Főleg ha esetlegesen az ember rokona halálozik el egy olyan ember miatt, akinek még a "jó" kategóriába tartozik egy 8-10 éves gumi is
mert nincs rá törvény. Elhiszem hogy nincs mindenki úgy eleresztve, hogy 4 évente cserélje, de el kellene gondolkodni azon, miért is van az, hogy a német eldobja 6 évesen,
amit fog az élelmes magyar, kint össze szed, és hozza be azzal a felkiáltással, hogy 70%-os a profilmélysége...
És igen, pénzbe kerül az autózás, de ne a féken meg a gumi spóroljunk már. Láttam nem egy kocsit, ahol a nagy zenére volt hallhatóan pénze a tulajnak, a gumi meg tükör volt...
A Citroen fórumon is megy a vita azon, hogy valakinek jó egy 8000 Ft-os tárcsafék tárcsa is, minek a 30 ezres? Talán azért, hogy ne törjön el fékezéskor.
Persze, lehet hogy csak 1000-ből egy fog eltörni, de nehogy már én legyek az aki az 1000-ik lesz, csak azért, mert spóroltam
Megválnék 4 smart gumitól 2 kormányzott gumi méret 135/70R15 jó állapotúak keveset futott 2000-es gyártású Hátsó kerék 175/55R15 szintén szép megkímélt állapotban eladó. a gumik Postán küldöm, illetve személyesen átvehető
Köszi a válaszod, kitakarítjuk az üzemanyagrendszert, ill. még egy kérdésem lenne, fordultszámmérőt és analóg órát be tudok-e szereltetni a házi villamossági szerelőmmel, vagy komolyabb szakszervízt igényel? Köszi: Szivacs
Nagyon keves ez az info. Induljunk onnan h 2001es autoban jo esellyel tobb a km. Azutan nezzuk meg h van e benzin nyomas. Mi van a tankban? (Ezek a modern adalekolt benzinek mar rovid allas utan is kicsapjak magukbol es suru kocsonya lesz belole. Esetleg viz is lehet az aljan) Levenni, kipucolni. Ilyenkor akkor is illik ha beindulna! Eltomodott benzinszuro. De az sem kizart h ott a benzin az injektorfejeknel de a motorvezerlo nem nyitja ki a szelepeket. Aminek millio oka lehet. A teljesseg igenye nelkul: pozicio jelado, sam, vagy maga a motorvezerlo.
Javaslom dobd be egy smartra szakosodott szervizbe es addig amig elkeszul igyal meg egy sört. Ömöljön mas nyakaba a benzin...
Ha valakinek lenne ötlete az alábbi esetre, megköszönném! Három év állás után beindítottuk Smartunkat, amely kb. fél óra járás után leállt és nem tudjuk életre kelteni /2001-es 0.6 benzin 50 ezer km 40 kw/. Benzin van, ac működik, önindító teker, viszont az injektorokból nem megy ki üzemanyag, és szikra sincs.
bal elso sarvedo hibatlan uj lampas coupe 20 ezer ft
belső visszapillantó makulátlan 4000 huf
külső tükör (borult az autó a tükör ház kuka) tükörlapok jók. 2000/db
2db hátsó dobbetét 3000Ft 2db
ablaktorlo belso kapcsolo kar szurke makulatlan. 2000 huf.
hatso komplett csomagterajto panel nelkul 3 ezer ft.
gaz pedal 3000 ft
Smart fortwo folytószelepház hibátlan 5 ezer ft
smart-hatso-alu-keresztmerevito 4000 ft
smart fortwo biztonsági öv 2 db hibátlan pirotechnikai ovfeszitos 10 000 Ft
intercooler ventilátor 4000 Ft
2db hátsó dobbetét 3000 Ft
muanyag csomag tartalma. kozepso futesbox amiben a radiobox is van. jobb hatso halos muanyag takaro csomagterbe,kuszobok stb csetreszek amiket fellek meg. 3000 huf.
Van egy 2003-as 450-es 800 CDI-m. 1 működő kulcsom volt hozzá. Ma már nem tudtam kinyitni a távirányítóval, mert 9 -et villogott mintha lemerült volna az elem, de az jó. Kimértem multiméterrel, próbáltam kívülről is táplálni a távirányítót. De a hiba ugyanaz. Valakinek lenne esetleg valami építő ötlete, hogy mi ez és hogy lehetne megcsináltatni, megcsinálni. Az autó sebességben maradt, úgyhogy a vontatás kizárva. Előre is köszi!!!
Az én smartom 10 éves. Az olajteknő a szó legszorosabb értelmében szétrohadt rajta. Olyan volt mint a szivacs, ha bár hol megnyomtad egy újjal... szivárgott az olaj a rozsda pólusai között.
Lecseréltem. Olajleeresztő csavarral ellátott 65 font, anélkül (szivattyús verzió) 35 font. Olcsóbbikat vettem természetesen. Most, mikor olajcserét csináltunk elkövettem azt a hibát, hogy hideg motornál próbáltuk leszivattyúzni az olajat. A munkatársam addig bontott egy sört... majd még egyet...majd még egyet... elég sok időbe telt mire elkezdett szortyogni. Sok söröm bánta. Egy leeresztő csavarral sokkal simább és gyorsabb ez a művelet és nem hallgatok ennyi böfögést sem utána! :-)
Nagyon köszönöm.A csati és a vezeték biztos nincs mert azt már átnéztem,de akkor megpróbálom megbontani a köteget hátha tőbe szakadt.Még egyszer thank's.
Édesanyám járgánya egy 2007-es 451 fortwo , ezres - benzines.
Most valami 6 ezer km körül van benne , és tavasszal tervezek olajcserét nála.
Az automata váltó , vagy egyéb szerkezeti elem vajon igényel valamiféle karbantartás-cserét , stb. 7 évesen ennyi km-el ? ( havat , esőt még nem látott... )
Az enyémben van gyári kiegészítő fűtés, nézz utána! Van 2004-es piros hátsó sárvédőm és csomagtérajtóm eladó. Rakosgatom 2 éve tartaléknak, és senki nem akar hátulról belém jönni!
Pont azt néztem ma, hogy izzítom, indítom, szokásos hiba, majd mondjuk 10 mp alatt beáll jóra, majd leállítom, ismét uez, de akkor már csak 5 mp ez a hiba, majd ismét indítom és semmi hiba :S ez ilyen izzítógyertya vagy ilyesmi nem lehet?
Üsse kö leirom megint. Ha vilagit akkor ott merheto hiba van!! Hisz maga az auto is meri az adatokat. Keress fel egy masik szakit es nezzetek az élö adatokat.
Nah. Egy honapja van smartod es itt az elso hiba. Ezert mondtam anno h orizd meg a lelkesedesed. Ettol szines az elet es nem unalmas munkaezkoz az auto. (Ha sarga lampa vilagit akkor az öndiagnosztika hibat talalt, ezert azt ki is lehet olvasni! )
A sarga haromszog pedig a menetstabilizalo/kiporges gatlot jelzi. Azert nem tudsz gazt adni. Pl:gazpedal poti, TB, ezek osszekottetese, ha 3000fole nem porog akkor lehet kerek fordulat szenzor, abs kocka, stb stb
Van egy smart fortwo 600-som. Menet közben kivillan, és elkezd égni a sárga felkiáltójeles háromszög a műszerfalon, és a motor alapjáraton megy. Leállítom, újra indítom és a jelenség megszűnik. Sajnos egyre gyakoribb. Esetleg nincs ötletetek? Köszönöm előre is.
