Mrs. Szentpeteri!
...és mások, ha ki-ki visszanézi az eddigi hozzászólásaimat számos olyan van köztük aminek nagy hasznát vehette volna a napi terepi munkájában. Tudom ez így önmagában kevés. Kénytelen vagyok magamról annyit mondani, hogy az elsô fotópályzatot 1985-ben nyertem meg. Amikor még a megszólított az általános iskolába került.
Magamról nyugodtan állíthatom, hogy nem vehetem fel a versenyt sokmindenben mert soha nem büszkélkedhettem pl. az alábbi eredménnyel sem:
"...fifth in an international "Mr. University" pageant...
Sôt mára erôsen korpulens alkatom, és néha bizony erôsen gondozatlan szôrzetem révén kimondottan nem vagyok megnyerô férfiszépség. Mindezt gyakran arrogáns magatartásommal tetézem. Nem szeretem a kétszinű, a másokat semmibevevô és az "eredményekért" nem becsületes eszközökkel törtetôket.
Soha nem szerepeltem olyan szellemi vetélkedôkön sem, mint például a Kitaibel Pál verseny. Akkor ilyen még tán nem is volt.
Nekem soha nem lett volna akkora szerencsém sem, mint az egyszeri versenyzônek aki úgy lett gyôztes, hogy neki a "nyulat és a fácánt" kellett felismernie míg ellenfelének a tátogó kökörcsint és a zergeboglárt. Ugyanakkor az akkori második a saját tudásából és akaratából a világ számos országában joggal ismert illetve elismert orinitológiai szaktekintély. (Érdekes módon a két ellenfél közös óvodából indult.)
Szüleim engem soha nem tekintettek zseninek bár elismerték képességeimet a mindenkori tanáraimmal egyetemben.
Nem büszkélkedhetem azzal sem, hogy "baráti kört" hoztak volna létre rólam elnevezve azok az egyetemista társaim akik utálnak.
Ugyanakkor az eddig fotózással töltött éveim és különösen a jégmadárral és más gyorsmozgású madarak (kolibrik, füsti fecske) , denevérek, lepkék nappali fényben, természetes körülmények közötti fényképezésében szerzett tízévnyi gyakorlata arra kényszerít, hogy a nyilvánosság elôtt kérdezzek meg igen egyszerű dolgokat.
Ez elmúlt hetekben kénytelen-kelletlen utána olvastam a szerzô eddigi eredményeinek és publicisztikáinak. Mind a Népszabadság archívum mind a jobb keresôk számos meglepetéssel szolgáltak.
Rólam soha nem született, születhetett volna olyan cikk/cikkek ami védett kétéltűek fogságban tartott példányainak fotózásairól szóltak volna. Leégett volna a pofámról a bôr...
A neten hagyott lenyomatok bizonyítják ennek "eredményeit"...
Már gimnazista koromban is ellene voltam az állatok öncélú pusztításának (bogárgyűjtemény).
Ezért én soha nem szereztem gyakorlatot az állatok (madarak, rovarok) preparálásában sem.
Így velem ezért nem is eshetett meg az a szégyen, hogy kizárjanak a legrangosabb hazai természetfotós pályázatról az "ÉV természetfotósa" fotópályázatról.
Mem kavartam botrányt az ott bemutatott preparált, védett, fokozattan védett fajok beállított hulláival. Akkor kb 40-50 fôvel egyetemben mint pályázó döbbenettel láttuk ezt az arcátlan pimaszságot!
Igaz engem és képeimet nem zártak ki a nemes versenybôl, sem akkor sem máskor! (1996-ban is megnyertem a fôdíjat.) Érdekes módon a továbbiakban engem még motivált a képeim bemutatásának igénye. így 2000-ben szintén indultam a még nagyobb rangot szerzô pályázaton.
A jégmadarakkal kapcsolatban az 1984-5 évi elsô kisérletek után hosszú évek kemény munkájával értem el barátommal, szerzôtársammal azt, hogy a világ legrangosabb természetfotós pályázatának madár kategóriájában a belüldhetô 3 kockánk közül 2 bekerült a világ "legjobb 12 " madárfotója közé, ezek egyike egy jégmadár!
Erre a pályázatra mintegy 20 000 db (húszezer) TERMÉSZETFOTÓT küldtek be. Itt SZAKEMBEREK zsűriznek és az általunk készített képek készítésének körülményeit fel kellett fednünk és még telefonon is beszéltek velünk errôl a szervezôk. Nem szokatlan az, hogy ezen egyszerű technikai információkat:
gépváz, záridô, film, vakutechnika alkalmazott blende, objektív nyilvánosságra kellett hozni. Ezen fórumon is így járt el pl. Frans Lanting, Michael Nichols, hogy csak NatGeo-s sztárokat említsem. Ugyanis Ôk is tudják, hogy a képet nem a gép hanem a mögötte álló ember készíti.
Miután Washingtontól Budapestig a szerkesztôségek bizonyos vádak megfogalmazása miatt rettenetes kellemetlen helyzetbe sodródtak, célszerű lenne ha ezen információk a NatGeo Május havi számának címoldalával kapcsolatban is nyilvánosságra kerülnének. Ezek a technikai adatok nem jelenthetnek semmiféle személyes titkot. Eloszlathatva a vádat mind a kép készítésének homályos körülményeirôl mind elkerülve egy bonyolult bizonyítási eljárást ami ezt direkt vagy indirekt módon tisztázná.
Tekintettel arra, hogy az összes ismert elérhetôségre ma el fog menni ez a felszólítás azt gondolom, hogy ha erre nem születik adekvát válasz 1 napon belül akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyikünk kis stílű zsebhamisító, ócska szálhámos, aki még önmagát és legközvetlenebb hozzátartozóit (szülôk, testvér, egykori évfolyamtársak, gyerekkori barátok, ismert professzorok) is készséggel becsapja a vélt elismerés érdekében.
Mindezek nyilvános közlésével az volt a célom, hogy teret nyissak a nyílt beszédnek.
Kérem a topikot olvasókat, hogy egy napig ne írjanak. Hagyjuk meg a válasz jogát a most már széles körben érdeklôdésre számító fotósnak!
Megkönnyítve a a szerzô munkáját ide írom a kért adatokat:
gépváz:
objektív gyújtótávolsága:
filmtipus (használt érzékenység):
alkalmazott belende:
záridô:
vaku típusa (darabszáma):
a gép kioldásra alkalmazott technika (kézzel, illetve fénykapuval):
Ezen egyszerű adatok segítséget nyújtanak mindazoknak akiket érdeklôdssel figyelik a a sárgakeretes lap hazai és nemzetközi anyagait.
Ezen fórum elérhetôségét felrakjuk a botanikai és a madártani levelezôlistára, az ismert fotós fórumokra, megelôzve azt a napközbeni telefonáradatot amiben ezekre a kérdésekre kérnek ismert és ismeretlen fotósok választ tôlem, a szerzô elutasító magatartása miatt.
Itt mindezekre egyszeri írásbeli módon felelhet meg Szentpeteri L. József (www.natura.hu) ami egyben a megcáfolhatatlan igazság kell, hogy legyen aminek eltitkolásához a szerzônek semmilyen érdeke sem fűzôdhet.
Kármán Balázs
természetfotós
a válaszig az érdeklôdôknek irodalom:
http://www.post-gazette.com/ae/20020219jozsef0219fnp5.asp
http://www.post-gazette.com/ae/20010610birdmanmag2.asp
illetve a www.nepszabadsag.hu archívuma...