A Horányi Figyelőpont (1668,7 fkm) előtt péntek reggel 8 és hétfő reggel 8 között 72 óra alatt összesen 54 db, szabad szemmel látható hajóelhaladást nyílt mód megfigyelni, ebből:
- 30 db áruszállító; - 9 db tanker; - 8 db szárnyas; - 3 db kabinos; - 3 db termes; - 1 db élmény.
Ez időben (1848) történt neve írásának megváltoztatása is, Görgey István hatására: a nemesi Görgey helyett ezentúl a plebejus Görgei alakot használta, öccsével ellentétben élete végéig. (Wikipedia)
Olvasmányaim szerint az élete egy szakaszában (nem tudom, hogy mettől meddig) pontos í-vel írta a nevét. A születési neve valóban Görgey.
Magánvéleményem az, hogy a kor divatjának engedve nem kellene a családnevek írásmódját önkényesen változtatgatni, mert az csak későbbi zavarokat eredményezhet.
Köszönöm, hogy megírtad. Már régóta hiába keresgéltem. Pedig még le is fényképeztem, csak nem tudtam, hogy ez volt az utásziskola. Most már tudom, hogy 1827-58 között.
Mondjuk Bezdán nem a Bánságban van, de nem érdekes, sok helyen keverik. Mihalik ugyanott, Tullnban tanult, ahol Görgei. A mai városháza épületében a hajóállomásnál.
(Mihalik János) 1854-ben egy nagyon jelentős munkát végzett: a Bánságban megépítette a bezdáni hajózsilipet, amely az első vízi betonépítmény volt egész Európában. Az építése körül tanúsított érdemeiért a Ferenc József-rend lovagkeresztjét kapta.
Az 1855-ös vasbeton nekem gyanús. Tudomásom szerint a vasbetont egy francia kertész később találta fel. Valószínűbb, hogy vízalatti betonról van szó, vas nélkül.
Vajon a zsilipben lévő tábla megmaradt? Ez arra emlékeztetett, hogy Európában itt használtak először vasbetont víz alatti szerkezethez Mihalik, nagyváradi mérnök vezetésével 1855-56-ban. Szerintem, amíg nem uniós Szerbia, addig idegen lobogóval nem jutunk be. Kibérelünk egy szerb kishajót, és amint lehet, most már tényleg megyünk. A tábla:
Megmenekült egy műszaki emlék a víziúthálózaton, ez szuper hír így önmagában is! Egy sor kérdésre azonban nem kaptunk választ: valóban működni fog a zsilip? Ha igen, kiknek nyitják meg? Csak kishajók, vagy nagy hajók is (említettek 500 t-t.) használhatják? Csak szerb vagy idegen lobogót engednek át? Ha a zsilip mégis nyitott lesz, lehet-e majd a csatornát is használni? Ha szabad lesz a hajózás, az mennyibe fog kerülni?
Régi álmom, hogy a bácskai és a bánáti csatornarendszert bejárom. Egyelőre különböző adminisztratatív akadályok miatt ez nem lehetséges. Ahogy a riportban az úr, Szerbiát ismerve, én sem nagyon remélem, hogy még "az én életemben" lesz változás. Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne igazam és nekivághatnák...
Neem hisszem hogy a terület használati dijat fiszetni kénne. Mivel elődeink kivásárolták ezeknek területeket MFTR sok területet vett meg én úgy tudom hogy hajóállomások hajózás tulajdonába van . Példáúl Leányfalún a büfé is hajózásé és bérlik. A Bahart is sok területel rendelkezik nézük meg régi képeket és csodálkozni fogtok menyí területel rendelkezett a hajózás. Úgy a Dunán és Balatonon. Hogy tudjanak fejleszteni késöbbiekben. Kár érte felkelletvolna újítani nem lerombolni. Mi Magyarok hagyunk mindent lepusztulni és utána sirunk pl Kelnföldi pu. Szigetmonostori hajóállomás stb. Szentedre ha.
Szerintem a Kisfaludy megy aludni eléggé partközelben. Szembe a Szigliget. Sajnos mobillal nem tudok rendesen közelíteni. A másik Kisfaludy meg szépen sétál Tihany felé és vissza. (Néha jó lenne valami változatosabb úticél is)
Jobb part felől a második nyílás a völgymenő, a harmadik (egyben középső) a hegymenő. Mivel új hídnak csak a part mellett van a jobb oldalon pillére, van hely bőven a helyezkedésre.
"a két híd egymáshoz viszonyított pillérjeire gondolok. Hogy lehet meghajózni egy tolatmánnyal lenek? "
Ay új hídnál a szabadnyílás Google Earth-on mérve 260m. Mivel nem értek a hajózáshoz ezért ennél értelmesebb hozzátenni valóm nincs. (nem látom, hogy hol és mi a probléma)
Biztos, hogy nem kell az árbócot dönteni? Közel van a vasúti híd. :-)
Február körül láttam. Tényleg szép. Akkor még a rávezető utak nem voltak meg.
Te jártál arra vízen is. A képen elég furcsák a pillérek. Mármint a két híd egymáshoz viszonyított pillérjeire gondolok. Hogy lehet meghajózni egy tolatmánnyal lenek? Biztos nincs gond, de mi a tapasztalat?
Átadták a - szerintem szép - új komáromi hidat. Évek óta nézegettük a Dunáról építését, remélem mielőbb láthatjuk a vízről is készen. Egy biztos, az árbóchoz sosem kell majd szaladni, hogy lehajtsuk. Külön jópofa, hogy a mérnökök az együttes munka során összeállítottak egy szakszótárat is.
Elnézést kérek a "le" és "fel" használatáért. Az általános iskolai földrajztanáromtól biztos kaptam volna egy nagy karót! Nagyon ideges volt, amikor észak és dél helyett fentet és lentet mondtunk... (55 éve)
A transzatlanti vitorlázásnak a "hagyományos" útiránya: odefelé az afrikai passzátszéllel (ÉK) lehajózni a Zöldfoki szigetekig, onnét átkelni a Karib szigetekhez. Visszafelé: feljönni Floridáig vagy a Bermudákig, onnét először az Azori szigetekig, majd Európába. Tehát a nyugat-kelet útvonal jóval, olyan 1500km-rel északabbra vezet, mint a kelet-nyugati.
Attól tartok egyedi eset lesz. Kb. 10 éve megpróbáltak a hajó orrából sárkányt felengedni spinakkerként. Valahogy az sem terjedt el. Ok, azt folyamatosan figyelni kellett, nehogy megváltozzon, elüljön a szél, itt meg gondolom automatikusan mindig optimális szögbe fordulnak a vitorlaszárnyak. Egy jó kelet-nyugati transzatlanti hajózáshoz az északi szél mindkét irányban segítség lehet.
Olyan történik ezekben az órákban, mint korábban soha. Kabinos, utasokkal, megállás nélkül áthalad Magyarországon Tulcsa felé. Ő a Bolero, a makacs kabinos.
Meg lennek lepve. A vasutnal is szerintem csak a keszthelyi botrany miatt leptek meg (a teli menetrendben megszuntetnek az osszes kozvetlen pesti vonatot, erre kitort a botrany. Szerintem most egyezkednek, addig meg inkabb maradjon az utoszezoni a kozvetlen vonatokkal. Azt meg nehez lenne eladni, h a deli parton marad, az eszakin meg nem.)
Szerintetek a BHRT is követi a Start példáját, és meghosszabbítja a mostani, menetrendi időszakot szeptember végéig? A vasút ma jelentette be, hogy még 2 hétig utószezoni menetrend lesz.
De, később láttam. A Szigliget Füred felé találkozott vele, majd visszafelé is egész beérte. De megy a másik katamarán is, az átépített. Pillanatnyilag épp ismét Szigliget tart Fürednek.
Volt egy munkahajó is. Hátul ponyvafedélzet, szögletes, rövidebb, fehér.
(A honlapodon nem leltem őket, sőt hazai forgalmazónál sem. Régebbi de kifogástalan darabok, az egyik Raymarine, a másik Furuno. Dokumentáció semmi, kész reverse engineering megfejteni őket.)
Szakmai kérdés: boltban kapható EU-konform folyami, illetve tengeri hajóradar használatához, üzemeltetéséhez kell-e valami engedély, vagy csak fölszerelni, bekötni és hadd szóljon?
(AIS-azonosító küldése/fogadása, többi hajóval kommunikáció, hajórádió-funkció nem követelmény, a műszaki rész ismert.)
A Héviz környéki műbetyár csárdákban dolgozó cigány zenészek, már 2004-ig megtanultak kb. 10-12 orosz/szovjet műdalt, néha népdalt mert az esti iszogatáskor mert akkora volt rá a vendégek igénye.
És fizettek is rendesen a dalokért.
El nem tudom mondani mily megindító amikor a cigány banda játsza :
- stenka rasint,
- vagy a Szlaviankét
hegedőn, bőgön és cimbalmon...................................:-)))
Szept. 13-tól, azaz 2 hét múlva hétköznap már csak napi 2 hajópár lesz Siófok-Füred-Tihany között.
