Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Sziasztok . Schiedel sih kéménynél nem gond , ha beleesik az eső fűtés közben ? Gondolok itt a hőviszonyokra , hogy a forró kéménybe bejut a hideg víz ....
Amikor vettem a gravitáció elleni rugós visszacsapót, a boltos mondta hogy ne réztányérost, hanem műanyagost vigyek. Az is bírja ugyanúgy a melegvizet, de cserébe nem kell számolnom éjszakánként hányszor kapcsol a termosztát. Mondjuk a termosztátom reléje se egy csöndes darab.
A lengőt nem vette ki, én is arra tippelek, hogy az adja a hangot. Egymás mellett van a szivattyú, meg a lengőnyelves. Én már nem akarok vele foglalkozni, az elektronikát megcsináltam.
Ha csak átmenetileg kell, akkor fatüzelés, még az a legkisebb beruházás. Egy kazán 150-300e, kémény 200-250e, puffer 80-200e. Gázkazán 180-300e, kémény 50-250e, gáztervtől az EPH-ig újabb 100 meg a gázbekötés.
Gondolkodhatsz még pelleten, az majdnem olyan kényelmes, mint a gáz, ott a kazán 400-tól indul.
Jó a hőszivattyú, gazdaságos, de te írtad, hogy most nem szánsz rá pénzt. Sokkal jobb hatásfokon megy, mint a gáz és a fa.
Persze úgy igazán gazdaságos, ha van mellette napelem.
Lehet, hogy te azt feltételezed, hogy a fa kicsit olcsóbb, de a valóság az, hogy fával tüzelni jóval drágább mint gázzal. Nem véletlenül van az, hogy akik 4-5 évvel ezelőtt áttértek vegyestüzelésre, azokból nagyon sokan visszaállnak gázra.
3500Ft/q vagy 24 ezer/em3 áron a fa nem versenyképes a gázzal.
Persze ha van erdőd, vagy valahol féláron jutsz fához, folyamatosan éveken keresztül akkor megéri.
De arra alapozni, hogy van széna meg fagally, ami kb 1 hónapra elég, szerintem nem érdemes.
Ezt most hogy honnan másoltad, nem tudom, minthogy azt sem, miért is tetted be?
Amit biztosan tudok, sógoromék geotermikus hőszivattyút csináltak az új házba Csepelen, 3 kutat fúrtak, kellett bányahatósági engedély , 500 ezer volt. Így került a 3 kút másfél millába.
4.1. a geotermikus energia felszín alatti víz kitermelését nem igénylő, 20 métert meghaladó mélységből történő kinyerésének és energetikai célú hasznosításának építményei az épületgépészeti berendezések kivételével,
Mióta tervezési fázisba lépett a ház, és a fűtési rendszerek irányával kapcsolatos kérdések kerültek előtérbe, azóta az a tapasztalatom, hogy fűtés is egy kicsit valláskérdés.
Mindenki másra esküszik, mást tart rossznak, rizikósnak. Valaki isteníti, valaki pokolba kívánja a hőszivattyút, a napelemet. Valaki ősemberként tekint a fatüzelőkre, valaki pedig simán lehülyézi a gázosokat. Mindenki szerint az övé a legjobb/legolcsóbb/legegyszerűbb, így objektíven összehasonlítani nehéz a dolgokat.
Ezért indultam el abból az irányból, hogy melyik fűtésmód milyen rendszert igényel?
Ami fix: padlófűtés, puffertartály (napkollektor, napelem, hőszivattyú bővíthetőség, de a nappaliba kerülő kandalló is jobban kihasznált ha rádolgozik a fűtésre).
Innentől két út van: gáz vagy fa. Azt úgy gondolom feltételezhetjük, hogy a tüzelőanyag majdnem ugyanannyi, talán (talán!) a fa egy kicsit olcsóbb jelenleg.
A gáz kényelmesebb, de rendszerfüggő, és nagyobb beruházást igényel, a bürokrácia része sem elhanyagolható.
A fa kiépítése jelen esetben egy kazán, és a hozzátartozó szivattyú, tágulási tartály. Nekem egyszerűbbnek olcsóbbnak tűnik, ha nem használom nem kér enni. Azzal pedig, hogy fával kell foglalkozni, nekem belefér.
Lehet persze rossz a gondolatmenetem, de ezért igyekszem előre gondolkodni, nem utólag szitkozódni.
De az eredeti kérdésre visszatérve:
Mik az ajánlott kazántípusok? 20-24 kW körül bőséges a választék... Egyáltalán, ki hogy határozta meg a szükséges puffert?
"Az megvan, hogy a hőszivattyút úgy baszták szét, hogy a földszonda lefúrását is bányakapitánysági engedélyhez kötötték, ami 400ezer Ft? Aztán akkor elkezdtek 2 méteren belül fekvő szondákat használni, na de azt is bejelentési kötelezettséghez kötötték, ami 80ezer. Szóval most ott tartunk, ha leszúrsz egy botot a kertedbe, máris jogszabályt sértettél."
Nálunk tavaly csatornáztak, egy fillért se kellett fizetni. Kerítésen belül egy méterrel lerakták a fogadóaknát, abba nekem kellett megoldanom a ház rákötését.
Jogos az észrevétel, és köszönöm a felvilágosítást.
Csak a helyzet az, hogy a gáz telekre való bevezetése kerülne annyiba (ha nem többe), mint amennyibe egy ilyen kazán kerül. Sajnos az utca másik oldaláról kellene áthozni...
Félreértés ne essék, a szilárd tüzelés ugyancsak egy opció, ezért szeretném a legjobban kiismerni a buktatókat. Megoldásként a vízteres kandalló is szóba került, azonban a kosz részét ott sem úsznám meg, ezért gondoltam a robosztusabb, többfunkciós kazánra.
Gondold at ezt a vegyes dolgot megegyszer. Annak a kiepitese sem lessz ingyen.
Es elmondom az en esetemet. 65nm nem passziv hazban lakom.olcsóbb volt a fa, vettem vegyest, puffert, es egy telen elment kb 4 kobm fa. Kicsereltem a gazkazant kondisra , elmegy 700 kobm gaz. Avegyessel valo futes kb napi 2-3 orat igenyelt, -10 ben 4 et.
A mostani energia hordozo arak mellett en a gazt valasztanam, es lehetossegkent a vegyesnek hagynek helyet.
Az szuper, az 5. dián lévő képletnél kazánteljesítményből számol.... :)
A gáz témához:
Mivel később hőszivattyú lesz, ezért a puffer és a padlófűtés kiépítése elkerülhetetlen. Ezen feltételek mellett pedig a vegyes tüzelés a legolcsóbb áthidaló megoldás, mivel csak a kazán és a szerelvényei (szivattyú, tágulási tartály) a plusz költség.
A gáz bevezetése, kiépítése, beüzemelése fenti vegyes tüzelés opció sokszorosa... Minek építsem ki, ha pár múlva porosodni fog?
Érdekes, amit írsz. A belinkelt doksi 8. oldalán az szerepel, hogy 8kW hőveszteségű épületre 1044l-es puffert számolt. A Te 10kW-odra hogy jött ki 500 liter?
Ebben az esetben nekem van 10 kW-om, akkor ehhez a fenti méretezés szerint 400 liter tartozik. Nem vitás, hogy minél nagyobb a puffer annál tovább elnyújtható a begyújtás nélküli időszak, de a 2000 liter nekem nagyon durvának tűnik. A példában 24 kW-hoz adnak meg ~1000 litert.
Azt látom, hogy kazánteljesítmény alapján nincs nagy vételárbeli különbség (pl 15-25 kW között), még a típusválaszték is bővebb. De van értelme ebbe az irányba elindulni?
"szinte passzívház szintű szigeteléssel rendelkező ház."
Leggazdaságosabban egy kondenzációs gázkazánnal fűthető.
A vegyeskazános rendszer árát, már most bele kellene tolni a hőszivattyúba.
De ha mégis mindenáron ragaszkodsz a munkás vegyestüzeléshez, akkor a legjobb a faelgázosító kazán, bár ebben nemigen hiszem , hogy szénát el tudsz tüzelni.
Széna tüzelésre bálás kazán kellene, de azok teljesítménye 60Kw-nál kezdődik.
Normál vegyeskazánba úgy lehet eltüzelni, hogy vagy mellette állsz és folyamatosan adagolod, vagy csinálsz hozzá egy adagolót.
Egy biztos, sok kosszal és hamuval jár.
Puffertartály tárolási ideje a szigetelés vastagságától függ.
Puffertartály fűtése gravitációs rendszerben nemigazán jó megoldás, nem lehet teljesen felfűteni. Hatékonyan szivattyúval működik.
Megoldható, egy indirekt tárolóban a HMV elkészítése, míg megy a kazán, sőt ez pufferről is működik.
Szia! Ha puffer is lesz, akkor ahhoz nagy teljesítményű kazán kell, hogy egyszeri begyújtással, minél rövidebb idő alatt felfűtsd a tárolót. A puffertartály méretezése akkor jó, ha minimum 24 órára el tudja látni a házat fűtővízzel -10 fokos külső hőmérsékletnél.
Egy kis 15kW-os kazánban nem fogsz tudni szénával fűteni. Ha pedig életvitelszerűen fogsz ott lakni, az rendszeres kaszálást-fűnyírást fog jelenteni, ami majd komposztnak fog menni, nem lesznek belőle nagy kupacok. Az öntvény kazánokat többnyire szénnel érdemesebb fűteni, a lemezkazánok jobban teljesítenek fával.
Tervezés alatt van életünk első háza, ahol a fűtésrendszerrel kapcsolatosan szimpatizálok a vegyes tüzelésű / faelgázosító kazánokkal is. Ezzel kapcsolatosan lenne pár kérdésem, melyben kérném a tapasztaltabbak segítségét.
Alapszituáció:
Adott egy téglalap alakú, szinte passzívház szintű szigeteléssel rendelkező ház. A szükséges kazánteljesítmény (fűtés) az előzetes számítások szerint kb ~10 kW körül alakul.
A fatüzelésre két okból esett a választás:
- A telekre a gáz nincs bevezetve (amit nem is szeretnék), mivel ha később fejlesztésre kerülne a sor, akkor úgyis levegő-víz hőszivattyú lesz rákötve a puffertartályra.
- A vegyes tüzelésű kazán "mindenevő", és mivel elég nagy a telek, így gallyak, faágak, és száraz széna nagy mennyiségben rendelkezésre áll majd (jelenleg autó méretű kupacok vannak elégetve a semmibe). Ezenkívül természetesen az az opció is meglenne, hogy akár szénnel is lehetne tüzelni.
Rendszerkoncepció:
A fent megjelölt teljesítményszinthez igazított vegyes tüzelésű kazán, hozzá illesztett kb. 500 literes puffertartály. A biztonság, az egyszerűség, és a földszintes kialakítás miatt nyitott rendszerben gondolkodom, melyet (ha lehet) megfejelnék egy gravitációs keringetéssel (kazán és puffer között), a puffertartály megfelelő magasságba való emelésével.
Erre a puffertartályra szivattyúval, és keverőszeleppel csatlakozna rá a padlófűtés, amely egyedül látná el a ház fűtését (fürdőszobában lenne egyedül törülközőszárító radiátor). A fűtésrendszer külön kazánhelyiségben helyezkedne el, bizonyos mennyiségű tüzelővel együtt (1-1,5 m3)
Kérdéseim:
- Mennyire ésszerű ez a koncepció?
- Mik az észrevételek, tapasztalatok?
- Mi az ajánlott vegyes tüzelésű kazán? Egyáltalán lemez vagy öntvény?
Én két típust találtam, amely ilyen, vagy hasonló teljesítményszinttel rendelkezik: Gentech Elektromet, illetve az Attack FD15.
- A puffertartály mennyi ideig tudja elnyújtani/tárolni a meleget? Napi 1x begyújtás elég?
- Megoldható, hogy a kazán üzemelésekor meleg vizet is előállítson egy másik tartályban?
Az épületgépésszel nagyjából egy hónap múlva találkozom, azonban a mai világban kötve hiszem, hogy sok ház épül ilyen rendszerrel, így szeretnék felkészülni a témában.
Köszönöm a segítséget, és az észrevételeket előre is!
Ha több levegőt hagytam leégett a fa.Ha lezártam akkor elszenesedett.Na most kb eltalálom hogy mennyi levegő kell neki.Ezért csináltam a "hatásjavitó"szelepet a kéménycsőbe.nem a tökéletes megoldás de valamit javit.A szekunder ajtón nincs huzatszabályzó de azt még csinálok rá egy bimetállal.Vegyeskazánba létezik valamiféle héra gázégő?Kályhába találtam a neten.
Nem fért bele a képbe,(ez még májusi kép) a piros nyílhoz. A könyök után rakta a VCS-t (úgy emlékszem), utána egy FAR keverőszelepet. Nem is gondoltam rá, hogy újra lefényképezzem.
Gyanítom a totya másolat több levegőt kap, és normálisan ég bent a tűz, míg az elődben úgy tippelem majdnem teljesen el volt zárva a levegő, ami ugyan hatékonynak tűnik, de nem helyes dolog.
Az új kazánnal többször kell begyújtani, napi 2-3-szor, esetleg 4-szer ha nagyon hideg van. Új kazán ami tudja azt mint a régi, elvileg a csepregi, megtömöd és békénhagyod.
Vagy át kell állni gázra, vagy faelgázosítóra, vagy puffert kell beépíteni. Elsőnek meg szigetelni a padlást, aztán a falakat.
Szar dolog, de ez van. Tudom hogy kényelmesebb volt a régi, de így valószínűleg elméletileg kevesebb fa fog fogyni a télen.
