Keresés

Részletes keresés

béla11 Creative Commons License 2005.04.14 0 0 462
Én nem akarlak lebeszélni valamiről, csak elösször nézd végig a topikot majd gondolkozz el amit írtam. Egyébbként ez nem csak az én véleményem, hanem egy két régi topikos nevében írtam, de ha gondolod ezt itt le is zárhatjuk ha megbántódott valaki az igazságért.
Előzmény: Hayloft Ezekiel (461)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2005.04.14 0 0 461

sjanálom, hogy a belterjes viszontagságok miatt olyanok, mint én nem nagyon jutunk infohoz olyanoktól akinek gyakorlati tapasztalatai vannak a rönkházakkal

 

:(

béla11 Creative Commons License 2005.04.14 0 0 460
Aki esetleg nem hiszi az nézze meg a www.otthonunk.hu fórum, rönkházak, és olvassgassátok végig, és ott látható a végén is csak ők maradtak és senki nem akart velük már kommunikállni. Ezek a tények. Majd itt is így lessz figyeljétek meg.
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.04.14 0 0 459
:-)
Előzmény: béla11 (458)
béla11 Creative Commons License 2005.04.14 0 0 458
Szevasztok. Látom már itt is jelen van három tag akik az otthonunk-ban tönkre tette ezt a topikot, a tulzásos okoskodásukkal, mivel mindenhez csak ők értenek, így szinte csak ők irogatnak innen is távozunk, csáááá.
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2005.04.14 0 0 457

kedves rönkészek!

 

az alábbi képet a woodwill oldalán vadásztam (woodwill hunting, hehe) és nem értem ,hogy hogyan lehetnek ekkora repedések a rönkökön? Ez normális?

 

 

Előzmény: Garesz (456)
Garesz Creative Commons License 2005.04.13 0 0 456

hi!

Jamie! Szerintem kriszbácsinak igaza van ebben a kiállítás mintaház témában. Szerintem nem kell bizonygatnom, hogy mennyire kritikus ember vagyok nektek! :-)

Evvel kapcsolatban mégis azt mondom, hogy másképpen kell nézni egy ilyen "kiálítás" házat. Ebből ne ítélj!

Mi csak a Woodwill házba ugrottunk be rövid időre, mert pont észrevettük őket és nem mentünk el mellette. Hát az sem volt igazán összeszerelve de arra pont jó volt, hogy az embernek eltudják mondani a főbb dolgokat és ilusztrálni is tudják. Ott sem volt minden lelambériázva és szigetelve, de ettől függetlenül láttam a szerkezeten, hogy ezt nem véletlen ilyenre csinálták a finnek (mivel gondolom ez egy szabvány kiállítási házikó amit kintről kaptak).

Ma megyek terelgetni a kőmüveseimet délután. Be kell lőnünk az alaptestbe a beállásokat.

Előzmény: Jamie25 (455)
Jamie25 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 455

Nem kötekedés:)vagy igen?:o)

Én értem hogy kevés idő van rá,de azt semmiképpen nem ,hogy egy előre gyártott szerkezetnél -mivel ezek esztergált rönkök és a nútok is elvileg ki vannak vágva,helyszínen max. igazítanak rajta,ha szükséges-akkor miért van ekkora tátongó lyuk?Mert akkor az lesz majd a normálisan épülő házakon is!

Na mindegy az a lényeg,hogy az én házam nem tőlük lesz!:)

 

A festékkel kapcsolatban meg grrr!:)Már elképzeltem ,hogy azzal festem a fürdőmet!Most vehetek a Tikkurilától jó drágán !:)

Egy 8,5 m2 alapterületű fürdőre mennyi kell kb?nem ismerem ezt a terméket,hogy hányrétegben kell és mekkora a fedőképessége?

