Tehát magyarán nem kell az autópályán 180-nal satuzni, Alpokba járni és kilencevnnek kétkeréken bevenni a kanyart és akkor nem jönnek ki a négyévszakosok hátrányai. Tehát magyarán az esetek 99,9%-ban elég.
Ma felhívtam a Toyota műszaki infó vonalat. (Hogy ez miért nem jutott eszembe előbb, arra nincs magyarázat...:)
Azt mondták, ha elküldöm e-mailben az autó alvázszámát, akkor ők megmondják, hogy milyen típusú felnikben gondolkodhatok, amikkel a kocsi átmegy a műszaki vizsgán. (Igen, Stevei, erre te is felhívtad a figyelmemet korábban!) És segítenek nekem a megfelelő felni kiválasztásában, és akár a beszerzésében is.
A kép alapján bolhacsípés. Ha élőben is úgy látod, hogy a vágás nem ért le a karkaszig (nem látszik ki a váz szövete), az megerősíti ezt az álláspontot.
A helyedben mindenképp megmutatnám gumisnak is, hogy ő mondja ki a döntő szót.
Nyárigumiból kellene 4 db nekem Roomsterre. Ha vannak itt még eladók, érdekelne ajánlat. 20e alatt lehetőleg. 185/60 R15 (esetleg 195/55 R15 is érdekel)
Nekem is volt többször a gtr-nél hogy sok állás után ráztak a gumik, de 1-2 nagysebességű futás és utána agresszív fékezés után helyrejött mindig percek alatt.
A kettő db. hátsó kerék feltűnően sok súlyt kért kb. 120g-ot. A gumik elfordítása után is min 50-60g-ot.
Ez akár normális is lehet. Még egy kis forgatással talán kevesebb súly is elég lenne. A 60g pedig nem vészes a mai súlyok mellett. Ezt már kifejtettem régebben.
Igazából nem vagyok nagy szakértője a négy évszakos gumiknak és a márkáknak. 30eFt felett már nem vennék. Milyen típust érdemes ebben az árkategóriában még megnézni a Vredestein Quatrac 5-ön kívül (205/60R16)?
Erre nem tudok válaszolni. Mi a Vredesteint áruljuk. Eddig csak pozitív visszajelzést kaptunk. Leszámítva a gyors kopást, ami azonban minden négyévszakos gumi jellemzője.
Persze ebben az is benne van, hogy a tipikus négyévszakos vásárló nem autóbuzi, nem fogja "tesztelgetni" a gumikat, elgurul a munkahelyre, a teszkóba, és ha szerencséje van, soha, de soha nem tudja meg, extrém helyzetben mit bír a gumija.
Forgalmazással/kiszállítással is foglalkozol vagy ilyen infókat már e-mailben kérdezzek?
Ha palyanapra vittel egy gumit, azt utana felejtsd el.
Mar tobb, mint 10 eve volt, meglehetosen el voltak mar kopva a gumijaim, de azert meg egy nyarat kibirtak volna kenyelmesen. Ezekkel mentem ki a Hungaroringre, es ott osszesen ha jól emlékszem, talan 3x 20 percet mentem.
Fekezni szinte nem kellett sohasem, de igy is kapott a fek, de a gumi totalisan szetkenodott. Es jo sok tormeleket is osszeszedett. Mivel tartalek auto statuszba kerult (magyarul azon a nyaron talan egy tank benzin sem fogyott belole), nem dobtam ki a gumikat, es azokon vittem haza az autót termeszetesen. De ha minden nap hasznaltam volna, akkor gyakorlatilag azonnal cserelni kellett volna. Ősszel felkerult teli garnitura, es utana ment a kukaba.
Ugyanarra az autóra 7,5" szeles felni ET45, 7" szeles ET45, 6.5" szeles ET39 (korabbi evjaratban volt 7" szeles is ET39-el, de fogjuk ra, hogy az nem szamit).
Köszi az infót! Igazából nem vagyok nagy szakértője a négy évszakos gumiknak és a márkáknak. 30eFt felett már nem vennék. Milyen típust érdemes ebben az árkategóriában még megnézni a Vredestein Quatrac 5-ön kívül (205/60R16)?
Forgalmazással/kiszállítással is foglalkozol vagy ilyen infókat már e-mailben kérdezzek?
még korábban írtam a következő kapcsàn (bemasolom):
NOKIAN 245/40 R18 97V WR A3-as a téli gumi, Lexus GS 450h (2008) az autó. 2015-ben vásároltam a gumikat, 157ekm-nél tettem fel, szezononként cserélve, kb 15ekm-et mentem velük összesen 3 szezon alatt. Most év elején éreztem (nem nagyon megyek vele pályán), hogy 100 felett nagyon ráz az autó és néha-néha (lassabb sebességnél is) balra húz.
Elvittem gumishoz, ott azt mondták, hogy a hátsó gumik azok 'kukák'. A profilmélység 6 mm, nagyon kíméletesen autózom, motor-féket használok, amikor csak lehet, nem gyorsítgatok, stb
A gumis szakműhely véleménye:
"A kettő db. hátsó kerék feltűnően sok súlyt kért kb. 120g-ot.
A gumik elfordítása után is min 50-60g-ot.
Felniken szemmel látható geometriai sérülés nincs.
A gumik szemmel láthatóan futófelületen ütnek."
Mi okozhat ilyen hibát? Érdemes a gyártót megkérdezni, ill. bevizsgáltatni? Ha kuka, akkor még egy szezont elmegyek a nyárival, aztán 4 évszakos.
A gumikat meg fogják vizsgálni, de kérdezem és illusztrálom képpel: az összeillesztes mentes normális az ilyen mértekű kopás?
Nekem is csak egyszer, de arra nem alapozhatok, hogy ha már egyszer volt, akkor többet nem lesz, arra sem, hogy másnak nem volt akkor nekem sem lesz. Inkább felkészülnék az ilyen helyzetekre is.
Azt, hogy mennyire kopnak, honnan lehet tudni? Az Árukeresőn kerestem rájuk, 205/60R16 méret kellene. Ott a "B" fogyasztás és "B" nedves úton tapadásban ezeket adta ki. Esetleg milyen márkát/típust nézzek még meg?
" Egy cikkben olvastam, hogy ha az adott alufelnihez nincs odaírva, hogy téli használatra is javasolt, akkor, ha a sós latyak felmarja a festékréteget, nem lehet a gyártónál érvényesíteni a garanciát. Ezért kérdeztem."
12 éve vettem egy új alufelni garnitúrát, 5. éve téli felniként van használatban, semmi baja sincs, pedig nincs minden út után lesikálva.
Több mint 3 hete rendeltem tőled egy garnitúra gumit (175/65 r14 Hankook), lassan szükség lenne rá (a héten), írtam neked e-mailt, látom a fórumon aktív vagy, kérlek válaszolj!
Elhiszem, hogy sokkal jobban tapad a slick.:-) Csak nekem most ez a belépő a pályázás világába, fogalmam sincs egyáltalán, hogy egyáltalán a kocsimban van-e potenciál, ezt majd érzem, utána lépek tovább, nagyobb felnik slick-kel, erősebb kuplung, nagyobb fékek, állítható rugók...
Szóval az első azért az, hogy jó legyen országúton szárazon, a második, hogy bírja a pályázást is, és jól kezelhető legyen.
Értem, miről írsz, és tényleg én fogalmaztam pontatlanul, amikor nyári gumit írtam, mert mindenki a mezei nyári gumira gondol. Viszont ezeket az utcai sportabroncsokat azért nyüstölték sokat komolyabb versenyautókon, és bírták a strapát, ezért szemezek velük.:-)
Én meg azért óvatosan kóstolnék ebbe bele, mert nem mai a járgányom, és lehet még pár gyenge pont, kuplung, fékek, bár most új fékeket kap, de mégsem sport fékeket. Szóval megyek egy-két gyors kört, aztán pihenek, és pihen a technika is, nem fogom egy órán át egyhuzamban nyüstölni.
Másrészt az lesz az elsődleges, hogy utcán szárazon is jól tapadjon, szeretem a kanyargós utakat, és 99%-ban országúton lesz használva a verda.
A lenyeg nem jott at. Vegyel kopottabb palyagumit egyszer, ami meg egy napra jo lehez. Inkabb fel lesz az. Utana tobbet nem akarsz utcaival menni. Es vidd oda felnin, ott cserelj.
A lenyeg nem jott at. Vegyel kopottabb palyagumit egyszer, ami meg egy napra jo lehez. Inkabb fel lesz az. Utana tobbet nem akarsz utcaival menni. Es vidd oda felnin, ott cserelj.
Köszi az élménybeszámolót, és a jó tanácsokat. :-)
Én fogalmaztam pontatlanul. Ezért is nem normál nyári gumikat nézegetek, de nem is slicket, a lényeg, hogy utcai használatra is alkalmas legyen. Én még csak most ismerkedem az egésszel, elsőre Kakucsringben gondolkodom.
Egész jó teszteket és véleményeket olvastam eddig a Yokohamáról, és még az ára is éppen megfizethető nekem. Erre keresek valami alternatívát, de egyelőre nem találok vetélytársat a kategóriájában hasonló áron (30-40000 Ft/db), és persze ebben a méretben (205/50 R15). A Toyo R888R már drága nekem, és itt eléggé le is húzzák, vízen életveszélyes, ez már inkább pályára való, mint utcára, és kanyarban sem annyira jól kezelhető. Állítólag a Yoko AD08R nagyon könnyen kezelhető a csúszáshatáron.
Igaza van stevie-nek. Ha pályára mész utcai gumival, az 1 nap alatt el is fog köszönni. Anno a Mazdaval 1 pályanap - 1 tank benzin, 1 garnitúra gumi, 1 garnitúra fékbetét. Jó móka, de vastagon fog a ceruza így összesen azért...
205/50 R15-ös méretben keresem a legjobb nyári gumit, ami a legjobban tapad szárazon. A cél az, hogy néha kimennék pályanapra körözgetni, de alapból hétköznapi használatban volna, tehát azért vízen se legyen életveszélyes.
Hadd meséljem el, milyen volt az első pályanapom, valamikor réges-régen. Előző nap feltették a vadiúj Continental Premium Contact gumikat (ez még az első generáció volt, ebből is látszik, milyen régen történt), én pedig másnap nagyon lelkesen megérkeztem a Hungaroringre az akkor autómmal, egy 150 lóerős Skoda Octaviával. (Alias T-ügynök.)
Prímán szórakoztam, bár persze az gyorsan világossá vált, hogy a közúton elég erősnek számító városi autó nem pályára való, egyrészt így már nem tűnt olyan erősnek, másrészt a közútra optimalizált kormányzás, fékrendszer és persze főleg a futómű gyorsan meghal pályán.
De főleg meghaltak szegény egynapos prémiumgumik! Alig néhány kör alatt gyakorlatilag teljesen tönkrementek, leginkább úgy tudnám érzékeltetni, hogy a mintaelemek szélei elkenődtek.
Szóval szerintem két külön szettben érdemes gondolkozni, a városban normál üzemmódban valami rendes utcai gumival, a pályára meg egy használt, akár slick-közelire kopott, de biztonságos mechanikai állapotú ex-sportgumival. És akkor már a 205/45R16 méretben, valami könnyű acélfelnin ;-)
205/50 R15-ös méretben keresem a legjobb nyári gumit, ami a legjobban tapad szárazon. A cél az, hogy néha kimennék pályanapra körözgetni, de alapból hétköznapi használatban volna, tehát azért vízen se legyen életveszélyes.
Egy olyan gumi kellene, ami jobban tapad, mint egy utcai használatra való prémium gumi, elsőre a Yokohama Advan Neova AD08R-t néztem ki. Árban max. 35 000-t tudnék a gumira áldozni, e fölé nem nagyon mennék.
Rendben, azért én leírom, miért gondolkodnék inkább abban:
Nincs pótkerekem, se mankókerekem, csak defektjavítóm, de ha lenne sem örülnék neki, ha az autópályán a leállósávban kéne kereket cserélnem, mikor ott ül a család az autóban. A defekttűrővel viszont elvileg el lehet menni a következő pihenőig. Akkor is jó, ha az asszony vitte el a kocsit, és defektet kap, nem kell a kerékcserével bajlódnia, hazahozza az autót vagy elmegy egy gumishoz vele. Jobbnak látom a defektűrős kivitelt ezek miatt.
Az én ET számom 45. És nem értem, hogy akkor miért hoz fel találatnak ET35 és ET36-okat??
Valószínűleg azért, mert az autódat gyárilag szerelték ET39 felnivel is (én így is adtam meg a neked szükséges értéket, ET 39-45). Ha van a felninek műbizonylata a te autódhoz, akkor fel lehet szerelni, mert valamelyik minősítő intézet bevizsgálta és megfelelőnek találta.
Az ET-szám gyakorlatilag arra utal, hogy az autó tengelyén hol van maga a felni. Minél kisebb a szám, annál közelebb a sárvédő ívhez, minél nagyobb, annál közelebb a doblemezhez. A gyári ET az Isten, de pár mm ide vagy oda gyakran nem számít, nem ér bele a kerék semmibe sem. Amikor a minősítő intézet kiadja a műbizonylatot, akkor előtte bevizsgálják, hogy teljes terhelésen (+ valamennyi százalék) teljesen kiforgatott kormánynál, elmozdult súlyponttal (lejtőn fékezés) beleér-e valamibe a szerelt kerék.
Szóval ha van műbizonylat, amiben szerepel, hogy Yaris 2002, akkor nyugodtan meg lehet venni. (A vizsgán majd kér(het)ik ezt a műbizonylatot.)
Közben utánaolvastam, hogy mi is az az ET szám. Itt lentebb Polgár Attila megosztott egy linket, ami majdnem nagyon hasznosnak bizonyult. Teljesen ki tudtam választani az autóm paramétereit, és megmutatja, hogy milyen felnik szerelhetőek erre a kocsira.
Belátogatok majd ilyen Facebook csoportba, ahogy javasoltátok. Bár esetemben inkább az új felnikre hajlok, mert én pont az vagyok, akit simán átverhetnének használt felnikkel...
Ha találsz valami szépet, ami érdekes lehet, küldd át a linket az email-címemre, az "előzsűrizést" elvégzem a képek alapján. Ha a képek alapján oké a dolog, akkor az illetőnek Csepelre kellene elhoznia a felniket, és ott meg tudjuk nézni élőben, meg tudjuk forgatni centrírgépen, esetleg ha javítani kell a felnit, rögtön tudunk árajánlatot is adni.
Elnézést a csacska kérdésekért, de legalább jól tükrözi a szakértelmemet :)
Egy cikkben olvastam, hogy ha az adott alufelnihez nincs odaírva, hogy téli használatra is javasolt, akkor, ha a sós latyak felmarja a festékréteget, nem lehet a gyártónál érvényesíteni a garanciát. Ezért kérdeztem.
Egyébként két webáruházzal is levelezésben állok (Árpádot és Károlyt is kínozom a kérdéseimmel :), és Árpád azt írta, hogy használhatom télen is az alufelnit, ha sós-latyakos túra után gőzborotvával lemosatom. Ez az infó megint csak szíven ütött, hogy minden ilyen út után rohannom kell gőzborotválni?
Belátogatok majd ilyen Facebook csoportba, ahogy javasoltátok. Bár esetemben inkább az új felnikre hajlok, mert én pont az vagyok, akit simán átverhetnének használt felnikkel...
Nagyon köszönöm az értékes tanácsokat, és nem tudom megígérni, hogy többet már nem kérdezek...:)
Az oly sokszor felmerült téli alufelni használatról. Nagyon sok használt felnit láttam már, magyar és osztrák/német használatúakat egyaránt. Általános tapasztalat, hogy az osztrák/német alufelni, amit télen használtak, azon 2-3 tél után már komoly sómarás jelei vannak belül. Láttam egy olyan gyári Kia polírozott felületű felnit, ami összesen egyszer ment sós úton, majd mivel nem mosták le, szana-szét marta a lakkot a só.
Persze van olyan is, amin semmi nem látszik, de ez 50-ből 1. Valószínűleg azt az egyet normálisan mosták, ugyanis a nyugatiaknál nem divat az ilyesmi. Totálisan leszarják.
Magyarországon használva viszont szerintem egy normál ezüst festett felninek semmi baja nem lesz télen. Egyrészt ritkábban sós az út, másrészt a só, amit mi használunk, sokkal gyengébb.
Összefoglalva: szerintem nyugodtan lehet használni, egyáltalán nem kell félni tőle, de főleg ha sokat jár valaki Ausztriában, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a mosására, és ami a legfontosabb: téli szezon végén elrakás előtt legyen elmosva patika tisztára, mert fél évig rajta maradt só a nyári melegben a lehető legrosszabb, amit egy felni kaphat.
Olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy elektromos ütvecsavarozót, amivel majd szeretném tavasszal meg ősszel cserélgetni családon belül a kocsikon a kerekeket. Fordnál viszont az alufelninél az anya szép fényes felületű, nem sima acélfelnihez való. A kérdésem az lenne, hogy létezik olyan krovafej, ami belül valamilyen bevonattal van ellátva, hogy ne sérüljön az alufelni anyája? Ahogy láttam főleg csak olyanok vannak, melyek kívüljön vannak borítva egy védőréteggel.
Kell egy kamu profil,én pl 3 ismerősöm van az autóm csoportja tipus,adok veszek felni gumi,meg asszony autó tipus csoportja.Mindenkit elutasítok,engem csak ez a 3 csoport érdekel.Szerelők,tanácsok hasznos.Nincs messengerem csak laptopon facezok.
A nem polírozott/esztergált felületű alufelninél jobb esetben kapsz 5 év garit a fényezésre még téli használat mellett is (mivel több rétegű autóipari festéket használnak), de ha törődnek vele akkor jóval tovább bírják. A használtat jól át kell nézni vagy érdemes megnézettetni szakival. A lemez kidobott pénz mivel gyorsan korrodálódnak a vékony bevonat miatt.
De ezt is csak azóta tudom, mióta egy kalkulátor megadta.
45-60 ezer Ft egy használt gyári alufelni??? És mivel tudnak többet, mint egy 25 ezer Ft-os új felni? Ezt komolyan kérdezem, mert egyrészt új felniket szerettem volna, másrészt annak nincs értelme, hogy 25 ezer/db-ért olyan felniket vegyek, amik nem megfelelő minőségűek (?).