Nem tudom, mit kell így szórni a pénzt, azt a két járatot már igazán megszüntethetnék, akkor hétköznap haza lehetne küldeni pénztárost, meg mindenkit. Főleg hogy 2 hajó járja a 2 járatot, akkor járhatná akár 1 is, oda vissza 2x, és nem szembe délelőtt, meg szembe délután.
Meg egy mondat. A sokak által nem szeretett vasút a korábbi évekhez képest nagyon komoly utószezoni menetrendet ad mindket parton meg két hétig, az utószezonban.
Bár egyik sincs, de fixen lehet hajózni Siófok-Füred-Tihany között, meg Fonyód-Badacsony között.
(Hitte volna valaki hogy egyszer (pl.) augusztus 31-én ez lesz a kínálat...?)
Jelenleg úgy néz ki, hogy még 3 szeptemberi hétvégén jár az átkelő Boglár-Révfülöp, és Mária-Györök-Szigliget-Keszthely között.
Akinek van kedve, kiszámolhatja, hogy mekkora járat-km visszaesés ez. 70%? 80%?
Tessék menni a Dunára hajózni, ott szeptember 27-ig tart a nyár. Hála istennek, a Hunyadi is felment ismét, pedig amikor a héten Bp-re jött, akkor azt hittem, már befejezte a szezonját...
Az az on line kereső baromság semmire sem jó, hisz az ember nem aszerint hajózik a Balatonon, hogy honnan hová menne, hanem aszerint, hogy a közelében honnan hová mennek.
A foszezoni kint van, csak trukkosen 😀 balatonihajozas.hu -> jobb fent 3 vizszintes csik -> Hajozas a Balatonon -> Menetrendi hajozas -> Tekersz lefele veszettul, vegul eljutsz a Csatolmanyok-ig, es ott van, az utolso (Foidenyi menetrendi jaratok 2020). Vigyazz, a Hajozas a Balatonon oldal aljan is vannak csatolmanyok, csak ott ez nem erheto el. Szegyen ez az egesz.
20-án utaztam Fonyód-Badacsony között, a 12:30-kor induló F5-ös járatot a katamarán előtt 10 perccel lementesítette egy 303-as, talán a HÉVÍZ...(azt még messziről láttam)
Megijedtek a népek a vasárnapi hidegfrontról, így szombaton tömött sorokban távoztak. Épp mentem este vissza Győrből Zamárdiba, brutál sok szembejövő volt. Kétszer le kellett mennem a padkára, hogy hárman is elférjünk. Szombaton napközben többször láttam három kompot a szoros közepén.
Kiváncsi vagyok mi lehet, de 2 komp Tihanyrevben kiállva pihen. 4 napos ünnep utolsó napja. 17 óra. Mindenki hazament volna? Az elmúlt napokban ilyentajt 4 ment.
Józsi bácsi, 4 napos ünnep előestéjén amikor mindkét oldalon áll a sor, es a 3. kompra lehet felférni, akkor nem 2 komppal kéne bonyolítani a forgalmat..., amiből egy -feltehetően a másik oldali még nagyobb sor miatt- üresen megy át.
Külső szemlélőként arra tippelek, hogy ezt is a Viking hajózási társaság felé vinnék el, mint a dunai kikötőket, mondván veszteséges. Állítólag jól megy a tiszai nyaralóhajózás, mint új üzletág. Eladják a kikötőket, pályázatból megújítják és vesznek új hajókat. Aztán már egyből nyereséges lesz.
Eddig bizonytalanság volt, de a kazáncserén és egyéb felújításon átesett Waverley gőzös mégis fog még idén üzemelni! Sőt, már most péntektől! Egyenlőre skót vizeken.
Azt hírdetik a zújságok, hogy részben a kormányfő kéréére, részben a külföldi utazások nehézségei miatt sokkal többen vannak a Balatonnál mint az elmúlt években.
Ezt ugyan én máshogy láttam a múlt héten Siófokon, de legyen igazuk.
- A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) kompjain és személyhajóin az idén eddig több mint 300 ezerrel kevesebben utaztak, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a szállított kerékpárok száma viszont 16 százalékkal nőtt - tájékoztatta Kollár József vezérigazgató az MTI-t.
A vezérigazgató jelezte, hogy a pandémia miatt módosított üzleti terveknél ugyanakkor kedvezőbben alakul a nyár, augusztus elejéig a kompokon és személyhajókon utazók együttes száma már meghaladta az 1 milliót. A forgalom júniusban alapvetően még a hétvégi napokra koncentrálódott, júliustól a belföldi turizmus élénkülésének és a hajózáshoz kedvező időjárásnak köszönhetően már hétköznapokon is regisztráltak kiemelt forgalmat - ismertette Kollár József.
- A kompok augusztus 16-ig összesen 814 ezer utast regisztráltak, amely a tavaly év azonos időszakához képest 13,4 százalékos elmaradás.
- A szállított gépjárművek száma 251 ezer, 12,3 százalékkal kevesebb a 2019-es adatnál.
- Az idén a kompokon közel 70 ezer kerékpárt is szállítottak, ami mintegy 10 ezerrel, vagyis 16 százalékkal szárnyalja túl a tavalyi év hasonló időszakának számait.
- A menetrendi személyhajózás számai is visszaestek az idén, mivel 2020-ban a tervezettnél közel másfél hónappal később, csupán május legvégén tudta elindítani a társaság a 174. hajózási szezont a Balatonon.
- Augusztus 16-ig 282 ezer utas utazott a BAHART településeket összekötő menetrendi hajójáratain. Ez a tavalyi adatoknak körülbelül a 70 százaléka.
- A nem menetrendi hajók forgalma is jelentős elmaradást mutat az előző évhez képest: augusztus 16-ig mintegy 86 ezer utas választotta a BAHART séta- és programhajóit, ami a tavalyi időarányos utasszámnak mindössze 62 százaléka.
- A BAHART kikötőláncában a vitorláskikötői bérleti szerződéseket érdemben nem befolyásolta a Covid-19 miatt kialakult járványügyi helyzet - közölte a vezérigazgató.
Ezeket a hajókat kb úgy kell elképzelni, mint egy öreg és szép kastélyt. Meg tudod venni 250m-ért, de 2M-ot kell rákölteni, ha használni is akarod. És akkor is csak arra lesz jó, amire eredetileg építették. És akkor a személyzetről még nem is beszéltünk.
2019-ben tudtommal feketén ment. Örülök hogy Zamárdiban nyaralok. Sajnos idáig is elhallatszik, de tompábban. Széplakon már durva. Csodálkoznék, ha jövőre is engedélyt kapna. Mintha a Petőfi híd alatt száguldozott volna korábban.
Két barna fa vagy fautánzatú kalóz hajó is imitáció szépen, sűrűn forgott.
Volt viszont egy sötétbordó vagy barna (a színén vita volt) motorcsónak mely kb. délelőtt 10-től este 20-ig, kb. 30 percenként kirohant Siófokról úgy kb. 1 km-t, ott tette-vette magát, bőgette ahogy bírta, hirtelen lassítások, nagy gyorsítások, utasok szórakoztatása.
Húsz percig csinálta a hangzavart majd visszament Siófok kikötőbe és újabb 10 perc múlva kezdte újra.
A menetrendszerintiek nagy vagy nagyobb hajóknak egy csöpp hangjuk se hallatszott el Széplakig (1,6 km) ha Almádiba (?) , Füredre vagy Tihanyba mentek Siófokról.
Csend volt mert a hajók kb. 1,6 km-re indultak Siófok hajóállomásról, és úgy haladtak át a Balatonon, hogy egy csobbanás hangja se jutott el a Széplaki szabad strandra.
Bezzeg a bordó/barna motoros hangja.
Először is olyan a hangja mintha gázturbinás lenne.
Nyilván nem az, de a hangja hasonló.
Rendkívül erős a hangja, bömbölő, vastag bőgése van, 1,5-2,0 km-ról is elnyom minden beszélgetést amit a tőled 2-3 méterre lévő társaddal folytatsz a part menti vízben.
Övé a Balaton part hang sávja naponta 10,00-től kb. 20.00-ig, folyamatosan több km-n át...........:-(((
Kinek a fijjja, jánya, ánygya, bátyja, akárkije lehet aki ilyen tevékenységre engedélyt kap?
Ebben a cikkben szerepel róla sok érdekesség, bár vannak nyilvánvaló hülyeségek is benne. Korábban nem gondoltam volna, hogy Dél-Amerikától Indiáig annyi helyen járt ez a hajó.
Akár még lenne is parányi helyénvalóság a dologban. Egy más szociális közegben az egyik közös kollégánkkal vitattuk a Ti és az én szakközépeinken tanult tantárgyainkat. Ebből adódott a megállapítás, ami nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy a gépészeti rész az alapoktól kezdve ugyanaz, csak a további szinten változik hajógéptan ill. mezőgéptan formában. Ezért azonosak még a gyakorlati oktatás alaptémái is a "lékaisoknál" és nálam is és lehet az "általános" gépiparisoknál is, bár kétlem, hogy ott lenne famegmunkálás. A későbbiekben tanultak aztán azt eredményezik, hogy Ti ügyesebben rundóztok a SOPRONnal, nekem meg ugyanez a silókombájnnal megy jobban. Viszont egy Lékais számára ez a parányi hátrány - mivel gépészeti alapjaink azonosak - rövid idő alatt behozható !!!