 

 

Előzmény: kriszbacsi73 (454)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 454
Most nem azért hogy kötekedjek, :-) mivel én is járok kiállítani a Hungexpora, általában 1-2 nap van építésre, hogy a cuccod behordd és 1 nap bontásra. Ez persze nem a Construma hanem az Industria. Ennyi idő alatt el lehet képzelni, milyen minőséget lehet produkálni.
Festék témában meggondoltam magam, mégsem adom el, majd jó lesz a kerítésre, legalább frankó impregnált lesz :)
Előzmény: Jamie25 (453)
Jamie25 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 453

Pont ez háborít fel,ez a ha...:)

Ha egy kiállításra ilyennek jelenik meg,akkor mit tud a valóságban???

Még mindig nem küldtél ajánlatot a festékre!:-)

 

Előzmény: kriszbacsi73 (452)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 452
Hali,

lehet hogy azért láttál be a ház oldalán, mert mivel csak átmeneti építés, ezért nem csapolták össze. Ha tisztességesen össze vannak ütve a rönkök, akkor nem egyszerű szétszedni..
találtam egy jó linket faápolás és fabetegségek témakörében, ha valakit esetleg érdekelne:
http://www.durable-wood.com/publications/index.php
Üdv
Előzmény: Jamie25 (451)
Jamie25 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 451

Sziasztok!

 

Látom mindenki Construmás tapasztalatokkal felvértezve kezdte a hetet!:)

Mi is voltunk szombaton,hát nem igazán tudom hoyg mit is mondjak rá...ha azt nézem hogy rönkház,akkor felesleges volt kimenni...a felállított házak mindegyike csapnivaló minőségben készült ,az egyiknél pl. több mint egy centis illesztési hézag volt,gyakorlatilag beláttam kintről is a házba...

Lehet hogy én vagyok túlzottan kötekedő,de ha valaki a kiállításra is ilyen minőséget visz,az mit épít a valóságban?Bennem az van ,hogy egy iyen megmérettetésre a legjobb termékemet vinném ki és előtte egy hónapig csak szépítgetném és csiszolgatnám,hoyg el tudjam adni a termékemet...erre kihoznak egy szétrepedezett rönkhalmazt,ami össze-vissza van felvágva,egyik hosszabb 3 cm-vel mint a másik és az illesztése olyan ,ahol egy egér simán be-ki járkálhat...

Ugyanezt tapasztaltam némely nyílászárógyártónál is(pl. Bánfa),mikor megmutattam az ottani "képviselő"-nek,hogy kiállnak a szögek a díszlécből,az ablak szorul nyitáskor(vetemedett) és ráadásul a ragasztás is elengedte egy helyen a tömbösített anyagot...egyszerűen érthetetlen...

Meglepően szépek voltak viszont egyes szlovák és cseh nyílászárók,amelyeken semmilyen hibát nem találtam-pedig kerestem:)- és árban teljesen korrektek voltak...

Igaz hogy a szerződésünk tartalmazza a nyílászárókat is,de még mindig reménykedek hogy találók jó minőségű terméket!Ha esetleg van javaslatotok,akkor szívesen fogadom!

Tetőablakok témában:nálam is aktuálsi,én az Eurolux termékeit néztem ki magaunknak,gyakorlatilag Velux koppintás,de kb 30%-al olcsóbb,mert nem kell külön keretet venni hozzá...láttam a Ninive standján is saját tetőablakot,amit nemrég kezdtek forgalmazni,nagyon szép minőségben volt és árban is olcsóbb volt mint a Velux...egyelőre dilemmázok...

Ami a csúcsot jelentette mindenek felett,az a Teli-ház kvarcit járólapja a maga 250.000Ft/m2-es árával...azt hiszem ilyen nem lesz egy darabig nálunk:)

Találtam viszont vasalatokat gyártó cégeket,ahol lehet venni oszloptartókat és egy olyan céget is akik elektromos szerelvényeket forgalmaznak és van náluk 2 színben is famintás,ami tökéletes minőségű volt,szinte élethű volt a fa erezete a szerelvényeken!Árban pedig mindenképpen megéri,mivel 1000Ft alatt volt egy 1-es kapcsoló ezekben a színekben...

Szóval a tapasztaltak alapján megérte elmenni,de sok esetben csalódás votl a termék...