Én arra gondoltam, ha már beruházok új felnikre, akkor legyen alu, még ha drágább is, hiszen ez egy hosszútávú befektetés. De most már felmerült bennem a kérdés, hogy mennyire kell (nekem) az az alufelni? De tényleg: mennyire kell ? :)
ezen kívül mit kell még figyelembe venni egy alufelni kiválasztásánál?
Még két fontos szám van, a középfurat átmérője (ez a te autódnál 54,1 mm), illetve az ET-szám (neked 39 és 45 mm közé kell esnie).
A belinkelt felninek más az ET-száma, de ez még nem biztos, hogy baj: ha felhívod a szervizt, meg tudják mondani, fel lehet-e szerelni az autódra. Ha igen, akkor van a csomagban olyan közdarab, ami megoldja a KF és az ET szám eltérését.
De ha rám hallgatsz, előtte körbetelefonálód a bontókat, beírsz a facebookos Toyota csoportokba, nincs-e valakinek eladó gyári alufelnije. A pofás, szép állapotú 14-es felnik tipikusan 45 és 60 ezer között mennek.
"Egy tragyadomb. A rajta levo tagok tobbsege is, a tartalom is, meg a felulet is"
Ez olyan kuruc. info-s volt :)
Jó nagy ostobaságot írtál csak szólok.
Rengeteg információt lehet szerezni (most maradjunk csak az autóknál ez autós fórum). Segítséget kapsz ha problémád van akár személyesen is, szervizeket "minősítik", alkatrészt tudsz venni, nyílt napok vannak, találkozók vannak (autós). Az idén ingyen voltam 4 órás vezetés technikai tréningen (jobb volt mint a fizetős), 2 nyílt napon , jövő héten kocsit megyek kipróbálni azt a típust amit érdekel ezek mind az Fb segítségével. Ez az idei év és nem egy éve Facebook-ozok . És még sok minden: pl. autós barátságok szövődnek.
És ez vonatkozik az utazási csoportokra is. És még ezrével vannak csoportok a Facebook-on.
Való igaz vannak primitív csoportok (én is léptem már ki belőlük önszántamból ) és vannak ostoba primitív emberek is (sokat letiltottam).
Ha nem tudod használni a Fb-t akkor benned van a hiba. :)
Pedig így volt. És ha az adott oldal adminja vagy, akkor nyilvan tudod, hogy mit akarsz, es nekik kutya kotelesseguk lenne erdemben reagalni. De leszarjak.
Amúgy kenyszerbol kellett profilt csinalnom (mert ugye ceg adminja csak akkor lehetsz, ha van szemelyes, ez is mennyire nevetseges mar), es folyamatosan jonnek az ismerosnek jelolesek kamu profilokról.
Megszamlalhatatlan kamu profil, tomegevel olyan emberek, akik vadidegeneket is bejelolnek (vagy siman teged is, ha veletlenul bejelolod oket).
:-))))))
Ertelmes tartalom gyakorlatilag nulla, a szart bezzeg tizezrevel megosztjak. Szanalmas.
Az Index fórum innen másolta a hsz.-ek elrejtését, nem kell félni használni.
Ne bizonyit, de mondjuk ha enyem a ceg, es en ugy gondolom, hogy egy adott ember profiljan ne alljon ott a cegem neve, akkor igenis lepjenek fel ellene.
Ha bizonyítottan a cég tulajaként léptél fel, akkor elbasztál valamit.
Nekem ezek mind user errornak tünnek, persze egyszerűbb az FB-t szidni.
Megszamlalhatatlan kamu profil, tomegevel olyan emberek, akik vadidegeneket is bejelolnek (vagy siman teged is, ha veletlenul bejelolod oket).
Ertelmes tartalom gyakorlatilag nulla, a szart bezzeg tizezrevel megosztjak. Szanalmas.
Ne bizonyit, de mondjuk ha enyem a ceg, es en ugy gondolom, hogy egy adott ember profiljan ne alljon ott a cegem neve, akkor igenis lepjenek fel ellene.
Egy tragyadomb. A rajta levo tagok tobbsege is, a tartalom is, meg a felulet is.
Mindenkinek amilyen barátok/ismerősök és/vagy cég jutott az életébe.
Es teged barmikor letilthtnak, de ha valaki olyat csinal, ami a te erdekeid serti, akkor le se szarnak.
(ceges profil, vadidegen azt irta magarol, hogy dolgozott/dolgozik a cegnel, ami hazugsag. Bejelentes utan a valasz: nem tett semmi szabalytalant, hogzz birosagi vegzest, akkor esetleg tesznek valamit)
Mi van akkor ha azt írja? Semmit nem bizonyít vele és az FB profilt ai komolyan veszi az üzletet úgyis visszaellenőrzi. Egyébként meg normális hangnemben mindent sikerült eddig elintéznünk. Jó, egy dolgot nem, de ott is megértettük, hogy a kedvünkért a nagy FB sem fog vasat bővíteni időszakosan.
Egy tragyadomb. A rajta levo tagok tobbsege is, a tartalom is, meg a felulet is.
Es teged barmikor letilthtnak, de ha valaki olyat csinal, ami a te erdekeid serti, akkor le se szarnak.
(ceges profil, vadidegen azt irta magarol, hogy dolgozott/dolgozik a cegnel, ami hazugsag. Bejelentes utan a valasz: nem tett semmi szabalytalant, hogzz birosagi vegzest, akkor esetleg tesznek valamit)
" Én úgy látom, hogy az Index Fórum halódik, autós témákban a Facebook csoportok szívták el az embereket."
Ez biztosan így is van, de léteznek még olyan "őskövületek" akik NEM f@szbukolnak, és éppen ezért még mindig idejárnak szívesebben a langyosvíz ellenére is az Index fórumra.
"Csiga topiktárs a mostani két szett gumi előtt is vásárolt már tőlem, a vásárlásait hosszadalmas (sok ezer karakterre rúgó) levelezés, tanácsadás, együtt gondolkodás előzte meg. Ez így oké, ez "jár" minden ügyfelemnek, de ilyen előzmények után különösen méltánytalannak érzem ezt a fajta viselkedést."
Pont ez a bajom. Az igazi gondom a részletekben van. Vásárláskor direkt kérdeztem az évjáratot, és megnézted. Miután kiderült a probléma, óvatosba teszteltem a reakciód. Erre "valakid" reagál a fórumon felvetett problémára. Rá két nap múlva a telefonba elismerted, hogy igen láttad a 2015-ös gumikat, és más meg is válaszolta "és én mit írhattam volna"?
Majd a telefonba azt mondtad, Te már akkora vagy, hogy meg sem nézed, mit hoz a nagyker, és a nagyker a hibás, meg egy kicsit én is. Majd később itt a fórumon leírod, hogy a másik 4 gumi az 2018-as, ami tényleg az, pedig arról szó sem volt, és akkor még tényleg nem néztem meg.
Szóval egy "akkora" ember eladóként ekkorát nem hibázhat, az eseménysorokat figyelembe véve nem alaptalan a gyanum. Utólagos véleményem szerint is szándékos volt a dolog.
És akkor ugorjunk válaszom legelejére, arra a mondatra, amit tőled idéztem. Többször jártam nálad, megbíztam benned. Magadtól eszedbe nem jutott, hogy bakker, ennek a gyereknek mi a sz.rt adtam? Telefonos jelzésemre kissé lekezelőn reagáltál, hogy van egy heted, hogy visszahozd. Olvasd fentiek, értelmezd a mondatot. Szóval ez a bajom.
Részemről úgy éreztem, és úgy érzem most is, hogy szándékosan nézted el, majd megpróbáltál hülyére venni.
Rendszeresen vásárlok interneten ( külföldről, mert sajnos a belföldi vásárlások sok esetben végződnek így, ahogy most), és idegen, ismeretlen eladó egészen másképp áll a dologhoz. Nagyjából 200-300 vásárlásból kettő esetben teljes összegben visszatérítették a hibás (műszaki) eszköz árát. Vita nélkül, csak egy videót kellett készíteni, hogy tényleg. Ne érts félre, nem kell a pénzed, nem azért írom.
Részemről a téma lezárva. Nekem sincs erre se időm, se energiám. Nem jelentettem és nem is fogok semmit sehova. Nem véletlenül lett ez itt "kitárgyalva", jól érzed.
Elnézést kérek mindazoktól, akiket untattam, de szerintem jó tanulópénz az arra, hogy gumit honnan is vegyünk.
Csiga topiktárs a mostani két szett gumi előtt is vásárolt már tőlem, a vásárlásait hosszadalmas (sok ezer karakterre rúgó) levelezés, tanácsadás, együtt gondolkodás előzte meg. Ez így oké, ez "jár" minden ügyfelemnek, de ilyen előzmények után különösen méltánytalannak érzem ezt a fajta viselkedést.
Szerintem ne foglalkozz vele, engedd el, sajnos vannak köztünk ilyen emberek.
ON
Kisméretű gumit is árulsz? Húgomnak keresek 155/70R13 méretben nyári gumit, főleg városi használathoz, néha autópálya.
Amit eddig találtam:
- Nexen NBlue ND+
- Fulda Ecocontol
- Falken SN832
- Hankook K715
- Hankook K425
Ezek talán a legjobbak ár/érték arányban, de bármi más is szóba jöhet.
Háát most vagy én látogatok rossz csoportokat vagy nemtudom, de a fészen pont azt látom hogy gyakorlatilag bármilyen témánál megy a k. anyázás meg az észosztás főleg olyanoktól akik tökhülyék a témához.
Én úgy látom, hogy az Index Fórum halódik, autós témákban a Facebook csoportok szívták el az embereket. Az én autóm márkacsoportjában az Indexen heti egy-két bejegyzés születik, a Facebook csoportunkban napi 5-10.
Léteznek gumis/felnis szakcsoportok is, amik ugyan nagyrészt eladó használt gumikkal vannak tele, de ha szakmai kérdés érkezik, gyorsan jön a válasz. Több gyakorlati szakember is aktív, többek között Diablo Tamás is :-)
Érdekes, hogy mivel a többség valódi néven Facebookozik, az ottani viták ritkábban mérgesednek el. (Kivéve persze a politikai csoportokat, ahol a troll hadseregek csapnak össze, totálisan értelmetlenül.)
ismeritek egymást, közel laktok egymáshoz, előzőleg telefonon beszéltetek, utána mégis idehozod problémádat, és itt teregeted ki.
Csiga topiktárs a mostani két szett gumi előtt is vásárolt már tőlem, a vásárlásait hosszadalmas (sok ezer karakterre rúgó) levelezés, tanácsadás, együtt gondolkodás előzte meg. Ez így oké, ez "jár" minden ügyfelemnek, de ilyen előzmények után különösen méltánytalannak érzem ezt a fajta viselkedést.
Még csak azt sem mondhatom, a gumisok szívem csücskei, tudnék mesélni, mindössze egyet ismerek akivel megelégedéssel tudtam mindenkor üzlet kötni. Le is írom nevét: Pásztóy Gábor
Ezzel az az egy baj van, hogy muszáj rá válaszolnom, hiszen elég sok személyes vád van benne :-(
gondolom kényelmetlen kérdés lenne, ha most itt a fórumon megkérdezném, hogy akinek eddig adtál gumit, kapott-e számlát, nyugtát?
Ez valóban kényelmetlen kérdés, mert súlyos mulasztást tár fel: valóban nem adok nyugtát a vásárlásokról. Sőt, horribile dictu, még csak ilyen nyugtatömböm sincs. (Illetve most már van, mert átballagtam a szemközti papírboltba és vettem.)
Ennek az a magyarázata, hogy tőlem nem lehet "csak úgy" gumit venni, nincs webshop, nincs fizikai bolt, tőlem tipikusan az ismerőseim kapnak gumikat, ide értve ezt a topikot is. Elég sokszor leírtam: egy flottakezelő cégben vagyok társtulajdonos, a fő tevékenységi kör a "személygépjármű bérbeadása" (TEÁOR 7711) (hiszen a legtöbb autónk operatív lízingen van kint), míg a "gépjármű javítás és karbantartás" (TEÁOR 4520) és a "gépjármű-alkatrész kiskereskedelem" (TEÁOR 4532) csak kiegészítő tevékenységi körként szerepelnek.
A vásárlás alapja az a VIP-hírlevél, amit minden szezon előtt kiküldök. Ezt nyilván tudod, hiszen 2016. október 1 óta te is rajta vagy a listán. A hírlevélben szerepel, hogy aki áfás számlát kér, az jelezze külön.
A hatályos törvények értelmében 900.000 ft alatti egyszeri vásárlás alatt nem kötelező névre szóló áfás számlát kiállítani - ezért kérdezi meg a benzinkúton a pénztáros, hogy írjon-e számlát. Az természetesen igaz, hogy ilyenkor ki kellene állítani egy kézzel írott nyugtát - pont olyat, mint a fagyis a háromgombócos fagyiról.
Mivel hát tőlem ismerősök vásárolnak, ezt a fecnit én bizony nem szoktam kiállítani. Súlyos mulasztás!
Az adózás szempontjából azonban fontosabb, hogy bekerül-e az összeg az online pénztárgépbe.
Igen, bekerül.
A saját becsületszavam mellett az is alátámasztja ezt, hogy - mint korábban írtam - a személyautó gumiabroncs éppen az a termék, amivel nem sokat lehet trükközni. Mivel az áfája semmiképpen sem visszaigényelhető, cégeknek sem, még kifejezetten fuvarozással foglalkozó cégeknek sem, ezért nincs meg benne az a szürkezónás "játéktér," ami más termékek számlája esetén esetleg meglenne.
Másrészt próbáltam utánanézni, hogy milyen cég is vagy valójában, de erről nem találtam semmit. Facebooos Kulani Tyres, meg halásztelki Pointe csöves erősítők ( pointe.hu) előkerült, meg régebbi hsz-od, ahol leírod, hogy a gumisodnál hogy cseréltetsz gumit
Érdekes, hogy egy csaknem 7 éves (és teljesen irreleváns) bejegyzést előtúrtál, még az előző nickemtől, de nem találtad meg azt, ahol elég részletesen leírom pedig ezeket a dolgokat.
Egyébként nem értem én ezt az egészet. Már-már nyomozati módszereket vetsz be, a telefon beszélgetésünket rögzíted anélkül, hogy előre közölted volna, a nickem előzményeit felkutatod (nem mintha ez nehéz lenne), és átfésülöd azok hozzászólásait évekre visszamenőleg, kikeresed a Facebook profilom - ez megint olyan, hogy elég lett volna felhívnod, mind a ketten egy csomó időt megspóroltunk volna.
Harmadrészt köszönöm, nem kérem a "pénz visszafizetési garanciát", az már a hasznod, örülj, hogy így át.... Már a telefonba is mondtam, hogy majd négy év múlva cserélem őket.
Sok hűhó semmiért?
OK, legyen így. De akkor, kérlek, tedd meg, hogy lezárod ezt a témát. Már a telefonbeszélgetésünk során is azt éreztem, hogy a valós és létező probléma megoldásánál fontosabb neked, hogy nekem rossz napot csinálj.
Sikerült.
De mivel most mindezt nagy nyilvánosság előtt teszed, ezzel más emberek napját is rongálod.
Ha van még valami, amiben segíthetek (az online pénztárgépünk adatai és forgalma, a nevedre kiállított áfás számla, vagy bármi), azt kérlek telefonon vagy email-ben jelezd felém, de akár át is sétálhatsz, estefelé mindig otthon vagyok.
Az igaz, hogy nekem semmi közöm ehhez a gumivásárláshoz, így nem vehetem zokon, ha leszidsz érte, hogy beleavatkozom, de ugyanakkor ez egy nyilvános Fórum, aminek nyilvánosságát te is igyekszel kihasználni Stevie ellenében.
Nekem az szúr szemet, hogy ismeritek egymást, közel laktok egymáshoz, előzőleg telefonon beszéltetek, utána mégis idehozod problémádat, és itt teregeted ki.
Aztán jön a számlaadás problémája, nem neked, hanem másoknak...- rákeresel a cégére, emlegeted a NAV-ot
Netán nyomozást folytatsz utána?
Nem érzed ezt gennyesnek, mikor elsőre azt mondta: vidd vissza a gumit, visszafizeti az árát.
Részemről inkább érzésem az, te vagy ebben a kérdésben a hunyó.
Amúgy nem védeni akarom, nem védhetem, hiszen nem ismerem, nem kötöttem vele üzletet, de szöveged bántja igazságérzetemet.
Még csak azt sem mondhatom, a gumisok szívem csücskei, tudnék mesélni, mindössze egyet ismerek akivel megelégedéssel tudtam mindenkor üzlet kötni. Le is írom nevét: Pásztóy Gábor
Szóval a feleségem mérlegképes könyvelő, a cégeit, amit könyvel, rendszeresen ellenőrzik, (neki kell mennie a papírokkal az adóhatósághoz), ő egy picit másképp tudja ezt a számla és nyugtaadást. ( azonnalos a nyugtaadás is, mintha pl fagyizóban vásárolnál.) De ha akarod, megkérdezheti. :)
Másrészt próbáltam utánanézni, hogy milyen cég is vagy valójában, de erről nem találtam semmit. Facebooos Kulani Tyres, meg halásztelki Pointe csöves erősítők ( pointe.hu) előkerült, meg régebbi hsz-od, ahol leírod, hogy a gumisodnál hogy cseréltetsz gumit http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=109744048&t=9017159
/ Én pl a csúcsidőben szereltetem a gumikat: a gumisomnál reggel otthagyom az autót, este érte megyek. Ez neki is jó, mert mindig van bejelentkezett ügyfél, aki nem tud eljönni, vagy sokat késik, és neki akkor is van mit csinálnia.)"/
Harmadrészt pedig kaptam mailt vásárlódtól, hogy amikor csomagként adod fel a gumit, akkor sem adsz mellé számlát, nyugtát. Nem tudom igaz-e, de
gondolom kényelmetlen kérdés lenne, ha most itt a fórumon megkérdezném, hogy akinek eddig adtál gumit, kapott-e számlát, nyugtát?
Hsz-id kutatva sehol nem említesz céget, hogy milyen cég vagy. Gumikkal találkozol, mert kiszállítod, de nem szereled őket.
Ugye kaptam mínuszokat a számlás hsz-omra... :) Kíváncsi vagyok a - feltételezett- mostani mínuszolókra, hány tényleges gumis műhellyel rendelkező lesz köztük, akik tisztességesen adóznak, szerelnek, güriznek. Persze a számla nélküli árakkal nem tudnak versenyezni...
