Keresés

Részletes keresés

suske76 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34692
A szomszédban is van gojibogyó, nyáron kétméteres hatásokat hozott, virágzott is de csak egy termést kötött azt is a tyúkok legelték le:-) . Dugványoztam belőle néhányat, de még kiültetésre várnak . Valamelyik csomagküldős kertészetből származik. Az az érzésem hogy valami vacak fajtát terjesztettek el az egész országban. Van valakinek jól termő példánya? Ettem aszalt gojibogyót az ízlett, már nem emlékszem, hogy cukrozott volt-e. Egy jobb fajtát biztos megérné termeszteni.
Előzmény: Xenil (34670)
juhosttt Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34691

Én szeretem a jostát, bár az attól hogy bekékül még nem érett. Kell neki minimum 1 hét is kék állapotban, hogy finom legyen. Mondjuk én a datolyaszilváért nem rajongok (kakiszilva).

De viszont aki magas törzsű köszmétét és ribizlit akar sztam annak jó dolog a josta, mert szép vaskos fácskát lehet nevelni belőle. (nem úgy mint az én általam vásárolt aranyribizke alanyok amelyek még 3 év alatt is csak egy ceruza vastagságot értek el...)

Előzmény: Törölt nick (34684)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34690

Néhány pillanatnyi hőmérséklet Olaszországból:

Elba Monte Calamita
Monte Argentario
Bologna B.Panigale
Brescia Ghedi
Capri
Cervia
Ferrara
Forli
Gioia Del Colle
Lecce Galatina
Parma
Bergamo Orio Al Serio
Brescia Montichiari
Frosinone
Palermo Punta Raisi
Perugia S.Egidio
Piacenza
Rimini
Santa Maria di Leuca
Verona Villafranca
Viterbo

Capriban az a 8 fok kissé kemény. A csapadék pedig (akárcsak nálunk) nem tud megszűnni. Ennyit (ismét) a "globális felmelegedésről".

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34689

Teljesen érett volt? Nem csak majdnem?

Csababá81 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34688

Belinkelhetne valaki egy jó mézbogyó leírást!

Mindegy, hogy caerulia, vagy kamtschatica?

Előzmény: Csababá81 (34671)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.25 0 1 34687

... a lánya :)

Előzmény: skarabeus01 (34685)
55judit Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34686

Egy jó hónapja poharakba szurkáltam 4 ágat, mind megeredt, szépen nőnek. De ha tényleg nem jó, kidobom.

Előzmény: skarabeus01 (34685)
skarabeus01 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34685

"..Én kivágtam..."..és én szaporítom! A múlt évben bujtattam  3 ágát...most majd próbálom fás vagy félfás dugvánnyal szaporítani.."Kinek a pap, kinek a lánya"..)

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.25 0 0 34684

A josta szerintem nem fehérembernek való. :(

Nyersen, frissen éretten szinte ehetetlen.

Egyedül a szörpje finom, de nagyon munkás a feldolgozása és egyáltalán nem kiadós gyümölcs befőzési ill. szörp céljára.

Én kivágtam.

Előzmény: CBNora (34667)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 1 34683

Jó komposzt-e a dió?

A kertészkedésnek is megvannak a maga slágertémái, amiről a szenvedélyes hobbikertészek órákat tudnak vitatkozni. Ősz tájékán, levélhulláskor rendszerint ilyen témává válik a diófa leveleinek komposztálhatósága, mely általában kétségeket ébreszt a gazdákban, egyesek[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: ninovarga (34682)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34682
Előzmény: CBNora (34681)
CBNora Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34681

A diófa szélénél van homokos talajon, reggeli napot kap. Alatta sárga árvacsalán és kis meténg nő, időnként leszedem a bokorról a ránőtt hajtásokat, ennyi a gyomlálás. Trágyázva a diófa alatta hagyott lombjával van. Arra már nem emlékszem, hogy ültetéskor kapott-e trágyát vagy komposztot, de valószínű. Öntözni szoktuk.

Előzmény: -kobak (34675)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34680

"Valami ilyesminek az agrárképzésben is meg kellene jelennie, nem tudom, van-e ennek nyoma."

Jobb, ha nem minősítem az agrárképzést és nem pontosítom, hogy ott minek van nyoma és minek nincs....

Előzmény: -kobak (34672)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34679

Jav.: '2013.'

