Segítséget szeretnék kérni! A Karathane tényleg perzsel,ha 25 fok felett szórom ki? Kb. 300 liter permetlét kell kiszórnom háti géppel,de mire felszárad a felület,bőven van 25 fok.
Nekem a kék borszőlő közül még mind zöld, nem is úgy néznek ki mint akik mostanában kékek szeretnének lenni.
Kettő tőke kék csemege viszont már majdnem fogyasztható volt, de két hete lefújtam Thiovittal, utána 3 napon át esett az eső, az összes szem elrepedt (a víztől?). Amúgy az összes csemegém így járt.
Nagyon sok ampelográfiai leírás van, ott kell kutakodni. Én hetekig azonosítottam az ezerjó tőkéimet mire végre sikerült. Előtte voltak téves megállapítások is persze, de végül sikerült. A levélből sok mindenre nem lehet következtetni. Régi motorosok írták tavaly, hogy ezek a levelek nem mindig azt mutatják ami a valóság. Szóval csalóka lehet, ezért kell 3-4 vitorláról kép.
Nekem a saszla van így. Konkrét magyarázatot én se tudok, de hangosan gondolkozva:
A karok tőből jönnek, nem 1 kar és az ágazik ketté. (így adta a vessző, de majd nevelek új kart)
A dél felé néző karon már a szőlőt lassan enni lehet. Az észak felé néző karon még nem. Szóval lehet a napsütés is közrejátszik, de mivel olyan szellős a tőke, egyáltalán nincs árnyékolási veszély.
Én arra gyanakszom, hogy a karokban a nedvkeringés nem egyszerre indult meg. Szóval amikor melegszik az idő és a tőke nyomás alá kerül, az egyik kar előbb indult meg, mint a másik.
Lehet hülyeség, de a csepegtetős öntözésemnél amikor megindítom, a 4 elágazás nem egyszerre indul meg. Először megindul az egyik, majd a másik, a harmadik és így tovább.
Szóval lehet a szőlőnél is hasonló elv működik a több kar esetén. Még ha 1 kar van és az ágazik ketté, szerintem ott is lehet benne valami. De ez csak a saját gondolatom, lehet hülyeség, lehet nem...
Viszont van egy C. sauvignon tőkém (legalább is az oltványt annak mondták) aminek két karja van. Az egyik karon a fürtök még zöldek és valószínűleg még sokáig azok is maradnak, a másik karon lévő fürtök viszont már színesednek valamint a levelek is világosabb zöldnek tűnnek. Én ilyet még nem láttam. Azért vettem csak most észre, mert az idén fogtam termőre.
Kinek hogy néznek ki a kék szőlők? Nekem nagyon érnek, bízom benne, hogy idén is jó évet fogok zárni...
Addig is egy kis kedv csináló:
https://www.youtube.com/watch?v=4pX5uSC9ZVE
A csemegékből is lassan lehet csemegézni. A saszla a déli oldal felől már egész jól néz ki. A narancsízűnek kell még 1 hét legalább, bár az fejművelésű tőke, ott kevesebb fény is éri, mint a kordonnál.
Egerekben és szövettenyészeten bizonyult rákkeltőnek. Mivel nem minden kísérleti állatnál okoz daganatot, így elképzelhető, hogy emberben sem. Borban nem szokott előfordulni, csak a bomlástermékei. Főleg csemegeszőlőben és zöldségekben van jelen.
Köszönöm szépen. Az a tanulmány elérhető az interneten? Egy hazai kutatást találtam csak fahéj olaj fungicid hatásával kapcsolatban, de az jórészt in vitro adatokat tartalmazott, és a lisztharmatot nem vizsgálta. A külföldi szakirodalmat meg nem tudtam még áttúrni.
A folpet 3-as kategóriájú karcinogén anyag (Carc. Cat. 3; Xn, R 40), azaz lehetséges, hogy humán rákkeltő, de a rendelkezésre álló információk nem elegendőek az egyértelmű értékeléshez
Mint a napsütés :)) szóval erősen túl van ez lihegve szerintem.
De lehet vegyszermentesen is dolgozni. Erősen szimpatikus Bálint módszere, bár én soha nem fogom csinálni, az a valószínűbb, hogy átállok a legrezisztensebb fajtára(bianka), ami ugyan nem minőségi fajta, de nem is ez a célom vele.
A folpetet egyébként be akarták tiltani, mert újabb toxikológiai eredmények szerint erősen gyanús, hogy rákkeltő. Úgy lobbizták ki a nagytermelők, hogy betiltás helyett I. kat. legyen.
A folpet, mint hatóanyag néhány évvel ezelőtt még III. kategóriás volt(ortho-phaltan, aki emlékszik rá), aztán egyik évről a másikra átsorolták I. kategóriába az unió "szakértő" bürokratái
Találtam egy tanulmányt ahol önmagában 125ml/ha dózisban (persze normál mennyiség vízzel - kb 5-10 hl/ha) nagyon hatékony volt lisztharmat ellen. Én kisebb dózis használtam mert volt csomó minden más is a tankban, köztük narancsolaj is, így ennek a dózisnak kb a negyedét tettem bele. Gondolom mindig kell valami emulzióképző anyag is (szappan) mellé.
Egyébként nincs is értelme ezeket a szereket keverni, mert pl. a Shavit lisztharmat ellenes hatóanyaga (triadimenol) és a Folicur Solo hatóanyaga ugyanabba szercsoportba tartozik, tehát semmilyen addicionális hatás nem lesz.
Az se sokkal jobb, ha különböző gyümölcsökben esszük meg külön-külön a sok vegyszert. Van egy peremtezés nélküli topiic, ott kéne összegyűjtenünk azokat a rezisztens fajtákat, amik tényleg jól bírják, akár vegyszermetesen is. Most a lisztharmatra úgyis "vizsgáznak" a fajták.
Jézus.... 4 féle felszívódó lisztharmat ellen amiből 2 szürkerothadásra is "jó" egy koktélban?? Nem akarsz beletenni egy kis ddt-t is?? :( Nem szeretnék a végtermék fogyasztói között lenni...
Egyébként Shavitot hogy szereztek be, az I. kategóriás.... vszinű nem véletlen, és nem biztos hogy ilyen szerepel szán neki a gyártója....