A kocsit indítom, el is indul a motor, de nem áll rá mindjárt a normális kb 900-as fordulaton ketyegő alapjáratra, hanem kb 600-as fordulaton ketyeg és közbe világít a motorjelző sárga lámpa és a gázadásra nem reagál. Ez változóan 5-30 mp-ig tart, majd kiallszik a lámpa és a motor beáll a megfelelő 900-as alapjáratra.
Ma rákötötte a Szolnoki Szabolcs computerre és semmit sem jelzett ki a gép, minden ok aszerint. AZt mondja ilyennel még nem találkozott :S valakinek ötlet?
Azt hiszem, a smart jobban bírja mint én. Nem mondok mást: gyűlölöm ezt a havas hideget. Én fenn lakok a hegyen budán, mit mondjak olyan volt a műszerfal mint a karácsonyfa:-) Villogott a kipörgésgátló sárgája veszettül, de azért hazaértem! Az objektivitás kedvéért, azért akadnak jobb kocsik télire, de sebaj , nekem ez a kedvencem.
A hozzáértőktől kérdezem ,ma valaki azt mondta, hogy ezekben a dieselekben van valami vízmelegítő áramkör, hogy hamarabb fűtsön. Én csak néztem, én nem tudok róla ,tényleg létezik ilyen? Berakható utólag ha van?
Van, szval valóban. Milyen megoldást tudtok arra, hogy az ülések ne nyikorogjanak benne. Ott nyikorog, ahol az ülés támlájának a forgó része van alul :S
Volna Hozzád egy másik kérdésem.Smart 450 2001 külső hőmérő csatlakozó vezetékét nem találom.Lehet,hogy nem is volt neki? A diag szerint "szakadás az alkatrészben" hibát ír. .Hova megy be a hőmérő vezetéke?
Azt akartam már én is kérdezni, hogy nekem nincs a gépben ülésfűtés, de mégis az ülés alatt van egy vezeték, mind a vezetőülés, mind az utas alatt. Egy csokicsati és megy tovább szerintem az ülésbe :S mi az?
Emil megérkezett rendben. Az ülés nem légzsákos. Fogalmam nincs mi lehet az a + két szál vezeték.
Az igazság az, hogy túlságosan nem kötötte le a figyelmemet, mivel találtam az ülés alatt egy tízfontos bankjegyet! Örültem, mint majom a f... nak, hiszen nem gondoltam volna ilyen kincsre.
Gyorsan kivettem a másik oldalról is az ülést.... de ott a koszon kívül semmi nem volt. :-)
Érdekes, hogy az utas ülés alatt csak a fűtés vezetékei (három szál) voltak. + vezetékek nincsenek az anyós ülés alatt.
Quattroman-nál a pont. Az enyém valóban roadster és 2004. áprilisi kiadású.
Viszont nem olyan régen ráérő időmben kiszereltem mind a két ülést és kitakarítottam a filc borítást rendesen. Az ülésfűtés vezetékén kívül semmi nincs az ülés alatt. A vezető ülés (a jobb oldalon, mert az a vezetőülés ott, ahol jó oldalon vezetnek! :-)) szóval a sofőr ülés alatt, az ülésfűtés vezeték kötege öt szálból áll, melyből három szál valóban az ülésfűtés csatlakozója ( két fokozatban működik normálisan) két szál egy külön foglalattal csak ott van és lóg a levegőben... nem tudom mire való, mert nincs helye ahová csatlakozzon.
Ettől függetlenül köszönöm a tippet, megfogom keresni ezt a váltórelét akár hol legyen is és bevizsgálom a vezetékelését.
Csak érdekesség képpen én is sokáig kínlódtam ezzel a három csík problémával.Minden vezetéket végignézve csak nem találtam a hibát,kidörzsölést. Diagra tettem és az egyből a váltórelére vezetett.Nem a relé volt a ludas,de a probléma ott volt ahol a relé.A vezető üllés alatti relédoboz biztosítékai és csatlakozói tiszta zöld oxidosak voltak.Megtakarítgattam,kontaktsprébe beáztatattam egy napig.Utána a panel minden forrasztási csatlakozását egyenként átforrasztottam mivel az egyiken repedésgyanút találtam.Összepakolva azóta is hibátlanul működik.Nyilván valamikor beázott vagy bepárásodott az utastér és ennek ez lett a következménye.Utólag nagyon is bagatell hiba volt de ahhoz jó volt hogy hetekig szopasson.Akinek hasonló gondjai vannak egy odakukkantást a vezető üllés alá megérdemel.
múlt héten szoptam egy váltóval derekasan, és egy bő félnapom ráment de kicsipogtattam a motorkábelben a váltó összes csatlakozását, rajzoltam térképet melyik szál hová megy a komputercsatiban.
megpróbálom beszkennelni és elküldöm hogy le tudd ellenőrizni nincs e vezetéktörésed...
Köszi a tippet, megfogom nézni a napokban mert olaj és szűrők cseréje esedékes és akkor lesz fent csápos emelőn. Ilyen szutyok hideg és esős időben semmi kedvem aláfeküdni az udvaron.
Köszi még 1x, feltétlen körbenézem a váltó vezetékeit.
Egy különös (számomra legalábbis különös) jelenség mutatkozott meg tegnap és ma a smart-nál. Állandóan automata módban használom a váltót. Nekem így kényelmesebb. Szóval automatában van a váltó és visszaváltásnál (emelkedőre fel például) gondolkozik (amit egyébként is mindig szokott, mert nem egy villám gyorsan váltó szerkezet) szóval fogy a lendület vissza kellene váltani, de a váltó csak gondolkodik...gondolkodik és nem történik semmi. A műszerfal kijelzőjéről eltűnik az "A" betű és a kocsi megáll, mert elfogyott a lendület. A motor alapjáraton jár, gázadásra nem reagál és nem lehet sebességbe tenni. Leállítom a motort majd azonnal indítom újra, a műszerfalon beköszön a három vízszintes és mintha mi sem történt volna minden működik perfekt módon. A váltó le s fel minden zokszó nélkül mint a vaj teszi a dolgát.... csak a három vízszintes villog a műszerfalon. Tegnap is eljátszotta ezt és ma is. Tegnap mikor hazaértem, levettem az aksi sarut pár percre és így eltűnt a három vízszintes és vissza állt az "A" betű, de ma délután alig hogy elindultam ismét előjött ez a "elfelejtem a sebességet" műsor. Leállítottam a motort, majd újraindítás után a három vonal villogása mellett simán mentem majd 200 km minden gond nélkül a nyugati parton, ami elég hegyes völgyes, tehát dolgozott a váltó le-fel váltogatva sűrűn becsülettel. Azt nem értem, ha egyszer szar valami, akkor az ugye szar. Miért javul meg újraindítás után? Mivel jobb neki a villogó három vonal mint a "A" betű?
Kiszereltem a gázpedált, majd a 4 csavart kitekertem, akkor résnyire szét tudtam húzni, majd befújtam kontaktsprayt. Remélem nem baj, h az fújtam és nem szilikont. Most már nincs olyan rugóosszenyomószerű hangja amikor benyomom.
ne fantáziálj mert hipochonderré válsz. :-) gépre téve kiderül.
a pedált ha úgy érzed hogy szoros, szereld ki (4db műanyag anya rögzíti + az elektromos csati) fújkáld ki a port belőle és szilikonnal ezt is leápolhatod.
