Ha arról beszélünk, hogy a gyártók miért használnak A helyett B-t (legyen szó bármiről is), akkor szerintem 99,99%-ban a válasz az, hogy "Mert a B olcsóbb".
Az a szemlélet, ami az autóiparban mondjuk mercedeséknél uralkodott a 60-as, 70-es, 80-as években, miszerint valóban jól átgondolt, minőségi mérnöki munkát valósítunk meg hosszú élettartamra tervezve, ahoz való anyagokkal, az már rég elmúlt. Ha meg lehet baszni az anyánkat 3 forinton, akkor hidd el, az autógyártók meg fogják.
Igaznak gondolom csak van aki személyes sértésnek veszi, más tanul belőle, van aki meg kötegszik, evvel nem tudok mit kezdeni, nem rossz szándékból jegyeztem meg.
És ugye sok helyen egyértelműen tiltják, mint írtam, nem véletlenül.
Szerintem nincs értelme egy ilyen téma kapcsán egymásnak ugrani, mindenkinek igaza van, én is használtam réz csövet, sosem volt gond, azonnal kellett egy megoldás, azóta is hibátlan. Viszonyt gondolom nem hiába használnak a gyártók vas csövet.
Inkább gyertek holnap jótékony túrázni Tapolcára, ott személyesen megbeszélhetjük ezeket az ügyeket.
Köszönöm,de megvan a Classic alkatrész katalógus ami alapján rendeljük az alkatrészeket. A cél az amit kérnek. Vannak felettem és ha azt mondják,hogy nem kell a vas fékcső akkor nem az lesz. Tudom,hogy mi a követelmény ha OT rendszámra lenne levizsgáztatva, akkor abba is belekötnek,hogy milyen alsó gatyát vettél fel aznap. Van más típus is amit felújítunk és van amit fulra restaurálunk. Én legalább is nem olyannal foglalkoznék mint holmi fékcső,hogy réz vagy vas,ennyi erőből sok már muzeális jármű nem felelne meg mivel van ahol rezet használtak,oda nem rakhatsz vasat van ahol csupasz vasat használtak oda nem tehetsz bevonatos vasat, sem bevonatos rezet és nem rakhatsz alumíniumot. A réz sem réz hanem rézötvözet meg alumínium ötvözet. Szerintem nem az a lényeg,hogy melyiket használod,hanem hol vezeted el,és miként hol mivel rögzíted ki. Szerintem.
Ez az RRC 1980-as és a mot.tetőn van a vissz.pill.tükör de sajna már nem gyártják így nem kapható kint sem,csak azért kérdeztem rá mert rohadtul nem tetszik ezekkel a Barkas tükrökkel.ennyi erőből feltehetnék krómozott Simson tükröket is hisz az is kerek. :D
Egyszer a gázpedálról jött valami hibajelzés állítólag. Édesapámé a kocsi, segíteni szeretnék neki, de Pécsett és környékén nincs aki értene hozzá :( Már odaadta a szervíznek hetekre tesztelni, de persze a rövid városi utakon nem jön elő a hiba, jellemzően 40-60km folyamatos használat után jelentkezik. Az elérhetőséget küldöm, és köszönöm!
Ha nem kezd el világítani a check lámpád, akkor nem valószínű,hogy van tárolt hiba.Én az ilyen jelenségre azt mondanám,hogy gyújtáskapcsoló elektromos betét,mivel 50km alatt ha nem tökéletes az érintkezés akkor fel tud melegedni és eltávolodnak a hő hatására az érintkezők mivel több fogyasztónak ezen keresztül megy az áramellátása és pár perc elegendő arra,hogy visszahűljön és megint érintkezik a következő 50km-ig. Holnap küldj emailt, elérhetőséget hátha tudok segíteni.
A "The little book of Land Rover" c. könyv (ebayen kapható dvd-vel, dobozban) 43-44. oldalán van egy-egy kép egy 1970-es és egy 1976-os Classic Range Roverről, ugyan ezekkel a motorháztetőre szerelt kör alakú tükrökkel. Nekem úgy tűnik, hogy ez az eredeti (már ha az eredeti állapot helyreállítása a célod).
Hali. Mielőtt le állna,el kezd világítani a check lámpa vagy csak akkor amikor már teljesen leállt. Miként áll le? mind ha levennéd a gyújtást vagy fokozatosan eltűnik az erő és hiába nyomod a gázt? Milyen a rendszered közös nyomócsöves?
..még mindíg keresek valakit aki képes Baranyában esetleg a környező megyékben hibakódot olvasni freelanderből. Vagy bárkit aki kideríti miért áll le 50KM- után az autó. 2l-es szutyokdízel.
Apropó: mindig elfelejtem megkérdezni; nem lehetne-é elé menni a problémának egy (indokolatlan) csapágysor cserével?
ps.: a SAAB csődjében jelentős szerepet játszott, hogy az Isuzu V6-os dízelmotorok - a rossznyelvek szerint - felét ki kellett cserélni hüvelysüllyedés miatt. (És a benzinesek között is szemmel látható olajmérgezéses blokk volt, köszönhetően a kitolt csereintervallumnak)
Kezdő Disco ! A főtengely törés mint jelenség nem típushiba, hanem állapot. Hosszú és költséges nyugalmi állapot. Mint az autónak, és mint a gazdásnak, hogy ki tudja fizetni. Sajnos ! Elég baj az, hogy a gyártó még mindig kussol, holott ez nem csak magyar jelenség. Több kinti fórumon azt írják, hogy a 05 MY autóknál kézváltósban ritka a tünet. No akkor most nálam mindjárt kettő is vár a sorsára. Fasza! Akkor mi lehet az automata váltós verziókkal? Mondtam én 300TD vagy Td5.
Nem az arcok kitakarása a lényeg, hanem a rendszám. Az arcokat csak azért takartam ki, mert nagyon direktben mutattak 1-1 embert, máskor, ha mondjuk egy csapatkép van, nem szoktam. Egyébként nem gondolnám azt, hogy illegális vagy védett helyeken voltunk, sehol nem jelezte tábla, sorompó, felirat, semmi. És természetesen ha jelzi, akkor oda nem megyünk be.
Nem tudom miért nekem írtál, ez a kép mit bizonyít?
Persze örülök neki, még nem láttam XM csövet.
A rezet úgy kell elképzelni, hogy csak fix helyekre való, hűtő, légkondi stb.
Angliában azért kezdték használni mert a korai vas csövek hamar elrohadtak az ottani időjárás miatt, nyilván való ez ma már nem így van. A "vas"-cső is komoly védelmekkel rendelkezik.
Másik probléma a rézzel az elektrokémiai korrózió, ez miatt úgy "berohad" , hogy sérülés
Konkrétan nem voltunk sárosak, mert táblán nem jelezték a védettséget, viszont elvárták, hogy kívülről tudjuk, hogy melyik helyrajzi számú terület mihez tartózik. Megvannak a taktikáink a védekezésre, és pont ez a lényeg, hogy nem adjuk fel a túrázást, hanem alkalmazkodunk. Alapvetően rajtunk kívül mindenki más azért használja az erdőt, hogy károsítsa (favágó, vadász), nyilván nekik erre van engedélyük, nekünk meg egy egyszerű túrához is lehetetlen beszerezni. A hatóság eléggé egyoldalúan értelmezi a jogszabályokat, keményen meg kell velük küzdeni, hogy lerázd őket, a szép szó és a "bocsánat, nem fog ilyen előfordulni" kevés, példát akarnak statuálni, ha már képtelenek a kiherélt kipufogós, gladiátor jelmezes terepmotorosok és quadosok befogására.
Szia! Nem erről van szó. Innen többen is fizettünk már 125-öt pár fénykép következményeként, pedig nem voltunk teljesen egyértelműen "sárosak". Én pl ezt szeretném elkerülni. Nem a fényképekkel van baj vagy a videóval, hanem az esetleges következményekkel. Én is szoktam videózni, utána amikor összeraktam elküldöm azoknak, akiket ismerek.
Hát Uraim, lehet, hogy én rosszul szocializálódtam, de számomra elfogadhatatlan az arcok kitakarása. Fényképész múltamból kifolyólag elfogadhatatlan. A másik hobbim a lövészet. Még soha nem kellett arcokat kitakarnom, pedig kb. tizennégyezer felvételem van fent a hálón. Aki fosik attól, hogy az arca megjelenjen a képeimen, azt nem is akarom lefényképezni. Ha egy tevékenység ennyire veszélyes (szemben a lövészettel), akkor el kell gondolkodnom azon, akarom-e szervezett formában művelni? Kár, mert a csapat jó volt, a pálya jó volt, élveztem, csak a feleségem volt aznap mélyponton (különben lett volna vagy száztíz kép). Jó buli volt, de most sajnos keserű a szám íze, és némelyik komment csak fokozta ezt (gondolok itt egy új fórumtagra). Ezért úgy gondolom, egy időre elvonulok, átgondolni a dolgokat, esetleg keresni kevésbé veszélyes hobbit (mondjuk guillotin üzemeltetést), de mindenképpen egy kis időre van szükségem mindezt átgondolni, átértékelni.
A túra nagyon jó volt, nagyon értékes embereket ismertem meg, nagyon hálás vagyok a lehetőségért, de ezt a hisztit a kitakart arcokkal nem tudom elfogadni. Ha megyek is máskor ilyen buliba, és a MAGAM örömére fényképezek-videózok, NEM fogom megosztani, nehogy valaki rosszul érezze magát. Most egy darabig távol leszek, részben gép problémák miatt (beszart a cucc, és ezt is mobilról küldöm, ami nem buli), részben át kell gondolnom, akarom-e ezt sok problémát felvállalni.
De mivel nem mentem fel hídra (pedig van rajta nyom, meg jól is mutatott volna képen :-) , hanem szépen szabályosan megálltam mellette a dülőúton, nem köthet bele senki.
En is fel szoktam tolteni, de a linket annak szoktam kuldeni aki keri, es nem takargatok ki semmit. Aki pedig a linket keri, nyilvan ismerem. Ezzel eddig nem volt gondja itt senkinek.
Uraim a fagyhalálos mappát végleg töröltem a Driveról. Amennyiben valakinek tudatlanságommal kellemetlenséget okoztam, elnézést kérek. A továbbiakban nem fogok képeket feltenni, akit érdekel, annak majd elküldöm magánban, vagy egyáltalán nem fogok sem fotózni, sem videózni, vagy van valakinek valami épkézláb ötlete a megoldásra? Zárt csoport vagy valami ilyesmi? Szép ez a szabad világ. Szabad országban szabad emberek azt teszik amit szabad.
A túra ettől még klassz volt, köszönet mindenkinek.
Namármost ugye minden cső elreped a rezonanciától, nem csak a réz. A Citroen műanyagbevonatos belül teflonos acél hidraulikacsövei is feladják a rezonanciától, nem véletlenül vannak ezer helyen gumibetétes bilinccsel rögzítve, na meg ahol csak lehet, menet csavarva rá, hogy az pont elcsillapítsa a rezonanciát. Az XM hátsó fékcsövében konkrétan van 6-8 menet csavarva:
NE TEGYÉL FEL TÖBB KÉPET! AMIN PEDIG RENDSZÁM VAN VEDD LE!! Köszönöm.
Egy réz fékcsőből induló vita is kiválthat valakiből, vagy valakikből egy kibaszásnyi bejelentést. Ez csak egy rosszindulatú feltételezés, de ennek ellenére mindenki a saját autójáról tegyen fel képeket miközben a 15000ft/db árú gyomvirágon pózol.
Sziasztok. Örülök ha tetszik a gépezet. Igen tudom,hogy a réz cső miatt nem kapja meg az OT-rendszámot de van azon kívül más is amiért nem de a réz plakettet azt megkapja.
A fékcső peremezőt ha szeretne venni valaki akkor ne az olcsót vegye hanem a középkategóriást,így sem lesz olyan olcsó de használható. A fékcső hollandereket az UNIX-nál lehet kapni a collost is csak előszeretettel letagadják.
Tegnap befejeztem a tetőkárpit héj befaragását,egész jól sikerült,majd teszek fel képet.
Annyiban végülis ontopic, hogy végigtrackeltem a túrát. Most hétvégén is voltam, azt is, és a legtöbb helyen simán lehet menni autóval, tábla nem tiltja, nem fokozottan védett. A helyek gyönyörűek, az útvonal laza, persze ha sár van húzósabb.
Szóval elkezdtem agyalni az első saját szervezésű LR kiránduláson...
Réz fékcső.......... sose fordult még elő egyik ilyennel felújított-javított verdával se a környéken semmi probléma.....ellenben a hamar korrodáló vas csövekkel már igen.
