Keresés

Részletes keresés

Vencel2018 Creative Commons License 2020.04.18 0 0 276

A klímát egy külsős cég szereli, elméletileg semmi köze a Divinushoz. Igen, vannak furcsa dolgok, nem csak a fürdőszobában, hanem szinte mindenhol a konnektorok, kapcsolók nagyon elállnak a faltól. A villanyszerelés nem egy minőségi munka. Mi rakattunk át kapcsolót ősszel, mikor volt a műszaki átadás.

Előzmény: newcomer80 (274)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.18 0 0 275

Köszi, meg tudom adni az ügyszámot, ha az az ismerősödnek segít:  50670/1/2020

Előzmény: Vencel2018 (273)
newcomer80 Creative Commons License 2020.04.18 0 0 274

Én klímát szereltettem a megadott céggel, meg vagyok velük elégedve. Pontos, alapos munkát végeztek.

A konnektorok a fürdőben viszont alapból furán lettek elhelyezve: a mosdó fölé rakták nem sokkal, ahova a kisszekrényt, vagy tükröt kéne tenni. Azt onnan át kéne helyezni vagy nem tudom milyen megoldással lehetne tükröt feltenni. Más is tapasztalta ezt a fürdőben ?

Előzmény: Veronicas429 (266)
Vencel2018 Creative Commons License 2020.04.18 0 0 273

Nagyon jó, hogy Te így beleástad magad ebbe a földhivatali dologba. Én reménykedem, hogy ez a 04.17-i dátum- utolsó módosítás- talán az ügy lezárása ?? Ez kb. a 60.nap a beadástól. Ha hétfőn nem kapunk valami infót a tulajdoni lapról, akkor kikérdezem egy földhivatali dolgozó ismerősömet, hogy mit jelenthetnek ezek az adatok. Annyira jó lenne már, ha rendeződnének a dolgok és lehetne költözni. Mi mostanában nem voltunk arra, bár bútort már tényleg vinni kellene a lakásba a jövő héten.

Előzmény: bbfan1 (272)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.18 0 0 272

A földhivatal oldalán frissítettek (?):

 

Ügy státusza: szignált

Ügy beérkezett: 2020.02.18

Utolsó módosítás: 2020.04.17

 

De semmi plusz infót nem írtak az ügymenet mellé...

bbfan1 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 271

Állítólag két lakó is próbálja hajtani az ügyet protekcióval. Van valakinek infója vagy ír(na) ide ?

Vencel2018 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 270

Ez már jó hír. Remélem, hamarosan költözhetnek a hitelesek.

bbfan1 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 269

Megnéztem a körülöttünk lévő ügyszámokat a Földhivatal Online-on. Aznapra beérkezni 6 ügyet láttam, ezeket már elintézték vagy hiánypótlásra visszaküldték, vagyis csak a miénk van folyamatban a lenti dátumokkal, amit korábban bemásoltam. Remélem így ténylegesen dolgoznak is rajta. 

Előzmény: ThomasShelby (268)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.04.13 0 0 268

Albetétesítés hogy halad, valaki tud új infot?

 

Divinus Creative Commons License 2020.04.08 0 0 267

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ahelyett, hogy kérdeznének, egyesek újra csak lázítanak név nélkül és hamis állításokat terjesztenek felelőtlenül.

 

A félreértések tisztázása érdekében, jogászainkkal való egyeztetés alapján, az alábbi tájékoztatást adjuk a társasház alapításának tervezett módjával kapcsolatban.  

 

A telekingatlanon akkor alapítható több társasház (ami egyrészt nagy lakásszámú épületek esetében könnyebben kezelhető egységeket jelent, másrészt nem kell megvárni az utolsó ütemben épülő lakások használatbavételi engedélyét a társasház alapítással), ha az épületek a telekingatlantól elkülönült helyrajzi számon kerülnek külön-külön bejegyzésre. A beruházó ezt a megoldást kívánja megvalósítani, elkerülve ezzel azt, a több más beruházás esetén kialakuló helyzetet, hogy a már elkészült lakások vevőinek  tulajdonjoga se kerülhessen a saját albetétjük vonatkozásában bejegyzésre mindaddig, amíg a többi épület be nem fejeződik. Tapasztalatok szerint olyan esetekben, ahol ez nem így történik, a tulajdoni lapokon bejegyzések és széljegyek tömege jelenik meg, ami az ügyintézést, valamint mind az elsődleges, mind a másodlagos értékesítést rendkívül megnehezíti, lelassítja.

