Keresés

Részletes keresés

Nelli Orosz Creative Commons License 2021.07.14 -3 0 54651

Köszi szépen a részletes leírást :)

Előzmény: pisti72 (54646)
pisti72 Creative Commons License 2021.07.14 0 0 54650

Javaslat:

Szatmárnémeti, Zilah, Torda, Gyulafehérvár(gáz), Nagyszeben, Ramnicu Valcea, Pitesti, Vanatori Mici, Rusze.

Én így mennék, de ne engem szidj, ha nem lesz jó :)

Előzmény: Nelli Orosz (54647)
Katana750 Creative Commons License 2021.07.14 -2 0 54649

Ez elég tág fogalom nekem. Jó utat!

Előzmény: Nelli Orosz (54647)
pisti72 Creative Commons License 2021.07.14 -2 0 54648

Azt mondta egy helyi barátunk, hogy megnézte a hatósági honlapon, ott az áll, hogy nincs semmilyen korlátozás a magyar állampolgárok beutazásával kapcsolatosan. De inkább te is járj ennek utána. 

Előzmény: gy_sanyi (54641)
Nelli Orosz Creative Commons License 2021.07.14 -3 0 54647

Az a helyzet hogy Ukrajnából indulunk ezért román úfvonal lenne jó.

pisti72 Creative Commons License 2021.07.14 -2 1 54646

Három fő útvonal van. Az egyik fos, a másik sz@r, a harmadik kaka. Lehet választani.

Ha DK Magyarország felől lépsz be, talán az A1 autópálya a legjobb. Ha a festői Bukaresten akarsz átmenni legyen sok türelmed, ultra gáz ami ott van.

Mi Debrecenből a Kolozsvári úton szoktunk menni, de arrafelé is csak részben van kész a pálya, Gyulafehérvárnál nagyon gáz a forgalom.

A Belényes Déva utat felújítják (legalábbis 1-2 éve így volt), állandóan meg kell állni a forgalomirányítás miatt. Van olyan rész ahol az út fele beszakadt a völgybe.  

Ha Rusze felé mész, hídon kell átmenni a Dunán, ott fiztetni kell, sorbanállás a napon, ha szerencsés vagy hamar átjutsz.

Ha Bukarestet el akarod kerülni és Rusze felé menni, akkor Vanatori Mici -nél kell lemenned az autópályáról. Ez egy mellékút, igazi mordori orkokkal, de elékezdték felújítani, vannak elég jó szakaszok is, meg kevésbé jók. 

Van még a Buc-Constancai autópálya Dobrudzsa felé. Arra ritkán megyünk. Volt hogy beállt az is, de van amikor lehet jól haladni. Nem tudom ez mitől függ. Az amerikai hadsereg is azt használja, gyakran látni őket amikor vonulnak. Tisztára olyan, mint amikor nálunk a szociban a dicsőséges Szovjetszkaja Armija vonult.

Sok szerencsét bármelyiket választod. Mi szombat reggel indulunk Székelyföld felé ottalvással. Úgy kibírhatóbb

Előzmény: Nelli Orosz (54642)
Katana750 Creative Commons License 2021.07.14 -2 0 54645

Stevie írásai hasznosak de a bolgár tengerpartra Szerián keresztül jár. Én rendszeresen a román irányból kamionnal. Ha mondod, hogy honnan hová, tudok segíteni de viszonylag szűkre szabott az időm ugyanis Görögországban vagyok nyaralás ügyben.

Kispofi Creative Commons License 2021.07.14 -1 0 54644
'szti Creative Commons License 2021.07.14 0 0 54643
Nelli Orosz Creative Commons License 2021.07.14 -1 0 54642

Sziasztok. Volt régen egy jo útvonalmagyarázó a stevietől a neten és nem találom. Segítsetek légyszi. Románián keresztül utaznánk Bulgáriába.

gy_sanyi Creative Commons License 2021.07.13 0 0 54641

Köszi!