Azért a jó hír az, hogy másnak legalább 2018-as gumikat küldtél. :)
Megnéztem a másik négy gumit is ami tőled van - amik ugye jóval kisebb értékűek voltak - egyformán 0418-asok, tehát ez is jó hír. / jól emlékeztél:) /
Harmadrészt köszönöm, nem kérem a "pénz visszafizetési garanciát", az már a hasznod, örülj, hogy így át.... Már a telefonba is mondtam, hogy majd négy év múlva cserélem őket.
Stevie! Zaklatnálak még kicsit. :) :) A Pirelli P Zero Nero GT mennyire számít jó guminak?
Remek guminak számít, de tudni kell, hogy amolyan sportgumi.
A Pirellinek ez a legkevésbé sportos sportgumija, sportosabb nála a P Zero Rosso, a "sima" P Zero illetve a kifejezetten pályagumi P Zero Corsa, de azért itt is a sportos gumikra jellemző tapadással kell számolni - és kopással. (Olyasmi, mint a Vredestein Ultrac Satin.)
Ha néha nyomod neki, és élvezed, vagy egyszerűen csak a nagyobb biztonságra vágysz extrém helyzetekben, mint amit egy túragumi tud, és nem bánod, hogy nem fut el annyit, akkor neked való.
Esetleg árat tudnál rá írni 215/50 R17-ben és 225/50 R17-ben (95Y ) ? Ha lehet peremvédővel.
Nem, mert nem árulok Pirellit :-)
Amúgy ezekben a méretekben szerintem minden gumi peremvédős. Vagy legalábbis most nem jut eszembe olyan, ami nem az.
Esetleg Hankook Ventus Prime 3 és Vredestein Ultrac Satin-ra is jöhet. :)
Én is vettem tőlük egy garnitúrát nemrégen, vasárnap megrendeltem kedden délelőtt ingyen házhoz szállítással már meg is érkezett az árú.
Ennél több ugyan mi kell egy gumivásárlónak, gyors kiszolgálás a megadott áron, 4 db vásárlása esetén ingyenes házhoz szállítás, ami máshol ca. 990Ft/db.
A méret 225/55r17 volt, és akkor akciózták az oldalon pár másik gumival együtt (egyébként Pirelli Sottozero3 volt). Az árváltozás is zavart (miért jelenítjük meg akciósként, ha nem az, vagy ha nincs elérhető közelségben), de leginkább a szállítási határidő volt nekem érdekes, sosem tapasztaltam ilyet ott.
Ha az eset most télen történt, és annál a cégnél, amire gondolok, akkor van rá magyarázat. Magánban megírom.
Igen, ők elég érdekesek, nemrég jártam náluk. Gyakorlatilag csak néhány kiválasztott mérettel foglalkoznak, és azon belül is csak néhány márkával - viszont ezekből saját raktárkészletük van.
A tulaj világ életében gumikereskedő volt, de aztán elkezdett netezni, és eléggé elmerült a témában, kereső optimalizálás, AdWords kampányok, Google Analytics, stb, és lett egy kifejezetten ügyes webes boltja.
Gyakorlatilag az előrendelési szezonban feltölti a raktárait, és addig árulja nyomott árakon, amíg tart a készlet. Más méretekkel nem foglalkozik, ezek nem is rendelhetőek, áruk sincs. Viszont ami van, az tényleg van, és tényleg annyiba kerül.
Ő speciel nem is árukeresőzik, de ha gumis témában keresel, elég gyorsan eljutsz az oldalára.
Jellemző részlet a beszélgetésünkből, amikor megláttam, hogy Pirelli gumi van az autóján:
- Józsi, hogyhogy Pirelli? Nem is árulod.
- Legjobb gumi!
- Akkor miért nem árulod?
- A magyar nyelvű Google keresővel alig keresnek rá.
- És mire keresnek?
- Hát a Hankookra.
- Akkor azért van neked minden méretben Hankook. És az jó gumi?
Köszönöm szépen a teljes körű tájékoztatást! Minden sor teli van szakértelemmel!
Sokan írják, hogy átverik őket dotszámmal, stb. Nekem eddig jó tapasztalatom van. Utánfutóra vásároltam nagyon hülye méretű (165/80R13) gumit, és meglepően jó áron találtam 2db-ot valami webshopon, ahol eleve meg volt jelölve, hogy 2014-es gyártásúak. Utánfutóra ment, jó volt az ár, pont nem érdekelt, megrendeltem.
Másnap jön az email, amiben külön kiemelték, hogy 2014-es dotszámúak a gumik, amiket rendeltem. Biztosan kellenek-e?
A gumikból egyébként az egyik 2015 volt a másik 2014, ez megint olyan dolog, ami sokaknál kiverné a biztosítékot szerintem. :D
Egyébként a gumisom nem akarta elhinni, hogy új gumit vettem utánfutóra. Azt mondta, ő ilyet életében nem látott! :D
A méret 225/55r17 volt, és akkor akciózták az oldalon pár másik gumival együtt (egyébként Pirelli Sottozero3 volt). Az árváltozás is zavart (miért jelenítjük meg akciósként, ha nem az, vagy ha nincs elérhető közelségben), de leginkább a szállítási határidő volt nekem érdekes, sosem tapasztaltam ilyet ott. Mindegy.
Gumiárus szemmel ez az őrült verseny, ami az árukeresőn megy a legjobb árakért mire vezet? Van még értelme csinálni? Mégis mekkora haszon van egy 100 ezres garnitúrán?
Az Árukeresőn a legjobb árakat az alábbi típusú cégek adják:
1) az AKH valamelyik klónja. Ilyen például a Startabroncs. Ha rákattintasz a gumira, és az egy olyan webáruházba vezet, ahol kínálnak szerelést is valamelyik AKH-telephelyen (pl. a központban, a Fehérvári út 71-73. alatt), akkor ez az AKH legújabb ámokfutása. Az AKH hivatalos, szerződött viszonteladói tipikusan ezeknél az áraknál drágábban kapják a gumikat.
(Aki nem tudná, az AKH, azaz az Abroncs Kereskedőház ma Magyarország legnagyobb nagykere, kb 400-500 ezres állandó raktárkészlettel. Az AKH-t valamikor a rendszerváltás után a magyar Michelin/Taurus szakemberei alapították, a gumikereskedelem Csányi Sándorjai és Demján Sándorjai, de néhány éve egy külföldi pénzügyi befektető is beszállt a cégbe. Agresszív piaci viselkedésével mára a legtöbb hazai konkurensét kinyírta, ha Magyarországon gumit veszel, kb 40 százalék az esélye, hogy a gumi látta az AKH valamelyik raktárát belülről. Ez döbbenetesen nagy szám, és semmiképpen sem egészséges, hogy létezik olyan piaci szegmens, aminek 40 százalékát egyetlen cég tartja a kezében.)
2) nagyi a laptoppal AKH-s pólóban. Nemhogy nincs lehetőség a személyes átvételre, de telephely sincs, sőt, semmilyen fizikai postacím sincs. Telefonszám van, persze csak mobil, az email cím gyakran sima gmail. A szálak ilyenkor is az AKH-hoz vezetnek, pár éve az AKH adott ingyen weboldalakat az erre jelentkezőknek, tipikusan olyan IT-seknek, esetleg SEO-specialistáknak, akik ügyesen összeraktak egy jó online-kampányt, de maga a termék nem igazán érdekli őket, hagyják hogy a webshop elketyegjen magában. Egy tipikus árukeresős sztárcég úgy néz ki, hogy ül a nagyi a panelban, van egy nyitott ősöreg laptop a rezsó mellett, és ha bejön egy rendelés, két rántás-kevergetés között továbbítja egy megadott email-címre, ami @akh.hu-ra végződik. Az elérhető árrés 2-4 százalék. Tulajdonképpen iszonyú kevés, másfelől viszont elég sok ahhoz képest, hogy más tevékenység a forwardoláson kívül nincs - nincs saját raktárkészlet (nem áll benne pénz), nem kell a logisztikát szervezni, mindent az AKH intéz. Papíron ugyan gumikereskedők, de gyakran még soha nem láttak gumiabroncsot.
Furcsa alfajt jelentenek azok, akik ezt nagyüzemben tolják, minden lehetséges gumi+abroncs+bolt szinonima tetszőleges kombinációját megvették domainként, és most ezek a pszeudo weboldalaik egymással "versenyeznek" az Árukeresőn. Érdemes megnézni például ezt a webshopot, utána meg ezt, meg ezt, meg ezt is.
3) gumikereskedő valahol egy mellékutcában. Nekik már eleve van kapcsolatuk valami nagykerrel, és afféle kiegészítő tevékenységként csináltattak egy egyszerű webshopot, "hátha bejön" alapon. Például ez a - számomra szimpatikus - kis gumikereskedés Sombereken. Ők kezdetben örülnek minden egyes beeső forintnak, de mivel ők tényleg kereskedők, a plusz rendelésekkel fokozatosan túlterhelik a saját rendszerüket, pláne ha bejön egy problémás eset. (Lásd még az üzleti alapvetést, miszerint "a problémák 90 százalékát az ügyfelek 10 százaléka okozza.") Fel kéne venni egy új munkatársat, de annyi pénz már nincs a buliban, hogy még egy ember fizetését kitermelje 12 hónapon keresztül. Ők is részt vesznek azért a "versenyben," de magasabb árréssel. Általában ott tudnak labdába rúgni, ahol az AKH-ba bekötött kereskedők nem. Ha Marso-partnerek, akkor Matadorban, Nokianban, Kléberben pár százalékkal magasabb árrés mellett is versenyképesek. Ha Ihléznek, akkor a prémiumoknál van esélyük labdába rúgni, illetve a noname kínai márkáknál.
Az árlistákon felfelé haladva aztán előkerülnek a komolyabb cégek, gumikereskedők is, akik egyrészt az olcsóbb árakról lepattanó vásárlókból élnek (lásd később), másrészt sok és pozitív értékelésük van. Talán meglepő, de nem csak a legolcsóbb kereskedők adnak el gumit az Árukeresőn, hanem a legmegbízhatóbbak is, az ártól szinte függetlenül.
Amikor egy átlag méretben valaki 2000-el olcsóbban adja, akkor ott biztos, hogy van valami svindli?
Nem feltétlenül. Ezer magyarázata lehet. Talán egyszeri készletkisöprő akciót látunk - minden kereskedő tudja, hogy van olyan raktárkészlet, amitől célszerűbb megszabadulni, hogy a helyére más, jobban forgó/magasabb árrésű termék kerüljön. Ezeknek az áraknak az a jellegzetességük, hogy nem tartósak. Ki kell fogni őket.
Általánosságban az árukeresős webshopos árak mennyire valósak? Azaz mekkora eséllyel örülök meg az olcsó guminak, majd rájönnek, hogy bocsi az most nem szállítható.
Nagy általánosságban azt gondolom, hogy a legjobb két-három ajánlat esetén viszonylag gyakran előfordul, hogy az ajánlat nem valós, vagy nem úgy valós, ahogy le van írva. Ennek oka lehet tudatos megtévesztés ("most sajnos ezt a Michelin gumit nem tudjuk szállítani, de van helyette egy remek Kormoran, ugyanannyiba kerül, és az is Michelin-gyártmány"), lehet tévedés (elírás), de gyakran egyszerű hanyagság, különösen a yield management korában, amikor a futó méretekben akár naponta változhatnak az árak. Ha valaki nem frissít rendszeresen, akkor könnyen lehet a "legolcsóbb."
Az is elég gyakori, hogy az ár ugyan valós, árukészlet is van mögötte, de van egy csavar a történetben - például a raktárkészlet csak 1-3 darab (azaz nem tudsz szettet venni), vagy éppen túltárolt gumiról van szó. Amikor rákattintasz a vonzó árra, utána derül ki, hogy van egy kis probléma. (De még a rendelés feladása előtt kiderül.)
Függetlenül az ártól, minden olyan árajánlat, ahol nincs feltüntetve a "raktáron" szó, tipikusan hosszabb szállítási időt jelent. A drága + bizonytalan szállítás nyilván nem nyer, de egy alacsony ár egy megbízható cégtől még akkor is elfogadható lehet, ha a kiszállítás időpontja bizonytalan.
Némi meglepetésemre a német ebayről rendelt gumit kevesebb mint egy hét alatt a kezembe kaptam (és postával együtt 8e-rel volt olcsóbb mint az itthoni listás ára, darabonként).
A gumis szakma egyik legnagyobb tanulsága: mindig mindennél van olcsóbb :-)
Nálunk is érdemes nézni az apróhirdetéses és aukciós oldalakat, mert sok gumis ott válik meg a beragadt készletektől, nem ritkán a beszerezési ár alatt.
a kedvenc gumisomnál (itt a topicon is volt elég sokáig) egyrészt a listázott árak nem voltak érvényesek, hirtelen 3e-rel drágább lett a gumi, miután megrendeltem, de a nagyobbik baj az volt, hogy kéthetes szállítási határidőt vállalt.
Nem feltétlenül tragédia ez.
Mellékelek egy képet a Continental nyári árlistájából.
Látható, hogy az árlista egy Excel táblázatban 1450-nél is több sort foglal el, igaz, ebben benne vannak a haszongépjármű gumik is. (De a motorgumik, és a különleges járművek - targoncák, úthengerek, űrrepülőgépek - gumijai nincsenek.)
És nincsenek benne sem a téli gumik, sem a négyévszakosok :-)
Én egyetlen nagykerről sem tudok a világon, ahol mind az 1400+ tételt raktáron tartanák. Sőt, magának a Continak sincs olyan telepe, ahonnan az összes tétel egyből vihető lenne. Azok a nagykerek és nagyonnagykerek, akikkel egy kiskereskedő közvetlen kapcsolatban áll, egy-egy márkából maximum az árlista 20-30 százalékát tartják készleten.
A te esetedben ilyesmi problémát sejtek: pont olyan méretre volt szükséged, ami éppen akkor nem állt rendelkezésre - ez kellemetlen és roppant sajnálatos, de mérettől függően teljesen természetes jelenség. A 30 (harminc!) legnépszerűbb személyautó-méret is csak a piac kb. 66 százalékát fedi le, miközben a 30-ik legnépszerűbb méret, ami konkrétan a 245/45R18, csak 0,79% piaci részesedésű. Azaz csak kb. minden 130-ik vásárlónak van erre a méretre szüksége. (Adatok innen.)
Szóval ritka méretnél előfordul olyan, hogy nem tudod azonnal megkapni. Ez nem a gumisodat minősíti, ő nyilván megpróbált minden tőle telhetőt.
Ha tudod, hogy ritka az autód mérete, ráadásul ragaszkodsz egy bizonyos gyártmányhoz, plusz szeretnéd jó áron megkapni a gumit, akkor tényleg bele kell számolni pár hetet a beszerzésre. Aki az előrendelési szezonban, azaz március 1 előtt megrendelte a gumiját, az mostanra már mind meg is kapta. (A téli szezonra szeptember 15 az előrendelési szezon vége.)
Akkor ezzel is atvagtak. Gyanus is volt, hogy ma kimereszkedtem vele a sonedves, helyenkent latyakos utra, es ugy megallt, mint a szog.
Na jo, csak vicc volt. Igen effiakarmi az :). Szerencsere maradt a sonedves ut, igy nem kell a masik alternativa. Viszont jol megall hidegben is vizesen. Lehet ekezni, 2km-re mentem, es 200m-t leszamitva csak fouton. Azt a maradekot meg belatom az ablakbol, ha havas, osszafuggo latyak, nem ezzel megyek... sonedvesen 0 fokban meg lehet vitazni, ez megall, abs, esp nem villog.
De tovabbra is tartom, hogy hangos. Szaraz uton tesztelve!
Sziasztok! Gumiárus szemmel ez az őrült verseny, ami az árukeresőn megy a legjobb árakért mire vezet? Van még értelme csinálni? Mégis mekkora haszon van egy 100 ezres garnitúrán?
Amikor egy átlag méretben valaki 2000-el olcsóbban adja, akkor ott biztos, hogy van valami svindli?
Általánosságban az árukeresős webshopos árak mennyire valósak? Azaz mekkora eséllyel örülök meg az olcsó guminak, majd rájönnek, hogy bocsi az most nem szállítható.
Nem Stevie szereltettem. Fem, es a szinbol itelve nem lett cserelve, de tudtommal nem is lehet. Kiveve ha a bringas modszer mukodik, dr nem hiszem, hogy a belet cserelnek.
Sot! A gumit sem Stevietol vettem nyarra. Feltetelezem, nem adott volna 32-ert tavalyi DOT-os UG8-at 225/55 R17 meretben. Amugy Satin lett volna Stevienel, ha nem jon ez az akcio.
Én tavaly ősszel ezért rendeltem életemben először Németországból gumit, mert a kedvenc gumisomnál (itt a topicon is volt elég sokáig) egyrészt a listázott árak nem voltak érvényesek, hirtelen 3e-rel drágább lett a gumi, miután megrendeltem, de a nagyobbik baj az volt, hogy kéthetes szállítási határidőt vállalt. Némi meglepetésemre a német ebayről rendelt gumit kevesebb mint egy hét alatt a kezembe kaptam (és postával együtt 8e-rel volt olcsóbb mint az itthoni listás ára, darabonként). Mondjuk én nem nagyon szeretem az ilyesmit, mert nehéz a garanciát érvényesíteni, és szállítás közben is sérülhet a gumi, de eldurrant az agyam ettől a hozzáállástól. Gondolom emögött is az ÁKH baleksége, vagy valami nagyker áll, de akkor kell keresni más beszállítói forrást.
Tegnap este - éjszaka volt szerencsém kipróbálni az autónkon levő, Nokian Wr D4-es szettet. Az autó egy Citroen C4 Grand Picasso. Hátulja megrakva, elöl két felnőtt, hátul 3 gyermek. Amiatt írom le a terhelési viszonyokat, mert úgy gondolom, nem lényegtelenek. A 4-es úton egy rövid szakaszon jöttünk Budapest felé - az úton hó, keresztben pedig vízszintesen havazott, hatalmas pelyhekben, és nagyon sűrűn, folyamatosan. A nagyon erős oldalszél, széllökések ellenére az autó nem próbált kitörni - csak akkor, amikor a hóborította útfelületen kerestem a valószínű jobb oldalt, és az útszéli prizmás oszlopocskák nagyon csalóka helyzetet teremtettek: nem emlékeztem arra, hogy az útpadka kb. 3/4 forgalmi sáv szélességű, és sikerült padkára futni, ami totál felázott volt. Egy-két nyugodt ellenkormányzás helyére tette az autót. Cegléden megálltunk, a városban már kb. 7-10 cm volt a hó, majd rövid idő elteltével folytattuk utunkat. A Waze nagyon határozottan terelt el a 4-estől, így lényegében lakott területeken át haladtunk Albertirsa felé. Az utat ezen a szakaszon láthatóan takarították, aminek eredményeképp fagyos latyak és hótúrásak között navigáltunk :) A hóesés alábbhagyott, gyakorlatilag látni lehetett az utat, a reflektort felkapcsolva a láthatóság erősen csökkent. Az M0 lényegében hómentes volt, csak a belső sávokban volt latyak. Az M0-ig mintegy 6-8 autóval találkoztunk, Bp. felé, szembe néha erősebb volt a forgalom. Egy autóbusz árokba borult, más balesetet nem láttunk.