Én is rezet pakoltam a D1-esemre, most akkor mi lesz? + fogok halni?
az átmérője az üvegnek (kicsit kékített) 130, a teljes pilácsnak 160 mm, a mélysége 120 mm. A szélén lévő recés rész kéken világít körben, kicsit javított a foncsor, 4 db 10 pénz
Szél.: 130mm, mag.: elöl a rácsnál 65, hátul 45, mélys: 150, a cső belseje 70, kívül 72. Nem tolómérős méretek, kicsi eltérés lehet. 5 papír
96-os , 7 személyes, 300Td, kéziváltó, tavaly ősszel felújított váltó-terepváltó, egyéb nyalánkságok, egy hónapja új vezérlés, a csomagtartó már nincs rajta. A többi javítási-szerelési részletekért írjatok, hívjatok.
Éppen a régi képeket keresgettem (de nem találtam), mert kb. 20 éve még szakközepesként jelen voltam egy Triumph TR4A restaurálánál, és abban emlékeim szerint sárga (azaz réz, vagy főképpen réz) volt a fékcső.
Fiatal versenyző lehetsz Barátom. Az ötvenes hatvanas évek autóin még nem alkalmaztak ABS-t, kipörgésgátlót, egyéb elektronikus kütyüket. Még vákumdob is csak elvétve volt! Akkor bizony majd minden autón könnyen formálható és peremezhető réz fékcső és most kapaszkodj! SKF bilincs volt.
Valamelyik nap én is majdnem bementem a Hortobágyi NP területére, mert megfogadtam, hogy ha nem lesz kitáblázva végigmegyek a "régi 4-es úton", de az utolsó pillanatban megfutamodtam (pedig van menetrögzítő kamerám).
Szóval a sötétzöldeknek üzenném, hogy az Ágota hídhoz tegyenek ki táblát, mert nincs, és térkép szerint a keleti oldala már a HNP területe.
(mint ahogy a Hortobágy folyó töltésén sincs TIKÖVIZIG-es behajtani tilos, csak a túlsó végén, a 4-es felől)
Viszont a fényképeknél és videóknál vigyázz arra, hogy a rendszám legyen kitakarva, a méregzöldek figyelnek minket. Bár bizonyíthatóan teljesen ártalmatlan a környezetre a mi kis ténykedésünk, a hatalommániás hivatalnokok pár önkéntes kreténnel közösen tudnak csodákat alkotni...
található. Előbb-utóbb videó is lesz, csak éppen behalt a videószerkesztő, és baromira nincs időm helyretenni a fejét.
Nagyon jó buli volt, köszönet a szervezőnek, és a lelkes résztvevőknek! Értékes embereket ismertem meg, és nagyon jól éreztem magam, még egyszer köszönök mindent!
Szeretném itt közzé tenni, kik jelentkeztek be biztosan a szombati autózáshoz: Eördögh kati,Fostner Laci, Szijjártó Pista, András BánÁdám Vigassy, Péter Bognár, Marci Kovács, Bela Palmuller,Johnny Disco az INDEX fórumról, Géza Kulcsár,Tamás Krankovits, és jómagam. Ádám Vigassy jelezte, hogy még az Ő spanjainak is szól, illetve még tőlük több autó is várható. Kérek mindenkit, hogy itt az eseményben helyesbítsenek, mivel most 25 autós barátunk regisztrált, hogy ott lesz szombaton. Mondjuk nem is lenne baj, hiszen annál több élményt tudnánk a gyerekeknek nyújtani ! A Landrover Magyarország képviseletében László Csörgő hoz egy Discovery 4--est, hogy a gyerekekkel együtt mi is megcsodálhassuk szalonon kívül ! Aki estére is szeretne maradni, az hozzon magával kaja alapanyagokat hogy azt elkészíthessük Herenden, Ádám barátjánál. A szállás tekintetében még nincs infónk, sátras, autóban alvós hálózsákos éjszakára készüljünk ! A program végeztével fogunk kapni meleg ételt az ottani szervezőktől. Hozzatok a gyerekeknek gyümülcsöt , ropit, csokit stb!
Aki még szeretne jelentkezni, hívjon a 20-9779988 számon vagy mail-en az info@landyservice.hu
üdv imbuszmester. a vas nagyun tutti:) Gratula. ha jól értem a visszapillantó helyett kéne egy eredeti? sajna azt nem tudok adni de ha az amit a fényképen látok neked nem kell. én átvenném, ha úgysem kell. valami jelképes árat ha irnál, megköszönném
Üdv mindenkinek, még mindig van pár eladó cuccom 200 as discó szervó szivattyú és tartály 300-as disco hátsó kardán hardy tárcsás gallytörő rozsdamentes 300-as lehajtható hátsó ülése, csavarjaival 300-as legéscsillapítói és rugói (emelés miatt lett kiszedve) egy db acél felni 3db Kumho és 2 db bridgeston dualer gumi 245/70r16
Uraim! Egy élmény volt ma Önökkel lovagolni (autózni)! Nagyon jól éreztük magunkat, várom a következőt. Minden tiszta dzsuva, a fék javításra szorul, de kibírta. A vonóhorgon átalakítások szükségesek, és azt hiszem, neki kell látni egy lökhárító projektnek is. Na meg futómű emelésnek, stb. Változatos, élvezetes utat jártunk be, volt minden, homok, víz, kő, sár, randa tapadós agyag, de szerencsésen hazaértünk. Sajnos a munka miatt nem tudtam maradni egy kis pálinkázásra, de talán legközelebb bepótoljuk! Sok értékes embert ismertem meg, jól éreztem magam, csak piszok fáradt vagyok, sajnos a kor nem gyógyítható. De nagyon élveztem! :)
A függőt meg tudod nézni szépen le van írva, legalább is S2-3 nál nem hiszem, hogy nagy különbség volna. A felső a gond, alul a csapágy jó szokott lenni (nekem eddig csak a felső( után gyártott) fogyott el.)
Köszönöm a jó ötleteket. Sajnos ezek nagy része meghaladja az én autószerelési képességeimet. Ezért szeretném kérdezni, hogy tudtok-e valakit ajánlani a környékünkön (Veszprémtől 25 km nyugatra lakom), akire nyugodt szívvel rá lehet bízni ezen probléma orvoslását?
Sziasztok.Bocsánat,hogy megint berontok a fórumra. Kaptam pár tanácsot élijentől,RRC al kapcsolatban de azért meg kérdeznék egy dolgot. Én egy cégnél Oldtimer-eket újítok fel és egy RRC 3.53 V8 1980-ason dolgozom már jó ideje és nagyon bántja a szemem a két gagyi vissz.pill. tüköt a motorházon, hátha valakinek lenne egy pár feleslegben ami eredeti mivel már nem lehet kapni újat. Köszönet előre is.
Sajna képet nem tudok betenni mert mind nagyobb mint 2,5Mbyte,ha sikerül le kicsinyíteni akkor szívesen beteszek egy párat.
Az van rajta, mégis lerázkódik egy fél év alatt. Viszont biztos, hogy nem a leírásban megadott nyomatékkal húztam meg, úgyhogy ez a következő lépés, ha nem megy a gányolás, muszáj a szakszerűség irányába elmenni :)
Azért gondoljatok rám, én a terepváltó kihajtásával fogok szenvedni, a kézifék dobban (hátrafelé) lévő csavar időnként lelazul, ilyenkor kezd csöpögni a terepváltóból az olaj egyenesen a dobba, ami nem túl előnyös, behúzom a kéziféket, ez meg elindul legelni. Agyamra megy, a sokadik utánahúzás után megnéztem a manuált, hogy hány Nm-rel kell meghúzni, illetve menetragasztót is beteszek, remélem ez így jó lesz.
Nem tudom leereszteni a vezetőülésnél lévő ablakot, kénytelen vagyok a kábeleket kicserélni., meg pár apróságot is, a jövő hét végén karitatív autózás lesz, ott nem lehet hibás autóval megjelenni. Pontosabban, ha most hétvégén nekiállok szerelni és nagyon elszúrok valamit, akkor van egy hetem, hogy helyrehozzam a hibákat, amiket betettem :)
Nekem 8cm-es ET-s felnim van, eddig két műszaki vizsgán csont nélkül átment, vezetésben nem érzek stabilitási problémát, ezt hivják a fórumon strici felninek, kb 20 e darabja. Tényleg nem érdemes nyomtávszélesítővel szenvedni.
Nyomtávszélesítésről érdekelne tapasztalat, beszerzés, árak, lehetőségek, bármi. Eddig arra jutottam, hogy oldalanként szeretnék 3-3 centit, lehetőleg tehermentesítő peremes közdarabbal, rá a gyári lemezfelni. Tudtommal a súlyt inkább ez a tehermentesítő viseli, a csavarok csak a helyén tartják a felnit.
Valaki használ felnit kifordítva? Működik így is? Gondolom a szelepet mindenképp hosszabra kell cserélni és átvezetni.
Kezdj el utánaolvasgatnia death wobble kifejezésnek.
Egészen extrém méreteket tud ölteni emelt futóműveknél, mivel a tapasztalatok szerint nem csak a kormánygép holtjátéka, és szilentek hibája játszik benne, hanem az emelés miatti utánfutás-csökkenés is. ez utóbbit caster-correction lengőkarral lehet orvosolni.
Mozgassa valaki ide -oda a kormány kereket, úgy,hogy a kerék ne mozogjon. Hallatszik -e kopogás ,vagy érezhető kottyanás. Amennyiben van, akkor a kormánymű belsőfelén van egy nútos 25mm-es csavar, amit egy 2,5 mm -es imbusz csavar rögzít,Ez az imbuszt csavard ki 2,3 fordulatot majd a nutost tekerd befelé laza ütközésig.Aztán próba! Majd jön a következő recept.ja! ha jó akkord húzd vissza az imbuszt.
A kormánygátló nem befolyásolja a rázást. Akár nélküle is megy. Valahol valami laza. De sajnos rutinból sokszor állítják be rosszul a futóművet. Kereszt panhard felső csavarjánál a befoglaló rész párhuzamos ?
Megyek 80-90 km/h-val , és ha komolyabb úthiba sorozatra( tehát nem 1 db kátyú) érek, akkor rázza be az elejét. Annyira, hogy majd lepattog az útról. Rázza a kormányt. Hogy a kerekeket függőlegesen rázza-e, azt nem tudom megállapítani.
Üdvözlök mindenkit ! Egy idej olvasgatom a fórumot, mert tudtam egyszer eljön az ideje, hogy érdekelt legyek. Hát eljött. Pontosabban megjött . Defender 110 300TDI 1996 ból Hard top. Még Angliában átesett egy kisebb átalakításon. A DVLA tól megkapta a 9 személyes besorolást. Itthon van és honosítanám. Még érvényers az angol műszaki, de nem tudom hol van a motorkód. Gondolom azt a vizsgán meg kell mutatni. Megköszönném a segítséget, a mielőbbi találkozásra ! Üdvözlettel ! Simon
Tavaly lecseréltettem a rugókat, szilenteket, lengéscsillapítókat, csapágyakat, fékbetéteket a Discoverymen. A rugók, szilentek, lengéscsillapítok Britpart sárga cuccok. Örültem, hogy na most milyen tuti minden, erre 80-90 km/h-nál úthibára hajtva berázott, de kegyetlenül....Sok találgatás után egy szerelő (aki sok Rovert szerelt már) azt mondta, hogy a kormányhatároló (ha jól írom..a kormányösszekötőn lévő lengéscsillapító) a hibás. Lecseréltük azt is. Mentem vele pár ezer km-t de nem jött elő a probléma, mivel nem nagyon mentem gyorsan. Erre ma megint... Van valakinek vmi ötlete?
Amit irtatok turbókat.azok komplettek,vagy csak a közepe van? Van kartergáza. Abban bízom,hogy több járatás után helyreáll. Vagy szívátültetés! Most járatni sem tudom,mert előbb a hűtőt kellene hátratennem.
A sok állástól beszokott ragadni a turbó úszócsapágya,igy csak 1 olajfilmen fut. Ettől jobban billeg a tengely és nyomni kezdi az olajat. Én beáztattam petrolejomba a turbót pár napra ,oszt akkus furóval forgatgatttam. Beszereltem és alapjáraton hagytam ketyegni ,hogy terhelésmentesen pörögjön. Oszt láss csodát használva jó lett. Próbáld ki. A türelem olcsó!
