Mielőtt kérdezel valami alapvetőt, ezekre az oldalakra érdemes elnézned:
http://lokoszt.blog.hu/ illetve http://fapadosinfo.hu/
Bankkártyázzunk! - avagy bankkártyák és bankszámlák fapados utazásokhoz:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198150
offolni itt szoktunk: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213519
Úgy néz ki, hogy a társaságok egyre nagyobb nyomással vannak a repülőterekre. Easy-ék most jelentették be, hogy otthagyják Züricht és áthelyezik járatukat Baselbe a rossz kondííciók miatt.
Nem tudja valaki, hogy mi van Tököllel? Nagy a csend.
A Ryanair lemondta 5 db Boeing megrendelését.
A Wizznél is lehet nevet változtatni...50 EUR-ért.
Szeptember elején kipróbálok egy SkyEurope Párizst a srácokkal (miattuk meg egy kis Disney, de talán még én sem nőttem ki belőle). Próbáltam megnézni az Orly repülőtér infóit, mivel a Sky ide járogat, és én eddig csak CDG-t vettem igénybe (+Le Bourget mint Air Show). Szerintetek tényleg csak franciául létezik Orly a neten, vagy én vagyok a béna? Mondjuk első körön az angolra gondoltam volna, de a német is megtenné, ha már egyszer nemzetközi repülőtér (is). Jó néhányszor voltam Párizsban, ismerem őket, na de mégis csak egy EU ország. Ha valaki tud, segítsen, egyébként csak a szokásos alap infók (közlekedés) kellenének. Ja és tényleg 40 euro egy felnőtt Disney beugró?
Én is pont egy Turku - Stockholmot utaztam vele. De mondjuk őket nem mondanám igazán low costnak, amikor is egy business airlineról van szó :) lyen jó kis Saabokkal nyomulnak a Turku Stockholm vonalon. Jó kis cég :) Késni meghát... Az szép teljesítmény lenne :) Mivel egy gép egy vonalat repül, tehát az már igencsak nagy gáz ha valami késés van.
Azért ez nem ilyn egyszerű, ha nem létező járat és desztináció kerül bevitelre, azt jelzi a szoftver. Kaphat visszajelzést, pl. úgy , hogy pár ezres hiányzik a fizetéséből :)
Megint tanultam valamit. Eddig azt hittem, hogy merevebbek ezek a rendszerek és csak azért tévednek el csomagok, mert útközben történik velük valami. De ezek szerint már a becsekkolás pillanatában is elveszhet a csomag egy téves irányítással.
Valahogy úgy képzeltem, hogy miután be vagyok azonosítva, a c/i-nek már nincs érdemi teendője, mert a számítógép mindent automatikusan megcsinál magától az utas és csomag útvonalával kapcsolatban.
A c/i ember kap visszajelzést később, ha rossz helyre küldött egy csomagot ?
Mint írtam, a normál metódus szerint, kikerül a többivel, ha már túl késő akkor lost and found.
Viszont azt meg lehet csinálni, hogy elküldöd végig a csomagot, nem törődsz vele Madridban és aztán az olcsó cég c/injénél meg mutatod a csomagcimkéd nálad maradó részét, hogy hopsz el lett küldve. És akkor ők azt mondják, hogy ejnyje ez nem lehet de utánnanéznek , vagy azt , hogy hát mi nem pakolunk át sorry. Ha utánna néznek, akkor sanszos, hogy mégis csak bepakolják a gépbe a csomagot, csak mondjuk "manuális" erővel, tehát nem automatikusan :) Ha meg nem akarnak vele foglalkozni marad a lost and found.
A számítógép oda enged csomagot küldeni, amilyen járatot én beírok. Lehetséges, hogy a kevésbé tapasztalt check ines simán felveszi a csomagot a végcélig, mert megteheti, hisz miért ne. Alapvetően ha nincs közvetlen kommunikációs csatorna a két jegykezelő rendszer között (a miénk mondjuk és az a bizonyos olcsó cég) akkor csak egy távirat fog elmenni a fogadó állomásra, hogy van átszálló csomag a gépen. És mikor kipakolják nézik meg, hogy hová megy a csomag.
Ezek szerint az ámítógép enged a végpontig csomagcímkét kiadni, olyankor is amikor az egyik tranzit ponton eleve tudott, hogy nincs csomag átpakolás ?!
Webberke, te most ezzel azt állítod, hogy egy induló reptéren felvesznek becsekkolásnál csomagot úgy, hogy a tranzit reptéren nem tudnak arról, hogy az tranzit csomag és nem pakolják át ?!
Nem. Vagyis fel, igen, de úgyis kipakolják Madridban és mintha nem is küldted volna ott fog keringeni. Jó esetben azonnal, rossz esetben órákkal később, talán már akkor amikor már késő lesz...
Ez van. Lehet, hogy a dolog inkább a Customer Service topicba való, vagy méginkább a Budapest Airport Rt-be... :) Szóval meguntam a reptéren folyó dolgokat(az a káosz amit az olvtársak így, kívűlről látnak csepp a tengerben a reptéren belül folyó káoszhoz képest), sok kollegával nem jöttem ki jól, fizu a Tescos átlag környékén vagy az alatt volt... :( Sajnálom, hogy így alakult, ugyanis a munkámat imádtam, és egész jó gyakorlatom alakult ki nomeg az utasokkal is sikerült egy jó hangot megtalálni.
Cikk az origóról. Vajon Ferihegyen mikor jelenik meg az árverseny? Ha már Pozsony is elébe került???
"Az európai légi forgalomban dúló ádáz árháborúnak még távolról sincs vége, az utasok további árcsökkenésre számíthatnak, mégpedig a repülőtéri illeték lefaragása révén - derül ki a Boston Consulting tanácsadó cég elemzéséből.
A hagyományos és a fapados társaságok közötti versengés mindaddig újabb és újabb fordulókhoz érkezik majd, amíg a repülőjegyek piacán a kínálat felülmúlja a keresletet. A verseny első számú fegyvere az ár, amit a nemzetközi fapados forgalomba bekapcsolt Ferihegy-1 utasai is jótékonyan érezhetnek tavasz óta.
A légi közlekedésre szakosodott tanácsadó cég, a Boston Consulting Group becslése szerint hamarosan újabb csökkenés várható a repülőjegyek árában. A fapados társaságok ugyanis fokozzák a nyomást a repülőterekre, és igyekeznek még kedvezőbb pozíciót kiharcolni maguknak a reptéri illetékek terén.
Az Easyjet, a SkyEurope, a Ryanair, az AirBerlin, a Germanwings, a Hapag-Lloyd és a többi diszkont légitársaság erősen támadja a repülőterek merev árszabását, mert az nem enged mozgásteret a kalkulációban. A társaságok azt akarják, hogy a reptéri illeték megállapításakor ne csak a repülőgép tömege és hajtóműveinek zajszintje, hanem például a jegyek iránti kereslet is szempont legyen. Ezáltal a délben felszálló gépek utasai alacsonyabb illetéket fizetnének, mint a roppant kedvelt reggeli járatokéi.
A köln-bonni repülőtér például, amely tarifáival az olcsóbbak közé tartozik, elsőként kezdte meg árszabásának átdolgozását. Várhatóan a jövő év elején már életbe is lép az új katalógus, amely - az ír Ryanair nyomásának köszönhetően - figyelembe veszi majd a fapados társaságok elvárásait.
Az ír társaság a 90-es évek végén lépett színre, és Németországban a Frankfurttól 80 kilométerre fekvő Hahn repülőterét tette meg bázisállomásának. Az írek azonban újabb csomópontot keresnek Németországban, és választásuk nem véletlenül esett Köln/Bonn repülőterére: a vonzáskörzet nagyobb, mint a Hahn esetében, és az infrastruktúra is jobb. Így például ezt a repülőteret használhatják a jövő európai óriásgépei, a SuperAirbus 380-asok is.
Az olcsó társaságok körében a köln-bonni reptér a legnépszerűbb. Ezt mutatja, hogy a tavaly innen felszállt 7,8 millió légi utas 53 százaléka fapados járattal kelt útra. A repülőtér vezetősége tárgyalásban áll az amerikai ATA céggel: utóbbi azt tervezi, hogy 100 euróért indít napi ingajáratot Köln/Bonn és az amerikai keleti part között."
Igen, ha az utóbbi időben nem is de azért elég látványos c.j. jelenléte, csak meg kell jobban lesni a topicocat... :)
Utas2:
Én a mai naptól hálistennek már nem dolgozom a Bud Airport csekinben. Ráadásul az 1-es terminálon lévő csapatból nem csak én léptem le... Tehát sajnos nem tudom hogy alakul aznapra a beosztás, hiába a mi csoportunk. Sejtésem szerint az új srácok közül lesz valaki a járaton.
Germanwings október 30-tól kezdődően megduplázza Stuttgartban üzemelő A319-esei számát (8-ra), mert új járatokat indít: Hamburg, Drezda, London Stansted, Madrid, Varsó, Krakkó és Zágráb felé.
aug26.án 05:50kor megyek athénba szept.2án 09:25kor vissza.
mivel még nem repültem wizzairrel mondjátok el mire számítsak.
Ferihegy2re hogy érek ki, mikorra menjek ki indulás előtt, athénban milyen a reptér? meg ilyen nyalánkságokat. előre is megköszönném ha vki részletesen leírná!
"A SkyEurope jobb a Lufthansánál: a fedélzeten nyújtott szolgáltatások 100% -osak
03.08.2004
Az “International Service Check“- a különféle szolgáltatásokat ellenőrző nemzetközi szervezet - jelentése szerint, ami számos légitársaságot inkognítóban ellenőrzött az elmúlt időszakban, a SkyEurope a harmadik helyen végzett az Air Berlin és az easyJet légitársaságot követően, megelőzve a Lufthansát és aRyanair-t a nyújott szolgáltatások minőségét illetően. A SkyEurope 100%-os teljesítményt nyújtott a “fedélzeti szolgáltatások” kategóriában.
A megfigyelők 5 fontos kategóriát teszteltek és ellenőriztek: helyfoglalás, arculat (járatra való bejelentkezés , repülőgép, személyzet), légi utaskísérők viselkedése (bejelentkezésnél és a repülőgépen), a fedélzeten kínált és nyújtott szolgálatások minősége. A SkyEurope minden kategóriában a legjobb minősítést nyerte el.
Az ellenőrzött légitársaságok átlageredménye 74.3% volt. 4 légitársaság büszkélkedhet az áltagtól magasan eltérő eredménnyel: Air Berlin (91.5%), easyJet (90.1%), SkyEurope (86.6%) and Lufthansa (79.8%). 5 légitársaság átlag alatti ereményekt ért el: Hapag Lloyd Express (70.1%), Germanwings (69.5%), Ryanair (63.8%), Germania Express (60.4%) and Deutsche BA (53.6%).
Íme egy cikk a népszabóból. A fénykép - ha látható - a wizzair-en készült, hát....nem túl sok utas látható rajta. Az említett táblázatot viszont nem találni a cikkhez....
"
Földre szállt árak
Napról napra változnak a légitársaságok ajánlatai
Szakály Attila, 2004. július 31. 18:08
var imgfound = 0;
document.write('');
imgfound = 1;
document.write('');
if (!imgfound) {
imgfound = 1;
document.write('');
}
document.write('');
if (imgfound) document.write('');
document.write('');
Fapados repülőgép belülről Fotó: Népszabadság - Rédei Ferenc
Lapunk tesztje szerint a légitársaságok a "Minél korábban foglalsz, annál kedvezőbb ajánlatot kapsz" elvet érvényesítik tarifáikban.
Minél korábban foglalsz, annál kedvezőbb ajánlatot kapsz - a lapunk által elvégzett teszt szerint a sokat hangoztatott tételt a légitársaságok valóban érvényesítik tarifáikban. Érdemes böngészni, mert sokat lehet spórolni: az árak akár napok alatt is nagyot változhatnak.
Budapestről közvetlen repülőjárattal rengeteg célállomás elérhető, önkényes választásunk Londonra, Párizsra és Berlinre esett. Kizárólag az internetes helyfoglaló rendszereket vizsgáltuk meg, emiatt például nem mutathatjuk be az Air France ajánlatát, mivel magyar honlapján csak egy űrlap kitöltésére van lehetőség, a cég ezt követően visszahívást vagy e-mailes választ ígér. E módszer mára elavultnak számít, a "menők" internetes jegyirodákat üzemeltetnek, ahol a legkedvezőbb ajánlat kiválasztását követően fizetésre is van lehetőség.
Tesztünk során a július 31-én induló és augusztus 7-én érkező járatok adatait böngésztük végig. A Malév nem hajt az utolsó pillanatban beeső utasokra, ugyanis augusztus 2-ánál korábbi napra csütörtökön már nem tudtunk keresni, így a nemzeti légitársaságnál augusztus 2-i indulási és augusztus 9-i érkezési időpontokat adtunk meg. A SkyEurope-nak szombaton nincs párizsi járata, így a vasárnapit választottuk.
Bár árlistánkon nem látszik, a jegyárak óriásit változhatnak akár egy-két nap eltérés esetén is. Kísérletképpen már kedden összegyűjtöttünk néhány ajánlatot csütörtökre, akkor még a British Airways és a Malév is "elszállt" ajánlatokkal állt elő. A táblázatunkban szereplő, csütörtök délután kikeresett ajánlatok ehhez képest már egészen olcsónak számítanak. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a SkyEurope tízezer forinttal olcsóbb a Malévnál, miközben ugyanazokat a repülőtereket használja. Ugyanakkor az is feltűnő, hogy az easyJet lutoni leszállással 73 ezer forintos ajánlattal állt elő. A teszteredmények igazolták az általános tapasztalatot: érdemes minél korábban foglalni. A last minute utazás mellett egy szeptember közepi hosszú hétvégét is vizsgáltunk. Az árak önmagukért beszélnek: az easyJet berlini járatára 18 451 forintért találtunk jegyet, de a legdrágább London stanstedi Malév-járat is "csak" 53400 forint volt adókkal és illetékekkel együtt.
Tesztünkben csak a közvetlen járatokkal foglalkoztuk, de kedvező árai miatt érdemes megemlíteni a Lufthansát is, amely a napokban jelentette be 37 európai várost érintő akcióját. A társaság Londonba 27, Berlinbe és Párizsba 28 ezer forinttól kínál jegyeket (az ár nem tartalmazza az adót és az illetéket).
Szakály Attila
A csábítóan olcsó jegyet megdrágítják a költségek
Kíváncsiak voltunk arra, visszakapja-e a repülőtéri illetéket az utas, ha saját hibájából lekési járatát. A Malévtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy visszafizetik az illetéket, ha az utazó kéri - ez azonban igen ritkán fordul elő. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél még nem foglalkoztak a kérdéssel, azonban a sajtóosztály vélekedése szerint a repülőtéri illeték visszajár. A felügyelet szerint azonban sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy a reklámokban csak a repülőjegyek árait tüntetik fel, az illeték- és adóterhekről azonban nem tájékoztatják részletesen az utasokat. Mindez bocsánatos bűnnek számít addig, amíg a "plusz adó és illeték" kitétel szerepel a hirdetésben. Ennek elmulasztása esetén azonban már büntetés jár. Táblázatunkból az is kiderül, hogy érdemes azonnal tájékozódni a többletköltségekről, mert - különösen a nagyon olcsó jegyeknél - ezek összege esetenként meghaladja a jegy árát.
Ilyenkor a beosztás hogy alakul?Tehát okt. 31től csak a napok vannak meg,amiken dolgozni fogtok,és a járatok nincsenek,vagy már ti tudjátok előre,hogy milyen járatok lesznek??:)
Na szóval azt mondja a Ryanair, hogy idén 27 új gép és 28 millió utas. Itt van az új 8 útvonal is, tényleg Riga az első kelet-európai desztináció. Érdekes.....:
"Az olcsó légiutakat lebonyolító Ryanair ír légitársaság az ősztől nyolc új európai járatot indít, 161-re bővítve járatai számát.
A Frankfurt-Hahn repülőtérről kiindulva egyebek között Rigába és a spanyolországi Santanderbe is lehet majd a társaság gépein repülni. A London-Stansted repülőtérről Santanderbe, Rigába, és Saragossába lehet utazni, emellett új ajánlat a Santanderből induló Róma-Ciampino vonal és a hollandia Eidhoven célállomás is. Rigából elérhető lesz a finnországi Tampere. "
A múlt héten a Skyeurope-pal utaztam Rómába. Sajnos a fedélzeten felejtettem a fényképezőgépem akkumlátorait. (8 db-ot!) Még aznap írtam nekik egy e-mailt, hogy meg van-e. Azóta sem válaszoltak. :(
A személyzet nagyon kedves volt, kár hogy nem mindenki annyira lelkes a cégnél...
...és tovább terjeszkedik. Ma jelentettek be újabb 8 útvonalat. És most már átjöttek a vasfüggönyön is :))) Bár Rigába. Azt hiszem nagyon tudják mit csinálnak. Az a régió ezerrel fejlődik, mikor repülnek Tallinba is? És ide...? :))
A Sky-nak van már téli menetrendeje, vagy csak én nem találom?
Szerintem kivágna a cégből 2.000 embert, felgyorsítaná az internetes jegyfoglalás fejlesztéseit, eladná a 3 típusból a felesleges gépeket, ráerősítene a marketingtevékenységre, megszüntetné a tengerentúli járatokat, 767-eseke mennének vissza, elköltözne egy olcsóbb székházba (reptér?), belépne a OneWorld-be, kommunikálna őszintén.
Nagyon tetszik a pali hozzáállása. Ugyanis agresszív, arogáns, de igaza van.
A klasszikus társaságok a konjunktúra évei alatt kialakították azt a rendszert, ahol mindenféle okokkal egyre jobban le lehet venni az utast (erre példa a szombat esti kinntartózkodás esete, ugyanis az üzleti utazó nem hajlandó kinn maradni, hajlandó többet - vagyis büntetést - fizetni a hét közbeni hazautazásért.
Szóval ezekkel a bevételekkel a költségek nem voltak lényegesek, ezért ilyen drága ma a légi utazás.
Ebben a rendszerben kódolva volt hogy egyszer valaki kijön az ötlettel, hogy mindent alapon, semmi luxus, csak eljutni innen oda. És megszületett.