Egyébként ami nekem picit furi és lehet ennek lesz köze az pedig a gázpedál nyomása. Ahogy nyomom érzem a rugós hangot picit benne, ez mintha új lenne :S ennek ugye elektromos a gázpedálja, így lehet a pedálban lévő potméter szarakszik, lehet ez?
Nah szilikon sprayt vettem, befújtam, úgy néz ki, OKS a dolog, ezek szerint a hideg lehetett, mert most jött elő -7-8 foknál, előtte semmi hang nem volt :) A másik gondnál felhívtam egy helyi ismerőst, aki szintén mondta, hogy computerre kellene kötni, hogy mi lehet, illetve javasolta, hogy csináljak egy kikormolást, csapassak egy erősebbet vele. Ezt megtettem azóta pöcc röff indul a gép :) lehet vmi dugulásdolog volt, igaz már 3 telitankolás óta ezt a maxmotion dieselt tankolok. Lehet, hogy az lepucolta a belsőt és amiatt? Mert ezen gázolaj csak nem rossz :(
Talán ma el viszik, jó messzire, Bremen-be akar el jutni vele a csávó, bár a motor és a váltó eddig kifogástalanul ment, csak ez csökkentet mód ne lett volna a turbó miatt!
A mostani teljesen szétrohadt, max még egy szezont bírna ki biztonságosan.
ezt barokkos túlzásnak tartom, 3mm vatag acéllemezből készülnek, az hogy rozsdás nem azt jelenti hogy szétrohadt. homokszórással megtisztítják és új bevonatot tesznek rá. (festék, szinter..)
Első és hátsó lemez acélfelni érdekelne. Gyárin kívül érdemes venni bármilyen más márkát? Újban gondolkodom, ott kevesebb a lutri, de esetleg használtnál mire érdemes figyelni? A mostani teljesen szétrohadt, max még egy szezont bírna ki biztonságosan.
Most befújtam, meglátjuk :) Abba segíts még nekem légyszíves, hogy az mi lehet, hogy a kocsit indítom, majd el is indul a motor, de olyan gyengébb hangja van, világít a motorjelző sárga lámpa, ketyeg tompán a motor és a gázadásra nem reagál. ?
elso lengokar darabja 20 korul van. akkor csereljuk ha gorbe.mivel kaphato bele szilent ha a szilent oregedett el azt kell cserelni. 5 korul van a szilent darabja.
Nem szokásom a bocsánatkéregetés, vagy a saját fejem savazása, de ha úgy érzem rászolgáltam, akkor zokszó nélkül megteszem.
Ma remélhetőleg pont került a motorfelújításos mizériára, méghozzá megnyugtató formában.
Egyrészt Quattro úriember módjára nem fogadott el költség térítést, másrészt "gyorsan" elhárításra került a dolog.
Itt jön az a rész, hogy én is állhattam volna a dologhoz kulturáltabban, tehát ezért a bocsánat kérés, bár mentségemre legyen mondva, egyrészt amikor az ember
logikusan idegbetegség nélkül tudja meghallgatni az érveket az is más, és az is, amikor benne van a dolgokban, és szenvedő alanyként jön az arcába a sz..r.
Nyilván a fentiekből következően annak is máshogy jön le a dolog, aki ezeket csak olvassa, például itt is.
Az esetből annyit tanultam, hogy máskor próbálok máshogy érvelni, nem feltétlenül úgy le reagálni a dolgot ahogy most, ha nehéz lesz is.
A hibára vissza térve, a kuplung felől jött Quattro szerint a hang, és a lényeg hogy végre talán el lehet részemről is felejteni ezt a horrort, és tudom élvezni a hobby kocsikázást.
Részemről jó lenne minél előbb ezt az egészet elfelejteni, mondjuk úgyse fog sikerülni, de akkor legalább tanulni az esetből.
Ráadásul, ha én kézzel lenyomom a kocsi elejét, akkor semmi, vagyis az nem elég, h a hang előjöjjön, de ennek lehet az az oka is, h nem tudom egyszerre az első kettőt lenyomni :)
Annyira még nem zavaró egyébként, illetve mélyebb úthiba kell hozzá és ha csak a bal vagy jobb első kerékkel mgyek bele semmi, csak ha egyszerre az első kettővel!
Mostmár ugye 2 hónapja van meg a kisautó és a mai napon, most este arra lettem figyelmes, ha úgy megyek bele az úton egy mélyedésbe, hogy mindkét első kereket éri, azaz az első tengelyt, akkor elölről egy ilyen nyekkenést hallok :S tegnap nem volt, megmerem kockáztatni, hogy ma dél körül sem, de most hazafelé igen már. Ami esetleg szerintem lehet, igaz nem értek hozzá, hogy eddig nem volt ilyen hideg, mint ma, most este. Tegnap -2be mentem, ma délbe is -1, -2, viszont most hazafelé -6 volt már. Lehet, hogy elől vmi gumi a futóműnél a hidegtől bekeményedett és amiatt ez a hang? (kihangsúlyozom nem értek hozzá)
A XIII.ban. tegnap este nagy nehezen de sikerült haza jutni vele... Eszembe jutott, h tavaly is elöfordult ilyen a minuszokban, de akkor csak a hátramenetet nem vette, csak kb 5-6 probálkozásra, de az is csak párszor és reggeli nagyobb minuszokban volt...
Az ismerősöm 450 benzinesének immoja nem old. X-ből nem jön ki. Egygombos kulcsa van. Kilencet villan, elemcsere után akksisaru le-fel. Semmi. Az ajtókat nem zárja és X-ből nem jön ki. Feltanítás?
Sziasztok! van egy 2008-as for two-m. MA megviccelt a váltója, semmi nem vesz be. Se előre se hátra nem megy. Történt valamelyikötökkel ilyen: Mit csináljak, vagy hova vigyem? Pesten lakom. Köszi a válaszokat!
en mondjuk xenont tettem,de arra max elsutom,hogy osram xenon blue izzo az pont xenon hatasu.
de ismeros magyar rendszamu folias autoval atment szlovakiaba felrallitottak a penny parkoloba mondtak 200 euro lesz a folia mert eus torvény van rávagy leszedi hát a rendőr megvárta amig leszedi...
Egyébként Nálatok a clubban is megkérdeztem azt akinek volt, Te is olvashattad hogy azt írta, egyszer se állították meg évek óta miatta.
A használt autón is hirdetnek egy ezüst brabust, a fazon szerint vagy 7 éve rajta van ( 1998-as azt hiszem ) és még egyszer se meszelték le miatta...szerintem túl van misztifikálva.
Arról már kifejtettem a véleményemet, hogy IGEN, biztos töri a csontot, de szerintem kevésbé, mint ha egy 2 tonnás SUV csapja el a gyalogost amin nincs, vagy egy smart, amin akkora van mint egy cipőfűző...
Én az utóbbi 3 hónapban legalább 30 különböző autóst kérdeztem meg eddig menet közben parkolókban, ebből 2 volt smart, és volt olyan kocsi amelyiken olyan vastag volt mint a combom.
Egyik nem mondta azt, hogy szívatták volna miatta. Most az más kérdés, hogy akár hazudhattak is volna, de vajon miért tennék?
