Keresés

Részletes keresés

Longboat Creative Commons License 2007.11.09 0 0 168
Hö, ez jó arány, milyen nádon fújsz?

Én is 10 nádat veszek álalában (4-es Hemke - mert jó erőteljes anyag), de már a boltban több közül válogava. Ezek után minimum 3 gyakorlatilag élből kuka, másik 2-3 darabbal lehet valamit kezdeni és kb 5 jó úgy, ahogy van. Vagy én igényeskedem túl a dolgot?

Off75
Ha 6 éve fújkálsz, akkor bizonyára nem új számodra (de azért mondom, hátha véletlen ez is gond), hogy a nád tárolása is nagyon fontos. Sík felületen kell hagyni +száradni, hogy ne legyen hullámos. A felhullámosodott nád gyakorlatilag használatra alkalmatlan, ki kell 1enesíteni.
Előzmény: florg (167)
florg Creative Commons License 2007.11.08 0 0 167
Egyébként a nád is lehet hibás: nem jó keménységűt használsz, esetleg nem jó minőséget, vagy hibás darabot. Én általában dobozzal veszek nádat, 10 darabot, mert lusta vagyok válogatni, meg állandóan a boltba járni, és egy 10-es csomagban általában van egy-kettő, amit utána kell igazítani, vagy esetleg alapból vacak.
Előzmény: Off75 (165)
Longboat Creative Commons License 2007.11.08 0 0 166
Én majd' 20 év zenélés (monnyuk jó amatőr szinten voltam) után kihagytam 8 évet. Kb. 1 hónapja kezdtem újra. Jó cső és fej (Selmer Super Action 80 ezüst és Otto Link 7) mellett is elgondolkodtam a fúvóka cseréjén, de nem azért, mert rosszul szól, hanem azért, mert más túnusú hangot szeretnék.

Mellesleg, ahogy a gyakorlással egyre jobban kézben a cső, épülget szépen az anzatzom, úgy egyre kevésbé foglalkoztat a fúvókacsere gondolata. Lehet, h mégiscsak tetszik így.

Most már elfogadhatóan +szólal a cső a 4es hemke náddal is, amit régen használtam. Azon gondolkodom, h max kicsit nagyobb húzásúra váltok. Mind1, majd ha odakerülök, h lesz fölös 50 pénzem, akkoir elmegyek körülnézni, fújogatni, válogatni.

Szóval a fúvóka cseréjén akkor kell gondolkodni, ha már hetek óta minden nap +van a minimum fél (inkább 1) óra gyakorlás és még akkor sem szól rendesen. Bár ez - mint előttem is mondták - akár a cső hibája is lehet.
Előzmény: Off75 (165)
Off75 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 165

kb. 6 éve fújogatok, úgy heti félórákat, na jó néha kicsit gyakrabban, a rekesztámaszt még szoknom kell, mert az előző hangszerem megszólaltatásához ilyen nem kellett, annyira könnyű volt fújni. Az "új" hangszeren már van kedvem gyakorolni, így bő egy hete napi fél-egy órákat fújok + hétvége. Szal. azt mondod érdemes kicsit gyaksziznom még a hangszeren, mielőtt a fúvókát hibáztatom, így lesz és köszi a jótanácsokat.

 

Off

 

Előzmény: Longboat (161)
Bartloka Creative Commons License 2007.11.08 0 0 164
be=bár
Előzmény: Bartloka (163)
Bartloka Creative Commons License 2007.11.08 0 0 163
sziasztok!

be ez egy trombitás szám, hátha...egész véletlenül nincs meg valakinek a "lusta dick búcsúja" kottája (legalább nagy vonalakban) a macskafogó című rajzfilmből?
köszi: orsi
Longboat Creative Commons License 2007.11.08 0 0 162
- u :-)
Előzmény: Longboat (161)
Longboat Creative Commons License 2007.11.08 0 0 161
Alapvetően minél nagyobb a fúvóka húzása, annál több intonációs lehetőséged van, viszont megfelelő aunzatz és rekesztámasz híján nem fog halkan +szólalni a cső különösen a mély hangokon.