De egy mezőgazdasági szakközép udvarán ne egy LÁNG álljon műemlékként, bár neki is van némi jogosultsága, mert bizonyára hajthatott valaha stabil motorként sok-sok mindent ami mezőgazdasági gépezet. A magyar mezőgazdasági gépgyártás volt olyan szinten, hogy CSAK egy LÁNG motor a valamelyik szakközép udvarán, a magyar mezőgéptermékeket figyelembe véve, tényleg egy SZÉGYEN. Legalább akkora, mint az, mikor az én szakközépemen kb. 19 évvel később végzett, gépészmérnökké vált egyén arra a sokadszori kérdésemre, hogy " hajtja -e, tekeri-e az önindító az autód motorját?", akkor Ő ezt a mobiltelefonja odatartásával igyekszik nekem megválaszolni a telefonba.... Az ilyen hogyan kezdene hozzá egy LÁNG befecskendező porlasztó beállításához?
Pedig a működési elve a ZETORéval azonos.... Ez a következő szégyen. Egy NAGY SZÉGYEN!
Az angol Waverley esetében ez áll fenn. Felújították, idén még tehetne jópár utat, de valóban, a személyzetet elvitte a cica. Csak jövőre várható - ha a csillagok állása addigra megengedi - hogy ismét üzembe álljon.
Jó itt a Petőfi meg Kossuth feléleszteseről írni, de amikor a meglévő 11 vizibuszból egyet sem tudunk meghagyni, felújitani és nosztalgiazni, sőt még a legszebb noszatlagiahajó is áll egesz nyáron, akkor sok értelme nincs...
Úgy tudom, a svájci hajókban mindben új kazán van. Azt meg is kell terveztetni, jóváhagyatni - és persze a mai EU normáknak megfelelő kazán kell (hegesztett, előírt anyagból). Ez nem olcsó.
Szerintem a svájci gőzhajók pédáján könnyű okulni. Kb. egy hónapja tettem föl egy cikket. Ott mind gázolajjal (könnyűolaj) van befűtve. 300 fok az üzemi hőmérséklet amely "száraz"gőzt termel. Egy Kossuth méretű hajó meg hat ember szépen elüzemeltet. 2 fő a kormánynál, 2 matróz a kikötésnél (és jegyszedésnél is!), 2 fő gépházban. A vendéglátó rész nem ide tartozik. Valószínűleg ezen felállással idehaza is meg lehetne oldane egy elfogadhatóan gazdaságos üzemeltetést.
Érdekes ez a sólyázás. Az Újpesti öböl tele volt velük. Csak egy maradt, ahol a parti szemlét végzik, ezért nincs lehetőség Budapesten, a hajógyárak volt fellegvárában érdemi munkát végezni? Marad Komárom?
Érdekes megtartandó elem lenne a kormányzás. Az a gőzszervó, meg hogy kissé takarva, de a felső fedélzeten végighúzódik a mozgató láncköteg, az is egy különlegesség.
Analógiák:
A KM. Staniukovich 737-es orosz gőzösbe a cseh Master-Watt kazánját építették be 6-8 éve. Ki is próbálták, de sajnos nem fejezték be a projektet.
A svájci Neuchtael gőzösnél egy teljesen idegen gépet helyeztek az üres hajótestbe vadonatúj kazánnal. http://www.paddlesteamers.info/Neuchatel.htm Meg szerintem az össze svájv
Idén kapott új kazánokat a Waverley és a Kaiser Wilhelm. Ennyi megelőző üzemi tapasztalat, meg egy előzetes személyes konzultáció alapján elég biztosra lehet menni a kazán kiválasztását illetően. Csak feltételezem, hogy ezek a modern olajkazánok kisebb helyigényűek mint a szenesek.
Tudjuk, hogy mi történt a PETŐFI főtengelyével, de... A gép maga "amúgy" menthetetlen?
Igen, a KOSSUTH esetében van a legközelebbi állapot ahhoz, hogy érdemes legyen a működőképessé tételen elgondolkodni.
(Össze kellene dugja a fejét a 3 tulaj, plusz a Neszmélyi múzeum és át kellene játszani a PETŐFIT állóhajónak a KOSSUTH helyére. Szerintem a felújításához lehetne pályázni pénzekre...)
Érdekes kérdés a "milyen kazán legyen a KOSSUTH -ban" is, mert ha korhűen szeretnénk, akkor szenes, (a 009 -es 424 is "ilyennek" újult meg épp) ha viszont engedünk a kor csábításának, akkor lehetne másképp is... Ha egyébként nem nyúlnánk bele, (gép, kialakítás, stb.) akkor nem érezném szentségtörésnek. Kérdés, hogy a jelenleg benne lévő, valahai kazán helyére hogyan lehetne egy másikat betenni, hiszen ugyanakkorát nyilván nem nagyon lehet manapság (pláne, ha nem is szenesben gondolkodunk)... További töprengés, hogy az egészhez ki kellene e sólyázni a KOSSUTH -ot. (Itthon nem nagyon van hová...) Stb, stb, stb...
Az biztos, hogy a Petőfi jelen állapotában sajnos nem sokra használható. De ne maradjon így. Bármelyik focistadionnál célszerűbb beruházás és jelentősen nagyobb forgalmat termelne.
A gépészet kiállítótérként elviseli azt, hogy meggörbült az az ominózus tengely. Még csak el se kell titkolni.
Kossuth - Kazán kérdés:
Tudom, múltkor már volt szó róla a replika és társai kérdéskörben, de ugyebár ma már nem menő, ha széntől/pakurától húz szép vastag füstöt a kémény.
Szóval továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy CNG/LPG üzemanyaggal célszerű a kazánt üzemelni, ráadásul, ha mindez kondenzációs kazánként is tudna működni, akkor rögtön elő is áll a lágyvíz.
Egyébiránt lehetséges a kondenzációs üzemmód?
(Az atomhulladék és a remanens hő ilyetén felhasználása még nem kellően kiforrott téma, pedig jó sok gőzt lehetne vele fejleszteni... a kazánjában - de ez csak zárójeles megjegyés)
Amit lentebb írtatok a gőzgépekről és a "csereszabatosságukról" engem egészen meglepett.
Egy kicsit olyan, mint a valamelyik mezőgazdasági szakközépiskolában lévő stabil motornak ott tartott hathengeres szívó Láng dízel esete.
Igen, ez néz ki a legjobbnak! A Petőfiből valóban szép étteremhajó lehetne a Kossuth helyett. A maradék gépét is össze lehetne rakni, csupán a látvány kedvéért. A legrégebbi a négyből meg ismét önjáró lenne!
Egy működőképes Kossuth mellett milyen szerepe lehetne egy újjáépítendő IV. Károlynak?
Nekem is ez a fixa ideám, amit már sokszor elmondtam, és látom te is erre jutottál. Nemcsak a gépészetet, hanem a belső tereket, egyéb részleteket is eredeti formájában kellene megőrizni/felújítani, ezért szerintem is a KOSSUTH-ból kellene működő gőzhajót csinálni. Gyakorlatilag még minden eredeti eleme megvan, bár már beáldoztak néhány dolgot az étterem érdekében, de még nem visszafordíthatatlanul. A PETŐFI-ből pedig lehetne étteremhajó, hiszen annak a belső tereit úgy és olyanra lehet most kialakítani, ahogy az üzemeltető akarja. Lényeg, hogy külső formájában nézzen ki úgy, ahogy egykor. Azt hiszem a KOSSUTH jelenleg nem egy kézben van, így az akarat és forrás hiányán kívül, ez is problémát jelent.
Ez tényleg nagyon hasonló! A Petőfi gépén rajta van még a lemezburkolat, alatta nyilván ugyanolyan bordás az öntvény. A felerősītő fülek és praclik is ugyanott vannak! A teljesítmény különbséget adhatja esetleg a kazánnyomás különbsége is.
Nem lenne nehéz megmérni. Lehet, hogy nem is ártana! Nem is lenne rossz program Autocaddel 3D-ben felszerkeszteni ezeket a gépeket és hajókat.
Számomra a gépek öntvényeinek azonos formái, csavarszámai vetették fel ezt a sejtést, hogy csak nem öntenek ki olyan látványú, mégis más méretű fődarabokat?
A galéria szélességeket elnézve, van ugyan némi különbség. Személygőzösök (Koss-Pet) : 382cm, vontatók (Vért, Rep) 362cm. Utóbbiak mindössze 20cm-el keskenyebbek, minimális. Persze lemérhetők a lapátos kerekek is hogy valóban eltérőek-e?
A Republica 450 helyett már 500LE-s. A Dömös, Táncsics is még 550LE, nem 580. Lehet hogy csak a kazán teljesítménye volt más a Balaton típusú vontatóknál?
(Ugyanezt a hasonlóságot tapasztaltam, amikor Belgrádban az óbudai Zupa gépét fényképeztük körbe. Kísértetiesen megegyezik az óbudai Schönbrunn gépével.)