Nálunk a fa már a szárítóban,várjuk hogy végezzenek vele(3 hét) és kezdődhessen a gyártás...addig is befejeztük a kerítés felállítását,alapozását...nem volt egyszerű és főképp nem olcsó:(((

Üdv:

Jamie

 

 

Előzmény: Garesz (450)
Garesz Creative Commons License 2005.04.12 0 0 450

Hali jer!

Valószínű, hogy a Katepal egyazon tanácsadó hasznos tanácsa. :-)

A termék nekem is nagyon megnyerte a tetszésemet és jó lenne velük megállapodni az összes egyébb kiegészítőben is. A céget egyébként Tungli Bt.-nek hívják. Dörken fóliákkal foglalkoznak, kriszbácsi írta, hogy azok nagyon jó cuccok. Még annak az árait nemtudom, de szerintetek érdemes adott esetben megfizetni érte a többletet?

 

A tetőablakra az árakat persze eképpen kértem. Az viszont fontos a Fakro és a velux összehasonlításnál, hogy a Velux alapablaka GZL nem véglegesen felületkezelt. Ezt szépen avval a dumával oldják meg, hogy beépítés után közvetlenül nem igényelg felületkezelést. Milyen rafinált kis mondatocska. Pedig mennyivel korrektebb lenne, hogy "beszerelés után Paraszt, még le kell lakkoznod!! Figyelj erre oda!)

Nagyon utálom ezt a hozzállást!

 

A kandallónál elág sok dologra oda kell figyelni. Elméletileg a kéményig 1db 45 fokos kanyar lehet a füstcsőben. A kémények a kimenetnek szintén 45 fokos Y nak kell lennie ami kivezető ága lefelé mutat. A kéményen a kiállási magasságot be kell lőni a távolsághoz ahova vezetned kell. Az alapot pedig megkell kicsit preparálni ott ahol a kandalló lesz. Ez azt jelenti, hogy pl. hungarocel alsó szigetelés esetén a hungarocelbe 10x10-es lyukakat kell belevágni, hogy azok a kis lábacskák hordják majd a kandallót közvetlenül a szerelőbetonon. Na meg persze a padlófűttés csövei alá nem futhatnak be. Ezek az alappal kapcsolatos dolgok természetesen az én padlófűttés járólap kombinációmra vonatkoznak.

 

István!Ez a szindely jól hangzik amit mondasz. Bár soha én még nem is hallottam róla, szerintem itthon ez még nem annyira általános. Bár lehet. Mi mindvégig vörös zsindelyt akartunk ezért én csak erre fókuszáltam.

 

Megpróbálok felbűvölni két képet ide. Az emésztő alakult rajta a múlt héten éppen.

 

Előzmény: jer (447)
fakeco Creative Commons License 2005.04.12 0 0 449

  Hali  gg!

 

  Mivel  most  eppen  bitumenes  zsindelyben  utazol , kerdesem  a kovetkezo.

 

  Ukrajnaban  az  osszel   lattam  ep ipari  kiallitason olyan  bitumenes  zsindelyt

   ahol  a  zsindely  vekony vorosrezzel volt  bevonva  vakumos  technologiaval,  kb  1 ev  utan  a rez  teljesen  oxidallodik es  az  igy  kia;lakult  feluleti  szin  nagyon szep  ,  es  termeszetesen  az  elettartam   jovalhoszabb,  otthoni  kiallitason  volt  valami  hasonlo?

marinam Creative Commons License 2005.04.12 0 0 448

Hali!

 

  Nálunk is pincemarkolás volt a hétvégi program, hát én marha nagynak látom a gödröt, igaz, hogy homokos a talaj és nagyobbat is ásattunk, majd valamennyit a falaknál vissza kell tölteni. Csak a földmunka majdnem a duplájába került, mint amire számítottunk, mi lesz később??? (Egy szétvert melléképület helyén lesz a házunk, és hét fuvar sitt maradt amit el kellett vitetni egy helyett amennyire számítottunk, így ténylegesen az pincét 5 óra csúszással kezdte a gép kiásni, ezért szívtunk.)

