Szép képeket csináltál, kár hogy éppen a dvigátyel D felirat utáni számok nem látszanak. Hanyas van odanyomtatva? Nekem hihetetlen, hogy az ötvenes csúcsai belefértek ezekbe a porlasztótestekbe...
Valóban, az átkosnak hitt technikákat lehet jó dolgokra fordítani. Igazad van ez nagy dolog, amikor gyerekkori barátságok hullanak szét, főleg a pénz démona miatt. Itt viszont a közös dili ismerősőket, márkatársakat és nem ritka barátokat hoznak.
Keszthelyről hazafele az autópályán a viharban egyik középiskolás társam, felismerve az autót behívott az érdi emelkedő éttermébe, na minek? Kitaláljátok, hogy piramisjátékos ügyletét madárral bővítse. Ilyen már a világ, régi ismerősnem nem lehet örülni, mert csak a pillanatra kell várni, amikor kibuggyan a beszervezés szándéka.
Üdv mindenkinek! Lanz MD18 tipusú aratógéphez keresek leírásokat, ábrákat, szerelési anyagokat. Vannak gondok a géppel, sok kontár bealakított már rajta...
Kedves Dutrancsbácsi, a legutóbbi telefonbeszélgetésünk témája alapján állíthatom, hogy teljes mértékben rászolgált arra, hogy akár ilyen úton is csak a tisztelői száma növekedjen... Úgyhogy ki mint vet... - tehát jó/vidám/boldog betakarítást...
Belegondoltam,hogy ebbe a gondterhelt-rohanó világba is milyen érdekes dolgok fogalmazódnak meg bennem ,olvasgatva a klf.-e fórumokat.A modern technika segítségével mennyi batrátság,ismeretség születik.Milyen nagy az ember jobb keze,tenyere,hogy ennyi jóbarát kézfogása elfér benne és mekora a szive,hogy ennyien beleférünk.???!!!És ez még egyre bővül,halálunkig.Lehetne nagy érzelgős litániákat írni,de így vasárnap délelőtre legyen éleg ennyi ,elgondolkodtatónak.
Mert tudjátok -"Az a boldog ember aki elmondhatja,valamikor boldog voltam."Ennyi jóbarát között ki ne lenne boldog???
Téged már nem is érdekelt a hatos hangja...? Azon agyalok, hogy az őszi szántás idejére, ha sikerül, elmegyek Lacihoz, és fizetek, hogy szánthassak... a hang miatt...
Amennyire én ezekre rálátok, bizony így van Pléhúsz uram...de a "rendben tartott régi" az nem üzlet senkinek se...tehát arról nem fogunk irigylendő reklámfilmeket látni-hallani... Aki igyekszik, agyal és alkot a használt régi gépjén, az pedig (mivel túl közelről látja a saját teljesítményét) csak az olajos vagy elflexezett kezét, és a hegesztéstől begyulladt szemét érzi-látja valóságosnak... Na az ilyen gazdinak esik nagyon jól az a józan helyzetértékelés, amit most maga írásban osztott meg velünk...
Azt szokták mondani hogy egy bizonyos szintig nehéz eljutni,aztán már könnyű.Ami igaz az igaz,nálunk is jobbára új vagy újabb gépek vannak,de nem mindenből,pl a trágyaszorók még a régi T-088 as keletnémet gépek. a traktorok terén nem érdemes vatta újat venni mert úgy drága4-5 éves taraktorok már tűrhető árban vannak és még sokat kibirnak.viszont kombájnban másképp kell gondolkozni az új az méregdrága az 5 éves meg odaért hogy szinte mindent lehet rajta cserélni,akkor már vagy 2-3 évest kell venni vagy 10 évest és lelkiismeretesen rendbetenni. Persze az sem mindegy mire kell az embernek,mert ha bérmunkázik akkor csak a teljesitmény tud pénzt teremteni,nekem volt olyan napom az idén is a repcében hogy közel 40 hektárt levágtam egy nap,úgy hogy az agrómókus végig a nyomomban volt hogy szórók e vagy nem,igaz 660 as aszalunk van a lexionhoz,meg lehet venni a drága gépet is csak annyi a trükk hogy amikor ott van az idő akkor dolgozni kell vele orvérzésig Ha csak teszem azt 50 hektár földünk volna akkor,nálunk is csak egy öreg dominátor lenne Volt már nálunk is egérrágás a kombájnban ,de mi nem egyből a szakszerviznek telefonálunk hanem nekiállunk és megcsináljuk magunk ,egy kicsit túl van lihegve ez az új gépes dolog hogy minden túl van bonyolitva a gépeken,semmi más nincs csak egy kicsit több dolog van bennük,de a józan Magyar paraszti ész felülír mindent
A búza felvásárlásról meg annyit hgy mig a "KIS" termelőktől megveszik23 ért addig a nagyobb gazdákkal asztal mellett megegyeznek 28 ért mert ugye nagyobb mennyiség stb és akkor mindjárt másról beszélnek a számok.
Ezt a kérdéskört lecsontozhatnánk. Régóta töprengek ezen, Csabival akartam beszélni erről Keszthelyen, mert nekik új, komoly gépeik vannak és megy a szekér. Nálunk is van egy csapat minisztériumi hátszéllel, minden pályázat megnyerve, nagy új gépek teljesen modern eszközökkel. Múlt héten voltam egy tehenes gazdánál, aki úgy mint én, állandóan szereli a régi traktorokat, Rába és MTZ nála a sláger. Az udvarban óriás nagy New Holland traktor látok. Mondja nem az övé, a dealer hozta kipróbálásra, hátha beleesik. Nem fog, 31 millió plus Áfa. Bele van fáradva a veteránok folyamatos szerelésébe, de a búzát 23 Ft-ért veszik át.
Ahogy már minden virtuális, a nők is úgy néznek már ki mintha nőből lennének, a mezőgazdasági termelés is csak látszati. Nem a termésért folyik az aggódás, hanem a támogatásért. A hazárdírozóknak sokszor bejön, nem mindíg.
Új gép, eljátszhatod a vörös-zöld-kék bárót, alvásodnak vége van, vagy DT, Csepel motor szerelés, olajos lesz a kezed, de ki van fizetve.
Az sem biztos, hogy a régi csoda a bűnös amit örök életre terveztek. A Zetorok, MTZ-ék, SZK-ák, Csepelek. Hanem az hogy folyik a tűzoltás, hopp elromlott a hidraulika akkor egy darab drót azt jó lesz. Dutrás Lacival példálódznék, ha egy 30-50 éves gép A-tól Z-ig rendbe van, akkor nem kell soronként kimászni a gépből és szerelni.
Na a másik oldalnál sem igaz, hogy az mindíg jó. Visszatérve a tehenes gazdára, amikor mondtam neki, hogy az újgépeseknek milyen jól megy, azt mondta akkor nekem nem mondták el mennyi probléma volt már a fogyasztói szemlélettel készült "gépcsodával".
Nálunk most a módi, hogy gyúlladnak ki a kombájnok, kettő is. A falugazdánál találkoztam az egyikkel, beszélgettek egy újtraktorosról, az egér elrágta vezetékek következtében a kompjutert 1,2 millióért ki is cserélték.