Nekem is itt van egy a szekrénybe, engem eddig az tántorított el, hogy ha az eleje le, akkor azt is le kell ( pl, ablakmosó tartály csere vagy akár mi miatt )
a másik vizsgán mindenképpen le, a harmadik hogy ahová vittem, kimondottan ilyen gyártásokkal foglalkoznak, a csávó megnézte az elejét, és közölte,
hogy legalább félnapos munka úgy feltenni, hogy az ne lifegjen, fixen álljon a helyén, miután le kell hozzá mindent gyártani. Fel lehet rakatni 15 ezerért is,
de az olyan is lesz. Hogy ebből mi az igaz, szintén nem tudom, de egyrészt ha fel is fogom rakatni, akkor úgy hogy az atom legyen, a másik meg majd vizsga utánra hagyom én is
Balra a saját ( 20 pénzért vettem, jobbra ahogy felrakva kinézne )
What Does It Do? Relays the external temperature to the speedo and the air conditioning. What Happens If It Is Faulty? Air conditioning may not come on, speedo will read incorrect temperatures like -16 degrees. Where Is It? In the front lower nearside air dam in the front bumper.
ezzel szemben ami pulseokat svajcbol hozok: kodlampa,teljes automata valto, 4 legzsak (passionban 2 van altalaban),kis orak,pohar cd tarto, nagy zene,kalaptarto,ezust kodlamparacs (pulse mindig ezust gyarilag es elso kodlampa is van). 451nel ez lehet valtozott, de 450esek svajcbol ennyire extrasak. nagyon sok pulse raadasul borbelsos is.
Az a baj, hogy a pulse-ba alapban nincsen softouch váltó (ami nekem nagyon bejön), a tridion biztonsági cella fekete rajta (passionnak ezüst, ami nekem sokkal jobban bejön, hisz fehér autóhoz jobban áll, a passionnak ráadásul a tükörháza és a hűtőrács pereme is ezüst), alap pulséban nincs klíma :S míg valóban ami nincs az alap passionba az a két kis óra, illetve a ködlámpa, de ha pótolni kéne ezeket tuti olcsóbban jönnék ki (ha csak egy klímát meg egy egy s váltót akarnék az nem is tudom mennyi lenne). Sőt a két óra pótlása már meg is volt, ködlámpán meg gondolkodom, de felesleges lesz szerintem, hisz a sima fényszórója is nagyon fain ennek a kisautónak. Jah illetve a passion 12 küllős aluja is jobban tetszik, mint a pulse 6 küllőse :)
ultem torott futomu es tridion serult de helyreallitott smartban. sose kene. ez ha talpra lesz allitva a budos eletben nem fog egyenesen menni,zabalni fogja a gumikat es kinszenvedes lesz esoben.
A képek alapján merem állítani, hogy esetleg a kesztyűtartó sértetlen benne .... a többi alkotórésze ..... kuka.
Persze, lehet kapni mindent hozzá..... de mire azt mondod, hogy: oké, kész van s egyben van.... NE add össze a ráfordított alkatrészek számláinak végösszegeit, mert infarktust kapsz helyben. :-)
mivel a szín bejegyzés arra van kitalálva ha pl egy cserbenhagyásnál látnak elszáguldan,i akkor egy piros autót keresnek. nem azt amelyiknek ezüst a vázkerete hisz abból alig látszik valami.
a nemet briefben is az szerepel Farbe: blau, gelb, stb
a bármikor átcserélhető pedig nem mérvadó, hisz bármelyik autó egy fél napalatt átfóliázható.
ilyenkor be kellene menned az NKH-hoz és bevezettetni a színváltozást
Nem tudom, én nem vitatkozni akarok. Az bizti, hogy ködlámpát sem látok, a szélvédőn nincsen ott a tükör körül a fekete kör alakú doboz, ami az eső meg fényszenzort rejti, sőt a rádió alatti kapcsolósor is tök üresnek néz ki... karos tükör.... nemtom :-/
Végül is tökmindegy. Meg aztán 6 év alatt 21000km?
Most komoly? Motor kiszed, bak kicserél, motor visszarak?-műszakis azt mondta, hogy szívatós meló, mert ki kell szedni a motort, hogy hozzáférjenek a bakhoz...
sokszor gondolkozom mostanaban,hogy mitol felszereltebb a passion, mint a pulse. svajcbol ami pulse jon tele full (kis oraktol kodlampan elso at a nagy zene kis kutyuk minden) mig passionbol ilyen felszerelteket nagyon ritkan talalok.
Sziasztok! Lenne egy női kérdésem.....smart roadster 100ezer km...gázadásnál koppanó hang (műszakin suttogva megemlítette a szerelő, hogy középső motortartóbak...nagy meló.....), gondolom hamarosan fel kell keresnem egy szerelőt, ha nem akarom, hogy vmit szétverjen ott bent. Mivel a január elég gyér, kérdezném a tapasztaltaktól egy kb. tól-ig mire lehet számítani? (Nem pontos árat akarok csak kb. egy ilyen művelet munkadja mennyi lehet...?)
igen de nem csak a vizsga miatt vagyok bajban hanem mert szét van törve a burkolat és szeretném lecserélni de csak fehérben találtam és azt mondták hogy nem lesz jó hozzá csak a fekete.
Mondjuk azt se vágom hogy az enyém forgalmi szerint fekete, élőben meg a segge fekete, a többi kék, és ha arányaiban nézem akkor kb 20% a fekete felület!...
smart műanyag csomag: hátsó csomagtartó 2 oldali oldaboritás makulátlan. csomagtér ajtó belső szürke műanyag szép állapot, 2 sárga oldalindex. egyben 2000 HUF (külön az index 1000ft)
Azt nem tudom eldönteni, h akarok é vagy sem, hisz nem dohányzom, meg a kocsiban amúgy se dohányoznék, illetve mást se engednék és így nemtudom, h kell é :)
nem meg lehet csinálni emelőn a jobb hátsó kerék felől.
légtelenítéshez kinyitod a kiegyenlítő tetejét és a motortérben középen elöl kicsit kiemeled a hőpatront a termosztátházból. egy villa rugó fogja a helyén és könnyü beejteni a "soha nem találod meg" helyre. ezért kivétel előtt rá szoktam húzni egy gyorskötözőt fogónak...
Zsiiir.
Legteleniteni hogyan tudom? Tudnal egy rovid utmutatot rittyenteni? Ha nem az a baj akkor legalabb tudom hogyan tovabb, gondolom vizpumpacserehez motor kiugrasztasos muvelet szukseges?!
Koszi a gyors valaszt!
En is a vizpumpara, esetleg a termosztatra gondoltam. Letezik az, h zarva marad a termosztat?
A problema azert is erdekes, mert ha alapjaraton ketyeg, akkor nem forr meg, csak ha megyek vele...
Anyagilag kb mit jelenthet egy ilyen hiba megoldasa?
Mitol lehet az, h hirtelen elkezdte forralni a Smartom a vizet?
Egyik nap még ok minden, aztan allt 2 napot, elindultam es kb 1 kilometeren felforrt a viz. Bordasszij a helyen, feszes. Olaj feltoltve. Kiegyenlitoben jo a szint. Regebben csuszott a szij, de meghuztuk par nap utan.
Az auto 2001es dizel.
Legyszi segitsetek mihez nyyuljak, mert nagyon kene a jargany! Esetleg tudtok jo szakit Jaszapati kornyeken?
Ne tedd, míg nem derül ki, hogy mi van a kocsiddal. Csupán azért, mert komoly gyanúsítgatások is elhangzottak, legalább legyen miért kinek-kinek elnézést kérnie. Én is szerelő vagyok, de olyat nem ejtenék ki a számon, hogy nem biztos, hogy a saját motorja. Ha biztos vagyok benne akkor utólag mondom, de feltételezésekre ne alapozzunk már.