Az autó menetstabilizáló rendszerének jelző ikonja talán, ha kétszer villogott, akkor is mindössze amiatt, mert kicsit határozottabban próbáltam gyorsítani, és az útfelület átváltott mélyebb latyakra. Számomra azt jelentette, hogy a gumik kapaszkodó képességével nincs probléma. Oldalvezetést nehéz téli gumitól elvárni, de ezt is probléma mentesen, kezelhetően hozta a gumi. Amivel nem voltam elégedett, az a fékezési viselkedés, felidézte a régi, Trabantos élményt - abban, ha fékezett az ember, úgy érezte, gyorsul az autó ... Nyilván az útfelületre hullott, nagyméretű jégkristályokkal feldíszített hópelyhek jéggé tömörödése meghatározta a lehetséges lassulás értékét :) Hozzá kell tennem, hogy az ABS nem szólalt meg, tehát így értékeljétek az előbb írottakat.
Kicsit hosszúra nyúlt, de talán nem csak számomra volt érdekes.
A Vredestein esetében éppeb áruhiány van, azt csak április harmadik hetére tudnám beszerezni
Nem neked szól, amit írok, de ha egy olyan gyártó, amelyik állítólag őrült versenyt vív a piacon a szezon idején 1 hónapos átfutással tud szállítani, az nekem komolytalannak tűnik. Bár hazánkban már semmin nem lepődök meg...
Egyébként még egy kérdésem merült fel a Sportraccal kapcsolatban: ez mennyire régi minázat? Azt tudom, hogy a VentusP 3 viszonylag új, tehát ha pár év múlva mondjuk defekt miatt egy darabot kell pótolni, akkor azt jó eséllyel meg tudnám tenni - vajon a Sportraccal ilyen szempontból nem fürödhetek be?
Multkor engem is atvagtak gumisnal, nem mentem vissza, es ott nem neztem meg a szamlat. Beleszamoltak negy szelepcseret. Nyomasszenzorosnal. Azt csak egyben lehetbcserelni, ha jol remlik. Ha nem, akkor meg nem vagtak at. Vagy mar reflexbol szamoljak a 4 szelepet, aztan vagy szol a delikvens, vagy nem... Nem egy nagy osszeg, de akkor is...
Csak a rend kedvéért lécci tisztázzuk, hogy a szerelés NEM nálunk történt :-)
A jeladós szelepekben is lehet (és illik) szelepszárat cserélni. Ha odamész a kerekekhez, és lehajolva azt látod, hogy a szelep anyaga nem fém, hanem gumi, akkor feltehetően cserélték is a legutóbbi gumicsere idején.
Igazából csak akkor éri meg nekem a gumi olcsóbban ,ha ingyen fel is rakják mert ,mifelénk ugye így van ha gumisnál veszed az "ingyen" gondolom benne van a gumi árában valahogy ,van kedvezményük ,így is megéri.
Nagy csodák nincsenek.
A gumikon nem igen lehet keresni, ha valaki az Árukeresőhöz lövi be az árakat. Ahogy elnézem, a "legversenyképesebb" árakat adók megelégszenek 2-4 százalék árréssel. Azaz egy 80 ezres szett gumin 1600-3200 forintot keresnek. A műhelyt viszont fent kell tartani, az alkalmazottakat ki kell fizetni, a szereléshez felhasznált szelepeket, súlyokat úgyszintén.
Ha egy gumis műhely magán a gumin nem keres, vagy csak minimálisan, akkor a szolgáltatás díját kell viszonylag magasan tartania.
Multkor engem is atvagtak gumisnal, nem mentem vissza, es ott nem neztem meg a szamlat. Beleszamoltak negy szelepcseret. Nyomasszenzorosnal. Azt csak egyben lehetbcserelni, ha jol remlik. Ha nem, akkor meg nem vagtak at. Vagy mar reflexbol szamoljak a 4 szelepet, aztan vagy szol a delikvens, vagy nem... Nem egy nagy osszeg, de akkor is...
Most erre tenyleg kivancsi vagyok, ha mar itt kommunikalsz szemelyes helyett. Ha ott van kozel, miert nem intezted egybol? Csak kivancsisagbol, mert eddig ez nem jott le.
Mas: nekem UG8 is hangos... eddig a kinai Landsail vezet fekezes es csendesseg teren. Cserebe kiegyensulyozatalan, es palyan hasznalva masodik evre arokrepedesek lesznek rajt. Tanulhatnanak egymastol is a gyarak.
Jövőhét szerdán megyek haza Svájból,lemegyek a gumishoz és rábízom a szerencsére ,bemondom ezt a kettőt és amelyiket előbb be tudja szerezni az lesz :)
Örlődök ,eddig eléggé a hankook fele húzok ,április elejéig eldöntöm :)
Ritka méretről van szó, ráadásul nagy méretről, így nagyjából most el kellene döntened ahhoz, hogy április elején gumid legyen.....
Éppen most rendeltem be egy ugyanilyen méretű K125 szettet, és 10 nap beszerzési határidőt tudtam csak vállalni. Az itthoni Hankooknál nincs raktáron, Hollandiából hozzuk vissza.....
Most, hogy kicsit utánaolvastam, azt látom, hogy a két típus (K125, ST 5) tulajdonságai elég hasonlók, viszont a Hankook inkább hajlamos a kopásra (ezt itt a topicban is megerősítették néhányan), míg a Vredestein kopási jellemzői a tesztek szerint kimagaslók. Ez alapján hajlok az utóbbi felé, mert nem szeretnék pár szezon után újra garnitúrát cserélni. Csak az gyanús, hogy tudtommal a kopás és a tapadási képesség eléggé együtt mozog, és a tapadáson nem szeretnék bukni a Vr-nél (habár ugyancsak a tesztek alapján nincs ilyen kockázat)
Valójában minimális a különbség a K125 és a Sportrac 5 között.
Ha az idei ADAC-tesztet nézed és ezen az oldalon rákattintasz a kategóriák alatti nyilakra, szépen sorba rendezi a gumikat az adott szempont alapján.
Szóval a Vredestein valóban jobban szerepelt a kopás és a gördülési ellenállás szempontjából, második-negyedik legjobb eredményeket hozott, de a Hankook sem volt messze lemaradva. És igen, a nedves és száraz útfelületen meg a Hankooknak volt minimális előnye, de valójában mindkét gumi a felső harmadban végzett minden műsorszámban, ez pedig fenékkel érezhetően elhanyagolható különbséget jelent.
Jelenleg a Hankookot pár nap átfutással 13.400 forintért tudom hozni. A Vredestein esetében éppeb áruhiány van, azt csak április harmadik hetére tudnám beszerezni, de akinek van raktáron, annál hasonló árakat tudsz kapni.
Ha tudsz 35 ezer és 45 ezer ft között jó gumit ,ne tartsd magadba ,szeretnék valami újat kipróbálni .
Én nagyon szeretem a Vredestein Ultrac Satint. A méretedben 40.990-ért tudom adni.
A K125-höz képest valamivel kevesebbet fut el, de a különbség nem vészes, talán 10-15%.
Viszont a Satin igazi UHP (Ultra High Performance) gumi, a stabil karkasz miatt nagyon szépen fogja az autót, extrém helyzetben pedig az a 10-15 százalékkal lágyabb gumikeverék segít be, ami a rövidebb futásteljesítményt okozza.
Szerelni is tudunk, a saját műhelyünk Csepelen a városközpontban van, 18-as felniket 2.490 ft/db áron szerelünk. Az árban benne van a négy új szelep (vagy szelepszár), és igyekszünk prémium szolgáltatást nyújtani: felnivédőt, furatvédőt használunk, és a tömítőpaszta vagy a nyomatékkulcs sem csak dísznek van ott :-)
Azért számlát adhattál volna. Mégiscsak jobb, mint adót csalni, nem?
Csiga topiktárs a lakásomra jött át a gumikért, itt csak kézzel tudnék névre szóló számlát kiállítani, ezt nem igényelte. 900.000 forint értékhatár alatt névre szóló számlát nem kötelező kiállítani. Természetesen Csiga vásárlásai - mint mindenki másé - bekerültek az irodámban lévő online pénztárgépbe.
A személyautó gumikkal amúgy nem könnyű "adót csalni": egyrészt az áfa tartalom senki számára sem visszaigényelhető, így a számlákkal nem lehet trükközni. Másrészt a gumik termékdíjasok, így a gumik mozgása a NAV szeme előtt zajlik (különös tekintettel az EKÁER-re), illetve rendszeresen - és elég komolyan - ellenőrzik is. Nincs félnivalóm.
Nem valami vidám dolog, hogy egy 2015-ös gyártású gumi ürügyén most már konkrét adócsalási vádaknál tartunk, így arra kérek mindenkit, mielőtt ilyesmit vagy valami még durvábbat (kábszer? nemi erőszak? szülőgyilkosság?) megfogalmazna a fórum nyilvánossága előtt, azért próbáljon már meg kapcsolatba lépni velem, hátha magánban is megnyugtatóan le tudjuk zárni.
En is vettem tole, nem volt baj. Mondjuk atpakolaskor nem art megnezni a dotot. En megnezem mind a 4-en. De sokan nem, mert egy szallitasnal feltetelezik az egyformat.
Ha a haverode a bolt, a penztartol valo tavozas utan reklamaciot nem fogadunk el elvileg ott is elne. Ha meg fel is rakatta, akkor tenyleg kedvessegen mulik...
En gumisnal a felrakas utan is atnezem, az van-e fenn, mert ugye ok is arulnak gumit, es jatsznak egy jajj, osszekevetuk cseret... Akar csak alkalmazotti sajat szakallra szinten...
direkt kérdeztem tőled és válaszoltál, hogy 2018-as ( kétszer is mondtad, mert hozzá a heteket is mondtad, miközben nézted) a gumi. Másrészt értelek, hogy rajtad kívűl mindenki hibás, a nagyker, meg én is, de valahogy mégiscsak tőled vettem, úgy, hogy megnézted.
Nézd, János, ha megoldást szeretnél a problémádra, akkor tudok segíteni.
Ha tovább szeretnéd itt a fórumon ragozni, hogy ki, mikor, milyen zacskóba mit rakott be, és mit nézett vagy nem nézett meg a gumin, szíved joga, de én ebből inkább kimaradnék.
Összefoglalva: az történt, hogy nyolc vadiúj gumik közé került egy 2 éves és egy 3 éves. Ez azután derült ki, hogy felszereltétek. Oké, hozzad vissza, visszaadom az árát, vagy rendelek helyette két másikat. És igen, feltételeket szabok, olyan retteneteseket, hogy egy héten belül hozd vissza a gumit. (Mivel pár utcányira lakunk egymástól.)
Ha neked az a meglátásod, hogy én direkt és genyaságból kevertem régebbi gumikat az újak közé, csak azért, hogy veled kitoljak, akkor csak azt tudom mondani, hogy ez nyilván helytelen meglátás, de méltatlannak érzem, hogy azt kelljen bizonygatnom, hogy nem szándékos volt a hiba.
Eleve azt sem értem, hogy ahelyett, hogy engem kerestél volna meg, és úgy találtunk volna megoldást, miért a topikot gondoltad a megfelelő helynek a probléma felvetésének. Az meg végképp nem világos, hogy napokkal azután, hogy javasoltam, hogy hozd vissza a gumikat, újra a topikba írsz, miközben a gumikat még mindig nem hoztad vissza.
Tehát még egyszer: ezt a témát itt a topikban a magam részéről lezártnak tekintem. Nyilvánosan bocsánatot kérek, amiért hiba történt, egyben még egyszer arra kérlek, hogy hozd vissza a gumikat, visszaadom az árukat.
Jut eszembe. A másik 4 gumit, ami jelentősen kisebb értékű, még meg sem néztem, most is a zsákban van. Te viszont tudod, hogy 2018-as. :) Ha azokkal lett volna a gond, nem is foglalkoztam volna vele. / Most már azért holnap megnézem! :) /
A majd 40.000 Ft-os 3 éves gumira azért szívom a fogam. Egyébként őket nézted, róluk kérdeztem a gyártási időt.
Amit nem akarsz megérteni az az, hogy direkt kérdeztem tőled és válaszoltál, hogy 2018-as ( kétszer is mondtad, mert hozzá a heteket is mondtad, miközben nézted) a gumi.
Ez a bajom. Ha ez nem történt volna meg, akkor simán elfogadom, hogy kicseréled. De MEGNÉZTED és úgy adtad át. Ha te megnézted, én már mit nézegessek rajta, mert megbíztam benned. Kár volt...
Másrészt értelek, hogy rajtad kívűl mindenki hibás, a nagyker, meg én is, de valahogy mégiscsak tőled vettem, úgy, hogy megnézted.
Bár nem hiszem, hogy szüksége lenne barmilyen védelemre, de csak meg kell szólaljak...
Háromszor vettem tőle gumit. És lássunk csodát, még nem volt gondom. Az utolsó egy Vredestein szett volt, és bár Hankook iránt érdeklődtem, mivel kifogyott ez lett. A kommunikációval semmi hiba nem volt. Nekem a helyszínen mondta, hogy lehet benne régebbi DOT de nem az évjáratra gerjedek...Szóval nem minden fekete vagy fehér...
Ez van még benne 235/45R18 Y RainSport 3 XL Uniroyal csak az Uniroyal-t nem ismerem tulajdonképpen a Misi meg Hankook-on kívül nem próbáltam még más márkát ,elég megrögzött Misi párti voltam.
Nyárra szeretnék új felniket vásárolni. Az esztétika mellett a fő szempontom a felnik minél kisebb súlya. 18 colos méretben gondolkodom elsősorban. [...] Nyilván azzal tisztában vagyok, hogy nem véletlenül használnak a motorsportokban is könnyebb felniket. [...] szerinted mennyire venném észre ezt a különbséget? Javulna valamelyest a menetteljesítmény?
Szinte biztosan javulnának a menettulajdonságok, a menetteljesítmény és a komfortérzet is. A 17-es méretre visszaváltással szerintem elég számottevő lenne a változás, azt egyből megéreznéd, az első utcasaroknál már vigyorognál.
Kérdezz olyanokat, akik nyáron 17-es alufelnivel járnak, és télre visszateszik a 16-os acélt.
Ezt néztem ki Hankook K125 Ventus Prime 3 235/45 R18-as méretben . Mennyibe kerül nálatok?
42.990
Írnál egy pár sort ,vélemyényedet erről a gumiról .90% Autópályán fogom használni 130-180 km/h sebesség tartományokban
A K125 teljesen jó, vállalható gumi. Nem tud nagy mutatványt, a tudása kiegyensúlyozott. Lényegesen olcsóbb az eddig használt Misinél, de nem is tudsz vele annyit elmenni.
Ha lett volna gerinc benne, nem más nick néven válaszol, vagy mással válaszoltat amikor először felvetettem a problémát. Másrészt most már tudom, hogy miért csomagolta olyan gyorsan zsákokba a gumikat. Szóval nem szimpla "elnéztem" volt.
János, szerintem ez már túl messze megy.
Az sajnos néha megesik, hogy az ember problémás gumit kap a nagykertől. Sajnos az is megesik, hogy ezt nem veszi észre időben.
Az viszont teljesen életszerűtlen, hogy direkt kicseszésből adtam volna régebbi gumikat. Ha láttam volna, hogy gond van, akkor hívtalak volna, hogy elnézést, van itt egy kis gond, ne ma gyere a gumiért, hanem pár nap múlva, mert ki kell cseréltetnem.
Ha felszerelés előtt átnézed a gumikat, és látod, hogy van közöttük egy (esetleg kettő) problémás, simán visszahozhattad volna.
Napokkal a felszerelés után hívtál fel, hogy gond van. Én még erre is azt mondtam, hogy oké, hozd vissza a gumikat, visszaadom a pénzt.
Nem gondolom, hogy ennél többet tudtam volna tenni az ügy érdekében.
Sajnos nem néztem meg itthon, zacskóban elvittem gumishoz, ott hagytam, aki felrakta, majd itthon néztem döbbenten, hogy 3 éves gumit adott normál áron
Pontosítsunk.
Most nyolc gumit vittél tőlem, abból öt darab idei gyártású volt, egy 2017-es, és sajnos egy 2016-os, egy pedig 2015-ös.
A gumikat a szokott nagykeremből hoztam. Ilyenkor csak szúrópróbaszerűen szoktam megnézni a gumik DOT-számát.
Később felhívtam telefonon, hogy szerintem inkorrekt dolog volt ez az üzlet. A hibás a nagyker és én voltam, hogy nem néztük meg jobban a gumit.
Simán bevállaltam, hogy én is hibás vagyok, amiért nem néztem meg. Hallgasd vissza a felvételed.
Majd felszólító jellegben közölte, hogy van rá egy heted, hogy visszahozd.
Valóban kellemetlen, hogy a gumi már felnire lett szerelve. Így tőlem sem veszik vissza. Az egyetlen lehetőség ilyenkor, ha minél gyorsabban megpróbálom visszajuttatni a nagykerbe. A DOT-probléma tipikusan az a dolog, ami a felszerelés előtt kiderül. A már egyszer felszerelt gumi visszacserélése nem egyszerű.
A végén azért bejött a csőbe, elszólta magát, hogy más megírta a fórumon, hogy még jó az a gumi. Tehát látta, olvasta, megismerte, tudta.
A kezdetek óta mindennap nézem a fórumot, de nem minden nap tudok írni.
Tudja a tel. számom, az email címem. Írhatta volna, szólhatott volna, hogy bakker, bocs, elnéztem, hozd vissza. Sunnyogott.
Nézd, ha a tőlem vett gumival bajod van, akkor az a normális megoldás, hogy felém jelzed, nem a fórumba posztolod ki.
A szakértelmét nem vitatom. A megbízhatóságával van baj.
