Keresés

Részletes keresés

kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.25 -1 1 31243

Én csak azt nem értem miért a kertben van ? A szomszéd nagy telken évekóta nem volt szántva 1 túrás sincs ,nálam meg az egész kert tiszta túrás ! Megfigyelésem szerint nálam egész évben jó a talaj víztartalma az öntözésnek köszönhetően és van giliszta ,trágya és harmat giliszta ,na ezért van itt ! A szénmonoxiddal szoktam kinyírni a trágya -komposz halomból ,amit a kipufogó jártba vezetéssel érek el ,nem sok választásom van, mert képes az összes trágyagilisztámat kienni ,már többször elintézte az állományomat ! Az elűzéssel is próbálkoztam ,borsot szórtam a járatába zacskószám nem nagyon érdekelte ,máskor erős paprikát szórtam na az már pár napra elűzte ,de a fahéj is jó ideig óráig ! De gyűjtök szénsav palackra oszt vagy odébb áll vagy megszűnik létezni !

Előzmény: k.ipse (31240)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.25 0 0 31242

Köszönöm.

A mustár vetését mindenképp kipróbálom.

 

Előzmény: alfi13 (31241)
alfi13 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 31241

A vakond csak akkor megy el egy területről ha nem talál magának táplálékot. Ha azon a területen ahol van a zöldségeskerted fertőtleníted a talajt a vakond elmegy más területre, ahol nem okoz boszúságot. Ferőtleníthetsz bió módszerel ha beülteted a területet mustáral vagy ha ez nem megoldható akkor valami vegyszert használj. Nálam ez bevált először vegyszereztem azóta meg ha fölszabadul egy kis terület a zöldségesbe rögtön mustárt vetünk bele. A virágzás előtt vágd le így használhatod zöldtrágyának.

Előzmény: k.ipse (31240)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.25 0 0 31240

Hát a vakond megítélése elég szélsőséges.

A vakond oda megy, ahol kaját talál.

Ha a pajorokat kiírtja az jó, mellette kieszi a földigilisztát is, az meg rossz.

Együtt kell vele élni, de sokszor nehéz. Nekem sok kárt csináltak. Amikor végigmegy a zöldségveteményesen rendszeresen, akkor is nehéz szép szavakat találni... 

A sok vakondtúrás a kertemben igazolja a rengeteg pajorféle jelenlétét, amiket meg is találok.

Illetve a májusi cserebogár rajzáskor a fákról is szedegetem a cserebogarakat.

Az udvar füves részét is elintézi,csúnya, vakondhálózni, meg milliós összeg lenne.

Kiűzni szerintem lehetetlen gázzal, vízzel. Egyik évben leengedtem a kerti medencét. 3 m3 vizet engedtem bele a vakondjáratba. A víz eltűnt. Hány kilométer alagút lehet ami elnyel 3000 liter vizet?

 

Előzmény: Ali-bá (31239)
Ali-bá Creative Commons License 2020.01.24 -1 1 31239

Én a vakond barátja vagyok, főleg a gyümölcsös kertben.

Előzmény: kavicsos64 (31238)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.24 -3 1 31238

Még a cseresznye fámat is kiborította ,és nem áldás hanem kártékony állat !

Előzmény: granov (31237)
granov Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31237

Zöldségesben gond a vakond  de szőlőben áldás. A járatai levegőztetik a talajt, része az ökoszisztémának. Ha sikerül kellő képpen feltölteni humusszal a talajt akkor visszaszorul mert könnyebben beomlik a járata.

Előzmény: kavicsos64 (31235)
granov Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31236

Mustár. Talajfertőtlenítő. A gyökérzete olyan anyagokat termel ami ezekre a pajorokra méreg.

Ne vesd önmagában tegyél mellé pillangóst, illetve némi gabonát.

Virágzás előtt kaszáld, vagy még inkább hengereld.

El fog tünni a parlagfű, ami annak a jele, hogy halott a föld. Ha feléled a talaj nem lesz parlagfű sem. Ez persze nem egy szezon, nem egy év.

Előzmény: k.ipse (31234)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31235

A kiszáradást sajnos a vakond okozza ,a járatait ugyanis szellőzteti ! A fiatalabb növényeket képes annyira körbetúrni hogy bármit teszek ellene kiszárad ,mert a töve nincs földben csak a járat falában áll itt-ott ! Érdemes volna ki szénsavazni őket ! Ha eléri a 3-4 évet utána már a nagy tömegű gyökérzetet nem tudja annyira szét túrni ,de ha öntözöd akkor megint megjelenik ,nálam is katasztrófális néha amit a vakond művel ! A céó nehéz gáz és megül a járatokban ,de a környék pincéit is feltöltheti ,vigyázni kell vele !

