Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16981

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! A Karathane tényleg perzsel,ha 25 fok felett szórom ki? Kb. 300 liter permetlét kell kiszórnom háti géppel,de mire felszárad a felület,bőven van 25 fok.

 

A segítséget előre is köszönöm!

JelenikD Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16980

Nekem a kék borszőlő közül még mind zöld, nem is úgy néznek ki mint akik mostanában kékek szeretnének lenni.

Kettő tőke kék csemege viszont már majdnem fogyasztható volt, de két hete lefújtam Thiovittal, utána 3 napon át esett az eső, az összes szem elrepedt (a víztől?). Amúgy az összes csemegém így járt.

Előzmény: juhosttt (16973)
Gudora Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16979

Sziasztok!

 

Nem tudom lehet-e itt börzézni?

 

Vennék használt zúzó-bogyózót. Azt a magyart, ha jól tudom "Mezőgép" gyártmányút. Kézi hajtásút, vagy motorost, akár működésképtelent is.

Somogyország és környéke jönne szamításba, Egerbe nem nagyon éri meg elmenni.    : -)

Ha tudtok segíteni, akkor ide írjatok, állapot megjelöléssel, irányárral:

zolisef@citromail.hu

gudora67@gmail.com

Segítségeteket előre is köszönöm!

Zoli a séf

juhosttt Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16978

kb 3-4 vitorláról tegyél fel képet inkább!

 

Nagyon sok ampelográfiai leírás van, ott kell kutakodni. Én hetekig azonosítottam az ezerjó tőkéimet mire végre sikerült. Előtte voltak téves megállapítások is persze, de végül sikerült. A levélből sok mindenre nem lehet következtetni. Régi motorosok írták tavaly, hogy ezek a levelek nem mindig azt mutatják ami a valóság. Szóval csalóka lehet, ezért kell 3-4 vitorláról kép.

Előzmény: Beer Monster (16976)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16977

Nekem a saszla van így. Konkrét magyarázatot én se tudok, de hangosan gondolkozva:

 

A karok tőből jönnek, nem 1 kar és az ágazik ketté. (így adta a vessző, de majd nevelek új kart)

A dél felé néző karon már a szőlőt lassan enni lehet. Az észak felé néző karon még nem. Szóval lehet a napsütés is közrejátszik, de mivel olyan szellős a tőke, egyáltalán nincs árnyékolási veszély.

Én arra gyanakszom, hogy a karokban a nedvkeringés nem egyszerre indult meg. Szóval amikor melegszik az idő és a tőke nyomás alá kerül, az egyik kar előbb indult meg, mint a másik.

Lehet hülyeség, de a csepegtetős öntözésemnél amikor megindítom, a 4 elágazás nem egyszerre indul meg. Először megindul az egyik, majd a másik, a harmadik és így tovább.

Szóval lehet a szőlőnél is hasonló elv működik a több kar esetén. Még ha 1 kar van és az ágazik ketté, szerintem ott is lehet benne valami. De ez csak a saját gondolatom, lehet hülyeség, lehet nem...

Előzmény: Falusi1 (16974)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16976

Beteszek akkor mindjárt én is egy talányt:

 

 

 

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131194174&t=9217758

 

 

 

 

 

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16975

Szívesen megnéznénk fényképen is. Hátha rájön valaki a nyitjára.

Előzmény: Falusi1 (16974)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16974

A kadarka kezd színesedni a cabernetek még nem.

Viszont van egy C. sauvignon tőkém (legalább is az oltványt annak mondták) aminek két karja van. Az egyik karon a fürtök még zöldek és valószínűleg még sokáig azok is maradnak, a másik karon lévő fürtök viszont már színesednek valamint a levelek is világosabb zöldnek  tűnnek. Én ilyet még nem láttam. Azért vettem csak most észre, mert az idén fogtam termőre.

Előzmény: juhosttt (16973)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16973

Kinek hogy néznek ki a kék szőlők? Nekem nagyon érnek, bízom benne, hogy idén is jó évet fogok zárni...

 

Addig is egy kis kedv csináló:

https://www.youtube.com/watch?v=4pX5uSC9ZVE

 

A csemegékből is lassan lehet csemegézni. A saszla a déli oldal felől már egész jól néz ki. A narancsízűnek kell még 1 hét legalább, bár az fejművelésű tőke, ott kevesebb fény is éri, mint a kordonnál.

medveger Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16972

Köszönöm! :-)

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16971

Egerekben és szövettenyészeten bizonyult rákkeltőnek. Mivel nem minden kísérleti állatnál okoz daganatot, így elképzelhető, hogy emberben sem. Borban nem szokott előfordulni, csak a bomlástermékei. Főleg csemegeszőlőben és zöldségekben van jelen.

Előzmény: gardonyim (16968)
gardonyim Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16970

Köszönöm szépen. Az a tanulmány elérhető az interneten? Egy hazai kutatást találtam csak fahéj olaj fungicid hatásával kapcsolatban, de az jórészt in vitro adatokat tartalmazott, és a lisztharmatot nem vizsgálta. A külföldi szakirodalmat meg nem tudtam még áttúrni.

 

Üdv,

Gárdonyi M.