Segitséget kérnék szakértőktől,bajban vagyok a vegyestüzelésü kazánommal.
Nemrégiben kicseréltük az mf2 kazánunkat egy hegesztett lemezkazánra.
A lakás lakótere kb 120-130nm2.7db hunor radiátorral.
A baj az hogy az mf2be ha be lett gyujtva este,reggel még langyos volt a viz és volt benne parázs.
Na most az újonan beépített kazán fűt az rendesen csak 2-3órán belül nagyon visszahül a rendszer annak ellenére hogy van benne még parázs.A jelenlegi kazán totya mintára készült vagy 10 éve és 2 tálcás.
Gondolom totya 2 vagy 3 ra tippelném a teljesitményét.
Csináltam a kéménycsőbe már huzatszabályzó szelepet de igy sem sokat javult a helyzet.
Kérlek szépen valaki segitsen mert már nem tudok mit kitalálni.
Üdv ! Hát a "méret"itt is lényeg nem a százalék,de ha egyforma nagy a légbeejtő nyílás ,akkor 80/20% primer/szekunder arány az Álmos könyv szerint,de csak a szerint ,mert ha van jól előmelegített (forró) szekunder levegőd ,abból Én jóval többet engednék az égőtér teteje irányába !:-)
Szevasztok! A lébényi kazàn gépkönyve azt ìrja, hogy tüzelés közben a secunder levegő az öntvény ajtón legyen 50 % , a premier levegő pedig 20% ra legyen àllitva. Nekem ez fura. Akinek lébényi kazànnal van dolga vagy valami ilyesmivel leirhatnà, ö kb hogy àllitgatja, illetve a füsgàz hömérséklet nàlatok hàny fok körül mocorog -nàlam kb 300 fok, érdemes lejebb szorìtani?
Üdv. Szerintem, ha olcsón akarod megúszni, nem kell más, valahogy (mondjuk)magasnyomásúval óvatosan letisztítani, majd MÉSZ-el vagy mész alapúval kell lekenni és kész.
Sziasztok Északi falunk egyre jobban mohásodik,10cm nikecellre csemperagasztó,háló,ragasztóval sikba,majd 2 réteg fehér kültéri festéket kapott..mit kezdjünk ezzel?? 6 méter magas a szigetelt fal,11m széles..mit tegyek vele??
Az a lényeg, hogy a furat és a dübel ne merőleges legyen a kéményajtóra, hanem terpesszen. Így csak annyira kell tartania a csavart, hogy ne tudjon kiesni, a terpesztés fogja majd fogni a kéményajtót. Elég lenne bele 4 szög is, ha nem csúszna ki. Én anno még az IKEA-ban vettem egy csomaggal, volt benne 3 féle méret.
Maga a beton ajtó tok,nem a tégla közé,hanem csak félig besüllyesztve van berakva.vagyis mögötte még van 3-4 cm tégla anyag,vagyis ezen tul lógjon a dübel? Létezik 4 mm és 60 mm hosszu is?
Szeretnék információt kérni TS131-es szeleppel kapcsolatban. A sajátomat szerettem volna már régóta kipróbálni, ezért most szántam rá egy kis időt. Az érzékelőt forrásban lévő vízbe tettem, a víz hőmérsékletét mértem, de 95 fokon nem volt hajlandó kinyitni. A 100 fokos, már bőven forrásban lévő vízben is csak 70 másodperc elteltével kezdett el nyitni.
Van valakinek információja arról, hogy mennyi ennek a szelepnek a nyitási ideje? Milyen hiszterézissel rendelkezik?
Keresgéltem a gyártó honlapján, de mindenhol csak a 95 fokos nyitási hőmérsékletet adják meg.
Hali! Vas kéményajtót csemperagasztóval beragasztottam,de 3 nap muknva kiesett. Pont itt kapja majdnem a 300 fokot meg a kémény efőlött10 cm el. Milyen csavarral rögzitsem a betonba? Dübel nem jó!
Hőcserélő nélkül nem próbáltam ki az új kazánt. Nem a fával spórolás volt a cél, hanem a kazán hőmérsékletének emelése, hogy ne kátrányosodjon.
A hőcserélő méretezése nem volt egyszerű. Több online oldalon is vannak méretezőprogramok, megtanultam számolni cészeremszerdeltatét, meg tömegáramot, meg felületet. Aztán mikor már a tizenhetedik figyelembeveendő paraméterig eljutottam, akkor azt mondtam, lóf..sz a valagukba, kiválasztottam azt, amit megenged a pénztárcám :)
A tűztér elég nagy, de nagyon nem tudom megrakni, mert a fám még az előző kazánhoz lett összevágva, ami mélyebb volt, így csak átlósan fér bele a fa :) Ez viszont jóval magasabb, mint a régi.
22-24 fokot szoktunk csinálni a házba, ezt ezzel a 35-45 fokos radiátorokkal lehet elérni. Hasonlítgatni azért sem fogok nagyon tudni, mert úgy döntöttünk, átmeneti időszakban a gázt használjuk, mert azzal lehet fél órát is fűteni. A tavalyi szezonból a 8-ból 5 köbméter fám megmaradt, mert január óta a gáz ment. Hát nem sok különbség volt anyagilag.
Remek. Azért várjuk meg mi lesz -15°C-ban, szeretnek azzal számolni a szakemberek :D
Mondjuk ha tartja, miért ne tartaná, erre találták ki a rémületes tudodmi alakatrészt, akkor a 85°C-ot is tartani fogja...
Mi most felfűtjük 24-26°C-ra a házat, aztán ha lehűl 21-22°C-ra, megint begyújtok. Egyáltalán nem jó, de ez van.
Hogy méretezted a hőcserélőt? Mi a min meg a max hőmérséklet egész napra vetítve a házban? Mekkor a tűztér, és mennyi ideig ég így egy rakat fa, és előtte meddig égett a régi kazánnal? Remélem az új totyával is kipróbáltad hőcserélő nélkül, mert csak akkor tudod viszonyítani az égésidőket.
Nakéremszépen! Végre eljött az a hideg idő, hogy begyújtsak újdönsült Totya kazánomba. Mint már korábban írtam, egy hőcserélővel melegítem fel az előremenő vízzel a visszatérő vizet. A kazánon van huzatszabályzó. A kazán szépen tartja a 70 fokot, a visszatérőm 60 fokos. A radiátorokba 43 fokos víz megy előre, és 33 fok tér vissza belőlük. Az elsődleges célom az volt, hogy a kazán üzemi hőfokon dolgozzon anélkül, hogy a lakásban meg kelljen gyulladni. Úgy néz ki, sikerült. Nejem szörnyűlködött, mikor meglátta a kazán óráján a 70 fokot, de megnyugtattam, menjen be, és fogja meg a radiátort, kellemes meleg, nem forró. :)
Ezt benézted :D jogilag túlképzett a hírdető, innen látom.
,,Tüzelni való fa'', tehát nem ,,tüzifa''. Innentől meg nem tüzelőt árul, hanem egyéb terméket, bontásból származó egyéb anyag, hulladék, szemét címszó alatt, az újkeletű újrahasznosító zöldmozgalmak lelkes híveinek. Úgy hogy inkább a Deko Tv-nek írj, ott szoktak hasonlókkal foglalkozni (most Sprektrum Home néven futnak).
Annyi változás lett benne, hogy a kémény kapott egy pillangót. Mechanikusat. Illetve egy égőfejet vettem tavaly, a nagy hidegekbe azzal megy a fűtés, ami a tavalyi tartós nagy hidegekben szuper volt.
A többi nem változott, éppen a tegnapi napon küldött az ügyvédem egy levelet a kivitelezőnek és a tervezőnek, vázolva a követelt összeget. Sajnos mindennel baj van, nem csak a fűtéssel.
Mindenki csak taknyol és felmarja a nagy pénzt. Tisztelet a kivételnek, akikből egyre kevesebb.
Közben a híres Schiedel kémény is megadta magát, a bekötő "T" idomot már cserélni is kellett. Szegény bizonyára nem bírta a 400 fokot és a samott összeroppant. 90e Ft.
Pont az a lényege, nagyobb kazánnal gyorsabban felfűtöd, és növekszik a két begyújtás között eltelt idő.
Vályog falra csak gyapot mehet a mesterek szerint, de azért mégis csak megérné leszigetelni.
U26 D5 300 ezer forinttól, ez lenne az? Csak mert 2/3-ad áron van lemezkazán, amire ha figyelsz, nem fog kilyukadni. Készítenek kazánt 6-os lemezből is ha kéred. Használt osztrák/német kétaknás kazán bőven van ennyiért, de ha úgy veszem, hogy kb. fél milliót szoktak írni egy faelgázosító kazánra, akkor a 300 ezer szerintem sok.
Köszönöm a válaszodat. A lemezkazánnal nem lenne semmi bajom, de olyan hitvány minőségű alapanyagból gyártanak mindent, hogy azért kár pénzt kiadni. (hogy minél olcsóbb legyen, de még így is igen drága).
Ezért próbálok a sok rossz közül egy esetlegesen jól átalakítható megoldást találni. Mivel a VIADRUS-ra születtek már samottal ilyen olyan megoldások, így sokat gondolkodva ezt tartom a jobb megoldásnak. Nem beszélve arról, hogy az öntvény jobban és hosszabb ideig képes a hőt megtartani, mint a lemezkazán. Ez viszont tapasztalat.
Itt csak azt nem tudtam eldönteni, hogy U22 basic, U22D, vagy U26 D legyen. Tegnap este az U26D 5D nél kötöttem ki.
A ház kb 80m2, régi vályog parasztház, 5 helyiséggel, 5 radiátorral. A radiátorok lemezradiátorok, kb 80cm hosszú 60cm magas normál.
Az 1000 literes puffer teljesen elég. Ha többet raknák bele, akkor még nagyobb kazán kellene.
Lemezkazánnál fával tüzelsz, szénnél meg öntöttvassal. Általában. A lényeg az, hogy a szén rövid lánggal ég, a fa meg hosszúval. A Viadrus-ban gyorsan kimegy a füst, így fával tüzelve a kéményt fogják nyaldosni a lángok, ezért kell a terelőlemez. Lemezkazánban meg lehet hogy a szén csak az alsó táskát fogja melegíteni.
Puffer inkább legyen 1500-2000 liter, függően a ház méreteitől és milyenségétől. A kis puffert sokan megbánták már, 1000 liter az kb. semmi, egy nagyobb, rosszabbul szigetelt házban kb. semmit nem fog jelenteni, ugyan úgy fogsz tüzelni mint eddig.
Viadrus-ra rákersel, a google kidob mindent, vannak rajzok, leírások, az ábrákból el tudod dönteni melyik milyen. Scribd.com esetleg, ott sok mindent fent van.
Pufferhez minél nagyobb kazánt tegyél, amit kb. csak a pénztárcád meg a kéményed korlátozhat.
Köszönöm a hozzászólásokat. Okosabb sajnos nem lettem, de megtudtam, hogy lemezkazánt vegyek és szénnel tüzeljek. Na pont ezt a kettő dolgot nem szeretném.
Illetve a VIADRUS kazánról szerettem volna megtudni ezt azt.
Fatüzelés esetében egy lemezkazán megteszi hidd el. , hatos lemezből hegesztett belső mellett bő 20 év. Olcsóbb is mint az általad felsoroltak. Fára meg teljesen megfelel. Bizonyára minenkinek más a véleménye. Nekem ez.
Szóval úgy jön össze ez a 125cm, hogy allul van egy kondenzvíz elvezető, utànna jön egy tisztító elem (nyilàs) és csak utànna jöhet a fűstcső becsatlakozó elem. Ezen a sorrenden nem lehet vàltoztatni.
Így jön össze ez a magas bekötés.
Amúgy én is úgy gondolom, hogy jobb ha van rajta tisztító nyilàs.
Ez meg csak a 90 fokos megoldàsnàl lehetséges.
A kazàn megemelése még nincs elvetve. Azzal lehetne a legtöbb helyet megtakarítani. A kémény alapjàt ma leraktuk, holnap megkezdjük a kémény felrakàsàt.
Én csak azt nem értem hogy ha megrendelek egy új kéményt amihez adott feltételezem a kazán, akkor olyat rendelek amihez jó a bekötési magasságom. Magyarul példaként nekem kell egy 11 méter hosszú kémény, abban van csak 9,75 méter cső mert a leier ilyet gyárt. Nekem ez fura. Akkor ezekben már koromzsák meg alsó ajtó nincs is? Ez is fura. Amúgy nekem is 90fok van fent, csak nekem egy ívvel van megoldva, de abszolút semmi nincs benne egy fűtési szezon után.
én megoldanám 2db 90 fokossal. tisztítónyílás sem fontos, úgyis ki kell tavasszal billenteni a csövet és kipucolni. meg az a kis darab füstcső is ad le valamennyi meleget, nem a kéménybe szökik
bocs nem értek a leier kéményekhez de akkor 125 centiig mi van benne? Ez számomra nagyon fura hogy olyan magasan van a bekötési hely. De ha hatvan centit megemeled a kazánt hidd el hogy nem lesz az baj, sokkal kényelmesebben lehet majd fűteni vele, bár lehet hogy a hatvan sok. Nekem negyven centi magasan van, emelném magasabbra csak felső füstcső kivezetésű aztán nem tudom a plafontól. De én simán raknám hatvan centire. Igazán egyik sem szerencsés de a kilencven fokokkal kisebb helyen elfér, csak tisztítónyílás nélkül nehéz kitakarítani.
A csöveket leszigeteltem, és a kazán is kapott 5 centis alukasírozott gyapot borítást, egyelőre két palást az elejére és az oldalára, a tetején duplán.