En egy adatot se latok! Egy tizedmillimetert se! De meg egy ezkozt se amivel mered! Ez nem tunik korrekt valasznak vagy hozza allasnak.
De nekifutok ujra mivel mered es milyen adatot? Mert a "nem szokott gond lenni" jelen esetben szokik. Es te kiabalsz a leghangossabban egy masik szerelore.
Meroezkozok? Adatok?
Hali! meg drótoztam az ablaktörlő mechanikát de borzasztó hangja van így, hogy a felette lévő rúdhoz kötöttem, van valami jobb ötleted hogy lenne jobb?? Az a baj nem nagyon férni hozzá az elejét meg nem szeretném lebontani! Muszáj még a feleségemnek ezt használni 1 hétig, még a másikra nincs rendszám!
Tisztelt Urak! .... talán, ha a történetben érintett másik felet is meghallgatnánk .... mert ugye az lenne a korrekt.
Ti, mondjátok a magatokét (ki jogosan ... ki kevésbé), és a másik embert azonnal a hóhér kezeibe adnátok. Ejnye...ejnye.
Megértem a tulajt, hogy ha kifizetett egy talicska pénzt elvárja, hogy jó autója legyen ... de nem értem a szakmabeli autószerelőt/bontóst/üzletelőt, mikor azonnal kollégája torkának ugrik.
Pedig ennyi gyakorlattal a háta mögött ő is tudja nagyon jól, hogy a jelentkező rendellenes hang könnyen lehet, hogy nem is a beavatkozás szakszerűtlensége miatt hallható. Bár mi előfordulhat és ezt Ti is jól tudjátok. Persze szidni a másikat sokkal könnyebb.
Egy példa: műszaki vizsgán volt az autóm (nem a smart...egy másik és nem Magyarországonon, tehát kenőpénz eleve kizárt) átvizsgálták tetőtől talpig mert itt így dolgoznak. Nem volt hiba sehol, átment a vizsgán. Két napra rá, a lakástól 250 km távolságban eldurrant a hátsó gi.fékcső. Visszavittem a vizsgaállomásra. Megcsinálták. Nem lőttem le a szerelőt és nem is szidtam az anyukáját, mert mikor ott volt és megvizsgálták jó volt. A fék is bika volt az autón. Nem tehettek róla, hogy két nap múlva bedobta a törülközőt, mivel senki sem jövőbelátó. Még Quattro sem!!!
Probald ki azt h ulesfutes be, a meleget meg nem huzod ra teljesen igy nagyon hamar folmelegszik a motor es a kopas akkor minimalis. Amugy hol dolgozol muanyagoskent?
úgy rémlik nálad is volt már hogy többször kellett nekiállni ugyanannak a motornak.
a váltó ha kézzel visszaállítom hátramenetbe, elkezdi a tesztet de mindig ugyanott 5ből 6ba elakad. ezért marad kinyomva a kuplung mert nem tudja befejezni a műveletet.
én élőben hallottam és nem azt mondtam hogy nem kell vele foglalkozni hanem hogy meg kell mutassa magát mert egyenlőre sokesélyes és nem tudni a forrását.
ha az ember nem folyton és lélegzetvételnyi szünet nélkül szajkózná hogy már mennyit költött az autóra, akkor talán meghallaná azt is amit mondanak.
Szep auto hasznald egeszseggel. Igen, most is ugy gondolom h parasztsag osszedrotozni valamit hogy eladasra meg epp jo legyen. Es ezt nem szeretnem megmagyarazni
Ha megnyugtat, van egy barátom, itt a szomszédban, autóépész. Összehozhatlak vele.Ő javított eddig mindent a smarton,amit eddig kellett (3 motortartó csere, féktárcsák, thermosztát, klímacső, alsó kormánycsukló, meg a fene tudja már. Igaz, ő mindent javít, ezért sokszor jól jönnek a fórumon visszaolvasva Quattro iránymutatásai.
Nem tudom pontosan, Vonaton lehet Bécs-ig vagy 200 euró kb ahogy néztem! Ítt állt ma a szomszédban 1 Magyar kamion, sajna nem találtam meg a sofőrt. utána járok még, aztán írok majd!
Hali! Neked bontásra kellett volna a smart? Eddig a legjobb ajánlat 500 euró rá ha neked ennyiért megéri viheted! A szállítás még így is kérdés. Autó vasúton esetleg de csak Bécs-ig lehet!
Köszi, hogy le parasztoztál a múltkor, engem megtanítottak a szüleim mi helyes mi nem, azt gondolom! egyébként soha nem gondoltam az autózás olcsó mulatság, már 1988-ban kocsival jártam és nem volt szükségem bkv bérletre!! Viszont csak tanácsot kértem mit tehetek vele, te meg erre ki oktatsz!!!
Már egyébként nincs miről beszélni de köszi a bkv ötletet de én inkább ezt választottam!!
En kerek elnezest! En csupan konstruktiv akartam lenni es javasoltam egy szurotipust amit szakmai ismereteimre tamaszkodva javasolok a markatarsaknak. Epito jelleggel! Erre lett egy ertelmetlen fröcsöges, mas fikazasa, anyazas mindenfele indok, logika vagy alap nelkul. Ez netto szuklatokuruseg. Elszomorit. Mindig probaltam itt ezen a forumon a tudasomat megosztani a tobbi smartossal h nekik ne kelljen foloslagesen kijarni azt az utat amit en kijartam. De ez mar nem segitsegnyujtas hanem egyeni, szubjektiv velemeny nyilvanitas, mas besározasa vagy epp dicsoitese mindenfele alap nelkul. Persze velemenye mindenkinek lehet, meg is oszthatja. Lelke rajta. En is azt teszem most. Szabad orszagban elunk. Megis azt mondom ez igy, ebben a formaban nem egeszseges! Nem helyes! Es nem is epito jellegu !
lámpám talán van, kábelcsati nincs, sárvédőket utángyártottban árul az Iharos 21körül, középső elemet csak bontottban lehet, nekem csak javítós van, díszrács nekem is kéne:-(
antennafoglalat simán javítható, tankcentrálom van
Hol tudnék jó áron téligumikat venni? Lenne vlmi jó tipped?
A múltkori beszéltünk, h átalakítanám a smartom teljes elejét a lepkelámpás verzióra, lenne vlmi jó bontós tipped ahol beszerezhetném lámpákat és a sárvédőket? Kellene még egy fordszám mérő órával is!
na ott azzal az olajgombaval mar probalkozott vki. legalabbis a saru nem ravalo volt... es felvolt szigetelő szallagozva es egy utangyartott volt benne.
nem kívánom rágni a gumicsontot de azt még hozzáfűzném, bármi adhatja a rezonáló hangot, nem feltétlenül van köze a motorhoz. addig míg ez nem derült ki felesleges átkozódni. ld. az olajnyomásnélküliség és a butuló gomba esetét.
egy motorfelújítás nem egyenlő egy autórestaurálással
nem egeszen. tobb fele valto es valtosoftware van. nem csere szabatos. kiprobaltuk mar. dieselen pontosan ezzel szivtunk. 6 valto volt fent mire a 7. azonos jo lett.
adaptáció előtt "csak" a 6.at nem kapcsolta és lomha volt a kupplung, ez most odáig fajult hogy egyszer megszorult két fokozat között, azóta viszont csak kiemeli a kupplungot és úgymarad.
