Keresés

Részletes keresés

lomposfarku Creative Commons License 2004.07.20 0 0 50

A könnycsatorna és az orrba kötödik bele, és a váladéka hasomló összetételü az orrváladékához csak azt csipának hivjuk a szemsarkában mig az orrban lévőt fikának.

Azt hittem ez nyilvánvaló.

Előzmény: JFEry (49)
JFEry Creative Commons License 2004.07.20 0 0 49
?
Előzmény: lomposfarku (48)
lomposfarku Creative Commons License 2004.07.19 0 0 48

A csipa a könnyektől van annak sürü változatától.

nem kostóltam de valszeg sós mint a testnedv többi része.

Előzmény: moonshadow (27)
Szindbad76 Creative Commons License 2004.07.19 0 0 47
Facsarj ki a szemedbol egy konnycseppet, es nezd meg mikorszkop alatt. Tele van ido-oda uszkalo egysejtuekkel.
Előzmény: azbeszt (46)
azbeszt Creative Commons License 2004.07.19 0 0 46

Nekem vannak éjszakai vezetés (a szembejövő reflektora) és lézer által kiégetett foltjaim, amelyek akár kis porkukacnak is nézhetők. azért csak homogén háttéren látszanak, mert egyébként a sokkal erősebb minta elfedi őket: a szem (az agy) a térlátás kialakításához mindenképpen azonosítható, fedésbe hozható részleteket keres, és ha nem talál (homogén háttér), akkor a legkisebb részletekbe is megpróbál belekapaszkodni, legyenek azok akár a látómező hibái.

Ez a fajta jelenség biztosan létezik, de nem zárja ki a lekvárban úszó részecskék jelenlétét sem.

Előzmény: Törölt nick (45)
azbeszt Creative Commons License 2004.07.19 0 0 44
Arra még nem gondoltatok, hogy a szöszmöszök nem úszkálnak, hanem stabilan a helyükön vannak? Az emberi agy a megfigyelt képet éppúgy csúsztatgatja a fizikai látómezőn, mint a videokamerák rázkódásvédelme a képet az érzékelőn. Ez is hozzátartozik ahhoz a rendszerhez, amely biztosítja, hogy járkálás, rózkódással járó munkavégzés közben is stabil, álló képet lássunk. Ehhez, a szabályozott képhez képest úszkálnak a szöszmöszök, amelyek azonban mindig visszatérnek eredeti helyükre (fel-le úszkálgantak, majd visszaugranak), legalábbis azok, amelyek a retinán éjszakai vezetés, napba nézés és más ártalom során keletkezett sérülések miatt látszanak.
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.09 0 0 43
Ha a retinád égetted volna ki, akkor annak a helye teljesen stabilan állna. (Bár kikerülhetett valami a retina elé is.)
Előzmény: megasys (42)
megasys Creative Commons License 2002.08.06 0 0 42
En akkor latok ilyeneket ha folnezek az egre. Ossze-vissza uszkalnak. Meg latok egy kozel L alaku fodros valamit is, gondolom regebben beleneztem a napba, es azon a helyen egett ki a retinam...
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.06 0 0 41
Fenébe
pont valami ilyen választól féltem :)
utálok orvoshoz menni...
Előzmény: Infomaker (40)
Infomaker Creative Commons License 2002.08.06 0 0 40
Pedig de. Valami normál helyre, pl szemklinikára kellene menni.
Előzmény: Gombócartúrné (39)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.06 0 0 39
Üdv

Kicsit későn találtam ide.
De ha már szösz... én egy és ugyanazt a szöszt(?) látom a szememben már két és fél éve. Normális dolog ez?
Még akkor, mikor észrevettem, egy-két hónapra rá elmentem szemészetre, ahol azt mondták, hogy stressztől, nehéz emeléstől, hasonló dolgoktól a szememen lévő kocsonyás réteg besűrűsödhet, és ezt látom, de ez el fog múlni. Eltarthat hónapokig, de elmúlik. De két és fél év az még a hónapok témakör vajon?
Már teljesen megszoktam, tehát szinte már nem is zavar.
De erre valaki tud nekem valamit mondani?
Lécci ne azt, hogy menjek orvoshoz :)

:)

kutymu Creative Commons License 2002.07.07 0 0 38
Lehet én is tudnám ha a biológiatanárnénim jelenség lett volna :))
Viszont kipróbálom.
Előzmény: moonshadow (35)
JFEry Creative Commons License 2002.07.04 0 0 37
Ez nem is szex! Ez anatómia!
Előzmény: JFEry (36)
JFEry Creative Commons License 2002.07.04 0 0 36
Az "érdekes" itt "vonzót" jelent? Az akkori szexológiához még csak krétarajz járt!:-)

Tudom, tudom nem szextopic!

tehát OFF-ON

JF

Előzmény: moonshadow (35)
moonshadow Creative Commons License 2002.07.04 0 0 35
Háát...
Még ötödikes koromban tanultam a fiatal és csinos biológia tanárnéninktől.
Mindenki figyelt az óráján, mert érdekes jelenség volt :)
Előzmény: kutymu (32)
JFEry Creative Commons License 2002.07.04 0 0 34
Most látom csak!: elvették a topic SÁRMJÁT!!

....LY....

Belepusztult a háttértárba!