Előzmény: ninovarga (34678)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34678

"013. első két hónapját egy olyan időjárási sorozat uralta, amit humorosan (de hűen) a következőképpen írtam le:

"olasz hó lees, iskola becsuk, közlekedés akadoz, - nyugatmagyar hó lees, hófúv, - keletmagyar, román, ukrán tavasz kitör, olasz-nyugatmagyar hó olvad, - keletmagyar, román, ukrán napoz - - - - olasz hó lees, iskola becsuk, közlekedés akadoz, - nyugatmagyar hó lees, hófúv, - keletmagyar, román, ukrán tavasz kitör, olasz-nyugatmagyar hó olvad, - keletmagyar, román, ukrán napoz.....  ez végtelenítve :))))))))))))))))))

Jelenlegi olaszországi hőmérsékletek (a felsorolt területeken most is havazik. Rijekában (Fiume) a tengerparton a reggel 7-kor mért hóréteg vastagsága 17 cm.

Sono visualizzate le ultime temperature rilevate nelle principali località italiane.

Inferiori a 5°
-22°Pian della Rosa
-13°Altop. della Paganella
-12°Passo Rolle
-9°Passo Resia
-6°Monte Cimone
-5°Torino Bric della Croce
-3°Bolzano
-3°Cuneo Levaldigi
-3°Milano Malpensa
-3°Torino Caselle
-2°Ronchi dei Legionari
-1°Bergamo Orio Al Serio
-1°Brescia Ghedi
-1°Brescia Montichiari
-1°Monte Terminillo
-1°Parma
-1°Piacenza
Aviano
Aviano Usaf
Bologna B.Panigale
Cervia
Ferrara
Firenze Peretola
Frontone
Milano Linate
Novara Cameri
Treviso Istrana
Treviso S.Angelo
Trieste
Venezia Tessera

Előzmény: ninovarga (34677)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34677

Csak hogy szavunkat ne feledjük, az alábbi idézet 2011. március havának közepéről származik, utána aztán 2012. februárjában Dél-Olaszországban méteres havak estek, az idei télen kétszer volt Dél-Olaszországban hatalmas hó olyan helyeken is, ahol 80 éve nem láttak havat. Mindeközben ezekkel egyidejűleg Ukrajnában és Romániában időnként kitört a tavasz.

Totálisan megkergült klíma!

2011. március(!) 14.

"... Notevoli disagi anche a Roma dove ha iniziato a nevicare intorno alle 13, come previsto dai meteorologi. Più di 5mila le chiamate dei cittadini arrivate al 113. Quest’anno è la seconda volta che nevica sulla Capitale: la precedente è stata il 12 febbraio. Per quanto riguarda la viabilità,i principali problemi si sono registrati sulla Cassia bis, bloccata a causa del ghiaccio, sul Grande Raccordo Anulare, e sulla Roma-L'Aquila.

Jelentős nehézségek Rómában is, ahol 13 óra környékén kezdett havazni, amint azt a meteorológosok előrejelezték. Több mint 113 lakossági bejelentés érkezett. Ebben az évben másodszor havazik a fővárosban: ezt megelőzően február 12-én. A közlekedés vonatkozásában a Cassia bis útvonalon voltak a legsúlyosabb problémák, ahol leállt a közlekedés a jegesedés miatt a Nagy Körgyűrűnél és Róma-Aquila között.

SUD - Anche la Sicilia è sotto la neve, che anche alle porte di Palermo è fioccata abbondantemente tanto da determinare la chiusura della strada statale 186 decisa dall’Anas nel tratto compreso tra il bivio per Monreale e quello di Borgetto, lungo circa 18 chilometri. Ma i disagi più pesanti per la viabilità si registrano nelle zone interne e nei Comuni montani dei Nebrodi, dei Peloritani e delle Madonie, oltre che per le nevicate anche per la formazione di ghiaccio sulle strade. Imbiancata pure Capri. L’isola del golfo di Napoli si è svegliata con una sottile coltre di neve. Un’isola dai toni e dalle atmosfere natalizie, con strade, tetti delle auto e delle abitazioni e alberi innevati. L’eccezionale ondata di freddo e maltempo ha colpito anche l’isola d’Ischia, che nella tarda serata di ieri ha visto scendere i primi - ed inconsueti - fiocchi di neve. Eccezionale la nevicata che ha investito la costa di Forio, neve anche sulle spiagge....