 

Osztott tulajdon esetben az épület (külön helyrajzi számon bejegyzésre kerülő társasház) tulajdonostársait jogszabály alapján is megilleti a földhasználati jog az épület használatához szükséges mértékben, és terheli a föld fenntartásával járó terhek viselése. A jogszabályi rendelkezések által meghatározott földhasználati jog az épület fennállásáig terjedő időtartamra szól, azt egyoldalúan megszüntetni nem lehet.

 

Ezt a szűkebb körű jogszabályi rendelkezést egészítheti ki a telektulajdonos és az épülettulajdonos (a társasház) megállapodása a jogok és kötelezettségek pontosításával, adott esetben a használati jog bővítésével, a fenntartás keretében nyújtott szolgáltatások rögzítésével és a költségek viselésének szabályaival. A megállapodás alapján a belső udvar teljes területére, ingyenesen megilleti a használati jog a telken épült társasházi lakások tulajdonostársait, a közös költségbe beépülő költségviselés az udvari növényzet és infrastruktúra (pl. gyalogos közlekedők, öntözőrendszer, játszótér) karbantartásához kapcsolódik.   

 

A Divinus értékesítési csapata

Veronicas429 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 266

Sziasztok, kicsit más, de ide tartozik: bárkinek javasoljàk az építésvezetők, hogy ezt vagy azt a dolgot megcsinàlják, bekötik, stb. NE fogadjàtok el. nálunk kb. mindent amihez hozzányúltak, rosszul csináltak meg (Mosógép bekötése, konnektorok visszatétele, stb.) Trehány, nemtörődöm, felelőtlen hozzáállás és munka mindenhol. 

bbfan1 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 265

Tovább keresgéltem társasház ügyben, hogyan is megy a folyamat és hogy valami bíztatót is találjak. 

 

A földhivatak továbbra is dolgozik:

 

https://jogaszvilag.hu/foldhivatali-ugyintezes-koronavirus-idejen/

 

Korábban küldtem egy linket. A földhivatal társasház alapítóval kapcsolatban az ügymenet itt is lekövethető: 

 

http://www.foldhivatal.hu/content/view/17/26/

 

Az ügyintézési idő az iktatástól ketyeg. Ami itt érdekes, ha egy nap több kérvény is bemegy, akkor a kérelem elkészítése alapján osztják be az ügyek sorrendjét. Ezt alapul véve beütöttem próbaképpen egyel kisebb ügyszámot, mint a miénk és ez alapján aznap futott be egy másik kérelem, ami befejeződött és akkor vette fel egy ügyintéző a következőt, a miénket (március 26). Remélem ők ott bent nem innentől ketyegtetik a három hónapot, de hivatalosan az iktatástól ketyeg. Talán az adhat reménykedésre okot, ami igazából az építőiparra általánosságban rossz, hogy az építkezések lefagytak, ahogy olvastam, nem adnak ki használatbavételi engedélyeket hatósági ellenőrzések hiányában, amik most mind lelassultak a vírus miatt. Igy talán a mi ügyünk gyorsulhat, ha más nagyon nem érkezett/jön be március óta.

 

Eddig nem találtam egy átfogó dokumentumot, hogyan is mennek a dolgok, de most végre megvan. A metrodom honlapján van egz teljes tájékoztató. Ezt nagyjából a miénkre is rá lehet húzni, mi hogyan, miért történik. A 10.3 és 11.2 pontokat ajánlom elolvasásra. Amit kiemelnék, hogy ez alapján a társasház alapítás 2-3 hónap és az albetétek létrehozását is tartalmazza:

 

https://metrodom.hu/upload/sub_files/1523889910_7788_metrodom-ugyfeltaj20180308web.pdf

 

De ez a doksi minden technikai megoldást leír, hogy mennek a dolgok, aztán remélhetőleg ezeket be is tartják a Divinus esetében is.