Felnőtt embernek legyen esze, ne kelljen fogni a kezét. Mindenki azt csinál a kéményével amit akar, de ha emiatt kiirtja a családját akkor rohadjon rá a műanyag lakat.
Az elektromos hálózatot se jönnek évente átnézni, statikust se küldenek hogy rám dől-e a ház, gombát szedni se kísérnek el az erdőbe.
Nem tudom, hogy ez hogyan van kigondolva, de a helyes sorrend az előremenőn: lakásköri keverő szelep, szivattyú, visszacsapó vagy ha annak az ereje kevés, akkor valami motoros elzáró.
Aztán még van olyan is, hogy ha a keverő szelepen saját vezérlés van, akkor meg lehet vele csinálni, hogy fűtés után egyből vagy késleltetve álljon teljes keverő állásba.
Eljött az igazság órája, be kellett gyújtani. Minden okés, a bibi az, hogy felgravitált a meleg. Vagyis hiába volt beállítva a termosztát 22-re, a pufi szépen kiürült és 24-re ment fel a szobában.
Egyszer már kaptam tőletek hozzászólásokat, véleményeket. Eljött a szaki és belátta, hogy így nem jó.
Hogy lesz jobb? A szivattyú után tegye az elmaradt rugós VCS-t, vagy az előre menő csőre, ahova a kérdőjelet tettem?
Gipszet Ne! Ha már minden áron barkácsolni akarsz akkor, Flexibilis csemperagasztó, szilikon ragasztó (ez létezik hőállóban is). Az a lényeg ha felizzana egy kéménytűztől, ne tudjon le-ki esni!
ahonnan elköltöztünk így jártunk a terasszal. Volt benne egy centi mély lyuk, ami megtelt mikor esett az eső és lett egy kb 1,5 méter átmérőjű pocsolya a teraszon! (előző tulaj hagyatéka) ebbe húztunk bele két zsák (pontosan nem emlékszem) aljzatkiegyenlítőt. A probléma megszűnt. Nem fagyott fel, pedig pár évig még szabadon volt, most már van felette tető, most már nincs kitéve az időjárásnak! Ez csak az én tapasztalatom!
Ma vettem, kémény ajtót,fémet,800 fokig hőálló! Fasza még tömités is van bőven rajta.Mivel rögzítsem a régi beton kerethez? csavarral nem gázmentes..Elég a gipszkartonhoz való ragasztó gipsz is??Vagy mit ajánlotok??
Csak a szokásos, a végén új eljárás, és elmulasztottuk egy hivatkozást, egy olyan dologra, amit, már megitéltek az elöző eljárásban igy buktunk 30.000.-Ft-ot, lehetett volna birósághoz fordulni, de tőke hiány miatt erről szó se lehetett. Minden esetre, vagy ötször elutasitották. 2011.-től huzodott az eljárás, most már úgy néz ki, hogy megépült a három lakásos épület. Bár még nincs használatba vételi engedélyük, de már egy lakás lakott.
Látom ma is élnek polihisztorok, csak kútfúrónak álcázzák magukat.
Akkor, nyugodtan megkérdezlek, hogy mi a véleményed az alábbiakról.
Vagy 10-12 éve jöttem hazafelé kerékpárral, tölünk, úgy 100 körüli méterre van egy tűzcsap.
Állt előtte egy platos autó, és egy nagy műnyag tartályból szivattyúval nyomatták belé az ívóviz hálozatba valamilyen fehér folyadékot, Vegyvédelmi ruhában, úgy emlékszem két ember, meg egy vezető.Megkérdezem mit művelnek, válasz fertötlenitjük a tűzhálozatot. Megkérdeztem, hogy nem kellett volna értesiteni a fogyasztókat? Válasz külön hálózat, szektorokra van bontva. Ebben én megnyugodtam. Aztán az idén a polgármesteri hivatal a helyi újságban leközölte a tűzcsapokra , néhol ívócsapokat telepitenek. A vizművek szóban feltett kérdésemre írásban válaszolt mindig is közös volt a hálózat. A sors összehozott egy Székesfehérváron élő, és dolgozó ottani vizmüveknél karbantartási csoport vezetővel. Azt mondta, ne foglakozzak vele ök is így csinálják.
Nem megjavítani akarom, hanem 100%-ban kiszűrni, hogy ez a kuka.
Ami megzavart, a gerjesztő feszültséget előállító tekercsen, csak 2 volt mérhető. De állítólag ez elég, hogy az elektronika felépítse és szabályozza a forgórész gerjesztését.
Azt is gyanítom, hogy azért ment tönkre, mert volt néhány túlterhelése a generátornak. 1 Kw-os kompresszor nem indult be, csak erőltették. Főleg terhelés alatt.
Kamionosnak nehéz megmagyarázni, hogy egy 3 fázison 2.8Kw-os generátor nem fog 1 fázison 2.8Kw-ot leadni.
Személy szerint nem fúrnék elő egy önfúró csavarnak még zártszelvényben sem. Hiszen önfúró. Egy normális csavarozó kell ami tud gyorsabb kb 1200as fordulatot is, aztán egy kéz a végére ami megfogja elcsúszkálás nélkül!
Nemrég több mint 600 csavart tekertem be a kerítésembe, zártszelvénybe nem csúszott el egy csavarom, lécem sem.
Fa tüzelésre lemez kazánt szoktak ajánlani,szakszerű fűtés mellett az is kibír 20 évet,és ha van
puffer lehet szakszerűen fűteni.Pufferre érdemes nagyobb kazánt venni mint amit csak a ház kérne,
így hamarabb fel tudod fűteni a tartályt.A lakás oldalra érdemes VTA keverő szelepet beépíteni mert így akár 90 fokra is felfűtheted a pufit és akár 50 fokos vizet is engedhetsz a lakásba.Megcsinálhatod
gravitációsra is,az egyszerűbb ,olcsóbb ,de nem ér annyit.Lemezre ajánlott a VTC szelep,öntvényre
kötelező.
A Viadrus U22 D-nek az első tagján nincs hőcserélő idom,az U22 basic-on az első 2 tagon nincs
hőcserélő,legalább is én így tudom. Belegondolni is rossz hogy a 4 tagos Viadrusban csak a
hátsó 2 tagon van hőcserélő.Az összes meleg a kéménybe megy.
Ha van két gép, akkor kevesebb. Még a magméretig sem kell felfúrni, csak legyen, ami vezesse. Bár önmetszőből is vannak különbözőek. Láttam olyat, aminek olyan vége volt, mint a fúrószár. Na, azt lehetett tolni.
Kazánvásárlás előtt állok. A VIADRUS-t néztem ki. Elég volna egy 20KW-os. 5radiátor van rákötve egy kis parasztházat fűtenék vele. Mivel idős hölgy lakja a házat, gondolnám, hogy puffert is kellene beépíteni, ezzel kiküszöbölve a hajnali lakás lehülést. Talán így elég lenne ébredés után begyújtani vagy csak rárakni, úgy hogy nem hülnek ki a szobák. 80 fokon soha nem járatta a régi lemezkazánt sem (puffer nélkül) mondván neki nem kell olyan melegvíz mivel nem szereti a hőséget a lakásban.
Kinek mi a véleménye a kazánról és a puffer elképzelésről. Gondolnék még bele külső hőmérséklet érzékelőt ami bekeverné a megfelelő előre menő viz hőfokot is. Igy csak a nagy hidegbe menne be a 80fokos víz.
A kazánnál nem nagyon tudom hogy mi a különbség az U22D és az U22 basic között.
Ha 130kg vagy, akkor biztos :D mi meg nyomtuk mint a barom, van amelyik elmászkált, volt hogy elcsúszott, volt hogy simán belement. Na most a polikarbonát valamelyest érzékenyebb a fizikai behatásokra, mint a faanyag. Elég ha az utolsónál elcsúszik, aztán be is törheti a lemezt a fúróval. Én legalább központfúrnék, biztos ami biztos.
Van olyan csavar, ami önmetsző, vagy milyen. Mondjuk fa vagy osb esetén simán beletolnám előfúrás nélkül, de tetőnél azért jobb ha előfursz, nehogy repedjen ha kidobja, vagy arrébbmászik a csavar.
Hát ez az... egy nagy festékes vödör fa lehet max 10 kg, az akkor megy rá, ha hideg van. Igazán teletömve még nem volt a kazán, pedig repkedtek a -15°C-ok tavaly...
Felkúszott amúgy 200 fölé, de lehet azért mert jó idő van, gyorsan fel tudja nyomni a vizet, ha nem lassan gyullad be. Lassa -> semmi tombolás, csak szépen nyugodtan ég a gyújtós, és talán nem tudja annyira bedurrantani a keményfát sem.
Nekem most 180-al nyomja a totya :D ilyenkor amikor 6-8 vékony hasábbal gyújtom el, lehet ki kéne vennem a lemezt... vagy inkább kéne helyette samott, de már a fcom tele a kazánnal meg a fűtéssel...
Hali! Beleraktam a viadrusba a terelőket,a vàllakra,amin még tudnék felfele 40 mm ert emelni. A hàtàtól 10 cm van elhagyva280 fok füsttel megy. Még több sec levegő kellene neki,de hogyan?
Heló! Mosogatógépet,3/8 ad csatlakozàsra ràköthetem? Ilyen a hidegvizes sarokszelep,ami a falból kijön.csak nem lesz baja?a gépnek.bocsi,tudom h nem ide illik!
igen, lehet! nálunk 16e körül szedheted az erdőn, méter hosszúságban. ezt hozd be, vágd fel, hasítsd... ez nem kis összeg, nem kis idő. az előzővel nincs is bajom, utóbbiból hiányt szenvedek. építkezés, vállalkozás, másodállás. egyébként meg nagyon praktikus számomra, hogy csuklóvastagságtól felfelé a combvastagságig tart náluk az ágfa.
szerinted mennyiért vágnak fel egy erdei köbmétert szalaggal vagy láncossal?
ez meg itt van, konyhakész, csak a telefonért kell nyúlnom.
A megadott árak 2017.10.01-től érvényesek visszavonásig.
A felvételezés méretei: 1 m³ = 1m x 1m x 1,70m, kivéve a vevő által termelt gyűjtött vékony tűzifát, ahol a felvételezés méretei: 1 m³ = 1m x 1m x 2,50m.
mivel ugyan ezt a régebbi szállítónk 28-ért adná (ha lenne fája), az akác/cser/bükk pedig már 31 ezres, így nem nagyon van más választásom:) ma voltam nála, megnéztem a fát. sőt, a szomszéd néninél kiköböztem, miután sorbaraktuk, nála megvolt passzentosan a két kaloda 3 m3. úgy, hogy alá kerekítettem, és 30 centit vettem alapul
Az a szép ebben, hogy a fakereskedők megtanulnak mindíg újabb fortélyt, hogy adhassák el úgy drágán a fát, hogy a vevő azt higgye, milyen jó áron jutott hozzá.
"A háztartási energia 1,0 százalékkal lett drágább, de ez megtévesztő adat lehet: az áram, a gáz és a távfűtés ára nem változott, a tűzifát használók viszont nagyon rosszul jártak, az közel 9 százalékkal drágult."
Áramszünetre azt találtuk ki és valósítottuk meg, hogy a visszatérő és a kazán bemenő között van egy direkt összeköttetés egy golyós csappal. Alapesetben ez zárva van, de ha áramszünet lenne, akkor kinyitom és a rendszer ténylegesen átmenne gravitációsba.
A tágulási tartály felemelése mellett arra gondolsz, hogy a meglévő bekötési pontnál maradva tegyem két méterrel magasabbra?
Én elfogadom amit írtok, hogy a keringető elé kellene a tágulásit kötni, mert nem értek hozzá. De ez nem csak zárt rendszer esetén van így? Nyitottra is így kellene?
A csőtermosztát váltásakor egy relé indítja a keringetőt és akkor vált a szelep is. Tehát ez jogos, van pár másodperc, amikor a szivattyú "szenved", illetve leállásnál már áll a szivattyú, de a szelep miatt nyitott a rendszer a vegyes kazán felé. De ez már hat éve így van és eddig nem volt a levegősödés probléma.
Szóval a mai napi fűtés nem hozta meg a várt sikert. Hiába zártam le a gázkazánt be- és kimenő vizét, a fűtés végén ugyanúgy bugyogott a rendszer a vegyes kazánnál. Két dologra tudok gondolni:
1. A kazán visszatérője előtt lévő keringető fals levegőt szív,
2. Kicsi lehet a padláson lévő tágulási tartály. Felfűtésnél a meleg víz kitágul, a túlfolyón szépen elmegy a lefolyóba. Miután a fűtés leáll, hirtelen hiány lép fel, és a csövekig leesik a vízszint.
Nem tudom melyiknek van nagyobb valószínűsége vagy egyáltalán jól gondolkodom-e. Az sem kizárt, hogy tök hülyeség amit írtam. Esetleg valakinek valamilyen vélemény?
Mellékelek egy hányaveti rajzot a rendszerről. Ez így évekig jó volt a régi vegyessel. A probléma az új kazán bekötése után jelentkezett. A rendszer régi, gravitációs csövezésű, az elején 2 colos csövekkel, a radiátoroknál 3/4-sel. Nem tudom jelent-e az valamit, hogy az egyik ág legvégén lévő radiátor visszatérő részén már hideg a radiátor.
A gázkazánnál le tudom zárni a bemenő és kimenő vizet. Ezzel le tudom tesztelni azt amit mondtál. Laikus vagyok ehhez, de a légtelenítőn keresztül visszaszívhat levegőt? Eddig miért nem tette?
Többször olvastam már ezt a fórumot, de csak most, mivel lenne egy problémám.
