" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
A szomszédban is van gojibogyó, nyáron kétméteres hatásokat hozott, virágzott is de csak egy termést kötött azt is a tyúkok legelték le:-) . Dugványoztam belőle néhányat, de még kiültetésre várnak . Valamelyik csomagküldős kertészetből származik. Az az érzésem hogy valami vacak fajtát terjesztettek el az egész országban. Van valakinek jól termő példánya? Ettem aszalt gojibogyót az ízlett, már nem emlékszem, hogy cukrozott volt-e. Egy jobb fajtát biztos megérné termeszteni.
Én szeretem a jostát, bár az attól hogy bekékül még nem érett. Kell neki minimum 1 hét is kék állapotban, hogy finom legyen. Mondjuk én a datolyaszilváért nem rajongok (kakiszilva).
De viszont aki magas törzsű köszmétét és ribizlit akar sztam annak jó dolog a josta, mert szép vaskos fácskát lehet nevelni belőle. (nem úgy mint az én általam vásárolt aranyribizke alanyok amelyek még 3 év alatt is csak egy ceruza vastagságot értek el...)
"..Én kivágtam..."..és én szaporítom! A múlt évben bujtattam 3 ágát...most majd próbálom fás vagy félfás dugvánnyal szaporítani.."Kinek a pap, kinek a lánya"..)
A kertészkedésnek is megvannak a maga slágertémái, amiről a szenvedélyes hobbikertészek órákat tudnak vitatkozni. Ősz tájékán, levélhulláskor rendszerint ilyen témává válik a diófa leveleinek komposztálhatósága, mely általában kétségeket ébreszt a gazdákban, egyesek[...] Bővebben!Tovább »
A diófa szélénél van homokos talajon, reggeli napot kap. Alatta sárga árvacsalán és kis meténg nő, időnként leszedem a bokorról a ránőtt hajtásokat, ennyi a gyomlálás. Trágyázva a diófa alatta hagyott lombjával van. Arra már nem emlékszem, hogy ültetéskor kapott-e trágyát vagy komposztot, de valószínű. Öntözni szoktuk.
"013. első két hónapját egy olyan időjárási sorozat uralta, amit humorosan (de hűen) a következőképpen írtam le:
"olasz hó lees, iskola becsuk, közlekedés akadoz, - nyugatmagyar hó lees, hófúv, - keletmagyar, román, ukrán tavasz kitör, olasz-nyugatmagyar hó olvad, - keletmagyar, román, ukrán napoz - - - - olasz hó lees, iskola becsuk, közlekedés akadoz, - nyugatmagyar hó lees, hófúv, - keletmagyar, román, ukrán tavasz kitör, olasz-nyugatmagyar hó olvad, - keletmagyar, román, ukrán napoz..... ez végtelenítve :))))))))))))))))))
Jelenlegi olaszországi hőmérsékletek (a felsorolt területeken most is havazik. Rijekában (Fiume) a tengerparton a reggel 7-kor mért hóréteg vastagsága 17 cm.
Sono visualizzate le ultime temperature rilevate nelle principali località italiane.
Csak hogy szavunkat ne feledjük, az alábbi idézet 2011. március havának közepéről származik, utána aztán 2012. februárjában Dél-Olaszországban méteres havak estek, az idei télen kétszer volt Dél-Olaszországban hatalmas hó olyan helyeken is, ahol 80 éve nem láttak havat. Mindeközben ezekkel egyidejűleg Ukrajnában és Romániában időnként kitört a tavasz.
Totálisan megkergült klíma!
2011. március(!) 14.
"... Notevoli disagi anche a Roma dove ha iniziato a nevicare intorno alle 13, come previsto dai meteorologi. Più di 5mila le chiamate dei cittadini arrivate al 113. Quest’anno è la seconda volta che nevica sulla Capitale: la precedente è stata il 12 febbraio. Per quanto riguarda la viabilità,i principali problemi si sono registrati sulla Cassia bis, bloccata a causa del ghiaccio, sul Grande Raccordo Anulare, e sulla Roma-L'Aquila.
