Mondjuk azt azért imádom, amikor máshol hőfokokat írnak egy receptnél. Minden bizonnyal a profi sütőknél ez nem is probléma, de, hogy egy szimpla gáztűzhelyben hány fok lehet épp nagy talány számomra.
Még azért is szeretem ezt a 40 dkg-os adagot, mert a (most lemértem a hsz. kedvéért) 32x42 cm-es gáztepsimbe pont megfelelő a mennyiség. A következő lépcsőfok a dupla adag, de az akkor kerül sorra, hogy vendégek is vannak. :-)
Ez már inkább, 40 deka liszthez max fél csomag élesztő. Én mondjuk frissből csak negyedet tennék, de ehhez persze idő kell. De a két csomag szárított elborzasztóan sok.
Rég sütöttem pizzát, jó is hogy eszembe juttattátok.
kepzeld, en ma ezt az aranyt fogom megcsinalni, mert a kapott receptnel a 60 dkg-hoz 1 zacsko szaritott nekem kevesnek tunt, a teszta meg sok lett, es azt terveztem, h 40 dkg liszt/1 zacsko szaritott elesztovel probalom ma ki, es amit te irsz, az minden masban ugyanaz, aranyaiban, mint az en receptem, kiveve az elesztomennyiseg
Nem biztos, hogy ki leszel segítve, mert itt is kaphatsz annyi tuti receptúrát mint égen a csillag. :-)))
Az enyém pl. ez:
40 dkg liszt (legtöbbször fele liszt nálam tönköly)
2,5 dl víz
1,5 tk. só
fél csomag (2 dkg) friss élesztő
2 ek. olívaolaj
1 tk. oregánó
Általában a kenyérsütő üstjébe beledobálok mindent, abban dagasztom és kelesztem. De természetesen "hagyományos" dagasztással és kelesztéssel is ugyanolyan finom!
Tepsi méretű sütőpapírom kinyújtom, egy mozdulattal belehúzom a tepsibe és ízlés szerint pakolható rá minden finomság. Maximális hőfokon szoktam sütni (már amit a gázsütő produkálni tud) és így finom, ropogós lesz a tészta.
vizben is felfut, amugy edes tesztanal szoktak tejben, sosaknal vizben ajanlani a felfuttatatas, de en remek kalacsot csinalok vizben felfutottatott elesztovel is
A recept "griddle"-t ir, ami egy ontottvas platni... de... az enyem ket gazlangot fog magaba, es nem tudom egyforma homersekletre allitani... a hatso egetett. Ez volt az elso hiba.
Vastagra nyujottam ki... ez volt a masodik.
Lehetett volna nagyobb atmeroju a szaggato - de ez nem feltetlenul hiba...
A szaggatas utani kelesztes nagyon fontos - talan az is lehetett volna tobb ido. Nem volt eleg likacsos....
Szoval talan ma este nekiesek ujra, fel adaggal.
Ennel sotetebbre nem szeretnem:
Es ilyen lukakat szeretnek bele... de ez azt hiszem kovaszos, nem elesztos...
A mi ebédünk se volt az a könnyű... fejenként két tortilla, benne salátalevél, csirkemelles csilisbab, paprikakockák, tejföl, rajta reszeltsajt, hozzá guacamole...
10:30 korul ettunk... keso reggeli, korai ebed. Valoszinuleg nem sokat fogunk enni ma mast - oruletes mennyiseget ettunk mind a ketten! Eleg lett volna a fele is...
Egy évben egyszer - házassági évforduló+lány szülinapja, egy nap különbséggel van - szoktunk venni lazackaviárt. Hát, nekünk nem sok szokott jutni belőle :)