 

Más: Erste banknál vett valaki fel kedvezményes lakáshitelt?

         Nagy a deviza alapú hitelek kockázata szerintetek?

Üdv:

Marinam

jer Creative Commons License 2005.04.11 0 0 447

Szeva gg!

Szerintem 18%-os tetőhajlásszög felett nem kell alátétfólia egyik zsindely alá sem.

Nekünk is Katepal a zsindelyünk (Rocky, antikolt rézbarna) és tényleg jó minőségű. Nemcsak a házra a kivitelezőink, hanem nyáron a garázsra én magam raktam le. Tényleg jól tapad, és ha napsütésben rakják, mire  tetőgerincre értünkk alul a nap már összeolvasztotta teljesen. Abból látszik a színtartása, hogy a másfél évvel később rakott zsindelynek tökéletesen ugyanolyan színe lett mint a házénak.

El ne felejtsd a kezdő elemet (ami egyben a vápaelem is csak másfeles hossz-szorzóval). A tetőre még antennakibúvó, szellőztetőelem, vízvető profil és hófogó kellhet.

 

A tetőablaknál nemcsak az alapár fontos, hanem a kiegészítők ára is. Ha pl. árnyékoló rolót, vagy redőnyt veszel ezek ára is magas, némelyik akár az ablak árának a fele is lehet! Érdemes már most eldönteni a végkiépítés szerinti árat még akkor is, ha a kiegészítőket csak később veszitek meg. Két éve a Fakro alapáron adott lakkozott, levegőztetős ablakot, amit a Velux már csak extraként. Nézzétek át jól.

 

Nekünk anno azt mondták, hogy a kandalló kéményének bekötése 45°fokos szögben legyen a kandalló tervezett magassága felett. Ezen kívül mi fontos még?

 

Alapásás, hmmm, ez már igen. Alakot ölt egy álom. :) Elsőre kicsinek fog tűnni, de ne ijedj meg, mikor a falak rákerülnek kitágul a tér. Fényképek?

 

Üdv.

jer

 

Előzmény: Garesz (446)
Garesz Creative Commons License 2005.04.11 0 0 446

Sziasztok!

Kis Construma élménybeszámoló!

Kint voltunk és most már nagyon céltudatosan tettük ezt. Főképpen a tetőfedő anyagokra koncentráltunk, no meg a tetőablak kiválasztása volt kitűzve feladatnak. (ez utóbbi még nem sikeredett! vagy Velux lesz vagy Fakro, az ár fog dönteni)

zsindelyben viszont kiválasztottuk a Katapal nevű finn céget. Ajánlották és tényleg nagyon be is jött. Az egyetlen teljes felületen ragadó zsindely és műszál erősítésü, nem kell álá zsindelylemez illetve zsindelyfólia. Az ára is verhetetlen volt most kint a vásáron. 1999HUF/m2 áron lehet most megvenni és ez ráver az ennél gyengébb minőség áraira is. Valószínű most kifizetjük egy bizonyos (megalkuvandó) %-át és ezen az áron szállítják majd amikor a ház is jön.

Ezenkívül egyeztettünk egy kandallós céggel, akik nagyon szimpik voltak. Kiokosodtam abból mire kell a kandalló miatt vigyázni, nehogy a végén derüljön ki az amit most még ellehet kerülni.

Az alap ásás is elkezdődött. A hétvégén matekoztunk a köművessel. Remélem az eredmény is jó lesz. :-)

Jamie25 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 445

Sziasztok!

 

Pár infó melegében:tegnap aláírtuk a közjegyzőnéla  papírokat és a bankban is a szerződést...hát el kell mondjam,hogy midn a közjegyző és mind a banki ügyintéző szerint ilyen bonyolult szerződésük még nem volt:)

A részletek:gerendaház építés félkész állapotra bank garanciával,bank közvetlenül a cégnek utal.Ft alapú hitel életbiztosítással,abból is vegyes konstrukció,ahola  hitelösszeg megy  akamatra, a biztosítási díj pedig a tőkét törleszti.

