A gépemen ez a lánckerék van,a száma 325-7,és 17mm a három csap távolsága,ez hány colnak mondható?
Vettem 1.3mm- es láncot,a 3 csap távolsága 18,8mm ,milyen számozású kerék való hozzá? És ez a lánc hány colos?Ez utóbbi kerekét hogy találom meg agoogleben? A piacos kereskedőnek nemvolt ilyen kereke.Ez tán hiánycikk,vagy ez a lánc kupungra forrasztott kerékre jó.....?
Jó tudni, hogy nagy múltú forgácsolásal rendelkezel, adott esetben tudjuk kit kell kérdezni!
Igen, igazad van, most nem a katalizátor miatti extra hő hevíti a dugót. Alapesetben azért nincs így.
Hogy a kínaitól érkezik (het) selejt, mert azt is eladják? Igen, ez - számomra- kezd "elfogadottá" válni. Abban a bizonyos pakliban, ha kínait veszel, több lesz...
Akkor nagy valószínűséggel ferde a henger. Forrasztóónnal rámérek majd. Ettöl melegedhetett jobban a motor ebben a hideg időben. Ez saját részre készült, errefel kifogtam egy vacak alkatrészt. A KÉK mintájára készült, némi + extrával.
Kb 36 év forgácsolás van a hátam mögött... A kb 5mm-es hajam is az égnek áll,amikor meglátok egy ilyen hengert. Legyen az márkás nevű gépé,de legyen csak kinai,eszerint egykutya mind.... Visszatérve a CSODA hüvelyekre. Ezek felömlő csatornái nyitottak..... Vagyis a felömlő réstől ugyan körkörös,de lejeb nem,vagyis körnek mondható,de a felső rész kerületi hossza,és az alsórész kerületi hossza,nagyban eltér. Eme két hossz hőtágulása is e szerint érdekesen alakulhat. Én azt csodálom,hogy egyáltalán működnek ezek a motorok. Ja.......a műanyagba ágyazott csapágykülsőről nem is beszélek,de az igencsak rövid hajam (nem ismétlem magam) , szóval a csapágyház körkörössége hiányos,és műanyag hidalja ezt át !!!!!! Ja,azt csodálom,hogy a gyújtást a lendkerék nem rángatja magához,forgás közbeeeeee !!!!!????
Nem volt szándékomban ócsárkodni,te látsz nap mint nap ilyenek belsejét.
Megértelek,hogy a steril gyűrűhossz fentebb nem fért beeeeee !!!!
A lényeg,hogy még a kinai gépek is azért csak fűrészelnek !!!
A furcsaság,hogy Zombi társ észrevette az intenziv hő képződést,és szerintem ezt nem KATALIZÁTOR alkotja......Szerintem te is tudod,én is tudom........!
Sokszor lehet látni foltokban tükrösödött bevonatot. Komolyabb hengereknél a nagyobb terhelés irányába, kínainál meg nem találok értelmes magyarázatot.
Készen van már a Parkside A1-es gép, nem tudom befejezni a videót, dögrováson vagyok.
Szóval 3 éves gép ( 10 db fát vágtak ki vele és dolgoztak fel) üzemképes, igazából csak átalakításra került hozzám.
Gyári gyűrűhézaga is jó, olyasmi, mint az Caber gyűrűvel, de meg is említem, meg is mutatom, hogy a Caber szélesebb. Emiatt belepróbálom a dugóba, nem-e fog kilógni. Nem.
Tolom rá a hengert és a dugattyú kb bő 1/3-d és fél közötti részben megy bele, ott megszorul. ( Caber gyűrűvel)
Henger leszed, gyűrű le. Horony tiszta. ( Tudom, én tisztítottam ki) Gyűrű vissza, kb ugyanott megszorul. Gyári gyűrű vissza, az is maradt benne.
Első kérdés: Ha a horony mélysége kevés a szélesebb gyűrűhűhöz, akkor miért csusszant fel 2-3 cm mélyen?
Második kérdés: Mivel volt gyűrűhézaga a Caberrel is és fel is csusszant 2-3 cm-re, mibe akadt meg, amibe a gyári gyűrű nem?
Harmadik kérdés: amikor a furatot forgácsolják, egy fixen álló kés körül mozog a forgó henger. Magyarul kénytelen szabályos kör alakú ( henger) lenni, HACSAK nem üt a tokmány. De ha üt a tokmány, akkor miért nem végig?