A gumit szinte forintra annyiért vettem, mintha máshol rendeltem vlolna. Ugye akkor ott fel is rakják és kapsz számlát, ezzel némi garanciát.
Lokálpatrióta lévén helyben megveszem. Előre lebeszélt ár, én nem basztam át, rendesen kifizettem a megbeszélt összeget. A számla se érdekelne, csak jó legyen.
De még csak az sem...
Óvatosba tesztelem ( direkt azért tettem fel az első hsz-t névre utalás nélkül) mi a reakciója. Ahogy gyanítottam, sunnyogott. Majd néhány nappal utána megcsörgöm, hogy ez azért nem volt túl szép. Még ő kezdte emelni a hangját! :)
Majd megmagyarázta, hogy ő már "akkora", hogy nem is nézi a gumi évjáratát. (De nézte. Vásárlás előtt én kértem meg rá.) Szóval ő már "akkora", hogy a beszállító a hibás, mert a szerződés szerint nem azt küldte, meg én is megnézhettem volna. ( de majd visszahallgatom, pontosan hogyan is fogalmazott.)
Számla nélkül kaptam 3 éves gumit abban az árban, amiért számlát is adnak és lehet fel is teszik.
Szóval ez a szomorú. Ezt teszi úgy, hogy falumbéli....
" Igazából csak akkor éri meg nekem a gumi olcsóbban ,ha ingyen fel is rakják mert ,mifelénk ugye így van ha gumisnál veszed az "ingyen" gondolom benne van a gumi árában valahogy ,van kedvezményük ,így is megéri."
Egy komplett gumiszerelés (méretfüggő) nem lehet akkora költség, hogy történetesen a darabonkénti árkülönbség ( a kínálat hatalmas) ellenére ami lehet akár 6-8-12 ezer Ft is vásárláskor mégis az ingyen felszerelés legyen a döntő szempont.
Szakértelme az vitathatatlan ,a többit szomorúan olvasom ,hát ez van.
Igazából csak akkor éri meg nekem a gumi olcsóbban ,ha ingyen fel is rakják mert ,mifelénk ugye így van ha gumisnál veszed az "ingyen" gondolom benne van a gumi árában valahogy ,van kedvezményük ,így is megéri.
Véleményét a gumikról meg jó olvasni ,most is azt szeretnék ,a véleményét a gumiról amit választottam.
Ezért is írtam, hogy ez nem igazán racionális szempont.
Most, hogy kicsit utánaolvastam, azt látom, hogy a két típus (K125, ST 5) tulajdonságai elég hasonlók, viszont a Hankook inkább hajlamos a kopásra (ezt itt a topicban is megerősítették néhányan), míg a Vredestein kopási jellemzői a tesztek szerint kimagaslók.
Ez alapján hajlok az utóbbi felé, mert nem szeretnék pár szezon után újra garnitúrát cserélni. Csak az gyanús, hogy tudtommal a kopás és a tapadási képesség eléggé együtt mozog, és a tapadáson nem szeretnék bukni a Vr-nél (habár ugyancsak a tesztek alapján nincs ilyen kockázat)
Nyárra szeretnék új felniket vásárolni. Az esztétika mellett a fő szempontom a felnik minél kisebb súlya.
18 colos méretben gondolkodom elsősorban.
Namármost, ami a lényeg, hogy a jelenlegi gyári felnim gumival együtt 21,9 kg. A kiszemelt Speedline 2120 felni gumival együtt 19,3 kg. A különbség kerekenként 2,6 kg. Szóba jöhet még 17 colos felni is, ott 7,5 kg körül nézegetek. Nyilván azzal tisztában vagyok, hogy nem véletlenül használnak a motorsportokban is könnyebb felniket.
A kérdésem arra irányulna, hogy szerinted mennyire venném észre ezt a különbséget? Javulna valamelyest a menetteljesítmény?
Személyesen mentem érte Halásztelekre. Mikor elhoztam, rákérdeztem, meg is nézte, hogy 2018-as a gumi ( az első tényleg az volt), majd gyorsan bezacskózta, én meg elhoztam az összeset.
Sajnos nem néztem meg itthon, zacskóban elvittem gumishoz, ott hagytam, aki felrakta, majd itthon néztem döbbenten, hogy 3 éves gumit adott normál áron, természetesen számla nélkül.
Feltettem ide a fórumra a képeket, kíváncsi voltam mit szól hozzá. Megismeri, tudja, hogy én vettem tőle, otthagytam nála összesen 210.00 Ft-ot.
Más válaszolt, ami érdekes. :)
Később felhívtam telefonon, hogy szerintem inkorrekt dolog volt ez az üzlet. A hibás a nagyker és én voltam, hogy nem néztük meg jobban a gumit. Majd felszólító jellegben közölte, hogy van rá egy heted, hogy visszahozd.
A végén azért bejött a csőbe, elszólta magát, hogy más megírta a fórumon, hogy még jó az a gumi. Tehát látta, olvasta, megismerte, tudta. Tudja a tel. számom, az email címem. Írhatta volna, szólhatott volna, hogy bakker, bocs, elnéztem, hozd vissza. Sunnyogott. Miután felhívtam, meg feltételeket szabott.
A continental egy szett esetén 11e kerülne többe. Jobb ennyivel? Nincs ezeknek valami oldalfal parájuk? Mintha olvastam volna valahol, hogy sérülékeny, de lehet, hogy nem ez a típus volt az.
Ja, és ha van valami ötlet, hogy ebben a méretben mi lehetne még jó, akkor mondjátok csak. A lényeg, hogy jól tapadjon szárazon, vízen...
Tavaly nyáron jártam egyszer autószerelőnél, aki amúgy gumizik is. Éppen járt nála egy másik páciens is, és ő panaszkodott, hogy két gumija is szálszakadásos lett. Kérdeztem, miféle gumik voltak? Laufenn ...
Azért a szálszakadás nem kifejezetten márkafüggő. Létezik az a kátyú, amiből semmilyen gumi nem jön ki szálszakadás nélkül.
jó véleményeket is hallani a laufennről. [...] Most fejezem be a télivel a második szezont ha lemegy a jósolt lehűlés és téli idő. Egyszer csúszkált egyet egy jeges kanyarban nem túl nagy tempóval. nem lett baj, de akkor kicsit bizonytalan érzésem lett tőle (lehet, hogy egy prémium is csúszkált volna). Egyébként jól teljesített hóban, vízben, ónos esőben is, bár elég óvatos sofőr vagyok. Havas budai hegyes napokon is oké volt. Én azt mondom ár/érték arányban jó választás. Legközelebb azért prémiumot tervezek.
A Laufenn a 20 évvel ezelőtti standard gumi. Semmilyen útviszony között sem lesz teljesen vállalhatatlan, de ne számíts arra sem, hogy az ár/minőség mutató hirtelen nagyot változik.
És vajon racionálisan a kettő közül melyik irányába érdemes elmenni? Nekem úgy tűnik, hogy a Hankook neve sokkal jobban forog, míg a Vredesteinről kevesebbet hallok, de ez pont nem racionális szempont.
Mind a két cég PR-gépezete a maximumon pörög. Ha valamelyik márkáról kevesebbet hallasz ma Magyarországon, az egyéni adottság. (Eltérő Facebook beállítások, más Google profil.)
A Conti PremiumContact szériából most a 6-os szériát erősen akciózzák, nézz utána, mielőtt rendelsz.
Ilyen nincs. A Conti gumik is a yield management algoritmusokra vannak bízva március 15 után. Ha egy kereskedő egy méretből sokat rendelt, és ezzel nem arányos a fogyás, akkor mehetnek lefelé az árak, amúgy nem érdemes a csodában reménykedni.
Csókolom, Ignishez keresnék 4 évaszakos jaánlatokat 185/60/15 könnyűfémfelnire. Az jó ha a hajtot kerekekre prémium 4 évszakost teszek hátulra meg mondjuk kumho solust?
Tényleg gyorsan kopik. E12 Corollán legalábbis. Pedig nem egy erőművész. Most Vredesteint rendeltem, ami szintén jól szerepelt volna, de elhasalt a végén, mert nem bírta padlógázon a tempót. Ha jól értelmezem a tesztet, akkor ha nem nyélgázon közlekedek, nem lesz baja, (csak ezt valahogy nem írták bele a tesztbe). Szerintem kezdenek új és képtelen ötletekkel előjönni, hogy nehogy már hülyére verje a mezőnyt egy-két alsó v. középkategóriás gumi.
Szerintem nyugodtan megveheted a Ventus Prime 3-at nem fogsz csalódni. Michelin gumival hasonló tapasztalatom van nekem is felkeményedett. Téliben Alpin A4 van elégedett vagyok vele pont olyan puha mint amikor megvettem és mégsem kopik. Szárazon és vizes úton is jól tapad. Egyedül a latyakos havat nem szereti akkor csúszkál.
Megvan, mi az a gyorsfutás teszt... Az ADAC saját tesztje amikor a keréknyomással is játszanak. Nos itt két abroncs leszerepelt. Ettől függetlenül, minden törvényben előírt dolgot tudtak az abroncsok...
Nem volt a hankook-al gondom jól tapadt és kényelmes nem zajos gumi volt ,aztán a Misi lehet azért bírja tovább mert 3-4 év és mint ha felkeményedne olyan érzésem volt mindig kivéve a télijeivel.
A kopáson kívül volt vele gondod? Engem az nem zavar keveset pályázok.A nagy sebesség és az érdes aszfalt zabálja a gumit a pályán. Nekem komfortosabb mint a Michelin Primacy szépen elnyeli az úthibákan ennek ellenére élvezetes a kanyarokban van visszajelzés a kormányon.
Sima T001-ről váltottam. A vizes tapadással nem volt gondom.Autópályán szakadó esőben úgy tolta kifelé a vizet hogy nem láttam a tükörben csak a vízfüggönyt. Gondom azzal volt hogy sok helyen voltam centíroztatni a gép szerint minden oké volt. Ennek ellenére 100-120 között rázta a kormányt. Hankook-al és a Michelin-el nem volt ilyen probléma.
Sziasztok! 205/60 R16 méretben keresek négyévszakos gumit. A benzin fogyasztásnál érdemes a "B" kategóriát nézni, vagy a "C" is megfelelő? B/B kategóriában csak a Continental AllSeasonContact-ot találtam. B/C-ben viszont akad több is. Köszi a javaslatokat!
Segítsetek van egy 204 LE 450 NM-es 1735 kg-OS Autó 235/45/18 hamarosan új nyári gumit veszek rá eddig mindig Michelin Gumikat vettem,egyszer vettem hankook -ot Ventus prime evo 120-at ,de hamar lekopott, úgy 30 ezer km után már alig volt rajta 3-4 mm ,a misik sokkal tovább bírták .
Próbálkoznék 200 ezer ft -ba bele kéne férnie a 4 guminak
Nézegettem márkákat pl
FALKEN,Firestone,Vredestein,dunlop ha van valami újabb hankook meg lehet győzni .
El akarok szakadni a Misi-től ( a télim is az ) megpróbálnék valami más márkát azt sem bánnám ha 40-50 ezer ft lenne darabja,60 ezreket már nem adok gumiért .
Nekem nagyon hamar lekopott ,látványosan kopik mondjuk én évi 40 ezret megyek ,de pl a Misi primacy -val dupla annyit elmegyek mint a hankook-al ,szerintem itt jön ki az árkülönbség.
Előbbiről (külföldi) felhasználói vélemények között van jónéhány negatív értékelés a vizes úton való viselkedés miatt. Az Evo-ba viszont beleraktak +1 hosszanti vízelvezető vályút amivel már OK.
Az biztos. Egy friss gumi jobb minden szempontból mint egy használt 5 éves. De idáig nem bántam meg hogy a Hankook-ot választottam. Főleg az ára miatt.
1-2 napos használat azért kevés egy gumi véleményezéséhez. Ha ezt a mostanit 5 év múlva lecseréled ugyanilyen újra, akkor is hasonló lenne az első benyomásod. :)
Most váltottam Bridgestone Turanza T001-ről Hankook Ventus Prime 3-ra. Azt mondom az első benyomások alapján hogy nagyon jó gumi a Ventus Prime 3 és nem éri meg a több pénzt a Turanza T001. Abszolut prémium kategória a Ventus Prime 3. Volt Michelin is tehát van mihez hasonlítani.
Tavaly nyáron jártam egyszer autószerelőnél, aki amúgy gumizik is. Éppen járt nála egy másik páciens is, és ő panaszkodott, hogy két gumija is szálszakadásos lett. Kérdeztem, miféle gumik voltak? Laufenn ...
igen, ezért írtam, hogy lehet, hogy bármelyik prémium ugyanúgy csúszkált volna egyet. nem látszódott jegesnek, inkább vizesnek épp 0 fok körül volt a hőmérséklet. biztos volt valami fagyott folt. tököm tudja már.
á, jó véleményeket is hallani a laufennről. én elég vegyeseket hallottam mind a nyáriról, mint a téliről.
Most fejezem be a télivel a második szezont ha lemegy a jósolt lehűlés és téli idő.
Egyszer csúszkált egyet egy jeges kanyarban nem túl nagy tempóval. nem lett baj, de akkor kicsit bizonytalan érzésem lett tőle (lehet, hogy egy prémium is csúszkált volna). Egyébként jól teljesített hóban, vízben, ónos esőben is, bár elég óvatos sofőr vagyok. Havas budai hegyes napokon is oké volt. Én azt mondom ár/érték arányban jó választás. Legközelebb azért prémiumot tervezek. A jeges csúszkálás után úgy gondoltam ez a következő télen lesz, de most szummázva a tapasztalataimat még szerintem adok neki kb. 2 téli szezont kopástól függően. Bízom benne, hogy nem bánom meg.
A téli gumi megéghet nagy nyári melegben és gyorsabban kopik. Biztonságilag is lehet bizonytalan túl melegben. 6 év alatt 55e km. az kevesebb, mint átlag 10e évente. ez már szerintem beleesik a négy évszakos felhasználói profilba, feltéve, hogy nem laksz télen havas hegyen és nem vagy feltétlen az autóhoz kötve, ha nagyon durva lenne az időjárás, ami nálunk évi néhány nap kb az elmúlt évekre visszatekintve.
a Nexen N-Blue4S WH17 négyévszakos gumiról mi a vélemény?
6 éve járok télen - nyáron kléber télivel. a hajtott kerekeken a szélső téli lamellák eltűntek, összeégtek annyi neki. nem hibáztatom ennyi volt 55e km . esőben nagyon csúszik már
pont ezért gondolkodom ezen a nexenen mert ebben van "nyári minta" is a szélén. hűlyeség?
aki Magyarországon nem elvakult márkahívő, hanem racionálisan akar gumit választani, annak manapság gyakorlatilag a két nagy hazai gyártó, a Hankook és a Vredestein között kell döntenie.
És vajon racionálisan a kettő közül melyik irányába érdemes elmenni? Nekem úgy tűnik, hogy a Hankook neve sokkal jobban forog, míg a Vredesteinről kevesebbet hallok, de ez pont nem racionális szempont.
Minőségre, valamilyen paraméterre van érezhető előny egyik vagy másik javára? (VentusP3 vs Sporttrac5, 195/65R15 méretben)
Harmadikként a Bridgestone T001 van még a listámon. Tudom, hogy drágább, az a kérdés, hogy ezt megszolgálja-e?
Nem gari miatt, csak kivancsi lennek h miert ment tonkre. Nokiant hasznalunk az osszes Lexuson mar 10 eve (anno rx400h most gs es rx450h-k es soha semmi gond nem volt veluk, sot, sztem szuper (nem megyunk sokat, max evi 10-15 autonkent, es 4-5 evig boven jo, nedves feluleten es hoban meg plane)
én sem hallottam ilyet, ezért kérdeztem. nyomást ellenőrzöm 2-3 havonta meg van ilyen gyors ellenőrző a szelepre. Lengéscsillapító cserélve volt 2016 decemberében, azóta 16 ekm-et mentem vele, ha baja lenne, akkor a nyári is tropa lett volna.
megnézetem a Nokian-nál, de ha jól látom nincs itthoni képviseletük (vagy a Marso az?)
Ilyenről még nem hallottam, bár nem vagyok gumis. 15-ezer km alatt nem igazán hajthattad szét, annak még újszerűnek kell lennie (papíron). Ha rendszeresen cserélgetted elöl-hátul, miért pont az idén jelentkezett a hiba, és mért csak hátul. Megmutatnám a Nokian szakembereinek.
Guminyomás miatt lehet ilyen buta kopás, az mindig rendben volt? Lengéscsillapító hiba is meg tudja a gumit ölni, de az általában cakkosodást okoz. Azért csere előtt nézesd át a futóművet.
NOKIAN 245/40 R18 97V WR A3-as a téli gumi, Lexus GS 450h (2008) az autó. 2015-ben vásároltam a gumikat, 157ekm-nél tettem fel, szezononként cserélve, kb 15ekm-et mentem velük összesen 3 szezon alatt. Most év elején éreztem (nem nagyon megyek vele pályán), hogy 100 felett nagyon ráz az autó és néha-néha (lassabb sebességnél is) balra húz.
Elvittem gumishoz, ott azt mondták, hogy a hátsó gumik azok 'kukák'. A profilmélység 6 mm, nagyon kíméletesen autózom, motor-féket használok, amikor csak lehet, nem gyorsítgatok, stb
A gumis szakműhely véleménye:
"A kettő db. hátsó kerék feltűnően sok súlyt kért kb. 120g-ot.
A gumik elfordítása után is min 50-60g-ot.
Felniken szemmel látható geometriai sérülés nincs.
A gumik szemmel láthatóan futófelületen ütnek."
Mi okozhat ilyen hibát? Érdemes a gyártót megkérdezni, ill. bevizsgáltatni? Ha kuka, akkor még egy szezont elmegyek a nyárival, aztán 4 évszakos
Én a Ventus prime3-at vagy a Conti Premiumcontactot ajánlanám, bár akkora külömbség nem lesz a kettő között mint ami árban megmutatkozik. Az Uniroyal elég tapadós gumi (esőben verhetetlen) de futásteljesítménye fele! akkora mint a Hankooké.
Nekem kétlityis Focuson volt tavaly is Falken Ziex 914, kellemesen sportos gumi, gyors reakciókkal, vízen is jó, csöndes, imádtam. Jelenleg is fut, a frissített verziója valami háromszázas. Engem a Contira emlékeztetett.