Kértünk a meglévő gyermekre szoc. pol-t és mivel szeretnénk még babát ,be is vállatunk egyet,így belejött a megelőlegző kölcsön is.És mivel tavalyi az építési engedélyünk ,így még az ÁFA is vissztérítésre kerül.Hogy az egész emg is legyen kavarva mindez fészekrakó konstrukcióban,ami aztán teljesen más feltételekkel és költségekkel számol,mint a többi...

amit fizetnünk kellett költséget:37e közjegyző és 102 keretbeállítási díj a banknak ,ez vonatkozik a hitel,2 szoc pol és ÁFA utalási költségére(ez a folyósítási jutalék új neve).Ezenkívűl már csak az állapotfelméréseknél kell fizetni,de azt már az értékbecslőnek.

Szóval nem volt egyszerű,de meglett és lezárult!Persze még nem tlejesen,mert egy hónapja várják a záradékot a bank ügyvédjétől,hogy az összes ide vonatkozó jogszabály belekerüljön és ami üti egymást,azt kivegyék...

Ilyen pl. az ,hogy az új törvényeknél 70% számlát kell igazolni,ebből 20 jöhet le mint bontott anyag ,így az összes költség 56%-a jön ki amit igazolnunk kell...persze a szoc. pol.-ra vonatkozó törvény 70%-ot ír és nem említi ezt a lehetőséget,mivel még 2001-es...szerencsére nagyon rugalmasak voltak és nem ez utóbbi szerint kell számlát vinnünk,ami 16%-nyi anyagot jelent számla nélkül,ez kb. 400.000Ft ÁFa fizetéstől mentett meg!

Remélem nem voltam nagyon off,de úgy gondolom ez hasznos lehet azoknak aki még előtte állnak!

A centit pedig továbbra is vágjuk,lassan jön június 5-e és vele a házunk is!:)))

Üdv:

Jamie

 

 

Garesz Creative Commons License 2005.04.08 0 0 444

Hali!

Kösz Krisz!

A por azért sem kizárhetó, mert etetemesen nagy része nem más mint az elhalt és lekopott emberi hámsejtek! Szóval mi, magunk is porolunk! :-)

A gipszkarton borítás szerintem is a megoldás a konyhába. Na meg arra esetleg csempézés mint akárhol máshol. Ebben szerintem semmi extra nincsen mert ez normál építkezésnél is így van. A gipszkarton meg azért is kell, mert különben mire aggatod a konyhabútort? Mármint ha felső polcokat is akarsz!

Előzmény: kriszbacsi73 (443)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.04.07 0 0 443
Hali GG,

a cég aki gyártatja a szigetelést a www.paroc.se oldalon megtalálható. Szerintem anno az Isover valamelyik mo.-i gyárában csinálták. Bocs hogy itt válaszolok de nincs emilem.

Üdv
Krisz
Előzmény: Garesz (439)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2005.04.07 0 0 442
Hali!
Repedés: akkor fog ott repedni ahol kell, ha a rönk nincs túlzottan csavarodva, ezt könnyen le lehet ellenőrizni, a rünkvégnél a bél a rönk mértani középpontjába kell hogy essen. Ha ez nincs így, akkor jó eséllyel nem ott fog repedni, hanem pl az oldalán. Ez nem is akkor baj, ha nincs ezekből a gerendákból túl sok, illetve nem a ház külső felén vannak. Ott ugyanis ha belefolyik a víz, akkor az elég gáz hosszú távon.
Por: por az mindenképpen lesz mert nem rönkházfüggő dolog és frankón le fog rakódni a rönk felső részére. Ez függ attól, hogy milyenek a szőnyegeid, milyen helyen laksz (mi pl egy homokos szántóföld mellet), milyen gyakran takarítotok, stb... Ez a probléma azonban legyen az asszonyok dolga ;-)
Zsír: ha szabadon hagyod a rönköt a tűzhelynél, akkor rá fog rakódni az olajpermet, hiába is használsz elszívót. Tehát célszerű vagy lakkozni ezen a részen, vagy pedig gipszkartonnal burkolni, ez utóbbit szerencsésebb megoldásnak tartom..