Előzmény: k.ipse (31234)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31234

Köszönöm az ötletet.

Domboldalban lenne a szőlő, a talaj lösz. , a tetején minimális termőföld. És ameddig leástam ott lösz, ill. sárga homok. 

Első ültetésnél jó mély gödröt ástam, az aljára marhatrágya, talajfertőtlenítő. Meg locsoltam is. Csövet tettem minden szőlőhöz.

De lehet, hogy odacsalogattam a környékről a pajorokat. 

A vakond túrás/alagút vonalban volt a szőlővel végig.

Volt, hogy locsoltam a szőlőtőkét, a föld beomlott, a vakond meg kiugrott.

Komolyabb szántásra, trágyázásra nincs lehetőségem. Egy sor szőlőt akarok a kerítés vonalában. 

Ez a kertrész kb. 600 nm. A két szélén lenne szőlő, közötte meg már nőnek a pálinkafák, illetve gyümölcsfák... :-)

Egyébként rengeteg pajor van a telkemen, bárhol ások, találok. 

Tavaly próbálkoztam kwizda talajgomba permetezéssel is pajorok ellen, nem tudom, hogy van-e hatása. Ez soha sem derül ki. 

Előzmény: kavicsos64 (31231)
CBNora Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31233

Hosszabb távon azért a csigahelyzet sem kezelhetetlen, az őket fogyasztó rovarok is elszaporodnak. De valamennyi mindig lesz, némi kártételt be kell kalkulálni. A fiatal növényeket figyelni kell, és míg valamennyire meg nem nőnek, célszerű összeszedni a csigákat.

Előzmény: CBNora (31232)
CBNora Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31232

Működik zöldségeknél is, a veteményes szélén hagyok dús növényzetű sávokat. A dísznövényes ágyások is sűrűek, és a dísznövények kiválasztásánál is szempont, hogy kedveljék a rovarok. De önmagában nem elég, bizonyos fajoknál a vetés időzítése is számít és valamennyi veszteséget be kell kalkulálni. Pl. a tavasszal vetett karórépát annyira ellepik a kártevők, hogy tönkremegy. Ugyanaz júliusban vetve szépen megnő. Retket pedig csak fátyolfólia alatt tudunk termeszteni, a szabadban kukacos lesz.

A gyümölcsfák közül nálam a szilvánál nem működött, rettentő tetves lesz, és hiába tisztítják le később a ragadozók, nagyon megviseli a növényt. Ezért nincs szilvánk, csak mirabolánunk, az bírja. Az alma, körte, bogyósok jól megvannak, barackunk, cseresznyénk, meggyünk nincs, azt nem tudom.

Az ilyen sűrű, rovarbarát kertben viszont rengeteg kárt okoznak a rigók, kellenek védőhálók. Iszonyú sokan vannak nálunk, és mindent összecsípnek még éretlenül.

A csigákkal is több gond gond van, mint egy csupaszra kapált kertben.

Előzmény: granov (31229)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31231

A szőlőhöz egy gondolat ! Az altalaj az milyen ? Mert itt felém is fent jó de kb 1méter körül már vízzáró réteg van ,na most ezen felül kiszárad minden de ezen alatt viszont nem ! Így megforgattam a fák és a szőlő kőrül a talajt ,szerves trágyát is vittem oda le és ezen a feljavított földön már a szárazságot nem is veszik észre a növények ,vagyis nem a felszínhez közeli rétegben vannak a gyökerek hanem olyan mélységben ahol már a kiszáradás nem érvényesül annyira ! Persze azért rásegítek ha van víz a kútban ! Érdemes lenne néhány 1,5 méteres lyukat fúrni a talajba ! A rétegek megnézése céljából !

Előzmény: k.ipse (31230)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31230

Köszönöm a válaszod.

Szőlővel egyenlőre csak próbálkozom. 

Étkezési szőlőt szeretnék a kertbe 40-50 tőkét, fajtánként 3-4 tőke.

Már másodszorra ültetem. Az első ültetés kipusztult.

Sok vakond van, ill sok pajor, valamint a homokos talaj nyáron nagyon kiszárad.

Nem bírta a vásárolt gyökeres oltvány.

A kert gyümölcsfás részében csak fűnyírást alkalmazok, de nem hagyhatom meg nagyra az aljnövényzetet, mert akkor a parlagfű burjánzik. Ez meg a növények "poloskája", nem tud úgy kiszáradni a talaj, hogy kipusztuljon.