Asszonypajtás 1.4 Corsa D szörnyetegére keresnék nyári gumit R16 195/55 méretben. Szereti nyomni neki a gázt, és néha pályázik is, szóval olyasmi kellene neki, amivel nyugodt szívvel engedem el munkába. K435 Kinergy Eco2-őt néztem neki, illetve K125 VP3-at, de ugyanilyen árban fut az Uniroyal Rainsport3 is, nem tudom, mennyire ajánlható.
Az árba belefér a Continental PremiumContact5, illetve az EcoContact 5 is. Az első a biztonság, a vételár másodlagos.
Sziasztok! Milyenek a tapasztalatok a Hankook Kinergy 4S mintával, vagy úgy általában a modernebb 4 évszakos gumikkal? A héten jön haza az "új" autóm, és ilyen van rajta. Mindig külön prémium téli-nyári szettem volt, és nem tudom mire számítsak ahhoz képest. Kompakt, nem is különösebben erős, de 225/40R18 van alatta. Nem feszegetem a határokat, évi 15 ezer km, város-országút. Adjak neki egy esélyt, vagy készüljek egy új nyári szettre?
Én a K125 Ventus Prime 3-at ajánlom most váltottam erre és nagyon jó gumi szerintem. Nekem 15.550/db volt szállítással együtt. Ha küldesz elérhetőséget linkelem honnan vettem.
Az alu anyagvastagság valóban nagyobb de a lemeznél kicsit kivan domborítva a felfekvés. Ha min. 5 teljes fordulatnál már szorít a csavar akkor jónak kell lennie, mert min. 5 menet fogja. "A kerékagy és a kerék közötti nyomatékot, illetve erőt nem a kerékcsavarok viszik át, hanem a kerékcsavarok által kifejtett szorítóerő hatására kialakult, kerékagy és keréktárcsa közötti súrlódási erő. Ebből következik, hogy a kerék felszerelése előtt a keréktárcsa és a kerékagy (fékdob) egymásra felfekvő felületeit és a csavar és furat érintkező felületeit zsírtalanítani kell." Ez egy kiemelt részlet a gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó szakképzés könyv/ Kerekek felszerelése, meghúzási nyomaték fejezetből. A 12x1,25 egy sűrű menetemelkedés tehát több felületen érintkezik a csavar a furattal az 1,5-höz képest. A 12x1,25 menetemelkedéshez általában 80-100Nm az előírás a 12x1,5-nél 110-120. A minimum 5 menet és 110Nm elég lesz. Lazulni max akkor lazulhat ha régebben többször jócskán átlépték a nyomatékot (tehát 160Nm+).
Valaki tud ajánlani felnire működőképes nano bevonatot? Tudom. hogy nincsenek csodák, a fékpor az szereti az alufelnit, de nekem minden autómosásnál (magam mosom mindig) annyi idő megy el a felnik tisztítására, mint a karosszéria lemosására. Ezt az időt kicsit sokallom.
Olyan szert keresek, ami valóban működik és földi halandó is be tudja szerezni. Szeretném a nyári szettet lekezelni a felrakás előtt. Köszönöm.
(amúgy nekem a dörzsis mosogatószivacs vált be bő mosogatószeres vízzel. Az a makacs lerakódást is leszedi és nem karcol nagyon. Jót biztos nem tesz neki, de ha más nem viszi le, akkor muszáj)
Az alsóra jobban hajaz a csavar, de az alufelni belső oldalán a felfekvő felület kapásból vastagabb, mint a lemezfelnié, ezért gyanús, hogy rövid lesz.
2. A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a frissen gyártott, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az új megnevezés.
3. Miért számít újnak egy öt esztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.
4. A használattól öregszik. A gumiabroncsok kémiai-fizikai változásai a használattal együtt járó hőmérséklet-ingadozás, légnyomás, úttal történő érintkezés miatt következnek be. A nem használt, de megfelelően tárolt gumiabroncsok öregedése elhanyagolható mértékű és gyakorlatilag láthatatlan.
Fiat Punto II, a gyári lemezfelni ezzel a csavarral van feltéve:
Kulcsnyílás17
Külső menet [mm]M12 x 1,25
Menethossz [mm]22
Egy Seicento mindenben méret azonos Speedline alufelni (5,5Jx14H2-36) menne rá a nyárival. Van arra valamilyen jelölés a felnin, vagy egyszerű mérési mód, hogy milyen menethossz kell a rögzítéshez?
Direkt azért cseréltettem le a turanzákat, mert 7 évesek. 36.000 Ft/Db áron azért ne 3 éves gumit adjanak már. Ráadásul H sebesség indexű, ugyanazért az árért már van V sebességű indexű is.
Szia! A Matador gumikkal elég sok szerkezeti probléma van (leválló légzáró réteg, elválló futófelület, acél szállszakadás stb) mert sajnos bérgyártásban készülnek a Continál nem saját fejlesztésű termék, saját anyagból összerakva. Szerintem hasonló vagy olcsóbb árban General Tire-t tudsz venni és azok megbízható gumik a közép kategóriában 5 év gari+2 év kátyú gari, mert az a Continak a saját fejlesztésű abroncsa. A visszajelzések alapján ha az ember nem vezet extrémen (sportos nagysebességű kanyarodások, húzd meg ereszd meg féle nagy gáz nagy fék) akkor egy jó vétel eddig mindenki meg volt vele elégedve. Vagy esetleg a Laufenn-t tudnám még ajánlani úgy viszik mint a cukrot, pedig csak 2016-ban jelent meg a piacon és már úgy jönnek be hozzánk hogy kifejezetten ezt a márkát keresik mert az ismerőseinek is bevállt (szinte szájról szájra megy a jó híre) december óta lehetelen a téli beszerzése mert az egész európai készletük szinte elfogyott egy-egy méretben találni pár darabot.
Nekem van vasarloi tapasztalatom, mert volt Matador gumim (a kisteher pl. sokkal jobb volt, mint a gyari szerelesu Goodyear), és telit is hasznaltam belole. Csak mar regen. Amikor meg nem a Conti szarnyai alatt voltak.
Tehat annyira nyilvan nem relevans a velemenyem.
Azert erdekel, mert veletlenul belebotlottam a keresett meretben, es 30e alatt van, ellenben 40e alatt nem igazan van mas, a premiumok meg 50 es folotte. Es a kulonbseg jelentos.
Teljesen noname ocskasagokat meg nem javasolnék, azok a huszonezer aljso traktusaban vannak.
Raerni raer, mert teli kell majd, csak idoben kell elkezdeni nezelodni.
A leg kevésbé komfortos a Pirelli P 6000-es volt. Baromi hangos kemény sportos gumi volt szinte derékszögben lehetett vele kanyarodni és gyorsan elkopott. Michelin,Bridgestone elment kategória nem tudnék ódákat zengeni róluk. Baromi drágák de semmi kiemelkedőt nem nyújtottak a vezetési élményben.
Ezek a tesztek nagy átverések. Mégha az adac nem is, az autonavigátoros nonstop gumis tutira kamu.
Az AN tesztek tervezésénél és az első tesztek végrehajtásánál személyesen is jelen voltam. Nem volt kamu :-)
A nagy kérdés minden tesztnél az, hogyan modellezzük a valóságot. De azt tudni kell, hogy akármit csinálunk, csak modellezünk. Ahogy az EURO NCAP törésteszt modellez valódi baleseteket.
A tesztekkel kapcsolatos valós kifogásokat és megfontolni valókat is összegyűjtöttem:
Azért kérdeztem a Nexen-t mert már több nagy autógyár is velük szerződött VW csoportból pl Skoda(Superb,Karoq)Porshe(Cayanne)Renault,aztán persze a koreaiak(Kia,Hyundai)
Érdekes lenne tudni, honnan való az infó. A Nexen saját oldaláról?
Én gyári első szerelésként kizárólag Skodákon találkoztam Nexen gumikkal. De nem Superben és Karoq-on, hanem Fabián és Octavián. Igaz, Octavia RS-en is.
Azt teljesen kizártnak tartom, hogy a Porsche a Cayenne-re Nexen gumit szereljen. Ott inkább arról van szó, hogy létezhet Nexen gumi, amit bevizsgált és megfelelőnek talált a Porsche, azaz ráírhatja az N1, N2 vagy N3 kódot. De ez még messze nem jelenti, hogy "gyári első szerelés" lenne. Inkább olyasmi, mint a gyári olaj jóváhagyásoknak megfelelő olaj.
Tegnap meghozta a futár a 4db Hankook Ventus Prime 205/55 r16 gumikat. Nem bírtam várni felrakattam őket. És azt kell hogy mondjam nagyon kellemesen csalódtam. Sokkal komfortosabb mint az előző gumik amik az autón voltak. Sorrendben a következők: Pirelli P 6000, Michelin Primaci Hp, Bridgestone Turanza T001. A kényelem ellenére nagyon jó kormány reakciók és visszajelzések. Féltem a Hankook-tól de abszolút nem érzek negatív különbséget az úgynevezett prémium kategóriához képest. Csak azt hogy kb. 40 ezer forint maradt a zsebemben.
" Én úgy gondolom, a vásárlói vélemények hitelesebbek, mint egy gumis véleménye. "
Én pedig úgy gondolom, hogy minden gumit gumis szerel fel mert odaviszi az autótulajdonos nem pedig otthon a garázsban barkácsolja fel sk. a gumikat az abroncsaira.
Ezért feltételezem addig még várakozik az ügyfél talán beszélgetni is szokott a gumissal még folyik a művelet, én legalábbis mindig azt teszem.
Mikor pl. kimondottan rossz tulajdonságokkal rendelkező gumiabroncsot vittem hozzá leszereltetni a felnikről igenis elmondtam neki a saját tapasztalataimat, így csak van vásárlói visszajelzés különböző márkájú gumikról, ahogy ő is mondta annak idején.
Én úgy gondolom, a vásárlói vélemények hitelesebbek, mint egy gumis véleménye. Egy gumis fel tudja szerelni, ki tudja egyensúlyozni, meg tudja javítani. De honnan tudná, hogy különböző körülmények között hogy viselkedik, mik a jó és rossz tulajdonságai? Én még soha nem mentem vissza, hogy beszámoljak a tapasztalataimról, és szerintem más sem. Olyan gumissal sem találkoztam még, aki a szezon váltáskor intenzíven érdeklődött volna a leszerelt gumival szerzett tapasztalatokról.
Rontani nem ront (volt XL-es gumim, nem vettem észre különbséget), ellenben Nexen-t tuti nem raknék az autóra, közel kínai kategória... Nekem sem (előtte 4 éves kopott Pirelli P7 volt az autón, ahhoz képest is tragédia volt, végül a Nexennel adtuk el az autót), illetve egyik barátomnak sem vált be... 5 éves Dunlop gumi után váltott arra (Insignia Sports Toureren), minden tekintetben, de főleg esőben és zaj tekintetében valami borzalmas abroncs volt a Dunlophoz képest, egy nyári szezon után Hankook-ra váltott, azt mondta ég és föld.... Én a komplett garnitúra esetén simán rászánnék pár tízezret egy kultúráltabb márkára...
Ront valamit a komfortérzeten ha egy 1.5 t önsúlyú kocsira XL-es gumit teszek?
A Nexen katalógus szerint a sima 3 az XL-es pedig 3.5 bar-ig tolható de már olvastam olyat is hogy XL-nek jelöltek olyat is ami nem az.Én egyébként is 2-3 tizeddel magasabb nyomással járok.
Én konkrétan Octavia3-ban láttam Nexen gumit. Nem elírás, tudok ragozni. Nem az autón volt, hanem a csomagtartóban, a pótkeréken. Az autón nem ilyenek voltak. Szalonban állt az autó, nem volt még gazdája, aki lecserélte volna a 4 kerékről. A pótkereket meg, ugye, lehet sosem fogják felszerelni.
A legújabb VW-ken Hankook-ot láttam (valamelyik újautó teszt fotóján figyeltem fel rá) és a Hankook oldalán is ott van, hogy már oda is szállítanak be.
A Hankook ügyfélszolgálatával nagyon jók a tapasztalataim. A Michelin-nél sem ment minden olyan gördülékenyen, mint a Hankook-nál, bár végül azért misiék is összekapták magukat. Nekem mindkét márkánál szükség volt az after sales részlegre. Előtte bő évtizedig soha nem volt problémám gumival, majd hirtelen 3 szett is nyűgös lett. 2 Michelin és 1 Hankook.
Nem vagyok márka rajongó. Kedvenc gumim az Octavia2-n a Bridgestone Turanza ER300 volt, téli gumiban a misi csoportos Kléber Krisalp HP volt teljesen tökéletes, 4-5 év után éreztem, hogy már nem a régi (km alig volt bennük).
Azért kérdeztem a Nexen-t mert már több nagy autógyár is velük szerződött VW csoportból pl Skoda(Superb,Karoq)Porshe(Cayanne)Renault,aztán persze a koreaiak(Kia,Hyundai)
Gondolom nem adnák a nevüket hozzá ha annyira rossz minőségű lenne.
Dehogynem magyarázta meg: "magasan a legjobb ár/minőség arány" - ez elég racionálisnak hangzik, nem? Legalábbis ő ezt hiszi/gondolja, és minthogy több gumival/felhasználási esettel találkozik mint mi, lehet jobban rálát mint a topic zöme. Természetesen nem kötelező elhinni neki (sem, teszteknek sem) semmit, de plusz információként szerintem hasznos.
Ezek a tesztek nagy átverések. Mégha az adac nem is, az autonavigátoros nonstop gumis tutira kamu. Az ő tesztjük alapján választottam Infinity ecosis gumit, életem legrosszabb tapadású, leginkább rázó, legjobban kopó gumija volt. Aztán az ő tesztjük miatt alig mertem megvenni a Taurus téligumiját, pedig 10 ezer forint volt 205/60r16 méretben (!!!), és hosszan gondolkodtam rajta. Aztán ez a tél igazolta, hogy életem legjobb döntése volt, hogy megvettem. A ködös, nyálkás hajnaloktól kezdve az ónos esős napokon keresztül a friss vagy fagyos havas időig kifogástalanul helytállt minden helyzetben. Mindezt annak ellenére, hogy nonstopéknál a legrosszabbul szerepelt. Mindebből kettőkövetkeztetést vontam le:
1. Autonavigátor/nonstop gumi teszt egy fos
2. Kínai gumit soha többé
Elképzelhető, hogy taurus csak nekem, és csak a téli gumija vált be, mindenesetre jó lenne olcsóbb gumikról több gyakorlati tapasztalatot olvasni, nem csak a gumisok "szakértő" véleményét.
Azt mondasz az áraidról, meg a hasznodról amit akarsz. Mi úgyse tudjuk. De a "nem elvakult márkahívő, hanem racionálisan akar gumit választani" szöveged, meg az amit most magyarázol, nem jön össze.
Tehát amíg másokat rábeszélsz az általad legnagyobb haszonnal árult gagyira, addig te márkás gumikat használsz.
Nyugi, nagyjából minden gumin ugyanannyi az árrés. (A Hankookon egyébként az átlagnál pont egy picit alacsonyabb.)
Azt gondolom, hogy a Hankook és a Vredestein árversenye miatt ma annyira alacsonyak az árak a közvetlenül a prémiumok mögötti kategóriában, azaz annyira szétnyílt az olló konkrétan a két "magyar" gyártó és az öt klasszikus prémium márka között, miközben a minőségben vagy nincs is különbség, vagy csak minimális, hogy racionálisan gondolkozva itt és most (Magyarországon, 2018 tavaszán) a Hankook és a Vredestein tudja nyújtani magasan a legjobb ár/minőség arányt.
Nagyon fontos megérteni, hogy abszolút nem ez az Index Fórum topik jelenti a megélhetésem alapját. Bár szívesen adok árakat az itteni virtuális barátoknak, és többen vásároltak is már tőlem a fórumtagok közül (merem remélni, hogy kölcsönösen előnyös üzletet kötve), én megengedhetem magamnak, hogy azt írjam itt le, amit gondolok.
Mellesleg a Bridgestone, a Continental és a Michelin gumijait is árulom. Mivel ezek eleve drágábbak, ugyanaz a százalékos árrés forintosítva magasabb hasznot jelentene - tehát elvileg ezeket kellene tolnom, nem igaz?
Nekem nem vált be a Nexen téligumiban, nyálkásabb úton instabil volt a kocsi, és megnövekedett a fékút (most prémiumgumit használok). Ezek szubjektív dolgok, de például volt Matador téligumim régebben (MP58 talán), és azon nem voltak olyan bizonytalanságérzeteim, mint a Nexennel, tiszták voltak a határai a tudásának. Nem volt jó érzés a Nexennel vezetni.
Magunk között szólva, aki Magyarországon nem elvakult márkahívő, hanem racionálisan akar gumit választani, annak manapság gyakorlatilag a két nagy hazai gyártó, a Hankook és a Vredestein között kell döntenie.
Ők egyelőre annyira el vannak foglalva az egymással vívott árversennyel, hogy árban már a Nexen-féle vonalon vannak lent. Én gondolkoztam azon, hogy idén felveszem a kínálatba a Nexent, de egyrészt nincsenek rá igazán jó kondíciók (ez legyen a kereskedők baja), másrészt hát könyörgöm, gyakorlatilag így is majdnem ott van a Hankook árszintjén...
Ez a cikk az új Michelin Agilis CrossClimate gumiról sok érdekességgel szolgált számomra!
Egyrészt választ ad arra, hogy miért teljesít rosszul néhány helyzetben a gumi:
"Saját tesztjeink szerint jégen és hóban kapaszkodásban vérzik el, de a Michelin által Franciaország legmagasabb útjára, a 2802 méter magasan fekvő Route de la Bonette-re szervezett teszt rámutatott arra, hogy bár nálunk ritka a hó, amikor van, akkor a létező legrosszabbat kapjuk. Fagypont környékén ugyanis sokkalta csúszósabb, jegesebb a hó, mint keményebb fagyban. Ha viszont nincs komoly zimankó, a hó nem marad meg sokáig, így azon sem kell sokat aggódni, hogy abban nem jó a CrossClimate."
Másrészt nagyon jó ötlet az új kopásjelző és az oldalfal védő megoldás! Mindkettőt bevezethetnék a személyautó abroncsokon is!
Ha nem viccből kérdezed: egy ismerős barátnőjének úgy lopták le a Swift-ről az egyik kereket, hogy utána a kocsit ledobták a földre (tehát még egy téglát sem hagytak alatta).