Szóval egy hűvösebb időben jó lenne kimenni ide is, oda is és legalább a fő méreteket, geometriát lemérni. Kiállítási darabnak, kicsit helyrepofozva, megtenné a Petőfi elgörbült gépe is, viszont a Vértesét helyzetbe hozni?
Szerintem még mindig vannak szakemberek. Ha mégsem, mehetünk Zürichbe, Drezdába... :-)
A Regiszter szerint a PETŐFI gépe 580, a VÉRTES exTIHANY-é 450 LE. A hajótestek szélességében is van 1 méter eltérés, márpedig a főtengelynek itt biztosan csapágyai vannak. Nem mindegy, hogy 7, vagy 8 méter távolságban. A vontató hajók jellemzően kisebb sebességűek, ehhez ugyanakkora teljesítménynél kisebb lapátkerék átmérő, ámde hosszabb lapátok tartoznak. Az eredeti üzemi fordulatszámban is lehetett eltérés, bár ennek változtatása jelenti vsz. a legkisebb problémát. Mert amiket írtam, azért az mind megoldhatónak látszik - kérdés azonban, hogy maradt-e még elegendő eszköz és szaktudás ehhez idehaza.
Ha a Petőfi gépe a tűz következtében roncs is lett, a kazán meg nem számít, igazából van egy pont ugyanolyan tartalékgép. A korábban a Városligetben kiállított Vértes gépe-kereke szerintem csereszabatos. (Hova vitték, hol tárolják?)
Ok, a PETŐFI nagyon nagy falat lenne, de a KOSSUTH esetében (persze lesarkítva) tulajdonképpen tényleg "csak" egy kazán hiányzik. A gépe nagyon szépen meg van őrizve hiánytalanul. Az a baj, hogy szándék sincs rá (tudtommal) pedig az "ország egyetlen üzemelő gőzhajójában" nem igaz, hogy nem volna fantázia...
Picit más a helyzet, mégha van hasonlóság is benne. A Waverley egy folyamatosan üzemelő hajó volt egészen a kazáncseréig. A Kossuth meg több mint negyven éve leállított. Persze nagyon jó lenne ha üzemelhetővé tennék.
Ismerve a Magyar hozzá állást Kossuth és a Petőfi Beloiannisz hajó sose fog üzemelni. Már rég meglehetett volna csinálni. Beloiannisz hajónak is voltak elképzelések hogy maradjon a Balatonon abból se létsemmi. Értékeinkre nem tudunk vigyázni ez sok mindenre vonatkozik.
Áprilisban megkapta a Waverley gőzös az új kazánjait. A vírushelyzet miatt kissé lassult a befejezése. Múlt héten sikeres volt a műszaki próbája. A helyére vontatták, azonban úgy néz ki, idén az ismert okok miatt már nem gyújtanak be neki.
A Balaton Mixnek meglehetősen lecsökkent az értelme és a forgalma (azon az áron) miután a Bahart kivonult belőle.
A Balaton24 még mindig nem jó a hajókra de legalább kifejezetten olcsó. Adná magát hogy ennek sikerén felbuzdulva a Balatonon is feltalálják a kanálban a mélyedést... Na, ahhoz hajrá! :)
Könnyű? Nem a személyzete miatt kellett hajókat leállítani a kotrás elkezdéséhez? Jellemző az állapotokra, hogy hajóvezető őrizte első nap azt a csurmát...
Volt idő hajókra és kompokra felkészülni a szezonra. Szerintem más oka van. Nincs rá személyzet. Bahart vezért meg kéne kérdezni egy újság írónak kíváncsi lennék nitt mond.
Mondjuk abból szombaton nagyon nagy botrány lett volna. 10 körül a szántódi oldalon már a Móricz Zs. utcai besorolósáv kezdett telni, Zamárdi felől is állt pár jármű. Nem tudom, mikor láttam utoljára ilyet...
A Bahartnak tényleg sikerül hétről hétre alulmúlnia önmagát.
Főszezon kellős közepe, a legek hétvégéje, az év egyik legforgalmasabb és legmelegebb hétvégéje, millió autó, kerékpár és turista. Mindezek ellenére a révben mindössze három komp dolgozik, amelyből az egyik a KISFALUDY.
Mindeközben a KOSSUTH Siófokon pihen, természetesen üzemképtelenül. Taps.
Számolj egy kicsit: 25-el haladni képes hajó ma is van a tavon, nem is egy. Ezzel a tempóval Almádiból Siófokra 30 perc lenne. Füredre Egy alsóörsi kikötéssel 45 perc. Siófok-Füred is csak 35 perc volna. Na, ezeket vesd össze a mai menetrendi időkkel, amit a csiliárdok rálocsolásával felújított SIÓFOK katamaránra írtak, és látod, hogy nem TCL kell, csak HAJÓ...
"5. 1,5-2 órát a gyerekes családok is szívesen eltöltenek hajón (többet vélhetően nem, de szép környezetben 1 óránál mindenképpen többet (vö. Balaton...)"
Pontosan ezért van jelentősége a TCL hajók beszerzésének balatoni viszonylatban.
Egyszerre old meg távolsági és utasidő kérdést, miközben szép helyen megy és alternatíva a közlekedésben.
(Viszont ezek szerint Budapest-Esztergom viszonylatban is lehetne helye.)
Csatlakozom, szerintem is nagyon jó ötlet volt, megtanultuk belőle a következőket:
1. A hazai átlaguserek is pillanatok alatt tömegével hajóra csábíthatók, ha adottak a megfelelő feltételek
2. Amik közül nyilván a legfontosabb az alacsony ár. (talán ez az 500 Ft még kellően "biztonsági" is, de ezen ne múljon.)
3. Nem csak Bp létezik, sőt, a Dunakanyar erre sokkal alkalmasabb, miért is kell mindennek Bp-ről indulni?
4. Az emberek többsége úgy indul el kirándulni, hogy beül a saját kocsijába. (Nem metróra, vonatra, stb.)
5. 1,5-2 órát a gyerekes családok is szívesen eltöltenek hajón (többet vélhetően nem, de szép környezetben 1 óránál mindenképpen többet (vö. Balaton...)
6. A lesajnált, rendezvénynek nem alkalmas, így évek óta kb munkanélküli Hunyadi is milyen jól jön most a háznál...
Lenne ötletem, hogy egy - mondjuk úgy - hasonló alomból származó 600 fős balatoni kirándulóhajó tömegeket hordjon a hátán 1-2 órára...
"dunai személy hajózás most fellendült amit jól kihasználnak a Dunakanyarba."
Hát, teljesen külső személőként mondom, de nagyon jól kihasználták a lehetőséget, ahhoz, hogy a dunai hajózást átpozícionálják és mutassanak valami újat.
Eddig egy olyan "egyszer az életben" lehetőség volt, amikor az ember bevállalta, hogy Budapestről lassan és drágán felhajózik a napi egy hajóval (jóval több időt töltve ott, mint szeretné).
Most meg van sok és a szép részen. Az ár olcsó, még akkor is jó befektetés, ha csak nullszaldós, mert ha jól megszokják az embereket, akkor ez tartós lehet, ami win-win. Rövidebb táv, oda-vissza a két part között, a legszebb részen.
Szóval, ezért gratula annak, aki meglátta és meg merte lépni ezt.
Eszt már jó pár éve letehet látni, mikor menesztetek Horváth Gyulát. A Bahart igazgatóját . Akkor nagyon sokan távoztak cégtől. Marketing vitorlás ágazatból javító bázis. Állomás vezetők sokan mások. Én úgy halottam hogy sólya mester sincs már mivel nyugdíjba ment. Nincs aki vállalja eszt a felelős munkát. Fiatal hajósok inkább máshol keresnek munkát. Valamikor Balatoni Hajózásnak rangja volt ott dolgozni. Kevés hajó amit selejteztek pótolni kelet volna. Nemcsak selejtezni. És csak nem nagy hajóba gondolkodni. Balatonszemes - Akali járat tón Boglár volt ugye kishajó de ezeket állomásokat kiszolgálta. Révfülöp is sokat ingázott annak idején. Ha meghirdetett menetrendet nem tudják betartani az utas többet nem fog menni. Megint olyan embert raktak egy cég éléére aki nem hajós. A dunai személy hajózás most fellendült amit jól kihasználnak a Dunakanyarba. Telt hajókkal közlekednek jó menetrend is. Eszt kenne csinálni a Balatonon is. Keveslem Balatonföldvár -Tihanyi járatott. Forgalmas kikötőnek szám itt.
Igen, a felsoroltak + a HUNOR és a MAGOR. Így jön ki a hét darab. De ez csak egy dolog a sok közül. Említhetnénk még a fonyódi tartalékot is, ami a napi 3 darab badacsonyi sétajáratán kívül szintúgy nem csinál semmit. Jó, mert tartalék, egye fene. Meg legalább személyzet (még) van rá. Hurrá.
Az egész balatoni hajózás egy izzadtságszagú nyöszörgéssé vált.