Jelentős nehézségek Rómában is, ahol 13 óra környékén kezdett havazni, amint azt a meteorológosok előrejelezték. Több mint 113 lakossági bejelentés érkezett. Ebben az évben másodszor havazik a fővárosban: ezt megelőzően február 12-én. A közlekedés vonatkozásában a Cassia bis útvonalon voltak a legsúlyosabb problémák, ahol leállt a közlekedés a jegesedés miatt a Nagy Körgyűrűnél és Róma-Aquila között.
SUD - Anche la Sicilia è sotto la neve, che anche alle porte di Palermo è fioccata abbondantemente tanto da determinare la chiusura della strada statale 186 decisa dall’Anas nel tratto compreso tra il bivio per Monreale e quello di Borgetto, lungo circa 18 chilometri. Ma i disagi più pesanti per la viabilità si registrano nelle zone interne e nei Comuni montani dei Nebrodi, dei Peloritani e delle Madonie, oltre che per le nevicate anche per la formazione di ghiaccio sulle strade. Imbiancata pure Capri. L’isola del golfo di Napoli si è svegliata con una sottile coltre di neve. Un’isola dai toni e dalle atmosfere natalizie, con strade, tetti delle auto e delle abitazioni e alberi innevati. L’eccezionale ondata di freddo e maltempo ha colpito anche l’isola d’Ischia, che nella tarda serata di ieri ha visto scendere i primi - ed inconsueti - fiocchi di neve. Eccezionale la nevicata che ha investito la costa di Forio, neve anche sulle spiagge....
DÉL-OLASZORSZÁG Szicília is hó alatt és még Palermo kapui alatt is oly bőségesen hullott a fehér égi áldás, hogy a 186-os főútvonal lezárásáról döntött az Anas a Monreale és Borghetto felé vezető elágazásnál, kb. 18 kilométer hosszban. A legnagyobb nehézségeket azonban a települések belterületein okozza a havazás és Nebrodi, Peloritani és Madonia hegyi falvaiban, ahol a havazáson kívül gondot okoz az utakon a jegesedés. Capri szigetét is hó fedi. A Nápolyi-öbölben lévő sziget vékony hólepelre ébredt. Egy karácsonyi hangulatot és színeket idéző szigetté változott, behavazott utakkal, hófedte autókkal, háztetőkkel és havas fákkal. A rendkívüli hideghullám és rossz idő Ischia szigetét is elérte, ahol tegnap késő este élhették meg az első - és szokatlan - hópelyhek látványát. Kivételes az a havazás is, amely elérte a Forio-i partvidéket, havazott közvetlenül a tengerparton is..."
Ez az építészet nagy dilemmája. Mit vegyünk át a múltból, mit ne. Szeretem a régi építészetet, de az igazán jó kortárs építészetet is. Arra a területre, ahol az én zárkertem is áll, az az előírás, hogy át kell venni gazdasági épületek (présházak) helyi hagyományait, és preferáltak bizonyos hagyományos technológiák is. Csakhogy az anyagok, nagyrészt a technológiák sem a régiek, és a méretigények sem. Egy falusi vályogház felnagyítva rettenetes, bűntény a közízléssel szemben. Van olyan épület a környéken, ami olyan, mintha különböző nézőpontból, illetve különböző funkciójú falusi házakat raktak volna egymásra. http://www.iranymagyarorszag.hu/kepek/kep/huge/307791p0.jpg. Amint építési szabályzatokba merevül egy kor ízlése, építési kultúrája, az építőművészet meghal, megöli az egyediséget, a hagyományokat továbbgondoló kreativitást. Ennek megfelelően az új házak sematikusak a környéken és sokszor rondák, ormótlanok, elvesztik azokat a finom arányokat, amit még a falusi ember ösztönösen tudott. Ráadásul nem minden hagyományt szentesít az építési szabályzat, mazsoláz belőle. Csak egy síkban lévő zárt homlokzatot és oldalfalakat enged például, ami alapján ehhez hasonlót nem lehetne építeni:
Mindezek miatt rengeteg ízléssértő épületet hagyunk majd az utókorra, mert ezt és ennyit engedett egy szabályzat, iletve akinek van pénze vagy volt összeköttetése, átlépett minden neki nem tetsző szabályt, és úgy barkácsolt. Ez van biztos ízlésű építészeti zsűrik helyett.
