Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

csep8888 Creative Commons License 2019.03.13 0 0 26467

Athosz-hegyi szerzetesi köztársaságban járt most valaki? Tudom engedélyköteles, autómentes, és csak férfiak léphetnek be. Az előzetes regisztráció Thesszalonikiben jobb intézni vagy Athénban?

Valahol 30€, máshol több?

Tapasztalatok, tanácsok?

Autóra a parkolás mennyibe kerül Ouranoupoli-ban? Ahonnét be lehet lépni az egyházi területre.

http://www.athosfriends.org/PilgrimsGuide/information/#phones

http://mountathosinfos.gr/pilgrims-informations/

feketefelho Creative Commons License 2019.03.11 0 2 26466

Az a baj a menetfénnyel, hogy pont a rossz látási viszonyok közt érzi úgy az ember, hogy be van kapcsolva a reflektor, mert az a dög (NMF) majdnem olyan erővel világít, mint a fényszóró (alig észrevehető a különbség). 

Amíg nekem se volt én is anyáztam (most van, de nem azért mert kértem rá). Mikor még új volt az autó, simán elindultam vele, anélkül, hogy bekapcsoltam volna a világítást (tudom, van visszajelző...), és egy kereszteződésnél szóltak a mögöttem jövők, hogy nem ég a helyzetjelzőm. Pánikszerűen kapcsoltam, köszöntem és azóta szidom a jó édes mamáját annak, aki ezt így kitalálta.

(El kellene olvasni a gépkönyvet, mert ezeken a csodamasinákon sokminden állítható, de a gyári alapban bizony csak a menetfény vagy reflektor+helyzetjelző kombináció él.)

Előzmény: feksza (26465)
feksza Creative Commons License 2019.03.11 0 2 26465

ha szemből süt a nap,előtted megy egy kivilágítatlan ezüst autó,na az azért el tud bújni szépen,pontosan semmit nem fogsz belőle látni.

én nem tartom jónak hogy hátul nincs mert tény hogy az esetek 90%-ában nem szükséges,de az a maradék 10% ott van.

arról nem beszélve hogy ezt a menetfény használat dolgot ki így ki úgy értelmezi,és ezáltal már balesetveszélyes is a dolog,míg a tompítottnál mi van,elhagyod a település táblát akkor a használata kötelező!!!!ha reggel ha este ha köd stb stb.de megmondom őszintén legszívesebben lerugdosnám azt a rohadt menetfényt mikor jön szürkületben ködben a kib.szott menetfényével,mert hát ez szabályos......

szóval azért csak elférhetne hátul is valami nyamvadt lámpa,abból baj nem lehet,az a régi mondás ugrik be nekem ilyenkor:látni és látszani!

Előzmény: dokeee (26402)
Zsolt Oltó Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26464

Köszönöm szépen a segítséget!

Baranya megyében lakom, így a szerb-magyar határt könnyen elkerülöm. Bár ért már kellemetlen meglepetés a török vendégmunkások miatt az udvari és a drávaszabolcsi határátkelőn is. 

Köszönöm még egyszer!!!

Előzmény: feketefelho (26463)
feketefelho Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26463

Mivel addigra a törökök zöme már rég otthon lesz (július végéig lezajlik az invázió), ezért miattuk nem kell nagy forgalomra számítani odafelé. Hazafelé meg, ahogy látom, kedden jöttök, olyankor nem szokott zsúfoltság lenni sehol sem.

DE! Ami mostanság zajlik a nagyobb és időnként a kisebb magyar határátkelőkön, az már felér egy forgalomlassító sztrájkkal.

Most, a facebookos csoport szerint hét végén, de hétköznap is több órás (akár 2-3 óra), az átjutási idő a magyar oldalon, pedig sehol sincs vendégmunkás invázió.

Érdemes lesz majd figyelni a híreket, és lehet, hogy nem a szerb-magyar átkelőket kell majd használni.

Előzmény: Zsolt Oltó (26458)
levidalmi Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26462

Korábban a fórumról halásztam le a röszkei határátkelő telefonszámát(egy 30-as szám),ami nagyon hasznos volt mert a kamerarendszeren keresztül látták a környező átkelők(Röszke II.,Ásotthalom,Tiszasziget) állapotát,

de sikeresen kitöröltem a telefonomból.Ha valakinek még megvan a szám köszönettel veszem.

Zsolt Oltó Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26461

Köszönöm szépen!!!

Padre540 Creative Commons License 2019.03.11 0 0 26460

Elvileg jan. 1-től összevonták a két határt,tehát 1 helyen kell itt megállni.