Családi házamban két kazán: gáz és vegyes. A rendszer nyitott. Elektromos váltószelep amit egy csőtermosztát irányít. A nyáron ki lett cserélve az őskövület vegyes kazán egy újra. A feltöltés rendben megvolt, radiátoroknál ki is lett légtelenítve. Ha begyújtok, akkor a csőtermosztát bekapcsol, váltószelep vált a vegyes felé, keringető indul. A fűtés rendben megy. A gond akkor van, amikor a kazánban abbahagyom a fűtést. Kazán lehűl, csőtermosztát lekapcsol, váltószelep visszaáll a gázkazán felé. És ekkor olyan hangot adnak a csövek, mintha több liter levegő szabadult volna el. De hogy honnan, nem tudom. Ez miért van? Attól tartok, hogy ez károsíthatja a rendszer valamely részét. De hogy szüntessem meg? A következő befűtés előtt rátöltök a rendszerre vizet, nehogy levegős maradjon, és megy is bele elég sok. Szerintem ez így nem normális. Szerintetek merre keressem a hibát? Előre is köszönöm a válaszokat!
Jól emlékszem, hogy a vízteres rostéllyal meglehet forralni a vizet? A kazánból felfelé szálló levegő hangját hallottam ami a légtelenítőn távozott is. Tegnap puffert foltoztam, ma próba fűtést csináltam, de elfelejtettem berakni az öntvény rostélyokat nagy örömömben, hogy jó lett a hegesztés. A kazán lébényi Calor 2000 (50Kw).
Erről volt szó, ők ingyen felszerelik ahogy már írták, csak fizesd meg az ,,egyéb'' költségeket. Van szolgáltató, akinél ez 30 ezer forintot jelent, ennyit nyersz maximum. Évek óta ,,ingyenes'' amúgy, csak a költséget az egyik kalapból áttették a másikba...
minden bizonnyal jogaszok fogalmaztak. A csatlakozas dijjmentes( a szolgaltato kihozza a merot es rateszi a csatlakozasi pontra.) a rendszer kiepitese nem az.
Nem teljesen tudom értelmezni eme hozzászólásodat, de lehet, hogy már nem is akarom.Nagyjából ugyanazt írtuk,ha feltűnt, a nemzet gázszerelője kivételével.
Nemtudom milyen legendáról írtam, ott ez a helyzet, itt meg ez a helyzet.
Én fenyő kuglit 20-36 cm atmerőig,1550 ert vettem q àt,màrc ban,103q- àt 3 fuvart vettünk,össz. Rà màjusban lett volna méteres nyàrfa 20-35 cm ig,8500 ért erdei m3 fuvar nélkül.igy jàrttam...
Úgy látszik ott sem egyforma minden mindenhol. Elég sok időt töltöttem a nyugati határszélen, rengeteg ismerős járt át, lakott Ausztriában de ilyenről (18 °C) soha nem hallottam és nem tapasztaltam, amikor én voltam kint.
Nem lehet hogy magyar a tulaj akitől bérel a fiad? Én mikor Bécsben jártam legutóbb, vonattal mentem. Egy török faszi kávézójában kávéztam, egy orosz asszonyságtól béreltünk szobát és olasz volt a pizzás akinél bekajáltunk.
Ismerős..... szomszédunk régebben vasúti talpfákkal és régi villanyoszlopokkal tüzelt, ami kátránnyal, szurokkal jól át volt itatva. Bár jó kis alattomos volt, mert lényegében csak sötétedés után használta ezt. De egyszer sikerült világosban lefényképezni. Önkormányzatnak küldtünk levelet, csatolva a képet. Majd az önkormányzattól kapott válasz kb. az alábbit tartalmazta: helyszíni szemlét tartottak, megmutatta mivel fűt, az normális fa. Az ügy lezárva.
Hát mi nem zártuk le, és megbeszéltük vele a folytatást. Aztán abbahagyta.
Ha a BMW képes figyelni hányszor kapcsoltad fel a világítást, és hányszor cseréltél izzót, majd egy "szép" napon nem tudsz világítást kapcsolni, csak ha kicserélték a kaszni vezérlődet, akkor bármilyen csibészséget megcsinálnak már. Fogyasztást generálnak, tetszik, nem tetszik, ez van.
Anno az 1900-as évek elején megbüntették azon gyártót, akinek a terméke 1000 óránál tovább világított, ma már eljutottunk oda, új beteker, felkapcsol, és hirtelen elhalálozik, de nem büntetik meg a pocsék áruk gyártóját forgalmazóját.
Veszel új autót, új H7 izzója elmegy 35-60e. km-t, de ha cserélni kell, az új már töredékét fogja a gyári izzónak világítani, ez is szándékos elavulás, fogyasztás generálás. Érdekes, egy gyári H7 izzóba jóval több gáz került, mint amit a boltba tudsz helyette vásárolni.
Azt is nézzük, hogy a hegyekben már augusztus végén fűtenek, meg fél méteres hó esik, picit hidegebb is lehet.
A technológia. Már több évtizede voltak faelgázosítók, amikor nálunk még azt sem tudták mi az. Ugyan így a hőszigeteléssel.
Nyáron sokat jártam a településeket, látni hol született kisbaba, szállt fel a jobb esetben szürke füst... nyáron, amikor pl. egy hidegebb napon volt 23°C... oké, ahol gáz van, vagy normális fatüzelés, ott csak akkor lehe elkapni a pillanatot, ha begyújtanak, vagy megpakolják a kazánt.
Néha én is lusta vagyok megvárni, és becsukom előbb az ajtókat, lehúzom a pillangót, akkor én is látok füstöt :D
De feltételezem, hogy mivel egy "picit" jobb az életszínvonal, így az ember ott nincs rákényszerülve arra, hogy kb. minden éghetőt bedobjon a kazánjába, vagy ha tiszta fával is fűt, akkor is fojtsa az égést, hogy minél tovább eltartson.
Igen, mint említettem, van pénz mondjuk 2 évnyi tüzelőre, vagy többre, így nem kell autógumit égetni, van normális kazán, mert leszarják, hogy háromezer euróba kerül, meg puffer is van, hogy ne kelljen fojtani, természetesen ismerik a hőszigetelés fogalmát/hasznát is, valamint ki tudják fizetni a szakembert, aki mindezt összerakja, nem kell sk barkácsolni.
Meg igény is van, már akkor ferde szemmel néznek rád, ha csöpög az olaj az autódból, a térkőre...
Itt nem fog történni lóf@szse, a bútoros vállalkozó szivaccsal tüzel bazmeg, hiába jelented fel, mész be a helyi önkorihoz, még neked kéne beméretni külsős céggel a füstöt, hogy tényleg büdös, mert ugye te vagy a hatalomért, nem fordítva...ha meg szájonvered az illetőt, feljelent testi sértésért.
"ez hogy lehet.." Úgy, hogy van város, ahol a közvilágítást pl. a távfűtéses lakások lakói "fizetik".
A költségmegosztó a hő szétosztásához kell, van lakás, ami napos fekvésű, így oda nappal besegít a Nap energia, ezt pl. nem veszik figyelembe a költségmegosztásnál, vagy az alul felül oldalról körbefűtött lakás is helyzeti előnyben van egy földszinti lakással. A társasházi napi "örömökről" nem is beszélve.
akik szigetelték a házunkat, azok nem rendelkeztek szakmával, csak ellesték a turpisságot, és csinálják. számlát tudnak adni, mert van köztük egy szaki. ő a főnök :) de nekem kellett szólni, hogy előbb ragasztó, aztán háló... szóval híjján voltak a dolognak, de azért szépen megcsinálták.
viszont egyik ablakon fent maradt a szúnyoghálós keret és a spaletta. most nem tudják, hogyan is kellene szépen összetoldozni a szigeteléseket. ott tartottunk, hogy műag stukkóval lefedik :D
mi meg hívtunk egy fafaragó bácsit, aki rittyent egy csodaszép vörösfenyő faragott keretet. egy rész anyagköltség, egy rész munkadíj. és az öreg asztalosnak olyan ötletei, tippjei voltak, ami nekünk megfelelt. mert ahogy írtad, a rendes munkás külföldön dolgozik, aki pedig itthon maradt, az hónapokra be van táblázva! a szennyvízvezetéket nekem kellett összeraknom, mert a vizesünk nem ér rá (egyébként meg önmegvalósítás...), csak rápillantott hogy mehet, jó lesz ahogy összeraktam...
De ezt béremeléssel nem lehet megoldani. Lásd az arabokat, tele vannak pénzzel, de a tágabb környéken nézve, már két-három szállodából kitiltották őket...
Mit érnek vele, ha pet palackot tüzelnek? Meleget ad? Gondolom kell vagy napi három nagy coca-cola, hogy legyen mivel télen tüzelni...
Ez meg a másik, ahol van radiátor, mert sok helyen nincs, ott elavult technikával méretezték. Sokan máig a 30 éves rendszert használják, ami már újkorában évtizedekkel volt lemaradva nyugathoz képest...
Ötlet nem kell, a szakma az fix, ezen belül simán be lehetne rendezkedni, nagy a piaci rés szerencsére, a szakemberek meg külföldön, mert cseszik őket megfizetni. Elég lenne négy-öt nagyobb céggel jóban lenni, vígan meg lehetne belőle élni, csak hát a pénz...
nem kapcsolat kell, hanem egy jó ötlet:) én például 2 hónapja vagyonokat áldoztam volna egy rendes kőművesért. de volt idő, amikor villanyszerelő, vizes, bádogos is jól jött volna. szerencsére az ácsok velünk szemben laknak...
de most lehet, hogy én is kibővítem a vállalkozást, és földmunkát, kertgondozást fogok vállalni. és nem azért, mert nincs aki ilyet csináljon, hanem mert a kaszások java része full alkesz, és első a kocsma, utána a szórakozás. munka ráér :)
látom/hallom, hogy volna mit csinálniuk (pedig közmunkás bérből sokra nem telik), de leszarják, hitegetik az embert...
egyik emberem kapott egy fasza melót: 150e ft, ezért májustól októberig kellene füvet nyírni, rózsát metszeni egy nyaralóban. plusz ha akad egyéb kerti munka, akkor azt megcsinálni. szerinted betette oda a lábát??? tojik rá... havonta 2x, 2-3 óra munkával 6 hónap alatt megkereste volna a fizetése háromszorosát...
Pedig a kisgépeik nem rossz holmik ! Az ütvecsavarozójukal a melléképület összes gerendáját megcsavaroztam csak facsavarból beraktam vele 300-at és még a 10 állványcsavarból is 200-ig tekergettem vele nem keveset ! 20 voltos gép 160 nyutonos ! Gond nélkül tette a dolgát !
Annyi nem,62-66 fok körüli.sec levegőnél mire törekedjek? Elég ha 6 db 20 x20 as 25 cm hosszu zàrt szelvényen beengedem egyenesen a lemezek alà,igy kicsi a légellenàllàsa,vagy legyen megtörve,hogy forróbb legyen! Melyik jobb?
Hali.nem pörög a fórum.Pàr napja vàgtam 6 os vaslemezt terelőnek,még jàtszani kell vele,egyenlőre 12 cm re van a hàtfaltól,270 fokos füsttel,fél töltettel,nyàrfàval.nem spk ez?
De feltételezem, hogy mivel egy "picit" jobb az életszínvonal, így az ember ott nincs rákényszerülve arra, hogy kb. minden éghetőt bedobjon a kazánjába, vagy ha tiszta fával is fűt, akkor is fojtsa az égést, hogy minél tovább eltartson. Van ismerős, akiről tudom, hogy csak fával fűt, még egészen száraz is, de durván fojtja az égést, mivel neki csak 50-60 °C közötti előremenő kell. Eredmény: csupa korom és kátrány a kémény, és jó büdös is tud lenni.
11 évig egyéni vállalkozó voltam. Kétszer, vagy háromszor ellenörzött az APEH.
Rájöttem, hogy olyan boltban, ahol nincsenek kiírva az árak pofára állapitják meg az összeget.
Bár 2007.-ben lehúztam a "redőnyt", a gyanús helyeken, ma is számlát kérek, bár ha nem nézem meg a helyszínen a számlát gyüjtő fogalmat írnak oda, pl növényvédőszer, és ebben az esetben szintén azt írhat összegnek, ami a boltjában hasonló termékkéánt kapható. Ez egyébként konkrétan megesett velem, vagy ezer forinttal vágott át. Úgy, hogy célzottan abban a boltban vásárolok, ahol tételes számlát adnak, és így nem kevés pénzt sporolok.
Van aki járt már télen Ausztriában? Okádják a fekete füstöt a kémények?
Van. Nem.
...ottan van péz normális faelgázra, pufferre, meg száraz fára, így füst sincsen(begyújtásnál, egy kevés igen).
Mink meg a gumicsizmát nyomjuk petpalackkal, oszt csodálkozunk, hogy meg lehet dögleni a füsttől(akinek nem inge...nem vitaindítónak szántam), mivel a vegyestüzelés hazánkban tényleg vegyest jelent, válogatás nélkül.
(tavaly az egyik országos rádió decemberi jótékonysági műsorába betelefonált egy 10év>kiskölyök, aki tűzifát kért karácsonyra. nem vicc)
Messze vagyunk még Európától, nagyon messze, és esély sincs rá, hogy elérjünk oda...
Csaljon áfá-t az egész ország, holnaptól mindenki mondjon fel :D
Hol nézi a kis vállalkozókat a nav? Kb. sehol, max ha egy nagyobb megrendelő fennakad valamin, és lekövetik kitől mit vett.
Majd egyszer ha anyagilag is úgy állok, jó lenne egy saját vállalkozás, de ahhoz sok dolog kell, amikre nem is gondolna az ember, pl. megfelelő kapcsolatok.
Köteles számlát adni, igen. Meg köteles egy év garanciát adni. Nem hármat, hanem csak egy évet.