Normális az, hogy egy katamarán szinte napi szinten úgy meghibásodik, hogy alig bír beérni a kikötőbe? Normális az, hogy az egyik orosz hajócsavarja olyan hangosan nyikorog, hogy egy jóérzésű ember kettő percnél többet nem tud eltölteni a sétafedélzetén? Normális az, hogy egy Balatonmáriafürdő-Keszthely-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony viszonylaton, ami alsó hangon is egy 3 órás út, nincsen büfé? Normális az, hogy évek óta nyugdíjazott hajóskapitányokat kell visszaültetni hajót vezetni? Normális az, hogy a még ízig-vérig Bahartos, valódi szakembereket minden áron próbálják eltávolítani a cégből? Normális az, hogy egy több tízmillió forintból újjáépített hajó képtelen késés nélkül, 60 perc alatt megtenni egy Siófok-Füred távot? Normális az, hogy minden másnap "technikai okok" miatti járatelmaradásoktól hangos a cég weboldala? Normális az, hogy a fentieket képesek pozitív örömhírként lekommunikálni kifelé?
Épp szombaton jártam Siófokon és kinéztem a kikötőbe 10 év után. Siralmas és nyomasztó látvány fogadott. A felsorolt hajók úgy álltak ott félredobva, mintha kora tavasz lenne. Bahart-os sétahajó sehol, ellenben giccses kalózhajónak épített motoros vitorlások jöttek sorba egymás után a a kisgyerekekkel mindenféle hülyeséget üvöltöztetve...
A Csongor nosztalgia hajóra nyáron nincs szükség??? Nem termelne egész nyáron bevételt???? Na ne már....
Akali ex Ederics motorost már árulják...
Ha most lesz Balaton-átúszás, akkor lehet az egész balatoni hajóközlekedés leáll, ha ennyire kispóroltak minden hajót.
De még lehet ennél is mélyebbre süllyedni, hisz még van 1-2 viszonylat, ahol járnak hajók...
A balatoni hajózás a legsötétebb napjait éli jelenleg. Vérlázító, hova süllyed/t ez a szolgáltatásnak nevezett valami, vagyis inkább semmi.
Főszezon kellős közepe van, jelenleg 7 darab hajó áll kihasználatlanul, feladat és személyzet nélkül Siófokon, ezek legtöbbje a tavalyi főszezonban még napi szinten közlekedett a tavon. A többi hajó sem megy sokkal többet, ha azt mondom, hogy a menetrendi kínálat a béka segge alá süllyedt, hazudok, mert annál sokkal-sokkal lejjebb. Programhajók terén ugyanez. Az elkótyavetyélt üzletágakról nem is szólva...
Sok mindent lehet a vírusra fogni, ezt ebben a formában nem. Vagyis igen, mert a birkák benyelik, de aki egy kicsit is a dolgok mögé lát, vagy van valamennyi rálátása a cégre, a cég múltjára, működésére, az láthatja, hogy nagyon durva szintű célzott lezüllesztés megy a társaságnál. Szerintem lassan a lejtő legaljára érünk. Szomorú és felháborító is egyben.
Igazságból szegény Pedrofont akartam megnyugtatni, hogy ilyen szép képre és hajóra csak az adhat mínuszt, aki kifogásolja az ilyen kedvezményes hajózást. Volt ilyen itt.
Abszolút kell támogatni az ilyen hajózást, ami valóban segíthet sok más ágazatnak, településnek, munkahelynek, stb.
Szentedre-Visegrád hajó telt ház. Szentendrén lehetne jegyárusítás, mivel nagyon sok az érdeklődő. Jegy automata kriminálisan üzemel . A hajó érkezésével jött egy hölgy és ponton non lévő pénztár helységet kinyitotta fölöslegesen. Mivel a hajón adták ki a jegyeket a büfében . Sorbaállás megint és tömeg. Hajó 11.45 kor indult,de már 10 órától sok érdeklődő volt. Jó lenne ha Szentendrén már 10 órátol lenne egy információt adó személy meg jegy árusítás.
Egy másik régi, de érdekes fotó 1932-ből a Dunán. Az orr tele van utassal. A svájci gőzhajóknál is. A hajók ezen klassz részét elzárták mindenhol az utazóközönség elől. Talán felülvizsgálandó.
Őszintén szólva Pont Vácig a nagyág az átlagutazónak unalmasabb. Onnan kezdődik a különlegesen szép szakasz. Ráadásul szerintem lényegesen nagyobb utazóközönségre számíthatnak. Kár hogy olyan messze van a pályaudvar a kikötőtől, ellentétben Siófoktkal, Luzernnel.
A vasút jegypénztáraiban is lehet MAHART napijegyeket vásárolni július 24-től.
Július 24-től a MÁV-START személypénztáraiban is lehet a MAHART dunakanyari járataira napijegyet vásárolni.
Az 500 forintos napijegyeket a Dunakanyar körjáratra, a Szentendre–Visegrád, Zebegény–Esztergom illetve Vác–Visegrád viszonylatokra lehet megváltani.
A hajójáratokon 200 forintos plusz jegyekért kerékpár és kutya is szállítható.
A napijegy az utas által meghatározott naptári napra (00:00 – 23:59 óra között) érvényes, amely a rajta megjelölt napon és járattípuson korlátlan számú utazásra jogosítja annak felmutatóját.
A felsorolt jegytípusokon túl díjmentes regisztrációs hajó jegyek is rendelkezésre állnak a 2 éven aluli gyermekek és a KAJLA útlevéllel rendelkező kisiskolások részére.
Akkor azonnal bezárni mnden színházat! MINDEN támogatást mindenhol, mindenre megszüntetni!
Na ilyen a demagógia. Országos, tömegeket érintő költségeket, amelyek az államháztartásban annyit játszanak mint nekünk évente egy kifli, lebontani magánszemély szintre. Lehet hogy 50 Ft-ot is kitenne. EZT kell sajnálni a Dunakanyar felfuttatásához?
Továbbá vannak ennek hozadékos előnyei, mert jobban prosperálnak az állomáskörnyéki helyek. Is. Meg van munka, nem kell segélyt fizetni. Szerintem az ő megnövekedett bevételük máris ellensúlyozza és az 50 Ft-ból is csak 20 Ft marad végezetül/kopoltyú. Egy hajós oldalon kár ilyen különlegesen magas fukarkodással élni. Szerintem.
Tegnap két különleges csurmát láttam. Valószínűleg a komáromi hídépítésről jöttek. Íme az első a ZSOMBOR és tolatmánya, melynek része a régi esztergomi ponton is:
https://www.hajoregiszter.hu/hajoadatlap/hable_ny/2708 6,40, de az a legnagyobb szélesség. Talán kerekek nélkül 5? Mert akkor valóban megvan a 2,60-as difi. Több mint duplája. Ha oldalról hasonlít is, de ilyen eredeti keskenységgel nem lehetne ma valóban hasznossá tenni.
"– A másolat az eredetinél 20 centiméterrel rövidebb és 2,60 méterrel szélesebb. Ez a hajó 19,8 méter hosszú, a legszélesebb pontja a lapátkerekeknél pedig 6 m 20 cm."
Lehet, hogy a fényképek perspektívája csalóka, de nekem úgy tűnik, hogy ha az eredeti 2,6m-el keskenyebb volt akkor alig volt szélessége.
A KÖTIVIZIG-nek újra van KISKÖRE nevű hajója. Többet sem tudok róla. Ha kell, utána járhatok és a regiszter szerkesztőjének nagyobb felbontásban elküldöm a képeket.
Szerintem az Olvtárs úgy értette, hogy 2 katamarán (Füred, SFK) ÉS a Szemtmiki meg a Szigike járt az elmúlt hetekben keleti medencét. De majd Ő megmondja.. :-)
Sokat néztem a Siófok-Füred hajójáratait az elmúlt hetekben kukkerrel. Mindig a két katamarán, a Szigliget és Törökszentmiklós ment. Földvár felől meg az orosz.
A Kelént csak egyszer láttam, most szombaton délben egy füredi vitorlásversenyen, szerintem lelátóként.
Szemköztről többször láttam a Jókait és Kisfaludyt sétálni, míg Siófokról a két török "kalózvitorlás" mellett a Csobánc sétált.
A korábbi időszakokhoz képest elég visszafogott választék mindkét parton.
Érdekes a 800LE-s attrakció motorcsónak szökdécselése, egyszer kipróbálnám. Sajnos nagy zajjal jár a part felől. Még Zamárdiból is hallani, de Széplakról már szerintem zavaróan erősen.
Ezt a menetet láttam szombaton 17 óra körül Szigliget - Györök között az északi-partról, de fényképező nem volt nálam, de látszott, hogy nem a Sió lehetett. Ez a Góliát valami felújított önjáró uszály? Mit lehet róla tudni? Nekem teljesen új, hogy ilyen is van a Balatonon.
Akkor csak hozzam nem jutottak el az informaciok. A visegradi forgalomiranyito mindenesetre nem segitett a helyzetemen de ezek szerint ez csak egyeni problema volt.
Ehhez képest nagy tömegek voltak, es a Hunyadi a késes miatt ment egy plusz kört, így mindenki felfért, szerintem tök jó, hogy volt mentesítő, es a csatlakozasokra is figyeltek. A nagy késés az erős érdeklődés miatt volt. Remekül sikerült program volt.
