Passo de Predil A szlovén oldal felől másztam meg 2004 szeptember elején, nagy csomaggal, remek napos időben. Bovec után a Koritnica patak völgyében szelíden indul az út. Húzós emelkedő közepén a szorost egy erőd zárja le. Talán a Napóleoni háborúk idején használták. Az erődtől szép kilátás van kelet felé a Grintavecre, alatta 70m mély szurdok. Tovább még mindig nagyon meredek az út, de nem kell leszállni a nyeregből. Ezen a szakaszon balról érdekes szikla meredezik, azt nézegettem tekerés közben. A térképen utólag nem tudtam beazonosítani. Ezen a szakaszon a patak az út mellett csobog. Log előtt kiszélesedik a völgy, az út alig emelkedik. Körben nagy, sziklás hegyek magasodnak. A falu közepén a víz elvitte az utat, épen újat építettek. Az emelkedő itt kezdődik igazán. Log felső végéből belátni az alsó faluvég kéményeibe. A panoráma első osztályú. Hosszú, nehéz kaptató után az út visszafordul és ugyanolyan nehéz mint előtte. Strmec falucskában újabb nagy irányváltás, de az emelkedő még mindig tart. A falu végi kereszttől rálátni Log falu völgyére. A jó kilátás már megmarad a hágóig és a meredekség is csökken. Jobbra fenn a kopár hegyoldalban látni a Mangartra vezető szerpentint. Még egy kis emelkedő és újabb útzáró erőd. Az út az erődön kanyarodik át. Bronz oroszlán emlékeztet az erődöt védő bosnyákokra. Napóleon csapatai győztek, azután ott az úton raktak máglyát a halott ellenfeleikből. Majdnem sík szakasz vezet a határig, a hágó nyergébe. Lefelé nem sokat láttam mert nagyon kellett kapaszkodni a fékekbe. A Predil tó szépnek látszott de az út elhúzott mellette, nem lehetett lemenni a partra.(a hágó felől) Tarvisio felé az olasz völgy sokkal kevésbé tetszett mint a szlovén oldal. A túloldalon a hegyek is szebbek.(szerintem)
Ugyan még én is eléggé kezdő vagyok, beírom a gépem... .
Az én gépemről visszáb látsz egy képet, azaz inkább az elejéről, és rólam... .
Nekem szintén egy magellán cygnusom van (később vettem mint GyG, mégis 2004-es festésű). A technikai leírások a honlapomon ott vannak ( tanulótúra a Pilisben - link alatt van a kerekpar.lap.hu-n ), csak annyit, hogy a koskormányt nagyon szeretem a gépen, bár valami más rendszerű sokfogáspontos kormány sem lenne rossz. Azt olvastam valahol, és ebben van igazság, hogy érdemes olyan cuccokat rakni a gépre, hogy azok helyett vidéken is lehessen vásárolni pótot, ha gáz van. Én szeretem eddig a gépet, bár igazán nagyobb túrán tesztelni még nem tudtam (magamat sem :-( ), ezt idén nyáron már szeretném megtenni.
Azt szeretném kérdezni, hogy van bicajút a Duna mellett Párkánytól indulva Komárno felé a szlovák oldalon? A www.viamichelin.com szerint látok autóutat (63-as) csak az nem pont a Duna mellett megy és nem tudom mennyire forgalmas. Töltés vagy földút is jó ha van. Múlt héten voltam Párkány-Szalka-Letkés-Szob-Verőce útvonalon és jó volt mert szinte alig volt forgalom az úton. Valami hasonló kis forgalmi út vagy bringaút érdekel.
én évekig egy 26 collos montival jártam, 92-ben volt 22ezer, de aztán meguntam a kicsi és széles kereket, bár amúgy nem volt vele semmi komoly gond. aztán 2003-ban váltottam egy 28-as trekking-re, egy Caprine Wheelman-re.
Amúgy nem nagyon szeretem túldimenzionálni ezeket a technikai dolgokat, mégse a Forma-1-ben versenyzünk, meglehet, hogy egy olcsóbb bicajban egy-két alkatrész hamarabb kilehelli a lelkét, de szerintem még mindig sokkal-sokkal beljebb vagy, mintha mindenből az elitet vennéd; utóbbiak közül sokat csak illúziónak tartok. Akkor számíthatnak igazán, ha valóban sok ratyi úton mész, de szerintem ha elmész egy-kétezer km-re, amiben van max 50-60 km köves út, akkor nem érdemes ennyi pénzt feccölni a csúcstechnikába, ha már sokszáz km-t zötyögsz az Andokban földúton, akkor érdemes elgondolkodni.