bbfan1 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 264

Lehet bankonként eltérnek a feltételek. Nekem pl azt mondták 3 hónap munkaviszony kell és ennek az átlagbérét nézik meg. Ha eltelik három hónap, akkor ezt újra meg kell tenni, van-e munkahelyem, mennyi az átlag. Ugyanezt mondták az ingatlanbecslésre is, 3 hónap. De ha csak ez lenne a gond... :) Viszont, ha már megvan az albetétesítés, azt mondta az ügyintéző, hogy szóljak, elindítják a folyamatot és amire megvan az adásvételi, az ő dolgaikat be is fejezik (kb 2 hét - 1 hónap) és köthetjük a hitelszerződést.

Mi is 2018-ban kötöttük az előszerződést, tavasszal. 

Előzmény: mályva19 (263)
mályva19 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 263

Mi elindítottuk a hitelezést ( jövedelem igazolás, engedély a KHR lekérdezésre, értékbecslés megrendelése ). Ha ezek rendben vannak, akkor a tulajdoni lap és végleges adás-vételi kell még a banknak és ők elméletileg egy héten belül utalnak a Divinusnak. 180-360 napig érvényes a bankkal ( BB) kötött előszerződés. Nem tudom, hogy hány hiteles lehet, nekem az Ügyvédnő azt mondta, hogy lesz egy sorrend a végleges adás-vételik megkötésénél, mégpedig az, hogy ki mikor kötötte az Előszerződést . Mi 2018-ban kötöttük.

Előzmény: bbfan1 (262)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 262

Nekem annyit mondott a hitel ügyintéző, neki annyi kell, hogy a tulajdoni lap meglegyen, hogy rá tudják vezetni a jelzálogot. A hitelezési folyamatba nem kezdtünk bele, mert korábban irtam (nem tudom nektek mondták - e) hogy a különböző dolgok (fizetés igazolás, értékbecslés stb) 2 - 3 hónap után elévül és akkor újra kell csináltatni és akkor már ezeket a bank nen fizeti neked. Azbmeg nem biztos, hogy az albetétesítés meg az adásvételi szerződés addigra meglesz. Ahogy most látszik, én azt látom, kb júniusban tudunk költözni, ha az albetétesítés meglesz áprilisban, az adásvételi májusban, a hitelt meg kiutalják június elejére. Ez nálam a legootimistább forgatókönyv. 

Előzmény: mályva19 (261)
mályva19 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 261

Ha nincs rávezetve az egyéni tulajdoni lapunkra a földhasználati jog- bár a társasházi alapító okiratban szerepel, amit beadtak a Földhivatalnak-,a bank esetleg nem köthet bele  a hitelezésnél ? Nekem ez a fő gondom, egyébként nem érdekelne, hogy mikor kerül rá mindenki tulajdoni lapjára a földhasználati jog bejegyzése. Lényeg a hitelképesség és a költözés. Nektek már felértékelte a bank a lakásotokat  a hitelhez ?? Ha igen, volt  a vételár és a bank értékbecslése között különbség  ? Ha igen, akkor mekkora ? Többre vagy kevesebbre értékelte a bank, mint a vételár ? Köszi.

Előzmény: bbfan1 (259)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 260

* már a beadott alapítót alá kellett volna írni, amit egyszemélyben megtett a Divinus 

Előzmény: bbfan1 (259)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 259

Olvasgattam a neten, de rendes konkrét leírás sehol sincs, hogyan megy az egész folyamat, de ha jól értem az alapító okirathoz a tulajdonos társaknak már a beadott alapítót alá kellett volna amit egyszemelyben a Divinus,hhogy gyorsuljon a folyamat(más társasházaknál is ezt láttam. Ezzel bejegyződnek a különálló objektumok és ha jól olvasom ez már a tulajdoni lapokat is jelenti! Amit te írsz az ezek után történik és gondolom a jog bejegyzése az egy alapító módosítással fog történni később. A jó, hogy legalább a lakásainkban benne lehetünk, a rossz, hogy ez évekig is húzódhat. 