Drasztikusan át fogja alakítani az egész világot a koncepció, mert ami most a repülésben megy, az már elkezdődött az autóbérlésben, van ilyen a szállodaiparban, a kiskereskedelemben, de lesz még sok ilyen. Talán egyszer még az egészségügyben is (bár az ma is fapados itthon).
A klasszikusok egyszerűen nem tudják ezeket az árakat követni, mert a költségstruktúrájuk "beleégett" a rendszerbe, a vezérnek kell a nagy autó, a szakszervezetnek az ingyenes akármi, a sztyuvik nem takarítanak, az utazási irodák leveszik a jutalékot, a repterek a nagy adókat (erről később egy szót), szóval nem megy.
Szomorú, de a palinak igaza van, nem sokan élik majd túl ezt a sztorit...
Reptéri illeték: a szolgáltatásért amit az ember ott kinn kap. Igazából durva összegek ezek, sőt, néha az utazási iroda hozzátesz annyit amennyit a jegyből engedett (szakmai titok, de már nem titok). Mondjuk Budapesten tudomásom szerint olyan 11-13€ per fő.
Vannak olyan helyek, ahol helyben csöngeti az ember, nem fut keresztül a rendszeren. Miért ne lehetne ez nálunk is? Nekem jobban tetszene!
A fapados Ryanair légitársaság ellen vizsgálat indult, miután kiderült, hogy egy utasa a spanyolországi Gironától Londonig – más ülőhely híján - a toaletten ülve utazott – írja a The Irish Times.
A Ryanair nem ad el több jegyet járataira, mint ahány hely van rajtuk, az eset miatt a cég vizsgálatot indít, az érintett járat repülő személyzete és földi stábja körében – jelentette be a Ryanair szóvivője. A toaletten utazó utas egyébként a Ryanair alkalmazottja volt. Az eset pedig azért fordult elő, mert sok szolgálaton kívüli dolgozó utazott a járaton, ezért egy részük pótszéken, egyikük pedig a WC-n ülve utazott. A történtekre úgy derült fény, hogy az utasok egyike az esetet látva panaszt tett az ír légügyi hatóságnál - írja a The Irish Times.
A botrány pont akkor robbant ki, amikor az ír diszkont-légitársaság pert indított a brit repülőterek többségét üzemeltető British Airports Authority ellen, mert szerinte az visszaél monopolhelyzetével. A Ryanair ezzel egyidőben azt is bejelentette, hogy 240 ezer dolláros befektetéssel növeli a British Airports Authority egyik riválisa által üzemeltetett repülőtőr befogadó-kapacitását sőt lehet, hogy kivonul a Brtish Airports Authority egyik vidéki repülőteréről. A helyi iparkamara elnöke a hírre máris aggodalmát fejezte ki a térség turizmusának és üzleti életének jövője miatt.
Nagyjából lefordítottam a Die Zeitban megjelent interjút. Érdekes:
"Tíz év múlva ingyen repülhetünk
Michael O’Leary, Európa legnagyobb fapados légitársaságának, a Ryanairnek a főnöke pöffeszkedő repülőterekről, zavaró adókról és az EU-Bizottsággal való vitáról. Egy ZEIT-beszélgetés
MICHAEL O’LEARY: Hiszen Önök ketten vannak!
DIE ZEIT: I
nterjúknál mindig. Ezen kívül Dublinba egy fapadossal jöttünk…
O’LEARY:
…aah, két új utas!
ZEIT:
…de nem Ryanair-rel. Különben a két órás interjúért 3 napig lettünk volna úton.
O’LEARY:
Bullshit! És mennyit fizettek? Olyan keveset, mint nálunk?
Ez tehát Európa legsikeresebb fapados légitársaságának a főhadiszállása. Kívülről egy alacsony épület, kevesebb, mint 5 percre a dublini reptértől. Belül eltolható falak, mozgó ajtók. A tőzsdei értékez nézve a Ryanair rég nagyobb, mint Air France, az Európán belüli utasszámot tekintve az írek a Britsh Airways előtt és kevéssel a Lufthansa mögött állnak. 1994 óta Michael O’Leary vezeti a légitársaságot. A tanult gazdaságelemző, 1961-as születésű, farmert és tornacipőt hord, az ingen két gomb nyitva. Irodája ablakán egy roletta lóg ferdén, egy vendégszék karfáján két csavar hiányzik. Az íróasztal felett lóg egy plakát, azon a főnök mantrája vastagon aláhúzva: Ryanair – the low fares airline.
ZEIT:
Mister O’Leary…
O’LEARY:
…Michael!
ZEIT:
…a légitársaságok közötti verseny egyre erősödik. Majd minden nap megnyit egy új “alacsony áru” egy újabb útvonalat, a többi légitársaság reagál és csökkenti az árakat…
O’LEARY:
…pfffh…
ZEIT:
…mikor fizetnek először az utasaik részére, hogy a Ryanair-rel repüljenek?
O’LEARY:
Odáig nem fogunk eljutni. Viszont egyre több jegyet fogunk ingyen ajánlani. Utóbbi évben a helyek 15 százalékát adtuk el nulla euróért. Négy-öt év múlva a helyek felét fogjuk ingyen felajánlani. Önök “alacsony áruakról beszélnek”. De meg kell különböztetnünk, van sok társaság alacsony árakkal, de csak nekünk vannak alcsony költségeink. Ez azt jelenti, hogy a többiek elvesztik a pénzüket. Alacsony árakat manapság minden fafej tud ajánlani. A trükk az alacsony árak. Visszavága többi légitársaság? Ne. Mi fenyegetjük őket, és ezt mindenhol. (Feláll, az íróasztlahoz megy, felvesz egy papírlapot)
ZEIT:
Beszéljünk az Ön légitársaságáról…
O’Leary:
…Igen… (Visszajön)
ZEIT:
…A bevétel nő, a nyereség csökken…
O’Leary:
…Igen…
ZEIT:
…és most még jobban csökkenteni szeretné a jegyek árát. Aryanair-nek ezek szerint a legjobb ideje már a háta mögött van?
O’Leary
(Felemeli a hangját) Talán az egyetlen nyereséges légitársaság vagyunk Európában, és Ön azt kérdezi, hogy a legjobb korszakunkat magunk mögött hagytuk? Mindenki más elveszti a pénzét, mi nem! (Eegy ceruzával a paírra mutat, azon a legújabb üzleti adatok vannak.) 2003 egy extrém jó év volt, 28 %.os nyereségességgel, és tiszta volt, hogy a haszon csökkenni fog. Most 21 %-nál állunk. Ezt a határt tartani fogjuk. A stratégiánk a következő: Nőni akarunk. És mindenhol a legalacsonyabb áron kínálók akarunk lenni. (A bal füle mögé teszi a ceruzát)
ZEIT:
Szívesen hangsúlyozza, hogy a Ryanairnek érdekes a német piac, mivel az embereknek sok pénzük és sok szabadságuk van. Most a németek tovább akarnak dolgozni és kevesebb pénzt kapnak a zsebbe. Rossz időszak egy légitársaság számára.
O’Leary:
Egyáltalán nem. Ha a németek többet dolgoznak, többlesz az üzleti repülés. És ha mindenkinek takarékoskodnia kell, még több üzletember repül velünk, mint eddig. Mennyi szabadsága van ma a németeknek? 30 nap? 40 nap? Az íreknek 20 nap szabadságuk van és ehhez jön 9 ünnepnap – és Írország a legnagyobb piacunk. Ha a németeknek csak annyi szabadságuk van, mint az íreknek és ugyanannyit utaznak, nekünk akkor is egy hatalmas üzlet. A sikerünk nem azon múlik, hogy a németeknek mennyi szabadságuk van. Sikerünk azon múlik, hogy a jegyeink mennyivel olcsóbbak a Lufthansánál.
ZEIT:
Mennyibe kerül egy Ryanair jegy?
O’Leary:
Átlagban 40 Euro. És minden évben csökkentjük az árainkat 5 százalékkal. Ebben az évben. Jövőre. Azután.
ZEIT: É
s egyszer csak semennyibe sem kerül a jegy. Hol van a minimum ár?
O’Leary:
Nincsen.
ZEIT: Most kokettál.
O’Leary:
Miért? Nincsen alsó határ. Miért ne ajánljuk valamikor minden helyünket ingyen? A pénzünket akkor azoktól a szállodáktól kapjuk, akiknek vendégeket viszünk, az autókölcsönző cégektől, a reptéri boltoktól, és a repterektől, akik boldogok, ha oda repülünk. A konkurensek mind megemelik az árakat, mivel pénzt vesztenek. Mi csökkentjük azokat.
ZEIT: E
z a víziója a jövő repüléséről? Tíz év múlva minden Ryanair-utas ingyen repül.?
O’Leary:
Igen.
ZEIT: Ingyen azt jelenti
: nulla Euro plusz adók més díjak.
O’Leary:
( Ismét felemeli a hangját) Ne jöjjön ezekkel az adókkal és díjakkal! Nemsokára elég erősek leszünk, hogy kampányt indítsunk ezek ellen a fucking adók ellen. Egész Európa szabad utazásról beszél, és akkor jönnek a kormányok és egy fucking reptéri adót követelnek. (Ledobja a ceruzát az asztalra.) Fizet adót azért, hogy a vasútállomást használhatja? Fizet azért biztonsági díjat, ha Frankfurtban a vasútállomáson van és ott egy halom rendőr rohangál? Miért követel Németország egy fucking biztonsági díjat a repülőtéren, amely túl magas és mindenhol más összegű? Miért tarták vissza a kis pénztárcájú embereket a repüléstől, azzal, hogy biztonsági díjat kell fizetniük? Ez bullshit!
ZEIT: N
agyon szabadon beszél.
O’Leary:
Ki, én?
Hogy a költségeket alacsonyan tartsuk, a Ryanair kis repterekről repül a városokon kívülről, viszont a vonzásközpont neveivel. »Frankfurt-Hahn« másfél órára található Frankfurttól Hunsrück-ben, »Hamburg-Lübeck« Lübeck-ben, nem Hamburg-ban. A kis repterek alacsony landolási költségekkel csalogatják a légitársaságot. Ez ellen van most az EU-bizottság.
ZEIT:
Brüsszel a repülőterek szubvenciói ellen tiltakozik…
O’Leary:
(Nevet) Brüsszel a szubvenciók ellen tiltakozik? Brüsszel a szubvenciók hazája!
ZEIT:
…és konkrétan azon szubvenciók ellen, amelyeket önöknek a belga állami repülőtér Charleroi nyújtott.
O’Leary:
Biztos vagyok benne, hogy a bíróságok ezt a döntést megdöntik. Mi lenne, ha a repterek mint Charleroi nem nyújtanának kedvezményeket? Senki nem repülne ezekről a repterekről! Az EU-bürokratáknak fogalmuk sincs a mi üzletünkről. Nekik sem kell fizetniük a repülésükért (ismét a füle mögé teszi a ceruzát)
ZEIT:
Mennyi szubvenciót kapnak?
O’Leary:
Egy centet sem.
ZEIT:
Máshogy kérdezve, mennyi kedvezményt adnak a helyi repülőterek?
O’Leary:
A pontos összeg nem fontos. Sokkal fontosabb, hogy a repülőtérnek üzletet viszünk, amely egyébként nem lenne. Nézze Frankfurt-Hahnt: Mi lenne, ha a landolási díj 10 Euro lenne utasonként? Vagy 100 Euro? Senki nem repülne oda. Ha azt mondjuk, minden utasért 1Eurot fizetünk, és ezért minden mennyiségű utast viszünk – ez egy 9 Euros szubvenció? Ez diszkont!
ZEIT:
Még egy veszélye van a fapados modellnek: az üzemanyag megadóztatása.
O’Leary: E
z nem történik meg. Soha. A nagy nemzeti légitársaságok akkor nagy veszteségeket könyvelnének el.. És ki fizetne akkor még adókat? A kormányok nem döntenek majd az adókról.
ZEIT: A
z előbb az éles versenyről beszéltünk…
O’Leary:
Nincsen. Nincs verseny. Másoknak vannak problémáik, nekünk nincs. (Szájába dugja ceruzát, kezét arca elé tarja és belefújja a ceruzát)
ZEIT:
…és ez a verseny ahhoz vezet, hogy egyre több légitársaság egyesül. Nagy társaságok, mint Air France és KLM egyesül; fapadosok Chartertársaságokkal dolgoznak együtt, ez új útvonalakat és új utasokat jelent. A Ryanair is keres partnert?
O’Leary:
Nem. Mi gyorsabban növünk, mint mások és alacsonyabb költségeink vannak, mint másnak. Minden partner fékezne minket vagy magasabb költségeket hozna. A többiek azért társulnak, mert csak így élhetnek túl. Air France és KLM azt mondták, hogy a fúzió nem csökkenti a költségeket. A fúzió egyetlen oka, hogy így mindketten több útvonalat ellenőrizhetnek – és Franciaországban és Hollandiában növelhetik az árakat. Amennyiben a légitársaságok egyesülnek, úgy kizsákmányolják a vevőiket.
ZEIT:
Egy partnerrel együtt a Ryanair ajánlhatna olyan útvonalakat, amelyek nincsenek a programban. Például tranzatlanti útvonalak.
O’Leary: Nem is akarunk a tengerentúlra repülni
. Csak akkor vannak alacsony költségeink, ha direkt vonalaink és nem csatlakozások vannak, rövi útvonalak és nem hosszúak, és ez egy géptípussal, a Boeing 737-tel. Soha nem lesz Ryanair-út Dublinból New York-ba …
ZEIT:
Soha?
O’Leary:
… kivéve , ha az utasok a maradék 3 órát úszva akarják megtenni. Ugyanis tovább nem repül a Boeing 737. (kopog a ceruzával az asztalon.) Miért őrül meg mindenki a tengeren túli utakért?
ZEIT: M
ert olcsó árakat akarnak.
O’Leary: D
e a tengeren túlra már olyan alacsonyak az árak, hogy nekünk nincs sokat kihozni belőle. A légmérföldre számított árakra számolva Európán belül a régi légitársaságok kérik a legmagasabb árat. Ott sokáig monopólhelyzetben voltak. És most ott támadunk.
ZEIT: E
redetileg 2003-ban akartak csak német belföldi utakat ajánlani. Ebből máig nem lett semmi.. Túl erős a Lufthansa?
O’Leary: E
bben az évben Németországból 8 új vonalat nyitottunk egy európai célhoz. Nincs is elég gépünk, hogy belföldi járatokat is indítsunk. Valamikor bekövetkezik, de nem rögtön.
ZEIT: M
ég egyszer: Nem tudnának a konkurens Lufthansa-val versenyezni ?
O’Leary: T
ermészetesen tudnánk.. A kérdés az, hogy melyik reptér ad nekünk jó ajánlatot, tehát hol tudunk alacsony költséggel dolgozni.
ZEIT:
A belföldi járatokkal talán az a probléma, hogy nem kerülheti ki azokat a nagy repülőtereket, amelyek sokat kérnek és eddig kerülte?
O’Leary: S
oha sem fogunk a müncheni reptérről repülni. Ez egy nevetségesen drága reptér, politikusok gyártották, hogy kizsákmányolják a vevőket. A Lufthansa természetesen azt akarja, hogy a reptér magas díjakat kérjen, ezzel kint tarthat bennünket. A legjobb, ami Münchennel történhet, a repteret felrobbantani és egy számmal kisebbet felépíteni.
ZEIT: T
ehát egyelőre nem lesz semmi a belföldi német járatokkal
O’Leary:
Most nem állok elő és mondom azt, hogy ennyi és ennyi belföldi járatot akarunk Németországban indítani. Azok a repülőterek, amelyekkel együtt dolgozunk, nem akarnak belföldi járatokat. Nemzetközi járatokat akarnak, a teljes csillogást.
ZEIT: H
ogy néz ki Európa légipiaca 5 év múlva?
O’Leary:
Akkor csak 4 nagy légitársaság lesz: Lufthansa-család, Air-France-család, British-Airways-család – és Ryanair.
ZEIT:
És a német fapadosok, mint Air Berlin, HLX vagy dba?
O’
Leary: Ők továbbra is pénzt vesztenek. És valamikor eltűnnek. Az elkövetkező 2 évben nagy turbulenciák várhatóak. Egyik légitársaság sem engedheti meg magának hosszú távon veszteséget termelni.
Hali mindenki! tegnap repültem skyeurope-al londonba az 5p14o-es járaton! az út nagyon kellemes volt bár a kis 735ös 24sorosra van székezve szval nincs hely a lábadnak és 15perces késéssel indultunk (europai légtér túlterheltsége miatt...) de 1o perccel menetrend elött leszálltunk.. az út sima volt semmi turbulencia, semmi. a pilcsi nem volt magyar és repülés közben nem engedett be a kabinba, de leszállás után igen. a sztyuvik nagyon kedvesek, segitőkészek voltak! az út folyamán 2-3x kaptunk tájékoztatást a pilcsitől. a gép kb. 8o-9o % os töltettségel ment. az úton kaptunk kávét, teát, vizet. leszálláskor pont benn állt a malév gépe stansteden! :) hát ennyi igy hirtelen.... vasárnap megyek haza wizzel (láttam itt londonban wizzaires reklámokat:) majd azt is megirom
na csákó
u.i.: köszönet Atillának!
Nosza rajta. Most kell kihasználni, amíg tart az alaptőke. Egy év múlva ki tudja hányan mennek csődbe és akkor vissza emelik az árakat. Az 1 forintos jegy már csak nosztalgia lesz. "Hulljon a férgese." De nekünk csak addig tart a kánaán. Budén is csak egyszer volt kutyavásár, ha jól olvastam.
És ha a metróig akarnál csak eljutni busszal? Van egy aránylag sűrű buszjárat az "A" vonal Anagnina végállomásáig. Onnan a metróval mehetsz tovább a Terminihez. (Vagy ahová szeretnél eljutni)
Kedden mennénk Rómába Wizz-el.Van valakinek tapasztalata a Ciampinórol Terminihez busszal való bejutásról?Ha jó láttam a Terravision busz menetrendje nem épp a Wizz érkezéséhez van igazitva.Köszi!
Bocsi. :))) Ebben nem vagyok kompetens. Vagy az elcsábított pilóták helyeit próbálják pótolni, vagy tényleg esetleges járatbővítés miatt kell több pilóta. Az az igazság, hogy a MALÉV-val eddig nem igazán foglalkoztam.