Üdv
Előzmény: Kemer2 (440)
fakeco Creative Commons License 2005.04.07 0 0 441

Aszem aki  a  Honkanal  indit   ott  a kerdes  csak az  lehet, melyik  penztarcat  

 vigyuk  magunkal ))))))))))))

Kemer2 Creative Commons License 2005.04.07 0 0 440

Sziasztok!

 

Két dolog először is: A rönkben lesz repedés, ami ha jól csinálják pont ott lesz ahol a horony (mint azt már írta valaki).Célja hogy az oda bekerülő levegőréteg is szigeteljen.

Por témában a véleményem, hogy akármit csinálunk por mindeképp lesz.Ne áltassuk magunkat.Kérdés hogy mennyi? Biztos kevesebb mint a T házban.Érdekes kérdés viszont, hogy a konyhában lerakódó zsír,( mert ez kikerülni nem lehet) hogy távolítható el a rönk falakról? Lehet hogy ez itt sokaknak részletkérdésnek tűnik, de ebben a házban fogunk élni, és fontosak az ilyen kis incifinci részletek.

 

Egyébként mi is megvettük a telket, 1500 m2, panorámás, erdőszéli szép formás a kicsike.Már csak a ház kéne rá...és teljes lenne a boldogság!Mi is szerelemből építjük a rönkházat, mint ittb olyan sokan mások.

A napokban tárgyalunk Honkával, ha valakinek van ötlete amit mindenképp fel kell tenni kérdést, szívesen veszem,Vagy ha privát kérdés van szívesen megkérdezem, ha lesz rá mód.

 

Kemer

 

Garesz Creative Commons License 2005.04.06 0 0 439

Egyebek mellet a műanyag nyílászárókat csinálják fa imitációval is. De ha az ember ránéz egyszer úgy, hogy mellete áll egy igazi fából készült valami, akkor rájön, hogy szóba sem jöhet. Csillog, nem természtetes stb.

 

Ötlet a tetőteret beépítőknek hangtompításra. Az újabb - most véglegesnek kinéző - elképzelésünk. Csak a födémgerendákra fogunk anyagot rakni és arra fog rájönni rászegelve a hajópadló. Ez kiküszöböli a a felülésnél a zörejeket. Ilyen anyagot a Plattform áruházban kani és az a neve, hogy rezgéscsillapító csík. Állítólag néhány ezer forint csak egy adag, ami jó sok méter.

 

Anagawa Creative Commons License 2005.04.06 0 0 438

Szia Jamie25!

 

Köszi az újabb választ.

Igen, az új műanyag ablakok esetén a szellőzés, valóban kritikus pont.

A RG házakban nagyobb a páratartalom, mint a T házakban?

Gondolom akkor ez nem a szigetelt és műanyagablakos "dunsztolt" házakra vonatkozik.

 

Üdv.

 

Előzmény: Jamie25 (437)
Jamie25 Creative Commons License 2005.04.05 0 0 437

Szia Anaqawa!

 

Alapként mindenképpen betont szoktak használni,bár láttam cölöpökre épített gerendaházat is már,de ez nem túl elterjedt!Alapnál mindenképpen kell 2. réteg is,mivel az első az amely valójában a szerelő beton,erre jöna  vízszigetelés,majd a hőszigetelés ,majd rá az aljzatbeton amit lehet burkolni.

A felfűtésről egy példa:rönkházban voltunk egyszer síeléskor,ahol a házat egész télen senki nem fűtötte!Februárban mentünk oda,kint folyamatosan mínuszok a legmagasabb is kb. -5 Cfok volt.A házban egy fatüzelésű kályha volt,amit bedurrantottunk és nem telt bele 1 óra és meleg volt!!!Ahogy tudom másoktól ,máshol is ez votl ahelyzet,ahol lakóházként használták!Pont mivel nem képes nagy hőmennyiséget tárolni a fal,így könnyen befűthető a légtér!