Azzal tisztában vagyok, hogy a románok nem problémáznak, de kíváncsi lennék, hogy a bolgár határon hogyan megy a beléptetés. Aki esetleg ment mostanában írja már le legyen szíves, hogy mi a helyzet! Köszi!

Előzmény: gorun20 (54640)
gorun20 Creative Commons License 2021.07.13 0 0 54640

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

• Magyar állampolgár Magyarország területéről korlátozás nélkül beléphet.
  • Magyar állampolgár más ország területéről az adott ország zónabesorolásának megfelelő korlátozásokkal léphet be
  • Tranzitálási szabályok: a belépéstől számított 24 órán belül el kell hagyni Románia területét.
Előzmény: gy_sanyi (54639)
gy_sanyi Creative Commons License 2021.07.13 -1 0 54639

Sziasztok!

Ment mostanában valaki autóval Románián át Bulgáriába? Ha igen akkor mi a tapasztalat? Kérték a határokon a Covid igazolásokat vagy a gyerekek antigén vagy PCR tesztjeinek eredményét?

Üdv.:

GyS

János 2 Creative Commons License 2021.07.12 -1 0 54638

40 Leva alatt nem nagyon lehet megúszni.

Ha az éjfélre oderő jarattal mentek célszerű.

Előzmény: mcs10 (54637)
mcs10 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 54637

Érdemes előre transzfert foglalni ? Burgas reptér - Sunny beach

Ahogy látom 25€-tól vannak. Ennél gondolom kedvezőbb ott helyszínen sem lenne.

maxval bircaman szeredőc Creative Commons License 2021.07.10 -6 0 54636

Az én jugoszláv emlékem a dobozos kóla. Mo-on csak üveges volt akkoriban.

Előzmény: kismolotov (54635)
kismolotov Creative Commons License 2021.07.10 0 0 54635

A hetvenes évek második felében én már Szegeden voltam egyetemista, volt kishatár átlépőm, így akár naponta kiruccanhattam Szabadkára. Mentem is, mert 800-ért vettem a farmert és itthon 1000-1200-ért ment. Való igaz Jugó akkor már fényévekkel előttünk járt. Hordtuk a farmert, bakelit lemezt, tapétát, meg mindent ami itthon nem volt kapható. Emlékszem egyszer tágra nyílt a szemem, mikor a piacon megállt egy kis billencs teherautó, leterítettek egy bazi nagy fekete fóliát, leborítottak rá két köbméter fügét, és műanyag lapáttal vödrökben kilóra vitték a fügét.

Előzmény: maxval bircaman szeredőc (54630)
kismolotov Creative Commons License 2021.07.10 -1 0 54634

Az Emona kempingben én is többször jártam sátrazni a 70-es évek végén, 80-as elején. Azt itt nem tudom, hogy ki mikor született, de én akkor már nem a szüleimmel jártam, hanem bandáztunk. Jó hely volt, sok NDK-s csajjal. Nem kellett nekik kétszer mondani mit akarunk, kaphatóak is voltak.

A két de inkább három hét rendszerint úgy nézett ki, hogy vonattal ki Várnába, egy hét Albena, szárnyashajóval le Emona, onnan le Primorsko, majd szárnyashajóval vissza Várna, és vonat haza. Igyekeztünk a német szektor környékén tanyát verni, aztán éjjelente csattogtak a sátorlapok. A törökök viszont már akkor irritáltak mindenkit, böhöm nagy lakókocsikkal lehetőleg a kemping tengerre vezető főutcája mellet vertek tanyát és ott nyíltan szólongatták le a lányokat.

Előzmény: Moody River (54633)
Moody River Creative Commons License 2021.07.09 -1 0 54633

Amikor születtél, Naposparton volt egy nagy kemping. Emlékeim szerint Emona volt a neve. Többször voltam gyerekként, nagy tömegek voltak, német randi helyszín, csehszlovák busz hegyek, elkerített belső táborok. Imádták Magyarokat a hetvenes években, ha tehették beszóltak. 😁 Na deviszont, vo!T rendes wc, tusoló a kempingben, strand büfé, ahol két köbméteres fahordóból, a jég mellett úszó sörökből, világból válogattunk a  pók lekisérésére. 😀 Jó, de szegény világ volt, de abban az időszakban csak a nyugatnémeteknek  volt bőven tejbeapritékja.