Igen arra mutat, hogy pilóta kell a MA-nek jó pénzért és kellemes munkakörülmények közé. Lehet ennek azé más lókosztos összefüggése is, nem igaz? (És neeeem, nem a részletre vásárolt tiranai repjegyre gondolok...:)) )
Mondjuk a link arra mutat, hogy pilótákat keresnek :))), de Te biztos a kamatmentes hitelkonstrukcióra gondoltál. Namármost: így csak személyesen a MALÉV ügyfélszolgálati irodájában lehet jegyet venni, és nem biztos, hogy a kedvezményes netes áron.
Kell munkáltatói igazolás meg mit tudom én mi, hogy igénybe vehessem a hitelt.
Amíg törlesztgetem a drágább jegyemet az egyszeri utazáshoz, addig lehet, hogy fapadossal több helyet is megjárhatok. Mondjuk egy Pekingi, vagy más tengeren túli útra megérné ez a konstrukció.
Ennek a hírnek a hallatán elsőre hülye. Bizony fura ember. Amikor az Easy letelepedett Lutonban, egy tankkal vonult fel a reptér előtt, meghírdetve a harcot. És a reklámjai, valamint a nyilatkozatai sem kutyák.
Viszont felépített egy MŰKÖDŐ ÉS NYERESÉGES birodalmat. Azt hiszem ez a lényeg és nem a stílus. Az üzlet az üzlet. Pl hiába szépek és jók a Wizz gépei, üzemeltetni kell. Bízom benne sikerül.
A mostani események előhozták belőlem ismét az elemző közgazdászt. Most azt próbálom nézegetni, hogy hogy a fenébe tudnak ezek így nyereséget termelni és a piac hogyan alakul. Nem untatnék senkit esszékkel, meg különben is még vészes információhiányban szenvedek.
Más. Eddig nem értettem, hogy egyes fapadosok miért nem mennek Dublinba. Megérné. A Malév és az Aer Lingus relative drága. Csak ez a fickó háborút hírdetett, már a honlapjukon is azt bizonyítják, hogy fele annyiba kerülnek, mint az AL és az Easyt is keményen piszkálja a pontossági, kihasználtsági stb statisztikákkal. Meg rá is tette a kezét a reptérre, valószínűleg ugyanúgy nem mehet oda senki, mint Hannoverbe az Easy a TUI és Air Berlin miatt.
" Nekem a Check-in nél 134 utast mondtak, Stewik egymás között 128-ról beszéltek"
Azok a fránya c/i agentek :) Lehet, hogy a rendszerben 134 fizető utas volt, viszont abból csak 128 jött meg? A többi csintalan 6 utas no show volt/lett.
Átszállással-és természetesen megfelelő időráhagyással-mert mégiscsak low-cost társaságról van szó-minden megoldható.Ha pedig időben foglalsz,nem is olyan drága.Pl. szerveződik egy BUD-GRO-BUD.Indulás wizzel,okt. 30adikán,vissza nov. 7edikén,valszeg GRO-CIA (Ryanair,32euró illetékkel),CIA-BUD (Wizzel,60euró illetékkel).
Malmőből is át lehet szállni,pl. Londonban,Stockholmból is...Sőt,még máshol is,szerintem:)
Az Aeroflot Moszkvából a szibériai Nyizsnyevartovszkba tartó járatának egyik utasát súlyosan bántalmazták a józannak nem mondható utaskísérők, akiket az háborított fel, hogy az utas szóvá tette: a személyzet ittassága miatt nem áll a helyzet magaslatán.
Egy két kiegészítés a Wizz pénteki Charleroi járatához. Nekem a Check-in nél 134 utast mondtak, Stewik egymás között 128-ról beszéltek. Út sima volt, gyors leszállás.
A gép begurult a torony elé 45 fokra, majd kiszállás után kb. 30 métert kellett gyalogolni az útlevélellenőrzéshez. Valószínűleg a légiirányítók feje kézfogással üdvözölte az "új" légitársaság első gépét. Bejutás Brüsszelbe: A busz Charleroi vasútállomásra 1.80, vonatjegy Brüsszelbe 7.20. 10 EUR lett volna a közvetlen busz, de csak másfél óra múlva indult a busz. Köszönjük Wizzair, hogy spóroltál nekünk fejenkét 1-1 EURÓT:))
Tegnap este jöttem vissza, kb 70-utas volt a gépen!! A checkin-es lányok is feljöttek a gépre körülnézni, a gépet a parkolóhelyről kitoló kis autóból is fényképezett egy lány:))
A kifutó vége felé a határban is volt egy kis út, 2 autóból 3-an fotózták a felszállást.
A jelzett menetidőnél gyorsabb út, máskor is megyek majd velük!
rags
csináltam, pár fotót, hamarosan majd felpakolom valahova őket.
A fapadosoknál a vásárlói észrevételek kezelése is a költségtakarékosság áldozatul esik? Ha ez így van, az bizonyosan nem növeli középtávon a potenciális ügyfelek bizalmát. Egyszer -kétszer vesz jegyet az utazó, aztán erről gyorsan leszokik, mert inkább más alternatívát választ.
Én küldtem egy reklamációt néhány héttel ezelőtti utazásunk kapcsán a Wizzair ügyfélszolgálati e-mail címére. Válasz nem jött, így elküldtem a cég másik e-mail címére, majd újbóli válasz hiányában egy harmadik címre. VÁLASZ NINCS.
A leveleket nyilvánvalóan mégcsak meg sem nyitották, az automatikus viszaigazolás kérésemre sem jött reakció a levelezőrendszerüktől.
A Wizzair ügyfélszolgálata gyakorlatilag nem létezik, ha kár érte az ügyfelüket, az már az övé is marad. " Magad uram, ha szolgáltatód nincsen"
Ez az oda-vissza jegy ár nem csak a WizzAir-nél van így. Az EasyJet-nél pl. Düsseldorfba oda 2,99€ vissza pedig a mocsok rablók elkérnek egy jegy darabjáért akár 5,99€-t is! Oda-vissza minden adóval és illetékkel a jegy ára majdnem eléri a 35€-t! :-)
Most akar venni 100db A319-est? Hajrá!!!
Nem bántottál meg. Valóban csak azt akartam jelezni, hogy ezzel a PR fogással hülyére veszik az embereket. Természetessen én is örülök annak, hogy van a Wizz és hogy viszonylag olcsó. Feltéve, hogy majd haza is hozza az utasokat ;-)
Nem akartam megbántani M6TTL-t, csak néha felbosszant hogy egyesek milyen ellendrukkerei egy új kezdeményezésnek. És itt nem M6TTL-re gondoltam, csak éppen amikor ehhez a beíráshoz értem akkor lett elegem még egy előző beírás miatt. És erre válaszoltam hírtelen. Szóval bocs.
Egyébként nem, nem vagyok dolgozó, de drukker igen. :)
Már csak tényleg adóm miatt is. Az a pazarlás és hatékonytalanság amely állami vállalatoknál megy nagyon feldühít. És hiszek abban hogy a verseny kikényszeríti a jobb működést. Eddig minden példa (pl. mobiltelefónia) ezt mutatja.
Szerintem itt M6TTL csak arra világított rá, hogy az egyik irányba tényleg egy euró a jegy, de vissza az egyébként (akción kívül) 4990 vagy 5990 forintos jegyek 10990 forintért kaphatóak, tehát tulajdonképpen, nem olcsóbb semmivel sem. Ettől persze még olcsóbb a Malévnál. Egy kérdés: Wizzair dolgozó vagy?:) (költői volt:))
Én úgy láttam ki van írva ("egy útra illetékek és díjak nélkül").
Mondjuk illetékek nélkül tényleg 8,250 Ft. Szerintem ez kész rablás! Illetékekkel együtt képesek elkérni majdnem 21 ezer forintot hogy az ember kimenjen Londonba és vissza! Mégis mit gondolnak ezek magukról??? Komolyan mondom inkább leutazok Zalaegerszegre, az csak 7,000 Ft-ba kerül oda-vissza (nem számítva azt a 30-40 milliárd forintot amit még szintén az én adómból fizet ki az állam a MÁV-nak) és már 4 óra alatt ott is vagyok. De ha véletlenül mégis Londonba kell mennem akkor is inkább Malévvel megyek ahol a legolcsóbb ár 42 ezer forint (nem számítva az évi menetrendszerinti 10-15 milliárdos veszteséget szintén az én adómból), de legalább kötelező kint tartózkodnom egy szombatot, és még akkor sem változtathatom meg az utazás időpontját ha esetleg fizetnék érte. De a Wizz-el sose megek! Még egy ilyen szemtelen bandát! :)
Remélem ezzel a második cikkel be is fejezték ezt a cikksorozatot. Ekkora lösungokat: aki rossz attól nem vesznek jegyet, aki jó attól meg vesznek. Kissé sarkítottan persze.
Nem akarok vészmadár lenni, de valamiért úgy érzem, hogy a Wizzair karrierje nem lesz sima, de talán túlélik a következő egy-két évet. Holnaputánra simán lehet foglalni 10990 Ft-os jegyeket. Ami meg a napi három Londont illeti: a mostani heti 11-et se töltik fel rendesen, mit várnak 21-től?! Egyébként is:
BUD-LON-BUD
MALEV: heti 26
BA: heti 19
Easyjet: heti 7
SkyEurope: heti 7
Ez már kapásból 59 járat hetente, azaz napi átlagban majdnem 8,5 járat! Na ehhez jönne még 21 WZZ-járat? Az már 80 hetente, napi átlagban több, mint 11 járat...Nem sok ez picit?
"Persze egy légitársaság alapítása nem egyszerű, rengeteg pénz és rengeteg engedély kell hozzá. Egy repülő például több mint 40 millió forintba kerül, ezen kívül hatékony költségstratégiát kell kialakítani." (index).
Persze. Jó kis reklámfogás. Csak azt felejtették el közölni, hogy ez egy viszonylatra vonatkozik. Oda valóban kidobja a rendszer az egy eurós jegyet, de visszafelé a legalacsonyabb tarifa DUPLÁJÁTÓL indulnak a jegyek. Vagyis ez olyan mintha meg sem hírdették volna az akciót...
A Wizz Air fapados légitársaság mától augusztus végéig százezer darab egy euróba, azaz mindössze 250 forintba kerülő jegyet hirdet meg értékesítésre. Az ár természetesen reptéri illeték nélkül értendő, és a cég költség-struktúrája teszi lehetővé az akciót - jelentette be Váradi József vezérigazgató. A cég egyébként hamarosan újabb járatokat is indít. Szeptember közepétől Miláno-ba napi, Koppenhágába pedig hetente négyszer repülnek. London pedig a téli menetrendben (október 31-től) pedig London naponta háromszor szerepel.
HírTV
Már több alkalommal is volt itt arról szó, hogy a fapadosoknál különösen kell vigyázni arra, hogy átszállás esetén bőven hagyjunk időt a késések, csomagok, stb miatt. Most néztem az Air Berlin honlapját és simán lehet Budapest-Köln viszonylatra jegyet foglalni átszállással. Van olyan hogy 15 perc van a menetrendi érkezés és a következő gép indulása között. Ők ezt hogyan oldják meg? Tud erről valaki valamit?
Én is meglepödtem de van,ráadásul nem is egy! Pénteken a kapitányon kivül 2 magyar elsö tiszt is volt a fülkében ill. vannak még tizenvalahányan akik különbözö beosztásban repülnek.Tegnap angol volt a cpt.
A hétvégén repültem a Wizzairrel Charleroi-Bp returt.Péntek este 137-en voltunk tegnap kb.80-an.A gépek szinte vadiujak, hajszálpontos indulás 20 perccel hamarabbi erkezés.Mosolygós fiatal személyzet,üde szinfolt a légiutaskisérök ruházata a gépröl már nem is beszélve.Lezsovics Gábor cpt. és csapata tökéletes leszállást hajtott végre a 31jobbra.A késöi idöpont ellenére 4.-ek voltunk a leszálláshoz.Az ut folyamán 2szer kaptunk érthetö tájékoztatást a kapitánytól.
Összességében teljesen pozitiv a kép, csak igy tovább!
Köszi, meggyőztetek, nem érdemes kockáztatni. Esetleg arról tud valaki valamit, hogy a Luton reptéren van-e csomagmegőrző, ahol 2-3 napra ott lehetne hagyni egy bőröndöt? (És csak egy hátizsákkal mennék át Dublinba. :-) Keresgéltem a reptér oldalán, de egyelőre nem találtam semmit erről.
érdemes a korábbi géppel menni, mert a fapadosok nem vállalnak felelősséget a késésért, ha pedig a gép csak 20percet késik akkor neked annyi. hogy jössz haza? +megvetted a jegyet wiztz-re és kidobott pénz lett belőle! tudtommal a wizznél 30perccel a felszállás elött befejeződik a beszálllás szval 100%, hogy biztosra kell menned->KORÁBBI GÉP!
A fapadosokkal rendszeresen utazóktól szeretnék segítséget kérni a tapasztalatok alapján: Adott egy Ryanair gép, ami 19:35-re ér a Luton reptérre, ahonnan 20:35-kor indul majd vissza a Wizzair járata. Elég ez az egy óra, vagy jobb, ha nem kockáztatok, és inkább az eggyel korábbi (16:10-re érkező) Ryanair gépet lenne érdemes választani, és 4 órát üldögélni a reptéren? (A kérdés lényege végülis az, hogy a Ryanairnél rendszeres-e a késés, illetve hogy lehet-e probléma, ha nem sokkal a másik gép indulása előtt érek csak oda. A Wizzair út fix, a többi egyelőre csak terv)
Szasztok !
Igaz, hogy a WIZZ alacsony kihasználtság mellett üzemel ?
Figyelmetekbe ajánlom az alábbi cikket.
http://index.hu/gazdasag/vilag/faveg040715/
mind gondoltok, tényleg így lesz ?
Ciao
There is, however, something slightly disingenuous about Ryanair and easyJet moaning about over-capacity. Both carriers have ordered huge quantities of aircraft, tempted by fantastically low prices offered by Boeing and Airbus when orders were scarce. Ryanair has about 100 Boeing 737s on order, while easyJet has ordered 107 A319s from Airbus.
"A verseny éleződését mutatja, hogy a két vezető légitársaság új repülőket rendelt. A Ryanair 100 darab Boeing 747-est, az easyJet pedig 107 darab A319s-t az Airbustól. Az Economist által idézett szakértő szerint minden egyes repülőgépnek 250 ezer utast kell szállítania évente, hogy behozza az árát."
Vinnen: Mi lesz hétfőn Wizzairnál? (Egyébként ha nem akar meghalni a cég akkor jobb lenne olyan desztinációkban gondolkozni amire nagyobb lenne a kereslet...vagy lehet versenyezni majd A Sky Europeval a félházas gépekért és a legveszélyesebbel, az Easy-vel is akár, csak abba már jópáran elvéreztek ld. Debonair, AB Airlines, Go Fly, Buzz, pedig némelyiknek elég erős háttere volt.)
Az EUJet igen, valóban érdekes probálkozás, az újdonság magában az originban tehát Manston-ban rejlik. Ugyanis ez a első nagy reptér ha elérjük angliát. 2 hónapja voltam ott, gőzerővel csinálták a kis terminált az EUJet részére. A bejárat felett "London Manston" airport felírat. Kb 1 órára van dél Londontól M25-től lefelé gyakorlatilag nincs dugó. Csendes nyugodt hely. Sok londoni van úgy hogy egy kedvezőbb ajánlat miatt pl. East Midlandsból indul mert ott van pl BMi Baby, vagy a FlyBe-vel Southamptonbol. Szóval ha jó az ajánlatuk, akár még utasuk is lehet. Persze hozzá kell tenni hogy ott jobb helyzetben van aki autóval jön és parkolni akar, mert mig szerény hazánkban jól leveszi a BA Rt parkolás jogcímen angliában 1-2 hétre long stay car park-ban biztosan olcsobb lesz neki. Ugy sejtem hogy reptéri illeték sem lesz MSE-ben olyan drága mint STN vagy LGW n. A cargo légitársaságok már kezdik felfedezni a repteret.
Charterjárat augusztustól Budapest-Marosvásárhely között
MNO Szinte biztos, hogy még júliusban egy szlovákiai központú légitársaság szerződést köt a két várost közzötti charterjáratok augusztusi beinditásáról.
A szlovákiai cég repülője úgy tűnik, hogy augusztusban szállhat fel először Ferihegyről, miután Budapestre látogatott Rucan Stefan, a marosváráshelyi repülőtér igazgatója. A Transindex szerint a tárgyalásról nyilatkozó megyei tanácsi képviselő elmondta, hogy a Budapest-Marosvásárhely járattal elsősorban a közeli fürdővárosba, Szovátára utazókat célozzák meg – közölte a budapest.hu.
Októbertől tavaszig szünetelteti egyes járatait a Wizz Air. A megszüntetendő három, Budapestről induló járat (Katowice, Prága, Athén) helyébe újakat állítanak be, egyes meglévő célállomásokon pedig növelik a gépek számát – nyilatkozta a Világgazdaságnak Váradi József vezérigazgató. Részben arról van szó, hogy szezonális célpontokat vettek ki októbertől jövő év tavaszáig a menetrendből (Athén, Barcelona), illetve tesztelték az autóval 6-7 óra alatt elérhető városokba - Katowicébe és Prágába - irányuló keresletet. Kiderült, hogy ezekre „nem az előzetesen elvárt mértékű" az igény, s ezért leállították a járatokat – fejtette ki Váradi József. (FigyelőNet) mno
Az USA-ban a Department of Transportation keszitett nemreg egy felmerest, miszerint ott jelenleg a jaratok 61%-ra 50 es 90 közötti helyet tudnak ertekesiteni. Fökent erre alapozza pl az Embraer az E170-195 tipuscsalad sikeret az USA-ban. Kivancsi lennek ez Europaban hogy nez ki!
Egyebkent valoban a Germanwings is berelt 1 F100-ast, egyelöre 2 honapra, bizonyos EUjet nevü ir cegtöl, amely maga is szep terveket szövöget evvel a tipussal. A regota erösen kihasznalatlan Manston reptereröl tervezi beinditani 27 jaratat meg az iden, 7 F100-assal. Valaki valahol ugy tünik vegzett nehany szamitast, es ugy döntött ebben a mar kifutottnak minösitett tipusban van meg fantazia Europaban.