Mellesleg olyan sincs, hogy megveszel valamit, kiderül hogy nem jó, aztán kötelesek ingyen visszacserélni. Vettünk egy mtd fűnyírót, kipróbáltuk, működött. Otthon a harmadik laza berántásra ahogy mutatták, beszart a gép. Fel is hívtam őket, hogy ez így nem járja, adjanak másikat, mert kötelesek. Hát az nem úgy van, felviszik Bp-re, megvizsgálják, és ha az mtd úgy dönt, kapok másikat, de még sosem döntött így... mérgemben már a fogyasztóvédelmet hívtam, szerintük nem így megy, hanem adjanak másikat. De nem adtak, és majdnem hogy ők verték a vállukat, mert pár nappal utána fizettek nekem egy szervízt soron kívül...
Mi a tanulság? Semmi... bármennyire is igénytelen az mtd, bármennyire is meggyilkolhatatlan, ha tönkremegy, másik gyártótól veszek fűnyírót. Jah a másik, bement mondjuk egy bádogos a boltba (vagy más szakmája volt, nem kertész), van mtd, van, akkor visz egyet, mert meggyilkolhatatlan, tudja, mert pár éve vett már - akkor miért romlott el neki? -, természetesen számlát kér, mert vállalkozó. Mi a facomat csinál egy bádogos egy fűnyíróval? Hát füvet nyír, mert a törvény megengedi.
TE biztos tudod hogy van ez, de lényegében simán le lehet nyúlni az áfá-t...
"Ez üzlet, nem személyes ügy." :) Van egy profitelvárás, és nem a vállalkozók a célközönség. Szerintem ennyi, nem több. Törvényi lehetőség van, mérlegeltek és döntöttek. Ha az én pénzem lenne a lidlben, én is megnézetném mit szabad, és mi éri meg. Ami nem éri meg, vagy nem szabad, azt nem csinálom, mert multi vagyok, és nevem van. Nem lehet arcra elutasítani, de nem éri meg mindenkinek 3 évet adni -> középutat kerestek.
persze, hiteles a főmérő, ( szívunk is vele 4 évente ) , de az " almérők" alapján kiállított szétosztott számla csak egy nem hiteles készülék adatai alapján osztódnak.
Hidegvíz- van főmérő amit olvas a vízmű, és a lakásokban is hitelesített almérők vannak.???????? ez hogy lehet , oda hiteles óra kell , a hő szétosztásához meg nem
Hobbi célra is lehet napi rendszerességgel használni egy gépet. Azért mert valaki vállalkozó, még nem biztos, hogy többet használja a gépet, mint egy magánszemély.
AWI hegesztőmet sokkal kevesebbet használom, mint a legtöbb magánszemély akinek van. kb 2 hónapja be sem volt kapcsolva.
De van olyan lakatos ismerősöm, aki napi rendszerességgel használja.
Abból kiszűrni, hogy kér számlát vagy sem, nem lehet, ki mennyit használja a gépet.
Tegyenek bele egy üzemóra számlálót, aztán írják ki 100 üzemórára van garancia.
Ipari használat alatt csak annyit értek, hogy haszonszerzésre, munkavégzéshez, akár napi rendszerességgel használni egy gépet.
A magán aki fusizik szimplán adócsaló. Ez az eset egyszerűen nem is kezelhető a garanciális és vásárlási feltételek szintjén. Erre nem gondoltam az első hszemben.
Marad a lehetőség, hogy a kezelhető eseteket kezeli helyén a forgalmazó, logikus és valószínű feltételezésekből kiindulva:
1. számlás: dolgozni akar vele, melójához kell, tehát akár napi szinten nyüstöli majd, vagy ha nem vigyázunk kifoszthatja a készleteket és felárral továbbadja - nem kap 3 év garit, mert mi tartjuk a hátunkat, ő meg tiszta profitot realizálhat kis ügyeskedéssel nulla kockázattal (ez lehet nem szabályos, én erre gondoltam mint kizáró okra eredetileg)
2. nem számlás: nem dolgozik vele, hanem hobbira veszi - kap 3 év garit, ez a tiszta eset
3. nem számlás, de nem hobbira kell: úgyse tudja rábizonyítani, benyeli, ez is kap 3 év garit
1. miatt szív a tisztességes vállalkozó, aki betartaná a gépkönyv utasításait, tehát lényegében 2. kategóriába is kerülhetne, 3. pedig a nyerészkedő csaló.
Kéne egy hatóság ami a 3. számú esetekkel foglalkozik, és nem kéne az 1. eset. Nincs ilyen hatóságunk véletlenül?
Akkor meg minek kell neked a Lidl-s gép? Vedd meg magánszemélyként és kész. Hülye a törvény, mert ha két évente elromlik az ipari használat miatt, magánszemélyként véve, akkor lényegében egy gép áráért négyet-ötöt is kapsz... szalagcsiszolóból pl. olyat vettem, amire ráírták, hogy ipari használatra is ajánlott. De vagy egy hétig rágódtam rajt, kell-e nekem. Végül is nem kell, de muszáj...
Félre ne érts, de azt utálom, amikor még az utolsó szelet csokit is számlára kéri az ürge. Az eladó természetesen elsőre elrontja a számlát, és vagy hatszor kell elismételni neki annak aki előttem áll, mert természetesen mindig elém áll be aki számlát akar, névjegykártyát meg egyik sem ismer, vagy egy cetlit, amire leírná, hogy mit kell a számlára írni...
Persze, nem lehet ellenőrizni, de a számlás vásárlások többsége lehet hogy pont nem kötődik magához a vállalkozáshoz...
Kötelező jótállás nincs a vállalkozásként vásárlók részére.
Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1.§ 3. pontja alapján fogyasztó a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy. Vagyis gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, egyéni cég jogilag nem természetes személy, így fogyasztónak sem minősülhet.
A LIDL, azon felül, amit a jogszabály előír, egyes megjelölt termékek esetén fogyasztók részére LIDL Garanciát biztosít, amely szerződéses jótállásnak minősül.
FONTOS: LIDL Garanciát kizárólag fogyasztó érvényesíthet.
(Ha pedig a jótállás szerződésen alapul, a felek megállapodása szerinti tartalmú jogok illetik meg a jogosultat.)
Egy vállalkozásnak is vannak szavatossági jogai. Ptk. 6:163. § (1) bekezdés
A webshopban történő vásárlás esetén a termék átvételétől számított 14 napon belül valóban elállhatunk a szerződéstől. E jogosultság azonban a Kormány rendelet alapján csak fogyasztókat illeti meg. Azaz, azokat a természetes személyeket, akik a szakmájukon, önálló foglalkozásukon vagy üzleti tevékenységük körén kívül járnak el. Amennyiben egy betéti társaság képviseletében adjuk le a rendelést e többletjogosítvánnyal sajnos nem élhetünk. Egyetlen esély, ha a webshop a vállalkozó partnereit is a fogyasztókéval megegyező jogosultságokban részesíti és ezt az ÁSZF-jében is kifejezetten vállalja.
Nem köti feltételhez a számlaadást, a számlát megkapot.
Az önként vállalt plusz két év garanciát köti feltételhez, ahhoz meg joga van.
De ha szerinted nincs joga, nyugodtan jelentsd fel őket.
Szerintem már azzal simliskedsz ha ilyen hobbigépet ipari használattal 3 hónap alatt gallyravágsz, kikötik hogy nem arra való, és ha arra használod, máris szerződést szegtél. De ez ellenőrizhetetlen, ilyen értékű terméknél nem éri meg bevizsgáltatni, meg szarakodni a bírósági procedúrákkal, így a törvényileg előírt 1 éven felül csak annak adnak, akiről nem valószínűsíthető hogy ipari használatra veszi, azaz magánszemélyeknek.
Annak megérné még utánanézni, hogy valahol nyugatabbra mindenkinek jár-e a 3 év, ha ott is van megkülönböztetés, akkor a Kőműves Kelemenekkel kapcsolatos spekulációm handabandának tekinthető. Egyébként meg elgondolkodtató (szerintem), csak nem találok erre vonatkozó infót.
Hát ha én veszek otthonra magamnak barkácscélra egy gépet akkor nincs szükségem áfás számlára, ergo sosem fogom megtudni hogy csak 1 év gari lenne.
Ha le akarom írni az adóból, be akarom vinni a cégbe, el akarom számolni akkor meg feltételezhető, hogy nem otthon akarok barkácsolni vele.
Amúgy az említett Totalcar cikkben a szerkesztőség nevére kérte a számlát, jogos a feltételezés, hogy többen többet fogják nyúzni, nem hobbigép lesz, akkor ne járjon a három év.
Cég megveszi, ráteszi a hasznát, továbbadja egy év garival, mert annyi a kötelező. De lidli tarthatná a hátát a ketyeréért 3 évig. A másik: cég megveszi, ipari használatban nyűvi és pár havonta megy vissza a cseregaris blokkal. Nem vagyok egy adószakértő, lehet hogy nem is teljesen korrektek a példáim, de szemléltetésnek talán megteszik. Szerintem ugyanis kishazánkban a trükközés lehetősége határtalan, ha valakinek cége van, és direkt az a célja hogy csaljon. Ha meg tisztességes, akkor szénné szopatják. A lidl, aldi és társai inkább tisztességes piaci szereplők, Kőműves József építőipari kft-je meg inkább nem az. Nem kell egyetérteni, általánosságban szerintem is probléma hogy egy szolgáltató, vagy nagyobb multi maga diktálhatja a feltételeit, de szvsz nem ők tehetnek róla hogy itthon ezt mesteri fokon űzik, űzhetik. Ez is csak egy eset, ellenpélda is biztos van, a díj befizettetésével én se értek egyet, ezt még leszögezem, de ha megteheti, mert megengedték nekik a rezsicsökkentőék, akkor miért ne tenné?
A számlát a háztömb hiteles központi mérője alapján állítja ki a távhő, a lakók egymás közti elosztásában játszik a fogyasztásmérő, azért is kell mindenkinek egyforma.
Meg még van pár szorzó a lakás mérete, elhelyezkedése alapján.
Azt mondták, úgy ingyenes, hogy ki kell fizessem a bekötés díját (ami nálam akár 350 ezer is lehet), és amikor felszerelik a gázórát, és fogyasztóvá válok, akkor visszautalják.
30 ezer körül van LAN-ra (RJ45) köthető hőmérő, azt már routerrel kiküldheted a nagyvilágnak. Aztán építhetsz raspberry pi-vel, ami szintén tud hálózatra doolgozni, ez már talán a fele. A legegyszerűbb, ha veszel egy IP kamerát, amit bárhonnan elérsz, és úgy állítod be, hogy lásd a kazánra szerelt mutatós hőmérőt. A wifis hőmérő (ha létezik ilyen) csak a hatósugarában működik, vagyis úgy 30-50 méterre a kazántól.
Sziasztok. Vegyes tüzelésű kazánra szeretnék wifi hőmérséklet érzékelőt szerelni. Milyen olcsó megoldás létezik? Nem szeretnék sokat költeni rá,mert egyetlen dologra használnám,hogy ellenőrizni tudjam,ha épp nem vagyok otthon.Jó lenne valami olyasmi,amely folyamatosan küldi a jelet,vagy pl 1 percenként(a lényeg,hogy nem sms-ben való értesítésre gondolok) Az sem baj ha nem túl pontos. És ha már van valakinek kérem írja meg milyen. Köszönöm.
A bojler nem csak éjszaka megy hanem nappal is üzemel 3-4 -szer 30-45-60 percet ! Ezek változók nem tudni melyik fajta éjszakai kapcsoló van fent ! Volt ezzel némi kálváriám azért vagyok képben ! Le kellett filmeznünk mennyit megy a bojler 24 óra alatt !
Én amit láttam meg olvastam az úgy van falun ,hogy van 11 ház akik gázszámlát fizetnek a 11-dik háznak az meg ellátja őket valamilyen fagázzal ! Három nagy tartály szerű kazán van az 1-ső működik a második épp be van rakva ,a harmadik meg a tartalék ,és faaprítékkal üzemel !
Jártam panellakásban. 25 A a bemenő. "-Állandóan leveri a mosógép a kismegszakítót."
Egy dugaljból hosszabbítóval ment a "totemoszlop". Mosógép tetején a szárítógép. Az is vesz föl időnként szépen. Ugyanazon a kismegszakítón volt még TV, számítógép, kávéfőző. Időnként még porszívóztak is róla. Miközben a lakáselosztóban volt 6 db kismegszakító. Csak rendesen el kellett osztani.
Milyen bekötésed van? Légkábel vagy földkábel? Bár elvileg mindegy, mert a régi légkábel legalább 10-es alu, az vígan elbírja a 32 A-t, a földkábel meg alapból olyan keresztmetszetű, hogy el kell bírnia. A lakás belső szerelésének meg semmi köze ahhoz, hogy mekkora a bejövő. Hiszen villanytűzhelyet 9-10 kw összfogyasztással nem is vesz meg az ember bővítés előtt. :-)
Úgy imádom az ilyet, hogy egy átalánydíjas fizetésről áttérnek a havira, és sírnak, hogy milyen rossz. Az 55m2-re 12x25e-t fizetett, vagyis 300 ezret egy évre. Itt volt egy hónapja, amikor 55e-t fizetett, de egész évben max 250 volt a fűtésköltsége, ráadásul másfélszer akkora alapterületre. De ugyanúgy sír az, aki ugyanabban a lakásban áttér az átalánydíjas villanyról a havi fizetésre, hogy jajj, eddigtizet fizettem, most meg kijött egy 14-es számla. Ja, nyáron meg kussban van, ha csak 6-ot fizet.