Dunakanyarban kisebb fajta káosz volt ma, Hunyadi nem tudta tartani a menetrendet, kb egy óra késéssel járkált. Az Esztergom micsit közelebb járt a menetrendi időpontokhoz, ezért azon volt a tömeg, a Hunyadi meg félig üresen ment, mivel hogy senki sem tudta hogy hol jár és mikor jön. Semmi utastájékoztatás nem volt, mindenre az volt a válasz hogy "nem tudom"... :(
Ezek mind remek kérdések, és jó lenne tudni a választ rá...
Noch dazu ott a sok, munka nélkül maradt dunai hajós, onnan sem lehet igazolni vendégmunkást 2 hónapra?
Át lehetne szervezni a séták / menetrendik rendszerét, hogy egy hajó többet pörögjön, és ne legyen a két terület olyan szigorúan elválasztva (tarifa szempontból sem!)
Az egésznek olyan nem akarásnak nyögés a vége jellege van.
A döntéshozók kb. legszívesebben megtartanák fixre a Siófok-Füred-Tihany, Boglár-Révfülöp meg a Fonyód-Badacsony járatokat...
Az algásodás ellen próbálnak majd meg dolgozni valamit (felsőbb utasításra) a BAHART emberei a Fekete Flottával, és azért áll meg a Héviz, mert kell az ember a Góliátra Elevátorra stb. ehhez a munkához...
Röviden ennyi a keresett összefüggés a 2 dolog között.
"Ugyan a több kikötőt érintő útvonal bevezetésével a menetidő meghosszabbodik, de jó hír, hogy az eddig alkalmazott jegyárak megmaradnak az érintett települések között."
Azért ez már a pofátlanság csúcsa. Ezután jöhet a MÁV azzal, hogy a sok helyen megálló személyvonatokon a viteldíj nem drágább a gyorsvonaténál. Pedig az előbbin sokkal tovább tud melegedni az utas. Sőt a BKV sem kér a gyorsjáratokénál magasabb viteldíjat a normál járatokon.
A 60-as évek első felében kitalálták, hogy a Tamási - Nagykónyi - Értény - Koppányszántó - Törökkoppány autóbuszjárat csak egyik irányban érintse Értényt. Így az Értényből Tamásiba utazókat ingyenes autóbuszkirándulásra vitték Értény elág. (Eledény puszta) - Törökkoppány oda és vissza útvonalra. Ugyanis a Tamási - Értény illetve az Értény - Tamási út viteldíja azonos maradt. De senkinek sem jutott eszébe jó hírként kommunikálni azt, hogy az Értény - Tamási autóbuszút menetideje kb. 40 %-al megnövekedett.
Csak egyszerű hajózást kedvelő utas vagyok, tegnap épp a K járattal mentem. Keszthelytől 12-en, Györöktől kb. 25-en voltunk. Most, hogy Máriáról nincs közvetlen járat Badacsonyba, legtöbben gondolom az átkelőről szálltak át. Nem tudom, lesznek-e ennyien ha megszűnik az átkelő.
Délután a J járaton számolták az utasokat, ha jól értettem, Tihanynál 57-en szálltunk fel, Almádiban 39-en le. Szégyen, hogy így megcsonkították.
A tavalyi szezonzáró J járatról tettem fel két gyenge minőségű videót, dokumentum-jellege miatt.
Nekem az tetszik benne a legjobban, hogy a meghosszabbodott menetidőt ingyen adja a cég, és nem kell érte többet fizetni. Ez a győzelmi jelentés, egy kommunikációs bravúr.:-)
Milyen szép és jó is lehetne a Balatonon egy hasonló műszaki és esztétikai színvonalon felújított/karbantartott Beloiannisz (Balaton) motoros, akár napi menetrendi forgalomban..
Hogy mit minősítenek közszolgáltatásnak az egy jogi kategória, ami az utast rohadtul nem érdekli.
Egy állami nagyvállalat feladata (ez esetben), hogy szolgáltasson valamit (=valami jót) a köz számára, és ekkor pedig az üzemeltetőt nem kell hogy érdekelje, hogy az 500 Ft-os jegyárnak 400 vagy 600 a fedezete. (HA 1000-2000-stb, akkor már igen, mert az a köz pénzének durva szórása, de itt ez esetben vélhetően nem tartunk.)
Pont ez a nem (vagy csak részben) piacosítható közjavak / "köz szolgáltatások" lényege. Hogy (bizonyos mértékig) NEM KELL figyelni az utastól beszedett viteldíj nagyságára, hanem az a cél, hogy minél többen részesedjenek belőle.
Érdeklődéssel olvasom az információt, amelyet megosztottál! "A Dunán, a Duna kanyarban most megpumpolták az egyik turisztikai alapot, pár száz millióért."
Légy szíves, áruld el, hogy ez az információ honnan származik? Milyen alapot "pumpoltak" meg?? Érdekelne az is, hogy melyik volt az az állami tisztségviselő, aki szerinted a sejtelmes "akármilyennevű alapból, közpénz" utalt. Ezek kemény szavak, még az index fórum (majdnem) mindent eltakaró leple alatt is... Ráadásul, szakmailag sem stimmel, amit mondasz, baromira nem! A Dunakanyarban a hajók elég szép utasszámmal dolgoznak, a napi 1000-2000 eladott jegy - ha kicsit is belelátsz a szakmába, magad is tudhatod - fedezi a hajók költségeit. Nyilván hétvégén tömeg, hét közben meg gyengébb. De ha csak napi 500 utast számolsz is átlagban, az akkor is 250.000 forint. Hétköznap 6, hétvégén 8 óra hajózásért. Ez még az "állami mamut" cégnél is simán fedezeti határon felüli bevétel... Továbbmegyek: úgy vélem, a hazai hajótulajdonos illetve hajóüzemeltető cégek bármelyike örülne, ha a hajója fixen hozna neki napi 250 ezer forint bevételt. Még akkor is, ha esetleg csak önköltség felett kicsivel termel. És ráadásul az is látszik, hogy az "500 jegy" elmélet nem is fedi a jelenlegi helyzetet!
Vagy úgy véled, hogy a hétvégére azért küldik fel a Hunyást, mert épp nem akadt a kezükbe másik hajó? Persze, hogy nem emiatt, hanem azért, mert azt tapasztalták, hogy a Moszkvát már kinőtte az utazóközönség! Egyébként meg, hála az égnek, végre van hajózás a Dunakanyarban. Az lehet, hogy csak azért, mert hogy az emberek az utazási bizonytalanságok miatt most inkább itthon vannak, és keresnek valami közeli programot, de hát a lényeg, hogy hajóznak. Szerintem. De érdeklődéssel várnék pár tényt, ami cáfolja az általam elmondottakat...
Mivel a folyami és a tavi hajózás - általában - NEM közszolgáltatás, így tényleg figyelni kell (más fuvarozókkal ellentétben) az utastól szedet viteldíj nagyságára.
Nincs állami költségtérítés.
A Dunán, a Duna kanyarban most megpumpolták az egyik turisztikai alapot, pár száz millióért.
És nyertek.
Ami nem baj.
Az ilyen állami alapok (közpénzek) erre is vannak .
Tehát nem a közszolgáltatási költségtérítés (veszteség kiegyenlítési) alapból futja/fussssa a Dunakanyari műsorra hanem egy másik alapból.
A budapesti vonali hajókázás, déakárhányas átkelők költségeinek kb. 80-90%-t se az utasok fizetik.
Bárhol indítható menetrendszerinti hajó ha kerítünk egy olyan állami tisztviselőt, aki az általa felügyelt akármilyen nevű alapból (közpénzből) hajlandó átutalni számunkra annyit, hogy a nulla +3%-ra kijöjjünk a hónap végén.
Meglepő, hogy a nagy gőzös a Zürichi tavon mindössze 6 főnyi legénységgel üzemel. Kapitány, kormányos, 2 matróz, 2 gépész. Plusz a konyha, de az más tészta. Meg gazdaságosabb 180 fokon tartani a bojlert és onnan 300-ra felfűteni, mint kihűlni hagyni. És sok egyéb infó.
Én azt halottam, hogy megkezdik az elbocsátásokat a Vikingnél, de csak úgy részlegesen, finoman. A Viking állítólag 2022-es indulásban gondolkodik. Talán azért van így, mert náluk a nagyon előre foglalás a jellemző, és idén nem foglal senki 2021-re. És mert ők főleg amerikaiakat visznek. A Croisi most szeptembertől szeretne menni, de nagyon megfogytak az utasok, így ez is kétséges.
Szerintetek mi lesz a sorsuk? Megvárják, hogy jöjjön a fellendülés, vagy elkezdik eladogatni őket, mint ahogy a thetube által linkelt cikkben is írják? Nem tudom, mennyire lenne kereslet most ilyen hajókra? Mi van most a személyzetekkel? Rengeteg embert jelent. Elküldték vagy tartják őket? Ti mit hallottatok?
Ezért írtam, hogy nem vetem el ab ovo az ötletedet.
De azt tudjad, hogy a 29-es vasútvonal, szezonon kívüli időszakban, vonatonként ritkán szállít 40 főnél többet egy vonaton.
Sőőőt.
Ebből a 40-ből vond le azokat, akik NEM jönnek tovább Akarattyánál, tehát őket nem hajóztathatjuk át a Balatonon, mert céljuk valamelyik északi parti település.