Por nem jöhet a ház faláról,max. annyit találsz a lakásban ami a mindennapi használat során keletkezik.A magasabb légnedvességtartalom miatt azonban ennek nagyrésze megkötésre kerül,így asztmások,allergiások sokkal jobban érzik magukat(mint pl én:)

Belső falaknál bármi elképzelhető:tömör fa,könnyűszerkezet,tégla,ytong,gipszkarton rendszer,...itt csak a technológiához kell hozzáigazítani,nehogy egy esetleges tető-födém süllyedéskor a téglafalon fennakadjanak a gerendák!:)Párazáró fólia kell a szigetelt falakba is ,nemcsak a tető-födémbe!

A manapság gyártott fa nyílászárók sokkal jobbak ,mitn a 20 évvel ezelőtti gyártmányok!!Ne is akarjuk ahhoz hasonlítani ,mert semmi közük egymáshoz!Olyan mitn a trabant és jaguár összehasonlítása,mindkettő autó,de több közös nincs bennük...a műanyagnyílászáró nem való faházba,mivel legtöbbször a természetes közege miatt választjuk ezt,akkor miért pont az ablakok legyenek műanyagból,ami ráadásul teljesen másképp is viselkedik...nekem herótom van tőlük,anyósoméknál lakunk ,ilyen ablakokat tettek be 3 éve,nagyon jó minőségűek ,viszont iszonyú mennyiségű szellőztetést igénylenek,mivel olyan a ház mint egy dunsztos üveg...pára és légnedvesség az aztán ki nem megy rajta sehol:(((a fürdőszoba kifejezetten katasztrófális....

De ha arról beszélünk hogy faház,akkor felesleges olyanon gondolkodni,hoyg vetemedés,repedés...hiszen akkor az egész házzal mi lesz,ha már az ablakoknál ettől "félünk"?

Üdv:

Jamie

 

 

 

 

 

Előzmény: Anagawa (435)
Anagawa Creative Commons License 2005.04.05 0 0 436

Szia Kriszbácsi73!

 

Köszi a kiegészítő infókat.

A födém az az első szint és a tető közti réteg?

Ide is 20 cm szigetelést (ha jól emléxem kőzetgyapotot) tettél?

Ha így van, miért? Az alsó és a felső szintet külön használod? (Azaz csak az egyiket fűtöd télen?) Ha nem így van, szükséges-e ez a köztes szigetelés?

 

Mindenkinek.

A tatami elérhetőségéről nem tudtok semmit?

Pedig milyen jól mutatna egy, 70 cm átmérőjű japán cédrusokból készült rönkházban...

Azt hiszem nem tiltakoznék ellene...

 

Üdv.

Előzmény: kriszbacsi73 (432)
Anagawa Creative Commons License 2005.04.05 0 0 435

Kedves Jamine25!

 

Köszönöm a terjedelmes választ.

 

"Fórum-áthozás." Igen, figyelmetlen voltam, mentségem: gyorsan futottam át az eddigi termést.

Ahogy írom átolvastam az egészet, de mint az első megjegyzés is mutatja, nyilván felületes voltam.

 

Azt a beton-beépítést mintha itt olvastam volna, majd megpróbálok rákeresni. Nem a RG helyett, hanem ennek csekély hőtehetetlensége miatt, egy vastag alapként (2. szintként?).

Amúgy a hőtehetetlenség, szerintem a kiegyenlítettség miatt jó. Azaz, tartja az átlaghőmérsékletet. Az tény, hogy ha elmész télen síelni és egy hét múlva hazérkezve elkezded felfűteni, akkor az nem 2 óra lesz, de nyáron is az éjszakai hűs levegőt beengedve, reggel ablakot becsukva, nem kell légkondi. Kb. a cserépkályha versus olajkályha hasonlatot hoznám fel, a hőtehetetlenség szerepére. No most, hogy ez adott esetben előny v. hátrány, a fene tudja. Sivatagban biztosan előny, mert nagy a külső hőmérsékletingadozás. :)

A hideg falakat én is utálom, ezért tetszik a falfűtés.