Olvastam, hogy nem lenne hülyeség vidéken sem a távfűtés, egész pontosan 20-30-50 házanként egy hőközpont, hogy ne legyen túl nagy a szállítási veszteség. Egy mérnök ember számolgatta, egész jól levezetve.Biztosan környezetbarátabb lenne, és vélhetően gazdaságosabb is.
Ahol van költségmegosztó ott mindíg áll a bál, hogy elzárogatják a radiátorokat, körbefűtetik magukat, aztán mégis fizetni kell. Cimborám egycsöves, fűtésmegosztó nélküli elzáró nélküli radiátorokkal szerelt 55m2-es panelból költözött családi házba.
Ez utóbbi 80m2.
Panelban 25-28C° volt és 25ezret fizetett távfűtésre havonta, családiban 20-21C° van, és 55ezer volt a gázszámla a leghidegebb hónapokban, úgy, hogy csalt kicsit a diktáláskor, hogy inkább fizeti kicsit tovább, de nem egyen már több.
Na ő mindennél jobban utálja a gázt, és isteníti a távfűtést.
Valószínűleg 16, legalábbis mint ha ez lenne kimatricázva, de 32 holtbiztos hogy nincs meg :D ha lehetne még felfelé bővíteni, azt szerinted nem említette volna a villanyszerelő, amikor áthúzták a házat?
Tényleg kevés? Szerinted nem azért írtam? :D
Jelenleg ott tartunk, sőt már az elejétől ott tartottunk, hogy egyszerre egy mosógép megy, maximum a vízforralót indítjuk el mellette, a többi amúgy sem életszerű. Pl. mosógép este nem megy, amikor ősszel meg télen bemelegítjük a fürdőszobát egy hősugárzóval, mert nem akarom túlfűteni a házat fél óra fürdés miatt. Más meg nem eszik sokat, hajszárító + mosógép szintén nem életszerű, hűtő A++-os körül van, egyedül a fagyasztót vettük használtan, az még zabálhat. Szárítógép, mosogatógép meg klíma nincs, valószínűleg nem is lesz. Max szárítógép, ha elkészül és nem válik be télen a mosókonyha.
Bojler ugye másik ,,éjszakai áram'' óráról megy, az elvileg nem kavarhat be, de nem értek hozzá.
Maga a gondolkodásmód nem jutna el odáig, hogy ha van egy jó rendszer, akkor azt alkalmazzák.
Hát ha nem éri meg, akkor az szívás, maradnak a feketén füstölgő kémények. Nincs más alternatíva? Pl. kicsi kazán, kevesebb fogyasztóval?
Persze előbb szigetelni kellene a házakat, de hát azt neeem, arra nincs jelentősebb támogatás. Még ha lakástakarékot nyitsz, úgy tudom most már az sem éri meg annyira, mint az elején. Tanítani meg ugye minek ezeket a felesleges dolgokat az iskolában, inkább legyen a gyerek fejében nyolc lexikon...
Jó, hát ilyen-olyan eu-s pénzből megvalósult programokon ezeket nem nézik :D Izlandon működik, akkor nálunk is, gondolják.
Nem tartom jó ötletnek magát az elvet sem, remélem meg is bukik.
Hát ha nagyobb lenne a kersztmetszet, akkor már rég 32A lenne és nem oldana le :D
Lehet hogy szar, de nem fogják nekem cserélni, csak mert egy hónapban egyszer levágja az áramot... meg amúgy is, gondolom a szolgáltató ellenőrzi, bevizsgálásra viszik, ránéznek, jóez, fizesd ki a vizsgálat díját mert jó, elképzelhető a szitu.
Igen, a mosógép nem kis fogyasztó, de ez még nem indok arra, hogy levágja a biztit... ha két mosógép menne meg hegesztenék, miközben a zasszony vízforralót használ, porszívózik és hajat szárít egyszerre, akkor megértem hogy leold...
"Próbálták Pécsen is, első osztályú fák mentek biomasszának."
Ehhez semmi köze a biomasszának, Pécsett soha nem kötöttek be családi házakat, pláne nem a környező kis falvakat. Nálunk mindig is csak a nagy lakótelepeken volt távfűtés (Kertváros, Uránváros), meg néhány belvárosi lakótömbben és a közintézményekben. A fatüzelés a korábban szenes, majd később gázos blokkok leváltására került bevezetésre a pécsi hőerőműben, nem kísérleteztek vele egyedi fűtéseket kiváltani.
Nem is éri meg a kisebb településeken, kevés társasházból álló kis lakótelepeken, Szentlőrincen pl. voltak is komoly gondok a távfűtés árával. A megyében Pécsen kívül még talán Komlón lehet gazdaságos a távfűtés, ott van több ezer lakás bekötve, a kisebb városokban csak jóval kevesebb.
Ja, áram. Nincs villanytűzhely sem :D sőt, van amikor csak a mosógép ment, meg pár apróság, úgy vágta le :D fizikailag nem fér le nagyobb keresztmetszet a csövön, ami az szekrénybe tart... állítólag folyamatosan fejlesztenek a környéken, de eddig még nem vettük észre...
Passz, biztos készült erről egy tanulmány, mostanában pl. termálvízzel divat fűteni.
Nyílván nem a tanyavilágban kellene kipróbálni, meg nem az 50 éves rohadó rendszerhez kell hasonlítani. A közintézményeket távfűtéssel kötötték össze, azt mondják, így csökkent az önkormányzat költsége.
Az is tény, hogy ipari méretekben több energiát elő lehet állítani, mint ugyan annyi fűtendő légköbméterre vetített Piroska nénik száma a vizes fával meg a levegőtől elzárt kazánjaikkal.
Biztos vannak olyan helyek ahol működne. De ha szigorít a katasztrófavédelem, és tavasszal minden egyéni tüzelőberendezésre előírják a szakszerű használatot, meg a vegyesekre a kazánvédőt és a száraz fát, majd két év múlva lezárják azokat a kazánokat ahol nem száraz fával fűtenek, nekem az is jó lenne.
Ausztriában van olajfűtés is, valószínűleg bele sem tud nyúlni a tulaj, olyan modern. Szívesen megnézném hogy fűtenek odakint, de tényleg. Van aki járt már télen Ausztriában? Okádják a fekete füstöt a kémények? Nem tervezem hogy körülnézek, főleg nem négyévszakos abroncsokkal, hópelyhek nélkül :D
Hiába támasztod ki. Olyan a belseje, hogy kiold akkor is, ha kiékeled. Utána csak úgy tudod visszakapcsolni, ha egyszer leengeded.
Melyik kismegszakítóról van szó? Óra előtt vagy után?
Óra elé nem tehetnek kisebbet, mint ami a szerződésen szerepel. Nagyobbra kérésre 32 A-ig ingyenesen cserélik, de kérhetik a fogadó rész (óraszekrény, stb.) szabványosítását.
Újabban az a mániájuk hogy 10-15 A-es kismegszakítót raknak ,de én mondtam a két gyereknek ,hogy nem olyat vettek le akkor miért olyat tesznek ! És ha leveri én kitámasztom és úgy füstöl el ahogy akar és ha kell mindennap jöhetnek cserélni !
A padlástér felé van szellőző vágva ,és az ajtaja a szabadra nyilott míg oda nem építettem az új kazánházat ,bár még most is szabadnak számít még nincs ajtaja ablaka !
"infrafűtés :D :D :D egy-két ember mindig ezzel jön, hogy hát az milyen jó lehet, meg milyen olcsó lehet"
De bizony vannak néhányan akik kipróbálták. Nagyon jó, kellemes közérzetet biztosít. Olyan meleget ad, hogy még a pénztárcád is kiizzadja, ami van benne. :-)
Van fenn 3,25 kW napelemem. Nem én fizetek a szolgáltatónak, hanem fordítva. Infrapanelem nincsen, de klímám (hűtő-fűtő) igen.
Ahol szarul van megcsinálva a távfűtés, ott el is hiszem, kisgatya, nyitott ablak. De nehogy már azon keseregjenek, hogy 10-15 ezer forint /hó télen a fűtésköltség...
30 éves szelepekkel el is hiszem hogy szar, vagy mindenki egyénileg szereltessen be mérőt és normális, szabályozható szelepeket, vagy oldják meg társasházként, és ne keseregjenek, hogy ugyan annyit fizet aki spórol, meg aki túlfűt az is.
Hát ez az, párszor már leírtam, a lényeg az volt, hogy most már ingyenes a bekötés. Na 1, eddig is ingyen volt és 2, nekem most sem ingyenes... a szabványosítást meg nem oldom meg, mert egy hónapban egyszer vissza tudom nyomni a biztosítékot. 100 ezer lenne amúgy, vagy 180 talán ha földkábel, kb. mint a villanytűzhely ára, ami miatt tervbe vettük...
Hát pedig újra lett húzva az egész ház, szóval nem elavult, egyszerűen ennyi áram tud bejönni a vékonyabb csövön... kicserélném vastagabbra, lehet ingyen bővítenének nekem is.
Ausztriában van szerintem. Próbálták Pécsen is, első osztályú fák mentek biomasszának.
Normális helyeken biztos hogy jól működik, és ha egy megyeszékhelyen megoldható, akkor a kisebb városokban is, falvakban meg addig a szintig, amíg még megéri csökkenteni az erőmű méretét. Elvileg vannak okos emberek, akik fel tudják mérni, ki tudják számolni, meg vannak értelmes politikusok, akik a nép jólétét keresik, na meg a gazdaságosságot tartják szem előtt :D
Simán lehúznak ha tudnak, hiszen még a gázszolgáltató emberei tették rá a mágnest az órára...
Villanynál ha új bekötés, akkor ingyenes. Mi továbbra is fizethetnénk, trükközni nem próbáltunk, meguntuk, amíg nem vágja le rendszeresen a biztosítékot, így marad.
Van egy ismerősöm, aki infrával fűt. 45 négyzetméteres lakást kb. 40-45 ezer forintból, időjárástól függően. Az 52 négyzetméteres lakásunk távfűtése 22.000 Ft, és a bérlőnk ebből még kapott is vissza a hőmennyiség mérők leolvasását követően.:-)
"Mentes a csatlakozási díj és minden más, a földgázelosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 4 m3/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ebben az esetben az elosztóvezeték építése 250 méterig díjmentes."
A határidő be nem tartása miatt kapott is a Tigáz a fejére.
Ha nem szabadult volna el a fa ára, én is puffereznék, de így erősen kérdéses.
Vagy infrafűtés :D :D :D egy-két ember mindig ezzel jön, hogy hát az milyen jó lehet, meg milyen olcsó lehet :D próbálni természetesen még senki sem próbálta :D
egész télen elég volt naponta 1x begyújtani :) huszonkét fokot szoktunk tartani, éjszaka nem ment a fűtés. reggel időben bekapcsoltam és mire a család kelt, meleg volt. nagyon ritkán, főleg hétvégeken, volt hogy 2x is gyújtottam, de ekkor felborult a rendszer, mert vasárnap este szűk 60 fokos volt már a pufi vize, amire nem sok tüzelő kellett. 1-2 óra fűtés, szinte kár volt szórakozni vele :)
most fent van a szigetelés, kíváncsi vagyok mit jelent...
Na ez az, nem mindegy milyen időben elég 24 órára a fűtés. Most még nekünk is jó, egyszer elgyújtom este, reggel még 22°C van. Meglátjuk mennyit segít a szigetelés, de ha nagy cumi lesz, akkor jön a gázkazán, meg ha tönkremegy, a totya helyett egy valami valameddig önszabályzó :D
A jó kis kátrányos füst mennyire szűkítette be a nyílást? Ezért mondtam, hogy kell normális kémény, számolva, méretezve, meg kell egy normális kazán ami szintén méretezve van, aztán nincs olyan, hogy elszivárog a huzat a kéményből. Nincs értelme szopatni magad.
A helység, ahol van a kazán kap elég levegő utánpótlást? A kémény magasságára volt egy olyan szabály, mikor építkeztem, hogy a gerinctől ha méred, akkor méterenként 17 centivel lehet alacsonyabb (a gerinchez képest 10 fokos szögben). Nekem is ezt ellenőrizték a kéményesek a rajzon teervegyeztetéskor. http://img.index.hu/imgfrm/1/6/2/2/BIG_0009151622.jpg
Ezt én is szeretném tudni de valóban nincs benne semmilyen huzat még akkor sem ha ég benne a tűz! Ha kinyitom a kazán ajtaját azonnal sokszor még a láng is kifelé jön az ajtón ,nem a kémény felé megy ! Igy csak nyitott hátsó ajtónál lehet a tűzre tenni meg csak akkor ha már a lángok kicsik ,vagy csak parázs van ! 6,60 körül van a kémény magassága. Én azt mondom az az oka hogy a háztető kontyban végződik és a konty szélén az épületvégében megy ki a kémény is ! Ettől a formációtól valamilyen olyan légörvény keletkezik a kémény közelében ami meggátolja a huzatot ! Ráadásul itt olyan érdekesen mindig fúj a szél egy minimálisan ,lehet az utca huzatos valamilyen oknál fogva ,vagy a faluszélének van valami hatása a szélre ! Ezért ezek a légörvények mindig fentállnak csak a teljes szélcsendben nem de az látszik is akkor a tűz is úgy ég hogy hangja van mint a gázperzselőnek ! Már próbáltam megmagasítani is 1 méter csővel a kéményt de teljesen hatástalan volt nem lett jobb se rosszabb se ! Egyszer valaki írta hogy létezik valami szabvány ezekre a kémény magasságokra ,hogy a gerinctől csak milyen magasságra lehet max ,meg valahány fokosnak is lenije kell ,mert másként a gerinc valamilyen turbulenciát okozva meggátolja a huzat kialakulását !
