Keresés

Részletes keresés

vermestibi2 Creative Commons License 2023.03.14 0 0 3310

Úgy tudtam, hogy a 16-osnál jött az üres doboz+cső a vázba. Aztán a 22-es vége felé már a dobozt is elhagyták. De akkor rosszul tudtam.

És a porlasztóval nem függ össze a dolog? Tehát k35-ösnél is van üres szívászajcsökkentő? Úgy emlékszek, olyat csak k60-asra szerelve láttam.

(Képeket egyébként most nem enged föltenni a rendszer.)

Előzmény: Katonka Balázs (3309)
Katonka Balázs Creative Commons License 2023.03.14 0 0 3309

Kiveve ha nem 74 es korai 12 es hanem pl 75 vagy attol felfele mert ot csak szívaszajtompíto a doboz es ures a papírszűrő a vazba van ugye. 

Előzmény: vermestibi2 (3308)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.03.14 0 0 3308

Üdv!

Igen, a k35-ösben 100-as fúvóka van, a nagyobbik csavarral lehet állítani a keverékarányt.

A légszűrő dobozában van egy szűrő rész, két vasrács közé szorított százasdamil szerű anyag. Próbálok majd képet feltenni róla.

Előzmény: roncsfelújító (3306)
roncsfelújító Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3307

Ja igen, Riga 12-esről lett levéve. A légszűrőház belseje üres. Oda is kellene valami nem?

roncsfelújító Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3306

Sziasztok! Az normális, hogy egy K35B porlasztóban 100-as a főfúvóka? Én kicsit sokallom. Ha tényleg sok akkor mekkora kellene bele?

vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.30 0 0 3305

Üdv!

A két blokk közti különbség... Ugyan hasonló a felépítésük, de kicsit minden másként működik, és egyetlen alkatrész sem csereszabatos.

Régebben a Riga.hu oldalon fent volt minden dokumentáció, de ez az oldal jelenleg nem elérhető, a Rigás Facebook csoportokban lehet érdeklődni, vagy ha tudsz oroszul, a wagnerland.ru oldalon érdemes nézelődni.

Sok sikert a felújításhoz. 

Előzmény: moltesz3 (3304)
moltesz3 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 3304

Sziasztok!

Vettem két szörnyet  egy Verhovina 6, és egy Riga Deltát .

Lenne pár kérdésem A verho S-58 as blokkal szerelt.

A Delta V-501 es blokkal szerelt

A gyújtást,és a váltót  leszámítva mi a különbség a két blokk között?

A deltához hol találnék robbantott ábrát ?

És szintén a deltához hol találok elektromos kapcsolási rajzot?

előre is köszönöm a választ

vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.23 0 1 3302

Ismerem a pedálos blokkok szerkezetét, így a rajzon is fel tudom fedezni - tudom, hogy mit kell keresni...  A hátsó féket itt is egyértelműen a pedál működteti. És a blokkba, a váltóhoz két bowden megy (ha hátsó fék lenne, a tank alatt vezették volna el hátra, mint a gáz- és dekompresszor bowdenjét). De hogy a váltót hogyan oldották meg az elvtársak, azt csak találgathatjuk, valószínűleg sohasem derül ki. 

Előzmény: Törölt nick (3301)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.23 0 1 3300

A hátsó fék "kontrás"; a pedálok hátrafelé tekerésével lehet működtetni, a blokknál jól látszik a kis karnak a vége, amibe a bowden vége van beakasztva. A kormányon azért sem lehet, mert akkor kellene még egy kar az indítókuplung karján kívül, de én nem látok (mondjuk elég rossz a kép).

Előzmény: Törölt nick (3299)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.23 0 0 3298

Nekem is feltűnt, hogy túl sok a bowden. Egy lentre megy, ez az indítókuplung. A másik kettő meg a váltóé lehet. A kormányszektort is átvariálták szerintem. Nem maradhatott a hagyományos váltószektor a kormányon, mert annál ugye reteszel a kuplungkar - de itt a kuplungkart nem kell behúzni váltáskor, sőt, az indítókuplungot pont nem szabad ilyenkor bántani. Szóval valahogy átalakították a kormányváltót, gondolom, bekattanósra, és valószínűleg ahhoz kell a két bowden, a Bervánál van ilyen meg néhány osztrák kismotornál.

A rajzon egyébként úgy látom, a váltó belső szerkezete nem változott.

Nem látom át a rajz minden részletét, de úgy tűnik, szárazkuplungot építettek az elvtársak, vagyis nem olajban fut, mint az enyém, hanem el van különítve a kuplung rész, külön burkolat is van neki. Az indítókuplung behúzásakor egy csapágyazott részt nyomunk meg.