Ráadásul azt tapasztaltam, hogy a buja vegetációt a poloska is szereti.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy családi étkezésre szánom a termést, így sok fajta növény van, azon belül is eltérő virágzási ill. érési idővel. Ez még jobban nehezíti a védekezést.  

Előzmény: granov (31229)
granov Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31229

Szőlőbe viszonylag könnyen megoldható a rovarölő kihagyása.

Sokat gondolkodtam, hogyan lehetne ezt gyümölcsre, zöldségre átültetni. Sajnos sokkal több a kártevőjük.

 

Valahogy növelni kellene a rovar populációt, amit szőlőben a dús  talajtakaró növényzet megold. Még gyümölcsben menne, de zöldségeknél? 

Ha nagy a rovarpopuláció akkor sokféle rovar van, ezek közt darabra kevés a kártevő és sok a ragadozó.

 

Ha rovaritót használunk sterilizáljuk a területet így ott az fog újra felszaporodni ami kaját talál, azaz paradicsomot, krumplit kukoricát. Ezt az állapotot kéne valahogy megelőzni.

Előzmény: k.ipse (31228)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.24 0 0 31228

Rovarölő használatát hogyan tudod kikerülni?

Ha nem használok rovarölőt, a poloskák mellett a levéltetvek is ellepnek.

Látom, ahogy a hangyák gondozzák a levéltetű farmjaikat és tetvesednek meg a növényeim.

A III. kategóriás szereknél az élelmezésügyi várakozási idő meg a szer kiválasztásnál fontos szempont. Pl. a folyamatosan érő paradicsomnál nem mindegy, hogy mikor lehet fogyasztani.

Légyszíves nevezd meg az általad jónak talált szereket.

Segítség lenne a saját tapasztalatok bővítésében.

Amatőrként én a vegyszergyártó cégek által kiadott " mikor, mire, mivel permetezzünk" kiadványaiból tájékozódom a kártevőkről. Aztán hozzáolvasok még a net-ről.

A méhekre én is próbálok vigyázni. De a pókokat az esti permetezés ill. a méhekre nem veszélyes szerek is megölik valószínűleg.

Segítséged előre is köszönöm.

 

Előzmény: granov (31227)
granov Creative Commons License 2020.01.23 0 0 31227

Tudjátok, hoy mi eszi ezt a rohadt poloskát?

A pókok.

Én a szőlőmben évek óta nem használok rovarölőt, sőt a fungicidjem is olyan voltak (eddig véletlenül, mostantól szándékosan) amik méhekre nem jelöléskötelesek, ezáltal a rovarvilágra semleges hatással voltak.

Sok rovarom volt, valószínűleg ez miatt sok ragadozóm is, köztük sok pókom. Köztük néhány igazi ritkaság is. Namost a pókokat nem zavarta a poloskák büdössége, köszönik ők belakmároztak belőlük. Hogy ennek volt e betudható azt nem tudom, de nagyságrendekkel kevesebb poloskám volt 2019-ben mint előtte.

Remélem a tendencia megmarad, ha ennyi lesz csak az idén is én elégedett leszek.

Előzmény: kavicsos64 (31225)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.01.23 0 0 31226

Megtanulták a KRESZt , csak zöldbe mehetnek!

Előzmény: kavicsos64 (31225)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.23 0 0 31225

Azért gondoltam ezt a korai csapdázást, hátha a felszaporodást lehetne valamelyest csökkenteni, főleg ha a szomszédok is benne lennének ,nagyobb lenne az esély is ! Pont ez a baj velük hogy vándorol, ha valaki nem védekezik semmi módon ott rengeteg lesz, és elvándorol mert gondolom kifogy a kaja . A baj az hogy nehéz mindenkit rávenni hogy legalább csapdázzon . Azért ez a piros műanyag lap nem olyan nagy költség lenne az egér ragasztóval ha beválna ,vagy esetleg piros tál is megtenné ,hasonló módon mint a sárgatálas csapda ! Itt tavasszal a bundás bogár is rendesen tarolja a virágokat a fáimon és ezt a sárga tálas csapdákat alkalmazom de érdekes módon az első időben volt benne rendesen ,de tavaly már szinte alig ment bele ,mintha megtanulná hogy nem megy bele a nagyméretű sárga felületbe !

Előzmény: k.ipse (31224)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.23 0 0 31224

Tavaly én, ha belefért, naponta kimentem a kertbe egy mosószeres vizes műanyag tállal. A tálat odatartottam a poloska alá, az meg beleugrott. A tapasztalatom alapján márványpoloska a fürgébb, úgy menekül, hogy leveti magát a termésről, mint egy bázisugró, így pont beleugrik egy nagyobb átmérőjű edénybe. 