Előzmény: mályva19 (258)
mályva19 Creative Commons License 2020.04.04 0 0 258

Igen, a tulajdoni lap kellene a hitelhez, de engem az is izgat, hogy a földhasználati jog szerepel-e rajta. Az alapító okiratban ( ami be lett adva a Földhivatalnak ) szerepel, hogy földhasználati jog illet meg minden lakót.Akkor feltételezem, hogy rá lesz vezetve ez a jog a tulajdoni lapunkra. Csak nem tudom, hogy ha a közgyűlés után lesz aláírva a földhasználati szerződés, akkor az hogyan tud szerepelni a tulajdoni lapon. Nekem egy ügyvéd azt mondta, hogy a földhasználati jog mindenképpen legyen rajta a tulajdoni lapunkon. Olvastam, hogy nagyobb projektek esetében csinálják ezt a beruházók ( eladók ), hogy külön választják a területet az építménytől, mert, ha nem így lenne, akkor a három épület - A és B  és C- csak egyszerre kerülne átadásra. A földhasználati jog akkor van rendben, ha szerepel a tulajdoni lapokon is. Nekem nem igazán tetszik, hogy nem lesz osztatlan közös a földterület, mert erről szó nem volt soha, de ha ez a feltétele az alapításnak, hát legyen, de akkor legyen korrekt.

 

Előzmény: bbfan1 (257)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.04 0 0 257

Át is futottam most egy ilyet: Indokolásként a végén annyi található, hogy a csatolt dokumentumok megfelelőek meg a használatba vételi engedélyben is minden rendben van. Más feltétel nincs aminek teljesülnie kell. A mi alapítónk nincs a kezemben, annak a végén volt valami a kozgyulesről. De lehet ez csak azután lesz, anikor már a társasházat bejegyezték (? Csak tipp) 

Előzmény: bbfan1 (256)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.04 0 0 256

Nem tudom ennek van-e köze a tulajdoni lapok elkészítéséhez vagy az ettől független. Nekünk csak az kéne a hitelhez. A neten találhatsz társasház alapítókat (pl a Metrodom feltöltötte a saját honlapjára) és ott úgy van, hogy xy jóváhagyta a társasház alapítást majd alatta részletezi, hogy x objektumot bejegyezték y helyrajzi szám alá. Gondolom akkor már kapott külön tulajdoni lapot. 

Előzmény: mályva19 (255)
mályva19 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 255

A társasház bejegyzése után lesz egy alakuló közgyűlés, ahol meg lesz választva az ideiglenes közös képviselő. Kérdés, hogy ki lesz ?????? Ő köti meg az Eladóval a földhasználati szerződést, mely a Ptk. szerint az épület fennállásáig és visszavonhatatlanul él. Tudomásom szerint ezt be kell jelenteni a Földhivatalnál,tulajdoni lapra rávezetni- egyébként nem ér semmit- melynek a bejegyzése 90 nap ????!!!!! Így mikor kapunk hitelt és mikor költözünk ? Kéri-e a bank a földhasználati bejegyzést a tulajdoni lapon ?  Remélem tévedek, aki máshogy tudja, az írjon.

Előzmény: bbfan1 (254)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 254

Azért ha az ember kutakodik, megtalál ezt azt :). Mindezt úgy, hogy földhivatali dolgokról nem sok információval rendelkezem, úgyhogy, ha valakinek a következő adatok mondanak valamit, akkor erősítse meg amit én gondolok.

Mint korábban írtam, lekértem helyrajzi szám alapján a tulajdoni lapot. A tulajdoni lapon már február 20-i dátummal széljegyzetben megtalálható a Társasház alapítás iráni kérelem iktatási/ügyintézési száma.

Ennek birtokában a Földhivatal Online-ról lehet ingyenesen ügykövetést kérni. Beadtam a számot és a következő adatokat dobta ki a rendszer.

 

Ügy státusza: szignált

Ügy beérkezett: 2020.02.18

Utolsó módosítás: 2020.03.26

 

Itt meg tudjátok nézni az ingatlan-nyilvántartás ügymenetét:

http://www.kormanyhivatal.hu/download/5/06/f0000/Tajekoztato_ugymenet_2014.pdf

 

Ez alapján az ügy ügyintézőhöz került (szignált).