Igazad van hogy véges azon desztinációk száma ahova 180 fős géppel repülni lehet, de a géppark diverzifikációjának ára hogy nem vagy annyira rugalmas és versenyképes az üzemelés területén. Úgyhogy el kell dönteni melyik szempontot helyezed előtérbe. A SkyEurope az általad felvázolt stratégiát követi. Majd kiderül melyik az életképesebb.
Nem akarok párhuzamot vonni, csak nagyon távolról:), de például az amerikai jetBlue, amely az egyik leginnovatívabb és legagilisebb lcc arrafelé nem véletlenül rendelt be az A320-ok mellé 100 darab EMB-190-et, amely kb. 100 üléssel fog rendelkezni. Egyszerűen nem lehet mindenhol megtölteni az A320-okat, viszont az Embraerekkel be tud törni a közepes kereslettel rendelkező piacokra is, és nagyobb felxibilitást nyújt többek között a csúcsidőn kívüli járatszervezésben.
Ahova ki szeretnék lyukadni az az, hogy Európában elég véges azoknak a desztinációknak a száma, ahova nap mint nap meg lehet tölteni 180 fős gépeket (a kelet-európai régióból). Helyette nem lehet hogy érdemesebb 100 fős gépeket vásárolni és túl nagy kereslet esetén frekvenciát növelni, amely ráadásul a szolgáltatás színvonalát is emeli?
Persze ehhez komoly pénzügyi számítások is kellenek, de tényleg több társaság példája bizonyítja, hogy talán van ráció az elméletben.
Úgy hallottam a Germanwings is a flottájába helyez(ett) egy-két Fokker 100-ast.
A dolog rákfenéje a 180 utasra székezett A-320. Gondoljátok meg, hogy ez gyakorlatilag a Malév legnagyobb kapacitású gépeivel egyenlő (mav. B-762), és a wizz ezzel nem a fokozatos piacszerzés, hanem a desztinációkkénti gyors növekedésre tettel fel a lapjait.
Érdekesnek tartom viszont, hogy mekkora keletje van ismét a Fokker 100-asoknak, beleértve néhány LCC-t is (pl. Air Berlin). Az egy másfajta üzleti tervet feltételez.
Katowice valoban "varhato" volt, sot en meg Pragat is ketsegesnek talaltam, mert 180 fos gepek oda, point-to-pointba, ahova szinte egy jobb autoval kiersz belvarosbol belvarosba, vegig autopalyan. De Athen mar tenyleg erdekes, hgoy megszuntetik.
BAr megneztem most a honlapjukon, es jovo hetre lehet foglalni 4990ert Barcelonaba(ezek szerint az a jarat sem lehet annyira sikeres), sot 10-15 kozott szinte mindenhova el lehet jutni jovo heten, Roma is 9990, Stockholm is 11eFt,.
Kerdes, hogy ezert ilyen alacosnyak-e az arak, mert 180 fore eloszlanak, vagy nincs foglalas.....es en inkabb az utobbi fele hajlok, mivel sztem magasabb atlagos jegyarakkal szamoltak....
Én is attól tartok hogy likviditási problémák lehetnek, (vagy hamarosan lennének, ha nem allítanák le a veszteséges járatokat) ha egy-két hónapig se tudják finanszírozni egy járat "bejáratásával" járó veszteségeket a későbbi profit reményében. Hogy Katowice nem jött be, jól van mindenki gondolta, hogy nem lesz egy sikersztori ekkora gépekkel, de hogy Athén és Prága esetében sem mérték fel a piacot tökéletesen.....elgondolkodtató.
És ami még szintén érdekes lehet szerintem: hova fogják indítani a további hat gépet ebben az évben, ha már három géppel se találnak elég profitábilis célpontot. A további 10-20 gépről nem is beszélve, amelyek a jövő évben és utána érkeznének.
Persze nem ismerjük az üzleti tervet, így csak remélhetjük, hogy van még egy-két nyerő húzás benne. Kár lenne értük, tényleg üde színfolt a Wizzair, szinvonalas gépekkel.
És akkor még az easyJet offenzívájáról nem is beszéltünk, ami valószínüleg épp csak elkezdődött. Krakkó és Varsó felvétele a célállomások közé Lengyelországban is növeli a nyomást, persze nemcsak a Wizzre.
A wizznel erdekes lesz, hogy a teli menetrendben milyen utvonalakon fogjak megtolteni a gepeket, mert 180 fo az nagyon sok, es ha besuritenek akkor meg nagyobb lesz a verseny adott vonalakon, ami nem biztos, hogy jovedelmezo, bar az utasok jol jarnak....felteve ha haza is hozzak majd oket, ha addig nem szunik meg az a jarat is!?!?
Ha megmondod hányan jöttök, neveket, akkor még reggel c/i kezdés elött befoglalom a helyeket, és akkor ráértek 6-ra is kijönni. Egyéb kérés (maradjon meg mellettetek az ülés szabadon) is megoldható ha nem full, vagy aközeli a járat.
Számít hogy mikorra érsz ki? Hát persze ha
-az embernek nincs egy kis protekciója aki előülteti
-aki mániákusan ablak mellé akar ülni
Egyébként a londoni járattal szinte sosincs gond, jellemzően teljesen normális utasok vannak, kivéve ha piás kedvű angolok az átbulizott éjszaka után közvetlenül a reptérre jönnek ki, vagy ha szimfónikus zenekar utazik. Velük csak a baj van (bocs minden szimfónikus zenekari tagtól)
Szóval ha megvannak a nevek, meg kívánságok, dobj egy méjlt a danmark@freemail.hu-ra és akkor megoldom. Ha én mégsem leszek reggeles, akkor szólok a kollégámnak.
...vagy esetleg leeszi magát, az ülést, valamint a gép falát is az ablakkal együtt.
Egyszer volt szerencsém egy ilyen idős utas mellett ülni, aki egyébként öltözködéséből is jól láthatóan az izraelita felekezethez tartozott, és ezért rögtön a kaja kiosztásánál "balhézni" kezdett (kiderült, hogy nem szólt előre, hogy vega.) Az utaskísérők viszont nagyon türelmesek voltak és kerítettek neki egy adag másfajta kaját. Mikor megmutatták neki, hogy jó lesz-e, mert akkor megmelegítik - valami szaftos izé volt - utastársam kikapta a sztyuvi kezéből a tálcát és hidegen megcsócsálta...hát elég "érdekesen" evett, és rendesen otthagyta maga kürül a nyomokat....én szerencsésen megúsztam.
A wizz-zel kapcsolatban nekem valami egyre azt súgja, hogy gáz van. nagyon úgy tűnik, hogy váltás történik az üzleti koncepcióban (pl. több desztináció helyett kevesebb helyre sűrűbb freki), ami ilyen röviddel az indulás után sok mindent jelent, de kevésszer jót....
Köszi a felajánlást! igazság szerint 5körül már kinn szeretnék lenni a reptéren mert nem akarok "idióták" mellé ülni, hanem a családom mellé! sokat számít mikor ér ki az ember? volt már hozzászólás ebben a témában, de te mint bennfentes;) hogy látod ezt? menjek ki koránvagy elég 6ra kiérnem? apropó honnan foglak megismerni ha kéne segítség?:D:D:D:D
Lehet hogy a téli menetrenddel van összefüggésben a dolog. Valaki már említette hogy hamarosan várható a téli menetrend megjelenése és lehet hogy ezért kellett átvariálni néhány járatot. De csodálkoznék ha a közeljövőben megszűnne az összes athéni járat. Egy induló társaság nem engedheti meg ezt magának.
Prágai és katowicei járata után az athéni viszonylatot is törölte a nemrég indult magyar fapados légitársaság, a Wizz Air - tudósít a Népszabadság.
A korábbi két járat törlését a gyér forgalommal és a működés racionalizálásával indokolta a társaság. A döntés után a Wizz Air már csak hat európai nagyvárosba - Londonba, Párizsba, Rómába, Stockholmba, Brüsszelbe és Barcelonába - közlekedik.
Most láttam azz origón.
Remélem az én pénteki Brüsszeli gépemet nem akarják törörlni:))
Most neztem meg az Air Berlin honlapjan London Stansted - Budapest utvonalon lehet foglalni, jaratszam AB 8677/8425, de VIA alatt 1 szerepel, es a menetido Bp-re 11.20-16.45, visszafele pedig 16.10-19.40. A honlap a menetrendi informaciok alatt hozza is, hogy Dusseldorfon keresztul jar a gep, de van amikor mas az indulasi-erkezesi idopontok ideje.
Tehat ha nem is kozvetlen, de egy kis "technikai leszallassal" el lehet jutni az AIr Berlinnel Londonba BP-rol...:)))))
VISZONT A BA RT HONLAPJAN MEGINT NINCS JARATINFORMACIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az easyJet új járatot indít Budapestről Newcastle-be, Genfbe valamint Bristolba. Az easyJet további egy-egy új járatot indít Londonból Krakkóba és Varsóba, illetve Dortmundból Krakkóba. Krakkó és Varsó hálózatba történő bekapcsolásával a társaság kelet-európai régióba indított járatainak száma 17-re emelkedik, beleértve a hét budapesti járatot is.
Mindez az easyJet reményei szerint a következő 12 hónapban az utasainak számát több mint 2 millióval is megnövelheti. A jegyek árusítását a napokban kezdik el, az első járatokat pedig október 31-én indítják el. A társaság közölte azt is, hogy a már létező Budapest#London Luton szolgáltatást napi két járatra bővítik. Az easyJet a ferihegyi repülőtér hatodik havi utasforgalmát tekintve a nyolcadik legnagyobb társaság: júniusban 11470 utast szállított, míg az idén összesen 19441-et.
A SkyEurope a harmadik legnagyobb légifuvarozó Magyarországon 12.07.2004
A SkyEurope Airlines, Közép-Európa vezető, alacsony árakkal dolgozó légitársasága mindössze hat hónap működés alatt bizonyult a harmadik legnagyobb légifuvarozónak - a nemzeti légitársaság a Malév, valamint a Lufthansa után - a Budapest Airport Rt. forgalmi adatai szerint.
A 2004. májusában kiadott jelentés szerint a SkyEurope forgalma és a diszkont légitársaságok közötti vezető pozíciója jelentősen megnőtt Budapesten. “A légitársaság kiváló teljesítménye az intenzív növekedésnek köszönhető, hiszen olyan új célállomásokkal bővült a kínálat, mint Amszterdam, Dubrovnik, Split, Róma, Velence és Varsó” mondta Christian Mandl vezérigazgató. “Ezen kívül, a már korábban is meglévő desztinációinkba, úgy mint Londonba, Milánóba és Párizsba sűrítettük a járatgyakoriságot“ tette hozzá Christian Mandl.
SkyEurope a Budapest Ferihegy 1 legnagyobb légifuvarozója 62 %-kal, amelyet a Germanwings követ.
A nagymértékű növekedés azt jelzi előre, hogy szeptemberben a SkyEurope a Budapest Ferihegyi Repülőtér második legnagyobb légifuvarozójává válik.
„A siker kulcsa a SkyEurope különleges termékkoncepciójában rejlik, amely egyik, Budapestről üzemelő diszkont légitársaságról sem mondható el” kommentálta Christian Mandl, a SkyEurope Airlines vezérigazgatója. “A többi, alacsonyköltségvetésű légitársaságtól eltérően, a SkyEurope napi rendszerességgel indít járatokat Európa nagyszerű és közkedvelt nagyvárosaiba.”
A legfrissebb Aeromagazinban ismét érdekes dolgok vannak....
Így pl. újdonságként ("Új európai fapados" címmel......) közlik a basiqair megalakulását, holott a holland légitársaság már több, mint egy éve repül...mint ahogyan nekem is volt szerencsém velük utazni pár hónapja...
Hm! Valószínűleg angolul kicsit jobban beszélő ollózókat kellene foglalkoztatni az újságnál........(merthogy a cikket valószínűleg arra a néhány hónapos! hírre írkálták itthon, miszerint a Transavia ÚJABB gépeket bocsát leányvállalata, a basiqair részére....
Az Airline már több epizódját láttam, tavaly az egyik belga adón ment, most meg a hollandok nyomják.
A szóban forgó epizódot nem láttam - most éppen Magyarhonban leledzem - de vagy egy hónapja egy fehér pitont akart felvinni egy eléggé extravagáns művészi társulat az egyik EZY járatra, mondván, hogy az egy fellépéshez kell AMS-ben, és hogy nagyon békés állat, úgysem lesz vele semmi gond. A pultos lányok arcát kellett volna látni, amikor kiszedték a dobozból a majd 4 méteres hüllőt....
A csapat utazott, a piton maradt. Pedig tényleg békésnek látszott...
A Customer Service topicban régebben volt szó ilyesmiről, viszont azóta sztem voltak változások bőven. Például e-hónaptól a SkyEurope járatain csak és kizárólag AVIH (állat a raktérben) szállítható, PETC (állat a kabinban) nem. Londonba pedig se így se úgy(vagyis 6 hónap karantén bevállalásával). Wizzel asszem szintén így van.
A skyos PETC tiltás kapcsán kialakult viselkedésre van pro és kontra is példa... :) De hálistennek a többség eddig egész megértő volt.
Ez a macskás példa elég dúrva... De kapaszkodjatok: többszőr jöttek már úgy emberek, hogy akár egy termetesebb kutyát sporttáskában akartak a fedélzeten szállítani. Volt hogy egy fiatal pár hazafele akarta úgy vinni a kutyáját... Kész állatkínzás volt és természetesen ordibáltak a pultban, pedig az utastársaik is szörnyűlködve nézték amikor a fickó belerőszakolta a kutyát a táskába, hogy elhihetjük belefér... No persze véget vetettünk a dolognak, a kijárat megmutatásával :)
A kérdésedre válaszolva: Első a célország szabályozása (jó példa az angolok). Azután jön a fuvarozó. Aki az IATA ajánlásai alapján dönthet a határokról, díjakról. Általános gyakorlat az hogy 5kg-ig lehet PETC, megfelelő kennel kell (méret, zárhatóság stb.) és minden kg-ja túlsúlynak számít. Az AVIH dettó 5kg felett. Nomeg persze az orvosi papírok, stb...
Most láttam az egyik holland adón (RTL4) egy dokumentumfilmet, Airline a címe a sorozatnak, ez a rész pont az easyJettel foglalkozott, annak is a liverpooli bázisával. A mindennapi életet mutatták be épp Karácsony előtt. Volt benne minden, a macskáját a gépre nem engedő repülőtéri személyzet miatt ricsajozó francia csaj, az utolsó pillanatban az athéni gépre feltett utas, persze jó sok futással:), céges buli stb.
A macskás volt a legérdekesebb, ugyanis addig értettem, hogy valahogy áthozta Franciaországból a macskát, büszkén mutatta a kamerának, hogy milyen jól becipzározta egy táskába szegényt, de aztán nem sikerült felcsempésznie a Liverpool-Malaga járatra, na emiatt aztán jó "kulturáltan" viselkedett a személyzettel. Majd visszament Franciaországba, a macsekot meg egy nappal később utána küldték. A kérdésem a következő lenne: ebben az esetben a légitársaság vagy az adott ország szabályai élveznek priorítást a macska szállítására vonatkozóan, meg egyébként mi a gyakorlat élő állat ügyben?
Utas2 nem láttad véletlenül, lehet hogy ez már ismétlés volt, Karácsony régen volt.
Hali! 21.én megyek skyal lonsonba... élménybeszámoló majd meglesz! vissza wizz. valamilyen "topictárs"(remélem nem baj ha ezt a szót használom.... bár nem szoktam hozzászólni a topichoz, de napi rendszerességgel olvasom és tanulok belőle:) szval valamelyik topictárs fog checkoltatni azon a járaton???
Én is úgy gondolom hogy leginkább a rendszerhiba fordulhat elő! :) Az pedig hébe hóba van... A londoni easy-k amúgy majdnem mindig 737-el mennek a berlini meg csak Airbus-al.
Utobbi lehetett. Hosszú percekig állt az összes sor az ámítógépre várva.
Nem hiszem el egyetlen c/i-sről sem, hogy ilyesmit nem tudna megnézni, a szándék is megvolt, mert az üres helyeket is a képernyőről nézte, némi nyomkodás után.
Az is lehet, hogy az easy keverte meg, mert eredetileg B737-re számítottam, de A319 volt.
"géptípús minden infójával együtt természetesen megvan a rendszerben"
Nekem a c/i kisasszony mondta, amikor easy utas voltam, hogy a géptipus nincs megadva. Lehet, hogy valami egyedi eset volt. Eredetileg azt kérdeztem tőle, hogy mennyire van tele a gép, erre válaszolta, hogy a gép tipus nincs megadva, de nincs tele, mert még 40 (?) üres hely van.
Adminisztratív okokból a GW-n is rendes beszkártya van már. Pont olyan mint az easy-n meg a többi szabad ültetéses járaton. Tehát a "Seat" mezőben az van, hogy OPEN. A sorszámot pedig a háromjegyű "Security number" képviseli(ahogy easyn meg az összes többin). A géptípús minden infójával együtt természetesen megvan a rendszerben mivel elég fontos paraméter.
No igen... A GW-t lehetetlen sorrendben beszállítani... jó párszor megpróbáltuk de kész örültekháza volt. Ugyanis az utasok egymást taposva csordaszerűen törnek előre. Az elsők között érkező 100 feletti számmal rendelkező utaska pedig vagy felháborodva anyázik, vagy szándékosan elállja a többiek útját(ettől függetlenül örülhet az ilyen ha utsónak a fedélzetre mehet:))). Németek rulz... :) Easynél egy fokkal jobb a helyzet a 2-es terminál kúltúráltsága miatt. Viszont legjobb tapasztalatom eddig egy Norwegian-el volt: utasok szép sorban egymás után jöttek. Maguktól...
Második járatát törölte a Budapestről nemrég startolt új diszkont-légitársaság, a WizzAir.
A fapadosok között a vártnál jóval véresebb verseny kezdődött Kelet-Európában is.
"Kereskedelmi okok miatt" törölte július 19-e után Budapest-Prága járatait a Wizz- Air. Ez az április végén bejelentett eredeti elképzelésekhez képest már a második visszalépés: korábban a katowicei járatot kellett törölnie az új diszkont-légitársaságnak elegendő utas hiányában. Kázmér Natasa, a WizzAir kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta: a felszabaduló kapacitást a többi járat sűrítésére használják majd. Hogy ez pontosan mely útvonalakra vonatkozik, az két hét múlva, a téli menetrend meghirdetésével egy időben derülhet ki.