JF

Előzmény: JFEry (33)
JFEry Creative Commons License 2002.07.04 0 0 33
Szerbusz Kutymu!
Én tejeskávéval csináltam! Úgy már egy nap múlva is sok volt és fürge!

JF

Előzmény: kutymu (32)
kutymu Creative Commons License 2002.07.04 0 0 32
A papucsállatka tejet iszik :) Ez jó. Kár hogy nem tanítják az iskolában.
Előzmény: moonshadow (31)
moonshadow Creative Commons License 2002.07.02 0 0 31
Papucsállatkát már tenyésztettem a klasszikus módszerrel mikroszkóp alá, de a szemembe azért nem raktam :)
Papucsállatkatenyésztés: pár deci pocsolyavízbe rakunk 10-20 csepp tejet.
Egy-két nap múlva mintát veszünk belőle és mikroszkóppal megnézzük :)
Előzmény: DcsabaS_ (30)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.07.01 0 0 30
Ezért is írtam, hogy olyan állatka kellene hozzá, amelyik eleve a szemünkben tenyészik (huh, még rágondolni is kínos...).
Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.01 0 0 29
Es tenyleg! Csak kicsit mozdulnak, ha pislogok! :)
Viszont ha a szem belsejeben vannak, akkor megse lehet papucsallatka megfigyelesre hasznalni ezt a dolgot.
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.07.01 0 0 28
Kedves moonshadow!

Igen, elég kocsonyás, de azért lehet benne annyira úszkálni, mint látjuk.

A szem külsejére kerülő koszok (illetve az azokra rakódó fehérje szálak) úgyszólván letörlődnek, amikor pislogunk.
Ezzel szemben a szóbanforgó szöszök csak kissé mozdulnak el, még többszöri pislogás hatására is. Ami mozgásuk észlelhető, az nem közvetlenül a pislogás miatt van, hanem a szem elfordulásai miatt. Ugyanis amikor hirtelen elfordítjuk a szemünket, akkor a szöszök kissé lemaradnak, majd lassan visszafelé úsznak korábbi pozíciójuk felé.

Javaslok egy kis kísérletezést, miután felszerelkeztél csokipapírral és egy varrótűvel!

Előzmény: moonshadow (27)
moonshadow Creative Commons License 2002.07.01 0 0 27
Én úgy tudom, persze majd kijavítotok ha tévedek, hogy a szem belsejében kocsonyás anyag van, nem pedig folyadék. A kocsonyás anyagban meg nehéz úszkálni nem?

Nem keveritek össze a dolgot a szem öntisztító mechanizmusával?
Ha belemegy az ember szemébe valami kosz, akkor rárakódnak fehérjeszerű anyagok hosszú szálak formájában. Ebből lesz aztán a csipa ;)

DcsabaS_ Creative Commons License 2002.07.01 0 0 26
Igen, ugyanerre gondoltam én is, amikor megpillantottam a topicodat (:-)))...
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.01 0 0 25
OFF.
Rajottem, hogy miert irtam rosszul a héj szot! :) Ugyanis en ranezesre tudom megallapitani egy szorol, hogy jol irtam-e. Csakhogy a héj ekezet nelkul is ertemes es helyesen leirt szo: hely. Ez tevesztett meg.
No meg persze, hogy ritkan hasznalom a héj szot.
:)
kutymu Creative Commons License 2002.06.28 0 0 24
Aha, camera obscura, a fényképezőgép őse.
DcsabaS_ kösz a szösz magyarázatát!
Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.28 0 0 23
Szerbusztok!

Valahol egy tudományos lapban már talán tíz éve is van, hogy olvastam erről! Valami olyasmi volt a cikk címe, hogy " Az ember mikró látása". Ott is a pontszerű fényforrás volt a lényeg és a működést a "camera obskurával" vették össze!( bocs ha nem jól írom) Ebben a topicban most már nagyon sarkalatos lesz a helyesírás és abban nem/sem vagyok túl jó! Az említett szerkezet egy fekete belsejű doboz az elején kicsiny lyukkal, a hátulján pauszpapírral. Jó kis játék!

JF

DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.28 0 0 22
Azokat a szöszmöszöket látjuk igazán élesen, amelyek közel vannak a retinánkhoz, és csak akkor, ha a szemlencsénkhez is közel van egy erőteljes, pontszerű fényforrás, amelynek fénye pontosan vetít. (A szemlencse ilyenkor nem sokat zavar, ugyanis viszonylag hosszú a fókusztávolsága.)

A papucsállatka akár 300 mikronosra is megnőhet, a retina fényérzékeny elemei pedig az éles látás területén kb. mikronos méretűek, így nagyjából TV kép felbontásban csodálhatnánk meg a papucsállatkát, ha a retinánk előtt úszkálna (:-). Talán akad is olyan betegség, amikor a szembe férkőznek hasonló állatkák, és a szenvedő alany kénytelen látni őket...

Előzmény: Törölt nick (20)
GaborPista Creative Commons License 2002.06.28 0 0 21
Ugyan kérem. Az elvarázsolt herceg c. regényben Naszreddin Hodzsa világosan elmagyarázta, hogy mik ezek.
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.28 0 0 20
De hogy lehet az, hogy olyan elesen lathatjuk a szoszmoszoket?
Tenyleg lathato lenne egy papucsallatka?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!