jelenleg a kuplung motor (mind a 3 ami van) marad kint check mode után és nem kábelhiba miatt. (megjegyzem az adaptáció kezdete előtt csak "lomha" volt) a 4 napban az is benne foglaltatik hogy csak "lóg" az emelőn mert másfelé jár a szaki....
ha nem stimmel az evjarat, valto cikkszam fog is. nem lesz jó. most megmondom előre. kár vele küzdeni. kell egy belevaló váltó. nem a 6 es 700as valto nem ugyanaz.
szeretnem ha reszletezned. kivancsi vagyok. szakmai szemmel nézve biztosan megtudom cáfolni amit irsz. főleg hogy ami autóban az a váltó volt azon tavaly Zoli bácsi kuplung állitást végzett sikerrel.
részletezd. én 100%ra mondom,hogy a cikkszám beli eltérés miatt nem megy. mi se ok nélkül cseréltük az elektronikát kompletten amikor feltettünk egy másik váltót...
az egy müködő autóból volt. amikor leszedtük kompletten én még előtte beálltam vele. 8 évig működött. ha más cikkszámú helyett teszed fel nem fog működni. már mi is belefutottunk hasonlóba.
váltótanitással mit lehet 4 napot csuszni? 3-4 de lehet több éve tudjuk hogy különböző számú váltók vannak a smartnal neha 1 éven belül is van eltérés. csak az megy fel ami cikkszámra stimmel. más nem fog.
de ha pénteken délután fél négykor odaállítasz valahová, ahol 4 napos csúszások vannak egy feltaníthatatlan váltó miatt, ezért az egész heti vállalás borult, és páran autó nélkül maradnak hétvégére, nyilván mindenki eldobna mindent csak megnézhesse hogy neked valami rezonál (már egy hete)
szegény most elhunyt szovjet fegyverkovács találmányát emlegetni is kedves szokás
Regota smartozol ugyhogy ezt biztos vagod... Minden smartnak ilyen szuroje van legyen az diesel vagy benzin vagy roadster. Az elteres h ezen van pluszban egy eloszuro. Nezd meg alatta ugyanolyan mint a tobbi. Akar le is lehet venni vagy atrakni masikra.
Többen szidták az ASHIKA gyártmányú szüröket, hogy milyen gagyi kinai, kiszőrösödik, stb... Valójában japán gyártmány és igen jó minőség. Ráadásul a van két tömítő filc a két végén ami sok szűrőn nincs. Plusz ez egy roadsterbe való ezért van rajta körben is. Érdemes megnézni, hogy a sárga szűrőbetét milyen tiszta maradt. Ez 10000-et futott kizárólag a tiszta levegőjéről híres Budapesten...
külső tükör (borult az autó a tükör ház kuka) tükörlapok jók. 4000/db
2db hátsó dobbetét 3000Ft 2db
ablaktorlo belso kapcsolo kar szurke makulatlan. 2000 huf.
hatso komplett csomagterajto panel nelkul 10 ezer ft. kp zar motorral.
gaz pedal 3000 ft
smart fortwo 450 szürke utas légzsák 10000 ft
smart fortwo sárvédő bal piros 20000 ft
regi lampas sarvedok 25 ezer ft
Smart fortwo folytószelepház hibátlan 5 ezer ft
smart-hatso-alu-keresztmerevito 4000 ft
smart fortwo biztonsági öv 2 db hibátlan pirotechnikai ovfeszitos 10 000 Ft
csonkálvány bal első 4000 ft
intercooler ventilátor 4000 Ft
2db hátsó dobbetét 3000 Ft
muanyag csomag tartalma. kozepso futesbox amiben a radiobox is van. jobb hatso halos muanyag takaro csomagterbe,kuszobok stb csetreszek amiket fellek meg. 3000 huf.
Egyébként egy ideig a kuplung léptető motorra gondoltam, de most már inkább a turbó felé mennék el, mert ugye amikor vált, akkor a turbó "leáll" és váltás után újra
tolja, azért is kérdeztem hogy nem lehet-e ez valami szabályzó szelep ( waste-gate ) vagy ilyesmi?
A hangot úgy kell elképzelni, mint amikor mondjuk egy 2L-es kólás flaskát összegyűr az ember egy hirtelen mozdulattal, vagy egy sörös dobozt össze lapít ( ha éppen valaki sörözne ) :)
Amit a múltkor írtam "zörej" még mindig fennáll, sőt, ha jól érzem erősödik is.
A motor nagyon szépen ketyeg, alapjáraton ha hosszabb padlót nyomok is, nem jön elő a rezonancia, se úgy ha sebességbe teszem és taposom a féket.
Viszont menet közben, úgy vettem észre, főleg turbó be/ki kapcsoláskor hallatszik, ha definiálni szertném akkor egy "reccsenés" szerű hang.
Pl. fix hármasba teszem és odalépek, akkor mikor a turbó bekapcsol és "kérné" a 4-iket, akkor reccsen meg, nem váltok, hanem hirtelen leveszem a lábam
a pedálról, és megint hallatszik a hang. A kettő között csak a turbó fütyülése hallatszik.
Ha automatában van, akkor elkezdem oda lépni, és minden egyes váltáskor előtt/után kb jön a recccsenő hang, de ugye miután manualban is előjön, én
nem kapcsolnám a váltóhoz a zaj forrását. Nem tudom a turbónál pl. ja jól emlékszem van valami rúd ami a turbó nyomást szabályozza, onnan nem jöhet?
Quattro bácsi: miután mondtad hogy a turbó jó állapotban van, Neked nincs ötleted erre? Írtad hogy nem hallod meg azt amit én, :) de ez eléggé jól hallható reccsenés.
Volt már valakinek ilyesmi? ( 2002-es benzines fortwo ).
Én hülye vagyok hozzá, de kizárnám a kuplung léptető motort, vagy a váltót, miután fixben is csinálja a zajt
Sziasztok.Vannak it szerelok is?Nekem vilagitt a motor hiba jelzo kontrol ego.Allitolag a 3. hengernel van valami hiba!Talalkozott mar valaki ilyennel? A valaszotokat elore is koszonom!
már költöttem rá eleget, még más sem hiányzik,hogy megint bele invesztáljak 100 eurót, aztán jön egy szöröstalpú Török kereskedö aki úgysem ad érte 1 centel sem többet akár müködik akár nem!
Köszi a múltkori válaszod a cdi 800asommal kapcsolatban, meg lett a baja mitől állt le ha bemelegedett a motor, a főtengely holtponti jeladója volt rossz!
Lenne még kérdésem a 2004 Smart fényszórói és a teljes eleje a motorháztető át szerelhető a régebbi lámpásba 2001esre? Ja és Utólag klíma beépíthető?
Azt szeretném kérdezni, hogy a 98 as smartba az ablaktörlő mehanikának a forgo részén nincs semilyen biztosító gyürü? A baloldali ablaktörlönél ma szét esett a mehanika, de nemtudom elég ha össze pattintom vagy sasszeg ilyesmi nem kell rá?
Hasonlót nyilatkoztam, amikor egyik ismerős barátnőm - akinek tetszett a smartunk- megkért, 600 körül segítsek venni egyet neki. Mondtam, annyiért szarkupacot kapsz, vegyél suzuit, ha jót akarsz. Nem. Neki smart kell, az fér be a kertbe, ha lebontja a kerítést elöl, meg amúgy is, az emóciók...