Mondtad, hogy nem régen szaxofonozol. Mióta és mennyit gyakorolsz naponta?
Előzmény: Off75 (160)
Off75 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 160
kb. 20-25 éves lehet, a noname fúvókával be lehet hangolni és alapvetően tiszta hangja van végig, de a különböző hangtartományokban a nádtól függően lehet szépen megszólaltatni, azaz nem találtam még olyan nádat, amivel végig jól szól, ezért gondolkozok fúvókaváltásban.
Előzmény: florg (159)
florg Creative Commons License 2007.11.07 0 0 159
Amilyenre pénzed van. Bari fejek elég olcsók és jók, aztán a csillagos ég a határ
Az, hogy nem tudod behangolni, sajnos lehet a cső hibája is. Mikori hangszer?
Előzmény: Off75 (158)
Off75 Creative Commons License 2007.11.07 0 0 158

Sziasztok,

 

kezdő Alt-os vagyok, most cseréltem le a hangszerem agy Conn 18M-re, és úgy tűnik fúvókát is kell vegyek, mert az eddig használt Ricoval nem tudom behangolni, a hozzá kapott nonamemel pedig sok fajta és erősségű nád közül még egyet sem találtam, amivel az alsó hangok halkabban is megszolaltathatók. Az oktáv teteje pedig nádfüggetlenül visít.

Ha van tanács, 5 let, milyen fúvókát nézegessek, örömmel várom!

 

Köszi,

Off.

 

florg Creative Commons License 2007.10.28 0 0 157
Na, kicsit több időm volt fújni, tehát: a Thomann tenor cső itt-ott Selmer vonásokkal rendelkező Yanagisawa, kis Borgani beütéssel, de legközelebb a Yana 991-hez áll talán (vagy ki tudja, meg kéne nézni egymás mellett).
Jó nehéz darab, testes korpusz, nagy tölcsér, és nagyon kényelmes mechanika, ami nem csattog, nem zörög (persze új csőnél nem is lenne túl szép dolog, de mivel kínai hangszerről van szó, fontos momentum).
Hangjában még mindig nincs mit kifogásolnom, szép, telt, meleg hang, és könnyedén szólal meg minden, még az extra magasak is, ráaádásul tisztán.
Úgyhogy megérte beruházni, nem hiányzik a Selmer, és merem ajánlani mindenkinek, aki olcsón akar jó hangszerhez jutni (és meg meri kockáztatni, hogy elküldjék Mo-ra).
Előzmény: florg (155)
Longboat Creative Commons License 2007.10.26 0 0 156
Én + összeszedtem 1 jó kis felsőlégúti köhögős nyöszörgőst, hangszer pihen, várom a gyógyulást. :-(
florg Creative Commons License 2007.10.26 0 0 155
Megérkezett a Thomanntól a tenor cső. Kipróbáltam, és néhány rugó megpiszkálása után tökéletes. Szép kidolgozás, telt, fényes hang, kényelmes mechanika. Nem hamis, könnyne intonálható.
Formára valami Selmeroid keverék, de igen jól sikerült. Van benne anyag is, nem vékony pléh vacak.
Tokkal, nyaklóval, fúvókával(felejthető Selmer kopi), zsírral, huzattal, cérnakesztyűvel(:)) érkezett.
Majd kicsit fújogatom, és beszámolok jobban.
Bergeron Creative Commons License 2007.10.22 0 0 154
Konnichi Wa Usagi Sama!

Nézz körül a DC++ -on. A Xanadu hub-on találsz anyagot.
Ha megvan a Band-In-A-Box nevű program és találsz egy megfelelő midi fájlt akkor abból kottát is tudsz nyomtatni.
Ha nem megy dobj egy mailt majd körülnézek a fiókban.

