Keresés

Részletes keresés

DarkDeer Creative Commons License 2022.02.08 0 1 8396

Visszarúgásos rugós puskára jobb az egyrészes szerelék, nagyobb felületen fognak a körmök, jobban ellenállnak a visszarúgásnak, kevésbé hajlamosak megcsúszni a sínen.

Előzmény: Nándor Hudák (8394)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.08 -1 0 8395

Nem voltam érthető? Engedd el a témát, mást szórakoztass!!!

Előzmény: Fricu1 (8393)
Nándor Hudák Creative Commons License 2022.02.08 -1 1 8394

Sziasztok!

Kérdéssel fordulnék hozzátok:

Alany egy Air Arms TX200HC, ami fog kapni egy Hawke AirMax 4-12x50-es távcsövet.

Arra irányulna a kérdésem, hogy egyrészes vagy kétrészes szereléket vegyek hozzá?

Köszönöm

Fricu1 Creative Commons License 2022.02.08 -1 2 8393

Forrás:

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-manual/index-hu.php

Elég hiteles, képzett?

Hidd el, hogy rajtad kívüli is átláthatja más, hogy egy a tér bármely irányában módosítható szerelék JOBB, mint a fentebbi módszer(ek), de szegény ember - még egy Európa Bajnok is - abból főz, ami a rendelkezésére áll.

Magam írtam, hogy ez csak szükségmegoldás, és óvatosan vele.

Az átlag júzer NEM Bender kukkerrel és nem százezres szerelékkel találkozik, azzal kénytelen dolgozni, ami a hobbijához illő pénzbe kerül.

Épp elég szomorú ez is, hátha még azzal szembesül a "képzetlen amatőr", hogy a távcső forgalmazója, vagy a képzett guru is csak széttárja a kezét, és ahelyett hogy elismerné: műszakilag inkorrektek az elérhető áru csövek, a felhasználót teszik felelőssé a hibákért.

"Biztos nagyon kitekerték a tornyokat", "Biztos rugós puskán használta", azért ment tönkre idő előtt.

Mintha bármelyik hiba vagy bűn lenne.

Fegyver távcső. Arra való. Arra, hogy rugdosson alatta a fegyver. A torony meg arra, hogy tekergessem.

Ha nem bírja, az NEM a felhasználó hibája, hanem a tervezőé meg a gyártóé.

Ritka az a gyártó, amelyik elég tökös hozzá, hogy kiírja: a csöve csak pcp-re alkalmas, se élesre, se rugósra. Ezzel az erővel azt is írhatnák, hogy csak a szekrénybe tárold, adott páratartalom és hőmérséklet mellett, és még véletlenül se puskán....

A hőbörgésem ezen - szerintem alapjaiban inkorrekt - hozzáállásnak szól. 

Előzmény: T.A.L. (8392)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.07 -1 0 8392

Nem hülyéztelek le, ne told túl !

Mondtam, engedd el, vedd tudomásul, hogy hobbi vagy, én meg nem.

Igen, elég rég vagyok a tanult, és hivatalos szakmában, hogy megengedhessem magamnak, hogy amit szakmailag mondok, az elfogadott.

Engedj el, ha nem válaszolsz én is akként cselekszem.

Előzmény: Fricu1 (8391)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.07 0 1 8391

Hát így még nem hülyéztek le, de ha ettől jobban érzed magad a magas lovon, hát legyen.

Előzmény: T.A.L. (8390)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.07 -1 0 8390

Nyugi, engedd el, nem én vagyok  Te embered, ne rugozz rajta, nem érdemes velem eszmecserébe szállni.

Megmondtam, vége, maradjon mindeni a saját súlycsoportjában.

Előzmény: Fricu1 (8389)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.07 0 1 8389

És hány field-target-es engedhet meg magának ilyen csövet?

Ők azt írják: tekerd vissza, és használj komoly szereléket! Nem beszél tönkretételről, az nagyon ritkán fordul elő, még szerintük is. Tehát műszakilag megoldható a feladat.

Ez kb. olyan, mintha a Lamborgini felfüggesztéséről vitatkoznánk. Van olyan - de nem életszerű arra hivatkozni egy trabantos baráti körben.

Előzmény: T.A.L. (8386)
TMK-s Creative Commons License 2022.02.07 0 0 8388

Elkelt!

Előzmény: TMK-s (8350)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.07 0 1 8387

Másról beszélünk.

Ezeket az állítható szerelvényeket erre csinálják, ott nincs feszülés jó esetben.

De én az olcsó, gyakran használt szerelvényekről beszélek.

Ilyen van 10 puskából 9-en! Mert az átlagember nem ad ki egy szerelvényért 40-50 ezrest, vagy többet. Sokunknak a csöve nem ér annyit. Egy 25 ezres csőhöz 2-3 ezres szerelvény a normális, szokásos, a bolt is olyat ad hozzá.