Szerbeknél Vranje és a határ között átadtak egy 8km-es autópálya szakaszt és tervben van nyárig még több is,plusz ha kész lesz az egész pálya,akkor már csak 2 helyen kell jegyet húzni és 2 helyen fizetni.

imesc Creative Commons License 2019.03.10 0 0 26459

"Tisztelt Fórumtársak! Idén augusztus 11-20 között tervezzük a görörögországi nyaralást. A szerb-macedon és a macedon-görög határátkelők forgalmával kapcsolatos tapasztalatok érdekelnének. Közel tíz éve jártam arra utoljára, de a török vendégmunkások miatt mindkét határátkelőn, mindkét irányba legaláb 1,5-2 óra volt az átjutás. Igaz, akkor július végén voltunk. Mi a tapasztalat, most is ennyi átkelési időkkel lehet számolni?"

Sok mindentől függ: a hét melyik napján mentek, mely napszakban (éjjel vagy napközben)? Keresd "feketefelho" olvtárs 26015 számú hozzászólását, ott belinkelte: Invázió 2019 - a német nyári iskolai szünetek kezdete-vége

Zsolt Oltó Creative Commons License 2019.03.10 0 0 26458

Tisztelt Fórumtársak! Idén augusztus 11-20 között tervezzük a görörögországi nyaralást. A szerb-macedon és a macedon-görög határátkelők forgalmával kapcsolatos tapasztalatok érdekelnének. Közel tíz éve jártam arra utoljára, de a török vendégmunkások miatt mindkét határátkelőn, mindkét irányba legaláb 1,5-2 óra volt az átjutás. Igaz, akkor július végén voltunk. Mi a tapasztalat, most is ennyi átkelési időkkel lehet számolni?

Boarhunter Creative Commons License 2019.03.09 -5 1 26457

Úgy tűnik, van aki egyszerűen képtelen felfogni, hogy ez a topic nem róla szól...

Katana750 Creative Commons License 2019.03.08 -4 12 26456

Az utolsó szó jogán:-) Nem tudom mi a(nagyon műveletlen vagyok) flemmelés. Nagyra értékelem a visszafogott stílusodat. Akiknek lázítom a vérét, javaslom a piros X-et! Talán még újat tudok neked írni! Van a fórumon egy engem gyűlölő fórumtárs. Te talán ismered személyesen! (szívesen idézi Királyhegyi Pált esetleg Mark Twaint) Ugyan én egy műveletlen tuskó gkv. vagyok mégis megkeresett emilben, hogy hol merre kell menni amikor ide meg oda utazik. Tájékoztatásomat udvariasan megköszönte és felajánlotta évek óta bejáratott nyaralóhelyét a P. félszigeten. Csak egyet kért tőlem! Nem szeretné viszontlátni nyaralóhelyét holmi blogon,(mint ahogy az már megtörtént egy bizonyos maszekutazóson)  mert ebben az esetben kiszurkálja a kamionom kerekeit! A felajánlást nem vettem igénybe. Őszintén, utoljára! "szélesebb műveltségünk, tudásunk, háttérismeretünk" Ezek korrekt szavak? Ezek dicsérő, jóleső szavak ha más mondja rád, rám vagy másra. De, hogy én ilyet írjak magamról meg a személyesen ismert topiktársakról....ez lehetetlen és igazi türhő jellemre vall. Én azt mondom, minden bizonnyal van a topikon sokkal műveltebb ember mint én, de ettől még én boldog ember vagyok és ha valakinek a kérdésére válaszolok, azért felelősséget vállalok.   

Előzmény: tisztes őszes (26440)
dokeee Creative Commons License 2019.03.08 -1 4 26455

Egyetértek.

Előzmény: kerkyra (26454)
kerkyra Creative Commons License 2019.03.08 0 9 26454

Mennyit  tudtok  rugózni  ezen a szarságon, képesek  vagytok  összeveszni  :(    Ha  nem  vagy  biztos a dolgodban  egyszerűen felkapcsolod a lámpát  oszt  jó napot....  Ha  meg  büntetni akar a szerb  rendőr  úgy  is  talál valamit  . Én nappali  fénnyel  fogok menni   nem agyalok  rajta  hogy  lehet  vagy  nem ....

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 26453

Ők nyilván jobban tudják.

Az illetve szó jelentése annyira nem egyértelmű a magyar nyelvben hogy rendelet korlátozza jogszabályban alkalmazását.

Ebben a rendeletben (61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet) egyébként 16-szor szerepel az illetve szó :)

Előzmény: balazsh (26452)
balazsh Creative Commons License 2019.03.07 0 0 26452

A vagy lenne az értelmes szerintem is, de a helyieknél sem volt egyetértés. :(

Ha olyanja van a rend éber őrének úgy is beszedi ami kell neki.