Ez a motor elég sokat állt. Először be sem akart indulni. Majdan nagy kínkeservesen beindult. Kb fél nap járatás után pöccre indult. De azt vettem észre,ha a turbócső be van kötve a szívócsonkba,a kartergáz szűrőnél nyomja ki a motorolajat. Tudom,hogy sok a kérdés,de felesleges köröket már nem szeretnék futni. Bár arra tippelek,hogy a kartergázszűrő van eldugulva, Tel szám.0620 806 4792
Az AC-t azért kellett megszüntetni, mert szűk volt az áteresztő keresztmetszete a gázolajcsőnek :))) AC nélkül működött a motor, az adagoló símán beszívta ami üzemanyag kellett neki
Akkor annyi annak! Itt Pécsen van egy zsír új Garrett td 300-hoz. gyári land rover OEM . Nem érdemes másikkal kisérletezni,mert az összehangolás, csonk gányolás többe kerül. Kell teloszám akkor küldöm. Nem kér sok pénzt érte.
A legfőbb oka a turbócserének,hogy tolja az olajat a kipufogóba. Vágott range roverben van a moci. Új rozsdamentes rendszer van rajta,kb 4 percet járt az autó és olajos lett a kipufogó. Az ac puma helyett elektromos ac kell?
Lehet és jelentősen erősebb is lesz a motor, de ha turbót cserélsz, akkor még pár helyre oda kell piszkálnod.. teljesség igénye nélkül: adagoló, vezérlés beállítások módosítása, ac pumpa megszüntetése, nagyobb intercooler, vastagabb levegőcsövek, a levegőbeömlő átalakítása..
Normál használatra egyébként szerintem is felesleges :o)
Az ECU lett megműtve. A régi tár kiforraszt, új foglalat be, majd program letöltés az új epromba. Párhuzamosan az indításgátló hasonló módon ki lett iktatva, így ha egy hegy tetején , mondjuk a fagyhalál túrán az indítókulcs a távirányítóval beleesik a sörös korsóba, akkor sincs gond, gyújtás ráadása után indítható a taliga. A profik úgy fogalmaznak, hogy az indításgátló a tulajok életét nehezítik meg, nem a tolvajét.
Ár/kontakt infókat telefonon elmondom, küldj egy emailt a számoddal és felhívlak.
Most úgy negyed gázzal közlekedek, ha nagyon odalépek, akkor nagyon elindul, ha kímélem, akkor nem lesz baja.
Td5-nél az EGR szelepet hogyan érdemes lefalazni? Vegyek egy szettet hozzá, vagy elég a kipufogó oldal felől jövő ágat lezárni?
Kapott egy kis chip tuningot a Defi, megy mint a veszedelem, viszont a fölösleges funkciókat le akarom választani, az Inmobiliser már kiiktatva, jön az EGR, aztán kitudja, Defin nincs nagy választék :)
Sok szeretettel szeretnék meghívni minden Land Rover tulajdonost és érdeklődőt a Szegedi Land Rover találkozóra. Időpont: 2016.09.30-tól 2016.10.02-ig Helyszín: Szeged Információk: www.landrovertalalkozo.hu
Fagyhalál túra infó Sziasztok, a végleges időpont tehát 2016. ápr. 9. szombat. Gyülekezés reggel 9 órakor itt: 47.607375, 19.291923 Ez az M3 autópálya Jakabpusztai pihenője mellett van (ahol a dupla Lukoil kút van), megközelíthető Mogyoród felől (az autópálya felett), vagy Szada felől. Az autópályáról itt nem lehet lehajtani, de pár kilométerrel távolabb igen. Ez egy új műút, ami az M3 mellett haladó országútról nyílik, és az új földgáz-létesítménybe vezet. Ősszel is innen indultunk.
Egyébként itt a térkép, a piros X a találkozó helyszíne, Mogyoród, Szada, Gödöllő jelölve van a térkép szélein.
Kullancsveszély van! Én szombaton voltam fent a táborhelyen 10 percre, és este/éjszaka 2 db randa kullancsot találtam magamon. Mondjuk lámák voltak, csak úgy mászkáltak, biztos nem találtak harapnivalót rajtam, de azért mindenki készüljön erre, zárt ruházat, krém, spray, riasztó, sapka, stb.
A túrán a korábbiakkal ellentétben kihagyjuk a vácrátóti éttermet, mert sűrűbb lesz a program, ezért mindenki készüljön ebédre hideg étellel (szendvics). Természetesen senkinek nem szükséges fent aludnia a hegyen, ha odaértünk, mindenki eldönti, marad/hazamegy. A kemény mag ugye a maradást tervezi. Várható érkezés a táborhelyhez: este 5-6 körül, még világosban. Aki nem alszik ott, az érzékeny búcsút vesz és hazakocog. A hazajutáshoz a műút kb. 1-2 km-re a táborhelytől kezdődik. Mindenki hozzon magával pár szendvicset meg innivalót (víz, üdítő). Aki éjszakára is marad, az hozzon magának: meleg ruhát (kabát, pulóverek, mellény, stb.); hálócuccot (sátor, párna, meleg hálózsák, polifoam, pokróc, sapka, kinek mire van szüksége); vizet (inni, mosogatni); evőeszközt (kés, kanálgép, tányér); fejlámpát, zseblámpát; sütni valót (szalonna, kolbász, hús, miegyéb), kenyeret, paprikát, paradicsomot, savanyút, egyebet, amit enni fog. Sör, pálesz, üdítő - mindenki hozzon ízlés szerint. Rágcsa, ropi, nápolyi, csoki szintén. Én viszek gázpalackot, 3lábat és egy nagy serpenyőt, abban tudunk este/reggel sütni. Úgy láttam, tűzifa lesz elég a környéken. Reggelire nem tojásrántottát szeretnék, hanem inkább viszek kis süthető kolbászkákat. A rántottával az a gond, hogy marha nehéz utána kimosni a serpenyőből. És ez rám/a nejemre marad... A várható éjszakai hőmérséklet 6-8 fok körül lesz (fent leszünk ugye a hegyen). De mivel április eleje van, ez senkit nem lephet meg. Vasárnap reggel összeszedelőzködünk, megreggelizünk, és szépen hazakocogunk. Kb. 11-12 között fogunk kijutni a 2/A útra (ezt nevezték át M2-re nemrég?) valahol Vác mellett, innen mindenki ki tudja kalkulálni, várhatóan mikor ér haza. Ha addig nem esik, nem lesz sár sem, porszáraz az egész út. Karcos szakaszok lehetnek! Kérdés esetén keressetek emailben/telefonon. Telefonszámom: harminc 9 4négy6 nyolc54.
A program: igény szerint lesz benne off- és on-road mini-verseny (időre), erdei utakra zuhant fák eltakarítása (vontatás/csörlőzés), patakátkelés, crossmotoros pálya 2 db, siratófal (praktikusan lefele irányba). Ami nem lesz: meleg ebéd.
Az új sapkákat viszem magammal, akit érdekel, a túra alatt tud tőlem venni. És valamit biztos kifelejtettem...
Hát apám, most tényleg nagy szerencséd volt. Egyébként nagyon bánom, hogy nem ápr. 2-3 volt a fagyhalál túra, akkor te az ütközés időpontjában éppen pálinkát szürcsöltél volna az álló autód mellett az erdei tisztáson. Szóval egy kicsit hibásnak is érzem magam...ilyen a sors :(
Az ötlet nagysága, hogy plusz költség, vagy felszerelés nélkül (igaz, gumicső+csatlakozó) lehet a kocsival vinni tartalék sűrített levegőt. Én először sima kerék fújásra gondoltam, nem légrugó élesztésre, de mindegy.
Lehet,hogy az ötlet hatalmas, csak éppen használhatatlan!4,5 bar-ig a kocsi csak vigyorog ,hogy mit maszatolsz!Ha nem pusztult meg a kompresszor fizikálisan,akkor életre kell kelteni és azzal felnyomni!
Leveszed az EAS ecu csatlakozóját és összezárod egy dróttal 1-es és a 8-as pint/ha jól emlékszem/. Persze kell egy leágazás a tartály csövéről is és egy fúvató pisztoly aztán fújhatod magadnak a kocsi kompresszoráról ha nagy a baj.
D1 disco az alábbi tüneteket produkálja a mai naptól. alapjáraton alacsony fordulatnál kigyullad az olajnyomás lámpa és gázadásra eltűnik, menetközben nemjelentkezik (csak alacsony fordulatszámon, fékezéskor)
Olajszint rendben. A történethez hozzátartozik hogy kb 300-400 km rel ezelőtt cseréltek benne vezérlést (remélem jól)
Valakinek valami tapasztalata, javaslata a fenti problémával kapcsolatban???
9.-ére nevezésem van GPS pontkereső versenyre ....
Ez már a második eset , amikor egybeesnek , lassan gyanakodni fogok ...
Bármennyire is szeretnék , de nem lehetek egyszerre két különböző helyen .
Jó túrát , röfögésmentes hajnalt kívánok a kemény magnak ...
A sapi köll , várom a következő alkalmat .
( a gyerekek már előre is a hálózsákban aludtak , hogy hozzászokjanak , ha nem bírják ki jövő télig cérnával , kitalálhatnál "fagyhaláltalan" nomád verziót ...( pl.: patak fölé beállva - vízcsobogás felett alvós - lestrapált idegrendszer rehabilitálós tessék ... )
Kösz a tippeket, e-mail küldés rendben. Az a pótkerekes 5 bar-os ötlet hatalmas... Újoncként csak ámulok a tagok leleményességén. Régebbi bejegyzéseket olvasva rém egyszerű, de hatalmas ötleteket látok.
Arról van infó, hogy akkor szombaton este hazamenés, vagy csapatostól lent maradunk egy tábortüzes estére valahol? Korábban szó volt két ilyen lehetőségről is. Csak hogy hogy készüljünk. Köszi.
Sziasztok, na kialakult a fagyhalál túra végleges dátuma, 2016. április 9-10. Azaz jövő hétvége. Találkozó április 9-én szombaton reggel 9 körül ugyanott, ahol a múltkor (Szada és Mogyoród között, az M3 autópálya mellett), majd írok részletes koordinátákat és térképet. Aki elkésik, ne parázzon, a találkozó helyétől 2-3 km-re leszünk még egy jó ideig. Gazdagabb programot tervezek, mint a múltkor volt, igény szerint lesz benne off- és on-road mini-verseny (időre), erdei utakra zuhant fák eltakarítása (vontatás/csörlőzés), patakátkelés, crossmotoros pálya 2 db, siratófal (praktikusan lefele irányba). A sűrűbb program miatt könnyen elképzelhető, hogy ki kell hagynunk a szokásos vácrátóti éttermet (ebéd), tehát szendviccsel kell készülni! Részletesebb infókat hamarosan itt közlök. Az új sapkákat viszem magammal, akit érdekel, a túra alatt tud tőlem venni.
Üdv mindenkinek! Van egy új after marketes Disco 1-hez bal hátsó lenti lámpám. Véletlenül két balos lett rendelve:) 3eft. Akit érdekel emailemre írjon:)
Reméljük még aktuális Nektek az esemény ! A gyerekek nagyon várják már a napot, és az ottani szervezők is kíváncsiak már, hogy megyünk-e.
Kérünk mindenkit, aki feliratkozott, hogy az info@landyservice.hu címen erősítse meg a jelentkezését, illetve azt is hogy mennyi szabad ülőhelye lesz a kocsiban.
Találkozó reggel 8-9 óra között a tapolcai tavas barlang előtti parkolóban. A program várható befejezése még világosban délután 16 óra körül, vagy előbb.
A gyerekeknek ki-ki a lehetőségeihez mérten hozzon egy kis ajándékot, csokit-ropit, gyümölcsöt prospektust stb. Úgy mint tavaly volt.
Az érzés most sem fog elmaradni, hogy segítettünk valahol, és még találkozunk is egy jó hangulatú napon !
Nem okoskodásként, mert lehet, hogy mindenki ismeri, de amikor nekem volt EAS gondom, nagy segítség volt az ötlet: pneumatika boltban filléres dolgokból (szelepek, amik a gumik szelepéhez hasonlatosak, meg pár centi nyomásálló műanyagcső, kb. 1500,-Ft) össze lehet dugaszolni a légrugó kompresszoránál a csövek lehúzása után egy olyan toldatot, amivel kompresszorról, akár benzinkúti kerékfújóról is fel lehetett fújni a rugókat, szemre normális szintet és vezetési kényelmet beállítva. Soprontól a Hatalyák műhelyig ez nagy segítség volt a rugózatlan kocsihoz képest, persze csak ha nem lyukas a légrugó. Hátha valakinek segít...
Üdv! Egy ismerős a P38-ához rendelt egyet, hogy a légrugó működtető elektronikát újraindítsa, de a végeredmény az lett, hogy nem kommunikált a járművel ez az egyébként más fórumokon dícsért szerkezet, bár lehet, hogy komolyabb a baj nála, mint amire a kütyü képes. Én a szofvert rendeltem meg cd-n, meg egy adatkábelt és laptoppal próbáltam a gép légrugóit a kilyukadás-kompresszor letiltása-újra csere után újraindítani, de nekem sem sikerült, Hatalyák 5 pec alatt megoldotta.