Teljesen igazad van, a mai stílusban a T házaknál is ua. a szigetelés még illendő v. szükséges a megfelelő K-hoz. No de én 1,5 m tégláról álmodom... (a RG mellett)...

 

Impregnáló szerek. Igazad van. És akkor a bútorokról még nem is beszéltünk.

 

Por. Ezt a ház fala mennyire befolyásolja? Nem inkább a környezet a felelős?

 

Egy nagyon amatőr kérdés: a RG házak belső fala mindig ua. mint a külső? Azaz a rönk v. gerenda és kész? Amit a szigetelésről és a párazáró fóliáról olvastam az csak a tetőre vonatkozik?

 

Fa nyílászárók. RG házba csak ezt szoktak tenni?

Mert ezekről sok rosszat hallottam. Szemben a műanyaggal, vetemedik, a keletkező rések miatt húzatos lesz, stb. , ott vagyunk, amiért a régieket lecseréltük...

Tévedek?

 

Mégegyszer köszi.

 

Üdv.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Jamie25 (426)
babydevil Creative Commons License 2005.04.04 0 0 434

Szia kriszbacsi!

"1,5 hó alatt 8m3????? Ilyen keveset fürdötök vagy mostok?? "

kétszemélyes háztartás. Fürdés: reggel este zuhany, + fogmosás+ nem t'om hány WC lehúzás...hetente ált. 1x bugyborékolós kádban való élvezkedés (200 l/kád).

Mosás: energiatakarékos electolux gép, 42 l vizzel végigcsinál egy programot, hetente ált. 5-6 adagot mosok benne.

Plusz takaritás, viráglocsolás, 2 macska után alomtakaritás, stb.. tehát a normál vizfelhasználás.

"egy hónapban 16m3, ketten és felen vagyunk (egyenlőre gyerek a hasban) :), bár nálunk csatorna van. Akkor mi pancsolunk talán sokat?" Amig csatornázott helyen laktunk, nálunk olyan havi 8-10 m3 jött össze. Merthogy mindketten naponta 2x legalább egy negyedórát zuhanyoztunk, naponta szvsz 100 liter vizet elmosogattam, stb...

Igy, hogy 2000-et kell fizetnem a szennyviz szittyózásért, igy kénytelenek vagyunk visszafogni magunkat némiképp.Szóval megtanultam 5 perc alatt lezuhanyozni :-(

Egyébként szvsz a vizfogyasztás csökkentésében baromi nagy segitség egy energiatakarékos mosógép és mosogatógép.

 

Előzmény: kriszbacsi73 (396)
Garesz Creative Commons License 2005.04.04 0 0 433

Hali mindenkinek!

hát Jamie és kriszbácsi annyira összefoglalta a dolgokat, hogy nem is tennék már hozzá semmit. Erről a betonos dologról én sem hallottam meg elég idétlenül is hangzik. Szerintem itt senki nem feszegette ezt a témát. Én csak betont oda akarok ahová muszáj. :-)

 Na látom a fél Mátra meglett véve! :-) Ott biztos nem lesz majd tájidegen a házikó!

Én ma reggel randiztam a tethelyen a köművesekkel. Lézeres szintmérés, szennyvíztároló kijelölése. Aggódtam, hogy majd útban lesz az a kis ezüstfenyő amelyet tavaly előtt összel raktam le. Tavaly egész jól megeredt. Már pár hete barnás volt gyanúsan, most viszont már teljesen halottnak néz ki. Szívem szakad de már nem kell átültetést eszközölnöm. :-(

Na igen! Most jutottam abba a státuszba, hogy rájöttem, hogy felesleges a kertészkedéssel foglalatoskodnom egyenlőre, majd rendbe rakunk mindent pár év alatt az atomrobbantás után. :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!