Nézegetem az adatsorokat, időnként elég elképesztőek a számpárok. Az egyik legnagyobb újdonság itt a fórumon számomra a felszín - hőmérséklet - hol mérünk, mit mérünk összefüggéseire rávilágító diskurzus. Persze nagyon újonc vagyok a dologban, van még mit tanulnom, olvasgatnom itt. Most egyelőre kénytelen vagyok a módszeres tanulással tölteni inkább az időmet, mert ültetnem kell dolgokat, jól akarom csinálni, és messze nem vagyok még rá kész. Mindenesetre ezek az adatok alapjaiban meghatározhatják, hogy adott helyen mit lehet, mit nem. Valami ilyesminek az agrárképzésben is meg kellene jelennie, nem tudom, van-e ennek nyoma.
Köszönöm a valaszokat. Örülök, hogy többen is említettétek a Jostat. Tavaly vettem egy törzsest és egy Rikőt is. Ezek szerint nem csak az eladók dicsérik.
Én is egyetértek veled, nem ajánlanám senkinek ezt a növényt. Nálam 2 évig volt a kertben, aztán meguntam. Nagyon erőteljesen nő, termést meg talán ha mutatóba látsz, az se valami nagy szenzáció, nekem valahol a cékla és a paradicsom között volt, egy kis kesernyés utóízzel.. Én tavaly ástam ki, de még így is képes volt visszanőni valahonnan a földből, eléggé invazív faj. A másik pedig, az hogy nem csak én, hanem mástol sem hallottam pozítiv visszajelzést.
Van, akinek nagyon ízlik a josta. Sokat én sem tudok megenni belőle, de többet, mint a ribizliből (valamivel kevésbé savas). Nemcsak nagyobb, hanem strapabíróbb is, mint az ősei.
Josta: vesszőről is dugványozással is szaporitható, mint rokonai. Nem a legfinomabb, de igénytelen és sokat terem, s nem szúr mint egyik "őse" a piszke. Viszont mindkét "ősénél"
(feketeribizli+piszke) sokkal nagyobbra nő, nálam a meszes talajon is diszlik s terem.
A szedermálna viszont nagyon finom --viszont fagyérzékeny, s az is fejdugvánnyal szaporodik. Itt nálam nem szereti a helyet, de máshol volt nekem s bőven termett.
Szúrós, igaz kevésbé, mint a vadszeder, de jobban mint málna. üdv PJ
Josta. Nálunk legalábbis gyorsan, nagyra nő, a földre érő ágak legyökereznek, úgyhogy még szaporodik is. Magról is kel, de hogy azok milyet fognak teremni, azt még nem tudom.
Nálunk a málna is golyóálló. A mézbogyó is. Az nem kiadós, de a legkorábbi gyümölcs.
Köszönöm szépen, munka közben azért jut némi idő kérdezgetni, de elmélyedni semmi esély. Esetleg valami jó tipp (pl. bogyós témakörben)? Azt hittem, nem szereti a savanyút, de tavaly a bokorról ette a ribizlit. A szamócát imádja, van is több fajtám. Kis kertem van és kevés időm, szóval valami csekély gondozást (azt is tapasztalatlan gazdától) igénylő, hamar és bizton termő, golyóálló fajra gondoltam. Utópia?
Sok a hozzászólás, az időm kevés, azt is a legrégebbiek elolvasására fordítom. Nem tudom, egyáltalán van-e esélyem eljutni a közelmúltig, de azért törekszem. Közben viszont a fejemben már tombol(na) a tavasz és nem szeretnék újabb idényt kihagyni. Rákerestem a japán szamócamálna (Rubus illecebrosus) kifejezésre, de érdemleges információ nem volt a találatokban. Van kialakult vélemény a növényről, érdemes vele foglalkozni? A kislányom szereti a bogyósokat (szamóca, málna, szeder, ribizli) és szeretném bővíteni a palettát, de inkább hiszek a hobbikertészeknek, mint a kereskedőknek. Köszönöm.