Tudja esetleg valaki, hogy Magyarországon ki gyárt VEKA-ból? Úgy tudom a VEKA rendszeresen ellenőrzi a gyártóit, és aki nem megfelelő gépekkel, illetve nem jó minőségben dolgozik, annak nem adnak el több profilt. Ez igaz?
Megbízható VEKA-val foglalkozó szakkereskedés/beépítő csapat is érdekelne fővárosban és/vagy környékén.
Vannak nagyobb ablakok (90x140 ill 120x170 pl), ahol azt mondták hogy oke hogy csavarozva is van, de ezeknek nagy a súlya, az alsó ékeket NE szedjük ki, mert pár év alatt mesullyedhet.
Nincs a házon szigetelés, valóban. De ez egy gázszilikát tégla ház és csak a betonelemeknél penészedik a fal, ott is inkább a kevésbé levegős helyeken pl. sarkokban. Fűtés: emeleten 21 fok, Földszinten 20-ra van állítva, de ha süt a nap, délre néznek az ablakok és nagyon sok hőt elnyel az épület. A páratartalom többnyire 50 és 55 fok között van. 55 fölé nem megy mert nem hagyom. Azoknál a betonelemeknél viszont 3 fokkal alacsonyabb a fal hőmérséklete mint kicsivel odébb. Ha a harmatpontot benyomnám a falba, azaz a betonba a hőhidaknál, megszűnne a probléma de ahhoz ha kint mínuszok vannak, kb 4-5 fokkal kéne följebb fűteni a házat. Egyrészt nem bírjuk azt a meleget, de energetikailag sem volna kifizetődő. A teljes szigetelés pedig akkora macera volna (ha látnád a házat, megértenéd) hogy azt nem vállaljuk be.
Vagy esetleg az is lehet, hogy csupán a hőszigetelés hiányzik a házról, és amíg a régi ablakok beépített szellőzőként viselkedtek és megvolt a légcsere, a fokozott l légzárású műanyagablaknál már nem, aztán ahol hőhíd van, ott meg lecsapódik a pára. Tippelhetek, hogy egy centi hungarocell sincs a házon?
Nem csak a páráról van szó, de ami a párát előállítja - emberek, növények, konyhai tevékenység - azt nem lehet kiküszöbölni sajnos. A sarkig kitárt ajtó-ablak nálunk a párátlanítás. Emellett azt szoktam csinálni, hogy ha észreveszem, hogy gyűlik a víz az ablakok alján, vagy ha nagy vendégsereg van, kinyitom résszellőzésre az ablakokat, de még így is penészedünk bizonyos helyeken ahol nem nagyon jár a levegő és van valami apró hőhíd.
Ahogy építkezés1 már írta, egy rekuperátoros rendszer nem olcsó, de nem csak az a probléma. Többszintes a ház ami önmagában megnehezíti a dolgokat, ráadásul padlófűtéssel van ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi utólag egy ilyen csövezett rendszer beépítését. Igazából el akarjuk adni a házat mert a gyerekek már kirepültek, unokáink vannak, nekünk már nagy. De legalább egy telet azért jó volna penésztelenül tölteni még benne.
A legegyszerűbb rekuperátoros szellőzés az 1-helyiséges faláttöréses berendezés. Ebből, ami valamit is ér, az 150-200k huf..felszorzandó a helyiségek számával. Nem nevezném olcsónak, egy legalább 4-5 szobás lakásnál.
A központi szellőztetés az, ami megfelelő komfortot ad és értelme is van. Az viszont nem építhető be mindenhova és utólagosan még drágább, mintha elő lenne készítve a ház építésekor..amikor szintén milliós tételről beszélünk.
De ezekről inkább ne itt, hanem irány a szaktopik.
Sziasztok, épít(tet)ett be és használt már valaki az ablakokba építhető szellőzőt? Először az Arimeo aztán az, Aereco rendszere keltette fel a figyelmem miután már elegem lett és a ház hőhídmentesítése egy vagyonba kerülne. A műanyag nyílászárók előtt nem volt penész sehol, de most már 10 éve szenvedünk vele. Érdekelne hogy van-e valakinek tapasztalata a fenti megoldások bármelyikével vagy hasonlóval legalább egy télen át és hogy mit is jelentett energiafelhsználás szempontjából. Köszi!
nem kell elfogadnod - különösen, hogy dokumentáltan cserét kértél. Nem mindegy azonban, hogy hol és mennyire karcos, van olyan ugyanis, ami karc "belefér" az elfogadandó kategóriába, de ezt csak szakértő tudja eldönteni, sem a szállító, sem pedig Te nem vagytok erre "jogosultak". A fizetési felszólításra egy udvarias, de határozott hangú levelet kell küldeni ( akár ügyvéddel aláírattva, vagy csak simán megküldve a levelet neki is), hogy ezt hibás teljesítésnek véled, és kész vagy szakértői vizsgálatnak alávetni a teljesítésüket.