A légitársaság kényszerű lépése alapján mintha beigazolódni látszana egyes légiközlekedési szakértők azon aggodalma, hogy a 180 személyesre méretezett Airbus A320-as repülőgépek megtöltése jól fizető utasokkal korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt a cég remélte. Ehhez az attraktív induló árak mellett vonzó célállomásokra is szükség van, amelyek száma azonban korlátozott. Ráadásul a legsikeresebb útvonalakon - mint London, Párizs vagy Róma - rendkívül erős a verseny. A most induló WizzAir mellett a SkyEurope már jó néhány hónapja repül a legnépszerűbb nyugat-európai nagyvárosokba.
Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója e felvetésekre korábban a Financial Timesnak azt mondta: cége a túlélők egyike lehet, mert ez az első olyan fapados, amelyet kifejezetten az EU-bővítéssel megnyílt új piacok kiaknázására hoztak létre. A sikerhez azonban gyors terjeszkedéssel "mielőbb el kell érni a kritikus tömeget a térségben" a Ryanair és az easyJet óhatatlan megjelenése előtt.
Ez hasonlo lépés az easyJetéhez, akik szinten ugyanilyen szoveggel, ugyanilyen taskamerettel jöttek elő, de náluk nincs súlyhatár, hanem annyi a kikötés, hogy tudd felemelni, és berakni a tárolóba:)Ja csak ők kicsit hamarabb jöttek elő az ötlettel, de a reakcióideje bíztató a wizzairnek
MNO A Ryanair fapados légitársaság bejelentette, hogy téli ajánlatának részeként egymillió repülőjegyet értékesít majd darabonként 99 pennyért. A dublini társaság 1,2 milliárd eurós készpénz-tartaléka segítségével készül fokozni a nyomást készpénzben szűkölködő európai versenytársaival szemben. (privátbankár.hu)
Amint kiérsz a vámvizsgálatból jobbra van a Thameslink (vonat) és a Greenline (busz) jegyeladó pultja.
Mi vonattal mentünk, mert gyorsabb. Busszal kb 1h40min, vonattal 45-50 perc .
Az ár vonattal egy útra 10,5 GBP, de ha csoportosan vagytok (3 fő, vagy több), akkor csoportos kedvezménnyel kb 6,50 GBP fejenként a King's Crossig. Jegyet egyből vehettek addig a metróállomásig is, amelyikre menni szeretnétek.
A reptér előtt vár a Shuttle, amelyik elvisz a vasútállomásra, kb 5 perc.
A Greenline buszai szintén a reptér előtt állnak, tudtommal 8,50 egy út.
Most még több csomagot vihet magával!
Közzétéve:2004. 07. 07
Miközben legtöbb versenytársunk csak 5 kilogrammnyi kézipoggyászt engedélyez, addig a Wizz Air megduplázza az engedélyezet mennyiséget, így járatainkon július 8. után akár 10 kg csomagot is magával vihet a fedélzetre.
Az önök kényelme és biztonsága érdekében a fedélzetre továbbra is egy darab, maximálisan 55x20x40 cm méretű csomagot vihetnek fel, azért, hogy a poggyász elférjen a felső csomagtarolóban vagy az ülések alatt.
A nyár még javában tart! Most még többet csomagot vihet magával amikor az európai célállomásaink egyikén tölti izgalmas szabadságát.
Én még az első járatok egyikét próbálhattam ki. Úgy látszik akkor még kordában tudták tartani az "embereket"... Stuttgartban szépen, lassan, libasorban engedték be a tömeget. Ja! És ott csápon keresztül kellett beszállni, nem busz volt. Persze úgy könnyebb dolga van a személyzetnek is!
1993-ban repültem Bulgáriába az 1-ről egy bolgár charterrel. Betömörültünk két csuklós buszba és mind a két busz odaállt a TU-154 mellé. Egyszerre nyitották ki az összes ajtót és megindult a roham. Jó pofa volt, ahogyan kb 150-ned magammal rárontottunk a gépre.
Visszaúton is egyszerre indult két busz, de csak az egyikből engedték elöször a népet. Természetesen mi a másikban voltunk, de nem volt gáz, mert visszafelé nem volt tele a gép, jó helyünk lett a szárny mögött.
Akkor azt hittem, az volt az utolsó ilyen kalandom.
Amikor én mentem GW-vel valóban számozattok voltak a kártyák, rá is volt írva angolul, hogy 30-as csoportokban, de nem így volt. Egy csaj szedte az ajtóban aztán mindennyian beözönlöttünk abba a két buszba és beszálltunk a repülőbe. Aki jobban tudott tolakodni, hamarabb jutott helyhez. Budapesten és Stuttgartban is így ment.
Az easyJetnél viszont tényleg 30 -as csoportokba engedtek be a gépbe, a tolakodókat simán visszazavarták. Berlinben szintén 30-as csoportok szerint engedtek ki a kapun, aztán oda kellett sétálni a géphez és ott el lehetett foglalni bármelyik szabad helyet.
Ferihegyen a beszállás előtt 30 perccel már hosszú sor állt a jegykezelő pult előtt, pedig előre tudható volt, hogy az először 1-30. sorszámú besz.kártyával szólítják a népet és így tovább. Fölöslegesen álltak sorba, mert az addig kényelmesen, ülve várakozó utasokat előre kellett engedniük.
Persze nem mindenkinek fontos, hogy ablakhoz üljön, és ne a szárny mellé.
A Germanwings -nél is számozottak a beszállókártyák, és elvileg sorrendben engednek a gépbe (azért van néhány tolakodóművész is...). Ferihegyen 30-as csoportokban viszik a buszok a népet.
A Sky-nál 2B-én és Fiumicinon is volt helykijelölés, az easy 2B-én a becsekkolás sorrendjében csoportosítva szállított be, a gépen oda ültéhettél. ahol volt még hely.
Most jöttünk meg a Párizs - Beauvais felől a Wizzair -rel.
Utólag, hogy tudom milyen a beauvais-i reptér nem értem miért fizettem ugyanannyi reptéri illetéket, mint amennyit Ferihegy 2B használatáért.
Ég és föld a különbség. Nem kifogásolom a reptér infrastruktúráját, nekem megfelelt arra a rövid időre, amit a várakozással töltöttem. De milyen szolgáltatásért fizettem Beauvais-ban?
Az ottani reptér elsősorban kis sport repülőgépeket szolgál ki, a kiszolgáló épület még budaörsi reptér szinvonalát sem éri el. Gyakorlatilag egy sátortető alatt töltöttük az időt a beszállásig, amely az enyhe eső alatt is beázott., majd kisétáltunk a 10 méterre parkoló géphez. Az induló gépek hajtóművei a kigurulásnál szinte elsöprik a sátrat.
Különösen méltatlan ez az illeték az ugyanannyiba kerülő repülőjeggyel való összehasonlításban.
Ha sikerült itt egy kép, amit a gépre felszállva fotóztam.
A menetrend betartása mindenkinek alapvető üzleti érdeke.
A minap a rádióban a Wizz vezérhelyettese valami olyasmit mondott a rádióban, hogy többek között azért repülnek nem központi reptérre, mert hamarabb tudnak megfordulni. Egy "mellék" reptéren kevésbé verik el a menetrendet a nagy hálózati rendszerek csúszásai
2. a kenyelem nem fugg ettol (hidd el van kurva kenyelmes learjet) a felszereltseg sem, amit a megrendelo ker, azt kapja
ellenben az airbus szar szoftveres megkotesei (pl a leszallas, amit Kovi is emlit...) na mindegy leirtak mar ezerszer. az airbust minden pilota szereti aki 'nem szeret' repulni
Torony egy Pilótának, aki különösen durván tette le a gépet: A leszállás nem ördöngősség, az utasoknak finomabban is a tudtukra lehet adni, hogy földet értek. Pilóta: Nem számít, úgyis mindig tapsolnak.
De az biztos, hogy harc van az utoljára megmaradt két nagy gyártó között. Én Airbus drukker vagyok, mert
1. EU polgár, 2. alapvetően kényelmesebb a nagyobb törzsátmérő miatt, ráadásul az én szerény praxisomban mindig jobban felszerelt A32S-sel utaztam, mint B737-tel.
Viszont a szűkös fordulóidők egy-egy reptéren, amik a fapadosakra jellemzők és ehhez igazítva a gépek rendelkezésre álló idejének maximális kihasználása (ld. pl. Wizzair budapesti menetrendjét) befolyásolják a késéseket.
A hagyományos légitársaságok azért több időt hagynak egy-egy gép megfordítására, illetve azok, akiknek több gépük van, (sokszor) megengedhetik, hogy a tervezett gép helyett egy másikat állítanak be, hogy egy reggel becsúszott késés ne borítsa fel az egész menetrendet.
Persze a menetrendi idők betartására még a hagyományos légitársaságok sem adnak garanciát.
Ugyancsak a laikus szerénységével kell megjegyezzem, hogy a késés nem függhet a jegyért fizetett összegtől. Utolsó Swissair utamon minden szakaszon órákat késtünk.
Mi abban a meglepő, hogy az ember olyan minőséget kap, amelyinért (általában) fizet? És ezt a késésre és ellátásra értem, nem az információ hiányra, mert az nem pénzfüggő.
Ehhez még a laikus szerénységével annyit, hogy az Airbusok sikerének egyik titka a nagyobb cargo kapacitás. És ahogyan én elnézegetem, Pesten nem igazán raknak cargót fapadosba. Ettől kezdve mitől lenne túlterhelve ?!
Na de nem lett semmi bajod, nemde? :) Akkor meg? :)
És nem nagyon lett akárkinek baja itt Budapesten. Én legutoljára Stockholmba menet éreztem ezt. Június 9én történt mikor elindultam, percekkel az elött a bizonyos itthon sokat emlegetett vihar elött. 25 percen keresztül emelkedés - süllyedés - emelkedés erős kacskaringó miegymás. De én mindig azt mondogattam, hogy "ennek így kell lennie és kész" :)
A gépeket meg azért terhelik le maximálisan, hogy minél több legyen rajta a haszon. Ennyi :)
Én tegnapelőtt délután jöttem haza Rómából a Wizzair-el. Nyugtasson meg valaki, hogy a "fapadosoknál" a nyilvánvaló takarékosság nem megy a repülés biztonságának rovására. Nekem tegnap halálfélelmem volt a gépen. A római felszálláskor, közvetlenül a levegőbe emelkedést követően a kapitány olyan durva fordulót vett, rendkívül alacsony repülési magasságnál, hogy azt hittem, a szárny vége beleütközik a földbe. A budapesti leszálláskor pedig olyan éles balfordulóval fordult rá a leszállópályára, hogy azért imádkoztam, nehogy jöjjön egy légfuvallat, mert biztosan átfordítja a gépet a hátuljára. A jobb szárny vége teljesen fenn volt az égben. Ráadásul, miután - meglehetősen durván letette a gépet a betonra, olyan erősen fékezett, hogy majdnem lefejeltem az előttem levő ülést. Mindezt azért, hogy az első kijáratnál elhagyhassa a leszállópályát. Repültem már néhányszor, de ilyen agresszív repülésstílussal még nem találkoztam! A gépre semmi panasz nem lehet vadonatúj A320 volt. A jövőben nagyon meggondolom, hogy a Wizzair-el repüljek. Ráadásul azt sem tudom, hogy a személyzetnek mennyi repülési rutinja van A320-al. Egyszerű utasként soha nem érttetem azt sem, hogy a gépeket például felszálláskor miért kell a terhelhetőségük felső hataráráig kihasználni? Mi történik akkor, ha éppen ilyenkor áll le az egyik hajtómű...?
Szálkák a fapadon.....<A name=_Toc76517792> <FONT face="Times New Roman">Szó szerint fapadossal Európába<FONT face="Times New Roman">, Magyar Nemzet, 17. oldal<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<P class=szveg style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-INDENT: 14.15pt"><o:p><FONT face="Times New Roman" size=3> </o:p>
<P class=szveg style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-INDENT: 14.15pt"><FONT face="Times New Roman">Biztonság, kényelem, gyorsaság, kedvező árak! - ígéri a Sky Europe Légitársaság, amikor az Európa nagyvárosaiba induló útjait hirdeti csábító reklámjaiban. Ehelyett kényelmetlenség, bosszúság, bizonytalanság és kínosan hosszú várakozás várt rám egy júniusi szombat reggelen a repülőgép elindulása előtt.<o:p></o:p>
<P class=szveg style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-INDENT: 14.15pt"><FONT face="Times New Roman">2004. június 12-én szerettem volna Krétára utazni az 5P7152 számú charterjárattal. Nem tartozom a jómódú tízezerhez, ezért is választottam a Sky ajánlatát, amely elfogadható áron hirdette az utat. Igaz, a tájékoztatóban szerepelt az indulás és az érkezés időpontjának a módosítása, de hétórás várakozásra még (rém)álmaimban sem számítottam.<o:p></o:p>
<P class=szveg style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-INDENT: 14.15pt"><FONT face="Times New Roman">A menetrend szerint hajnali 5.50-kor kellett jelentkezni a repülőtéren. A gép eredetileg 7.50-kor indult volna, a valóságban több mint ötórás késéssel, 13 órakor szállt fel. Az összesen hétórás várakozás alatt senki nem informálta az utasokat. Az információs pultnál tartózkodó személyzet kérésünkre több mint tíz alkalommal (!) próbálta a társaság munkatársát előkeríteni, aki végül csak közvetlenül az indulás előtti percekben volt hajlandó megjelenni. Elnézést nem kért, helyette egy igazolólapot nyomott a kezünkbe, miszerint a gép négyórás késéssel indult el. Ez sem volt igaz, hiszen a gép több mint öt órát késett. A hosszú kényszervárakozás alatt semmiféle ellátást nem kaptunk. A nyugtalan utasok követelésére az is kiderült, hogy a gép műszaki meghibásodás miatt, illetve a javítási, szerelési munkák végett nem tudott időben felszállni. Ez már hihető magyarázatnak látszott, bár kissé furcsának, hiszen - mint közben kiderült - a gép már előző este Ferihegyen volt, így bőven lett volna idő átnézni és kijavítani.<o:p></o:p>
<P class=szveg style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-INDENT: 14.15pt"><FONT face="Times New Roman">„Repüljön olcsón, kényelmesen, biztonságosan Európa nagyvárosaiba” - hirdeti a Sky szlogenje. Jó lenne, ha ez nem csak ígéret lenne, és ha a részvételi díj befizetése után arra is maradna idő és energia, hogy a repülőgépek civilizált módon, európai körülmények között induljanak el és érkezzenek meg. <FONT face="Times New Roman">MATOLCSI TAMÁSNÉ <FONT face="Times New Roman">BUDAPEST "<o:p></o:p>
Én 22-én easyJet utas voltam Berlinbe. Az EK jelű A319-es a 2B-ről indult, c/i sorszám szerint volt beszállítás.
A gép kívül, belül nagyon jól nézett ki, bár jó sűrűn vannak a sorok és az üléstámla is túl keménynek tűnik. Kb. a helyek valamivel több mint 2/3-a lehetett elfoglalva. Az utasok döntő többsége fülre német volt. A profi személyzet narancssárga pólóban dolgozik, egy gyorsbüfére emlékeztet. de a maga nemében jól néz ki.
A kávé 2,50-be került, nagyjából egy tizedébe a repülőjegynek.
Hát azok Prágák amikre benéztem kb 10-20% -os load factorral mentek. Viszont én is nagyon kiváncsi vagyok a jövőbeni járatnyitásokkal kapcsolatban. Franciáknál pl jó esélyük lenne sztem.
OK már LEDbe nincs, viszont van Tbilisbe! Szép borsos ára van, oda vissza 380€,de gyanítom, hogy ezen a szakaszon ez is nagyon megéri. Pláne, hogy nehéz üres helyet találni...
Azon gondolkoztam, hogy hová érné még meg járatot indítani. Dublinba pl. még nincs közvetlen fapados. Illetve Moszkva és Szentpétervár. Bár lehet, hogy ennek jogi akadályai lehetnek.
Neee... olyan jó volt az a Pilóta gyűjtő külön főcímként a fórum kezdőlapján... Miért kell újrarendszerezni mindent? A hatszáz link között sokkal tovább tart mindent megtalálni. Igaz, közben huszonhét további oldalt is meg kell nyitni, csak úgy gyűlnek a kattintások...
Netscape alatt egyelőre a belinkelt képek nem látszanak... :-(((
Nem kellett volna még ezt a szoftvert élesíteni...
Én sem szándékszom offolni de ez elég gázra sikeredett :) Sebaj. Remélem a Pilóta azért egy buta kis indexes által bekerül egyszer a közlekedés gyűjtőbe :)))
HÁt szerintem azért a Ljubljana sem helyén való. Pécs utcái tegnap teli voltak szlovén kocsikkal, tehát OK, nem LJubljana=Szlovénia, de azért a szlovén határ sincs messze.
Ennél már csak az lenne jobb, ha végre lenne belgrádi járat, és akkor a szegedi MALÉV-irodában reklámoznák, hogy Belgrád csak 1 órára van tőlünk... Kíváncsi vagyok hány olyan ember lenne aki Szegedről fel jön Pestre, hogy aztán mehessen vissza :)))
Azért a Pécs-Zágráb nagyon durva (lol).
Miért is sok? Elmész Düsseldorfba leszállsz átszállsz a zürichi gépre. Ennyi :) Az első gép indulása és a második gép érkezése között 7 óra van. Ha Amszterdamon keresztül mész Oslóba, akkor is lehet 5-6-7 óra a menetidő.
Mit takar pontosan ez a "Düsseldorf-on keresztül" megjegyzés és a 7 órás utazási idő? Át kell szállni egy fizikailag más gépre, vagy csak vannak úgymond felszálló és leszálló utasok? Bármelyik variáció az érvényes akkor is irreálisan sok az a 7 óra.