Problémáim:

- ezek vándorolnak, naponta újabbakat találtam.

- a fáim 2-4 évesek, viszonylag kicsik, így ezt még rövid idő alatt meg tudtam csinálni, de egyre nagyobbak lesznek. (ha kimentem megnézni a fákat, mindig vittem a tálkát.)

- egy darabig kordában tudtam tartani, de aztán a peték kikelése után exponenciálisan nő a számuk, a harcot elvesztettem, jött a permetezés. De a kontakt rovarölőt lehetne hetente fújni, nesze neked bio.

- a petéiket is meg lehet találni, levél fonákján, de ez fánál szinte lehetetlen, paradicsomnál, paprikánál van egy kis esély. 

- amit még tapasztaltam: rámennek mindenre. Nekem a veteményes mellett a kerítésen vadszőlő szerű futó növény van, apró kék termésekkel. Azt is szeretik. Sok volt a növényen. Most azon problémázom, hogy kivágjam, e vagy nem.

Mert:

- szeretik, oda mennek, nem a paradicsomra, ez jó nekem. Ráadásul nyomhatom rá a rovarölőt,

- viszont a sűrű növényzetben szaporodhatnak, megugrik a populáció, az meg vándorol.

A csapdázás, ha nem is hatékony, azért mindenképp ki kell próbálni, mert egy pete kikelés vagy ötven kis rohadék, ami már az adott évben szaporodni fog. Egy ilyen kikelt alom a paradicsomon, gyümölcsön nem szép látvány, elmegy az ember étvágya tőle.

 

Egyébként a koraibb érésű növények nagyobb biztonságban vannak. Ezért egyes növényeknél ezt telepítésnél figyelembe lehet venni. Pl. nekem van több ribizli fajtám. A yonker van tets korábban érik néhány héttel, mint a másik. Ezen nem is volt, a gyümölcs minősége, meg nagyjából hasonló.

Persze, ha valaki lekvárt, vagy esetleg párlatot készít, akkor a későbbi érésű, nagyobb cukortartalmú növényt a megfelelő.

 

 

Előzmény: kavicsos64 (31223)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 31223

Pedig azt hittem feltaláltam a spanyol viaszt ((::!!

Előzmény: pacsepa (31222)
pacsepa Creative Commons License 2020.01.22 0 0 31222

Hátm ha 10 km-es körzetben mindenki intenzíven elkezdene csapdázni, akkor lehetm hogy tényleg... Egyébként.... Csepp a tengerben! :-(

Előzmény: kavicsos64 (31221)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.22 0 1 31221

És mi lenne ha már tavasszal is lenne ilyen csapda kirakva, vagy valami piros műanyag lapra kennénk a szélén körbe egérragasztót ? Ez most csak úgy hirtelen jutott eszembe ! Lehet a nyári dömpinget meg lehetne előzni .

Előzmény: k.ipse (31218)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.21 0 0 31220

Lehet, hogy nem látja.

Vagy olyan, mint az egyszerű szőlős gazdák, a szőlő nem beteg, a mustfok meg mindig 20 fok felett van kabai napfény nélkül. :-)

Régen, mikor apámnak 16-17 fokos volt a must, a pincesoron senkié sem volt 19-esnél gyengébb! 

Előzmény: öreg_néne_b (31219)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.21 0 0 31219

a szomszéd öreg néni elmondása szerint ő egy darab poloskával sem találkozik.

 

A néni vak?

Előzmény: k.ipse (31212)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.21 0 1 31218

A piros szín bejön nekik az biztos. Talán még az íz is másodlagos. Ha a cseresznye paprikát meg a málnát is szeretik, ott csak a szín stimmel.

Előzmény: anagma (31217)
anagma Creative Commons License 2020.01.21 0 0 31217

Értem, akkor lehet a színük tetszett meg nekik. Én tavaly a fák törzsére egérragasztós szalagot tekertem hangyák, hernyók ellen. Bevált.

Előzmény: Ali-bá (31216)
Ali-bá Creative Commons License 2020.01.21 0 0 31216

Nem kentem semmival, nem is csapdának szántam, csak megjelöltem vele a nagyra nőtt paradicsomot.  (Tejesüveg kupakja.)

 

A ragasztóval kenés nem is rossz ötlet. Idén kipróbálom.

Előzmény: anagma (31215)
anagma Creative Commons License 2020.01.21 0 0 31215

Tisztelt Ali-bá! Ez a kupakcsapda piros műanyag kupak felfűzve a paradicsomok közé és ennyi? Vagy  bekented valami ragasztóval/ feromonnal?

Előzmény: Ali-bá (31211)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.21 0 0 31214

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!