Redőnyök: valószínűleg a féderek - amik tartják a tengelyen a redőnypalást legfelső lamelláját - kipattogtak a helyükről, szét kébe szedni a redőnyt, leengedett állapotban visszaakasztgatni / helyükre tenni ezeket a kis biszbaszokat...
:-))
Igen, lehet, hogy újra kell tanítani a végállásokat, de ez nem valószínű.
Alábbiakkal kapcsolatban szeretnék véleményeket, észrevételeket kérni.
Tavasszal beépítésre kerültek az új nyílászáróim (gealan profil, roto vasalat, melegperemes 3 rétegű üveg, hőszig alu motoros redőnyök) komplett házra, nem kis tétel.
Beépítés után 2 órával telefonáltam a vállalkozónak, hogy karcosak az üvegek (több mint a fele ablak, az üveg táblák belső és külső felén is az üveglapok külső oldalán. Nem hajszálkarcok, 60 centis húzás is volt, ami 3 méterről látszódott, X a sarokban, görbe vonal, egyenes húzás mindkét oldalt ugyanott, minden volt, köröm megakad benne és több a profil alatt is folytatódott mint kiderült).
Gyárból kijöttek, megnézték, jegyzőkönyvet nem adtak, 1 hónapot harcoltak a "fővállalkozóval" (akitől rendeltem), aztán szóltak, hogy OK, cserélik.
Kereken 6 hónap múlva meg is érkeztek a 4 hónapja legyártott új üvegekkel (12db)! Felét be sem rakták (nem én szóltam, beépítő bevitte a házba aztán kihozta), mert hogy rosszabb mint volt. Amit beraktak abból egy most kívül belül az üveg belső felén van összebaszva (mintha 5cm átmérőjű pecsétet megforgattak volna, +50cm egyenes hajszálkarc oldalt), a többit azóta inkább meg se néztem...
Azóta semmi, de ma "végre" megkaptam a fizetési felszólítást, mivel 50%-ot előre fizettem, a többit teljesítés után kellett volna... De ezt én nem gondolom teljesítésnek.
Ilyenek gyakran vannak? Vagy az 50cm-es vagy kisebb hajszál és mélyebb karcok beleférnek a gyártási szabványba? Fogyasztóvédelem/bíróság? Komolyan kérdezem, tanácstalan vagyok. Sok embert kérdeztem, akik mostanában cseréltettek, nekik nem volt ilyen gondjuk.
Köszönöm!
ui.:
2 hete a 7 motoros redőnyből 4 akadozva ereszkedik (eddig jó volt), hol fent szorul, hol alul pattog, hol visszanyit. De ez már csak hab a tortán... Amúgy ez mitől van? :)
Amit vettem legutóbb automata redőnyt, annak a tengelye motorostól a szegeccsel van rögzítve a dobozhoz kívülről. Annak hogyan szereled/cseréled a belsejét?
No nem a keskenyebb redőnylábat. A 6 cm szigeteléssel én ráfordultam az ablakkeretre, és arra került rá a redőny. Tehát az ablak és a redőny között van +6cm távolság. Annyira nem nagy ötlet, ma már nem csinálnám. Főleg mert falsíkra lett rakva az ablak.
Egyébként ha rakatsz toktoldót, máris rá tudsz takarni az ablakra.
A világ egyik fele azon dolgozik, hogy ezt a problémát megoldja, a másik fele meg szop, mint a dél-amerikai torkosborz, mert nem tud kávát szigetelni egy "értelmetlen üreg" miatt ...
Szólj, ha esetleg kitaláltál rá valamit, vannak redőnyös cimbijeim, akik fizetnének a szabadalomért.
Valaki feltalálta már a keskenyebb redőnylábat (=lefutósínt)? A standard ugye 60 vagy 55 mm széles, de ennek fal felőli része egy értelmetlen üreg. Ha létezne 40 mm-es lefutó, akkor rá lehetne takarni 2 cm hőszigeteléssel az ablakra. (Mert ugye ha az ablakra csavarozott lefutósínre fordulunk rá, az elég kínos lesz, ha javítani kell a redőnyt...)