DÉL-OLASZORSZÁG Szicília is hó alatt és még Palermo kapui alatt is oly bőségesen hullott a fehér égi áldás, hogy a 186-os főútvonal lezárásáról döntött az Anas a Monreale és Borghetto felé vezető elágazásnál, kb. 18 kilométer hosszban. A legnagyobb nehézségeket azonban a települések belterületein okozza a havazás és Nebrodi, Peloritani és Madonia hegyi falvaiban, ahol a havazáson kívül gondot okoz az utakon a jegesedés. Capri szigetét is hó fedi. A Nápolyi-öbölben lévő sziget vékony hólepelre ébredt. Egy karácsonyi hangulatot és színeket idéző szigetté változott, behavazott utakkal, hófedte autókkal, háztetőkkel és havas fákkal. A rendkívüli hideghullám és rossz idő Ischia szigetét is elérte, ahol tegnap késő este élhették meg az első - és szokatlan - hópelyhek látványát. Kivételes az a havazás is, amely elérte a Forio-i partvidéket, havazott közvetlenül a tengerparton is..."

Előzmény: ninovarga (34676)
ninovarga Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34676
-kobak Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34675

A mézbogyót két éve ültettem, de még nem termett. Minden infó érdekel róla. Milyen körülmények között terem nálad?

-kobak Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34674

Ez az építészet nagy dilemmája. Mit vegyünk át a múltból, mit ne. Szeretem a régi építészetet, de az igazán jó kortárs építészetet is. Arra a területre, ahol az én zárkertem is áll, az az előírás, hogy át kell venni gazdasági épületek (présházak) helyi hagyományait, és preferáltak bizonyos hagyományos technológiák is. Csakhogy az anyagok, nagyrészt a technológiák sem a régiek, és a méretigények sem. Egy falusi vályogház felnagyítva rettenetes, bűntény a közízléssel szemben. Van olyan épület a környéken, ami olyan, mintha különböző nézőpontból, illetve különböző funkciójú falusi házakat raktak volna egymásra. http://www.iranymagyarorszag.hu/kepek/kep/huge/307791p0.jpg. Amint építési szabályzatokba merevül egy kor ízlése, építési kultúrája, az építőművészet meghal, megöli az egyediséget, a hagyományokat továbbgondoló kreativitást. Ennek megfelelően az új házak sematikusak a környéken és sokszor rondák, ormótlanok, elvesztik azokat a finom arányokat, amit még a falusi ember ösztönösen tudott. Ráadásul nem minden hagyományt szentesít az építési szabályzat, mazsoláz belőle. Csak egy síkban lévő zárt homlokzatot és oldalfalakat enged például, ami alapján ehhez hasonlót nem lehetne építeni: 

http://csopak.hu/sites/default/files/styles/article_big/public/field/image/Baloghpince%2001..jpg?itok=B843Z_Ii

Azért már többletadót kellene fizetni, ha a tető így előreugrik.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/5/54/Csopakkishaz02.jpeg/220px-Csopakkishaz02.jpeg

A tetőnek 45 fokos lejtésűnek kell lennie minden házon, bár ez régen se volt így:

http://csopak.utisugo.hu/_Images/telepulesek/csopak/001004348_anno2.jpg.jpg_orig.jpg

Mindezek miatt rengeteg ízléssértő épületet hagyunk majd az utókorra, mert ezt és ennyit engedett egy szabályzat, iletve akinek van pénze vagy volt összeköttetése, átlépett minden neki nem tetsző szabályt, és úgy barkácsolt. Ez van biztos ízlésű építészeti zsűrik helyett.

Előzmény: ninovarga (34663)
-kobak Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34673

Ez sajnos így van, én is farkasszemet nézek vele. Mivel próbálkoztál?