Gambatte Ne!
Előzmény: usagisama (139)
Longboat Creative Commons License 2007.10.21 0 0 153
Na, csak 1 kis helyzetjelentés. Az elmúlt 7en - magam is +lepődtem - sikerült minden nap valamivel több mint 1 órát gyakorolnom. (Ez azért munka + 2 kölök mellett nem rossz.) Anzatz még gyengusz, 1 lagzis haknibva asszem belehalnék, de alakul, rövid időkre már egész elfogad6óan +szólal a cső.

Légzésem már rendben, rekeszizom nem felejt. :-)

Szerintem nov elején elmegyek és vadászok magamnak új szorítót és/vagy fejet.

Közben elkezdtem kapacitálni a régi zenésztársakat, h csináljunk valami "öregfiúk dalkört" :-) Gitáros már pedzi, dobosnak lenne kedve, csak már szerelése sincs (bár ha bérlünk próbahelyet, ott úgyis van, kezdetnek +teszi), a baj, h a basszeros cimbi, akivel a legjobb volt 1ütt játszani azóta Finnországban él. Aszondja, xar lenne neki próba után hazajárni az éccakai járattal. :-( Énekes, billentős kérdést is +kell majd oldani.

Belelkesültem hö. :-)
Longboat Creative Commons License 2007.10.14 0 0 152
Hm. Érdekes dolgot mondasz. Szorítókkal még nem sakkoztam, a fúvóka gyári szorítóját használom.
Pedig igazad van, sokaz számíthat, hogy hogyam, mennyit fog meg a nád rezgéséből, illetve hogyan adja azt át.
Ezzel is fogok kicsit játszogatni, köszi a tanácsot.

Most még azon küzdök, hogy visszaerősödjön az anzatzom, + némilerg koordináltabbá váljék a légzésem. :-)

Skálázok, gyakorlatozgatok, alapozó edzést végzek. :-)
Előzmény: florg (151)
florg Creative Commons License 2007.10.14 0 0 151
Sokan használják, ha jól tudom, Joe Lovano is. Biztos jó lehet. Műanyag fejjel nincsenek nagyon jó tapasztalataim: éles, száraz hang, nem rezeg rendesen a test. Ha fej, akkor vagy ebonit, vagy fém. (Vagy fa, de olyanom még nem volt.) Persze bármi előfordulhat, a mai technológia sokmindenre képes, akár lehet olyan műanyag, ami ver minden természetes anyagot. Ezért kell minden fejet kipróbálni, ami esélyes lehet. Érdemes előtte review-kat olvasni a neten, és az már sokat kiszűr.

Fém fejben is van millióféle.
Az Otto Link az jó amúgy, szép telt, nyílt hangú fej, mindeféle szorítókkal játszottál már? Van pl. a Vandorennek egy bőrszorítója, ami baromi drága, ráadásul nyúlik is (legalábbis a szoprán, nekem ki kellett béleltetnem, hogy jó legyen, mert annyira kinyúlt), de 3 féle betétet adnak hozzá, amivel lehet próbálkozni, és nagyon jó kis hangok jönnek ki vele. Meg vannak mindenféle spéci szorítók, FonTrade tele van velük, szerintem vonulj be a fülkébe velük, és próbálkozz. Aztán, ha nem jön be, lehet fúvókázni.
Előzmény: Longboat (150)
Longboat Creative Commons License 2007.10.14 0 0 150
Nekem sem az első csövem. Az természetesen zeneiskolai borzadályos állapotú és hangú amati volt. Utána volt 1 sokat látott német hangszerem, ami elég nehezen volt +szólaltatható, de legalább viszonylag pontos volt. Ezután érkezett a Selmer, am sztem 1 álom.

Közben felmerült egy újabb kérdés, ha nem nagy teher. Mit kell tudni a fából készült fúvókákról? Valahogy nem vagyok elégtedett a mostani fejjel (Otto Link 7-es), teltebb, búgóbb hangzást szeretnék, de idegenkedem minden nem fém fejtől. Jók ezek a modern műa. és fa fekjek?
Előzmény: florg (149)
florg Creative Commons License 2007.10.14 0 0 149
Nekem csak 10 éve volt meg, és abból csak fél időn használtam intenzíven, Nem is az első hangszerem. Amit eladtam miatta, azt ma is sajnálom, egy Buescher Aristocrat alto volt, de nem tudtam volna megvenni a Selmert, ha nem adom el.

