Keresés

Részletes keresés

4ndr3w Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2655
Jó látni, hogy többen is próbáltok segíteni! :)

Én azt olvastam egy másik topikban (és hallottam is máshonnan), hogy az APEH tudni fog a kintről kapott jövedelmemről, ugyanis ki kellett töltenem és elfaxolnom a kinti brókercégnek egy bizonyos W-8BEN formanyomtatványt, amiben nyilatkoztam, hogy magyar állampolgár vagyok és itthon kívánok adózni. Ez alapján - a kettős adóztatást elkerülő egyezmény értelmében - az Internal Revenue Service (IRS) állítólag elküldi az APEH-nek, hogy mikor és mennyit kerestem kint... :(

Kontrétan az Adózás NYSE részvények után (5)-re gondolok. Szóval lehet, hogy csak érdemes lenne haladákot kérnem? Ha megkapom, mennyi időre szokták megadni?

Előzmény: zsanna (2654)
zsanna Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2654
Most inkább semmit, mert ilyen esettel még nem kellett foglalkoznom, de majd holnap megpróbálok én is utána nézni. Az biztos, hogy most ne fizessen semmit, mert az éves bevallásig nem is derül ki az esetleges fizetési kötelezettsége.
Előzmény: Sophie.C (2653)
Sophie.C Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2653
A pótlékot valóban előre kiszabják, mert muszáj, benne van az adózás rendjéről szóló törvényben, de a legrosszabb eset az, ha a jegybanki alapkamat kétszerese. Ha az esedékesség előtt kérik, akkor mindíg csak jegybank alapkamat, illetve méltányolható esetekben akár el is tekinthetnek a késedelmi pótlék kiszabásától. Biztos erre megvan a rendszerük, hogy mikor mit enged(het)nek és mit nem.

Mit szólsz a vételi opció előlege kérdésre?

Előzmény: zsanna (2652)
zsanna Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2652
Két témához szeretnék hozzászólni. Az egyik JUDY-é: szerintem, ha van nyugdíja az adósnak, először abból tiltanak, illetve tiltatnak le valahány százalékot.
A másik a fizetési haladék. Én már kértem, pótlékmentesen, a halasztást meg is adták, de rögtön kiszabták és előírták a fizetési haladék időpontjára a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő pótlékot (tehát gyakorlatilag a késedelmi pótlékot).
Sophie.C Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2651
Én is így értettem.
Akkor egyről beszélünk, majd még nézzél be, hogy lássad, a többiek mit mondanak.
Előzmény: 4ndr3w (2650)
4ndr3w Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2650
Köszi az infót! Ha így van, akkor azt hiszem, hogy egyszerűen nem fizetem be most, csak később, ha már eldtam.

Egyébként egész pontosan opciót kaptam 100 db részvényre 2000.aug.1-én, amit 2001.aug.1-től kezdve érvényesíthetek 1 éven keresztül.
Ez azt jelenti, hogy a érvényesítés (eladás) pillantában lévő értékből le kell vonni a 2000.aug.1-i értéket, és a különbséget kapom meg, vagyis a nyereséget azóta.

Előzmény: Sophie.C (2649)
Sophie.C Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2649
Nem is. Összeállt.
Valószínűleg vételi jogot szereztél az értékpapírokra azzal. hogy csak akkor kell megvenned, ha eladtad. Értem már.

Szóval ilyenkor adóelőleget kell fizetned, de erről adóbevallás nem készül, tehát az adóhatóság egészen az adóbevallásod elkészítéséig nem is szerez tudomást róla, hogy ezt az adót be kellene fizetned. Mivel ez az adóhatóságnál így nem nyilvántartott adó, ezért arra fizetési könnyítést sem lehet kérni.

Ha nem fizeted most be, akkor majd az esetleges ellenőrzés során derülhet ki, hogy Te később fizetted meg az előleget, ezért a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összegű késedelmi pótlékot számolhatnak fel (ez jelenleg 11,25% * 2 = 22,5%)
Megjegyzem, elég ritkén kerül sor egy-egy magánszemély tétels vizsgálatára, és én még nem láttam olyat, hogy a be nem fizetett előleg miatt ezt a pótlékot kirótták volna. De lehet, hogy most kezdik, vagy revizora válogatja.

Tehát megteheted, hogy most egyszerűen nem fizetsz, de majd az adóbevallásodban ennek a kötelezettségnek szerepelnie kell, és ha még akkor sem tudod megfizetni, akkor kérheted a fizetési könnyítést. Illetve számolnod kell a fenti késedelmi pótlékkal.

De azért jó lenne, ha más is megerősítene ebben a véleményemben.