Ezen a Caprine-n egyszer cseréltem első agyat, a pedált lecseréltem mert nem tetszett, meg pótoltam a hátsó kerékből kispórolt műanyag védőt a felni és a belső között (mondjuk ezt igénytelenségnek tartom, hogy kihagyták belőle), amúgy minden eredeti és nagy gondom nem volt még vele, talán 59ezer volt 4 éve.
De túratársaim járnak pl Trek trekkinggel (talán T80-assal, kb 75ezer volt 4 éve) meg valamelyik KTM trekkinggel (az kb 95-100 ezer volt 7 éve) - mindegyik nagyon jól bírja, és nincsenek tunningolva a gyári kiszereléshez képest.
Ez egy Merida Cross 5800SX-nek született, 75 ezer volt újonnan - DE
Középcsapágy gagyi volt, kétszer is szétment, első váltó megbízhatatlan, beállíthatatlan - volt:), hátsó kazetta szétment, hátső kerékben küllőszakadás, szerpentínen lefelé száguldás közben, megúsztam, szóval idővel cserélve lett "pár" dolog:) Két új kerék - FIR NET 97, DT küllőkkel, continental contact gumikkal - 45e, új fékkar és váltókat (deore és alivio) 25e, új fékek (Deore LX) 15e, tavaly nagygenerál -> új agyak (deore), új monoblokk (RPM), új hajtómű (RPM), új kazetta - lánkerekek, lánc (SRAM), SPD pedál, cipő - 100e, össze nem számoltam, szóval most spéci lett, mindnehol fel és lemegy, kemény gépezet, szeretem!:)
Én kezdő pakkos vagyok, alig néhány ilyen túrát csináltam még. Eddig egy olcsó acélvázas országúiból alakított bringával jártam: - monti racsni (13...30) - trekking villa, V-fék - bajuszkormány - könyöklő - 28mm-es gumik
Három gondom volt vele: A hosszú és durva emelkedőkön begyullad a combom, vacak úton, macskakövön rázós, bajos, és a durva kátyúk miatt volt hátul több küllőszakadásom.
Most a gumiméreten agyalok, sok múlik a döntésen. Ha elfogadom az 1.5-ös slick használatából adódó előnyöket és hátrányokat, akkor merevvillás montira (meglévő) építek. Ha a 32mm-es mellett döntök, akkor építenem kell egy új, 622-es kerekűt, trekkingvázra.
OFF (mert tudom, hogy van kerékpárvásárlási topic, de akkoris.:)
Felteszem a kérdést, amin évek óta gondolkodom: Milyen bringát vegyek? Erre ugye mindig jön a visszakérdezés: Mire akarod használni? Ezt sokáig nehezen tudtam behatárolni, s most se tudom teljesen, de talán leginkább a túrázás tetszik. Csak mindig megilyedek, amikor úgy leírják, hogy ez erre az meg arra nem jó. Mert ilyenkor belegondolok, hogy a mostanival is megyek én aszfalton, földuton, erdőn-mezőn(jó persze nem dh..) és alpokban is jártam már vele mégis nagyjából egyben van, és használtan volt 30e ft. És persze meg is tartanám városi közlekedésre, de hoszabb túrára nem igazán tartom megbízhatónak, meg hát lehetne kényelmesebb. Állítólag a vázmérete 16-os ami szintén nem hozzám való(188cm).
Vagy kérdezhetném úgy is, hogy milyen bringátok van, akik ilyen többezer km-es túrákat tesztek? :)
Tudom, szokott jönni az anyagi kérdés, amire nehezen tudok válaszolni. De legyen kb. 100e, ami annyit jelent, hogy ha 50e-ért bőven megkapom, amire szükségem van, akkor nem akarok elpocsékolni 100-at. Viszont ha 150-ért valóban sokkal jobb ár/érték arányt kapok, akkor ugye érdemes lenne összekaparni annyit és akkor hosszútávon jobban járok.. (Én leginkább tekerni szeretek szóval az ilyen tecnikai részletek sajnos nagyon nem mennek nekem, emiatt félek, hogy rossz vásárt csinálnék, így évek óta csak halogatom. :()
20kg így már okés, hisz 5 kg cucc feljön velem a repcsire, normál méretű hátizsákként.