Nagyon kevés információ van erről a gépről, csak annyi, hogy 1975-ös és hogy három ilyen blokk készült. 

Előzmény: Katonka Balázs (3297)
Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.23 0 0 3297

Amugy nemtudom ertelmezni a kepet az az igazsag.  Mi a francot csinal itt 3 bowden is?  Egy a valto ok. Hat eme ketto?  Egy max mint a pedalos Eko nal, h indításra de meg mindíg van egy amit nemtudok, h mi. 

Előzmény: vermestibi2 (3296)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.23 0 0 3296

Verhovina prototípus 1975-ből! Röpsúlykuplunggal! 

roncsfelújító Creative Commons License 2023.01.19 0 0 3295

Ok köszi! Majd úgy is kiadja magát ha hézagolok. Ha sok akkor szorulni fog a tengely.

Előzmény: Katonka Balázs (3294)
Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.19 0 0 3294

Talan meg 1 mm sincs de oszinten megmondva sosem mertem le

Előzmény: roncsfelújító (3293)
roncsfelújító Creative Commons License 2023.01.18 0 0 3293

Rendben, így fogom csinálni. Ha szerencsém van, akkor miután leveszem a csapágyat a tengelyről egy hézagolót találok. De ha nem mekkora méretet használtak? Szokványos 1 mm-es hézagoló jó oda?

Előzmény: Katonka Balázs (3292)
Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.17 0 0 3292

Zeger es csapagy koze nem kell hezagolo sehol. viszont az 1 es fokozat es a csapagy koze feltetlenul kell

Előzmény: roncsfelújító (3291)
roncsfelújító Creative Commons License 2023.01.17 0 0 3291

Köszi, azért majd ellenőrzöm összeszerelés előtt. Ha nincsen már meg a rossz csapágyaiból leveszek egy kicsit, hogy könnyen ki-be szerelhető legyen. 

Katonka Balázs: köszönöm Neked is az infókat! Ilyen a váltórésze: 

Ha jól értem, a képen is látható csapágy és a seeger között kellene egy hézagolónak lenni? Az egyes fogaskerék és a csapágy között úgy nézem nincsen. Szerintem még nem szedte szét ennyire senki ezt a blokkot. A kuplung fedél már volt levéve, rosszul is volt bent a kinyomó dió, mert a kar alá tették, így semmi szerepe nem volt a kuplung kiemelésében, mert közvetlenül a tengelyen lévő kar ért hozzá a nyomólaphoz, ami aztán el is koptatta.

Előzmény: vermestibi2 (3287)
Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.17 0 0 3290

Minden Riga blokkba a kislanckerek felol van egy hezagolo. En neha ha kell a masik oldalra is teszek. Mexakitos blokknal ha kimarad a hezagolo dobalni fogja az 1 est mint az allat ha raalitasz a bowdenre h hatha ugy jo lesz akkor meg nem lesz 2 es igy kb ennyi. 

Előzmény: vermestibi2 (3287)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.16 0 0 3288

Minél tovább nézegetem ezt a 18-ast, annál több érdekes részlet tűnik fel. A váza teljesen más, olyan, mint a 210-es Babettáé. Az első villa már olyan, mint a 22-esé (1977-ben!), csak a kormány nem, meg tettek fel oldalra egy-egy prizmát (meg hátra is) - ez egyébként a KRESZ szerint nálunk is kötelező lenne. Az ülés is teljesen más, a tankon mintha Jawa benzincsap lenne, sőt a tank oldalán felcsavarozható króm betét van, amire gumi térdvédőt i tettek.

És találtam még egy érdekes képet MINI témában is. Ez egyértelműen házi átalakítás:

Előzmény: vermestibi2 (3281)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.16 0 0 3287

Üdv!

Minden Riga-blokk más, az "ahogy sikerül" elv szerint készültek. A váltóhoz általában nem kell hézagoló, gyárilag nincs ott semmi, de néha pótolni kell, ha azt akarjuk, hogy jól működjön. A kuplung alá biztosan kell, a vastagságát mindig ki kell kísérletezni.

Én egyszer egy 350-es Jawa blokk hengerében találtam egy egérfészket. Nem volt kipufogó dob, csak a csonk, és felmásztak.