10w 40 Bármilyen csak a teljesitmény fokozat legyen megfelelő.
Ezt az ACEA szabvány mutatja. ACEA A3 B3 E3 és feletti olaj jó.E4 B4 e4 -csak felesleges. Az ACEA biztositja a teljes keverhetőséget is. A 10 w40 az viszkozitási index,nem teljesitmény mutató. A régi cd-sh ,cd-sj már nem elfogadott.
Főleg, ha P38 az utitárs, mert akkor biztosan lesz elegendő locsolóanyag a pótkerék helyén...
Valaki homályosítson fel, hogy mi ez a jelenség!? A szegedi kolléga szerint ez P38 betegség.
Frankón kitakarítottam, kifújtam rozsdagátlós festékkel, jól ledugóztam a nyílást az alján (ne jusson be víz). Csakhogy! Az a nyílás szerintem nem véletlenül volt szabadon hagyva... De, hogy a pics*ba telik meg annyi vízzel?????
Lenne egy láma kérdésem. A 200 TDi motorhoz milyen olaj való? Kicsit keveslem, töltenék utána, de nem tudom milyen van benne. Elvileg 10w40-s, de nem tudom a márkát. Tudom, hogy turbódizel olaj kell, de azt nem hogy milyen. Bármilyen fajtát, bármely gyártótól beleönthetek a mi 10w40-s turbódizel olaj. Nem tudom azt se, hogy szintetikus, félszintetikus, vagy ásványi van-e benne. Vagy jobban járok, ha lecserélem az egészet és akk tudom, hogy mi van benne. Milyen olajat ajánltok hozzá?
Szia, én pomázi vagyok, mi is mentünk ma bohóckodni, végül is ma csak egy picit karistoltuk össze a nagy kék bálnát, nem mentünk messzire, csak a falu szélére. Azért az is jól esett! :) De alapjában azért kérdeztem, hogy van-e valaki a környéken, hogy ha úgy adódik, kivel lehet személyesen találkozni, esetleg furikázni együtt ad hoc alapon, stb.
MA délután 3 körül megyünk kicsit játszani Csillaghegyről indulva, még nem tudjuk pontosan hova, de vagy dunakeszi környékén vagy valahol itt a pilis szélén vetjük be magunkat a terepre. Ha valakit érdekel jöjjön. ILLETVE HA VALAKINEK LENNE JÓ UTVONAL TIPPJE AZT MEGKÖSZÖNÖM:)
Úgy alakult, hogy megvallnék 2001-es Disco 2 td5 xs autómtól. (3,5t horoggal)
1,5 éve van nálam és 2007 óta ismerem ezt az autót.
Valós 256000km-rel!
Sokat foglalkoztam az autóval és minden működik benne, klíma.ülés /állófűtés stb stb, Új bfg gumik, cserébe egy motortartóbak cserés és az egyik ace cső szivárog, de így is napi használatban van. Egyenlőre még nem hirdetem sehol, hátha rátalál egy LR szívű kolléga.
Itt vannak róla képek melyben találtok hideget-meleget.
múlt alkalommal érdeklődtem LR3 diagnosztika utána és köszönöm SUV6-nak a felajanlast, azthiszem ismerjük is egymást Kisteleken, ha áll még az ajánlat lehet valamikor igényt tartanék hibakód olvasásra. :)
Másik, cserélni kell a disco 3-ason szilenteket. Igazából nem akarok csak hátul, hanem akkor mindenhol legyen új. Elég ramaty állapotban vannak. Ez a narancssárga Poly szilent mivel különbözik a Geniue LR szilentektől? Érdeklődtem árakről, de egy teljes eredeti szett horror jelenleg. Bár ha nincs más jó megoldás akkor marad az. Hosszú távra gondolkodom.
Uraim, köszönöm. Emeljük a tétet, a méret ugyanaz, de simex mintás, illetve MT mintás gumik, terepen. Amúgy a betonon állva látszólag egyformán nyomódnak egyforma guminyomással. Jelenleg 2,5 van bennük, de soknak tűnik (ennyit tett bele az utolsó gumis az MT mintásba). Szóval eddig elég káosz. 😃
Másrészt meg sokkal gyakrabban fordul elő, hogy a hátsó tengely terhelése változik, mint az elsőé. Hiszen akármikor bepakolsz akármit a csomagtartóba. Vagy hirtelen beülnek hátra is. Az első terhelés ettől alig nő.
Ez lehet egy tervezési szempont is, például a hátsó ajtó majdnem olyan nehéz mint egy blokk. A kasztni hátul eléggé masszív fémtömeg, plusz ott az üzemanyag tank is.
Nem haragszom, az én humorom is kb ilyen :) Amúgy emberünk visszahozta a vasat, nem látszik az alvázszám -tudtam volna segíteni, de nem kérte- így még mindig az ápoltak között vagyok.
Uraim, elnézést a láma kérdésért, de mennyi levegőt fufnyogjak a Disco ll-es 235/70 R 16- os gumijaiba, előre meg hátra? Minden gumis mást mondott eddig, nagyon nagy szórással. Előre is köszi a segítséget. 😃
Tie! Mindenképp kell az embernek a stabi, szóval a tisztesség úgy kívánja, hogy odaadjam neki. Ha mégis sikerül meggyőznöm, hogy az emelés és a stabi nem összeférhető, szólok.
Full gyári autó lesz, gyári gumimérettel, emelés, minden varázslat nélkül, fölösleges volna bele a polybush. Gyári gumi szilentek lesznek benne, nem utolsó sorban fillérekért. :)
Az alváz ki van lakatolva, levvagen kartács úgy hegeszt co-val, mint egy álom. Van még kis hegedülnivaló a kasztnin, meg az alvázon fékcsöveket cserélni, meg hátsó kerékcsapágyakat, meg ledtótkorongozni a teljes hátsó hidat, de szerintem a következő hónapban nem kerül még rá a kasztni.
Lehet, hogy lehúzzuk a váltót is, ránézni a kupplungra, meg rakni egy új hátsó szimmeringet, mert most a csupasz alvázon könnyű ezeket meglegózni.
Kompy elérhetőségét tudja valaki? És azt, hogy hol van a műhelye?
Megadom a tulajnak mindkét elérhetőséget (ezt a Tdi Oxi féle fékpadméréses dolgot is meg a Kompy-ét is) majd beszél velük, és eldönti h kihez viszi a verdáját.
Szétszedtem a tetőablakot a P38-on felújítás okán. Most meg össze kellene legózni, csakhogy... : Sikerült elkevernem négy pici csavart, amelyek oldalanként két-két kb. 10 centis fémalkatrészt rögzítenek... valahogy, valahová. Most a keretbe beragasztott üveget próbálom összeilleszteni a "vázzal". (Remélem, hogy jól (jó irányba) ragasztották vissza az üveget a keretre, egyébként pofára esek.)
Ha valakinek van tetőablak az autóján, és tudna pár közeli fotót küldeni, az nagy segítség lenne! (semmi használhatót nem találtam a neten) A jobb és bal oldali mechanika érdekel. Nyitott (hátra csúsztatott) ablaknál szépen látható.
Na ezért kreáltunk speckó célszerszàmot a főtengely végén lévő nagy csavar lazìtásàhoz-rögzìtéséhez, mert oké, hogy egy ehhez hasonló megoldással ( https://youtu.be/s6lTzA0Em90 ) vagy akármilyen màs megoldàssal lelazìtom a csavart, de ahhoz hogy az előìrt 80Nm+90° -os rögzìtést is precìzen meg tudjam csinálni (ne csak úgy "valahogy" legyen meghúzva a csavar, hanem úgy ahogy kell) ahhoz csak kell vmi ami fixen tartja a szíjtàrcsát.....
Egyik ismerősöm szeretné picit izmosìtani a TD5 motoros 110-es Defenderét..... valami chip tuning féleség érdekelné, viszont sajna nem ismerjük h mire is lenne lehetőség.
Van valamelyikőtöknek ötlete/javaslata, hogy kezdjünk bele ebbe az egészbe, vagy kihez forduljunk aki profi a témában?
A lentebb említett , Discók beindításuk után , mint kövér réten a tehénkék , csak nem kérődzenek , hanem nyüszörögnek békésen - problémakör utolért engem is .
Mielőtt a lazánhagyott balanszer elhagyta volna a főtengelyemen betöltött tisztes pozicióját , nekem nem nyüszögött a szerpentin szíjjam , de a tárcsa távoztában leesztergállta , és így közösen távoztak ...
A csereberék után , persze pénteki gyorsan - gyorsanban , örültem a "bármilyen" laposszijjnak .
( illendőségből nem nevezem meg ) de naná hogy nyüszögött ....( nem kicsit )
Én is tisztelem a kaucsuk fákat , és féltem őket , de azért még szerettem volna ha a gumi - gumi ...és nem szintetikus trutyi ..
Bár egyre nehezebb megmaradni optimiskának , a szerelem vakká tesz .. megen vettem egy újat , de most már nem siettem , kivártam , a két órás rendelést , és a méltán híres , nevét nem, írom , de jó ha a vezérlést is tölük veszed , szíjjat felraktam . ( a gyanakvás ugye nóórmáális , persze a kettőt összemértem , egyformák ) és láss csodát - síri csend - csak békés traktorhang ...
Ha a keresztneved Gábor , akkor közös a kezdőbetű A Szíjjal .
De ha valaki megszokta , ne áldozzon rá négyezret ...
Engem boldoggá tett .
( gondolom ez persze senkit nem érdekel , de ki tudja .... )
(köc-öl-e v. köt-öl-e) fn. tt. köcö-lét. Általán holmi könnyű ruhaféle, melyet a nő csak úgy futtában, pongyolán felkötnek, pl. melylyel a mezőn levők fejöket bekötik, vagy melyet elejökbe kötnek.
Ez szigorúan szekta terület, mindenkinek meg van a saját garázskája, maximum szerelésre állítanék be egy OFF autót.
Egy domb oldalában lakunk, a talajvíz kb. 20 méter mélyen van, így azzal nem kell számolni. Egy kis szikkasztót fogok csínálni, ha kezet mosok valahová menjen le. Valami tartályos kézmosót akarok beszerelni, komolyabb dolog nem kell.
Ma megyek megnézni az oldal lemezeket, lesz egy bontás, abból fogok hiénázni, riszájkling forevőr :)
A beton aknát kiásom, megöntöm, persze zsalukövekkel, csöveket rakok be a falba a villanynak, illetve egy keskeny LED csíkra gondoltam a két oldalra, hogy valami fény legyen alapból, az nem foglal helyet, jól világít. Konnektor az akna két végében és középen lesz, abból nem lesz hiány, végülis villanyosmérnök vagyok:)
Hétvégén pár aknába bekérezkedek, az eredményekről tudósítók. A menűt is kitalálom az avatóbulira..
amit írsz, az igaz, de az nagyon drága, és fontos a jó kivitelezés. otthoni körülmények között könnyű elrontani, és elég a legkisebb hiba. ha egy céget bízol meg , és sikeresen fogod perelni ha mégis átjön a nedvesség, akkor hajrá, egyébként pedig nem éri meg - szerintem.
amúgy meg veszélyeztetett területen érdemes megfontolni, hogy mennyire lehet megemelni a alját - minden plussz centiméter az esetleges taljvíztől vesz el értékes magasságot.
amúgy Pinguru nem ismerem a viszonyaidat, de pl. 5 m szélesség már két autó leparkolására is elég: egy egyikkel betolatva, a másikkal szemben beállva, mindkettő szorosan a fal mellett, és akkor a kettő között van elég hely a kiszállásra. a munkapad mehet a végére, a gödörnek persze kicsit közpére kell esnie, hogy mindkét oldalról hozzá lehessen férni a kocsihoz (ilyenkor persze a másikkal ki kell járatni).
nekem így van megoldva, csak munkapad és gödör nélkül. 5 x 5 méteren elfér a Range Rover meg egy Honda Accord prímán. Persze nem rossz a plussz hely, sokkal kényelmesebb, de minden nap úgysem fogsz szerelni, akkor meg csak kimész az egyikkel.
amúgy meg sok sikert, az a bizonyos gödör nekem is nagyon hiányzik ...
Azt gondolom, hogy ha többtíz nm-es 3 m mély pincéket, de akár több emelet mély többezer nm-es pincegarázsokat lehet építeni úgy, hogy SOSE tör be a talajvíz, akkor egy szerelőaknát se olyan nagy kunszt kivitelezni így. 10 tonnától sokkal sokkal nagyobb terhelésekre lehet építkezni.
Pont forditva. A talajvizet be kell engedni, majd szépen ki kell engedni. Ehhez elegendö ha az alját utoljára csak egyszerüen lebetonozod pár centi vékonyan. A víz majd szépen megtalálja az útját, és beszivárog magas talajvíz esetén.