Én ma voltam Pécsen és a Széchenyi Téren van ugye a Malév iroda ahol Ljubljanát meg Zágrábot hírdetik. KÉrdem én: ki fog Pécsről Ljubljanába Budapestről repülővel menni? :D De a Malév mentségére legyen mondva, az egyik utazási iroda kirakatában csak SkyEuropeos hírdetések vannak, amik azt mondják: "Horvátország 1 óra alatt!" Ez lehet, hogy a pécsieknek nem akkora újdonság ;))
Alaposabban megnézve lehet hogy ezek a járatok nem is átszállásosak, hanem csak útmegszakításosak. Pl. BP-Zurich
1,2,3,4,5 | 21 Jun 04 - 29 Okt 04 | AB 8559 | 12:30 19:50 Düsseldorf-on keresztül 79 €-tól
Tudtátok hogy az Air Berlin-nek van magyar nyelvű oldala is és hogy a fóoldali térképre kikerültek a Budapestről átszállással elérhető célállomások is?
Üdv SzAta
Vinnen: Hát igen, azért is nagy kár, pedig a Dorniert még könnyebb is lett volna megtölteni...De túl közel a tenger, vonattal/busszal/autóval alig több mint 8-10 óra.
Persze attól én még repülővel mennék :))))
Utas2: erre én is kíváncsi volnék, gondolom Skynak jól megy, míg a MALÉV télen 50% körül teljesített. (vmelyik maholnapban volt szó erről)
Hogy őszinte legyek: ez egyáltalán nem meglepő!
A Budapest-Velence vonal sosem tartozott a legfelkapottabbak közé, az Alpi Eagles pedig nem volt képes a Sky Europe és a MALÉV árai alá menni (sőt...). Eleinte heti 6 járattal üzemeltek, de pár hét múlva már redukálták is háromra.
Továbbá: a MALÉV heti kapacitása (CRJ-kel) 7*50=350 hely. A Sky-é augusztus végéig heti négy járat (Embraerekkel) 4*30=120 hely. Összesen tehát 350+120=470.
Namármost, az Alpi megjelent a Fokker100-asokkal, heti hat alkalommal, durván 580 felkínált ülőhely. Én nem akarom kétségbe vonni az ő számításaik hitelességét, de azért ők se gondolták komolyan, hogy idejönnek és kétszer annyi utas lesz, mint egyébként. Főleg hogy próbafoglaláskor simán kidobott nekem 280 eurós ajánlatot, mint "the cheapest fare"...
Egy szó, mint száz - kár értük, érdekes színfolt volt a magyar égen, de ilyen csodák télleg nincsenek :)
Ha esetleg valakit érdekelne új témám meglelheti itt http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9111263&uq=1 Semmi köze a repüléshez de jó lenne egy kicsit fellendíteni a dolgot ;) Kösz
Egy dologban azért nem találtam túl alaposnak a cikket (a nyomtatott verziót): triviálisan igaznak elfogadott állítás, hogy a T1 kapacitását pillanatok alatt ki fogják nőni a fapadosok.
Szerintem ez abszolút nem igaz, ha az áhított évi 800 ezer utas összejön 2005-re, akkor is kb. 1970-es forgalom lesz a T1-en.
Szerintem inkább helyzetfüggő. Tehát ha a reptéri dolgozók tudomást szereznek a felsővezeték-szakadásról akkor mindenbizonnyal várnak még. Node az is teljesen igaz, hogy van olyan légitársaság aki szigorúan megköveteli az idők betartását.
Szerintem nagyon jó cikk. Örömmel látom, hogy a szerzői foglalkoztak is a témával. Persze nem vitték nagyon túlzásba (ha jól tudom Ferihegy 1 kifejezetten fapad terminálként nyitott újra és aként is üzemel, ohne charter).
Fapadra magyar!
2004. június 23.
Torontáli Zoltán-Vrannai Katalin cikke alapján
Várhatóan már a télen sokan elvéreznek az egyre szaporodó diszkont légitársaságok közül. Maga a népszerű utazási forma ennek ellenére is jelentős fejlődés előtt áll – írja a csütörtökön megjelenő Figyelő.
http://www.fn.hu/cikk.php?id=23&cid=82423
(Meg kellene már végre tanulnom linket inzertálni.)
Nem emléxem már pontosan az időpontokra, de én Stuttgartban, az első Germanwings járattal jártam úgy, hogy a legeslegelső metróval akartam kimenni a reptérre, ami persze felsővezeték-szakadás miatt vagy 30 percet késett. Szerintem nem volt fél óra a gép indulásáig, amikor kiértem a reptérre (nem voltam ezzel egyedül...), de nem volt probléma. Persze ez ország/légitársaság függő, szerintem...
Tudod, ez olyan, mint egy busz, vagy egy vonat. Reklamálsz-e a MÁV-nál vagy a Volánnál, ha 5 perccel később érsz az állomásra, miután a szerelvény vagy a távolsági busz elindult?
Ugye, hogy nem.
Hát tökugyanígy viselkedj egy fapadosnál.
Nincs különbség.
Na igen:) Nálunk, a T1-en ez elég macerás a pogyók, pultok miatt. Nomeg néha, kicsit zsinórban vannak a járatok így van hogy -30kor már léphetek is be a következőre:)
Lesz majd idő, hogy -20kor mint a kisangyal úgy pattansz fel a pultból végezvén a c/innel ;) (Vagy inkább korábban) Mondjuk nálunk ez azért megoldható mert effektíve block check inben vagyunk tehát ha be is zár a pult ott van még sok másik.
76543210j-nek teljesen jogos a kérdése. Szerintem nem éri meg. Főleg egy nap elején induló járatnál fontos a pontos indulás. Fontosabb mint pl. egy lusta utas, aki nem kelt fel időben. Legrosszabb esetben akár több óra késést is hozhat a nap végére ha a gép késöbbi slotokat csíp el. Persze vannak szerencsés esetek is, de hangsúlyozom, ez nem a checkin rugalmasságán múlik. Amire amúgy Ferihegyen nem lehet panasz szerintem, sokszor rohantam már be utassal a kapuhoz. Hiányzó utas esetén még szinte egyszer sem zártam be a pultot az előírt időben, +pár percet mindig maradok.
De ettől függetlenül jó, ha mindenki kitűzi célnak az indulás elötti 2 órát! Ugyis jönnek a nem várt események (dugó, lerobbant busz, nagy áramszünet, akármi) amik miatt jó ha épp eléri a járatot. Jobb esetben persze 1,5 órát ül "feleslegesen" DE teljes nyugalomban!:)
London Stanstead-en amúgy meglepődve láttuk, hogy a beszkártyán hatalmas betükkel ott volt a felirat: a gép nem vár önre egy percet sem. Előszőr háborogtunk, de látva a forgalmat azonnal megértettük a helyzetet...
Dave
Nyiss ki egy daily telegraphot. Az egészben szinte csak mindenféle Ryanair meg easyjet meg Air Berlin meg etc. hírdetések lesznek. Bár Népszabadság "nívója" (?) nem egyenlő azért egy daily telegraphhal , de akkor is.
Lényegében arra vagyok kíváncsi, hogy ezt itthon mennyire kezelik rugalmasan. Szálltam már be gépbe úgy is, hogy engem vitt oda a busz egyedül, indulás előtt 10 perccel - már mindenki bent ült (Igaz, az BUC-ban volt).
10.1. Az utasfelvétel a menetrendszerinti indulási időpont előtt 2 órával kezdődik, és az indulás előtt 40 perccel zár. Amennyiben Ön az utasfelvételnél a zárásig nem jelenik meg, foglalását töröljük, a megfizetett viteldíjat, adókat és illetékeket azonban nem térítjük vissza, kivéve a 7.3.2. pontban megjelölt esetet. Megéri?
Sziasztok!
Egy kérdés: a Wizz reggeli (5.50-es) járatához elég az első reptérbusszal érkezni a c/in-hez (kb. 5.00-ra), vagy keressünk valami korábbi alternatív megoldást? Köszi!
Egy 17 eves ismerosom megy Londonba most vasarnap reggel a Skyeurope jarataval...ez lesz neki az elso ilyen utja.....meg tudnatok mondani, hogy ki fogja ot check-olni?
Kene majd neki egy kis segitseg....
Remelem tudtok segiteni!?!?!?
E-mailt is irhattok!
Hát én ilyenkor nagyon szoktam örülni, hisz nem csinálok semmit mégis kifizetik. Olyankor azt hiszem, hogy politikus vagyok és politikusnak lenni itthon kifizetődő :D
Pontosan. A HA-LKO/P lett a két itt állomásozó gép. De szoktak lenni kavarások :) Az OM-SEA/B/C/D/E van Pozsonyban/Varsóban.
Embraerből totál változó hogy melyik alszik itt, de egy mindig :)
Velence, Zürich: Megy. Főleg az utóbbi. Bár gyakran kívánom hogy jó lenne ha 3x akkora lenne az Embraer mivel lassan szokott telni a checinkre szánt kb1,5 óra :)))
Dave
És Velence, Zürich menyire mennek?
A téli menetrendben Varsón kivül lesz máshová is napi 2 járatuk?
Most összesen hány gépe van a Skynak Ferihegyen, 2 B737 és 1 Embraer? Mindegyik magyar lajstrom?
Hali!
Télleg jó az informátorod:)
Split ill. Dubrovnik felé mostanság a csurig töltött (30fős) gépek sem ritkák. A WAW változatosabb létszámú.
German: legalább 100 körül majdnem mindig van egyik-másik. Mostanában egy 126 székes A319 repülget Kölnből.
üdv,Dave
Fapadnál megvan szabava az átírási költség. Nekem pl. ingyen írták át a jegyem mikor Lutonban késtem le reggeli EZJetet. :D
Szimpi voltam :D
Ennyi.
De erről már írtam asszem itt olyan 100-as beleszólás körül...
Az utazasi irodaknal nem teljesen igy mukodik, mert mar a marciusi utazasi kiallitason is "last minute" utakat hirdettek holott csak majus-juniusba szallltak fel az elso gepek...:))
Az eredeti last minute az 1-3 nappal azelotti az lehetseges lenne...de mivel last minute utak mindig vannak (persze most olyan utakra gondolok ami kozvetlenul az indulas elott van es engednek valamennyit az arbol, neha nem soka, neha tenyleg sokat) ezert meg sokan azok kozul akik tudjak, hogy csak egy idointervallumban mehetnek szabadsagra azok is indulas elott nehany nappal fizetnek be egy utra....
de en is vettem mar jegyet fapadosra honapokkal korabban, de ha tudom, hogy vannak last minute akciok nem veszem meg, mert majd akkor ha utazni akarok biztosan lesz valahova ut, es akkor oda megyek...
Egyebkent ez az otlet is biztosan eszebe jutott nehany cegnek is mar, es biztos megvan ra az okuk amiert meg nem vezettek be eddig...
Elso sorban azt kell megnezni, hogy hany foglalasrol mondananak le, es mennyi johetne be a last minutebol...azonban ezt ketfele keppen tehetnek meg...az egyik, hogy egy ceg bevezeti, ami viszont a bukasat is eredmenyezheti ha nem jon be...a masik lehetne, hgoy a fapados utazok kozott felmerest vegezni a kerdessel kapcsolatban...es azutan dontest hozni.
Egyebkent meg a Varadinak volt ilyen akcioja a Malevnel, hogy 39900-ert adott a jovo heti indulasra harom desztinaciora jegyeket, ami nem volt rossz ha valaki epp oda indult, mert ugye oda-vissza meg fapadossal sem usszuk meg ma ennyiert egy hettel korabban...de ez megszunt azota...:((
remélem hogy a járat telítetsége miatt!!!Szreintem most mindenki elkezdi tervezni a nyaralását!Abban teljesen igazad van!Csak úgy nem a lgjob dolog tervezni a nyaralást hogy hátha utolsó nap olcsó lesz... mi van ha nem!!Ez maximum jelzés lehetne az adott járaton utazóknak, hogy még nem teljes a kihasználtság..!
Igen de ugyanezen elv alapján müködik az utazási irodáknál is a last-minute.
Akinek fix programja, kötött szabadsága van az úgyis lefoglalja előre az utat és a megmaradt helyeket adják olcsón azoknak, akiknek tök mindegy, hogy mikor és hova mennek.
Szerintem ez müködhetne a fapadoknál is! Pláne ha nem lenne olcsóbb mint az induló ár!
A last minute jegyertekesites az lehet a baj, hogy most nagyon sokan foglalnak honapokkal elore ezeken az arakon, es sok utas, aki csak ilyen aron utazik akkor nem foglalna, arra varva, hogy abba a periodusba amikor utazast tervezett, biztosan lesz valahova olcso jegye......
....es mivel nem foglal, a jarat sem telitodik az elejen, es az arak sem emelkednek akkor...
Mennyire igazak a fapadosok 80% feletti kihasználtságai?
Azt hallottam, hogy a Róma és Amszterdam jobban megy mint a London és, hogy a Milánó gyengélkedik picit! A Split, Dubrovnik, Varsó járatok mennyire mennek jól?
lowcostnal igy jartal.
normalnal tobb tenyezotol fugghet, ha atszallo utas vagy, es az o hibajukbol kesel akkor az o saruk, megoldjak (fizetnek, szallasolnak, atraknak mas gepre leginkabb)
ha elalszol (vagy a forgalom miatt kesel), akkor alapvetoen mindenki kirohog :-)
a legitarsasagok arkepzese igen bonyolult, senki se erti sztem :-) (pl. a malev ha jol emlekszem 2003-ban valami 15000 fele jegyarat hasznalt)
altalaban mi a policy, ha lekesem a gepet,
vonatkoztatva mind fapadra, mind fullpadra?
(mert ez rengetegfele kepp eloallhat, sajnos: kesik egy elozo repulo (megint vagyuk kulon a fapad, es nem fapad eseteket), vagy akar a varosi tomegkozlekedes...)
aztan
nem ertem en ezeknek a legitarsasagoknak az arkepzeset
(travelocity-n nezegettem az opciokat)
azt mondja:
paris-reykjavik-new york 70k
paris-reykjavik 100k
(iceland air)
Május 24 elött még valóban a 2B-ről ment a Róma de a www.skyeurope.com oldalon rég kinn van az új menetrend ill. értesítették az utazókat. Viszont az sajnos nincs kinn, hogy a Ferihegy 1 néhány hónap múlva bezár. A felújítás, átépítés alatt valószínűleg minden járat a 2B-ről fog üzemelni.
Dave
Véleményem szerint low-cost jegyeket legjobb neten venni, vagy közvetlen a cégnél. Egyrészt utazási tapasztalataim (olcsóbb, egyszerűbb, és pontosabb - ha odafigyel az ember). Másrészt c/i-es tapasztalat: rengeteg ember jön azzal a dumával hogy az irodában ezt+azt mondtak(a súlykeretekkel kapcsolatos téves tájékoztatás a listavezető) illetve az iroda által nyomtatott papíron gyakran nincs rajta 1-1 info. A csúcs amúgy egy hölgy volt aki egy Bologna-Köln foglalást szorongatott a kezében Budapest-Köln helyett. A kiindulás-cél helyesen volt feltüntetve, viszont a járatszám és a többi már nem stimmelt a papíron. Az utazási iroda nevét nem is említem inkább:)
Dave
Megvan a Sky téli menetrandje Varsóból. Ezek szerint napi két járat lesz BU és WAW között. Szintén lengyel hír: A Wizz napi két járatot indít WAW-STN és napi egyet Gdansk és STN között. Ezek szerint itt is lesz bázisuk? Mert egyelőre sem a BUD sem a KTW bázissal nincsenek összeköttetésben
MÁs: A Sky tömegével keresi az új utaskísérőket: lesznek új desztinációk?
Én pedig május13.án párizsba 3 jegyet, oda vissza illetékkel:60069ft ért, ez ma 128334 ft!!!Reménykedjünk abban hogy ez azt jelenti hogy biztos nem fogják törölni a járatot telítettség hiánya miatt!:)))
Jók a meglátásaid!!!Én mindenféleképpen biztonságosabbnak tarom az utazási irodán keresztül történő foglalást...ÉS utána már az az1-2ezer már nem tesz semmit szerintem!...
Igaz,h mas legitarsasag ezt beleepiti a ktg-eibe, de akkor elvileg 0 Ftert is lehetne adni a jegyeket, es minden lepesben hozzaadnank valamit...mondjuk a rezervacios rendszer hasznalati dijat...stb. es a vegere ugyanugy kijonne az az osszeg....
amugy a wizzair nekem is nagyon tetszik...
az utazasi irodak pedig meg tobbet is raraknak, nekem egy repjegy foglalasert 10000 Ft-ot akartak elkerni Europan belul turista osztalyon, mikozben interneten ez nincs es sokkal rugalmasabban valogathatok...
Amugy a SkyEurope ha jol tudom 7% jutalekot fizet az utazasi irodaknak, gondolom a WIzz is fizet valamennyit, mert azt mondtak, hogy kiemelten foglalkoznak az irodakkal, foleg a turista utak miatt, meg ugye a Malev mar csak 1%ot fizet...persze e mellett az iroda meg szamit fel kezelesi dijat mind a ket esetben...
Az utazási iroda is levonja az 5 eurós adminisztrációs költséget, mert azt neki is ki kell fizetni a Wizz felé, plusz még ráteszi a saját jutalékát is. Ez ügynöktől függően kb. 3-5000 forint között változik, úgyhogy vásárlás előtt érdemes utanánézni.
A krakkói témához (valaki említette itt): Katowice kb. 60 km-re van Krakkótól és a Wizz-nek volt rendszeres shuttle busza a két város között. De most már úgyis mindegy.
Na ez a Népszavás cikk is merő jóindulatból iródott, és "hozzáértésből" merített, de mélyet:) talán elég annyit elmondani róla, hogy az internetes verzió végén ez található: a fapados járatok hátrányai:...
Aw akciós időszakon tál tényleg innen indul (nem?) persze plusz reptéri illeték plusz 5 EUR kártya ktsg...
Egyábkánt a wizz magától küldött céges számlát, ellentétben a skyeurope-pal...
És volt egy athéni foglalásom, ami nem realizálódott, mivel nem volt már kredit a kártyámon. E miatt külön felhívtak, hogy most akarom vagy nem - úgyhogy így még repülés előtt teljesen meg vagyok elégedve.
Kár, hogy csak Katowicébe terveztek járatot (ami ki is halt). Krakkóba szívesen mentem volna, ha kicsit közelebb landol..