Teljesen más kérdés egy 3000 Eu-s cső, aki olyat vesz - költsön a szerelékre is....

Én nem beszéltem másról, mint a terjedő műszaki igénytelenségről - a gyártók részéről.

Pl. az okulár lencse állíthatósága: vagy nem közlik az átfogását, vagy ha közlik - nem annyi. Ráírja, hogy +- 2 dioptria, de egy 1,5-ös szemnek nem elég...

És ez sajnos független hogy milyen optikáról (vagy más területről) beszélünk.

Előzmény: T.A.L. (8385)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.07 -1 0 8386

Egy prémiumgyártó írása.

http://schmidtbender.hu/tavcso/gyik/

"Létezik, hogy elmozdul a szálkereszt?

A legritkább esetben. Ehhez olyan fizikai károsodásnak kell érnie a távcsövet, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi. A szálkereszt 3 pontban rögzített - csavarozott és ragasztott - egység, amely nagyon biztosan illeszkedik a helyén. Akkor hihetjük, hogy elmozdult a szálkereszt, ha nagyon ki lett tekerve a szélső állásba. Tehát a finomállító tornyokkal jelentősen kimozdítottuk az optikai középpontból. Nagyon túlfeszített állapotban a szálkereszt nekifeszül a távcső belső falának és minden lövésnél kap egy erős ütést. Ekkor tűnik úgy, mintha a szálkereszt elmozdulna és a lövésünk nem oda megy, ahova céloztunk. Ilyenkor állítsuk vissza a szálkeresztet a középső állásba, " a tornyokat nullázzuk le": a fekete pont álljon újra az M jel alatt, mindkét tornyon. A szereléken kell a beállítást elvégezni, a finomállítót valóban csak FINOM állításra használjuk."

Előzmény: T.A.L. (8385)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.07 -1 1 8385

"De azért lássuk be, a szerelvényen való machinálás - alátétek pakolása ide-oda - nem tekinthető üzemszerűnek."

Nem értesz szerintem, nincs semmiféle alátételezés, sem mahinálás !

lsd. EAW, Recknagel, Leupold, Steyr, de még a Komlói is oldalban állítható, vajon mért ?

"Ráadásul a távcső tubusának feszüléséhez vezet, hiszen ha az egyik bak alá teszel, akkor ferde lesz a cső helyzete, tehát törvényszerűen hajlítod, feszíted a csövet. Persze kellő óvatossággal kivitelezhető, de nem szerencsés, csak a szükség szülte megoldás."

Ez nem igaz, nincs semmiféle feszülés, mert az első rész feloldható, majd beszabályozás után rögzíthető !

"Mit szólnál, ha a kereső kukkereidre azt mondaná a gyártó, hogy a központi élességállító bigyót lehetőleg csak a középhez képest +- 30%-ig használd, különben...."

Maradjunk annyiba, hogy ez a példa nagyon sántít, a két optika merőben más elven üzemel.

Szerintem felesleges az eszmecsere, mert hozzám küldik a céltávcsöveket javításra, tudom, hogy melyik miért hibásodott meg, ismerem a belső felépítését mindnek és nem csak fegyveroptikus vagyok, ha nem fegyverjavító is, pontosan átlátom, hogy mit hova miért.

Na, én elmondtam a véleményemet.

Többet nem kívánok ezzel foglalkozni, kibeszéltem magam.

Előzmény: Fricu1 (8384)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.07 0 3 8384

Ezekkel tisztában vagyok.

De azért lássuk be, a szerelvényen való machinálás - alátétek pakolása ide-oda - nem tekinthető üzemszerűnek.

Ráadásul a távcső tubusának feszüléséhez vezet, hiszen ha az egyik bak alá teszel, akkor ferde lesz a cső helyzete, tehát törvényszerűen hajlítod, feszíted a csövet. Persze kellő óvatossággal kivitelezhető, de nem szerencsés, csak a szükség szülte megoldás.

Tudom, lejtős szerelék meg minden, de fenntartom, hogy BÁRMILYEN cuccot nem szabad, hogy tönkretegyen a kezelőszerveinek használata.

Ha ez megesik, az nem más, mint tervezési hiba, trehányság.

Egy távcsőnél a mechanikus tervezés során ezt meg kell oldani.

Mit szólnál, ha a kereső kukkereidre azt mondaná a gyártó, hogy a központi élességállító bigyót lehetőleg csak a középhez képest +- 30%-ig használd, különben....

Teljesen életszerű, ha a júzer ide-oda tekergeti a tornyokat. Arra valók. A tervező, gyártó dolga, hogy azt ki is bírja.