Előzmény: Törölt nick (26451)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 3 26451

Ilyenkor én szerb oldalakon a képkeresővel megnézem hogy ott mit értenek adott kifejezésen.

kratka svetla    rövid fény, magyarul tompított fény

dnevna svetla  nappali fény

Szerintem ez eléggé egyértelmű.

"a tompított illetve a nappali fényt be kell kapcsolni" Az illetve szónak magyarul sok jelentése van.

Pontosíthat, tehát "a tompított, pontosabban a nappali fényt be kell kapcsolni"  - nem gondolom

Jelentheti hogy és "a tompított és a nappali fényt be kell kapcsolni"   - szerintem értelmetlen

Jelentheti hogy vagy "a tompított vagy a nappali fényt be kell kapcsolni"   - nekem ez így értelmes

Az álmoskönyv szerint külföldön rendőrrel az ő anyanyelvén nyelvtani vitába bonyolódni rosszat jelent :)

Előzmény: balazsh (26450)
balazsh Creative Commons License 2019.03.07 -1 1 26450

Megtörtént. Sőt ök is idézték a törvényt. 

Ők azt homdják, hogy 

Danju, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla.

Napközben a közlekedés során a tompított illetve a nappali fényt be kell kapcsolni.

Vissza is kérdeztem, hogy a fordíto program vagynak fordítja. De állítják, hogy odnosno=illetve. Ha csak a szót fordítod az is. 

Mindeesetre a vélemények megoszlottak közöttük is a menetfénnyel kapcsolatban. Kb. 50-50% volt az arány. Volt pozitív és negatív tapasztalat is. 

A lényeg, hogy a van sapka vagy nincs sapka elv még nagyon jellemző kint. :(

Szóval mindenki úgy megy, ahogy akar.  ;) 

(sajnos nem tudom bemásolni a válaszokat, mert időközben a pofakönyvből törlődött,  off kérdésként kérdeztem a határfigyelőktől) 

Előzmény: Törölt nick (26445)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 10 26449

Görögországra nem keresek.

Szerintem utoljára Kr.e. 480-ban Leonidász alkotott közlekedési szabályt.

"Thermopülai-szorosba behajtani tilos"

(Ez sem hivatalos forrás csupán magánvélemény :)

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 3 26448

Észak-Macedónia:

Csak olyan információt találtam hogy nappal is kötelező a tompított.

A leghivatalosabbnak tekinthető a Macedon Közlekedésbiztonsági Tanács honlapja

https://www.rsbsp.org.mk/en/node/2888 A fotó alatt a vastagon szedett szöveg (amit a fordító "legkisebb"-nek fordít az helyesen "legalább")

A Hertz autókölcsönző is így tudja, a Wikipédia pedig hozzáteszi hogy a nappali fény használata nem szabályzott.

(Tudom, nem hivatalos források)

feketefelho Creative Commons License 2019.03.07 0 3 26447

A második mondatodban van a lényeg.

És ezen a ponton be is fejezhetitek!

Előzmény: balazsh (26444)
409 Creative Commons License 2019.03.06 0 3 26446

"Holnap még írok ehez, de még várok válaszokat. (Szerbiai magyarokat kérdezek nyilvánosan.)"

Az egy másik kérdés. De alább már a törvény is idézve lett, a kérdés szabály része megoldódott.

Részemről ennyi, ez ennél többet nem ér.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.06 0 2 26445

"(Szerbiai magyarokat kérdezek nyilvánosan.)"

Fordíttasd le velük pontosan a hivatkozott törvény 77. cikk első mondatát.

Ennél hivatalosabb nem létezik.

(A rendőr a helyszínen persze más kérdés)

balazsh Creative Commons License 2019.03.06 0 0 26444

A mondatkezdő "nos" szavacska utal vissza az első mondatra. 

De nem vagyok magyarnyelvtanár.

Ha úgy kezdi a másodikat pl., hogy azt nem tudom, de a MAK..... 

Az megint más. 

A két mondat így egymás után igenis félreérthető.

Holnap még írok ehez, de még várok válaszokat. (Szerbiai magyarokat kérdezek nyilvánosan.)

Egyenlőre minden van. Van aki szerint a rendőr kénye kedve szerint büntet. Akár a tompitottért is. 

Előzmény: 409 (26443)
409 Creative Commons License 2019.03.06 0 9 26443

"..mindenről beszélsz, csak nem a félrevezetésedről. Arról, hogy te hivatalos álláspontnak tünteted fel a MAK honlapot. "

Mégegyszer!  Nem tüntette fel annak!!  Az ominózus poszt első mondata egy megállapítás, ami a második mondattal nincs sem logikai, sem nyelvtani kapcsolatban. A második mondatban azt írja, hogy az Autó Klub honlapja szerint. Szó nincs sehol arról, hogy ez lenne a hivatalos, vagyis törvényben leírt szabály.