Igen, ez valószínű fars infó volt, később gondolkodtam:(elismerem!!De lényeg a lényeg hogy valljuk be utazási irodán keresztül sokkal biztonságosabb a foglalás!Ott csak akkor kérik a pénzt hogyha már megérkezett a számla, foglalási kód, visszaigazolás!Neten meg lehet hogy leveszik a pénzed, azt várhatsz ezelre a dolgokra...
Itt nem a reklámozásró van szó! csak a skyeuroppal hoztuk egy kalap alá, és én úgy gondolom hogy a wizzel még nem lehet egy lapon említeni egy légit.ot sem, mivl a wizz még bp-ről nem üzemel!Az más kérdés hogy én a skyeuroppal nem vagyok nagyon kibékülve, de ez az én magánügyem...:) Az utazási irodák is csak annyit vonnak le mint ők, de az sokkal jobb hogy ott már eleve, addig vársz míg nincs számla, visszaigazolás, meg ott lhet kp-vel is fizetni!!!
csak az erdekelne h szerinted miert lehet a toppon? :-)
Mas kerdes meg tenyleg nem tudod h van aki* olcsobban kinal jegyeket vagy csak promozni akarod?
ez így van!de minden más légitársaságnál, csak azok úgy árulják hogy már alapból a reopjegy árába belecsempésznek egy kis összeget, és a végén még plussz hozzáadnak pár eurót, és így kisebbnek tűnik az adminisztrációs összeg mint amúgy!Szerintem a wizz egy tök jó légitársaságnak készül, pár év múlva a toppon lehet!!a fapadosok küzül még így is ők kínálják a legolcsób jegyeket!!!egyébként ha nem szerettek interneten foglalni akkor menjetek be mondjuk az aranykéz 7 ben (asszem) található tensi holidayba, és ott lefoglalják!de egyébként a wizz.hu weboldalon egy csomó utazási iroda van(akik foglalkoznok wizz jegyekkel)!!!
Ez sajnos tényleg így van, a foglalásnál is csak az utolsó lépésben írja ki. Ha valaki nagyon ráér akkor érdemes lenne a kértyatársaságokat rájuk uszítani, ők tiltják a kártás fizetés felárát!
"Ha az utas Interneten vagy Call Centeren keresztül foglal, a fizetés érvényes hitel- vagy dombornyomatos debitkártya segítségével történhet. A Wizz Air a következő hitel- illetve dombornyomatos debitkártyákat fogadja el: VISA (VI), Mastercard (MC). Minden egyes kártyatranzakcióért 5 eurót vagy annak megfelelő helyi valutát vonunk le adminisztrációs költségként."
Ezek szerint levonnak minden egyes foglalas utan meg plussz ot eurot???
Ha jol tudom a tobbi fapadosnal nincs ilyen, legalabbis a SkyEurope-nal nem volt....
Egy barátom megkért rá, hogy segítsek neki elpasszolni két repjegyét.
"Sajnos előre nem látott kiadások miatt a nyárra tervezett római kiruccanásomat el kell halasztanom, ezért két darab eladó jegyem van a SkyEurope járatára.
Időpont: július 18-21.
A két jegy ára 32.000. Ft oda-vissza minden illetékekkel!!! (ráadásul Ferihegy 2B - Róma Fiumicino!)
Szállásban is tudok segíteni.
üdv,
Soós György 06/30/2500895"
Íme egy "rokonszenves" megnyilvánulása a közelmúltból:
A Ryanair kizárta, hogy egyelőre jelentősebben bővítené útvonalhálózatát az EU bővítés nyomán. Habár a 10 új tagországban gombamódra szaporodnak a fapados légitársasági szolgáltatások, a Ryanair főnöke a maga megszokott stílusában közölte, hogy nem kíván ezen a területen piacra lépni:
"Vegyük példának Gdanskot. Ki a fene akar Gdanskba menni? A hajóműhely falán kívül nincs ott semmmi látnivaló" nyilatkozta az ír.
Egyébként a Germanwings a Köln-London, -Zürich és -Bécs útvonalain Fokker 100-asokat kezdett üzemeltetni.
A cseheknél pedig a Travel Service fapadosa, a SmartWings megindította Prágából járatait Amszterdamba, Koppenhágába, Madridba, Párizsba és Zürichbe.
"New routes to Budapest, Murcia, Cologne, Rome, and Venice - and more routes from Gatwick than any other London airport!
easyJet has today outlined the next stage in its ongoing expansion plans at London's Gatwick Airport, resulting in at least an additional eight services each day.
Over the course of the next few months, easyJet will add frequencies to a number of existing routes and start new services to wholly-new destinations.
In September, easyJet will:
Start services to Budapest and Cologne
Increase frequency to Madrid to two flights per day......."
Csődvédelem alá helyezték a Now nevű, 2003-ban alapított brit fapados légitársaságot. A lutoni légikikötőre telepített vállalkozás - az ugyancsak brit - Duo nevű légitársaság múlt havi csődjét követi.
Mintegy két hónap leforgása alatt öt olcsón repülő új társaság találkozott súlyos pénzügyi nehézségekkel: két brit és három ír. A Now esetében azonban a legszomorúbb az, hogy még egyetlen gépe, azaz egyetlen utasa sem repült. A társaságot pénzelő befektetői csoport pénzzavara miatt a légitársaság honlapján kénytelen volt közölni: gépei további értesítésig nem indulnak.
Hát velem nem találkozhatsz július 3ig, addig vagyok szabin, illetve hát holnap megyek Stockholmba illetve majd 17én jövök vissza, de ugye ez is mind T2A tehát... :)
Könnyen meglehet hogy már láttuk egymást:) A 2B-n szoktál lenni? A Helsinki viszont tuti nem én voltam. Hébe-hóba járkálok a 2/A fele is, múltkor egy UM-ért mentem át illetve volt az a mexikói mint ahogy a másik topicban írtam.
Dave
Ejnyje lehet, hogy már találkoztunk? Nem is tudtam, hogy Te is C/I agt vagy. Lehetséges, hogy egyszer a mi új lányukkal dumcsizgattál egy Helsinki járat keretében?
Tapasztalatom szerint az 5P140 a legtöbb esetben pontosan megy. Aznap az első járat, a géppel se szokott gond lenni, sőt már ittvan a sky "új" gépe a HA-LKP is. Ergo, hajrá! :)
Ja, nem a skyeurope-nál dolgozom és nem is fizetnek a reklámért! :))) Viszont c/i agentként mostanában szinte minden műszakomban az 5P140-en vagyok és megvan még minden hajszálam... :)
Dave
Szerintem Düsseldorfhoz van közelebb. Attol egy kisse ENY-ra van, pont a holland hataron.
EDLV egyebkent, aka Laarbruch, regebben RAF Tornado bazis volt.
Én még novemberben repültem Sky-al és teljesen korrekt volt.
Wizz-el repül majd valaki az első napokban? Nekem egy ismerősőm júni.28-án repül velük Párizsba de ha valaki hamarabb repül majd velük szivesen várom a tapasztalatokat!
Töredelmesen bevallom nem csináltam deep research-öt :) éppen csak rápillantottam a júliusi árakra, és ott úgy láttam, hogy még minden elérhető napra (azaz csütörtökre és vasárnapra) van 99 eurós jegy. De javítsatok ki, ha rossz helyen nézem. De kit is érdekel ugye, ha a Wizz-nél fele annyiba kerül? :)
BUD-Nürnberg már foglalható az AIR BERLIN honlapján. Hétköznapokon fog indulni 17.55-kor.
Más az easy előrehozta szept 1-re a dortmundi járat indulását.
Más: A V-Bird elindítja PRG-Niederrhein járatát. /bocs, ha rosszul írtam)
Ha ezekről már volt szó, akkor még1X bocs, nem volt időm átolvasni.
A SkyEurope szerintem valóban kicsit megbízhatatlanabb, mint a többi fapados, én személy szerint múltkor 5 órás késéssel indultam volna Londonba az ő gépükkel. Ennyi késéssel már értelmetlen lett volna az utazásom, és mivel a reptéri képviselőjük felajánlotta, hogy amennyiben nekem így már em felel meg az utazás, akkro visszatérítik a jegy teljes vételárát. Én így nem utaztam el, de a jegy árát sajnos még mindig nem fizették ki, küzdök, írogatom a leveleket nekik, de hiába... Tehát nem ajánlom a SkyEuropet. Inkább a Wizz-el utaznék Londonba.
Hát hát... Azért az a 99 euro az erősen csúsztatás. Tekintve, hogy ilyen árat nem nagyon lehet elkapni :D Amúgy 55 euró a minimum egy útra illetékkel de ez már tényleg lehetetlenség elkapni. Jellemző inkább a 120 euró feletti ár.
Stockholmba a Snowflake-nél egy irányban tax-okkal együtt 99 euró a viteldíj, a Wizz-nél időponttól függően általában 5990-10990 Ft tax nélkül. Tax-szal együtt kb. 6000 Ft-tal drágább egy irányban, így is kb. fele a Snowflake-nek. Persze nagyban függ az időponttól is, van amikor a Snowflake az olcsóbb.
Nem megbízhatatlanabb, mint bármely másik légitársaság. Ha sztrájk vagy köd van (netalán besz@rik az irányítás :-) ), akkor nem csak a Sky-t törölhetik, hanem a többit is.
Sok + és - élményt olvastam a fapados társaságokkal kapcsolatban.
Szeptemebrben utaznánk párommal Londonba a reggeli Sky EU járattal, viszont este programunk van. Egy kicsit elbizonytalalnodtunk, hogy mennyire megbízható a társaság. Most azon gondolkodunk, hogy inkább a Malév vagy BA géppel mennénk, mert nem akarunk az esti programról lemaradni.
Szerintetek bele merjünk vágni a Sky Eu repülésbe ?
Az előfordulhat, ugyanis ezek a gépek azért ilyenkor már elég rendesen teli vannak... Menj el mondjuk a CSAhoz a Vörösmarty térre és kérj tőlük egy árajánlatot, még akár kedvezményt is adhatnak...
Csak ügyesen :) Kattintgass rá és a végén kapsz egy vég összeget. A SASnál Koppenhágában kell átszállni. Amit a végén kapsz az a vége. Amiben van illeték is.
Rákerestem, azt mondja a SAS a BUD-GOT távot 9 utasra 269.100 Ft-ért teszi meg. Mivel én segg hülye vagyok a témához, hadd kérdezzem meg:
-- Ez oda-vissza értendô?
-- Mi a pontos útvonal? Át kell szállni?
-- Ebben az árban az illetéken kívül benne van minden?
-- Mennyi az illeték összesen?
Asszem ez sok lesz, de opcióként felvethetô.
Egyébként a Volvo Klub utazna gyárlátogatni, van aki megengedheti magának a plusz költséget, de van aki sajna nem, pláne ha hozná a párját is. Rájuk is tekintettel kell lennem, ezért keresek költséghatékony megoldást, de ha sok jelentkezô összejönne, akkor opcióként felvethetnénk a néhány tízezressel drágább légi utazást is. mert van akinek meg az idô-faktor fontosabb, nem szeretne plusz 3 napot utazással tölteni...
Azt hiszem az nem jácc, sajna. A projekt költségérzékeny, két opció van: több kocsival megyünk vagy fapadossal. Ha nincs közvetlen járat, akkor marad a kocsi.
A benzin/komp/híd/akármi költség autókázás esetén 45-50k lenne fejenként, ha repülôvel megyünk, akkor annak a költségéhez még hozzá kell számolni a göteborgi három nap ide-oda mozgásának költségét is. Ez csak akkor fér bele, ha találunk közvetlen fapadost, szerintem. Persze ha van itt valaki aki hozzásegít 12.000 Ft + illeték áron BA Business Class jegyekhez, szerintem nem fogunk elzárkózni :-)))
Azért köszönöm a segítô szándékot.
Tutira NINCS BP-GB közvetlen fapados járat?
De amúgy ha sikerül Stockholmba jegyet vennetek, közvetlen Malévval (ami mondjuk úgy cirka 60 / fő) onnan a FlyMe nevű cég tudtommal repül fillérekért Göteborgba.
10 embernek 7200 SEKért adja ki oda vissza ARN-GOT szakaszra a jegyet. Ez uszkve' 200.000 Forint.
Van szerinted Göteborg [jöteborj] :) -ba közvetlen járat Budapestről? :) Nincs.
Javaslom hát normál légitársaság igénybevételét. Javallot a KLM vagy a CSA számbavétele. Megjegyzem: Amszterdamból Göteborgba még Malévval is utazhatsz (tekintve, hogy van a KLM járatokon Malév járatszám is.)
Segítsetek nekem legyetek szívesek!
Augusztusban kellene egy kisebb csoportot eljuttatnom Göteborgba. Úgy 10-12 fôrôl és 2-4 napos ott-tartókodásról lenne szó. Melyik fapados társasággal lehetne megjárni oda-vissza és kb. mennyiért?
Csak Budapest-Göteborg közvetlen járat érdekes, (nem akarunk autót bérelni meg buszozni/vonatozni) az út elvileg augusztus 5-8 között lenne...
Mit szóltok a Wizz airbus A320 asaihoz?szerintrem nagyon ott van!én foglalatam jegyet augusztusra párizsba, 3 főnek adókkal , illetékkekel 72000ft az nem rossz!:)
http://wizzair.com/hu/aboutus_gallery1.shtml itt egy csomó kép van a gépekről!
Ma nem dolgoztam (hálistennek). De a bud.hu-n az indulásoknál szépen látszott hogy az 5P140/141 késése miatt borult kicsit a menetrend. De szerintem nem érintte rosszabbul a fapadosokat mint a BA-t. Azt leszámítva hogy a BA-nek könnyebb a bővebb géppark miatt:)
Dave
Ma utazott haza (lon-bud) a baratnom az easyvel.
Reggel 10 ig toroltek vagy 30-40 jaratot az easynal. Aztan a Budapesti elrepult idoben.
Minden repteren reggeltol 10-11ig nagy balhe volt.
A kozponti repulesiranyito szamitogepes rendszer allt le. Azt mondtak...
Az rendben is van, de a Malév kapacitása olyan 90%ban le van kötve ezen a vonalon. Persze, ha 737el járnánk, akkor ez nem lenne igaz, vagyis ki tudja, de így, hogy CRJ van le van kötve. Megjegyzem, a LH is általában CRJvel jár.
Aha, végül én is erre a következtetésre jutottam, mert így egyszerűbb eljutni a Köln/Bonn Konrad Adenauer-re egy óra húsz perc alatt, mint átszállni Frankfurtba, még ha business-en is. Én is ezt választanám. A reptéren meg úgyis a sofőr várja.
Legnagyobb előnyük szerintem a Malévhoz képest, hogy nincsen kötelezően kinnt töltendő szombat éjszaka. Ismerősőm utazott Berlinbe velük szerdán ki és pénteken vissza és a jegyár pontosan a fele volt a Malév árának! Ja és az illeték is jóval kevesebb volt, ez hogy lehet? A Malév előnye pedig, hogy Berlinbe,Hamburgba és Münchenbe napi 2 járatot üzemel, ami azért nagyobb rugalmasságot ad az üzleti utazóknak. Düsszeldorfba viszont szinte ugyanakkor repül a MA és az AB is! Itt szerintem nagyon sok Malév utast elvisz az AirBerlin. Ezekről készül valami statisztika?
Arra azért kiváncsi leszek, hogy Nürnbergbe meg tudnak-e majd tölteni egy 100 fős gépet naponta!
Azt is akartam már kérdezni, hogy például ha Madridot nézzük a Malév reptéri illetéke majdnem a duplája az Air Europa illetékének!!! Ennek mi az oka? Az UX nem fizetetti ki valamelyik taxot? Vagy a Malév ráteszi erre is a saját hasznát?
Én is a CSA-Prágát irigykedve nézők széles csoportjába tartozom, de pont mostanában gondolkoztam rajta, hogy azért BUD fapados szempontból most már lenyomja Prágát nem? Jó lenne megnézni összesítve, hogy nekik vajon milyük van, és hogy az több-e. Azért a Sky és a Wizz nagyon komoly kapacitást hozott Budapestre. És ez szerintem max egy éven belül az idegenforgalomban is meg fog látszani, már most teli van a város a hétvégeken, és mindenki akit kérdeztem fapadossal jött.
Még egy vicces élmény: kedden mentem ki Ferihegy 1-re egy rokonomért a kölni GW járathoz, előttem épp a német nagykövet autója. Még nevetve mondtam is a többieknek, hogy hehe, na ez sem a Germanwings-el fog repülni ( egyébként ismerem, egy nagyon kedves saarbrückeni nő). Amikor befordult az egyes terminálhoz, arra gondoltam, hogy ja, hát ez a kis/magángépes terminál. De amikor beállt a 25-méteres chech-in sorba, a sofőr meg hozta a kuffert...:-) Az állam leesett, ha nem ismerem, nem hiszem el. El is tűntem észre ne vegyen. Belevörösödött volna:-)
Hát igen, valószínű mitőlünk is azért repülnek ennyien velük mindenfelé, mert meg vannak velük elégedve. És én direkte nézem a jegyáraakat is, amennyiben sikerül olyan fecnit odanyomniuk amin ez is rajta van. És bizony nem ritkák a 200 euro feletti jegyárak sem, amik már bizony Malév / Lh árakat képviselnek.
Most találtam, remélem az ontopic cégek nem fognak ilyen emelést végrehajtani.
"A Malév Rt. a kerozin árának drasztikus emelkedése miatt június 7-től 4 euró pótdíjat számol fel útvonalszakaszonként, vagyis a retúrjegyeket 8 eurós többletköltség terheli. Bizonyos útvonalakon, például a londoni és a moszkvai járatokon utazókra ugyanakkor nem vonatkozik az intézkedés. A pótdíj bevezetése nélkül az üzemanyag drágulása egymilliárd forinttal növelné a Malév kiadásait, ám azt nem tudni, ezt milyen időtávra érti a légitársaság. A cég azt ígéri, amennyiben csökken a kerozin ára, megszünteti a pótdíj-rendszert. "
Beauvais (hogy kell ejteni? pl.: "buvoá"?) sztem pont olyan mint Stansted. Jó messze van a várostól, és kb 1,5 óra buszozás. De ez még ugye még mindig a valamit valamiért topic, nem? :-))
A Beauvais reptérrel kapcsolatban tényleg részletes felvilágosítást adnak. Csak azt nem írják, hogy mennyi idő alatt ér a busz Párizsba.Lehet, hogy hosszabb idő, mint a Bp- Párizs repülőút.