Ha nem érted miért, akkor számítsd ki, hogy egy 6 m hosszú, 1 m széles, és 1,5 m mély aknára ilyenkor több mint 10t felhajtóerö hat (számítsd bele a beton vastagságát is). Ha olyan helyen laksz, egy Fort Knoxot kell betonoznod. A víz esetében jobb a békesség.
Ami még fontos, ész nélkül kurvára bevasalni az alját, hogy ne járjon az ember úgy, mint a Trébics.
Duna mellett lakott, talajvíz vót gazdagon, az első árvíznél úgy felroppantotta a talajvíz nyomása az akna padlóját, mint a huzat. Oszt utána mindig szivattyúzgattuk, meg deszkán állva csónakáztunk szerelés közben a bokáig érő lében. :)
A helyzet, hogy ha nincs baja a kocsinak és elkezdem szerelni, előbb utóbb valamit elrontok :) Jobb otthon szerelgetrni a kocsit, mint terepen a dagonyában.
Köszönöm a tanácsokat, még sokat fogok aludni rá, a megnézek pár aknát, aztán veszem a lapátot és nekiesek, majd lesz valami. A helyzet az, hogy nem csak terepjáró van a családban, sajnos, úgyhogy majd kitatalálom, hogy milyen mély legyen, a szélessége a kérdéses.
Egy világ omlott össze bennem , eddig azt hittem a Tiéd nem kell szerelni ...
Az sem lehet hátrányos ha beállsz valakiére ami már megvan , alámész , és "kipróbálod ".
Én közel két méter vagyok , nekem más mélység lenne kényelmes , ha csinálsz , és otthonra , szabd magadra , ne csak szabványra .
A talajvíz nagy bosszúság , az előre mélyített összefolyó jól jöhet .
A besüllyesztett lámpa - polc áldás , és nekem a létra - lépcső a legfontosabb lenne :
ha egyedül vagy döntően , csak két kezed lesz , ha nem létra , hanem lépcső , akkor kapaszkodás nélkül jöhetsz le-fel , két kézzel vihetsz le-fel ... nem sokkal hosszabb a helyigénye , néha biztosabb a lépés ha nem vízszintes hanem picit döntött a lépcsőfok , nem kiesel , hanem benne maradsz ...
Ha rövid lenne hozzá az adottság , lehet T alakú , azaz lépcső oldalt mellette , de ami még megfontolandó , a Jászberényi úton lévő futóművesé , ( ha kell adok címet ) aki rókagomba volt , és az utolsó egy méteren beállásnál a keréknyom egy HÍDON vezet át , így utána a hosszanti pallót félretéve a kerekén áll , de te kényelmesen hozzáférhetsz mögötte , alváz-küszöb himi-humi ...
Arra próbáltam rávilágítani , nézz meg minél többet , állj rá , és abból vond le Neked mi lenne jó , nem kell mindig kitalálni , szerintem szabad mástól ellesni-is .
Nekem csáposom van , én egyszer estem másnál oldallépcsősnél egy hajnalig elhúzódó szerelésnél egy akksival a kezemben bele , az állam a peremre , és a lábam a fenékre egyszerre ért , kicsit lekapcsolták a villanyt , és pár hónapig nem tudtam borotválkozni ...szóval mindent meg kell szokni ...
De vigyázz , ha túl jó lesz , majd sokat leszel benne , a családod meg hiányolni fog ... az sem baj ha kicsit mégsem olyanjó ...a kocsid túl jó lesz , és mindig elmaradunk mögötted ...ha mindent megcsináltál még unatkoznál , és vennél másik autót ... de az már szent igaz , a földön szabadbannál - sokkal sütibb otthon - kényelmesen - bármikor - másokhoz nem kötve "bármitcsinálni" rajta....
Ugyanekkora garázsom van, amiben szerelünk is, nem rég lett kész. 5 méteres az akna, lehetne hoszabb, de muszáj volt kompromisszumot kötni. 1 méter széles fent, L vas van a tetején a deszkázásnak és a későbbi varázs-gurulós emelőnek. Szerelőbetonra raktuk a 3 rétegű fóliát, geotextil rá, majd zsalukőből építettük fel az aknát. Utána töltöttük vissza a földet és kapott aljzat betont. A legalsó sor 20 cm széles, a többi 15-ös, így, mivel a zsalukő 20 cm magas egy egyszerű deszkázással megtudom emelni a padlószintet. Ha most csinálnám a lenti világítást, besüllyeszteném valamennyire a falba, még nem vertük le, de ami késik az ugye.. mindenesetre gégecsövet rakj a betonozás előtt le :)
Tervben volt, hogy az egyik végén az aknának lesz egy mélyítés az esetlegesen betörő talajvíz miatt, de elmaradt. Bízok a fóliában. (itt 70 cm-nél már talajvíz van)
Egyszer dolgoztam egy olyan aknában, ami teherautóakna volt. Nem 80 centi széles volt, hanem 150, és volt benne egy 60 centi széles borzalmasan erős zártszelvényből épített polcrendszer, a tetején egy 10-es vaslemezzel. Teherautó elfér fölötte úgy, hogy a betonon áll, személyautóval meg egyik kerékkel ezen a polcon álltam, és alatta tele lehetett rakni szerszámokkal a polcokat. Kényelmes volt, hogy nem köllött folyton felszaladgálni szerszámért, minden ott volt kéznél.
az én aknám olyan volt, hogy kb. a fejem látszott ki belőle. A Ranget kényelmes volt így szerelni, személyautónál nem biztos, hogy ez a legjobb. 1m, széles volt, nekem az is teljesen jó volt. A hosszára nem emlékszem pontosan, de biztos nem lógott ki az autó alól, de ezzel sem volt gondom, mert egyszerre nem kellett az elején és hátulján is szerelni oda toltam ahol szükség volt rá.
Viszont ha van helyed, akkor tényleg hasznos a be ki mászás szempontjából, ha egy irányban kilóg a az autó alól. Ja és kis létrát, tegyél bele, meg kis pakolóhelyek is kaparj lyukakat : )
Ha az akna előtt-mögött nem lesz munkapad, hanem mellette lesz, akkor jó így. hogy ennyire mögéérjen, az nem fontos, elég, ha úgy van előtte egy méter, hogy a hátsó lökös alatt van az akna vége, vagy 20-30 centivel a lökös mögött, hogy a hátadat nekivetve már épp ne kelljen fej fölött szerelni főfele. Meg előtte legyen mondom legalább egy méter. Szóval 6-6,5 méter, tehát szinte végig a műhelyben.
Szerintem egy méterrel hosszabbat legalább, mint a 110-es defi, hogy a leghátulját is elérd (tankot levenni), viszont ne kelljen nagyon görnyedni, amikor bemész az aknába az autó alá. Kurva kényelmetlen hasoncsúszva kimászni az aknából a lökös alatt. Szóval inkább 8 méter legyen a műhely hossza, és az akna legyen legalább 6-6,5m hosszú.
Új szintre kapcsolom az LR őrületet, garázst fogok építeni. Eddig az volt az elvem, hogy fűtőt garázsban mindenki tud szerelni, hóban, fagyban, esőben csak a kemény legények.
Ez az elmélet módosult, mert hóban, fagyban, sárban igazából csak gányolni lehet, illetve szenvedni, ezért döntöttem el az építést.
Körülbelül 5x7 méteres garázsra van lehetőségem, extrém belmagasságra nincsen lehetőségem (igazából pénzem sem), ezért villás emelőt nem tudok telepíteni, marad az akna.
Kb. milyen hosszú, széles, mély aknát érdemes csinálni? Bármilyen tanácsnak örülők.
Ha készen lesz, akkor szervezünk egy garázs szektázást, felavatjuk, begyújtom a búbos kemencét és sütök egy istentelenül nagy valamit :) Akár terepezhetünk is utána, a sérült járgányokat meg megfoltozhatjuk:))
04.23. veterán autó, motor találkozó lesz a Premier Outletben ,Budaörsön, ingyenes "családi nap". Minden üzlet nyitva. Már persze ha valakit ez is érdekel, rajtam kívül.
Ja, ha nincs más a gyorskötöző mindenre jó, mint a szilikonspré, vagy a havannabarna ragasztó :) De akkor is be kell csavaroznod valamit a két likba, ami odacuppantasz arra a gömbvégű izére, a pilácsot pozícióban tartja.
Érdekes jelenséggel találkoztam a tegnapi napon: a P38 műszerfal cseréje miatt a kormánykerék is lekerült a légzsákkal együtt. Néhány nap elteltével vissza tettem a kormányt, beállítottam a csúszó érintkezőt és a kormányszöget az egyenesfutáshoz, visszapakoltam a légzsákot, és kész.... Ja! A kürt meg elfelejtett ordítani... Ismét le a légzsák, kürt kapcsoló megnyomkod: a relé kattog, de semmi hangorkán. Lepróbáltam a kürtöket, de azok működtek. Következett a biztosítéktábla: relé és biztosítékok. Nem találtam hibára utaló jelet. Viszont a relé ki-be rakása után "megjavult" a kürt!
Azonnal felbátorodtam, és a teljes biztosítéktáblát lecsatlakoztattam. Ellenőriztem a vezetékeket, kiszedtem az összes biztosítékot és relét, majd óvatos tisztogatás után WD40 kezelés alá vetettem.
Kérdések:
- A WD40 alkalmazása jó döntés volt-e?
- Van-e valakinek 3db sérülésmentes sárga (AMR 2548) és 1 db zöld színű (AMR 2547) reléje?
Ha valaki gumivásárlás előtt állna, figyelmébe ajánlom a képen látható garnitúrát. Mérete 245/70r16, újszerű állapotban, felnikkel együtt. A felnik OZ et 42-44 körüli 2,5cm szélesebb oldalanként a nyomtáv. D2-re vagy p38-ra. Újonnan vásároltam ezt is, de nagyobb méretre váltanék. Bátran hívjatok! 0670/6191748 Jajj kiírtam a számom. :))
Típus hiba jeladó vezetékének szétdörzsölődése, ha jól megforrasztották akkor azzal már nincs gond. A porlasztók vezetékeit cserélni kell, nem igazgatni. Két dolog ECU csatiba ha olaj kerül (az elöző dolog miatt), mindenféle baja lesz. A másik gyakori gond az injektor tömítés kifáradása. Keress rá angolul, van bőséges szakirodalma.
Rég jártam erre, most előttem ismeretlen probléma megfejtésében kéne a segítség!
Rokonságban van egy TD5 Defi, ami napi szolgálatban van, illetve lenne, villanyszerelőket kellene szállítania, de hol indul, hol nem.
Ha elindul, akkor már megy (nem áll meg). Cseréltek benne légtömegmérőt, megigazították a porlasztók vezetékét. Ezek nem segítettek.
Ma ismét beszélgettünk róla a tulajjal, egy mondat megütötte a fülem:
azt mondja, hogy valami szerelő hozzányúlt a lendkerékhez illetve elvágták (? nem tom, miért) a lendkeréknél levő CKP szenzor vezetékét, ami most toldva van emiatt.
Szia, az a kis fölcsavarozható kis izé kellene, ami rácuppan a lámpatartó gömbvégű akármire? Ha igen, szerdától Pesten vagyok és megnézem, otthon van-e és adok.
Nekem van egy eladó DETROIT LOCKER beker áron. Gyári csomagolásában. Az ügyfelem akinek rendeltük eltűnt. Ugyan nem részleges zárású hanem teljes, nincsen vele baj. Nekem is ez van hátul beépítve, jól müködik.
Egy hete vettem egy Range Rover Sportot (2006-os,2.7 tdi),már vásárláskor sárgán világított egy futómű kontrollámpa,amire a tulaj azt mondta,hogy csak valami beállítási hiba.Persze azért belekalkuláltam,hogy nagyobb is lehet a baj.Az lenne a kérdésem tudnátok e ajánlani valakit ,aki megbízható és jól ért a légrugó diagnosztikához (első körben),illetve a komolyabb javításhoz,ha szükséges lesz rá.A Mosonmagyaróvár-Budapest-Dunaújváros útvonal környékén érdekelne szerelő lehetőség szerint.Előre is köszönöm a segítséget.
Engem is ilyen érdekel! Viszont inkább a világos belsővel (két színű műszerfal és sötét fa berakás), de ami fontosabb az a komfort ülés. Amint eladom az 535D-t, máris beleásom magam a kutatásba. Talán megkockáztatok egy német importot. Nekem a világosabb külső jön be - volt már elég fekete autóm.