Érdekes, hogy a régi kukkereknél ez a kérdés fel sem merült. 1000 éves vadász-csövek, hatalmas rúgásokat kapnak, és oda tekered ahova akarod. A végén megszorul, leáll, de addig nem kell aggódnod, hogy vajon nem túl sok-e ez már neki?

Most meg számolgassam, hogy 50 klikk még ok, de az 55 már sok? Nonszensz.

Talán a gyártóknak nem kellene minden héten újabb és újabb modellel előrukkolni, hanem rendesen megcsinálni egy-egy szériát.

Persze haszontalan ez a füstölgés, nincs ráhatásunk.

Előzmény: T.A.L. (8383)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.07 -1 0 8383

Minden optikai állítással rendelkező céltávcső ezen elven üzemel.

Nincs is ezzel semmi gond, ha hozzáértő kezeli és tudja, ismeri egy céltávcső és annak szerelékének beállítását.

Nem gyártói hiba, mert akkor az összes prémiumgyártó mérnöke, fejlesztője pancser lenne.

Nem, mert feltételezik, hogy nem annyira hülye valaki, hogy koppra kitekeri és úgy használja.

Közvetlen szálkeresztmozgatással rendelkezőknél meg a fém a fémen való dolgoztatás miatt megy tönkre.

Nem véletlen, hogy a legtöbb ismert szerelékgyártó terméke oldalban állítható, mivel nagyon jól tudják, hogy maga a durva belövést azon kell elvégezni, hogy a céltávcsővel már csak finomítani kelljen.

Ezért is írja a szaknyelv a tornyokat, finom állító szerkezeteknek.

Előzmény: Fricu1 (8382)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.07 0 3 8382

Nem vagyok optikus, de mérnökként azt kell mondanom, hogy ha egy állító szerv rendeltetésszerű használatával tönkre lehet tenni egy szerkezetet - akkor az szarul van megtervezve.

Meg kell tudni oldani, hogy a tornyok tekergetése  - akár a legszélső pozícióig - ne okozhassa a belső szerkezet sérülését.

Ez tervezési hiba, trehányság.

Előzmény: T.A.L. (8381)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.07 -1 0 8381

Zsákbamacska.

Sűrű az a két jelenség amit írtam és ennek oka általában visszavezethető a felhasználó gondatlanságára.

Általában elmondható, hogy a finom állító toronyszerkezeteket kitekerik végállás vagy a közeli állásba és ezt a belső tubusszerkezet nagyon nem szereti , ezért az meghibásodik, megszűnik a lövésállósága.

Minden esetben hangoztatva van részemről, hogy a durva belövést a szereléken kell elvégezni.

Párásodási lehetőségről nem is beszélve, mikor sérül a szemlencserendszer, vagy objektív tömítése, háza.

Előzmény: Törölt nick (8379)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.07 0 1 8380

Akkor itt egy eset:

kb. egy hónapja árult itt egy spori egy kukkert.

El is mentem megnézni, mert kényes a szemem, alig van olyan, amit élesre tudok állítani.

Ezt tudtam!

Sértetlen, újszerű. Megvettem.

Felteszem a puskára, de a szálkereszt oldalra nem mozdul.

Szerencsére az eladó korrekt, visszaviszem hozzá. Ő se tudta, egy puskával vette, nem ő használta.

Nem tudom mi lett a vége, engem kár nem ért, visszaadta az árát.

Előzmény: Törölt nick (8379)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.06 0 0 8379

Ez mind így igaz. És mégis mozog a föld. A  használt vadászoptika eladás-vásárlás ha nem is virágzik, de elég jól megy. Ráadásul igen ritka amikor belenyúl az ember. Te nyilván sokkal jobban rálátsz erre, míg én nem is hallottam olyat az ismeretségi körömben, hogy valaki hibás távcsövet vett volna. Ezért írtam, hogy szerintem nem ördögtől való. 

Előzmény: T.A.L. (8378)
T.A.L. Creative Commons License 2022.02.06 -1 0 8378

"Nem ördögtől való egy használt céltávcső, bár mindenképpen meg kell nézni személyesen."

Azért óvatosan ezzel a kijelentéssel !

Mert a személyes nézés nem sokat jelent abban az esetben, ha pld. már nem lövésálló a céltávcső, vagy elment a nitrogén töltés, mert azzal majd akkor fog szembesülni, mikor hidegről beviszi melegre.

Mint kettő javítása horror lehet prémium esetén, nem prémiumnál már lehet, hogy nem is gazdaságos.

Az sem biztos, hogy garanciális esetében lehet-e a gyári garanciaidőt elérni, mert ha a cég honlapján nem regisztrálták vásárlást követően a terméket, akkor csak a kötelezőt tudja érvényesíteni.

Azt sem tudják, hogy pld. a szálkeresztvilágító egység meghibásodása esetén a legtöbb prémiumnál csak egy évet adnak arra.