Előzmény: 4ndr3w (2647)
Sophie.C Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2648
Leegyszerűsítve: ingyen kaptál értékpapírt, amit később eladhatsz?
Előzmény: 4ndr3w (2647)
4ndr3w Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2647
Hát elég bonyolult a dolog, megpróbálom részletezni.

Nem vagyok vállalkozó, csak sima alkalmazott. Egy multi cégnél dolgozok, és egy akció keretében a cég minden országbeli alkalmazottja részvényopciót kapott a cég New Yorki részvényeire. A cég könyvelői szerint a jövedelmem itthoni törvények szerint aug. 1-én keletkezett, akkortól él az opció. Ennek alapján okt. 12-ig kellene befizenem a jelentős összegű előleget, amit a részvények aug. 1-i értéke és a júliusi MNB USD középárfolyam alapján számítottak ki. Viszont a részvények még a nevemen vannak, 2002. aug. 1-ig bármikor eladathatom őket egy USA-beli brókercéggel. Sajna a részvények értéke esett azóta, és szeretnék várni vele pár hónapot, hátha visszamegy legalább arra az értékre, ami után adózok.
Hogy tudjak mélegelni, jó lenne tudni, hogy milyen méltányosságra/késedelmi kamatra számítsak az APEH részéről. Előre is köszi a segítséget!

Előzmény: Sophie.C (2646)
Sophie.C Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2646
Egyéni vállalkozó vagy, vagy mi? (Olyan jövedelmet nemigen bírok kigondolni, ami után adót kellene fizetni, pedig még meg sem kaptad. de majd felvilágosítassz!!)
Előzmény: 4ndr3w (2645)
4ndr3w Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2645
Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy lehetséges-e az APEH-től haladékot vagy részletfizetési lehetőséget kérni SZJA adóelőleg befizetésére?
Ugyanis okt. 12-ig kellene befizetnem egy nagyobb összegű előleget, viszont azt a jövedelmet, ami miatt adóznom kell, még nem kaptam meg, és így csak kölcsön felvételével tudnám befizetni a határidőig.
Mekkora az esélyem, hogy méltányosan járnak el? Ha nem, akkor milyen összegű késedelmi díjat számíthatnak fel?

Sophie.C Creative Commons License 2001.09.02 0 0 2644
Keress meg egy jogászt, úgysem tudod magad lebonyolítani, és a tanácsadás az árban benne van.(egyébként sem lehet egy-két mondattal elintézni, gondodlom sejted)

Ha átkukkantasz a Vállalkozói számlanyitás. Hol? c. topikba, ott Pepin épp tegnap linkelt be egy csomó oldalt, ahol ezzel kapcsolatos dolgok is vannak, ott nézegessél.

ha konkrét kérdésed van, abban szívesen... Jó keresgélést!

Előzmény: bopat (2643)
bopat Creative Commons License 2001.09.01 0 0 2643
Lehet hogy OFF de mást nem találok-
Infókat szeretnék cégalapitásról, kft-t külföldi cég alapitaná MO-on.
Előre is köszi
aamen Creative Commons License 2001.09.01 0 0 2642
apeh fele vegrahajtasrol annyit, egy k. bagazsom (nemet tulajdonu kft, budapesten) ot eve nem fizet semmifele adot, de mindig mindent szorgalmasan bevallanak. a dolgozok tobbszazezer forintos fizetesre be vannak jelentve, hogy legyen rendes nyugdijuk.
regebben evente ketszer jottek, egyszer a tb, egyszer az apeh, mindig lefoglaltak mindent, amit mar az elozo evben is, most mar ugye, csak az apeh jon, nagyon rutinosan hozzak mar az elozo evi foglalasi jegyzokonyvet, megy ra az uj datum, aztan, ennyi.
a k. bagazs mindig elmondja, hogy o fizetni akar, de ker egy halasztast, azt megkapja, eltelik egy ev, ujra jonnek, foglalnak, stb.
ennek az allapotnak a k. bagazs reszerol mindossze annyi hatranya van, hogy bankszamla hijan (azon rajta van az apeh, az onkormanyzat, meg mittom meg kinek az inkasszoja) mindent keszpenzben kell intezniuk, de ezt nem kulonosebben fajlaljak.

na, ennyit az apeh vegrehajtokrol meg a fizetesi hajlandosagrol.

hali,

aamen

Előzmény: Sophie.C (2641)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2641
Szerencsére idáig még sosem fajult a dolog, illetve egyszer, de az ettől annyira különböző ügy, hogy nem összehasonlítható, úgyhogy árverezés ügyben nem igen van tapasztalatom, talán majd másnak.