Negyedik kérdés: mennyire minőségi és egyenletes a bevonat egy 4.000 Ft-os hengeren?
Az a csík látszólag egy erősebb kopás jele, de mérget nem vennék rá, viszont erős a gyanum.
Ha ilyen foltokba kopik, felvetődhet, hogy a gyűrű melyik irányba feszít nagyobbat, mert bizony nem egyenletes üzem közben. ( ez természetes) / neten találsz róla képeket/
Pontos választ nem tudok adni, inkább azt mondom, engedd el.
Találkoztam már olyannal, hogy a hegertalphoz képest a hengerfurat nem volt derékszögű. ( Farmertec) Nem tudtam kimérni, de az igen furcsa volt, hogy amikor 4 irányba mérek présrést, akkor két oldalt ( kuplung és lendkerék) egyforma, elől nagyobb, hátul kisebb.
Igyekeztem kicsiszolni belőle ( dugattyúra ragasztott sziszolópapírral).
Szóval forgácsolásnál, amikor henger felső részénél esztergálják az a keskeny sávot, mivel forog a munkadarab, minden irányban ugyannyi távolságra kell(ene) lennie a talptól.
Nem vagyok forgácsoló, de szerintem a bázis a hengertalp sík felülete, ahhoz képest forgácsolják ( derékszögelik) a többit.
Tehát vagy ferdén fúrtak, vagy utólag történik a hengertalp megmunkálása és az nem sikerölt derékszögbe.
Eleinte én is méltatlankodtam, de aztán elengedtem. Működik a gép, mert előre, a kipufogó irányába bólint a henger, ( nem emlékszem, tán 0,1-0,2 mm?) azt meg kompenzálja a dugattyúcsapszeg. Ha ugyanez oldal irányba van, akkor meg tud szorulni.
Igazad van,én is furcsállottam,hogy garancia nélkül árulják,és ezt ország világ előtt le is irják. Sőt ,épp a te linked is megnyitottam,és lent a lap alján a fizetési módra nyomtam. Fizetés a futárnak Lej-el..... !!!! Érdekes az biztos......
A beszivott benzi,és levegő keverékének arányától. Ha jól tudom,a sötét őzbarna,vagy sötétszürke dús,a fehéres porcelán szin szegény benzinlevegő eredménye. A kompresszióviszony,és a szimeringek épsége is befolyásolhatja. De ez még mindig fél válasz lehet,majd nézz vissza későb,lesz itt motordoki,vagy aki ebben jártas tag.....
Csiga társunk jó ötlettel szolgált,1.3mm-es láncot,vezetőt rakok rá. Elvileg ez a jegjob tuning.
A Güde,amit a fotómon látsz 2.6hp. 40-es vezetője van 1.5mm-es lánccal,az alatta levő 40cm-es rönköt simán vitte. Igaz......a lánca már félig viseltes,de mégis erre is megpróbálok szerezni 1.3-as láncot. A hátsó csilagkereke cserélhető,létezik is 1/4-es lánchoz való. De nem tudom,hogy 3/8-ados 1.3mm-es lánc létezik e , és kb 6.5mm vágóéllel ?
Ezt a gépet ma találtam,már bánom,hogy ez nem került elébem előbb !!!Még szerszámozottság nélkül is megérte volna........
Mi az ördög lehet az a hosszanti "csík" a kipufogó rés felett ? Ma elkezdtem bejáratni az új hajrum hengeres motort. Elég gyorsan melegedett, negyven fokról száz fokra alapjáraton kettő és fél perc alatt felmelegedett, úgy hogy a külső hőmérséklet csak 5 fok volt. Gyakori megállásokkal néhány perceket dolgoztam csak vele, belőttem a karburátort. Kivettem belőle a gyertyát akkor toltam bele az endoszkóp kamerát. Első gondolatom az volt, hogy lekapta a bevonhatott. Kipufogót levettem, dugón semmi sérülés nem látható. Kompressziót is mértem, ugyan úgy 12 bár. Nem körkörös a henger ?
