként finom de "divatjamúlt" fajtát tárgyalni, ha tudnál az ottani 462 és 478-as hozzászólásra reagálni, mert látom, hogy jól ismered a fajtát.

 

Előzmény: conegliano (17018)
conegliano Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17020

Feri szőlő,más néven Seibel 5279.

Előzmény: Beer Monster (17019)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17019

"A termésről  nincs esetleg képed?"

 

Dehogynem. (Hiszen azzal kezdtem :)

 

 

Előzmény: juhosttt (17017)
conegliano Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17018

Feri szőlő.   más néven Seibel 5279.

Seibel állította elő a S. 788 és az S. 29 keresztezéséveL Franciaországban Auróra néven ismerik. Hazánkban Orosz Ferenc kisvarsányi szőlész terjesztette el, tőle származik általánosan használt magyar neve, a "Feri szőlő". Az országban sokhelyütt fellelhető volt, de főleg a Nyírségben termesztették.
Tőkéje középerős növekedésű. Levele kicsi vagy közepes nagyságú, ötszögletű, ép
vagy karéjos. Felülete sima, szövete vékony, fonáka csupasz. A levél széle durván fűrészes.
Fürtje kicsi, hengeres, közepesen tömött vagy laza. Bogyói kicsik, lapított
gömb alakúak, aranysárga színűek, éretten piros árnyalatúak. Héja vékony, húsa nyálkás,
jellegtelen, labruscaíztől mentes.
Igen korai érésű. A szárazságot és a téli fagyot jól tűri, gombás betegségekre alig
érzékeny. Filoxéra-ellenálló képessége is jó. Bogyója nem rothad, de könnyen pereg.
Virágzáskor kényes, gyakran rosszul kötődik. Ettől ftiggetlcnül rendszercsen bőven
terem. Bora jellegtelen, vékony, lágy, gyenge minőségű. Termését étkezési szőlőként
is használják.

Előzmény: Beer Monster (17015)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17017

A termésről  nincs esetleg képed? A fürt mekkora milyen alakú? A noah ha rendesen megért, nagyon könnyen leválik a kacs-ról a bogyó. Továbbá nagyon egyedi, jellegzetes íze van. 

Előzmény: Beer Monster (17015)
bajnár Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17016

Van még pannonijája a szajki Hárs biopincészetnek, 2010-ben az volt a legjobb boruk, abszolút permetezés nélkül. 

A pécsi kutatónál dolgozó oltványos Kunék készítetenek minden évben nagy tételben pannoniját, ha valóban érdekel, megadhatom a telefonszámukat, nagyon jó oltványokat készítenek, nekem a tavaly eltelepített 1650 olaszrizling tőkéből 3 nem jött meg csupán.

Néró fürtszáradásnál én botritiszre tippeltem volna, de lehet, hogy valóban peronoszpóra.

Előzmény: pinotnoir777 (17014)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17015

Itt lennének a kérdéses fajtáról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: juhosttt (16978)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17014

Köszi az infót, meg a többieknek is. Pannonija bort esetleg kóstoltál már? Én a Kochékról és a Vinduloról tudok, akinek van ilyen fajta, meg Gondáék ültettek már.

Előzmény: Törölt nick (17010)
yacek75 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17013
én sem figyeltem meg a Nérónál fürtelszáradást,de utánakérdezek.cirka 10 éve van, de csak most kezdtem el foglalkozni vele. Egyébként tény hogy vannak kevesebbet termő tőkék,de én kifejezetten örülök,mert ízletesebb rajta a termés, jobban koncentrált,finomabb bort is ad tuti:)
Előzmény: Törölt nick (17010)
yacek75 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17012
Édesapám vertikónak hívja.egy 2m-es karó köré van tekerve a tőke. Azon cirka fél méteres vesszők úgy arasznyira egymástól a szélrózsa minden irányába:) .na ezt jó szakszerűen megfogalmaztam:) azért szeretik,mert könnyebb metszeni. Meg "körbejárja a nap". Egy tőkén úgy 12- 15 fürt. Ezt picit sokallaom,lehet jövöre 10 alá megyek,csak nincs szívem egyelőre hozamkorlátozni. Pedig....
Előzmény: juhosttt (16998)
zoli1437 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17011

Nekem is ezt mondta olyan aki a Nérót nagyban termeli.