Úgy gondolom, mindenképpen meg kell próbálni egyeszségre jutni. Azt írja a törvény, hogy mérlegelni kell az adósság felhalmozódásának körülményeit, valamint a család anyagi, megélhetési és jövedelmi viszonyait. Ahogy ismerem az itteni ügyintézőket, ezt igyekeznek be is tartani, nem céljuk az adós utcára juttatása, remélem felétek is ilyen normálisak.
Legalábbis addig, ahogy Te is mondtad, meg van a fizetési hajlandóság.

Az azonban biztos, hogy a fizetési könnyítés megadásához is kell valami fedezet, amiből, ha nem fizetnek, az adósságot rendezni lehet. Tehát foglalás mindenképpen lesz.

Előzmény: JUDY.. (2640)
JUDY.. Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2640
Kedves Sophie!

"Vagyontárgyak lefoglalása"??....igen.....de sajnos az emlitett embereknek, még olyan vagyontárgyuk sincs ami meghaladná az 50-e ft-ot, illetve a házuk amiben laknak, ezenkivül semmi.....akkor lehet, hogy a házat árverezik el??
Valahol halottam, hogy amig a tartozás kérelem alatt áll, illetve az adózónak van fizetési hajlandósága addig nem hajtható végre.

üdv: judy.

Előzmény: Sophie.C (2639)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2639
A részletfizetés szabályait az Adózás rendjéről szóló törvény előírásai tartalmazzák, adható, engedélyezhető fizetési könnyítésnek nevezi, de csak a főbb előírásokat rögzíti. Azt, hogy az ügyintéző kisasszonynak általában hogyan kell eljárni, azt belső iránymutatásokban rögzítették, de biztos vagyok benne, hogy különös méltánylás alá tartozó esetekben ezektől el lehet térni.

Nálunk ez úgy történik, hogy az ember megkeresi az osztályvezetőt, és megpróbál vele egyezségre jutni, és ha úgy látja, hogy így az adósság be fog folyni, akkor meg is engedi, illetve megmondja, hogy mi a max. ami az ő hatáskörébe atrtozik, és ha van más lehetőség, akkor mi az.

Ha semmi képpen nem engedélyezik a részletfizetést, illetve a megadott ütemet nem tudják tartani, ami azt jelenti, hogy az összes tartozás lejártnak minősül, végrehajtás alá vonják, ami járhat a vagyontárgyak lefoglalásával vagy a jövedelemből való letiltással.

Előzmény: JUDY.. (2638)
JUDY.. Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2638
Üdvözlet, !

Segitenétek nekem? A következő a helyzet.......
Adva van két ember aki több évtizeden keresztül, vállalkozó volt....ugye mondanom sem kell, hogy a gazdagság messziről elkerülte őket....., nos közel 60 évesen nyugdijba mentek, mert már az egészségük teljesen leromlott , rokkantak, szerencasétlenek, és nagyon betegek....
A vállalkozás amit már nem tudtak tovább vinni, tavaj év végén abbahagyták......
Van legalább 600 e,.- ft adótartozásuk, kamatokkal együtt, amire kérvényt irtak, s kérték a "tisztelt" hatóságot, hogy 2-évre engedjenek részletfizetést....., mivel a kettőjük nyugdijja nem haladja meg a 65-ezer forintot....nem igen tudják kiflizetni egyszerre, de szeretnék a tartozásukat törleszteni.....
A válasz az volt, hogy ne is zsámitsanak arra, hogy bármit is elengednek, 2 évről pedig szó sem lehet....
Tudja valaki, hogy miért nem lehet ez 2-év, csak egy?????

Ha pedig nem engedélyezik a részletfizetést, akkor biztosan nem tudják kifizetni......akkor mit tehet az adóhivatal?

Köszönöm, hogy segitetek:)
judy.