"Hasítani' is szalagfűrésszel szoktam, hosszában elvágjuk nyersen, ketté,vagy több darabra. Nem szálkás, ott " hasad" ahol én azt el gondolom :-)) Vastag átmérőjű fát 35 centisre vágjuk láncfűrésszel, ami vékonyabb azt 70, vagy 140 centisre. Méter átmérőjű nyárfát TLT hajtású fekvő hasítóval mozgatható méretűre hasítottuk, utánna szalaggal konyhakészre.
Jellemzően nem erdei fát dolgozok fel, hanem gyümölcsfát.
A három közül a szalag a legbarátibb,csak ésszel kell vele dolgozni. Én egy lappal 6-7erdei métert elvágok. Csendes gép,kevés forgáccsal,és gyors......
Ezt a módot is alkalmaztam,egyrészt az 1m-es rönk kb egy mázsa,másrészt még egyetlen kugliját is nehéz a hasitóra feltenni......Az összeset viszont felkuglizni lánccal,és hasitás után kazalba rakni nem kis feladat.......
De jólvan ez igy,az ember töbször melegszik a tüzifája mellett........
De majd az 50cm-es secppach megoldja a nagyob rönköket,Csiga társunk jóvoltából beszerzek 1.3-as láncot,na ez majd vág izibe........
Elérném a célom,de a rönknek még egyik fele leesik,a másikat onnét levenni.......!!??
Mondjuk én megcsináltam a gépet egykezes kezelésre. Volna lehetőség levenni,de amelyik leesik,azis megüthet,amellet,ha a rönk vége lent marad,csak ketté dől,minimális vergölődéssel......
Az idei 5erdei méter tölgy volt. Szerintem egy ilyen kocsi holmi kb 50db 2 m-es rönk. A tölgy,főleg,hogy kb e éves kitermelés volt,vagyis kb fele arányban kiszáradt. Ez esetben kb 20 hasitáshoz kellett az emelő,de több esetben,még a ketté hasitottakhoz is.....
A cserfa az rohadék,szálkásan hasad,és mintha húzórugót feszegetnék a két karommal. Ez esetben,kb 60%-ban kellett a szerszám.
Mi mikor métert hasítunk mind a három állást használjuk. Van amikor szétjön a fa legalsóba vagy második, de az esetek 80%ban mind a három állásba be kell rakni
A m hasitása bosszús ha pl cser,vagy csomós a rönk. Vagyis ráékelődik mindkét technika szerszámára. A függőleges hidraulikás esetén a gép felemeli a rönköt (kb 80kg),leszedni onnét a levegőből nagy élmény,meg veszélyes is. Ha a ráékelődés létrejön,én a lenti állásban kikapcsolom a motort,és a fényképem szerinti móddal szétfeszitem a szálkásan repedőt.
A kúpos menetűnél is ugyanez a hiba,de ott job esetben,visszalehet forgatni,ami még mindig nem jelenti azt,hogy az két külön hasáb.
A zsiguli emelő picit munkaigényesb,de mindég jobb a rugalmas erőfeszitésektől,és anyázástól !!!!
Ez csak egy ötlet,én szeretem,aki fantáziát lát a kipróbálására,minden a fotón van. A fúrógép,job ha irányváltós.....
A fúrógép tokmányában egy króva négyszöge van,az emelő meghajtó tengelyén egy négyszög anyag ráhegesztve......
Bocs,ha ez off,bár láncfűrész is számitásba jött esetemben,amikor a kúpos hasitó ráékelődött a repedésbe,aztán sem előre,sem hátraaaaaaaa !!!!!
Alább irjátok,leblindelni az öblitőlevegő torkát..kérdezem,a "kinain"?Azon van olyan?Ám,amin van olyan,ott a két torok szabályozása egymáshoz képest szinkronban működik-sőt,van olyan is,ahol egy torok van megosztva,és egy pillangószelep van-gondolom,az olcsósitás miatt. A lényeg-a két torok közti szinkron valahogyan megborul-pl a működtető rudazat hiba miatt-a gép működése is megváltozik-és nem előnyére..tehát nem kell ott blindelni semmit,elég a levegó torok müködését-akár ideiglenesen is-kikötni,aztán lehet próbálkozni..
Összevágjuk, mint mondtam alkalmi használatra lenne, ha esetleg van pár száraz ág ami innét-onnét összejön. Meg a kisasszony szeret tevékenykedni, ha éppen olyanja van. Szóval nem az egész téli tüzelő összevágására kellene az elektromos láncfűrész, arra ott van a 029, de az meg nem neki való.