Én is nehezen válok meg hangszerektől, de a szükség vagy a praktikum általában győz az érzelmek fölött. Különösen akkor, ha cseréről van szó. Azt nehezen tudnám elképzelni, hogy ne legyen szaxofonom, de hogy egy csomó álljon itthon fölöslegesen, azt is.
Előzmény: Longboat (148)
Longboat Creative Commons License 2007.10.14 0 0 148
Hm, érdekes. Én vhogy úgyí vagyok ezzel, h nem tudnék +válni attól a csőtől, ami kb 1987 (kamaszkorom) óta velem van. Nagyon hozzám nőtt.
Az elmúlt években - amikor nem fújtam 1általán - többször felmerült, h esetleg el lehetne adni, mert nem ritkán vvoltak súlyos anyagi természertű gondjaink. Én persze tudtam, ha eladom, soha az életben nem lesz már ilyen minőségű hangszerem, mert valljuk be, ha ez "csak" hobbi, akkor nem sokan engedhetnek + maguknak 1 Selmert. Úh a cső mindig maradt, a gondokra pedig találtunk más +oldást.
És most nagyon örülök, h így történt.
Előzmény: florg (147)
florg Creative Commons License 2007.10.13 0 0 147
De, kicsit igen. Viszont alig használtam, jobb helyen van ott, ahol főhangszer lehet. Nekem mostanában szoprán a főhangszer, alig tenorozok.
Amúgy egy Thomann-t rendeltem, még nem jött meg (rokonaim hozzák, nem mertem a postára bízni), úgyhogy majd beszámolok, milyen, elvileg két héten belül itt van.

Nem valószínű, hogy jobb lesz, de másodhangszer lesz, hetedannyiba kerül, mint egy márkás, és ismerve ezeket a hangszereket, tökéletes kópiái a nagy márkáknak (az enyém egy régebbi Selmernek, azt hiszem), ugyanabban a műhelyben, gépsoron, hangszerész által készülnek főműsoridőn kívül, mint a márkás hangszerek, csak más logót ütnek bele (sajnos ez van manapság, szinte csak az nem kínai, amit te csináltatsz, személyesen a hangszerésszel). Prímán össze vannak rakva amúgy, vastag anyag, kicsit avíttas mechanikai megoldások, kicsit öreges hang, de én pont azt szeretem. Lehet köztük selejt, de Thomann visszaveszi 30 napon belül, és 3 év garanciát ad rá.
Előzmény: Longboat (145)
florg Creative Commons License 2007.10.13 0 0 146
Többféle vágása van, általában a sztenderd vágások (Vandoren, Rico) után. Kicsit puhább nádak, mint mondjuk a Vandoren (a 2-es olyan 1 és 3/4-es), de nagyon tartós, és jó hangja van. Meg kell nézni a honlapjukat, ott leírja, hogy melyik típus mihez hasonlít, és az alapján választhatsz.
Előzmény: Longboat (143)
Longboat Creative Commons License 2007.10.13 0 0 145
És mit vettél helyette? (miért, mennyiben jobb az új cső?)
Előzmény: florg (142)
Longboat Creative Commons License 2007.10.13 0 0 144
Nem volt fájó +válni tőle?
Előzmény: florg (142)
Longboat Creative Commons License 2007.10.13 0 0 143
A trend kifejezést nem is ilyen értelemben használtam. Tegnap elmentem a Fon Trade-hez, kicsit körbeszaglásztam. Választék van. Még mindenképpen fújok 2-3 hétig, és csak azután döntök fúvóka ügyben, ha már viszonylag elfogad6óan szól a cső. Fúvókát minima 10 évre veszek - ha nem többre - így az ára már nem lehet szempont. Csak az érdekel, hogy szépen szóljon.