Ha én úgy fűtenék ahogy írod akkor a családom elköltözne olyan meleg lenne a lakásban ! Nekem a 60-70 fokos víz elég -15 fokig és csak szakaszos üzemben ! Most 18 óra környékén begyújtok, 2-esetleg 3-szor dobok egy kis fát a tűzre ez leég, és be van fejezve a tüzelés, ha fagypont alatt van kint akkor reggel még a parázsra dobok egy adag fát, 1-szer 2 szer és estig semmi ! De ebben a + fokokban nem is dobok rá ilyenkor reggel mert őrült meleg lenne !
erre azt tudom mondani, hogy megrakom a kazánt, meggyújtom, majd 10-15 perc múlva indul a keringető 80 foknál. kb 20 perc után stabil 75-80 az előremenő.
sacc 30 fokról szoktam begyújtani, annyi a víz másnap a kazánban :)
olyat nem játszok, hogy leég, újra megrakom, leég, újra megrakom. megy 3-4 órát a kazán, az elég bőven a 24 órára
Ez a szar kéményünk !! Inkább a denevérek !! Annyira nem ég itt a tűz, huzata a kéménynek nincs a kéményseprő szerint ! Azon a huzatmérőn a kis propeller meg sem mozdul a kéményben ,húsz éve le van tiltva !!
Kis kályha méret, nálam nincs vastag fa felhasgatom ,vagy felvágom szalagfűrészen talán olyan 5x5 cm hasábokra ! Szerintem nem rossz ! Azt tudni kell romantik alu lapradiátorok vannak ! A szobában 25 tag van belőle és ez ,meg a felette lévő szoba radiátora van a legtávolabb a kazántól !
Ha hamu alatt volt parázs, akkor lehet 40°C-os vízzel kezdted, ha onnan nyomta fel és vastagabb hasábok voltak, akkor iszonyat szar.
70°C-os fűtővízzel mint írják, már lehet fűteni is. Egy kazánvédőt mindenképpen tegyél, meg akkor már szivattyút is, és mindig ilyen szép tiszta lesz a kazánod.
Amúgy meg ne aggódj, hidegebb időben nem fogja így felnyomni a vízhőfokot :D
Én azon lepődtem meg, hogy már kb. egy hete ilyen 10-15°C van kint reggel, ennek ellenére délután még 22-23°C van a házban úgy, hogy este egy-két rakat ég le.
Fekete volt a belseje, a víz szinte tiszta volt ,a végén jött egy kis salak ! Gondolom az volt a vízkő ! De még le fogom cserélni mert van 200liter esővizem azt akarom felnyomni bele
Meghagytuk az eredetit az itteni fórumosok tanácsára ,ha gondot okoz akkor valahogy kitelelünk vele jövőre meg úgy is másik kazánház lesz ! Ebben az évben sajnos nincs több időm erre az építkezésre ! Dolgoznom kell igen csak el van maradva a főnököm a szántással ,napi 11 órát szántok de a föld kemény akár a beton ! Nem volt traktoros így el van maradva minden munka !
6/4- 2colos közcsavart sikerült vennünk És az egyik fórumtárs átjött és segített meghegeszteni a csövet ,mert ez a közcsavar odább dobta a csatlakozásokat ! Már megy a próbafűtés ! Megfordul a víz de alig van rajta némi fa már is 70fokos és még nem is keményfa csak fenyő gerendavégek meg papír ! Az már most látszik ez valahogy melegebb kazán mint a másik volt ! Az ennyi fától csak 40 fok lett volna !
Nemá! Én felhívtam őket, megkérdeztem, hol forgalmaznak ilyet a közelben. 3 címet is kaptam. Az első helyen, ahová elmentem, megkaptam ugyan azon az áron, amit a neten legolcsóbban láttam. De simán meg fog fordulni a víz. De ha 6/4 - 2 KK közcsavart raksz bele, és 2"-al mész tovább, az a rövid szűkítés nem fog neki gondot okozni. Vagy menetes vég, és az felbővíted 2"-ra.
De egy belső menetem van meg egy nagyobb külső menetem azt hová tudnám tenni ? A külső menet meg egy 2 colos csappal folytatódik amivel ki tudom zárni a fűtés körből a kazán elmenőjét ! Még ha az eredeti felállás marad is akkor is le kell vágni az elmenő csövét és rövidebbre vágva visszahegeszteni !
A gyártó ZH. Elől az ajtó felett van 2db 1" +1db 2" hátul felül 1db 2" alul 1db 2" és még hátul középen 3db 3/4 menetes csatlakozók nem mai kazàn Francia gyártmány 23kw/40kw
Üdv ! Ez így érdekes lenne ,mert mondjuk ha csak egy 50x50 -es külső mérettel rendelkező kéménnyel számolunk azt egy tetőn hol lehet kivinni hogy ne találkozón 10 cm re levő faanyaggal !?:-) Ez nálad ex hasra lett szerintem bemondva !:-)
Még a közcsavar is csak lent fér el de az már az egész bekötést eltolja és a felső része már nem is találkozik ! Annyira kiidegelt ez a baromkazán, hogy nem is bírtam aludni eddig egy szemet sem ! Ráadásúl már mindenki megfázott, és a nejem a náthától annyira horkol hogy megörülök lassan !
Sajnos ezt előre meg kellett volna kérdezned. Szerintem van rajz a gyártó honlapján, és ott le van írva a csőméret. Ha nem írják hogy belső vagy külső menet, akkor megértem hogy nem gondoltál rá, hogy meg kéne kérdezni. Viszont. A terméket ő köteles lehet visszavenni, indoklás nélkül, ha pl. neten rendelted. Ezt érdeklődd meg, hátha. Ha boltban vetted, akkor csak akkor veszik vissza, ha rendesek és jó fejek.
Én speciel talán a használt faelgázt javasoltam, meg hogy nézz körül mik vannak, mert vannak jobbak is a totyánál. Nekem amúgy asszem külső menetes a totyám, igaz régi típus.
Be se engedtem volna ! Úgy kivágtam volna a szék helyett az ürgét hogy repült volna !! Az én házamban csak én ugatok ,más nem !! Legfeljebb javaslatot tehet vagy véleményezheti hogy ezt szigetelni kell ,mert így nem jó !!
Itt mindenki ért mindenhez ! Hát igazán szólhattatok volna hogy ezen a buzi totya kazánon a 6/4 csatlakozó az belső menet !!! Úgy hogy jól beszoptam a répát vele ,hogy fog öncirkulációban keringeni, amikor ebbe közbetétet kell tekerjek, a lyuk alig marad benne ?????? De fel fogom hívni a buzi gyártóját és nem teszi ki azt amit kap tőlem !! Mindenki figyeljen rá eztán hogy a kazánon a menet az külső vagy belső menet-e !!!!!!
Akkor meg ne panaszkodj, hogy nem jön be az udvarra sem :D
Lehetne még szigorítani is, csak nem akarnak darázsfészekbe nyúlni. Bezzeg ha építkezel, a hajad kettéáll, olyan szabályokat kell betartani. És mondom, ennek ellenére láttam olyat, hogy a falba építették be a kéményt, amit ugye nem is lehetne...
Hozzám egy ellenőrrel érkezett, aki az ő munkáját felügyelte. A székállás hozzáért a vakolt téglakéményhez, azt kivágatta velem. Kiváltottam két gerendával, így még áll a tető.
Sokan viszont azért nem kérték a seprést, vagy be sem engedték, mert ha sepert. akkor koromban állot még az atya úristen is. Persze voltak kivételek, akik arra is figyeltek, hogy ne szálljon a korom. Nálam mikor átvették a kényényeket (építkeztünk), hárman is kint voltak, tükröztek, vizsgálódtak, elmentek. Majd jött a tél, begyújtaottam, és nem volt huzat, befelé füstölt. Bedobtam egy téglát a kéménybe felülről, és nem koppant az alján. Egy vödör törmelék akadt benn, még akkor, mikor visszabontottuk.
Na jó, de ez a TE hibád volt. Ha rászólsz, hogy addig nem fizetsz amíg nem nézi meg, míg nem pucolja ki, és bepanaszolod a főnökénél, mert valószínűleg másnál is eljátszotta már ugyan ezt, akkor nincs miről beszélni. Mentalitás kérdése az egész, abból meg ritka szarul állunk.
Nálam idén és tavaly se volt senki. Még a kapuban sem találkoztam kéményseprővel :-)
Korábban, amikor még jöttek, akkor mindig levették az alsó tisztítóajtót, kiszedték a hamut, kormot, megnézték tükörrel a kéményt és utána fizettem, amennyit kellett.
Egyszer még a kazántól a falba menő füstcsövet is leszedte a szaki, kitisztította és még a kazánból is kiszedte a hamut :-) Bár mondta, hogy neki csak a kéménnyel kellene foglalkoznia :-)
Ha szó szerint vesszük, seprésért még sosem fizettem, mert sosem sepertek, csak "ellenőriztek".
Volt hogy be se jött a figura, a kapuban töltötte ki a papírt, és kérte a pénzt, néha bejött benézett a kéménybe tükörrel, besüt a nap akkor jó. Ha történetesen a kátránytól a tetjén Az hogy 1/10 lett volna a keresztmetszet az sosem derült volna ki.
Pont nem arról szólt hogy biztonságos legyen a fűtés, csak adószedés.
Arról meg aztán pláne nem hogy rászóljon azokra akik pet palackal fűtenek.
Szóval nagykunságival értek egyet, teljesen felesleges az egész.
Azt nem tudom mióta ingyenes de tavaly még fizettem, az idén már csak papírozni jött, pénzt nem kért.
Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy nekem is van padlófűtésem. :-)
Már az aljzatbetonba befektettem két szobába 3 szál, darabonként 24 V 50 A-re méretezett huzalt (1,2 kW). Akkor még lyuk se volt a betonban a fűtéscsöveknek. :-) Már annak idején fűtögettem, hogy gyorsabban száradjon a fal. Aztán sokáig nem használtam, míg néhány éve egy 350 A-es inverteres hegesztő javításánál műterhelésként.
Akkoriban ugyanis az áram 2,30.- volt, a szén meg 37 ft.-/q. Most az áram ~38,-Ft, a szén meg 2500-3850.-/q.
Nekem totya s38 van. És nem vok megelégedve vagy hát ö nem is tudom. Két ismerősöm is a Feka 3 dicsérik nagyon (35 kw) vízrostélyos. Én igaz egy évet fűtöttem vele és nem volt fasza szárazz a fa hozzáteszem... de még ki kell tanulmányoznom vele a megfelelő fűtési stílust.
Ma begyujtottam estére a viadrusba,terelők nélkül,2 sor fàval miko eléri a tarajokat a làng fél óràn àt sistergett benne a viz,pedig 40 fokon ment,végig tekert a szivattyu is.pkozhat ez gondot? Ja nem ereszt a kazàn,azt làtnàm és a nyàs is esne
Miért örülsz ennek ennyire? HA minden rendben, akkor csak megnézi a kéményseprő és már megy is. Vagy ha már most fel kéne jelenteni a fél falut a katasztrófavédelemnél, akkor mi lesz, ha sokan ezután még inkább leszrják a kazánt?
Lenne egy kérdésem ezzel a visszacsapó szeleppel kapcsolatban. Ugyanez a problémám,hogy szét szeretném választani a gáz a vegyestől. Adott az osztógyűjtőm aminek a bal oldalán a vegyes a jobb oldalán a gáz csatlakozik.
Melyik ágakba célszerű betenni a visszacsapót? Előre menő vagy a visszatérő,vagy mindkettőbe.
A vegyesnél a visszatérőbe van beépítve a szivattyú. Ja,igen és zárt rendszerről van szó. Előre is köszönöm a segítséget.
Nekem megérkezett 1 hét alatt sima borítékba. Azon, hogy nem szabad a folyamatosan a füstcsőben hagyni még nem gondolkoztam de most, hogy mondod szerintem ha nem lesz a füstgázod tartósan 500 C° fölött akkor simán maradhat.
Az a baj, hogy nem vagy tisztában a saját gázfogyasztásoddal. Mert ha tisztában lennél, nem azt írnád, hogy fizetek 80 ezret havonta, /mondjuk az is érdekes, hogy novemberben is annyi mint januárban/ hanem azt, hogy egy átlagos télen kell X köbméter gáz.
Nem is értem ezek után, hogy jött ki az, hogy idézlek, " Ha 20 fokot szeretnék állandóban 24 óra lefolyása alatt, akkor mondjuk gázra elköltök (hasraütök) 1000 Forintot, fával ugyan ez öccá!"
Persze írtad, hogy "hasraütök", de ez milyen összehasonlítási alap?
Nagyon azt veszem észre, anno mikor elszabadult a gáz ára annyira megorroltak az emberek a gázra, hogy tele vannak előítélettel, ha meghallják, gáz az csak drága lehet.
Pedig azóta sok víz lefolyt a Tiszán, a gáz ára évek óta stabil, a fa ára meg elszabadult. Lassan az egekbe jár.
Mondjuk nekem sok öreg fa van a kertben is, amit évközben vágok, és télen tüzelem. Meg az akácos ugye. De így is én is olyan 2 kilót költök fára egy tél alatt. Pár éve számoltam, csak gázzal fűtöttem, és a havi fogyasztásom volt 80 ezer télen. Nem tudom azóta ez változott e bármilyen irányba, de így télen 20E körül van a gázfogyasztás, és ebben benne van a gáztűzhely is. A két autónyi fát meg tavasszal hozatom mindig. Nyáron szárad kint, ősszel pakolom az alagsorba.