Előzmény: pinotnoir777 (16964)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16969

A folpet 3-as kategóriájú karcinogén anyag (Carc. Cat. 3; Xn, R 40), azaz lehetséges, hogy humán rákkeltő, de a rendelkezésre álló információk nem elegendőek az egyértelmű értékeléshez

Innen: http://agromultisector.hu/wp-content/uploads/biztonsagi-adatlapok/Folpan%2050%20WP.pdf

Mint a napsütés :)) szóval erősen túl van ez lihegve szerintem.

De lehet vegyszermentesen is dolgozni. Erősen szimpatikus Bálint módszere, bár én soha nem fogom csinálni, az a valószínűbb, hogy átállok a legrezisztensebb fajtára(bianka), ami ugyan nem minőségi fajta, de nem is ez a célom vele.

 

 

Előzmény: gardonyim (16968)
gardonyim Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16968

A folpetet egyébként be akarták tiltani, mert újabb toxikológiai eredmények szerint erősen gyanús, hogy rákkeltő. Úgy lobbizták ki a nagytermelők, hogy betiltás helyett I. kat. legyen.

Előzmény: Törölt nick (16966)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16967

Ja, milyen jó lenne, ha mindenhol csupa bianka, aletta meg hasonló rezisztens fajták lennének

LOL

Előzmény: Beer Monster (16959)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16966

Úgy, hogy bemegyek a boltba és megveszem. :)

A folpet, mint hatóanyag néhány évvel ezelőtt még III. kategóriás volt(ortho-phaltan, aki emlékszik rá), aztán egyik évről a másikra átsorolták I. kategóriába az unió "szakértő" bürokratái

Előzmény: Cirfandlia (16958)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16965

De, ha lesz időm, én is főzök még. Tavaly ŰWeningernél olvastam hogy ő pl kifejezetten hő és fénystresszes helyzetben használja.

Előzmény: JelenikD (16955)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 16964

Szia!

 

itt van a fahéjolaj linkje, ez a legolcsóbb

 

http://www.superplaza.hu/index.php?id=9994fc35a31847e99de6aa915209c9b2&p=termeklap&tkod=1279

 

Találtam egy tanulmányt ahol önmagában 125ml/ha dózisban (persze normál mennyiség vízzel - kb 5-10 hl/ha) nagyon hatékony volt lisztharmat ellen. Én kisebb dózis használtam mert volt csomó minden más is a tankban, köztük narancsolaj is, így ennek a dózisnak kb a negyedét tettem bele. Gondolom mindig kell valami emulzióképző anyag is (szappan) mellé.

 

 

Előzmény: gardonyim (16954)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16963

off

Nem kaptam. Próbálkozz az itt megadott mélcímemem.

on 

Előzmény: JelenikD (16962)
JelenikD Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16962

Cirfandlia, írtam facbukon, csak így  ismeretlenül elvileg nem az üzenetek mappába került, megkaptad?

Előzmény: Cirfandlia (16958)
shepal Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16961

Előre is elnézést a primitív kérdésért (kezdő kertészkedő lennék):

 

Sajnos a szőlőnk egy részét megtámadta a peronoszpóra és a lisztharmat. Mit javasoltok: el kell távolítani a tőkékről a fertőzött fürtöket?

Köszönöm. 

gardonyim Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16960

Egyébként nincs is értelme ezeket a szereket keverni, mert pl. a Shavit lisztharmat ellenes hatóanyaga (triadimenol) és a Folicur Solo hatóanyaga ugyanabba szercsoportba tartozik, tehát semmilyen addicionális hatás nem lesz. 

Előzmény: Cirfandlia (16958)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16959

Az se sokkal jobb, ha különböző gyümölcsökben esszük meg külön-külön a sok vegyszert. Van egy peremtezés nélküli topiic, ott kéne összegyűjtenünk azokat a rezisztens fajtákat, amik tényleg jól bírják, akár vegyszermetesen is. Most a lisztharmatra úgyis "vizsgáznak" a fajták.

Előzmény: Cirfandlia (16958)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16958

Jézus.... 4 féle felszívódó lisztharmat ellen amiből 2 szürkerothadásra is "jó" egy koktélban?? Nem akarsz beletenni egy kis ddt-t is?? :(  Nem szeretnék a végtermék fogyasztói között lenni... 

Egyébként Shavitot hogy szereztek be, az I. kategóriás.... vszinű nem véletlen, és nem biztos hogy ilyen szerepel szán neki a gyártója....

Előzmény: Mukibá (16940)
Beer Monster Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16957

Ilyenkor a mérleget kivisszük a konyhából, voilà. :)

Előzmény: TINTUS (16951)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16956

Azért a fajsúlya teljesen más a lisztnek és a permetszernek. Hány literhez teszed ezt az evőkanálni mennyiséget?

Előzmény: TINTUS (16951)
JelenikD Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16955

Én most csináltam kamillateát a következő permetezéshez, mivel a napokban olvastam. Akkor már nem érek vele semmit? Mire jó egyébként?

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
gardonyim Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16954

Szia!

 

A fahéjolajat hol szerzed be? Milyen koncentrációban kell alkalmazni?

 

Üdv,

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16953

De a vegyvédelmi ruhát ne felejtsd el felvenni :))

A shavit bőven elég

Előzmény: Mukibá (16940)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 16952

Ez lisztharmat, bizonytalanság nélkül :)

Előzmény: Cirfandlia (16933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!