Nincs véletlenül valakinek törött repedt sérült 300as disco első lámpája,mert ma sikerült letörnöm az egyik bepattintóját és lötyög.Vagy létezik ,hogy lehet ezt kapni külön is?(pest környéke)Kösz:G
Cegléden dolgozik egy srác, aki motorok és autók műanyag elemeinek a javításával foglalkozik hosszú évek óta. Nekem szerencsére még nem öregedett el az anyag, csak repedések és törések voltak rajta, ezért nem volt nagy meló. Egyébként nem olcsó attrakció egy-egy komolyabb terjedelmű, vagy több darabból álló műanyag hegesztése. Az ABS-ből készült cuccokat nem vállalja. Ne kérdezd, hogy mi az az ABS, de bizonyára valamilyen rideg, porózus gané, amit nagyon macerás javítani.
Azt én sem értem, hogy miért mérik arany-árban a P38 kiegészítőit! Az ebay-en rengeteg jó cucc van, de általában megkérik az árát - vagy ha olcsón kínálja az eladó, akkor meg a shipping (szállítási költség) vállalhatatlan!
Hibakód olvasóm van, kiolvasni, törölni tudom a hibákat, de ennyiben kimerül a tudományom :) Én légrugó szintezésre használom a kütyüt alapvetően. (Kistelek)
Gyári fényezésű motorháztetőt keresek P38-ra fekete színben (sötét szürkés-feketés metálos, ha jó a szemem). Jól elvagyok a jelenlegivel, de olyan mint egy tojástartó egy jégverés miatt. Ha horogra akad valami használható, akkor lecserélem, de csak, ha ugyanolyan színűt találok.
Szépen lassan felújítom, aztán majd meglátjuk: ha valaki megfizeti az árát, akkor lehet, hogy eladom - és rögtön veszek egy másikat (pl. 4.0 HSE). Igyekszem igényes munkát végezni az autón, majd rakok fel fotókat, ha szalonképes lesz a járgány.
Eddig kicseréltem a teljes műszerfalat (igazi szopóka), és az óracsoportot is hibátlanra cseréltem. Bevonattam az oszlopborító műanyagokat az új tetőkárpit anyagával. A belső műanyag fogantyúkat és lámpatesteket az új kárpit színére fényeztettem. Felújíttattam a tetőablakot is. Körbe finom, alig feltűnő fóliát kapott minden ablakra. Megjavíttattam a fényszórók és a hátsólámpák védőrácsait, kicseréltem a kosaras anyákat és a rögzítő csavarokat. Fehér irányjelzőket kapott és faceliftes hátsó lámpákat. A hűtőmaszkot gyárira fényeztettem, mert kifakult az idők során. A ködlámpákat sérülésmentesre kicseréltem. A gallytörő közepén lévő kiegészítő fényszórókat is hibátlanra cseréltem. Kihajítottam az utólagos kókány xenon modulokat, és helyette minden fényszóróba Osram Nightbreaker halogént pakoltam. Megjavíttattam a klímát (lecseréltem a klíma kompresszort). Négy új Terrafirma lengéscsillapítót kapott, és egy új kormány lengéscsillapítót. Vettem rá a szegedi kollégától 4db gyári 16-os felnit, amin 4 db új Hankook Dynapro M/T gumi terpeszkedik. A 18-as Mondial felniket megjavíttattam - most pihennek. A pótkerék alatt a rozsdás fenéklemezt letisztítottam és rozsdagátlós festékkel lefújtam, ledugóztam a víz leeresztő nyílást. És folytatom, ameddig az asszony engedi...
Nem sajnálom a pénzt erre a projektre. Ez most a hobbym. Aki egyszer megveszi tőlem, az jól jár majd vele.
Szeged környékén van valakinek gyári LR3 diagnosztikája és ért is az elektronikai problémák megoldásához? Esetleg valami infó, hogy lesz e valamikor LR szerviz ismét?
Sziasztok! Keresek 1 db 235/85R16-os Insa Turbo Special Trac 2-t, vagy Malatesta Kaiman-t, esetleg eredeti Simexet. Pótnak, használtat vagy újat. Akinek akad, és eladná, köszönöm!
Helló, a fagyhalál túra április 2-3-án nem zártkörű, mindenki jöhet. Opcionálisan ottalvós, de aki akar, este hazamegy. Az ott alvás egyénileg, sátorban, hálózsákban, autóban, ahogy kényelmes.
Semmi infrastruktúra nincs, csak egy erdei tisztás pár fából készült asztallal és paddal. Sem világítás, sem folyó víz, sem WC, sem fűtött panzió, sem kisbolt!
Költség annyi, amennyi üzemanyagot elhasználsz (kb. max. 40 km lesz a táv), amennyi sört este megiszol,
és amennyi flekkent este megsütsz. Indulási hely Szada mellett, az M3 autópálya északi oldalán, ahol a múltkor is találkoztunk, írok majd pontos címet/térképet. Figyeljétek a fórumot!
Köszi mégegyszer a segítséget. Kettős hiba volt a gépemen. Ékszij feszítő berágódott, valamint a generátor tekercs hibás volt (forgórész) ami hol volt hol meg nem volt töltést okozott.
Uraim, az április 2.-i túra után után érdeklődöm. A legelső kérdés, zártkörű, vagy ismeretlenül mehetnék én is? Öreg sofőr élete első Discoveryjével. Hol lenne? Mi lenne várható útvonal, program, költségek? Üdvözlettel: walker47
Oldtimer Premier - márkafüggetlen oldtimer rendezvény MNHJR támogatással: 2016.04.23. Oldtimer Premier Premier Outlet (Bogaras, Minis, Trabis összefogással) márka-független veterán és nosztalgiaautós találkozó egyben családi nap! Video:
Kotta kolléga sötétkék discója , és egy fehér gazdagítja még rajtunk kívül a mezőnyt .
Nekünk eddig parádés volt , első nap közel egy tank málna .... pedig a távolság nem volt sok ...
Végre mi rántottunk ki mást , és nem fordítva .
A kerekekből biztosan kimostam több tíz kiló sarat .
Nekünk szerencsére nem kell szerelnünk holnapra , vannak akik kardán kereszteket cserélnek .
De az igazi alázós meglepi , egy kicsi zöld "béka" , egy suzi samu másfélszerese méretű ismeretlen valami , simán azt hittem rá Fiat Campagnola , erre kiderül . IKARUS !!!!!!!!
A gyár bezárása után , a MOL megrendelésére csináltak pár darabot , Peugeot 1.9D üvegszálas bódé ....
Nem lenne könnyű azt mondani rá hogy "szép" , de akkor is a mi gyermekünk , ügyesen boldogul .
Érdekes hogy simán rendszámos , amúgy úgy néz ki , mintha egy ügyes falusi ezermester csinálta volna magának .
Még az adattáblán lévő felirat betűtípusa is azonos a buszéval .
Td5-ön elkezdet szarakodni a töltés a minap, néha még néha visszajött, de most már stabilan világít a visszajelző lámpa menet közben is. Érdemes neki állni valamit bütykölni vele? Tudtok ajánlani valakit aki felújítja Pest környékén.
A vezérmű kerék is lötyögött a főtengelyen , de szerencsére ott a bemarás még megúszta , csak a reteszt és a kereket kellett cserélnem .
PD - után szabadon , a terhelt oldal felől kitört főtengelyt , az új reteszre félig húzott kerékkel illesztve , hegesztettem a főtengelyhez ... és aztán egy örökkévalóságnak tűnő ideig faragtam vissza a fölösleget ...
Lehet még jól is jártam , most sokkal táltosabb lett ....
Indulunk a két napos futamon .
A szervezők nyomatékosan jelezték , agresszív sárra számíthatunk .
A tömegét és lendületét kihasználó , felezőben parkettán -közben , nem szeretnék gondolni az ékre ...
Ha nem csak elvisz , de vissza is hoz , akkor tutira tuti ....
hehe.. rögtön KPM vizsga után vettem a discót, ennek ellenére a két hátsó lengéscsillapító csak a leltár miatt volt meg (az egyik annyira szét volt rohadva, hogy elsőre nem lehetett felismerni milyen alkatrész), a fékbetéteken szerintünk sosem volt ferrodol, még nem volt idő cserélni a vezérmű szíjat, ezért sok szeretettel gondolok rá, hát ha nem szakad el :)
A manuálban le van írva, hogy milyen nyomatékra kell meghúzni a csavart, illetve utána hány fokot kell még ráhúzni. A típushoz hozzáértő ezt nyilván tudja, aki meg nem, annak illene megnéznie a manuált.
Ha gumis, akkor egy vastag gumi tartja körben a szélvédőt, aminek kívülről a közepében van egy ékgumi, vagy feszítőgumi csík. Így néz ki, csak benne van az ékgumi:
Haaat, biztos sajat magad akarsz nekiallni kiszedni, hegeszteni, betenni? A hegesztest vagy rozsdagatlas meg ok, de az uvegkiszedes beteszest lehet jobb szakemberre bizni.
h. szedett már ki valaki első szélvédőt 25 éves autóból? ha igen vagy van tapasztalata RRC első szélvédő cserébe kérem ossza + velem.
Mert. nincs baja a szélvédőnek csak alatta a keret rozsdásodása miatt fel van puklisodva a gumi, és igy egyre több vizet enged be, aé egyr több a rozsda...stb...
tehát ki akarom szedni! hogyan lekk? és javitani a keretet. és visszarakni a szélvédőt. hogyan kell?
Én a helyedben kitekerném azt a csavart! Egy esetleges szimering hibánál telemegy a vezérműház olajjal és csak akkor veszed észre, amikor a szíj átugrik. A hosszbordás szíjra visszatérve, nekem az új Dayco szíjnak a nútjai mindig telerakódtak gumidarabkákkal, azért nyikorgott. Ha kipiszkáltam, akkor egy darabig jó volt, de aztán kezdődött elölről. A havernál szintén ez volt a szitu, aztán kicseréltük mindkettőt Gates-re és azóta csendben vannak.
Ez is igaz. a motorban mindíg friss olaj van, alul meg minden kenve az biztos. ráadásul amit kitermeltek a földből és mi elhasználjuk annak jó részét én visszajuttatom. :)
WD-40 es trükk kipróbálva és működik. Amint befújtam elmúlt a ciripelés és csak az egyenletes gyönyörű csattógó traktor hangja jelezte hogy életben van. Viszont pár perc elteltével elillant a WD 40-es csoda és jöttek a tücskök megint.
Az olajfolyásom viszont katasztrófa. alapjáraton 10 perc alatt egy 20 cm átmérőjű olajfoltocska jelent meg a kocsi alatt. Az elmúlt 100 km körüli városi autózgatás (gyerekek oviba plussz bolt) során majdnem 1 liter olajat kellett bele töltenem.
Gyorsan szakihoz kell vinnem a kocsit, mert már autókáznék vele nagyon (még Össze sem szoktunk és máris próbára tesz a kicsike)
nem tudom hogy ki és miért vette ki azt a csavart, de én biztos nem nyúltam hozzá. Az autó kb 1 hónapja van nálam. az első 1,5-2 héten semmi probléma nem volt még olaj folt sem volt alatta (gyorsan ellenőríztem is az olajat mert valahol azt olvastam hogy ha nincs alatta olaj akkor nincs is benne hiszen Land Rover). aztán egyszer csak megindult a csöpögés. és ezzel egy időben illetve egy két nappal később jött a ciripelő tücsök hang. A manuált én is olvasgatom, de csak a jóval egyszerűbbnek tűnő dolgoknak állnék neki. azt hiszem az lezs hogy megmutatom valmi jobb szervízesnek, összegyűjtöm az itt leírtakat, és elviszem a manualt neki aztán rá bízom hogy elküld -e a francba vagy nekilát. az alkatrészeket itthon a landy car-tól tudnám bekérni?
Az nem szellőző furat, abba bele kellene legyen tekerve egy csavar, viszont gondolom nem most kezdődött ez a folyás, így úgy gondolták, hogy inkább legyen kivéve a csavar, minthogy felteljen a vezérlőszíj dekni olajjal.
A nyikorgás egy másik történet. A vezérléshez keresztbordás szíj tartózik, ami nem tud megcsúszni egy kis olajtól, a generátor, kormányszervó, vízpumpa, a viszkó ventillátor meghajtását hosszbordás szíj végzi. A nyikorgás egy tipikus 300TDI jelenség, ennek lehet oka a hosszbordás szíj anyaga, a szíjfeszítő állapota. A legegyszerűbb az, amit Pista javasolt, ráfújsz egy kis WD40-et a szíjra, ha elhallgat, öröm boldogság, ha nem, lehet fejet vakarni, de ez inkább zavaró jelenség. Egy egy találkozón amikor reggel beindítjuk a vasakat, a 300TDI motorosok kórusban szoktak nyikorogni egy darabig, aztán elcsendesülnek. Erről a jelenségről sokat olvastam az angol fórumokon. Volt aki lemosta nagynyomású mosóval a motort és utána folyamatosan nyikorgott, majd pár hét után elcsendesült.