Jártunk Budán, kereskedésben. 650, nem ért a pálca az olajba, a bal első csapágy lötyögött, a kerék a kezemben akart maradni. A próbakőrt nem vettem igénybe. 400-at adtam volna érte, talán. Felhívtuk a 3. helyezettet, magánszemély, a közelből. Odajön, maradjunk. Számlákkal igazolzan felújított(szelepek, mahle dugók, stb, stb ), klima, üvegtető, szürke-fekete benzines, eredeti tárcsákkal,113 ezer km, 100-nál felújítva. Mint, ami most jön a szalagról. Ránéztem , kértem a próbát, addig a tulajnak az enyémet "kölcsönadtam ". Állt az úton,mint a szög, semmi zörej sehonnan. 580-ért elhoztuk !Igaz, benzines, olyan, mintha fúrógépen ülnék, de makulátlan. Ez valamikor 2013 nyár közepén volt, azóta egyszer WD-40-eztem az ajtózárakat, mert a jobb oldali szorult neki. Nagyon jó vétel volt, és szereti is.
A smart egy nagyon jopofa kis auto. Szeretheto es nem is annyira elromlos fajta. A legnagyobb ellensege a nem hozza erto vasarloreteg aki megvette. Azt hittek (es ma is sokan vannak ezzel igy) hogy nem kell olajat cserelni, nem kell karbantartani. Mert legyunk oszintek, kik vasaroltak/vasaroljak a nök es a trendi ferfiak akik nem ertenek hozza. Tisztelet a kivetelnek. Ha egy jo allapotu smartban cserelnek olajat es nem tapossak ki a belet eleg megbizhato!
Javaslom csinaltasd meg. 200 korul megjavitjak es utana vigyazz ra es meghalalja. Nem a levegobe beszelek en magam kicsit tobb mint 100 ezer kilometert raktam a sajat dizelembe. Ha kell segitseg keress meg.
Egyébként ha ez vígasztal, az enyém 4 hónapig bírta, cirka 2000 km-t, és kimúlt... normál városi használat közben. Bár számítottam is rá miután utána olvastam a vétel előtt. Ez van
Most erre azt mondom, hogy nekem is volt olyan időszakom, amikor napról napra éltem, és vagyok annyira pesszimista hogy lesz is, sőt, most se vagyok Rochild :)
Én csak keresem a mai magyar vásárlónál a MIÉRT -et. Például vagyük a Te esetedet. Miért pont olyan kocsit veszel, amiről egy kis utána olvasással csak azt olvasni,
hogy már elnézést, úgy sz@r ahogy van...most persze mondhatnád, hogy akkor én miért vettem?
Mert én beteg vagyok :) azért. Amikor robogóztam, mindenki azzal jött nehogy injektoros 2 üteműt vegyek, mert 2-3 ember foglalkozik vele pesten, szinte horror a javítása,
mert nem lehet normálisan diagnosztizálni a hibát, ha meg kiderül, akkor százezres nagyságrendű a javítás. Szerinted mit néztem elsőnek? Injektoros 2 üteműt :)
Utána mindenki le akart beszélni a Peugeot Jetforce-ról, ha már mindneképpen injektorost, akkor CSAK azt ne :) Szerinted mit vettem? Persze hogy azt.
Tetszett a fazonja, mert az tény, hogy külsőre az egyik legszebb 50-es moci. Úgy voltam vele, majd én leszek az aki széllel szemben pis...
Hát nem lettem az :) Egerből jöttem fel vele, már pesten megadta magát a vétel napján. Mire kiderült a hiba, heteket töltöttem különböző szerelőknél. Vissza sírtam a Piaggiót. De majd én ugye :)
Úgyhogy végül győzött a józan ész, és működőképesen eladtam. Az új tulaj ( sajnos családtag ) se élvezte sokat, mert 3 hónap múlva behalt. Már neki sincs meg.
Szóval, van olyan hogy hobby. Én azért vettem harmad autónak smartot, mert nem iszok, nem cigizek, nem drogozok, és jobb mint a bélyeg gyűjtés. Ennyi.
Viszont, bocsi, de gondolom a 67 arra utal hogy 67-es vagy, azért egy 47 éves férfi ne vegyen már úgy kocsit, hogy nem jár utánna, hogy egy tizenéves smart 99%-ban szívás.
Ezer olyan autó van a piacon, ami "elnyűhetetlen" ebben az árban. Mást ne mondjak, én a suzuki névtől már rosszul vagyok, de ha ez legyőzhető, akkor a smart árán biztos vagyok benne
hogy találtál volna magadnak egy wagont vagy egy swift-et, ami korban ugyan úgy matuzsálem, de a szerelők 99%-a ért hozzá, az alkatrész meg fillérekbe van.
És még el is fértek benne 5-en, nem ketten, vagy be lehet tennia csomagtartóba a kabáton kívül mást is.
Készülök majd írni a totalcar-ra egy smartos cikket, melyben leírom a tapasztalataimat, a vásárlástól kezdődően, ( szervízek, alkatrész ellátás stb ) csak még rá kell gyúrnom :) főleg a helyes írásra :)
viszont abban is első helyen fog szerepelni, hogy csak az vegyen ilyen kocsit, akinek egyrészt másod, vagy harmad kocsinak kell, és csak az egyedüli kocsinak aki nagyon "mazó" :)
Remélem egyébként nem bántottalak meg, tudom, hogy most így szívás közben nem esnek jól ezek a szavak, de sajnos ez az igazság :( Kívánom amúgy hogy oldódjon meg a problémád mint márka társnak :)
Figy, kár ezen az egy dolgon lovagolni, a használati utasítást idéztem, olvass utána, nem én találtam ki, de szerintem mellékes ez a vonal ahhoz képest amit írtam.
Ha ez valakinek zavarja a lelkét, akkor így fogalmazok: "feltuningolják minden csoda nyállal ami az első tankoláskor kifogy..." így megfelel?
A mondandóm többi része érdekes, nem a kerozin/nem kerozin
persze, igazad van csak nem gondoltam, hogy 2 hónap alatt bekrepál. most eléggé szomorú vagyok miatta. azért csak valahogy rendeződnek a dolgok. az a rossz, hogy ha csóró vagy akkor sajnos csak régi autót tudsz megvenni. ezzel meg így jársz. mondjuk ha belegondolsz, 2x annyiba kerülő autó is pont tönkre tud menni ilyen hamar. szóval nem tudom mi a megoldás. a tömegközlekedés meg oltári drága és 5x annyi idő alatt jutsz el bárhova, mint autóval. :(
Csak úgy mellékesen: ( olvass utána ha nem hiszed )
STP Injektor tisztító adalékanyag. A minta 250 ml-es, a kiskereskedelmi forgalom számára kiszerelt, fekete színű csavaros műanyag tetővel záródó, fekete színű műanyag flakonban érkezett a laboratóriumba vizsgálatra. Veszélyes anyag tartalom a biztonsági adatlap alapján: kerozin: 70-90 m/m %, 1,2,4 trimetilbenzol: < 2 m/m %. Összetétel (m/m %) pótlólagosan megküldött dokumentum alapján: kerozin: >90 m/m %, Hitec 6422 (Regisztrált benzin adalék): <10 m/m %. A flakon oldalán található papírcímkén az alábbiak olvashatók: "STP Fuel Injector Cleaner - STP injektor tisztító. Erős koncentrált tisztítószer, amely eltávolítja a teljesítménycsökkentő lerakódásokat az üzemanyag befecskendező rendszerből. Használat: Töltse a flakon tartalmát egy teli tank benzinhez. Egy flakon (250ml) 50-60 liter üzemanyaghoz elegendő. A legjobb hatás érdekében használja 5000km-enként. Más STP adalékokkal biztonságosan használható."