Egyébként ez változó, vagyis reptársaság függő. Pl. wizz asszem 20kg feladott, 10kg* kézi(vagyis a fedélzetre vihető) + bicaj, de azért ugye külön fizetsz. *:Ezt a 10kg-ot picit tullépte egyszer a tesóm, eléggé le is húzták miatta. :( Én nekem eddigi egyetlen repülésem az tavaly nyáron volt az alpokba/ból(genf) az easyjettel. Náluk az tetszett, hogy a fedélzetre "bármekkora" súlyt felvihetsz, csak a méretben van korlát, illetve el kell hogy bírjad egyedül. :))
És szerintem nem veszik el a csomag, ha nem szállsz át. Hisz ha oda mész időben a reptérre, becsekkolsz, beadod a cuccokat, akkor az arra a repcsire kell hogy kerüljön, amin te is mész. Ha 2-3x átszállsz, akkor mondjuk teljesen érthető, hogy elkavarodik közben...
Ja és igen, természetesen kerül rájuk matrica, amiről azonosítani lehet. Persze alap esetben te fogod azonosítani, amikor körbe-körbe megy a futoszalagon. :)
Más: Münchenbe mi pénz elmenni vonattal és persze bringával?
És ebbe a 6500Ft-os poggyászba menen bele a karton is ? azaz előbb kartonba és azon kívül a "táska "?
Mert sztem karton kéne talán :-) Remélem azért nem dobálják.
A reptéren kívül pl összecsomagolom, aztán ahol a cuccokat le kell adni (személyenként odaér az ember, leadja a tfh 3 darabnyi cuccát és lemérik ? Minden cuccra kerül azonosító, h az enyém ?
20kg így már okés, hisz 5 kg cucc feljön velem a repcsire, normál méretű hátizsákként.
Igen, 6500 Forint a speciális poggyász ára, ami lehet táska, síléc, és persze bicikli is, csak a leírtak szerint fel kell készíteni az útra. Max súlya 15kg, ezen felül van még a rendes poggyászod, ami alapból jár a repjegyhez, ez 20kg lehet. Plusz még a kézipoggyász, szóval a súllyal tuti nem lesz gond... ;)
Hát, hogy odafelé, vagy visszafelé legyen repülő, az egy jó kérdés... Mind a kettő kockázatos, pl. mi van, ha visszafelé lekésed, mert pont a legrosszabbkor defektet kapsz? Mi kedden majdnem lekéstük a repülőt Barcelonában, hát senkinek nem kívánom azt az érzést... 2kg fogytam 1 óra alatt :D
De mindezek ellenére azt mondom, hogy ne félj a bringáddal együtt repülni, szerintem ha egyszer kipróbálod ezt a fajta "térugrást", utána fapaddal fogsz járni mindenhová Európában tekeregni... ;)
Legyen már április 28!!! :) Addig is végigrepülök még1x Google Earth-ben az útvonal felett :)))
szerintem a 6500 arra vonatkozik, hogy annyi a bicajszállítás díja, mint speciális poggyászé, de ennyi pénzért csak elviszik azt, amit feladsz speciális poggyász címszó alatt
ha csak egy irányba repülsz, az szerintem egyértelműen visszafele legyen, a bicaj épsége érdekében, bár a Te kipihintséged érdekében az odafele út lenne javasolt, de sérült vagy elkésett bicajjal meg vagy lőve
amúgy ha minden jól jön össze, május 1-es hosszúhétvégén megyünk a szlovéniai Mangarthoz is, ki ismeri a Passo de Predil környékét (Chiusaforte és Log felől is)?
Ezt már megnyugtatóbb olvasni, mint amit e-mailben kapottban olvastam. (néha 8-as előfordul, vagy kmóra rögzítő letörése, sárvédő letörés)
A kartonon kívül mihez kellett a 6500Ft-os táska ?
Ha egyik irányba mégis vonatoznék, szerintetek merre célszerű repülővel ? Oda vagy vissza ?
Visszafelé azért jobb elvileg, mert a bringa kibírja bármi lesz is vele, viszont ... sosem repültem még, ráadásul... azaz kérdezősködések, na meg a csomagolás.......
Örülök, hogy van élet a topicban és kinek-kinek mi a kérdése, stb adunk rá ötleteket, válaszokat, oda-vissza :-)
Lehet h jún-ban 5-6 napra én is elrucanok Ausztriába pár brutál emelkedőre + a Mangartra.