A nürnbergi járat jól hangzik. Nürnberg maga és a környéki városok- Bamberg, Würzburg stb.-gyönyörűek. Én tavaly Münchenből vonatoztam, oda-visza 68 Euróért. Németországban nagyon drága avonat.
Az Air Berlin várhatóan októberben elindítja járatát Budapestre Nürnbergből.
Syerintem kimondhatjuk, hogy ami a briteknek Prága az a németeknek Budapest. Nincs azért minden veszve!
A terveik szerint a közel-keletre, valamint Délkelet-Ázsiába indítanának járatokat. Erre új társaságot hoznának létre - ennek neve még nem ismert - vélhetően 14 Boeinggel, amelyek jövő áprilisban állnának a kifutókra. Az elképzelések szerint Új Delhi és Mumbai (Bombay) lenne a központ, s így innen is indulnának a gépek. Döntésükben elsősorban az játszott szerepet, hogy sok, külföldön dolgozó indiai vette igénybe a bahreini Gulf Air által tavaly indított diszkont légitársaság, a Gulf Traveller szolgáltatásait.
INDEX
A Wizz Air javaslata: A repülőteret, illetve Párizst a legkönnyebben autóbusszal lehet elérni, amely az adott járatok érkezéséhez, illetve indulásához igazodik.
Autóval: A Párizs-Beauvais repülőtér Párizs belvárosától 84 km-re helyezkedik el, az A16 autópályáról (a 15-ös kijáraton keresztül) könnyedén megközelíthető, csak követni kell a Rocade Nord jelzéseket, majd jobbra fordulni az N1-en, Amiens irányában.
Busszal: Párizs-Beauvais repülőtér és Párizs-Porte Maillot között rendszeres buszjárat üzemel. A párizsi indulás a buszparkolóban található a Bd Pershing-en (a Concorde Szálló közelében). Az egyes járatok a repülőgép felszállása előtt 165 perccel indulnak Párizsból. A Párizs-Beauvais repülőtérről minden érkezés után 20 perccel indul a busz. Az egyirányú jegy ára 10 euro, ezt a buszpályaudvaron és a repülőtér érkezési csarnokában lehet megvásárolni. A buszjáratok a repülőgépek menetrendjéhez igazodnak. Az ülőhelyeket a Beauvais-ból utazók számára tartják fent. A részletes menetrendért, kérjük, kattintson ide.
Taxi: Ha taxit szeretne hívni, tárcsázza a + 33 630 579 650 telefonszámot! Az út Beauvais városába (6,5 km), kb. 10-13 euró, Párizsba (84 km) kb. 110-150 euro.
Parkolás: A repülőtéren van parkolási lehetőség. A díjakat és feltételeket illetően, kérjük, kattintson ide.
Linkek:
Repülőtér:
www.aeroportbeauvais.com/airport/
Tanulság: nem kerül sokkal többe mint a CDG vagy Orly.
Kezembe került egy egészen friss germanwings press release. 12 Airbus (7 A319, 5 A320 összesen 1774 felkínált üléshely), 366 alkalmazott, ebből 277 (kb. 75 %) crew és stew, 89 (kb. 25 %) adminisztratív. 2003-ban 2,4 millió utas, napi 11-14 óra a levegőben, 30 ezer járatból csak 32 törölve, 80-90 %-os load factor. Felméréseik szerint a budapesti járataikon (Köln, Stuttgart) 35 %, általában véve pedig közel 40 % az üzleti utasok aránya. Elgondolkodtató… Ja és a cég nyereségbe fordult.
Nyáron szeretnénk Párizsba utazni fapadossal, és a legbarátságosabb árakat (4 jegy mindennel 90000) a Wizzair-nél találtam, de elég ijesztő, hogy a Beauvais reptér 84 km-re van Párizstól. Azt írják, busszal 10 euro egy irányban az út + gondolom a helyi közlekedés. Nem tudom, hogy vajon nem érné-e meg egy másik társasággal (drágábban) egy közelebbi reptérre menni (Orly, CDG). Szerintetek? Vagy a többi reptérről is hasonlóak lehetnek a költségek?
Előre is köszi.
Egy nem túl konkrét hír az airliners.net fórumáról:
"Thomas Cook airlines has formed the former Condor as the new lowfare airline flying from Cologne to US destinations using B767-300s with fares starting as low as 99 euros oneway! Don`t know the destinations yet and when they start..."
A cikkhez lenne egy kis kiegészítésem. Mivel a fapad alapból nem feltétlenül olcsóbb mint a lobogósok az árat a foglalás ideje és az akciók határozzák meg. Erről az utóbbiról nem esett egy szó sem a cikkben. Csak példaként említek pár dolgot, ami a közelmúltra vonatkozik.
1. Amikor az Easy bejelentette, hogy jön Mo-ra akkor Berlint több mint három héten keresztül 2,99EUR-ban adta ami illetékestül cakkli pakkli 10eFt alatti oda-vissza utat jelentett.
2. A Skynak volt 1Ft-os akciója csak oda útra ami kb 6eFt-ot jelentett például Londonra. Visszafelé már nem volt érdemes velük jönni mert 17,99eFt volt a visszaút. DE. Ha a Wizznél foglaltad a visszautat az mindenestül megállt 8eFt-ban. Summa 14eFt.
Apropo. Ez is mintha egy kicsit háttérbe szorult volna, hogy a fapadnál csak A-tól B-be veszed a jegyed, nincs kvázi oda vissza út. (A visszaút B-A csak oda út!) Ez a szerződési feltételek miatt fontos.
3. A Wizz indulásakor volt még 990Ft+tax jegy ami Londonra is 15eFt alatt maradt. Persze gyorsan elfogytak.
4. Fapaddal át lehet szálni csak kellő ráhagyás kell hozzá. A téli menetrendben pont Stockholm kapcsán nézegettem, hogy a Sky-al Milano-t akkor meg lehetett futni 20eFt-ból és a Ryan pedig 100EUR-ért repülte akciósan(!) Stockholmot. Mindezt úgy, hogy odaúton reggeli Milánó járat délutáni Stockholm visszafelé éjszakai Stockholm Milánó járat, kényelmetlen éjszakázás BGY-n, de már reggel 6-tól c/i a Sky BUD járatra.
Igazi sikertörténetnek látszik az AIR BERLIN magyarországi szereplése.
Marc Heinicke marketing igazgató tájékoztatása szerint március első hetében kezdték meg a Berlin-Budapest, Düsseldorf-Budapest, Hamburg-Budapest és München-Budapest járatokra a repülőjegyek árusítását, és május 20-án már túllépték a félszázezer értékesített jegyet. A május elsején indított járatok kihasználtsága az előzetes várakozásokat felülmúló, különösen a Düsseldorf-Budapest járat nagyon kedvelt. A MT Rt. németországi képviseletei több marketing akcióval segítik az Air Berlin munkáját. Érdekesség, hogy az eddig eladott jegyek 80 százalékát németek vásárolták meg, egyelőre csak 15 százalékos a magyar utasarány, amit azonban a jövőben növelni szeretnének.
Ugy latom nem eroltetted meg magad nagyon a keresgelessel: Germanwings megfelel?
Esetleg virginexpress Brusszelbol?
VBird Niederrheinbol?
EasyJet Londonbol?
Egyebkent tenyleg nem nagy low-cost hub...
...szerintem konnyen talalsz meg vagy 10-et akik jarnak oda.
off:
"A rendszerváltozás óta ugyanis, több ezer budapesti taxist úgy tartottak távol Ferihegytől, hogy a repülőtér mindenkori vezetői ezt következmények nélkül megtehették, mit sem törődve a taxisok és a Budapestre érkező utasok érdekeivel."
Ezért lett létrehozva a Minibusz. Persze a problémát nem oldatta meg.
Ezt a cikket nem megtalálni volt nehéz (TTG Hungary, 2003.09.20.), hanem beolvasni a recognitával, mert kilógott az A/4 méretből, meg utána javítani. Szóval a firkászok firkálnak, a karaván meg halad…
Taxik a kukoricaföldön
Mikor lesz rend Ferihegyen?
Alighanem példa nélkül áll a világban a ferihegyi taxi-fuvarozás, immár egy évtizede megoldatlan helyzete. A rendszerváltozás óta ugyanis, több ezer budapesti taxist úgy tartottak távol Ferihegytől, hogy a repülőtér mindenkori vezetői ezt következmények nélkül megtehették, mit sem törődve a taxisok és a Budapestre érkező utasok érdekeivel.
A repülőtéri fuvarok a világon mindenütt a legbiztosabb üzletet jelentik a taxisok számára. Sajnos azonban, itt nyílik a legtöbb alkalom arra, hogy irreális mértékű, szabadáras tarifákkal károsítsák meg a tájékozatlan külföldi utasokat. 1991 tavaszán, a magyar „hiénák” által megvágott külföldi utasok beszámolói már-már az ország jó hírét veszélyeztették, ezért a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) és a Taxisok Budapesti Ipartestülete szerződése alapján bevezették, hogy csak külön engedéllyel lehet megállni a két terminálon.
Az arcképes igazolvány megszerzésének fejében a taxisoknak vállalniuk kellett, hogy betartják a parkolási rendet, járművüket nem hagyják el, és nem zaklatják fuvarszerzés céljából az utazóközönséget. Ezzel egyidejűleg módosították a helyi forgalmi rendet, amivel megteremtették a jogi alapját annak, hogy a rendőrség felléphessen a szabályszegőkkel szemben.
Néhány hónap után kiderült, hogy a taxismaffia nem tűnt el Ferihegyről, sőt, egyre szemtelenebb lett. Tehették, mert az LRI alkalmazottai, finoman szólva nem álltak a helyzet magaslatán. A repülőtéren mindennapossá váltak a verekedések, autórongálások. Ezért a taxiskamara júliusban felmondta a szerződést.
1991 novemberében az LRI vezetősége úgy döntött, hogy önálló minibusz részleget hoz létre. Kezdetben csak a nagyobb szállodákig szervezték meg a szolgáltatást, majd rövidesen bevezették, hogy fix tarifáért, a megadott címről a repülőtérre, vagy onnan a városba is elszállítják az utasokat. Az idő múlásával azonban kiderült, hogy a kilenc férőhelyes minibuszok nem csak kényelmetlenebbek, hanem sokat kell várni rájuk, és menetidejük a jelentkezők számától függően, néha már megközelítette a légi utazásét.
Aki ezért mégis inkább taxira vágyott, a terminálból kilépve egy különös cég embereibe botlott. A rendszerváltozás idején megalakult, magántulajdonú Airport Taxi Kft. felajánlotta az LRI-nek, hogy nyugati gyártmányú gépkocsijaikkal, külön drosztról szállítják el az érkező utasokat mindkét terminálról. Az általuk meghatározott magasabb tarifa ellenében, minőségi szolgáltatást ígértek.
Az LRI vezetősége arra hivatkozva, hogy a terminálok előtti útszakasz valójában a közforgalom számára megnyitott magánterület, lehetővé tette, hogy az Airport Taxi gyakorlatilag privatizálja, tehát kizárólagosan használja a ferihegyi drosztokat, s kifinomult módszerekkel megakadályozza, hogy bárki más is oda állhasson. A nem kívánatos konkurensek elzavarásához egy idő után még a rendőrök is segítséget nyújtottak, de amint az ORFK akkori illetékese a panaszokra reagálva nyilatkozta, azt nagyon nehéz bebizonyítani, hogy érintett kollégáikat bárki is érdekeltté tette e tevékenységükben.
Azoknak az utasoknak, akik egy másik, olcsóbb taxitársaságot kívántak igénybe venni, telefonon kellett kocsit rendelniük. Így alakult ki az a napjainkig működő, alkalmi várakozóhely a repülőtérre vezető út melletti kukoricaföldön, ahová azok az „idegen” taxisok állnak le, akik a ferihegyi fuvar után, nem szeretnének üresen visszamenni a városba.
Hogy ez a sajátosan kelet-európai szisztéma, milyen hazai és nemzetközi versenytörvényeknek vagy üzleti kultúrának felel meg, a kívül rekedt taxisokon kívül, éveken át senkit sem érdekelt. Pedig 1995 februárjában már több mint hétezer személyautót tartott nyilván a Taxis Kamara, melyeknek csak elenyésző részét alkották az Airport Taxi járművei.
1998 őszén Rusznák Imre, a főváros kereskedelmi, turisztikai és fogyasztó érdekvédelmi bizottságának elnöke bejelentette, hogy bizottságot hoztak létre a ferihegyi drosztokon kialakult állapotok rendezésére. A testület többek között arra próbált megoldást találni, hogy a jövőben minden engedéllyel rendelkező személyfuvarozó, megkülönböztetés nélkül használhassa a repülőtéri taxiállomásokat.
Rövidesen kiderült, hogy a fővárosi önkormányzat lehetőségeit meghaladja a problémakör adminisztratív eszközökkel történő szabályozása. Ezért Rusznák Imre Fónagy Jánoshoz fordult, hogy a közlekedési miniszter - a jogszabályok módosítását kérve -, segítse elő a budapesti fix tarifák bevezetését és a ferihegyi állapotok rendezését. Fónagy azonban nem tudni miért, egy évig válaszra sem méltatta a fővárosi képviselőt.
Bár 2002. január 1-jétől az LRI megszűnt, jogutóda, a Budapest Airport Rt. továbbra is tétlenül nézte, hogy egy engedéllyel nem rendelkező cég, kizárólagosan és jogtalanul használja a közforgalomra kialakított taxiállomásokat, ezzel tudatosan megsértve az 1999 ősze óta hatályos fővárosi önkormányzati rendelet előírásait.
Idén februárban aztán kiderült, hogy a szakminisztérium (és a repülőtér) álláspontja szerint, a ferihegyi drosztok csak részben vannak Budapest területén, illetve az alattuk lévő földterület speciális tulajdonjogával a magyar állam rendelkezik, tehát nem tartozhatnak a taxizást szabályozó fővárosi rendelet hatálya alá. A repülőtér és a Városháza közötti jogvita lehetővé tette, hogy az immár egy évtizede monopolhelyzetben lévő fuvarozó társaság, új név alatt, tovább folytathassa ferihegyi tevékenységét.
2003. július 14-től új igazgatóság irányítja a Budapest Airport Rt.-t, amelynek tagjai már remélhetően elegendő személyes tapasztalattal rendelkeznek arról, hogyan is működik a nálunk fejlettebb piacgazdasággal rendelkező országokban ez a szolgáltatás. F.L.
Írhatna valaki egy hasonló cikket a ferihegyi éttermekről (?) is, na de minek (lásd karaván).
Már a múltkor is feltűnt, hogy milyen jó a sajtója a WizzAir-nek, elég jó cikkeket írnak róluk, és minden jelentősebb fejleményről korrektul beszámolnak. Ez vajon kinek köszönhető? És akkor most ez:
Az FT szerint a Wizzair piacvezető lehet
A fapadosok többsége megszűnhet
MTI
2004. május 21., péntek 15:10
A brit üzleti napilap szerint az újonnan alapított légitársaságok által valaha is megkísérelt legambiciózusabb flottaépítési tervek egyike a Wizzair-é: a társaság 2005-ra a legnagyobb lehet a térségben.
A Wizz Air flottaépítési menetrendje a legnagyratörőbbek egyike az újonnan alakult légitársaságok között, írja a pénteki Financial Times, amelynek Váradi József, a cég vezetője azt mondta, a vállalat a túlélő néhány európai fapados légitársaság között lehet. A Malév volt vezérigazgatója a brit üzleti napilap pénteki számának azt mondta, 5-10 év múlva 3-5 életképes olcsó légitársaság lesz jelen az európai piacon a jelenlegi több mint 50 helyett.
A túlélés receptje
A Wizz Air vezetője szerint cége a túlélők egyike lehet, mert ez az első olyan fapados, amelyet kifejezetten az EU-bővítéssel megnyílt új piacok kiaknázására hoztak létre. A sikerhez azonban gyors terjeszkedéssel mielőbb "el kell érni a kritikus tömeget" a térségben a Ryanair és az easyJet - a legnagyobb ír, illetve brit olcsó légitársaság - óhatatlan megjelenése előtt - idézte a Financial Times Váradi Józsefet. (Az easyJet már megjelent Közép-Európában: először Prágába, majd - az EU-csatlakozás napján - Budapestre indított járatokat Londonból).
A Financial Times is elismeri
A flotta a jelenlegi egyről július végéig hat, 180 személyes Airbus A320-asra bővül, és Váradi József szerint három éven belül 30 gépe lehet a cégnek, évenként tíz repülőgép beszerzésével számolva. Ez az újonnan alapított légitársaságok által valaha is megkísérelt legambiciózusabb flottaépítési tervek egyike. Húsz géppel és (évi) 10 milliós férőhely-kapacitással a Wizz Air lehet már 2005-re a legnagyobb térségi légitársaság, áll a Financial Timesban.
Busz helyett is
Váradi József szerint a cég néhány hét alatt 40 ezer jegyet értékesített. "Ha egyszer sikerül áttörni az árhatárt, az emberek repülőre szállnak, feladva jelenlegi utazási szokásaikat, ami elsősorban buszozást jelent" - mondta. A Wizz Air szerint csak Katowice környékéről napi 18 busz indul - heti háromezer férőhelyes kapacitással - Londonba. "Busszal 24 óra, repülővel két óra az út, a menettérti buszjegy 80 euró, a Wizz Air átlagos menettérti jegyára 100 euró" - mondta a cégvezető, aki szerint a vállalat utasainak jelentős része még soha nem ült repülőgépen.
A Wizz Airnek a lap szerint a héten sikerült megállapodnia az amerikai Indigo Partners befektetési alappal egy 20 millió eurós befektetési programról, és Váradi József bízik abban, hogy európai alapoktól sikerül további 20 millió eurót szerezni. Az Indigo Partners vezetője, Bill Franke - az America West Airlines volt vezérigazgatója - a Financial Timesnak azt mondta, légitársaságokba beruházni a legjobb esetben is meglehetősen kockázatos üzlet. "Alaposan megvizsgáltuk a Wizz Air üzleti tervét, vállalatvezetését és a térséget, és úgy éreztük, hogy a cég egyedi befektetési lehetőséget jelent" - mondta Franke.