Előzmény: dg46 (34662)
-kobak Creative Commons License 2015.02.24 0 0 34672

Nézegetem az adatsorokat, időnként elég elképesztőek a számpárok. Az egyik legnagyobb újdonság itt a fórumon számomra a felszín - hőmérséklet - hol mérünk, mit mérünk összefüggéseire rávilágító diskurzus. Persze nagyon újonc vagyok a dologban, van még mit tanulnom, olvasgatnom itt. Most egyelőre kénytelen vagyok a módszeres tanulással tölteni inkább az időmet, mert ültetnem kell dolgokat, jól akarom csinálni, és messze nem vagyok még rá kész. Mindenesetre ezek az adatok alapjaiban meghatározhatják, hogy adott helyen mit lehet, mit nem. Valami ilyesminek az agrárképzésben is meg kellene jelennie, nem tudom, van-e ennek nyoma.

Előzmény: Törölt nick (34661)
Csababá81 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34671

Köszönöm a valaszokat. Örülök, hogy többen is említettétek a Jostat. Tavaly vettem egy törzsest és egy Rikőt is. Ezek szerint nem csak az eladók dicsérik.

Mézbogyó? Tudtok jó leírast róla?

Xenil Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34670

Én is egyetértek veled, nem ajánlanám senkinek ezt a növényt. Nálam 2 évig volt  a kertben, aztán meguntam. Nagyon erőteljesen nő, termést meg talán ha mutatóba látsz, az se valami nagy szenzáció, nekem valahol a cékla és a paradicsom között volt, egy kis kesernyés utóízzel.. Én tavaly ástam ki, de még így is képes volt visszanőni valahonnan a földből, eléggé invazív faj. A másik pedig, az hogy nem csak én, hanem mástol sem hallottam pozítiv visszajelzést.

Előzmény: dg46 (34662)
CBNora Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34669

Van, akinek nagyon ízlik a josta. Sokat én sem tudok megenni belőle, de többet, mint a ribizliből (valamivel kevésbé savas). Nemcsak nagyobb, hanem strapabíróbb is, mint az ősei.

Előzmény: pintjano (34668)
pintjano Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34668

Josta:  vesszőről is dugványozással is szaporitható, mint rokonai. Nem a legfinomabb, de igénytelen és sokat terem, s nem szúr mint egyik "őse" a piszke. Viszont mindkét "ősénél"

(feketeribizli+piszke) sokkal nagyobbra nő, nálam a meszes talajon is diszlik s terem.

A szedermálna viszont nagyon finom --viszont fagyérzékeny, s az is fejdugvánnyal szaporodik. Itt nálam nem szereti a helyet, de máshol volt nekem s bőven termett.

Szúrós, igaz kevésbé, mint a vadszeder, de jobban mint málna. üdv PJ

CBNora Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34667

Josta. Nálunk legalábbis gyorsan, nagyra nő, a földre érő ágak legyökereznek, úgyhogy még szaporodik is. Magról is kel, de hogy azok milyet fognak teremni, azt még nem tudom.

Nálunk a málna is golyóálló. A mézbogyó is. Az nem kiadós, de a legkorábbi gyümölcs.

Előzmény: Csababá81 (34666)
Csababá81 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34666

Köszönöm szépen, munka közben azért jut némi idő kérdezgetni, de elmélyedni semmi esély. Esetleg valami jó tipp (pl. bogyós témakörben)? Azt hittem, nem szereti a savanyút, de tavaly a bokorról ette a ribizlit. A szamócát imádja, van is több fajtám. Kis kertem van és kevés időm, szóval valami csekély gondozást (azt is tapasztalatlan gazdától) igénylő, hamar és bizton termő, golyóálló fajra gondoltam. Utópia?

Előzmény: CBNora (34665)
CBNora Creative Commons License 2015.02.23 0 1 34665
Előzmény: Csababá81 (34664)
Csababá81 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 34664

Sziasztok!

Sok a hozzászólás, az időm kevés, azt is a legrégebbiek elolvasására fordítom. Nem tudom, egyáltalán van-e esélyem eljutni a közelmúltig, de azért törekszem. Közben viszont a fejemben már tombol(na) a tavasz és nem szeretnék újabb idényt kihagyni. Rákerestem a japán szamócamálna (Rubus illecebrosus) kifejezésre, de érdemleges információ nem volt a találatokban. Van kialakult vélemény a növényről, érdemes vele foglalkozni? A kislányom szereti a bogyósokat (szamóca, málna, szeder, ribizli) és szeretném bővíteni a palettát, de inkább hiszek a hobbikertészeknek, mint a kereskedőknek. Köszönöm.

ninovarga Creative Commons License 2015.02.22 0 0 34663

Múlt a jelenben

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!