Előzmény: Katana750 (54626)
Narumon Creative Commons License 2021.07.09 0 0 54632

SZiasztok!

Előző kérdésemre tud valaki uptodate infokat mondani? Volt valaki idén már a naposparton?

Köszi

Előzmény: Narumon (54621)
maxval bircaman szeredőc Creative Commons License 2021.07.08 -6 0 54631

Az elfogyó tej megvolt még 1991-ben is. 

A rendszerváltozás utáni BG hatalmasat zuhant. Mondjuk párhuzamként: 1990-ben a magyar infláció 35 %-os volt, s máig mindenki úgy emlegeti, mintha legalábbis háború és éhínség lett volna, miközben ugyanebben az évben a bolgár infláció 120 % volt. S 1991-ben a magyar infláció lement 20 %-ra, a bolgár meg fel 450 %-ra.

A 80-as évek végén 1 leva = 13 Ft. 1992-ben: 1 leva = 4 Ft. Pedig közben a forint is vesztett szépen az értékéből.

Előzmény: pisti72 (54627)
maxval bircaman szeredőc Creative Commons License 2021.07.08 -5 0 54630

Ezek szerint nálad 3 évvel idősebb vagyok.

Nekem kevés bg emlékem van 1986 előttről, s személyes egy se.

S bár én félig bolgár vagyok (apám 100 % bolgár volt), sose jártunk BG-ban. Egyedül nagymamám ment évente 1-2 alkalommal, de az csak BG legjobb oldalát hozta, lásd hozott padlizsánkrémet, szirenét dobozban, meg joghurt baktériumot, stb. Meg aztán nagymamámnak volt egy amolyan idealizált BG-képe, mely független volt a tényektől. 

Amikor 1986-ban először láttam BG-t, úgy 20 éves lemaradás volt az akkori Mo. mögött, pedig Mo. se volt a kor legfejlettebb helye. 1978-ban voltunk Ausztriában és Jugoszláviában szülőkkel, s jól emlékszem, az osztrák szint a magyar négyszere volt, de a jugoszláv is a duplája. Emlékszem: kis jugoszláviai boltokban is olyan termékek voltak, melyek Bp. belvárosában se voltak kaphatók.

A 70-es évekbeli BG-ról elsősorban onnan tudok, hogy a nagymamám mesélt. Meg hát a múzsám (feleség) Szófiában nőtt fel gyerekként, s ő is mesélt sok mindent. Az egyik sztorija: a strandon tágra nyílt szemekkel néztek a keletnémet, csehszlovák, lengyel turistákat mekkora luxusban élnek, mert pl. volt felfújható matracuk.

Előzmény: Katana750 (54626)
maxval bircaman szeredőc Creative Commons License 2021.07.08 -5 0 54629

Igen, voltak, meredék ösvényen kellett lemenni. Oda nem másztak le a rendőrök.

kismolotov Creative Commons License 2021.07.08 0 0 54628

Már a nyolcvanas évek elején Primorskóban is volt a déli szakasz sziklás részén nudista rész, a normál strandon meg volt, hogy akkor szóltak rá a lányokra, ha az alsót is levették a felső miatt nem szóltak. Primorskóban mi is gyalogásóval jártunk az erdőbe, mert a hat, vagy nyolchengeres nem volt túl vonzó. Primorskóban akkoriban ha jól emlékszem a Kemping Lesz-ben nem is volt kisbolt, csak egy fabódé kajálda, kiülővel, ahol rendszerint kétfajta főtt étel volt a választék. Viszont pl. a húsos, vagy lucskos káposztát jól csinálták.