Előzmény: Sophie.C (2637)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2637
Tovább kéne olvasnod azt a rendeletet. Biztos pontosan benne van, milyen esetekben kell ez a sárga rendszám.
Előzmény: Gyedmaroz (2636)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2636
Vissza az egész, hülyeséget írtam, félreértettem egy MT rendeletet. Ott ugyanis taxatíve felsorolja, hogy kik ellenőrzhetik a menetlevelet, de nem vettem észre egy is- t, azaz nem kizárólag ezek, hanem ezek is.
Elnézést, ha valakit félrevezettem.
Amúgy ez a fuvarozás- nem fuvarozás is elég képlékeny. Mert mi van, ha szivességből elviszem egyik kollégám áruját, mondjuk egy cipősdoboznyit, az már fuvarozás?
Előzmény: Sophie.C (2635)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.31 0 0 2635
Biztos vagy benne? Mármint hogy nincsen jogalapja. Ezt a tehergépkocsis témát egy-két évvel ezelőtt jól összekavarták.
Én is láttam egy olyat, hogy a rendőrök nemtudomhányra büntettek valakit, a következő miatt:
Van két cége, egy Bt és egy Kft. A teherautója a Bt tulajdonában volt, és közben a Kft áruját fuvarozta vele, ami már közúti árufuvarozási tevékenységnek számít és sárga rendzsámot kellett volna váltania.
Előzmény: Gyedmaroz (2634)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.08.30 0 0 2634
Csak úgy, egy levegőre?
Nem dühöngök, csak kicsit. Az csinálja jól, aki le se szarja, hogy a jogalkotó milyen szar törvényeket hoz. Kollégát 30k forintokra akarta büntetni a rendőr, mert szerinte rosszul volt vezetve a menetlevél. A röhej az, hogy a rendőrnek semmi jogalapja nincs arra, hogy a menetlevelet ellenőrizze.
Előzmény: Sophie.C (2633)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.30 0 0 2633
Ne dühöngjél már! Na, léciléciléci!!!!!!!
Inkább elénekölöm Neked a Vliszuragyilaszjólacska-t. Jó???
Előzmény: Gyedmaroz (2632)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.08.30 0 0 2632
Na, itt ette meg a fene a jogállamiságot!
Előzmény: Sophie.C (2631)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.30 0 0 2631
Akkor vedd elő az SZJA törvény 5. számú mellékletének (ez vonatkozik rád, nem, de!!) 15. pontját, melynek utolsó mondata így szól:

"E törvény alkalmazásában szigorú számadású nyomtatvány az, amelyet a számvitelről szóló törvény annak minősít."

Előzmény: Gyedmaroz (2630)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.08.30 0 0 2630
Nade akkor hogyan értelmezzem a Számviteli tv. rögtön a legelején meghatározott hatályát?

A törvény hatálya
2. § (1) A törvény hatálya - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - kiterjed a gazdaság minden olyan résztvevőjére, amelynek működéséről a nemzetgazdaság más szereplői tájékoztatást igényelnek.
(2) A törvény hatálya alá tartozik a gazdálkodó.
(3) A törvény hatálya nem terjed ki az egyéni vállalkozóra, akkor sem, ha egyéni cégként a cégbíróságon bejegyezték, a polgári jogi társaságra, az építőközösségre, továbbá a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletére.

Innentől lejjebb bármit mondhat a Számviteli tv., az rám nem vonatkozik.
Naszóval, ezért hangsúlyoztam ki, hogy a kérdést mint e.v. teszem fel.

Előzmény: Sophie.C (2629)
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.30 0 0 2629
A következőt mondanám, de várjuk meg a többieket is:

Az egyéni vállakozónál is az a szigorú számadású nyomtatvány, amit a Számviteli Törvény annak mond.

A Számviteli Törvény pedig azt mondja, hogy szigorú számadású nyomtatványként kezelendők a készpénz kezeléséhez, más jogszabály előírása alapján meghatározott gazdasági események kapcsolódó bizonylatok.

Mivel a menetlevél vezetését ilyen "más jogszabály" írja elő, ezért szerintem szigorú számadás alá kell vonni, és a megfelelő nyilvántartást kell róla vezetni.

Előzmény: Gyedmaroz (2628)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.08.29 0 0 2628
A tehergépjármű menetlevél (nem fuvarozóé) szerintetek szigorú számadású nyomtatvány?
Ezt mint egyéni vállalkozó kérdem.
Sophie.C Creative Commons License 2001.08.29 0 0 2627
Ön valószínűleg jól döntött.
Üdvözlettel:
Zsófika.
Előzmény: Értelem Nyomozó Személy (2626)
Értelem Nyomozó Személy Creative Commons License 2001.08.29 0 0 2626
Kedves Sophie.C!

Sokat rágódok, de asszem nem lesz Kft., mert ugyan vannak előnyei, de hátrányai is, például autólizingnél kedvezőtlenebb, vagy az évvégi raktárkészletnél sem túl nyerő egy Kft., és ugye ez mind a kettős könyvelés miatt van.
Szóval asszem kivárom a 2003-at.

Üdv: Értelem Nyomozó Személy

u.i.: köszi a leveleket sokat segített elindulni, legalábbb tudtam értelemeset kérdezni a könyvelőmtől.

Előzmény: Sophie.C (2625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!