Bevált a júniusi néhány napos tekerés tavaly :-)
Most előbb szombaton tervezek kb 4 órányi tekerést - újra felfedezem a Pilist :-) MInt minden tavasszal :-)
Rómából hazafelé fapadossal jöttünk, WizzAir. Akkor repültem először, izgi volt. Odafelé 2 hét volt az út, visszafelé 80 perc. :)
Csomagolást nem biztosítottak a repülőtéren, de hál' isten készültünk, 1 euros boltban vettünk vastag tixót, és a szelektív hulladékgyűjtők mellől guberáltunk nagyon frankó kartonpapirokat. Ezekkel + néhány pókkal elég jól be tudtuk csomagolni a bringákat. Ami kötelező: a pedálokat leszerelni, a kormányt a vázzal párhuzamosra befordítani, a kerekeket leereszteni, mert ugye a csomagtérben utazás közben a 12000m-en lévő légnyomás van, ami jóval kisebb mint idelent, ezért szétdurranhat esetleg a kerék. Valamint 15kg a súlykorlát a speciális poggyásznál, amit előre meg tudsz váltani a WizzAirnél 6500 HUF pluszpénzért. A 15 kg nekem kevés volt, le kellett szedni minden csomagtartót, nyerget, és bepakolni a saját, illetve a többiek poggyászába. Különben fizetni kellett volna kilonként jópár eurot. Egyébként meg nem mérték le, de azért nem mernék kockáztatni legközelebb sem. Érdemes jó sok időt ráhagyni a bepakolásra, illetve, ha itthonról indul az ember, akkor szépen előre becsomagolni a bringát még otthon. Amúgy az utazás alatt semmi baja nem lett a bringáknak, Ferihegyen összepakoltuk őket, és már gurultunk is tovább. :)
Viszont Firenzében találkoztunk két amerikai sráccal, akik Belgiumban 2 napot vártak a bringájukra... És tegnap előtt 10-ünknek veszett el a poggyásza Barcelonából hazafelé, mondjuk valószínű az is benne volt, hogy utolsó pillanatban checkeltünk be. De akkor is!!! :) Milyen dolog ez, kedd délután repültünk haza, és tegnap -szerda- este 10-kor kaptam házhoz a csomagjaimat. És ha benne lett volna a lakáskulcsom? 1 napot csövezek? Ha bicikli lett volna, arról nem is beszélve, az még rosszabb! :D
Így néztek ki a bringák becsomagás után:
Ja, és kösz a sok hasznos tippet és tanácsot az osztrák túratervekkel kapcsolatban! Hasznukat veszem... szuper lesz, már alig várom! :) Ki is vettem rá a szabit... :P Majd még biztos kérdezek...
Annyit még hozzátennék, hogy alapjáraton kb. 8kg-os cuccal ahsználom a bringát sulibajáráshoz (szomszéd városban tanulok, így 2*10km-t tekerek naponta), és a tök sík bicikliúton nekem jobban számít az, hogy minél jobban haladjak, mint a fékezhetőség. Nagyobb túrákon lehet, hogy vastagítok majd... (nemsokára 2 felnim lesz, egy vékony gumis, és egy félterep (37-es)).
Tapasztalatom szerint szélesebb gumival (én jelenleg 40mm-est használok a pakkos bringámon) jóval fékezhetőbb, dönthetőbb a bicaj, mint a 25mm-es, 8 baros gumikkal szerelt országútim. A "felület mérete nem számít" elmélet csak első közelítésben igaz, rengeteg dolgot nem vesz figyelembe.
Más pakkos túrázók mekkora gumikkal járnak? Tapasztalatok?
Eddig még kb. 15kg-nál nagyobb súly nem volt még a csomagtartón, és így még nem volt gondom vele.
A felütés reális veszély, bár fékezéskor nem hinném, hogy negatív hatással lenne, mivel tudtommal a felület nem szamít a tapadásnál, hanem csak az össztömeg, ill. a felület minősége.
oda már repülni érdemes, ha egyedül megy az ember, de ha nem, akkor is
mindenképp megfontolandó, mert hosszú az út. Anno 50 órás út volt nekünk Andalúzia, és az első pár napban agyon voltunk ütve, nem lehetett úgy élvezni a tekerést, mint frissen lehetett volna