Amúgy ja... lehet ki kéne számolni pontosan most is hogy jönnék ki fűtésben, ha csak gázzal nyomnám. Sok munka van amúgy a fással! A gázzal meg semmi. De lehet ez is olyan berögződött, beragadt téma, hogy "JÓÓÓ az ha van fa... az legyen mindig...." Emlékszem, mikor először ment tönkre az első gázkazánunk. 4-5 év után. Hát... hirtelen nem volt pénz másikra. Jó, hogy volt a Marabu! Aztán lett egy használt. Az még három évig bírta, majd lett egy új, az már szerintem legalább 10-12 éve bent van, de a fás kazán viszi a meló oroszlán részét.
Jó, igaz, gázzal is lehet ugyan olyan meleget csinálni :)! Beismerem. Csak ez itt nem hatékony, ennyi. Mondjuk, ha ez a Marabu kazán lenne igazán hatékony (mondjuk újszerű) na akkor mi lenne!? :).
Köszi a hsz-t, a magasnyomásúval történő lemosás, meg takarítás nagy ötlet! Ez nekem eszembe sem jutott, és van is ilyenem. Akkor átnyomatom azzal is.
Remélem még akkor az idényt kibírja, jövőre tavasszal szétkapom valami haverommal.
Nézegetem a Totyákat, valószínűleg annak (klasszikus 35kw) a mintájára készült. Viszont azok 5 milis lemezből vannak, és úgy nyomnak 200 kilót. Ha ezt 10 milisből csinálták, akkor nem emelném meg.
Egyelőre a csövek szigetelését csinálom az alagsorban, és várom a megrendelt szigetelőanyagokat, fűteni nem akarok október 23 előtt fával, mert a fám tavaszi vágás, és ugyan mindent megteszek a száradásért, augusztus végén kaptam meg a ház kulcsait, akkor tudtam rendelni és felpakolni szellősen, addig egy kupacban állt felhasogatva a tüzép udvarán. Tölgy.
Probálok szerezni füstgáz hőmérőt boltban, az interneten horror árakon van. Nagyjából az általad említett helyen van most egy fapados pillangószelep a füstcsőben.
A kéménybe rövig szakaszon megy a cső, de biztos hogy történelmileg nagyon forró volt, mert a kazán csonkjától pár centin látszik hogy le volt kenve hőálló ezüsttel (ahogy a kazán is), mégis rozsdás a többi részen, sőt, egy közelben futó visszatérő csőre még külön hőpajzsot is tettek a kémény miatt.
Az 50 milis alukasírozott gyapot tekercs szerintem jó lesz a füstcsőre.
Biztos hogy komfortos lesz, mert a próbafűtést mindkét alkalommal kevés fával csináltuk, és meglepően gyorsan melegedtek a radiátorok, úgy is, hogy a kazántól csőhossz tekintetében nem messze van az első radiátor önmagában bekötve, ahol gyorsan megfordul a víz, és kinyitottuk maxra (vagyis apám csőszerelői tanácsa alapján max minusz fél fordulat).
Kátrányosodást nem láttam amikor kipucoltam, de az előző üzemeltető (egy hölgy) múlt télen raklapokat tüzelt, nem vizes tölgyfát lefojtva.
Nem kell másik szivattyú, ahogy Taki29 írta, zárj a közelebbi radiátorokon. Nekem 13 méterre van a legnagyobb radiátorom, az is csak akkor melegszik, ha a közelebbi radiátorok meg vannak fojtva.
Hát komám az a baj, hogy gázzal nem fűtesz olyan intenzitással mint fával, mert szerinted drága, de azt mered állítani, a gázzal nem lehet olyan meleget csinálni, mint fával.
Kazánoddal nem sok mindent lehet csinálni. Meg kell keresni a lukat.
Le kell engedni a vizet, meg kell nyomatni levegővel, jobban látszik, honnan folyik.
Azt se ártana, ha nagynyomású mosóval lemosnád. Kívül belül.
Javítani csak úgy lehet ha szétszeded. Ha szét van szedve egyesével meg lehet nyomatni a tagokat levegővel.
Ha sikerül úgy szétszedni, hogy kibírják a tagok, akkor utána össze lehet rakni.
Hát komám, ez itt nem szimplán alma, meg körte, hanem a fűtés hatékonysága egy adott házban. Ebben a házban, ilyen kiépítés, és mondjuk nulla szigetelés, valamint a nyílászárók általános állapotát figyelembe véve nem hatékony a gáz. Teccikérteni... Ha 20 fokot szeretnék állandóban 24 óra lefolyása alatt, akkor mondjuk gázra elköltök (hasraütök) 1000 Forintot, fával ugyan ez öccá! Ez mi, ha nem összehasonlítási alap? Egyébként vegyesben használjuk, ha nincs itthon senki, értelem szerűen a gáz cirkulálja a témát, hogy ne hűljön ki a rendszer, ha meg itthon van az egész család nyomjuk a fát.
De nem ez a lényeg... nekem ezzel a Marabuval kéne valamit kezdenem, és azóta is fogalmam sincs, hogy mit, mert egyszerűen nem találok olyan embert, aki értene hozzá, és tudná milyen hibalehetőségek vannak, mik a jelek, és ha hiba van, azt pontosan hogy lehet megjavítani, mi kell hozzá, meg egyáltalán van e értelme ezt javítani még... ilyenek... ilyenek érdekelnének.
Olvasom itt a fórumot is, már egy csomó okosságot kihámoztam párszáz oldal átfutásából, de arra sajna nincs időm, hogy több ezer oldalt, meg 10.000 hszt. átolvassak :/.
ha kics az ellenallasa a rendszernek nem teker. hiaba van rairva pl: 75w es mondjuk azzal 3.5kobm viz , barhova fogod allitani nem fog tekerni .
mar leirtam , hogy jart vele egy ismerosom.
Persze, a gáz is tudja ezt, az is tud zakatolni :), fel lehet csavarni a termosztátot maxra, csak akkor a gatyám rámegy :D.. meg nálunk ennek a fatuzelsének azért van nagy előnye, mert a ház közepében fut a kb 10 m magas kémény. Két szoba között. Csak az komoly plusz fűtést jelent arra a két szobára nézve. Forró a fal 3 méteren keresztül, mikor fával fűtök. A gáz meg csak a radiátorokban lévő vizet melegíti.
Ja, nem évente 7-8 liter... havonta. Azért nálunk még eddig ez is belefért. Jó lenne, ha semmilyen veszteség nem lenne.
Csináltam pár fotót a belsejéről! Egyet alóla. Plusz egy van a tetejéről - ott is látszik a vizesedés. Most hogy így megpucoltam (amennyire tudtam ) világosan látszik, hogy a hátsó tag felől nedves igazából, Bent a sarkában konkrétan már sarat kapartam ki. Remélem nem repedt, de totál nem értek hozzá. Bízom benne, csak a tömítések mentek már teljesen el.
Hali! Digitàlis keringető szivattyút,hiàba maxra feltekerjük,10w és 8m/s ot ir ki.nem ez a gond,hogy a hàtsó 12 m re lévő radiàtoron nem birja megforgatni a vizet? hidegen a nyomàs 0,3 bar zàrt rendszer kevés vizzel 7 db lapradiàtor.
Szénnel soha nem égett vissza. Még 2 nap pihenő után is simán indult. Aprítékkal visszaégett, mert hajlamos a fennakadásra. Azzal is megáll ~2 órát, ha jó darabos van benne.
Elsőre ez egy-az egyben totya kazánnak néz ki. Tudni kellene a távozó füstgázok hőmérsékletét, a kazán füstcsövébe fúrj egy lyukat, úgy 30-40 centire a kazántól, vagy ahol tudsz. Akkorát, amekkorába belemegy a kb. bármely nagyobb szerelvényboltban vásárolt füstgáz hőmérő, ami kb. 500°C-ig mér.
A füstcsövet érdemes szigetelni, alukasírozott kőzetgyapotnak hívják a cuccot, de jó a sima is, max betekered valamivel.
A kazánt magát csak akkor, hogy ha meleg a külseje.
Egy fejlesztés még lehetséges, egy esbe kazánvédő szelep, de akkor ugrik a gravitációs üzemmód. Mennyire komfortos? Most vetted a házat? Mert akkor majd kiderül, mennyire fog lehűlni.
Olvastam már a topicot egy jó ideje, most hogy közeleg a tél és eljutottam a fűtésrendszer próbájához, bemutatnám a kazánom.
Ez egy maszek kazán, 1 centis kazánlemezből készült ki tudja mikor, vízteres. Ránézésre tisztességesen lett megcsinálva. Az előző tulaj fűtésszerelő, ő mondta hogy nem kell használnom a szivattyús ágat, elmegy a rendszer gravitációsan, nyitott, majd 10 méter vízoszlop van az aljától a tágulási tartályig a padlástérben. A kémény a bekötéstől a tetejéig kb 11 méter. A radiátorok újak és az alagsortól felfelé a csövek vékonyak. A ház szigetelt.
Próbafűtés alatt kiválóan üzemelt gravitációsan.
A kérdésem: érdemes-e kipróbálni a samottozást, főleg a tetején, ahol a füst útját a kémény felé meg lehetne törni?
Nekem nagyon szimpatikus hogy egyszerű a rendszer mint egy faék, ha nagy pénzt szánnék a fejlesztésre, párhuzamosan beépítenék egy kondenzációst gázkazánt, ezt nem bántanám.
Nekem is Totya van (38kw), szerintem is nagyon jó kis kazán.
Az 1000l-es puffert is viszonylag gyorsan felmelegíti. Én elégedett vagyok vele.
Szó volt róla itt a topicon, hogy a felső táska mögött is van rés a Totyáknál, amit le lehetne lemezelni.
Megnéztem, az enyémben a felső mögött biztosan nincs.
Az alsónál van hátul nagy és elöl kicsit rés. Az elsőt mondjuk nem értem, mert ott fel tudni menne a hő egy része függőlegesen, majd a kéményen ki, anélkül, hogy a táskákat megkerülné.
Mondjuk azt se értem, hogy ha a terelőlemez, samott beépítése annyit jelent a hatásfoknál, akkor miért nem olyan kazánokat gyártanak...
Gravitációssal a hátsó szobák radiátorai nem, vagy nem nagyon mentek, a többi helységet túl kellett fűteni hogy ott is jó idő legyen, ez tervezési hiba valóban, de a többi nem.
Carborobot rettentő válogatós a szénre, hol visszaégett, hol lehúzta a parazsat, (amúgy is gyűlölöm a szenet), ha nincs villany ugyanúgy nem megy a fűtés, hiába gravitációs a rendszer.
Ősszel-tavasszal nyűglődés hol túl meleg van, hol túl hideg, nem lehet annyira visszavenni a teljesítményét hogy jó legyen, mert visszaég.
Vegyes kazán gravitációsan átmeneti időben ugyanaz a kínlódás, csak nem visszaég, hanem kátrányosodik, cserébe nagy hidegben folyamatosan rakni kell, a carborobot legalább olyankor önálló volt.
Tettem a vegyes mellé puffert, kivágtam a vastag csöveket a fenébe, ötrétegű cső mindenhol a falba rejtve, meg lapradiátorok a régi radalok helyett.
Sokkal esztétikusabb, annyi a hőmérséklet amennyit a termosztáton beállítok, vagy letekerhetem a thermofejet ahol kevesebb is elég, a legnagyobb hidegben is elég naponta egyszer begyújtani, ha tele a puffer már nem kell vele foglalkozni, ősszel-tavasszal három napot is áthidal.
A család többi részének pont olyan mintha gáz vagy villany fűtés lenne, nekem is sokkal kevesebb macera.
Értem én hogy te szereted és elégedett vagy vele, de nekem nem volt jó, és nem azért mert rosszul volt összerakva, hanem mert nem felelt meg az igényeimnek.
Nyitott rendszert is van aki dicséri mert a korrózió csak urbanlegend, de nekem vagy féltucat radiátorom lyukadt ki miatta.
Ja, nem 90 fokos vizet pörgetek a rediátorokban, hanem 55 fokost (vagy ahova tekerem) kever mindig a szelep, és kemény 5w-ot fogyaszt a keringető.
35 éve magam terveztem és építettem a gravitációs rendszeremet. Igaz, akkor még csak villanyszerelő voltam. :-(
Biztos buta voltam hozzá és ügyetlen, ezért úgy építettem, hogy azóta sehol nem kellett javítani. Azért építettem ilyent, mert.:
Nem volt még internet, ahol ilyen jó tanácsokat kaptam volna. :-)
Nem volt pénzem szerelőre.
Nem volt pénzem az akkori legfejlettebb technikára (kisujjvékonyságú csöveken 90 fokos vizet kergetünk körbe-körbe). :-( Van, aki még mindig itt tart. :-(
Az első kazánt 2 tél után lecseréltem, mert nem tetszett. A Carborobot kazán etetőtorkát már ki kellett cserélnem, mert a köves szén lekoptatta a hegesztési varratokat, a kén meg megette a falát konzervdoboz vékonyságúra. Azóta is üzemel. Az elektronikájához soha nem kellett nyúlni. A ventillátor ~5 évenként elvárja a csapágycserét. Remélem, ezt a néhány évtizedet már kibírja (10. 24-én 65. :-) ).
Ezt én úgy nevezném túl nagy igények amik sokba kerülnek ,és sok a hibalehetőségük ! A cirkónkat nem győzzük javíttatni ! Egy vegyes tüzelésű kazán árát már rá költöttünk ! Elég neki egy villámcsapás a közelben és az agya már is meggárgyul ! A nyáron megint kapott egy ilyen pofont ,mert megint bekapcsolt már a nyáron is, úgy húztam ki ,a keringető szivattyú állandóan üzemelt ! Ez lehet praktikus meg szuper csak az élettartama a 0-val egyenlő ! Tudom vegyek kondenzációsat ! Villámlik egyet és az is behal ,nincs rá ilyen drága játékra egy vasam sem !