Áthozhatjuk bármelyik vonat vonat utasait a tavon hajóval, de ez - valószínűleg - 10-20 utast jelentene hajónként, szezonon kívül.
Kurrens időpontban, naponta egyszer vagy kétszer (mondjuk vasárnap délután) lehet, hogy 50-70 főt is.
Én a 29-es vasútvonal, őszi téli leállítása alatt közlekedtetnék átkelőket déli parti vonatokhoz csatlakozva.
--------------------------------------------
Meggondolandó ötlet.
Balatonfüred vasútállomás - Balatonfüred hajóállomás kb. 1100 méter gyalog.
Csomaggal is.
Gyerekkel is.
Meglehet azt is csinálni, hogy a Tapolca felől Balatonfüredre beérkező vonatról nem a vonatpótló buszra száll át az utas hanem először egy olyan pótló buszra mely leviszi a hajó állomásra.
Onnan áthajózik Siófokra.
Siófokon már csak kb. 850 méter séta a hajótól a vasút.
Nem tudom, mi minősül kopasztásnak, de az 500 Ft-os ár csak állami kiegészítéssel lehet gazdaságos. Vagy ez egy politikai döntés, és a veszteséget másból fedezik (idén fedeznék). Ilyen árral egy Moszkvát képtelenség menetrendi üzemben tartani.
Nagyon örülök neki, hogy egyrészt rájöttek arra, hogy a séta és a menetrendi hajózás nem két egymásnak tökéletesen ellentmondó dolog, másrészt azon állami cégeknél, hogy elvileg a cél a magyar utasok számára minőségi program nyújtása, (és nem a külföldi csoportok kopasztása), ott vékonyabb ceruzát kell használni.
Ahol ennek Budapesten egyértelműen jelentősége van az leginkább a belvárosi szakasz. Ott pedig ég óvjon a P+R-től. A Ferenciek tere metrónál sincs, mert minek?
Ha forgalmilag, műszakilag ki lehet húzni a ritkábban lakott elővárosokba, ahol az autós ráhordásnak helye van, ott akár parkolóház is lehet.
Sok igazsága van a hölgynek. Lenne benne fantázia, de ahhoz, hogy egy hasonló koncepció alternatíva lehessen Budapesten, sok minden kellene: pl. megfelelő hajók, parti és kikötő infrastruktúra, P+R, ki-beszállítás logisztikája, de legelőbb is egy reális üzleti terv, amiből kiderül, hogy a megvalósítás és a működtetés mennyibe kerülne. Szvsz. üzleti alapon nemigen menne, de állam bácsi, a főváros, vagy tömegközlekedési vállalat megvalósíthatná, mert náluk talán a társadalmi hasznosság is számít, és tudnának egy ilyen projektre forrást biztosítani/szerezni. Pár évvel ezelőtt alakult nálunk is egy klaszter a belvárosi és az agglomerációs vízi tömegközlekedés hajóparkjának fejlesztésére. Az elképzelésük, beleértve a hajó tervet is, talán nem volt elég kidolgozott. Nem tudom, végül hova futott ki a dolog, de van egy sejtésem….
HA kieset Tihany-Boglári járat, akkor letehet volna pótolni. A Földvári hajó elment volna Boglárig. És vissza gép menet. Természetesen Földvár bemenetel. Máig napig nem értem mért nem meggybe Földvára + egy járat lenne Tihanyba.
Az a szomorú, hogy a meghagyni szándékozottakból is 2 hajó kiesett tegnap, tartalék meg ezek szerint nulla, pedig már ott tartunk hogy egy orosz is tartalékos.
Hadd vitatkozzak ezzel. Az 1850-60-as években egy AB-matróz hetibére 12s-15s között volt. Egy Európa-Ausztrália-Európa útra 28 hetet számolva egy matróz bére 21 font körül volt egy útra, plusz a fedélzeti ellátás költsége. A megadott értékekkel számolva és feltételezve a teljesen rakott körfuvart, a 10000 fontos fuvardíj mellett azért szabad szemmel láthatóak voltak a személyzet költségei is.
A tonnaértékek sem egyértelműek nekem. Milyen tonnák ezek?
A németeknek volt egy bark zsákmányhajója az első világháborúban. Valamelyik csendes óciániai szigeten végezte, mert egy tájfun partra sodorta a javítás alatt álló hajót.
A klipperek sok vitorláját nagy legénységgel kezelték. Az utánuk jövő vastestű generációk vitorlázat típustól függetlenül kisebb legénységgel, de javított vascsörlőkkel a nagy erőket tudtak kifejteni. Végül is a kikötésekhez, esetleg csatornákon (Panama, Szuez, Kiel ....) vontatóhajókat kellett igénybe venni. Ez növelte a költségeket. A drága darab áru helyett maradt az olcsó tömeg árú pl guánó, szén, építőanyag.
Ma kb úgy lehet egy 2 hetes adriai túrán számolni, hogy a fele dízel szél.
Viszont a legutolsó, óriás vitorlások (4-5 árbócos) között is volt hossz- és keresztvitorlázatú. Sőt, a megmaradtak is szinte miond keresztvitorlázatúak.
Valamelyik magyar könyvben írják, hogy egy 3 árbócos, teljes vitorlázatú hajó (nave) személyzete 17-18 fő volt, egy bark személyzete 14-15 fő - vagyis egy váltással kevesebb.
Legtovább a teljesen fém testű barokk szolgáltak, a 2. VHig. A háború bezavart biztosan, ezért volt meg viszonylag sok vítorlas Ubootoktol megtorpedozva.
Klipperek veszélyesek voltak, legalábbis én arra gondolok, mert szinte az összest átalakítottak barkokka. A híresek mind az indiai óceán viharaiban vesztek oda.
(Na, igen, a gőzgép... De a vitorlás nem kér szenet! :-) "Csak" munkaerőt, de szerintem a klippert üzemeltetni lényegesen olcsóbb lehetett, mint egy gőzhajót. Valahogy mégis az utóbbi lett a nyerő.)
Jelenleg nem vagyok tulajdonosa kishajónak és vezetői jogosultságom sincs.
Azonban lehetőségem lenne, olcsón hozzájutni egy kiránduló hajóhoz. A hajólevél szerint 1db benzinmotor alkotja a főgépet, de jelenleg azonban 2 db kisebb teljesítményű üzemképtelen benzinmotor található a hajóban. Lehet én nézem rosszul a hajólevelet, mert csak gyártó van és egy sorozatszám. Arra kérnék iránymutatást, milyen jogszabály vonatkozik a főgép cserére. Mit lehet beépíteni és mit nem. Olyanra gondolok, hogy pl benzines személy gépjárműbe nem tehetek diesel motort, vagy tehetek csak javuljon a környezetvédelmi besorolása stb.
Egy tonna vitorlás-kapacítás megépítése az 1850-es években kb. 30-33 angol fontba került (akkor sokkal többet ért a font!) Azaz egy 1000 tonnás vitorlás 30000 font volt. Egy tonna áru elszállítása Ausztráliába vagy Távol-Keletre kb. 5 fontba került. Azaz a bevétel (amihez képest a személyzet bére elhanyagolható volt) kb. 7 út során (3,5-ször oda-vissza) behozta a beruházás költségeit. Persze volt olyan hajó is, ami ezt nem érte meg, mert még előtte megsemmisült.
A klipperek többe kerültek, de gyorsabban mentek és ezért felárat számolhattak fel. A korai gőzhajóknál pedig a rakomány jelentékeny része a saját üzemanyag volt, a szén. Ezt lehetett sűrűbb "tankolással" csökkenteni de az az eljutási időt növelte. Aztán nőtt a hajók mérete és a gőzgépek hatásfoka...
Egyetértek, a Dunakanyar egy csoda. Én speciel fentről is imádom, kis családdal többször megmásztuk a Hegyes-tetőt. A Júliánus kilátóból páratlan a panoráma, a Szentendrei-szigettől a Helemba-szigetig ellátni, szemben a Visegrádi-hegység és a Pilis, mögötted a Börzsöny. Persze oda nem jár hajó, bár a Passnave nagyot kaszálhatna egy innovatív léghajó járattal, ugyanis meglehetősen meredek és embert próbáló az utolsó szakasz-:)
A magyarországi Duna-szakasz szerintem leglátványosabb része. Azt pedig már régen megtapasztaltam, hogy az ilyen szép folyószakaszokat érdemes megtekinteni mindkét partról és a vízről is. Mert mindenünnen máshogy szép. Mivel nem túl hosszú, így gyerekkel utazva, vagy kisebb érdeklődés esetén is élvezetes ennyi hajózás.
A minapi (hétköznapi) vonatpótlózáskor láttam, hogy mindkét irányban szép számú utassal mentek a Moszkvák.
Egyértelműen látszik, hogy minden ami "kis", az nem kell a cégnek - legalábbis a menetrendi hajózást illetően.
Nem kellenek olyan járatok, amelyeken potenciálisan nem utazik "sok" (mondjuk legyen 100+) ember, ennélfogva nem kellenek "kis" hajók, és nem kellenek kisforgalmú kikötők.
Utóbbit illetően Csopak* egyelőre maradni látszik, viszont fű alatt kikerült Tihanyrév.