Előzmény: Törölt nick (8371)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.06 0 1 8377

Aranyos vagy, de nem értetted a lényeget. Eltolt szerelék kell, mert az egyenes vonalúval túl közeli a kukker (ráadásul olyanom van három is).

És lehetőleg két darabos kellene, mert az egybe szerelék miatt nehézkesebb lenne a töltés.

De köszönöm, hogy foglalkoztál vele.

Előzmény: Törölt nick (8376)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.06 0 0 8376

Nekem van egy komlói , teljesen acél ,   30-as gyűrűkkel !  (oldalban állítható ) 

ára 25000Ft 

Előzmény: Fricu1 (8375)
Fricu1 Creative Commons License 2022.02.06 0 0 8375

Uraim,

ilyen szereléket keresek:

30 mm-es csőhöz, 11 mm-es sínre

Ajánlatokat kérek ha van eladó, vagy forrást (Ali, stb. ?)

Amit találtam, az aszimmetrikus, tehát az első eltolt, a hátsó nem, de nekem olyan kell, aminél mindkettő eltolt.

Lehetőleg bal oldali rögzítéssel, vagy süllyesztett csavarral, mert jobbra semmi nem lóghat ki a tok szintjéből.

Bármilyen infót köszönök.

Ghosen Creative Commons License 2022.02.05 0 0 8374

A hirdetett távcső megralálta új gazdáját!

Köszönöm az érdeklődést, az gazdájának a vásárlást és sok pontos találatot kívánok!

Peace!

Előzmény: Ghosen (8357)
19Norbert91 Creative Commons License 2022.02.04 0 0 8373

Hello érdekelne. zselef22@gmail.com 06706082833

Előzmény: Ghosen (8357)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.03 0 0 8372

Ez igy van ! 

Most néztem a vadaszaprón  egy 8x56os világítópontos Bender-t   nagyon jó áron !  

Előzmény: Törölt nick (8371)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.03 0 0 8371

Meopta R1, S-B valamelyik variája, ami belefér az árba, Docter, ami újabban Noblex, a Leupoldok közt is nézz szét, a Delta Titaniumok és amit tegnap nem említettem, a Minox is nagyon jó és ebbe az árba beleférhet. Ha főleg esti vadászat lesz, akkor legalább 50-es, de inkább 56-os objektív méretűeket nézd. De még mindig azt mondom, hogy nézz szét a vadászapró.hu-n. Nem ördögtől való egy használt céltávcső, bár mindenképpen meg kell nézni személyesen. Ebben az ársávban már nagyon komoly (Zeiss, Swaro, Kahles, S-B,) és jó állapotú csövek vannak, amiket újként többszörös áron kapnál meg. Ajánlom még a soretloves.hu oldalt. Ott is sok jó távcső van, csak kicsit drágán.

Előzmény: Józsi006 (8369)
hamata1 Creative Commons License 2022.02.03 0 0 8370

Üdv. Én a Meoptát ajánlom, (saját tapasztalat miatt)megfizethető kategória, egy 7×64-esen már vagy 8 éve használok 3-12×50 Artemis 2000 távcsövet, a .222 rem-on egy 7×50 fixet.Jól muzsikálnak, szürkületben is használhatóak. Én ez alatt nem gondolkodnék az általad említett kaliberhez.

Előzmény: Gergő44 (8365)
Józsi006 Creative Commons License 2022.02.02 0 0 8369

Leginkább les vadászat és lampazas,duvadazas,

Új távcsőben gondolkodom,olyan 300 körül.

Törölt nick Creative Commons License 2022.02.02 0 1 8368

Mennyi a keret, csak új vagy használt is szóba jön? Ha igen akkor nézz szét a vadászaprón. Az előbb felsoroltak jók. Hozzátenném még a Kahles, Kaps, Docter, Leupold márkákat, mint hasonlóan jó, de olcsóbb csöveket. No meg azt sem ártana tudni, hogy mire használod. Nappali cserkelés vagy esti les. Más nagyítás és objektívméret kell egyikhez, másikhoz. De vannak amik mindkét célra megfelelnek. A Delta Titaniumot semmiképpen nem zárnám ki. Nagyon jó távcsövek még megfizethető áron. Bele kéne nézni többfélébe aztán meglátnád neked melyik jön be legjobban. Mert az én szememnek ez, a tiednek más.

Előzmény: Józsi006 (8362)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.02 0 1 8367

Vadászfegyverre csakis prémium kategóriát vegyél ( tegyél )  értem ezalatt  ? Meopta , schmidt bender , zeiss , swarovski ,    ezekkel látsz este , ill  éjszaka  a lesen , 

100-150e körül már lehet venni  használtat , ezekből   pl 8x56 os Schmidt bender  van az aprón 80 -150 ezer között  vagy akár  8x56os zeiss is van 95e ért  

Előzmény: Gergő44 (8365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!