A feleségem előző autóján nem gyártó azonos felnin volt a téli gumi. Kaptunk hozzá tehermentesítőket, de az egyik szorosabb volt mint kellett volna. Próbáltam kalapáccsal leszedni, de ha a gumit püföltem csak rázkódott tőle a kocsi, ha a felnit ütöttem, a peremet vertem szét. Szerintem ez az eljárás nem tesz jót a futóműnek. Az vezetett békés eredményre, hogy jól meglazítottam a kerék csavarokat, kézifék be, egyes fokozat és ráengedtem a kuplungot. Ha elől, hajtott keréken volt, a motor lecsavarta a helyéről, ha hátulról kellett leszedni, akkor meg a kézifék szedte le a szorulós kereket. A méret egyezés nem jó, kell 0.1 mm eltérés.
Megtehetem és mégis négyévszakos van fent, mert hegyek sincsenek, 200 csak álmainkban létezik, ráadásul a gumi tudása jócskán meghaladja a kocsi képességeit. ;-)
Meddö vita ez a gumiválasztás, hisz ki a barnát, ki a szökét, vagy épp a vöröset szereti. Jól van ez így! A közlekedés pedig egy soktényezös játék, tehát a gumi ebben csak egy. Prémium vagy olcsó, téli, négyévszakos vagy nyári, mindig lesz olyan, bármelyik csoportból választva, akinek nem adja ki. :-( Szóval gumi de vagy oda, mindenkinek azt kívánom, ha egyszer elindult valahová, érjen is oda!
Persze hogy nem csak az számít! A sípályára is ugyanúgy felment a youtubos videóban, mint a TS860.
Azonos méretben magasabb a sebességindexe, a száraz autópályán se csúszkál nagy sebességnél ha felmelegszik. Ha valami sípálya tövében laknék 2ezer méter magason, és sose mennék le száraz utakra, akkor én is ezt a hógumit választanám.
Hányszor írjam le: NEMCSAK a havon lévő fékezés számít (ami kb 10-15 cm-t jelent 20 méternél) hanem a többi tulajdonság is. Az is hülye aki csak emiatt választ gumit.
Egy "apró" probléma van a listáddal: különböző méretek különböző képen szerepelnek a teszteken.
2 kocsim van az egyiken 195/65 Ts850 , a másikon 205/55 UG9 gumi van. Mindkettő méretben 2-3 éve ezeknek a gumiknak volt a legjobbak a téli tulajdonságai.
Tehát hozol egy "tesztet" egy méretről nem sokat ér.
A G.Y. ebben a méretben 270Km/h-t tud. A télid meg 190-et. Azt meg hogy melyikkel érzed magad nagyobb biztonságban nem tudhatod. Még sose próbáltad a másikat. De nem is kell kipróbálnod, csak ne mondj olyanról véleményt amit nem ismersz.
A szomszédom pont úgy néz ki, mint Platini de még a saját lábában is elbotlik, nemhogy kiváló focista legyen :-) Komolyra terelve a szót, én sem tudom miért így csinálják őket. Közben megtaláltam a teszteket, ahol elvérzett az UG9 és az Alpin. A Conti TS860 porig alázta őket. A vicc meg az az egészben, hogy a G.Y Vector meg leverte a TS860-at. (2. kép) Na ez hogy van?
Ne menjünk el a cinikusság felé pls! Nem sokszor van, de 200 körül nagyobb biztonságban érzem magam egy nyári gumival, mint egy 4 évszakossal. A Mátra lábánál lakom, ezért nekem/nekünk KELL a jó téli gumi.
Akkor hülye a Goodyear és Michelin, hogy lamellás téli gumit gyárt. (Hadd ne linkeljek be más gyártmányú téligumikat amik hasonlóan néznek ki.)
Egyébként leírtam már egy párszor: nem csak friss hóban közlekedsz télen. A kérdésemre "elfelejtettél" válaszolni, hogy miért más a téli gumik mintázata (főleg annak tükrében, hogy "szar" a tesztjük)
Ez a baj, hogy semmi tapasztalatod nincs a korszerű 4évszakosakkal, de azért határozottan rossz véleményed van róluk.
Nincs és amíg anyagilag megtehetem, nem is lesz. Nyáron prémium nyári, télen prémium téli gumijaink lesznek. Nyáron előfordul 200 feletti tempó, ráadásul felénk vannak egész meredek emelkedők is, ami téli körülmények között elég nagy kihívás a gumiknak. Negatív felhang nélkül írom: nem érdekelnek a "majdnem olyan jó mint a ..." típusú gumik.
Ha az apró lamellák miatt jobb télen a G.Y. (amit linkeltél) akkor az általam belinkelt képen (UG9) lévőnek pedig annál is jobb a tapadása télen mert több kisebb lamellája van.
Ez a baj, hogy semmi tapasztalatod nincs a korszerű 4évszakosakkal, de azért határozottan rossz véleményed van róluk. Akiknek meg van már ilyenekkel tapasztalata, azok tudják hogy butaságokat gondolsz. Elvittem a gyerekeket szánkózni a dombokhoz, ment hibátlanul keresztül-kasul a hóban, dombra fel, dombról le. Beszélgettünk a többi apukával, nem akarták elhinni hogy ez nem téli gumi, hanem 4évszakos. Volt aki azt mondta, hogy ezt látva nála is 4évszakos lesz a következő.
Keress vissza (sikerülni fog még neked is) , és találsz olyan hozzászólásokat: "régen sem volt téli gumi", "a nyárival is lehet menni csak tudni kell vezetni", "Magyarországon nincs tél tehát felesleges" stb. stb erre írtam hogy 1-2 hétig VAN tél Magyarországon és kell a jó minőségű gumi.
Továbbra is tartom a véleményem (kötözködöm ha úgy tetszik) aki nem az időjárásnak ill. évszaknak megfelelő gumikat hasznát az egy felelőtlen hülye.
"Fórumszerte " nem röhögnek rajtam csak az avasi haverod aki nem számít. Viszont te rengeteg emberbe belekötsz a fórumokon (szintúgy mint az avasi haverod) ami jellemzi pszichés állapotod.
Nem én erőlködöm és nem rajtam röhögnek fórumszerte, szóval megyek inkább haza is metrózom, hogy ne veszélyeztessem a rutinos, JÓ téligumis hóhányókat .-)))
Ha esetleg a válaszhoz hozzácsapnád 215/60 r17 méretű (Nissan Qashqai-ra lenne) felsőközép-prémium kategóriás abroncsokra vonatkozó áraitokat, azt is megköszönném!
Ha valaki teljes biztonságban akar közlekedni, akkor 3-4 évente új prémium téli, ennyi!
Egyik gumi se helyettesíti az emberi hülyeséget vagy vakmerőséget egyébként, aki azt hiszi hogy prémium télivel majd lehet tempósan menni ilyen időben az nagyon nagyot téved, ahhoz más tényező is közrejátszik pl. nem árt érezni/uralni a kocsit, ismerni a határait,hol csúszik és hol tapad még stb.. de biztonságosabban közlekedni lehet velük az tény. A 4 évszakos nem feltétlenül van lemaradva, mondjuk erről majd akkor tudok bővebb véleményt, ha megérkezik a Stevie-től rendelt Apollo garnitúra. Eddig egy Vredestein Quatrac 5-öt próbáltam havon, az én kopottabb korosabb Conti télijeimhez képest fényévekkel jobb volt az új Qautrac 5!
A különböző tesztek alapján, illetve az autók értékét és felhasználási módját alapul véve választottam a gumikat.
Az olcsóbb, rövid utakra, összességében egy évben keveset futó autóra választottam a Nexent.
90% városi használat, alacsony tempó.
Szerintem erre alapvetően majdnem mindegy, hogy milyen négyévszakost választottam volna. Ár/érték arányt néztem és ez jött ki.
A másik autót főleg hétvégente használjuk, jellemzően kirándulásokra, rokonlátogatásra. Város szinte semmi, normál tempó.
Itt alapvetően a tesztek alapján választottam. Téli és jeges viszonyok esetén nem remekel a CC, de amúgy talán a legjobbnak mondható.
Egyetlen gondom volt vele: a felszereléskor a gumis túlfújta (2,4), ami miatt fűrészfogasan kezdett kopni és néhány ezer km után elkezdett búgni.
Itt a fórumban kaptam a tanácsot (stevie-13! kösz), hogy csökkentsem a nyomást. Meg is tettem, egészen 2,0-ig, azóta szépen eltűnt a búgás...
Kétszer csúsztam meg vele, mindkétszer esős, nyálkás úton elkezdett fékezéskor dolgozni az ABS. Mindkétszer alacsony volt a tempó,fagypont feletti hőmérséklet, őszies idő volt.
Az sose derül ki, hogy egy nyári gumival is megcsúszott volna-e.
A Nexen hátránya az alacsony futásteljesítmény, viszont hóban jobb és az ára sokkal kedvezőbb (kb. a fele 215/55 R16-os méretben; ez a Mondeo/Passat mérete).
Van aki pont az alatt az öt nap alatt is biztonságosan akar autózni és nem csak a lakása és az óvoda között közlekedik. Egyébként olvasás és értelmezés: egyszer sem írtam le "négyévszakos" hanem jó minőségű téli gumiról írtam. Erőlködj, hogy MOST ILYEN időben sem kell jó gumi.
mikor otthon laktam anyámnál csak a kocsi kiálló 46 méter hosszú volt, az aprólékról ne is beszéljünk. Halálhörgés és siralom 270 n-é-gy-z-e-t-m-é-t-e-r .-))))
Az autóm lyukosztása 5x115 (Chevy Orlando) amiben relatíve szűkebb a felni kínálat és most találtam nagyon szép (új) felnit 5x114,3 furatokkal. Eladó (webshop)szerint ez tökéletesen illeszkedik az autómra a gyári anyákkal.
Meg tudjátok erősíteni vagy cáfolni ezt az állítást.
Én tavalyelőtt, ill. tavaly váltottam négyévszakosra, mindkét kocsimnál. (Michelin CC és Nexen nBlue 4Season)
Tömegközlekedéssel járok melóhelyre. Nem muszáj autóznom.
Nem vezetek sportosan, betartom a sebességlimiteket.
Az egyik autóval évi kb. 3 ezret, a másikkal kb. évi 10-12 ezret megyünk.
Mifelénk sózzák és rendesen takarítják az utakat.
Tavaly mifelénk nem volt egyetlen nap sem, amikor havas lett volna az út.
Idén ez az 5. nap, amire ráfogható, hogy havas utakkal lehet találkozni.
A családomban vannak akik munkára használják az autóikat, mindegyiken téligumi van. Nem szoktam szurkolódni, hogy minek, mert belátom, hogy az ő élethelyzetükben ez az ésszerű.
A néhány évvel ezelőtt megjelent, komolyabb tudású 4évszakos gumik sok olyan autós számára lehetnének ésszerűek, akik most téli-nyárit használnak (szerintem ésszerűtlenül).
8-10 éves téligumival közlekedni szvsz nem felelős döntés...
Sajnos én is felelőtlenül hagytam fent az öreg nyáriakat és csak egy nedves úton történő fékezéskor döbbentem rá, hogy mennyire nem tapadnak már (Pirelli P6).
Inkább cserélek 3-5 évente 4évszakost, minthogy elöregedett téli-nyárival járjak.
Tehát a lényeg: minden autós a saját élethelyzetének, autózási szokásainak megfelelő gumit válasszon. Az utóbbi években minőségi ugráson átment 4évszakosok egyre több élethelyzetben ésszerűek. És ez eladási számokon is tükröződik.
Nálunk most mindenhol hó van, a feleségem úton van a saját kocsijával. Én vagyok annyira rutinos, hogy akár nyári gumival is be vállalnám a közlekedést(sok esetben még élvezném is a csúszkálást), de a feleségem nőből van, ezért TÉLI GUMI nélkül a saját-mások testi épsége, vagyon biztonsága érdekében, nem engedném el téli gumi nélkül! Azon vitázhatnánk, hogy bizonyos méretekben, bizonyos autókra szerelve nem a TS 850-es a legjobb választás, de abból nem engedek, hogy ilyen körülmények között ezt, illetve prémium téli gumit tartok megfelelően biztonságosnak.
Ha úgynevezett békés körülmények között, laboratóriumi jellegű fékteszteket végeznénk az esetek nagy részében lehet, hogy a négy évszakos jobban teljesít mint egy téli. Mentő (sürgősségi, gyermek, kora szülött), transzplantációs kocsi, rendőrségi járművek és minden olyan jármű, aminek muszáj oda érnie, nem szoktak négy évszakos gumikat szerelni (azok a buszok, amik hegyes völgyes terepen közlekednek, téli gumit szerelnek). Én vidéken lakom, nálunk nincs szgk-t helyettesítő 2-5 percenként közlekedő tömegközlekedés. Ha el akarok indulni csak téli gumival tudom elképzelni, a majdnem téligumit nem reszkírozom meg! Ezért NEM vennék pl. Michelin CC-t és semmilyen hasonszőrű gyártmányt. Írtam már, hogy békés körülmények között, amikor nem kell sehová gyorsan és hirtelen oda érni, nem katasztrófa, ha nem tud valaki elindulni! Az a kisebbik baj! Ha a majdnem télinyári gumi miatt valaki nem tud úton maradni vagy időben megállni az nagy baj! A mentőnek nem árt, ha mozgásképes marad, vagy hamar ér be a kórházba. Ha az egyik családtagodat gyorsan kórházba kellene szállítani, gondolom nem örülnél, ha mentő sofőrje a lassú tempót a gumikra fogná: "Főnök mennék én gyorsabban is, de a négy évszakossal nem merek menni".
Hyundai Santa Fe 2.2 diesel 2009. Már említettem hogy most a felnién egy 235/60 R18 van rajta, de van lehetőségem mondjuk 235/65 R17-t rárakni? Illetve az összes lehetőség érdekel, ami rámegy a felnire.
Megnéztem, és bizony ez a 235/60R18 a gyári méret.
Ez azt jelenti, hogy mást nem szabad használni. Nem is nagyon lehetne, legalábbis a szomszédos méretek sem lennének olcsóbbak, csak szabálytalanok.
Ha kicseréled a felnit 17"-esre, akkor arra vehetsz 235/65R17 gumit, ez is gyári méret, és ez már lényegesen olcsóbb. A kisebbik, 2.0 CRDI dízelre a 16"-os felni is felmegy, 225/70R16 gumival.
Igen Frankye, ennek ellenere nem elhanyagolhato a szamuk. Ma mentem ki utcaban, rakparton, Hungarian. A kis utacaban feher volt, a dorozmas resz azert kiallt meg.
Ha ram gondoltal, hogy vedem a nyarigumit, mint nyarigumis, azt nem ertem. Telim van. Miytan k#rv@draga volt, orulok, hogy vegre ibdkolt is. Mindezentul a mai nap a hatereset. Sok teligumis is ugy megy, mintha nyarija(se...) lenne. Igy az osszes auto araszol.
Amugy fikazas helyett, meg Pesti kivaltsag, vagy mi helyett inkabb nyilatkozzanak videkrol. Itt milyen most, stb.
Pest "kulvarosi" reszen a kis utcakban ebbol egy letaposott feher pancel lesz, arra nem lesz jo a nyari...
Es had irjan mar be, hogy Bp-n eddig az indokolt teligumis napok szama, 3-4. Ma meg a zarpalyas BKV gyorsabb is lenne :D. Bar ahova reggeobsiettem, autoval 8 perc, BKV 35-40. Lehet ezert valasztjak sokan az autot rovid tavra is(asszonyt vittem ,onnan nekem meg 1x km).
Még az jutott eszembe, hogy aki városban a huszonháromszázadik emeleten lakik, biztosan nem tudja milyen az, amikor 270 m2 udvart kell hólapáttal letakarítani, hogy kocsival el tudjon indulni. A tél tartogat meglepetéseket, ezért inkább télig gumit veszek mint négy évszakosat. Ha csak egy nap is van igaz tél, ne a gumin múljon a saját és mások biztonsága.
Már említettem hogy most a felnién egy 235/60 R18 van rajta, de van lehetőségem mondjuk 235/65 R17-t rárakni? Illetve az összes lehetőség érdekel, ami rámegy a felnire.
Ma reggel volt idén először havas a parkoló, 50 méterre az út már fekete és onnan végig. Katasztrófa helyzet van, megyek felvásárolni a konzerv készleteket.
Es azert, mert februar vegen megdol a hidegrekord, attol a teli hidegrekordot nem ilyenkor szoktak merni. De most hideg van. Csak ho nem esett eleg. A 10cm ho is semmi, a szel okozhat bajt max.
A Bridgestone mintázata nem véletlen elírás? Csak mert ebben a méretben mikor nézegettem csak B280-at, (esetenként b250-et) illetve Ecopia-t találtam, Turanzával egyáltalán nem találkoztam...
Valóban elírtam, B250 a Bridgestone, de nincs jelentősége, mert már ezt az utolsó szettet is lefoglalták....
A Vredesteinből és a Hankookból sok fog érkezni, azzal nincs probléma.
Kérdésem az lenne, hogy azokra a felnikre, amiken most ez a 235/60 R18 van, arra rá megy más gumi méret is? vagy csak ez a 235/60 R18?
Bármi felmegy bármire, csak akarni kell :-)
A kérdés az, hogy milyen autó. Mindig az autó gyári előírása szerint kell gumit választani. Nézd meg az autód kezelésijében, vagy a matricán a tanksapka ajtón (esetleg a B-oszlopon, vagy a vezetőoldali ajtó élén) a gyári méreteket. Esetleg írd meg, milyen autód van (évjárat és motor is kell), és akkor megmondom, mik a lehetőségek.
A Bridgestone mintázata nem véletlen elírás? Csak mert ebben a méretben mikor nézegettem csak B280-at, (esetenként b250-et) illetve Ecopia-t találtam, Turanzával egyáltalán nem találkoztam...
Azért is lenne ez szempont, mert inkább vidéki környezetben van a használva az autó így egy esetleges kényszerű pótlás könnyen megoldható legyen.
Sajnos nem igazán tudok dűlőre jutni, hogy a Vredestein T-Trac 2 vagy a Hankook K425 lenne-e a jobb választás 175/65 r14 méretben
A T-Trac 2 egy ősöreg mintázat, a K435 pedig teljesen új, a régi K425 teljesen frissített változata. A Vredestein nálam 11.200, a Hankook 12.800, de van még utolsó 4 db Bridgestone Turanza ER300 gumim, ami meg egy nagyságrenddel jobb mind a kettőnél, de árban nagyon ott van (12.990).