Meg fogom nézni a Bari fejeket, annál is inkább, mert anno volt 1 szoprán szaxofonom is (olcsón vettem, elég hamis volt szegény), és vettem hozzá egy 8*-os Bari fejet, h majd én jól +oldom intonációval. Csakhát nem nagyon van hova intonálni, ha szeptim az oktáv. :-( Szóval az a cső rövid pályát futott be nálam, viszont a fej jó volt (azóta is +van, gyakorlatilag új).

Most vettem pár Hemke nádat, de majd kipróbálom az Alexandert is. Jól tudom, h annak többféle vágása is van? Mi a lényegi különbség köztük?

Akkor maradunk a hagyományos nádaknál - gyanítottam én ezt.

Köszi a választ.
Előzmény: florg (141)
florg Creative Commons License 2007.10.12 0 0 142
Ja, és már nincs meg a Selmerem.
Előzmény: florg (138)
florg Creative Commons License 2007.10.12 0 0 141
Szerintem ne trend szerint válassz fejet, hanem kényelem szerint. Be kell menni egy szaxofonboltba (Font Trade, A&A, stb.), és ki kell próbálni egy csomót, az egyik jó lesz.
A zsebedhez mérten próbálkozz. Nekem pl. a Bari fúvókák is bejönnek mostanában, pedig az az olcsó kategória.

Alexander nádak jók. De szintén ki kell próbálgatni, mindegyik típusból egyet, amelyik bejön, azt használd. Olyan keménységűt, amilyen neked megfelel, meg illik a fejhez stb.

Plasztik nád szerintem vacak, ám tartós. Plasticover nem rossz, csak lejön róla a máz, és akkor már nem annyira jó.
Előzmény: Longboat (140)
Longboat Creative Commons License 2007.10.12 0 0 140
Sziasztok.
Anno klarinétoztam és tenor szaxofonoztam bő 15 évig.

Most jópár év kihagyás után leporoltam a csövet (Selmer Super Action 80 II. ezüstözött) és nem bánam meg. Erősen küzdök még, mert - természetesen - nem vagyok elégedett a hanggal, ami +szólal és arra gondoltam, esetleg váltok fúvókát és/vagy nádat, ha már úgyis teljesen újra kell építeni az ansatzomat (így kell leírni?).

Szóval van 1 Otto Link 7-es (fém)fúvókám, amit kicsit kicsinek érzek, de még a múlt évezredben ezt vettem a Selmerhez, mert akkoriban még klarinétoztam is és nem akartam túl nagy fúvókát a szaxofonhoz sem. "Fénykoromban" 3 1/2-es, vagy 4-es Hemke nádakat használtam. (Most, amikor nekiálltam újra, óvatos duhajként 2-est vettem. :-))) )

Tehát nem vagyok képben a mai trendekkel kapcsolatban, segítsetek, ha tudtok.

Az elképzelésem nem a manapság oly divatos "fényes, messzezengő" szaxofonhang, hanem kicsit amolyan old school, a tenor hangjánnak szépségeit jobban kiemelő hangzás. Remélem, nagyjából érthető, amit írok. Emlékeim szerint régebben a Berg Larsen nagyobb húzású fém fejeinek volt ez a mélyebb túnusú búgó hangja, de javítsatok ki, ha tévedek. Ha valaki képben van, ír6na konkrét típusokat, hogy mit próbáljak ki.

Másik kérdés, a nádak ügye. Ki mit tud a plasztik nádakról? (Még sosem próbáltam, de nem nagyon bízom bennük.) Mik ma a megbízható minőséget adó márkák?

Minden információt köszönök előre is és bocs, h ez kicsit hosszú lett.
usagisama Creative Commons License 2007.10.07 0 0 139
sziasztok, alt szaxofonra keresnék kottákat (főleg Kisváros befejező zenéje vagy Pink Panther), remélem tudtok segíteni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!