Kitenben csak egyszer sátoroztunk olyan 1977-1979 között, ahogy írtátok némi szocreál beütéssel. De akkor a fenét se érdekelte, csak konyak, pezsgő, meg sör legyen.

pisti72 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 54627

Pedig úgy emlékszem Kitenben voltak nudisták a sziklás résznél, de lehet hogy tévedek.

Arra emlékszem még, hogy több mint 1 órát kellet várnom a halsütőnél hogy rám kerüljön a sor, apám meg hajnalban kelt, hogy jusson tej a kisboltban a kempingben, mert azt hamar elkapkodták.

Előzmény: maxval bircaman szeredőc (54625)
Katana750 Creative Commons License 2021.07.08 -1 0 54626

Ezért voltunk mi a "legvidámabb barakk". Nekem nem volt az égvilágon semmi bajom itthon. A bolgár nyaralásunkra anyám egy rakat konzervet pakolt  és így is kifogytunk a kajából 2 hét után. De nem haltunk éhen. A megoldásra persze nem emlékszem, 5 és fél éves voltam'76 nyarán. Azt tudom, hogy nagyvécére az erdőbe hordott ki anyám egy gyalogsági ásó kíséretében mert a balkáni budi közelébe sem mertem menni. A kiszelo molokó szeretete viszont innen datálódik. Igaz, hogy az általad legutolsónak mondott Danone van az ŐMV kutakon, de nekem az is bejön az itthoni ízetlen szarok után. 

Előzmény: maxval bircaman szeredőc (54625)
maxval bircaman szeredőc Creative Commons License 2021.07.08 -6 1 54625

Vannak helyek, melyek maradtak régi állapotban, ez tény. De maga a környezet egész más akkor is.

A kommunista BG élménye visszahozhatatlan, ráadásul ez a BG 10-15 éves elmaradásban volt még a kommunista Mo-hoz képest is, pár példa:

- képtelenség volt taxit szerezni: a taxis megállt, megkérdezte hová akarsz menni, s ha nem tetszett neki a úticélod, nem vett fel - Mo-on ez az állapot a 70-es évek végén megszűnt, a 80-as években már annyi taxis, hogy verekedtek az utasokért,

- nem volt hol enni, egyszerűen nem léteztek helyek - Mo-on legalább lángossütők már voltak a 70-es években is (gyerekként akkor a szüleimmel minden nyáron mentünk Csopakra, jól ismerem a helyzetet), de a 80-as években már normál étkezdék is,

- nem lehetett semmilyen strandeszközt kapni,

- külön vicces pont volt a monokini és a nudizmus elleni rendőrségi küzdelem - Mo-on már a 70-es években tűrte ezt a hatóság.

Előzmény: pisti72 (54624)
pisti72 Creative Commons License 2021.07.08 0 1 54624

Én is Kitenben voltam a kempingben 1982-ben. Ott néztük a VB-t a kis Junoszty TV-n a sátor előtt :) 

Aztán visszamentem  2018-ban is. Megdöbbentő volt.  Mintha csak visszautaztam volna az időben. Ugyanazok az épületek, csak minden totál lepukkanva. Megismertem a dollárboltot, az éttermet ahol a disco volt esténként. A vizesblokkban ugyanazok a guggolós WC -k voltak. A homokbuckák a tengerpart előtt. Egészen szürreális érzés volt. 

Előzmény: maxval bircaman szeredőc (54623)
maxval bircaman szeredőc Creative Commons License 2021.07.08 -6 0 54623

Én konkrétan Kitenben voltam 1987-ben.

Előzmény: kismolotov (54616)
Narumon Creative Commons License 2021.07.07 -4 0 54622

Görögország nekünk nagy kedvenc, vagy 15x voltunk már ott, bár hotelben még egyszer sem. Nekünk Görögország az mindig apartmanos, önelláítós és mindig motorbérlős :D Ha szállodában heverészésről van szó akkor Bulgária. Horvát nekünk nem jött be, oda csak "vész" esetén megyünk, olaszban is sokkal jobban élvezzük a városnézős rövid túrás kiruccanásokat mint a tengerpartot.

Előzmény: Katana750 (54617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!