A virág érzékeny a peronoszpórára, illik permetezni virágzáskor.

Előzmény: alfi13 (17008)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17010

Az itteni Néró termelők nem is hallottak fürtelszáradásról. Lehet, hogy csak helyi probléma.

Panonijával a pécsi kutatóintézetnél foglalkoznak már nagyobb mennyiségben.

http://www.szbki.pte.hu/menu/21

Előzmény: pinotnoir777 (17007)
Daeril Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17009

Édesapám kertjében eddig minden évben jól kötött a Néró. Rohadni nincs sok esélye mivel augusztus végére megesszük.

A Manósi dűlőben van ültetvény is Néróból - azt most jut eszembe megnézheted Bálint. Bár a növényvédelme nem bio - de eddig nem panaszkodtak soha a rossz termékenyülésről.

Előzmény: pinotnoir777 (17007)
alfi13 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17008

A fürtelszáradás a virágzás környékén ért peronoszpóra fertőzés egyik jele. Régen a virágzás előtt és közben soha nem permeteztem és tömegével volt ez a jelenség. Mostanra ez a jelenség megszűnt mióta permetezek Quadrisal vagy Eclairal a virágzás kezdetén. Lehet hogy elég lenne egy Dithane-val történő permetezés is.

Előzmény: pinotnoir777 (17007)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17007

Köszönöm az infókat! Nérónál szerinted mi lehet ennek a sokszor előforduló fürtelszáradásnak a hátterében? Botritisz, esetleg valamilyen mikroelemhiány-érzékenység? Pannonijához, akár először csak kis mennyiségben (akár csak pár tudatnyi tőke) szerinted hogyan lehetne hozzájutni?

Előzmény: bajnár (17000)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17006

Mint mondtam, csak hangosan gondolkoztam!!! Nekem a fekete rizlingnél a vén levelek sötétebbek. De tényleg megnézném már képeken is :)

Előzmény: Falusi1 (17002)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17005

Fogalmam sincs sajnos, főleg látatlanban ;)

Előzmény: Falusi1 (17003)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17004

A Néró rothadára való érzékenységét nem, de a rossz kötődést sajnos nagyon is meg tudom erősíteni. Második éve fogtam termőre két tőkét és a fürtök legalább 3/4-e leszáradt virágzáskor.

Előzmény: bajnár (17000)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17003

Igazad van, dehát abból mi derűl ki?

Előzmény: Beer Monster (16991)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17002

Csakhogy épp a halványabb levelű karon kezd színesedni a termés.

Előzmény: juhosttt (16993)
bajnár Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17001

http://www.vindulo.com/vinogradi_hu.htm

Ennél nincs nagyon részletesebb leírása a neten (magyarul), valóban rajnaira hajazó karakterrel bír, azzal lett visszakeresztezve, de közben megmaradt rezisztensnek.

Előzmény: bajnár (17000)
bajnár Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17000

Fehérben pannonija a legjobb, abszolút vinifera értékű fajta, nagyon sok kedvező tulajdonsággal. A Koch már vagy 10-20 hektárnyit telepített el belőle. 

2010-ben is állta a sarat, hűvösebb helyre érdemes telepíteni inkább.

A néró valóban jó fajta, de ha rosszul kötődik, előfordulhat, hogy alig lesz termésed, továbbá rothadásra is érzékeny kissé.

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
Laja73 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16999

Sziasztok megtámadta a rezisztens szőlőimet (mind a 4 fajtát) a peronoszpóra. Milyen már.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16998

Na egyre több a meggyőző érv, h ezt is telepítsek. Szárazságot mennyire bírja? Ti milyen művelésmódot alkalmaztok? Rövid csapon hogy terem?

Előzmény: yacek75 (16997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!