(* egy balatoni mércével nézve is kifejezetten gazdag településről van szó, tehát akadhatott érvük a meggyőzésre)
Az egésszel nem is lenne gond, ha egy piaci alapon működő vállalkozásról lenne szó. De ugye azt hallottuk évtizeden át, hogy azért jó az állami tulajdon, mert akkor a "köz" érdeke lesz az elsődleges, és nem a profit szempontok.
Elgondolkodtató, hogy valaha komplett iparág volt a vitorlással (scuner, klipper, stb.) történő teherszállítás. Sokan és jól megéltek belőle + rengeteg embernek adtak munkát.
Nem költöttek üzemanyagra, kenőanyagra, alkatrészekre, gépészre, (stb.) nem is szennyezték a környezetet.
Szerintem jobban átgondolva ma is működőképes lenne az ilyesmi. (Nem ekkora hajókkal, mint a cikkben. Minimum akkorákkal, mint hajdan az "Onedin család" filmsorozatban. :-) )
Kétségtelenül érdekes, főleg amíg csak az ökosznobok gazdagabb részének kávéellátása alapul ezen a technikán. Ez egy roppant élőmunka-igényes megoldás, amíg hobbiból csinálják addig ez még működhet is. Nekem az ilyen vissza-a-természethez projektekkel mindig az a bajom, hogy a lelkes résztvevők aligha vállalnák azt, hogy teljes aktív életükben csak és kizárólag ezt csinálják. Tehát például a környezetbarát rakodóemberek hordanának-e zsákot negyven éven keresztül, az év kettőszázötven napján nyolc óra hosszat.
Másrészről, a géperejű áruszállítás legkisebb karbonintenzitású módja a tengeri szállítás. Ahol az ebből adódó légnemű károsanyag-kibocsátás igazán gondot okoz, a lakott szárazföldek közelében, kikötőkben, ott a legkevésbé használható a vitorlás hajtás.
Reméljük az utasszám bővülés nem lesz jelentős, így az év egészére olyan drasztikus visszaesés várható, hogy jövőre újabb kemény takarékossági intézkedésekkel fogják megmenteni a céget. Szép tőlük. És hogy ebben a szorult helyzetben meg még új kompokra, meg nemzeti színben pompázó üveghajókra is fogja futni, hát mindenképpen le a kalappal.
A mostani útvonalakon bővítenek, és további járatokra is lehet számítani:
K (Keszthely-Badacsony),
N (Lelle-Badacsony,
L (Földvár-Tihany),
H (Boglár-Tihany),
J (Almádi-Tihany) (sajnos kevesebb kikötőt szolgálva, és nem is minden nap).
A hajóbeosztás újdonsága a katamarán flotta visszarendeződése a 2014-ig fennállt rendszerre, azaz a Füred ms-sal utazhatunk keleten, a Badacsony csinálja a fonyódi átkelőt, a Siófok meg megy Lellére.
Sajnos a megszokotthoz képest szűkebb lesz a kínálat, és egy része kimondottan fájó, mert 4 kikötőből talán sosem hajózhatunk már... Persze minden változhat, és talán fog is.
Séták is bővülnek, nagyrészt a szokásos (tavaly megszokott) minden, de érdekesség, hogy idén az első pár napban Badacsonyból a Csongor fog sétálni.
Gyerek- és bulihajók is szűkebb kínálattal indulnak, de legalább most már indulnak, lesznek...
Lehet azon vitatkozni, hogy mi indulhatott volna hamarabb is, meg mi lehetne máshogy, de legalább lesz egy egészen baráti főszezon, még ilyen körülmények közt is.
Igazságtalan vagy, P-V van az négy vonal és 5 hajó is. Kíváncsi vagyok, vajon ismét a menetrendek.hu tudja-e rosszul, de szombattól 10:40,13:40,15:40,17:40 indulási időpontok szerepelnek a nem is oly távoli múltban már május elejétől menetrendben szereplő Balatonföldvárról. Ezzel az előrelátó tájékoztatással persze további utasszám bővülésre is számíthatnak.
"Vonatpótlásról van szó, de egyáltalán nem számít, hogy valaki vonattal érkezett-e odáig vagy sem, sőt, még vonatjegyet sem kell felmutatni azért, hogy feljuthassunk a fedélzetre."
A Szabadság híd és a Rákóczi híd között nagyon kínálkozik a hely a kabinosoknak. Persze mindenki a kapu előtt szeret leparkolni, vagyis a Lánchídnál, de ezt már a harmincas évek végén is szabályozták. (akkor az Erzsébet híd alá zavarták a nemzetközi járatokat 37 v. 39-től)
Minden komoly kikötőváros szabályozza a szállodahajók kikötését. Pl. Velence, Istambul, Barcelona. A Bálna szerintem is optimális megoldás lenne, remélhetőleg a mostani tutyimutyi városvezetés nem tesz keresztbe.
Pont ott nem dübörögne semmi, mivel ahogy írtuk, a terület közművesített és az árvízszint felett van, tehát a parti áram rácsatlakozás infrastruktúrája minden további nélkül kiépíthető, míg pl. az autóforgalom számára nyitott alsó rakpartok mellett az számos technikai problémát vet fel (pl. korábbi próbálkozás a budai oldalon).
A szóban forgó partszakaszon már most is állnak meg kabinos hajók, egy ponton bekötési lehetőséget kivéve, de mivel ott magaspartról van szó, a hajók egyáltalán nem takarják ki a kilátást, ha a Bálna teraszán ülsz, vagy a sétányon lófrálsz.
Az épület olyan karakteres, hogy a jelenleg szinte észrevehetetlen nki. hajóállomás helyett, méltán lehet Budapest, mint a leglátogatottabb folyami személykikötő terminálja, azon kívül funkcionálisan is alkalmas a felsorolt feladatok kielégítésére, míg más korábban oda álmodott funkciókra nem.
A terület közlekedési infrastruktúrája jó, a belváros gyalog, taxival, villamossal, sőt BKV hajóval is elérhető (kerékpárról ne is beszéljünk-😊), van mélygarázs, s a kirándulóbuszok parkolása, illetve utasfelvétele is megoldott a forgalom zavarása nélkül.
Nyilván nem fog elférni ott az összes kabinos, de gondolom a cél az, hogy a belvárosból minél inkább kiszorítsák őket, erre vonatkozóan már számos ötlet felmerült az elmúlt évek során. Vannak jó lehetőségek még a Szabadság híd alatt máshol is. Egyébként a jelenlegi helyen a buszos utas ráhordások már most problémát fognak okozni, mert hétvégéken le van zárva a pesti alsó-rakpart.
Nem tudom miért utálod ennyire a kabinosokat? Joguk van nekik is a Dunához! A számuk vélhetően csökkeni fog egy időre, de eltűnni biztosan nem fognak.
Az a szakasz az utolsó pesti belvárosi Duna szakasz, ahol ki lehet ülni és/vagy lehet sétálni, egyik irányban a Dunában gyönyörködve, a másik irányban meg anélkül hogy bármi az ember pofájában dübörögne, legyen szó autóról, buszról, hévről vagy akármiről.
Remélem, a jövőben kevesebb kabinos lesz, és a kérdés úgymond magától megoldódik.
Valóban, ez áll az MHE anyagában: "Javaslatunk szerint a szállodahajók kikötését a belvárosból (pl. a jelenlegi Belgrád rakparti pontonokról) nem kizárva, de inkább a Szabadság híd alá terelve kellene megoldani, lehetővé téve a Nehru parknál az autóbuszok vízpart közeli megállását. Ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy a CET, illetve az előtte lévő Szabadság híd – Petőfi híd közötti rakpart lenne a legalkalmasabb hely egy új szállodahajó terminál/nemzetközi hajóállomás kialakítására. Ez a terület még elfogadható közelségben van a belvároshoz, megfelelő panorámával rendelkezik a Duna felé, a lakóházak távol esnek a partfaltól, illetve túlnyomórészt közintézmények vannak a környéken, van hely a buszok fogadására, közművesített a terület. Maga az épület alkalmas lenne az utasok és hajók kiszolgálásához kapcsolódó ügyintéző irodák kialakítására, idegenforgalmi, vendéglátó és kulturális intézmények befogadására."
Bár azóta is jelentősen nőtt a hajók száma, az Erzsébet híd és a Petőfi híd között nem férnek el. Ugyan még egy ponton elférne a Bálna mellett.
A tulajdonos cég csődben, a hajón banki zálog és a szerb állam új jégtörőt venne, nem ezekben a régiekben gondolkodnak. Ez tipikus esete annak a mentalitásnak, amikor valaki sokra tartja valamijét, nem adja el, vár, vár, amíg az a valami el nem pusztul.
Szép lassan indul a szállodahajó szezon, ma érkezik az első kabinos, de este megjött Romániából VIVIENNE, aki RIVER CONCERTO volt tavalyig. Jelenleg az Újpesti-őböl védelmét élvezi:
Nagyon logikátlan hogy pesti-állomáshelyen van jégtörő,motort ott készítik és felviszik a Balatonra a hajót és a motort és ott szerelték volna bele. Utána visszavitték volna a motort is.