Sajnos nem igazán tudok dűlőre jutni, hogy a Vredestein T-Trac 2 vagy a Hankook K425 lenne-e a jobb választás 175/65 r14 méretben (ill. amit néztem még az az Uniroyal Rainexpert 3) egy kisteljesítményű (70LE) kisautóra, átlagos futásteljesítménnyel (8-10000km/szezon)... Nagyjából egy árkategória, vajon melyik a csendesebb, takarékosabb? Kedvező ajánlatot ilyen kategóriájú abroncsra ebben a méretben szívesen fogadok. Köszönöm :)!
Egyszer nemrég kérdezték, kell- e egy grnitúra kerék olcsón, mert édesapám (akkori autójára) ez jó lenne. A dot ki volt csiszolva, de egyértelmű 3 karakter volt... Kedvesen megkértem az ismerőst, hogy egy szép kést toljon mindegyik oldalába ha lehet...
Én vettem már olyan használt gumit 4db-ot gumistól ahol a dot ki volt "marva,csiszolva" tök simára.Azt mondta hogy teszt gumi azért ilyen jó az ára.Megvettem, a szomszédnak még aznap mondtam hogy milyen jó üzletet csináltam.Az meg kiröhögött és együtt visszamentünk a pénzemért de a gumis még akkor is játszotta a hülyét de visszaadta még a gumizás árát is.Rá lett szólva:-)
Itt is használhatnád a nem tetsző felirat eltüntetéséhez ha lenne Klebered:-)
Ha valakinek van vagy lesz elado komplett teli kereke rav4-re, keressen batran.
Surgosnek nem surgos.
Esetleg csak gumi nelkuli alufelni is szoba johet, 17"-os meretben.
Komplett kerek eseten 225/65R17 lenne a preferalt gumimeret (a 18"-t sokallom telre, bar a 235/55 nem annyira peres, de a gumi is nyilvan dragabb, mint az alap 17"-os, a 16"-os meg szerintem butan allna rajta).
Felni 5x114.3 60.1-es agymerettel.
A szelesseg es az ET nem annyira fontos, a gyari meretek elegge zavaroan osszevisszak.
Jelenleg
7.5J ET45 es 6.5J ET39 méretekkel gyartjak,
de korabban volt
7J ET39, 6.5J ET45, 7J ET45, 7.5J ET39 is, es mindez ugyanazon a vason, szoval nem nagyon szamithat a dolog.
Nyilvan TPMS szenzor is kell bele, arra van jo forras?
De több gyártónál is meg lehet nézni, hogy teljesen azonos méretnél is pl. erősített v. felnivédős kivitel már más paramétereket eredményez. Főleg a nagyobb méreteknél fordul elő.
Az általam kiszemelt egyik gumitípus kiválóan szerepelt minden teszten, én pedig nem értettem, hogyan kaphatott az abroncscímkén csak C besorolást a nedves tapadásra. Gondoltam, ennyivel jobb lenne a valóságban? A kisördög nem nyugodott, kikerestem az összes tesztelt méretet, kiderült, hogy mind kivétel nélkül A besorolású volt. Ugyanaz a gumi különböző méretekben A-tól C-ig teljesített. A táblázatban a szomszédos méretek B-k voltak, csak pont a nekem szükséges volt C. Ennyit jelent pár milliméter...
185/65 r15 Kleber krislap hp3 téligumiról mik a vélemények?firestone vagy hankook jobb választás lett volna?
Nagyon nehéz megmondani, mert nincs tapasztalat. A HP3 idei modell, Magyarországra ráadásul igen kevés érkezett belőle (nálunk egyszer már kivégezték a Kléber márkát), és hát igazán még tél sem volt eddig, szóval passz. A Hankookkal, Firestone-nal egy kategóriában játszik, borzasztó nagy különbségek aligha vannak.
Nekem az a fixa ideám, hogy ez az idei HP3 a jövőre esedékes Misi Alpin A6 előfutára. Teljesen más a mintája, mint az elődjének, meg mint minden más Misi-terméknek.....
Azért elolvastam néhány ilyen tesztelős cikket, amik szerint nagyon jó eredményt ért el.
Sajnos annyira távol áll tőlem ez a téma, hogy nem tudom, mit hasonlítgathatnék még? :) Már több pasi ismerősömet is megkérdeztem a témában, de senki nem akar állást foglalni, és csak azt hallom, hogy hááát, igen, ez is jó, meg az is jó, ez abban jobb ez meg amabban rosszabb, és érdemes lenne körülnéznem....:)
Csak megoldom majd valahogy. Mivel muszáj lesz. :)
egyszer egy gumis ember (mikor cseréltettem a gumit) azt mondta, hogy noha gyárilag 14-es gumik vannak az autón, feltehetnék 15-öst, vagy 16-ost is, és akkor stabilabb lenne az egész kocsi. Erről mi a véleményetek? Egyáltalán befér oda egy 16-os gumi?
A Yarishoz szerintem teljesen felesleges a nagyobb felni. Szerintem nem kifejezetten lenne stabilabb az autó, sok tulajdonsága egyenesen romlana, pl az aquaplaning a szélesebb gumi miatt, illetve a nagyobb rugózatlan tömeg miatt a menetteljesítmények (lassulás, gyorsulás, kanyarodásplusz ebből fakadóan a fogyasztás is), illetve veszítene a komfortjából is az autó.
Meg hát a felnit és a gumit sem adják olcsón.
Mintaként leírom egy gyártó konkrét árait a szóba jövő méretekben:
175/65R14 Vredestein T-Trac 2 11.200
185/55R15 Vredestein Sportrac 5 18.800 (a TS-nek ez volt a gyári mérete)
Azért mert egy (teljesen más méretben) egy felhasználó azt ajánlotta?
Nekem nincs semmi bajom a Nexen gumikkal, én is majdnem felvettem a kínálatomba, de azért szerintem érdemes egy kicsit szélesebb körben is érdeklődni, árakat összehasonlítani, stb :-)
Abban esetleg tudtok-e még segíteni, hogy egyszer egy gumis ember (mikor cseréltettem a gumit) azt mondta, hogy noha gyárilag 14-es gumik vannak az autón, feltehetnék 15-öst, vagy 16-ost is, és akkor stabilabb lenne az egész kocsi. Erről mi a véleményetek? Egyáltalán befér oda egy 16-os gumi?
A Bridgestone abroncsai mindig is keményebbek vagy inkább "merevebbek" voltak más abroncshoz viszonyítva ezért hamarabb repedeznek, és szinte mindig a minta árkokban és a váll részen. A Michelin Energy Saver abroncsai is hasonlóak voltak már 3-4 éves korunkban megjelentek repedések. Ha leengeded a levegőt a szerelt kerékből és benyomod az oldalfalát akkor látni lehet majd a váll részen (ahol a futó és oldalfal találkozik) hogy milyen mélyek és egybefüggőek a repedések. Ha csak tized miniméteres mélységűek akkor még használtható, ha kezdik elérni mélységbe az 1mm-t akkor cserés.
A profilmélysége jó lenne, de a bordák között a gumi repedezik.
Igen, ez már az öregedés jele. Ez a gumi "kiszáradt", biztosan nem tapad úgy, mint új korában. A helyzet még nem vészes, de én a helyedben nem várnék a cserével. Ne úgy gondolj rá, mint plusz kiadásra, csak mint "előrehozott kiadásra." Jövőre mindenképp venni kellene, de akkor egy évig gyenge gumikon közlekedsz.
Adott egy Bridgestone Turanza ER300 215/55 R16 gumi. (A B7 Passatot ezzel a nyári gumival vettük.) Arra lennék kíváncsi, hogy mennyi idős, ( biztonságosan) használható-e még.
A DOT száma alapján tán 2012.03 hó lenne?
A profilmélysége jó lenne, de a bordák között a gumi repedezik.
Én csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy ilyenről én még csak nem is hallottam, illetve technikailag sem igazán tudom elképzelni, hogyan lehet hamis gumit gyártani....
Toyota Yarisra (2002-es) vennék 4 db új felnit és gumikat. Gyárilag 14-es gumik vannak rajta. 105 ezer km van az autóban (keveset megyek vele, és inkább a városban), jó megoldás lehet a 4 évszakos gumi? És ha igen (vagy ha nem), milyet, hol ? Köszönöm!
Közben elkészült az akciós, előrendelési árlistám, ami március 1-ig érvényes. Többeknek már elküldtem, akik kérték. Ha valakit még érdekel, dobjon rám egy emailt.
Vagy amikor már másodszor hívsz ugyanazon vállalkozó után másikat, hogy az ablakaid valóban zárjanak, akkor rájössz, hogy az ablakos szakmában sem jelent semmit az ár sem.
Pont te ne tudnád? Elég nagy meccseid voltak, amikor itt még voltak valódi gumisok is, a szolgáltatás és az ár viszonyáról. És lehet röhögni, de amikor jó árakat kérnek és az első három gugli találatból az egyik bármennyivel is olcsóbb, mint az ajánlatod, akkor az nem jó ár, vagy legalább is régen, amikor minden jobb volt itt is ha én itt kaptam árat, akkor az valóban jó ár volt, ha érted...
A gumis szakma nagy tanulsága: mindig mindennél van olcsóbb.
---
És ne feledjük
az ablakosokat, ahol ez a szabály hatványozottan igaz, annyi eltéréssel, hogy " minden gumi fekete és kerek, tehát ugyanúgy gurul", nálunk viszont "minden ablak fehér, nyílik-bukik", tehát aki drágábban adja, az gonosz, lehúzós csaló.
Okosságügyben: Van itt két ugyanolyan nevű Goodyear EfficientGrup SUV. Azt látom, hogy az egyik felnivédős kivitel, egyébként úgy tűnik minden tulajdonság ugyanaz. Mégis tök más fogyasztással meg nedves tapadással. Hogyan lehet ez így, és földi halandók hogyan különböztethetik meg a kettőt?
Sziasztok adott egy e87 bmw 116i 116 LE nem versenyautó ,évi 8 ezer km-et megy városi lótifutiban van. Elég enyhék a telek...gondoltam 4 évszakos gumira ,mert keveset fut ,azt sem gyorsan ,csak városban,csak rövid táv.
Zdravo, brate, erre az autóra nyugodtan lehet négyévszakost tenni. A 195/55R16-ban az Apollo Alnac 4G All Season 19.990, a Vredestein Quatrac 5 pedig 26.990 forint lenne.
Az Apollót csak áprilisban kezdik gyártani, tehát május első-második hetében tudod átvenni. Viszont garantáltan friss gyártású lesz :-)
Ezek a gumik jól szoktak szerepelni a négyévszakos teszteken, az ár-minőség mutatjuk a magyar piacon pedig kiváló. (A legjobb ár a méretedben a Misi CrossClimate-re 35.400 forint lenne.)
Renault Grand Espace 4 -hez szeretnék venni egy másik felni szettet a télinek. Ha az enyémen gyárilag 225/55 R17 van attól még a télinek mondjuk vehetek rá 16-os felnit, és ballonosabb gumikat? Vagy mindenképp csak 17-est nézzek hozzá?
Ha a Grand Espace IV a 2002 és 2014 között gyártott Espace-t jelenti, akkor azt kell tudni, hogy a 2.0 és 2.0T benzines, illetve az 1.9 dCi (később a 2.0 dCi) motorral kijött gyárilag 16-os felnivel is (6,5X16 ET50). Ezekhez a változatokhoz tehát jó lehet a 16-os felni is. A többi motorhoz csak a 17-es jó - nyilván a nagyobb fékszerkezet miatt.
4 évszakos gumit keresek Mazda MPV-re 205/65R15 méretben. Nem igazán szeretnem a 4 évszakost, de olyan keveset jár, hogy elöregedtek a gumik... na ezért nem veszek külön garnitúrát.. Mik az ajánlott típusok, ha egyáltalán van ilyen?
Erre a használatra nem ellenjavallott a négyévszakos gumi. Itt foglaltam össze részletesen:
Ami az ajánlott mintákat illeti, én az Apollo Alnac 4G All Season és a Vredestein Quatrac 5 gumikat árulom, a méretedben az előbbit 18.300 forintért, az utóbbit 23.990-ért.
Valóban, a 215/55R16 méretben már csak a K125-öt gyártja a Hankook, fene tudja, miért. Pedig a K117 is futó minta, bár teljes neve az összes nemesi előtéttel Hankook K117 S1 EVO2.
Az Evo inkább sportos gumi, a K125 túra gumi. Ha ezután is nagypapásan tolod neki, nem fogsz mást észrevenni, csak hogy érezhetően többet elmegy.
Egy Ford Mondeo IV re keresnék nyári gumit 215/55 r16-os méretben. Most Hankook K117 S1 Evo van rajta, amivel meg vagyok elégedve. Az út 80%-át autópályázom, max 130-as sebességgel, kisgyerekes, papás használat :-)
Szia! A 2002-től gyártott Grand Espace-re rakhatsz 16"-os felnit 225/60R16-os gumimérettel de csak lemez felnit, mert az alunak az anyagvastagsága nagyobb és nem fog elférni a ragasztott súly a féknyeregtől.
Renault Grand Espace 4 -hez szeretnék venni egy másik felni szettet a télinek. Ha az enyémen gyárilag 225/55 R17 van attól még a télinek mondjuk vehetek rá 16-os felnit, és ballonosabb gumikat? Vagy mindenképp csak 17-est nézzek hozzá?
"Tipp-- NEXEN N BLUE 4 SEASON: 18-20 ezer közötti áron kapható, Autonavigátoros tesztgyőztes gumi !"
A húgom Lancerjén volt ilyen gumi 195/55 R15 méretben. Használta télen-nyáron, ment vele kb. 70 ezer km-t, mire lényegében 1,5-2 mm-esre kopott. Felelősségteljesen szerintem 50 ezer km-t lehet használni, ami nem rossz. Hóban és melegben is átlagos volt, de a gumi nem okozott balesetveszélyes helyzetet. Szerintem jó vétel volt.
Elég érdekesen szedted össze a kiszemelt gumik választékát,de biztos meg van az oka.
Van esetleg egyéb típus, amit ajánlanál (és elérhető ebben a méretben)?
Sajnos elég korlátozott a kínálat ebben a méretben, és sok a régi fejlesztésű mintázat.
Vagy arra gondolsz, hogy a felsorolt gumik jellege / rendeltetése eltérő (High performance / Max perf. / Touring /stb.)?
Az az igazság, hogy szándékosan nem szűrtem a gyártók által megjelölt besorolás alapján, mert nem tudom, hogy melyik típusnál ez mennyire hihető...
A Conti pl. papíron max performance (ergo sportosan kellene, hogy viselkedjen), a tesztekből viszont ennek az ellenkezője köszön vissza.
A lista egyébként úgy született, hogy a teljes választékból kiszedtem a budget márkák termékeit + azokat, amelyeknek nagyon gyalázatos teszteredményei voltak + azokat, amelyeknek nagyon alacsony volt a értékelési mutatója a http://www.tyrereviews.co.uk/ oldalon.
A Sportrac5-ról egyébként azt olvastam valahol, hogy csak nevében "sportos", érzetre egyáltalán nem. Rosszul tudom?
Igaz nekem Toledom van, de ugyanaz mint a Golf4 és nekem is 1.6 SR motoros. Igazàból 2 vàltóméret van 17"- os felninél a 205/50 és a 225/45, amit érdemes szàmìtàsba venni. A 205/50 a legoptimàlisabb főleg ha 7" széles a felni. Nekem is ez a méret van most megrendelve. A 225/45 szép széles lenne és àrban is kedvezőbb valamennyire, de kicsit több lesz a fogyasztàs, hamarabb felúszik vizen stb...
Nem fog hibát jelezni semmi, ennyi eltérés átmérőben belefér.
Egy első kerekes kocsin azért vicces lesz ez a hátul szélesebb kerék, azt ugye olyan kocsiknál szoktál alkalmazni, amik hátul adják le az erő nagy részét, vagy mindet.
Szerintem már a 8,5-es elöl is határeset, de hátul a 10" széles tuti nem lesz jó. Szerintem pogácsa nélkül már felrakni sem tudod, ha azonos a gyárival az ET-je.
Egy kérdés lenne felétek. Adott egy golf4 1.6sr, váltani szeretnék nagyobb felnire! Ami most alatta van az 16"(205/55/R16) 17"-os felnit akarok rá venni, ti milyen gumi méretet ajánlotok rá? És ha nagyobb a felni esetleg kell-e változtatás, illetve elfére az autó alatt a kerék? (gyári felfüggesztéssel van szerelve) Válaszotokat előre is köszönöm.
A gyári felniktől nem kell hanyatt esni, azok szállítják be akik a piacra is gyártanak, a legyártott mennyiség és a szalon árrés miatt drágábbak. Illetve ma már a piacon kapható legtöbb márkához, és típushoz adnak műbizonylatot.
Én már többször rendeltem tőlük 300 HUF- 30 000-ig. Mindig rendesen teljesítettek és korrektek voltak. Ingyen szállítás, garancia, pontosan, időben, és informálva.
A nyomtáv szélesítőhöz 8mm-el hosszabb csavar kellene ami nem olcsó dolog a rádiuszos esetében, én olyan 600-800 forint körül becsülöm darabját (20x700=14,000 plussz a nyomtáv ami olyan 30-40ezer a négy. Hozzárakod a használt felni árát és megvan a 4 új alufelnid (pl Alutec) ABE és ECE bizonyítvánnyal 5 év garival.
A 205/55R16 gyakori (ha nem a leggyakoribb) méret.
Így van a 205/55R16 messze-messze a legnagyobb tételben eladott méret Európában, 2016-ban az összes eladott személyautó gumi 13.93 százaléka volt ez a méret. A második legnépszerűbb méret a 195/65R15 "csak" 7.1 százalékot tud.
A teljes 195/65R15 > 205/55R16 > 225/45R17 > 225/40R18 váltóméret-sor összesen a gumik eladásának 30.4 százalékát jelenti.
A gólyalábba biztos nem fog beleérni a fékrendszer már neccesebb, a gyári felniket elég passzentosra csinálják, lehet a küllő hozzá érne a nyereghez. Egyébként még 2-3mm+ az ET számban nem probléma, hiszen a gyári felniknél ahogy nő az átmérő és a szélessség kicsit nő az ET szám is (hiszen a szélesebb abroncs és a merevebb oldalfalú peresebb gumi kárpótolja az et szám miatt elvesztett stabilitást. Ha mindenképp megakarod tartani a gyári átmérőt és szélességet akkor én maradnék a gyári ET számnál vagy inkább egy kicsit kisebbet választanék (et35).