Persze értelmezhető amúgy is, ha valaki mindenáron bele akar kötni, de lássuk be, ha más írta volna, akkor egyikőtöknek sem jutott volna fejébe ezen rágódni. Felesleges volt ezen lovagolni, pláne ebben a formában. Akinek szólt, és aki akarta, az értette.

Ja, tudom, most én is fekete seggű leszek, hiszen ellent mertem mondani a fórum szószólinak.

Előzmény: balazsh (26441)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.06 0 9 26442

Ha még érdekel:

A szerb közlekedési minisztérium honlapjáról a törvény:

https://www.mgsi.gov.rs/sites/default/files/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.pdf

A 15.pont 77. cikk szerint (latin betűkkel)

Danju, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla.

Napközben a közlekedés során a tompított vagy a nappali fényt be kell kapcsolni. 

Ha mégis megbüntet a rendőr rám ne hivatkozz :)

Előzmény: T-boy01 (26392)
balazsh Creative Commons License 2019.03.06 -9 3 26441

Már megint mindenről beszélsz, csak nem a félrevezetésedről. Arról, hogy te hivatalos álláspontnak tünteted fel a MAK honlapot.  

Magyarországra belépve milyen táblát látsz? Ott is van "lefele világító fényszóró"? Igen. Mégis elég a nappali menetfény? Igen. 

Szerbiában az új menetfényes autók mind tompitottal járnak folyamatosan? Nem. Gyanítom azért, mert ott is elég a nappali menetfény. HIVATALOS irattal nem tudom alátámasztani, de a józan paraszti ész is ezt támasztja alá. 

Javaslom mindenki úgy menjen, ahogy akar. Én maradok a világításkapcsoló automata állásánál. 

Előzmény: Katana750 (26439)
tisztes őszes Creative Commons License 2019.03.06 -6 5 26440

A lényeget nem érted: nem ez a történet a lényeg; a stílusod vérlázító sokak számára! És amit ezek szerint nem tudsz és magadtól nem is jöttél rá; vagyunk itt egy páran, akik nem csak innen ismerjük egymást és Szaganaki nyilván erre gondolt, amikor azt írta:"itt sokunknak sokkal szélesebb műveltségünk, tudásunk, háttér ismeretünk van mint Neked, legfeljebb ez számunkra nem téma".

Ez a topic nem a flemmelésről híres és az nagyon jól van így és csak egy kis visszafogottságot javasolok Neked.

És némi humorérzéket, mert mint tudjuk akinek van humora az mindent tud, akinek nincs az mindenre képes :)

Előzmény: Katana750 (26438)
Katana750 Creative Commons License 2019.03.06 -5 6 26439

Értem és elhiszem amit írsz. De! Amikor belépsz mondjuk Tompa felől Szerbiába, fogad néhány tábla. Sebességhatárok és egy lefelé világító (tompított) fényszóró ami alá 0-24 van írva. Ezen nincs mit vitatkozni, mégis félrevezető vagyok, igaz azok szerint akiknek nem szólt a válaszom. Ha a MAK honlapja nem hivatalos hanem egy vélemény, ám legyen! Szerintem ebben az esetben is helytálló amit írnak.

Előzmény: quad (26437)
Katana750 Creative Commons License 2019.03.06 -6 7 26438

Ha annyi eszem lenne mint neked, biztos ezt a megoldást választanám:-) Mindkettőtöktől kérdezem. Mit állítottam ami félrevezető? Ha a MAK.-ot vádolnátok még csak csak érteném, hiszen lehet kártyával fizetni, 130 a megengedett sebesség, stb. De a kérdező a világításról érdeklődött. Van hiteles(ha úgy tetszik hivatalos) információtok arról, hogy a tompított fényszórós szabály már nem él? 

Ha igen, kérném ezt az információt! A kérdező elégedett volt. Ha miattam vagyis a MAK. téves információi miatt megbüntetik, vállalom a kára megtérítését. Akkor mi nem tetszik? A negatív visszajelzések nem érdekelnek amennyiben egy gombnyomással adhatók. Királyi többesben említeni saját és más személyesen nem ismert emberek műveltségét mindenre vall csak műveltségre nem. Olyasmi mint amikor valaki a farkával vagy a pénzével dicsekszik. Gondolom a vége az lesz, hogy valaki szól a moderátoroknak és csinálnak egy lánctörlést, de sajnos nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a Magyar Autóklub szerintetek hamis információi miatt én félrevezető voltam. Ennyi.   

Előzmény: Szaganaki (26436)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!