Előzmény: roncsfelújító (3286)
roncsfelújító Creative Commons License 2023.01.15 0 0 3286

Amúgy alig volt benne olaj. Hézagoló még annyi se. Kell ezeket is hézagolni, vagy általában jól rakják össze őket? A 16-os főtengelyéhez egyik oldalra kellett tennem arra még emlékszem, de a váltóhoz  elvileg nem került.

roncsfelújító Creative Commons License 2023.01.15 0 0 3285

Sziasztok!

Egy kis érdekességet szeretnék mutatni. A hétvégén szétbontottam felújításra egy pedálos blokkot, és tele volt zsizsik tetemekkel. A kép nem adja vissza, mert ez már a benzines mosás előtt készült, amikorra csavarhúzóval kihúztam a blokk aljából az olajsarat a bogármaradványokkal együtt, de azok a hosszúkás foltok még azok:)

Az elmondás szerint egy daráló helyiségben pihent a motor vagy 30 évig. Jó gabona poros lehetett minden, mert az egerek a vezetékeket és a bowden huzalokat is lecsupaszították. Bent meg a bogarak kerestek valami élelmet. Ezek szerint oda is jutott a porból...

Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.14 0 0 3284

Jonak lattak így ahogy van. Vegul is arra hasznalva amire tenyleg valo így is tokeletes.  Pelda ra faterom 78 as napi hasznalos Verho 6 osa. Tenylegesen az ev minden napjan megy kb 10 eve munkajahoz (is) letfontossagu eszkosz. Kb a bele is log mar a blokknak de istenbizony ha melleköp is indul helyesebben mivel a berugo visszahuzo rugo torott igy tolasra inditja inkabb ami ugy nez ki h mikor raengedi a kupplungot szerintem 30 centit alig gurul mar pöffen, huzza neki es megy. Folyamatos helyi hasznalatban nyilvan a valtobowdenre figyelni kell de magat a blokkot (hiába várom :)). Egyszerűen nem tudja megölni pedig apám is kb annyit törődik vele, h van e benne benzin megis bírja ezt a ridegtartást ez mocsok. :) 

Előzmény: vermestibi2 (3283)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.14 0 0 3283

Ez egy 1977-es prototípus. Riga 18 néven több (négy vagy hat) változat létezett, ez az egyik.

http://mopedmuseum.ru/history/sz-riga1877/

Számomra egyébként leginkább az az érthetetlen, hogy miért ragaszkodtak annyira a blokkhoz. A tirisztoros blokk megjelenéséig hosszú időn át semmi lényeges változtatást nem vittek véghez, holott blokkból is sokfélével kísérleteztek. És a váltó tekintetében a tirisztoros blokk sem hozott átütő változást. Egy harmadik sebesség sokat lendített volna a helyzeten mindkét blokktípusnál.

Előzmény: Katonka Balázs (3282)
Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.14 0 0 3282

Gyariba sosem letezett ilyen de igy megepitve egesz jol nez ki. A kormanybol gondoltam, h epitett mivel az kb a 80 as evek kozepe vege, mert egy prototipus Delta szeru motoron volt ilyen. A tablas 16 oa meg ugye kb 79 koruli. 

Előzmény: vermestibi2 (3281)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.14 0 0 3281

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.01.11 0 0 3280

Köszönöm. Nagy nyomaték átviteléhez előnyösebbnek látom a direkt áttételt. A kuplung fogaskereke tűnik leggyengébb láncszemnek.

Előzmény: vermestibi2 (3279)
vermestibi2 Creative Commons License 2023.01.11 0 1 3279

Üdv!

Igen, ahogy leírtad. A megszakítós blokknál így működik. A tirisztoros blokknál a segédtengely van meghajtva, itt már nincs "fölösleges" kör, csak az egyik vagy másik áttételt kapcsoltja a váltó a kihajtásra.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (3278)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.01.11 0 0 3278

Üdv! A Riga váltóban a behajtás felőli fogaskerék kapcskörmöt balra húzva 2ben adja a direkt áttételt, és a kapcskörmöt jobbra húzva 1ben behajtás felőlikicsi fogaskerék hajt hátsó nagyot, hátsó kicsi hajt első nagyot a működés?

Katonka Balázs Creative Commons License 2023.01.07 0 0 3277

Jo oldal volt az míg fel nem hígult de azert vagyunk paran "jofejek" is. 😊Viszont ettol fuggetlenul nemhiszem, h pl Torma Laci vagy Kis Csabi vagy Kotulák Zoli vagy pl en tudjunk segíteni alkatreszben sokminden nekunk is hianycikk. Jo szoval tzdunk segíteni de cucc nem mindíg van sajnos pluszba. 

Előzmény: vermestibi2 (3276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!