Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Köszönöm a bíztatást és remélem a sikeren felbuzdulva Te is belevágsz valami hasonlóba. A kezdet nem nehéz. Kell hozzá három négy pár galamb, madár vagy baromfi. Ezek fiataljait keverni, és újra és újra addig mig olyan nem lesz amílyet akarsz. Nekem csak a sok adminisztráció ment az agyamra, h melyiket melyikkelés mikor stb. egy próbát megér.
Igen most van a finisben. A galamb mint új Magyar galambfajtafajta. De már volt tenyésztve a 60- as években, de sajnos nem lett elfogadtatva. A mai bürökrácia mellett viszont nagyon nehéz. Öt éve volt elöször országos kiállításon és attól fogva mindent kitalálnak, hogy mi kell még hozzá. Egy érdekesség: mi ketten egy kaposvári galambásszal álltunk neki, csak egy kevés leírást tudtunk szerezni, tehát mi csináltuk a fajtaleírást arról a galambról ami nálunk az átlag volt. Erre a kiállításon olyan emberek (lehet tenyésztők) akik akkor látták a madarakat először. Fajta leírás nélkül BÍRÁLTÁK. De most már azért sem adjuk fel!
Nem madaraim, hanem galambjaim vannak. Igaz ezek is madarak. Több fajta van: Magyar pávagalamb, Keleti sirályka, Budapesti rövid csőrü, Taganrogi prgő és Kaposvári tigristarka.
Azok a régi szép építőtáborok, ott nagyon sok mindenbe bele lehettet nyalni, de az őshonos tehénlepény elősegíti a fejlődést. Gondolom azóta már Te is fejlődtél?
Szerintem egy több ezer éve természetes módon kihalt juhfajhoz hasonló állat huszadik századi meghonosítása egyáltalán nem nevezhető visszatelepítésnek. Olyan ez, mintha struccokat telepítenénk Új-Zélandra, és utána kijelentenénk, hogy visszatelepítettük a moát.
AHA!:D Maj csak találsz valahol!:D Vagy ha esetleg ha jővő évig tudsz várni akkor esetleg majd tudok adni növendékeket tőlük! Bár, most, hogy írom, hogy "betegesek" lehet hogy nem kell.:D Törpe cochinjaim, fehér, kendermagos, fekete, sárgakendermagos (kakas), babos, meg sok keverék színű.:) AZ őshonosakat is-is alapon vettem. Egyrészt: fater már nagyon szeretett volna valami díszes őshonos, meg nekem is tetszenek:D Másrészt:a kakasokat és a selejt jércéket meg levágni magunknak, a tojást meg szerintem eladjuk, ami nem kell. üdv.
Heló! Úgy tűnik hogy sikerült már meg állítani a betegséget, mert már többen nem látszik, hogy sánta lenne! Kapnak jolovitot, takarmánykiegésztőt, és a 2 beteg csirkének a szájába még élesztőt is nyomok (dédimamám ajánlotta). Ja, az még ok hogy érzékeny, de 3 éve vannak t. cochinjaim, de még nem voltak nagyobb betegségeik! (csak megfázás vagy ilyesmi) A dísztúkos topikról, pintadétől vettem, vagyis pontosabban ő csak kikeltette őket, az egyik ismerőséék a tyúkok, kakasok! Itt van pár kép az őshonosaimról: üdv.
Magyar óriás (nyúl): Vadas színű,de a vadasnak minden színárnyalatában előfordulo fajta.Erőteljes felépítés,csontozat jellemzi.Általában 8-10 fiókát fial.Viszonylag szerény takarmányt,konyhai hulladékot is jól hasznosítja.A fajta hústermelő képessége közepes,levágás után az ehető részek aránya gyakran 50% alatt marad.9 hónapos korára a testsúly 7kg.Átlagos takarmányozási és tartási körülmények között képes a felsorolt értékmérő tulajdonságokat produkálni.http://www.katki.hu/KATKI/bal/szaktan/VirMokiall.pdf