Az utolsó módosítás gondolom azt jelenti, hogy a fenti státusz akkor állt be vagyis akkor osztották ki a munkát valakinek és csak most kezdtek vele érdemben foglalkozni (?).

Azt nem tudom köztes státusz van-e, pl feldolgozás alatt/folyamatban, ami biztos, a végén annak kéne lenni: elintézve.

És azt se tudom, ez mennyire jó hír, elvileg ekkora társasháznál az ügyintézés 70 nap, de abból már az iktatás óta több, mint 30 nap telt el.

Ha valakinek van tapasztalata, jó lenne, ha megírná, mert csak ötletelek.

 

Előzmény: mályva19 (252)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 253

Más infom nincs. Lekértem a tulajdoni lapot a TAKARNET-en, azt futottam át. Még annyi, hogy a társasház alapítás február 20-án került széljegyzetre. Próbáltam keresni helyrajzi szám alapján lakásokra is, de még nincsenek készen az albetétek. (Gondolom egyszerre töltik fel az egész házét).

Előzmény: mályva19 (252)
mályva19 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 252

És más valamit nem tudtál meg ? Hogy miért nem lesz  most a miénk a földterület ? Arra nagyon kell ügyelni, hogy a földhasználati jog ingyenessége  visszavonhatatlan legyen és kerüljön bejegyzésre a tulajdoni lapra. Nem értem egyébként, hogy ez a Divinusnak miért jó ? Mert a lakóknak biztos nem az. Azt sem gondolnám, hogy azért, mert a C és B még nincs kész. De ha ez az ok, akkor bele kell vetetni a földhasználati szerződésbe, hogy a lakók tulajdonába kerül, ha rendeződik ez a " jogi " helyzet.

Előzmény: bbfan1 (251)
bbfan1 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 251

Megnéztem a tulajdoni lapot és nincs hitel a telken.

lazsa88 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 250

Egyelőre még nem költöztem be, mert nemrég lett kész a lakás. Volt egy pár hónapos csúszás. Mondjuk legalább szép lett. A lakás minősége majd a használat során fog kiderülni.

Előzmény: mályva19 (249)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 249

És szeretsz ott lakni ? Picit beleolvastam a fórumotokba és csupa jókat lehet olvasni.

Előzmény: lazsa88 (248)
lazsa88 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 248

Én a Budai Boleró nevezetű lakóparkban vásároltam. Azt, hogy a telken hitel van-e azt meg tudod nézni ügyfélkapun tulajdoni lap lekérdezésével. Évi 2 lekérdezés ingyenes magánszemélynek.
Sajnos most a vírus és az áfa visszaemelkedés miatt be fog fagyni az újépítésű ingatlanok piaca. Ezért egyre több -a bizniszbe nem túl régen beszállt- cég fogja beáldozni a hírnevét annak fejében, hogy a lehető legtöbbet szakítson most.
5 év múlva meg, amikor majd a piac magára talál, akkor majd egy másik néven alakít egy új építőipari céget ugyanaz a befektetői kör. Sajnos ez itthon így működik :(

Előzmény: mályva19 (246)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 247

Keressetek rá a google-n a " CIRKÁLÓ TÁRSASHÁZ SIÓFOK" előszerződésére ( szintén Aranypart ). Ott már így szerepel: ingatlan adás-vételi szerződés és földhasználati jogosultság. Ebben feketén-fehéren szerepel, hogy a földterület nem kerül a lakásvásárlók tulajdonába, de földhasználati jog illeti meg őket. Na, ilyen a mi Divinusos előszerződésünkben nincs, az enyémben legalábbis  nincs. Viszont az alapító okiratba már beletették, amit én speciel tegnap láttam csak. Szerintem ez így nem ok. A készpénzesek aláírták ilyen formában a végszerződést, úgy, hogy lemondtak a közös földtulajdonról ? Én beszéltem az Ügyvédnővel és valami ilyesmit mondott, hogy: most jut eszükbe ez a készpénzeseknek ? Mivel a hitelesek még nem is láttak végleges szerződést, így egy készpénzes vásárlótól tudtuk meg ezeket a dolgokat. Nálam teljes a homály........

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!