A 300TDI egy egyszerű szerkezet, én azért szerettem, mert a nulla tudásommal a manuált olvasgatva egész sok mindent meg tudtam rajta szerelni, mondjuk szét nem bontottam, ahhoz kevésnek éreztem magam, viszont a szerelőcimborám, aki nem ok Landyt látott, simán elboldogult vele, én vittem az alkatrészeket, gyűjtöttem a leírásokat, ő meg szerelte. Nagyon fontos, hogy szakszerűen rögzítve legyenek a tengelyek vezérléscserekor, illetve a visszaszerelés után rendesen legyen ellenőrízve a pozíciók, ennyi. Könnyű egy beosztással odébb rakni a vezérlést, nem fog egyből szétesni, csak fura hangja lesz a motornak, olyan zinger varógépes hangok jelennek meg, ha rendesen be van állítva, akkor szép doromboló hangot ad ki.
szuper hírek :) (:! a szellőző furat az ahnnan nekem is folyik ugye? Szerintetek ezt a munkát rá tudom bízni egy sima autószerelőre, vagy kell hozzá a land roveres szaki? sajnos nem igazán tudok mostanába bejutni hozzájuk, de szeretném használni a kocsit. Tudom hogy ezeket a munkákat sokan megoldjátok magatok, de nekem se helyem, se szerszámom, se affinitásom nincs hozzá.
A vezérműszíj nem tud csúszni, illetve ha mégis, akkor a motornak már lőttek! Nekem tavaly eldurrant a főtengely szimeringem, dőlt belőle az olaj és mire hazaértem 60 km-ről elfolyt 1,5 liter, de érdekes módon a szíj nem lett olajos. Talán mert egyből kifolyt a szellőző furaton. Szóval kisebb csöpögéstől még nem kell megijedni. Persze minél előbb ellenőrizni és javítani kell! A cicergés inkább a hosszbordás szíjtól lehet. Úgy látom Dayco szíj van rajta. Nekünk ez a típus nem jött be, kb. 1000 km múlva elkezdett ciceregni, csikorogni, kicseréltük Gates-re és azóta nincs hangja. Vedd le róla szíjat, ellenőrizd a vízpumpa, a feszítőgörgő és a hűtőventilátor csapágyait, ha azok nem zörögnek, akkor indítsd be és ha így nem cicereg, akkor tuti a szíjjal van gond.
Köszi! Ajánlgasd nyugodtan, azért firkálom le hogy más is okuljon! Bár mostanában bajban vagyok, mert elfogytak a hibák így nincs miről írnom. :) Na jó, a hibák talán sosem fogynak el, de már csak apróbb hibákat kell orvosolni amik nem befolyásolják a működését (pl. műszerfal csere). :)
Tényleg, nem tud valaki egy jó állapotú, szürke színű, D1 300 Tdi, légzsák nélküli műszerfalat eladót?
Köszi a felajánlást, de sajnos az ország másik vége felé vagyok, és nem is igazán merném bevállalni hogy egyedül nekiálljak. ebből szaki lesz, mert egyedül ez nem megy. a gond az hogy nem merek vele nagyon menni, tehát azt sem tudom hogy kerül fel mondjuk pestre. kicsit cicereg ami szerintem már a szíj csúszása, ami talán az olajtól lehet.
Ha itt vagy valahol Miskolc környékén, akkor tudok segíteni néhány speciál szerszámmal.
Most cseréltem vezérműszíjat+görgőket a 300Tdi D1-esemen, és a főtengely végén lévő ékszíjtárcsa csavarjának lazításához illetve későbbi pontos rögzítéséhez apu (aki profi esztergályos) készített nekem egy speckó eszközt, illetve a főtengely végéről az ékszíjtárcsa lehúzásához egy lehúzót is.
Ezekkel gyerekjáték volt a szerelés, nem kellett szenvedi semmivel se.
Kölcsön tudom adni, nagyban megkönnyíti a szerelést.
A főtengely szimmering cseréjéhez azonban le kell majd húzni a főtengőről a vez.szíj meghajtó szíjkereket is, ahhoz nincs még lehúzóm (az enyémen egyelőre jó a szimmering, de ami késik nem múlik....), illetve a vez.tengelyt meghajtó szíjkerék nem tudom hogy jön le, oda kell-e valami speckó szerszám-lehúzó vagy bármi, vagy ezek nélkül is megoldható-e a szíjkerék le-fel, hogy hozzáférj a szimmeringhez.
Egyáltalán nem melegszik. Ma raktam bele másik akkumlátort, de sajnos a töltés így sem javult meg. Töltés jelző lámpa továbbra is világít. Mérés alapján 12.24 azaz akku fesz.
Civil autókat vesz nyilvántartásba a honvédség (Index)
Az én autómat aztán vihetik, a telekre sem megy ki mesélte egyik olvasónk, aki a múlt héten kapott levelet arról, hogy lajstromba vette a honvédség cége terepjáróját. Land Roverét szívből utálja, továbbá szerinte csak a Tesco és a laktanya között használhatnák a katonák: Azért vettem egy 15 éves Lada Nivát, mert ez csak a nevében terepjáró.
A főtengely, vagy a vezérműtengely szimering kicsit megkopott, ha cserélsz vezérműszíjat illik kicserélni. Ha nagyon csöpög, akkor a szíjcserét hozd előbbre, mert az olaj eszi a szíjat.
Meg kell vizsgálni, hogy miért ment szét a szimering, ha vezérműtengely vagy főtengely csapágy egy kicsit lóg, akkor szépen szisztematikusan megeszi a tömítést. Még lehet kopás a menesztőtárcsánál is (remélem jól fogalmaztam), de azért nem kell a Dunába ugrani, egy hozzáértővel csináltasd meg, nem kell a teljes motort kicserélni.
A típusát elfelejtettem, alapvetően nem az autó miatt vettem, hanem adatgyűjtési, jel elemzési feladatokra teljesen más iparágban, viszont ha már ilyet veszek, akkor az autodiagnosztikás összeállítással rendeltem: https://www.picoauto.com/products/automotive-oscilloscope-kit/overview
Nemrég kaptam javításra egy eléggé spéci basszusgitár erősítőt, megszereztem a kapcsolási rajzát, összeállítottam a mérőrendszert hang generátorral, műterheléssel, szkoppal, nézegetem, és észrevettem, hogy egy kapcsoló furán áll, vagyis szedhettem szét a mérőkört, mert egy sima kontakthiba akadályozta a süketedést :( Ugyanígy jártam a feleségem autójával (Dacia Logan MCV), néha 300 fordulat környékén kihagyott a motor, gondolom kimérem, kinyitom a motorháztetőt, matatok az olajszűrő környékén, majd észrevettem, hogy az egyik csatlakozó nincs rendesen rányomva. Mondanom sem kell, hogy az egész mérésből nem lett semmi, a kocsi megjavult, én meg szomorúan összepakoltam. Ehhez kell az autoszerelő rutin, hogy az ember tudja, hova kell nyúlni, mit kell keresni, nem egyből egy NASA űrállomást telepít az autóra. A magam fajta amatőr csak túlbonyolít mindent.
A generátor nem melegszik jobban a kelleténél?Lehet azért nincs töltés,mert szulfátos az akkumlátor és a nagy áramfelvétel miatt leesik a feszültség.Próbáld ki egy másik akksival.
segítséget szeretnék kérni. Van egy elég jelentős olajfolyásom a 300 tdi discomból. lemostam a kocsi alját mivel a menetszél mindenhova szétterítette az olajat és alapjáraton is elég hamar érzékelhető csöpögést produkált a képen pirossal bekeretezett helyről. külföldi fórumokon annyit sikerült kibogoznom hogy talán a főtengelynél lehet baj. Valaki tud valami bíztatót, vagy kevésbé bíztatót mondani??
Igen a 4. Volt kiszakadva. Cakhogy ennek semmi koze az onditashoz.... minden biztositek jo viszont vagy 5. Alkalommal kihuzogattam es eltunt z abs a 17 es a traction hiba. Legalabbis tegnap. Hetvegeig nem lesz idom a kocsira.a hevac a fites ugye?
Jártam már úgy, hogy az a gumiágyas szíjtárcsa át volt szakadva, és komolyabb terhelésre elforgott. Szemre forgott szépen, de teljesítményt már nem vitt át.
Sziasztok! Segitségeteket kérem. Adott egy td5 töltés problémával. Generátor ki. Felújitás,beszerelés. Töltés van. Örömöm nem sokáig tartott. Töltés lámpa ismét világít. Generátor ki vissza fel ujítóhoz. Próba padon hibátlan a generátor. Beépít töltés nincs. Biztosíték tábláig vezeték kimérve hibátlan. Van-e ötletetek mi lehet a baj. Köszi előre is.
D2 2000-nél azt tapasztalom, hogy a gyári kulcs távirányítója minden esetben zár, viszont nyitni csak akkor hajlandó, ha a zárás után nem telik el sok idő. A sok idő relatív, de mondjuk legyen 5-6 óra. Tehát másnap reggel távirányító jelére nem reagál/nem nyílik. Bár ez is változó, mert van amikor igen :) . Ilyenkor kulcsfordítással kinyitom a vezető oldali ajtót, ezt követően már a távirányítóval lehet nyitni/zárni. Illetve kell is nyitni, mert különben letilt és riaszt. EKA kód a fejemben van, de az még nem kellett! Van valami tippetek mi lehet a megoldás? Egyelőre nem őrjít meg :)
A másik kérdésem pedig az, hogy első/hátsó difi olajbetöltő illetve leeresztő csavart itthon hol lehet vásárolni, vagy érdemesebb ebayről venni?
Ma kisütött a nap, gyorsan kifutottam egy kicsit méricskélni. Sokan mondták nekem, hogy ne járassam a vizes állófűtést, mert sokat fogyaszt, hamar lemeríti az akksit. Szerintem ez nem igaz, íme a magyarázat.
Tölcséres P38-as által átalakított Webasto thermo top C állófűtést szereltem be a kocsiba, hogy elég legyen a nafta, beszereltem két 75Ah akksit. A mérés során mértem az akkumulátor kapocsfeszültségét, illetve az állófűtés kör áramfelvételét.
A lényeg itt jön. Jól látható, hogy az indítási fázisban nagy árammal indul a szerkezet, majd kb 1 perc után 6 A körülire csökken a fogyasztás, ez a bemelegítési fázis.
Amint a hűtővíz eléri a 70°C fokot, a rendszer visszaveszi a fűtési teljesítményt.
Vagyis, ha nem maxon járatom a ventilátort, akkor egy átlagos 6A-es áramfelvétellel kell számolni, ami nem sok, vagyis a következő téli fagyhalál túrán egy pólóban fogok aludni, és még takarót sem fogok vinni :)))
Gumi témában annyit szeretnék kérdezni hogy a disco 300tdi gyári 7col széles alu felnieire felrakott 205/80 r16 os gumik nem e sérülékenyek oldalsó kihasadásra?A futó felület vékonyabb mint a felni szélessége és így felrakás után van a guminak egy bizonyos domborulata ami élesebb lecsúszó kövektől kiszakadhat.Valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?A gumi hankook dynapro ATM.
Voltam a múlt év végi fagyhalálon veletek , jönnék most is .
Úgy láttam sokan nem aludtatok fönt , de ha most is lenne rá lehetőség , megpróbálnám rávenni a génállományom efféle " marhaságra" ( még eddig , nem volt részünk hasonlóban . )
Hol a repaba van a leallito szelep? Latszik az a szar mert nem latom. Vagy le kell bontani a szivosort?
Viszont talaltam egy lila barna vezeteket a jobb1 ominozus szeles csatijanal ami az egyik oldalon ki volt rohadva.
Osszekotottem es most ez van:
Sicher 17 def
Traktion def
Abs defekt
Mivel allt nem hiszem hogy elromlottak a dolgok inkabb valami kommunikacios hibara gyanakodnek.
Mivel a trombozisos labam ne bir sok guggolast ezert szepen aprankent az osszes rohadt drotot kozvetlenul osszeforrastrom. A sicher17 az nem biztositek? Mindet megneztem de mind jonak tunik.
Azt azért csak észrevennék nem? Azt az infót kaptam hogy egyszer kijött valami hibakód a gázpedáltól. De egyébként semmit sem tudnak ott délvidéken kiolvasni az autóból. Olyan mintha nem kapna üzemanyagot, de akkor miért indul el állás után?
Én első körben a motortérben a vezetékeket nézném át, nincs-e valahol kidörzsölődve. Nekem múltkor az akku mozdult el egy kicsit, hogy letestelt a lefogatásnál és rövid időkre leállt motor.
Tud valaki segíteni? Adott a szitu hogy van egy Freelander 2.0 D szüleim vették nemrég használtan. Az a gond hogy teljesen random leáll. De csak ha hosszabb távon használják. Kb 60Km-t kell menni vele és megáll mint a szög. Várnak vele pár percet és megy tovább. A gond az hog y Baranyában még a hibakódot sem képesek kiolvasni, nincs hozzáértő szervíz. De a szervíz és mi is elektromos hibára gyanakszunk. Tud valaki valami hozzáértőt ajánlani Pécs közelében? Ezt úgy értem hogy nem Pesten :)
De ha van bőven a tankban nyál akkor biztosan nem ez a baja!Inkább immo vagy leállító szelep az adagolón!Esetleg megnézhetnéd,hogy az megkapja-e a 12 voltot.
Az izzítás elektronikától kap áramot,nem megy folyamatosan.Csak akkor van jelentősége ha kevés az üzemanyag a tankban!!!Jellemzően kb. 20 liter körül már nem igazán hajlandó elindulni a motor ha nem megy a szivattyú.
Üdv! Valószinûleg a pollenszûrônèl àzol be! Lehet ennek az oka,hogy aszèlvèdô alatti csatorna tele van falevèllel vagy màs piszokal! Esetleg a szûrrôhàz fedele van elvetemedve!!
Nekem egyik pillanatról a másikra nem reagált a távirányítóra.Gyújtáson világít az immo az ac megy,de blokkolja az önindítót.Az eka kódot nem tudom.Annyit tudtam csinálni,hogy elektomos szerelő kiszedte az ecu-ból a tiltást és behúzott egy kábelt a gyujtáskapcsoótol a bizti táblához.Bár ez Td5.
Olyan erzesem van mintha a becm nem csinalna valamit mert a legrugo szelepek nem kattognak. Hallani ha a tankban megy a szivattyu? Folyamatosan megy ? Ha gyujtast adok akkor nyomnia kene az anyagot az uanyag szuro fele?
Na mivan te lókötő? Érdeklődsz, meg minden? Nem kell lottóznod, elég, ha végre dolgozni kezdenél :) Olyannyira megvan, hogy nem is telefonálnak a népek :( Bár jövő kedden egy srác, -aki ide beírt- megnézi és remélem, hogy beleszeret annyira, hogy el is vigye. Szimpatikus ahogy már beszéltem vele, szerintem jó gazdája lenne, akár jelentősen is engednék belőle emiatt. Ja, meg ma volt valami autókereskedő, hogyha beviszem hozzá, akkor ad egy készpénzes ajánlatot, miután megnézték. Persze... Mihez kell neked a sok Seria alkatrész? Amúgy van egy 300-as blokkom, ha köll, de köré van téve még egy csomó mindenféle :)
Ha valakit érdekel, esetleg lenne egy eladó csörlő a falumban, azt mondta a srác, hogy az erősebbek közül való, de végül aztán elfelejtettem megszemlélni. Ha valakit érdekel, szóljon, és akkor készítek fényképet meg árat kérek tőle. A csörlő korábban egy Hyundai Galloper-en lakott.
és biztos vagy benne hogy nem az immo? ez nagyon úgy néz ki. esetleg még az is lehet, hogy a kulcs miatt nem kapcsolódik ki a riasztó, és beriasztva marad - de ilyenkor nem működik a távirányító, és kulccsal kell kinyitni a sofőr ajtaját, valamint a többi ajtó nem nyílik ki vele automatikusan.
a harmadik dolog a főtengely jeladó, de én az immóra tippelek...
Van ahol a gyári méret 235/70-es volt, azt is lehet alá tenni, egy kicsit szélesebb futófelület, de nem fog beleérni a sárhányóba. Igazából ízlések és pofonok, jobban néz ki, talán a mintázat is jobban tud érvényesülni. Amelyik tetszik, azt tedd alá. A 235/85 az inkább terepre való, a terepváltó áttételezése hosszabb a Discoban, nehezebben megy ekkora abroncsokkal, továbbá itt már emelni kell a járgányon.
Ha nem terepezel, akkor szerintem hagyhatod a gyári magasságon, az emelés kompromisszumokkal jár, a hátsó kanyarstabilizátor egy kiadós lépésnél átfordul, a kardán nagyobb igénybevételnek van kitéve, satöbbi, ha késöbb megjön a kedved egy kis komolyabb offroadra, akkor ráérsz szétszabdalni a kocsit.
Gumi kérdés foglalkoztat engem is. 1997 discora kellene 4 új gumit vennem. Terepen csak ritkán fogom használni, akkor sem offroad jellegű, hanem inkább csak túra jellegű terepezésekre.
Olvastam a fórumon hogy többeteknek van, vagy gondolkodnak a gyári méretben (205/80/16).
Aki esetleg használ ilyet kérem dobjon egy két képet az autóról, illetve ossza meg velem a tapasztalatokat.
emailem: pszentirmay@gmail.com
Egyelőre nem vagy csak minimálisan fogom emelni az autót, de vágni nem szeretném a sárvédő íveket.
Azt tudom, hogy onnan nem vagy messze, de a szekér tulaja és én is Pesten vagyunk :) Ha addig nem sikerül szerezni, előtte hívlak és ha más nem, útközben fölmarkoljuk a vasat. Köszi!
A megtekintés és a kérdésfeltevés lehetőségével szivesen élek, bár a szerencsés vevő kitüntető helyére nem pályázhatok. Hamarosan megkereslek privátban (ha az emailod publikus).
Én majd egy szerényebb, "alap" géppel szeretnék kezdeni. De a végcél valami hasonló lenne mint ami nálad eladósorban van.
Üdvözlet a fórumon.Veszem magamnak a bátorságot és írok néhány gondolatot a D1-D2 vel kapcsolatban,bár saját egyikből sincs..Leszámítva anyuék 300tdi automatáját amit nagyon bírok kb átlag 8literes fogyasztással..
Nos D1: talán a legjobb -értsd legmegbízhatóbb egyszerű motor ,váltó,hajtáslánc.De ennyiben sztem ki is merül- a mai kor elvárásaihoz képest sajnos - bár aki ilyet keres az lelhet benne örömet.Élvezetes de régi ,sajnos a legnagyobb baja : 99%ban gatya állapotban van mind kivéve az 1%ot...Ez ellen hiába háborgunk ez van ,a legutolsó kiadása 97-98 tájékán volt nos abból itthon nem sok van...anyáméké:O)bár az meg jobbos...na szóval átlagban már mindegyik lakatolásra szorul, a hajtáslánc még tűrhető ..a belső se nagy gond a motort meg alig bírják agyonütni:O)Lehet tűrhetőt kifogni....csak nincsenek tisztában az eladók a kocsi állapot-értékkel..röhejesen túl van árazva.sajnálom pedig nagyon tetszik a gépsárkány .
D2 sztem jobb választás ,mindennapokra,terepen nem rosszabb,szinte komfortos,vannak a piacon agyon leharcolt sz.ok természetesen de lehet venni normál v. kiemelkedő állapotút.Bár itt teszem hozzá a nepperekkel vigyázz!!! Most a hahun van egy zöld szépállapotban újrabőrözve(konyakbarna) 1.248000volt két hete nyíregyen eladó...most 1.999.000...na mindegy alkudni lehet:O)
A motorja igenis jó csak ezt szerették elhanyagolni a gazdáik...pedig ez már nem a mindent bíró 300tdi...de maga motor jó,hajtás is csak nincs központi diffid helyből.de az megoldható.Egész egyszerűen mivel 98 után gyártották jobban ellenáll a korroziónak ,ok több elektronika de viszonylag stabil...főleg ha a P38hoz nézem:O)Fiatalabb,komfortosabb,autópályán is használható.
Ugyan rendezvény nem lesz tudomásom szerint mostanában, de ha érdekel, emezt már meg is nézheted és könnyebb is szóban elmondani ezt-azt, mint itt.
Szerintem normális áron fönntartható gépezet ( persze ha ütöd-vágod, akkor kevésbé ) az alkatrészellátottság jó, Angliából még olcsó is, a szerelők szintén jók és itt is vannak javításban jártas emberek.
Csak nagy vonalakban :
Az 1-es Disco dízele egy végtelenül egyszerű, elektronika nélküli, megbízható és a kocsi méretéhez képest nem nagy fogyasztású konstrukció.
A 2-es dízele már 5 hengeres, mindenféle elektromos ketyerével megtámogatott szerkezet, erősebb, nyomatékosabb, a bódé egy kicsit tágasabb. Majd jönnek a TD5 tulajok és részletezik.
A V8 pedig maga az ördög, cserébe szomjas :)
A váltókérdés meg olyan, hogy ki mit szeret, mindkettőnek vannak előnyei-hátrányai.
Nem tudom jó helyen járok-e itt, de nem igen találtam kifejezetten a Discoveryvel foglalkozó topikot.
Amennyiben viszont jó helyen járok, megosztanám itt azon szándékomat, hogy egy Discovery vásárlás körvonalazódik valahol a jövőben. Rágjuk gyúrjuk feleségemmel a gondolatot. Olvasgattam sokféle véleményt róla (általában jókat). De arra gondoltam megkérném azokat akiknek van birtokában ilyen gép, használják, fenntartják, és persze ha idejük is engedi, írjanak egy általános kis tájékoztatót tapasztalatairól.
Egyenlőre nem tudjuk még 1, 2, mauális vagy autómata lesz-e? Nos a 3-asról nem álmodozunk. Egyenlőre gyüjtögetünk, és nyitott szemmel járuknk.
És megkérdezném azt is, nincs valami rendezvény vagy klub féle pest környékén ahol esetleg márka találkozokat tartotok, tartanak?
Elegem lett a gumisokból ,2 éve csináltam ilyen kéziszerelőt. Azóta nem szopok a gumikkal,magam csinálom és láss csodát soha nem eresztenek le a kerekek.
Új gumit tettettem fel , mind leeresztett 1 hét után,oszt beborult az agyam. Igaz jó kondi és kis rutin kell hozzá.
Skacok, tud kölcsönadni valaki olyan vonórudat, ami nem vonóhorogra való? Nekem és a húzandó autónak csak kampóbeakasztásra alkalmas mifene van. Olyasmi van a másik autón, mint a Discoveryn, csak nem ráhegesztett, hanem likat csinált a gyártó. Egy régebbi Nissan Almera a paciens és nem jár a motor, ráadásul Zalából kék Pestre húzni. A kötelet ilyen távon nem erőltetném.
Sajnos én Budaörs mellett lakom,de tavasszal lehet kérek pár tanácsot :) Azt meg tudod mondani nekem hogy ha kap új hatos számú tömítést,mennyire törvényszerű hogy tömítőpasztával kell be kenni és mi a neve a pasztának ha igen? :) Ti szoktatok tenni oda vagy csak simán be az új tömítés és kész? :)Viberen akkor neked írtam azt meg kaptad pár napja? : )
tudja valaki veletlenul ,hogy rrp38 diesel generatorba milyen csapagyak mennek??? Nem talalok rola semmi informaciot, es szeretnem hetvegen megcsapagyazni!!
Örömmel tudatom, hogy két hete boldog gazdája vagyok egy 2003-as Discovery 2-nek. És rögtön vannak kérdéseim is.
- Mivel a paripát városban használom, kelleni fog egy tolató radar vagy kamera. kinek mi a tapasztalata, melyiket lenne érdemes?
- Kerekek. Most mutatós 255/55R18-as pacskerek vannak rajta. Terepen (nem durva off road) is szeretném használni, emiatt javasolták, hocs cseréljek 235/70R16-os kerékre. Arra gondoltam, hogy nyárra marad a 18-as és télre egy 16-os szettet beszereznék. Kérdésem, hogy jól gondolkodom-e? És ha igen, milyen gumit javsaoltok a felnikre? Nyári terepesebb 18, téli havat emelkedőn is jól bíró 16. A mostani négyévszakosok közül kettőt már cserélnem is kellett, mert aki annó feltette sztétbar...ta a szélüket és ereszteni kezdtek.
- telefon kihangosító is kell bele. A rádiója eredeti, de kontakt hibás. Van olyan elektromosotok ismerős, aki ezeket (radar, kihangosító, rádió) szakértelemmel meg tudja csinálni?
Ja igen,bocs,Rby-nak írtam viberen most kapcsolok,el néztem :) Melyikőtök lakik közelebb Budaörshöz aki keni vágja a lánc cserét meg a pajzs le bontást és vezérlés beállítást? :)
Ma bolyongtam a melóhelyen, és egy ilyen szerkezet került elém:
1 hónapos, egy csomó ilyet rendelt a katasztrófavédelem. Mondtam is, ha korábban állnak neki rendelgetni, akkor talán gyártásba marad a Defi. Remélem, ha már megunják, akkor befogadhatom a szerény garázsomba :)