Észrevettem sajnos hogy az a baj, hogy sokan 4-500 ért vesznek egy smartot, aztán azt hiszik hogy számukra ezzel befejeződött az autóra költés :(
De mondjuk ez nem csak smart, hanem úgy látom minden kocsi vásárlásra érvényes a magyar emberek 80%-át érintve...
"annyiért akarják megcsinálni, amennyiért az autót vettem"
Ez mondjuk valóban túlzás, de szerintem ha valaki ésszel vásárol autót, főleg legyen az egy 10 éven felüli kocsi, akkor kapásból áll a kettes szorzó.
Vegyük csak azt, hogy egy 10 éves kocsitba már mindenki belerúgott szerencsétlenbe aki csak tudott, legjobban az első tulaj azzal a címszóval
hogy "majd veszek másikat ha 3 éves lesz", utána ha a másod/harmad tulaj még ilyen, akkor mégszebb lesz a kicsike állapota sajnos.
Ha megyek a városba és megnézem a smartokat, főleg az első generációsok közül 10-ből 8 már külsőre le van pusztítva, ha azt az állapotot nézem,
nyilván a motorikus rész is kampó. A másik, ha megnézi az ember a 6-700e körül kapható smartokat, azokban mit tesz Isten, pont 130, diesel esetén 180e
körüli km van, és még össze lehet tenni a kezét az embernek, ha nem jócskán vissza állított számról beszélünk, bár a legtöbbnél még az is áll.
Azt meg ugye tudjuk sajnos, hogy a kicsikék 130 ( diesel 180e ) km környékén már lassan a végüket járják motorikusan.
Ilyenkor persze eladás előtt bele kerülnek a csodaszerek, prolong az olajba, kerozin a benzinbe aztán "húde jól megy" viszi is a balek.
Aztán az első tankoláskor már nem is húz annyira, utána meg jééé 1L olaj fogy 500 km-alatt, meg olajcsere után behal az egész.
Ez van, 12 éves 600cm3 kocsitól x tulaj után szerintem az ember ne várjon csodát.
És ez csak a motor, hol van még a gumigarnitúra, meg egyéb költségek. Szerintem a kettes szorzó simán áll egy ilyen kaliberű vásárlásnál.
Ezen kéd dolog segít, az egyik, hogy TUDATOSAN megveszi az ember ezt a kocsit, és kicserél rajta horror áron mindent, és motort generáloztat ha kimúlik,
de akkor tudja hogy mit cserélt ki, aztán egy ideig feltehetőleg azokkal nincs gond, vagy b/ verzió, viszi a bontóba, és vesz egy 3-4 évest.
Szerintem nem érdemes megvenni mondjuk egy erősen túlárazott kocsit sem, amire az eladó azt mondja azért ennyi, mert tipikusan most volt felújítva
a fél autó, amiket számlákkal tud igazolni. Igen ám, csak akkor feltevődik bennem a kérdés, ha bele lapátolt egy zsák pénzt, mi a fenének adja el?
Ezeknek a hirdetéseknek a közös pontja hogy a "friss nagyszervíz, meg friss nagy generál stb " után eladó. Vicc.
Számlát én is tudok csináltatni bármiről, vagy ha a munka el is lett végezve, ha szándékosan eladásra ment, akkor 95%-ban tárgya munkával.
Jó, vannak kivételek is, de vettem már 93 óta úgy 20 használt autót, ezeken már túl vagyok, és nem igazán láttam csodákat.
Új autó is szívás, ha már a témánál vagyunk, azokhoz is volt szerencsém nem egyhez, ott meg a kötelező gar miatti márkazservíz húz le nem kevés zsugával,
és amilyen a mostani anyag minőség, meg amennyi extra van egy új kocsiba, sajnos ott is sokat jár az ember a szervízbe, főleg ha üti rúgja a vasat.
Ez van, tanulság annyi, hogy láttam én már nem egy embert a körúton semsonite táskával Hugo Boss öltönyben, omega órával várni a villamost...
Ő a kocsira költött pénzét erre költötte, aztán használja a villamost, vagy esetleg a taxit. Ennek is, annak is megvannak az előnyei.
De most már huzamosabb ideje, több autós fórumon olvasom a panaszokat, hogy ennyit meg annyit költöttem meg költeni kellene még a kocsira,
és egyszerűen nem értem, mégis mit vár egy ilyen vásárló, amikor 500e ért vesz egy tizenéves kocsit? Fel nem foghatom?!
Nagyon nagyon jó lenne ha meg tudnád mondani, hogy hová forduljak, hogy megcsinálják olcsóbban. már az összes autóbontónak, hogy adjanak árajánlatot. Igaz, hogy még nem kaptam választ. most nagyon el vagyok keseredve, mert 2 hónapja vettem az autót és most itt állok a semmivel. annyiért akarják megcsinálni, amennyiért az autót vettem. minden segítség nagyon jól jönne. kérlek, hogy segíts ha tudsz valamit, hogy induljak el.
tökéletesen működik, majd dec. 20-a körül aksi ki, az autó kint áll a szabad ég alatt. Jan 10-én aksi be, első indításnál bepüccen, de nehezen jár nyikorog, 10-20 másodperc után befullad. Azóta bikázva sem indul, csak lassan vontatottan indítózik (teker), vagy ha elkapja ritkán akkor amíg a kulcsot tartom próbál indulni olyan mintha elkapná és elindulna, de nem röffen be.
Köszönöm a válaszod. Akkor ha veszek egy komplett fortwo cdi 800 as motort, akokr az beépíthető a másikba simán? bocsi, hogy ilyen sokat kérdezek, de tönkrement a motorom és használt motort akarnak eladni nekem 500000 forintért. ennyiért már vadiújat veszek ausztriában. Köszi ha válaszolsz még. :D
Esetleg üzemanyag szűrő lehet benne, mert legelőször beröffent nyekeregve nyikorgva mint ami pihent és nem akar újra menni, de hamar leállt azóta semmi. Tökéletesen működött pihenő előtt, mi az ami nem szereti a hosszabb pár hetes pihenőt kint. (hideg sem volt túzottan)
Novemberben koplett főfékhengeres fék felújításon esett át, utána működött rendesen. Mivel megszoktam, hogy hiába a fiatal aksi hidegben a rövidd távok miatt egy időután nem indul (szerelők kimérés után azt mondták nincs villamos gond), ünnepek előtt leparkoltam kint, aksi ki. Most teszem vissza az aksit (3-4 hét pihi), de nem indul. Gyujtás van műszerek felvillannak, az ACpumpa teker, ráindítok, de csak komótos vontatott tekerés, vagy nagyritkán mintha elkapná (nyekergő hangokkal), de hiába tartom a kulcsot hosszab ideig nem indul. Ma bikázva is próbáltam, így többször eljutott a majdnem elindulig, de semmi.
Merre keresgéljek? A fékpedálnál van valami adó ami nem engedheti indulni, üzemanyag van.....
Természetesen szerintem a fék is beragadt, mert meg sem tudom mozdítani kiengedett kézifékkel.
félre értés ne essék, sem meggyőzni, sem pedig kioktatni nem szeretnék senkit sőt még az igazamat sem szeretném hangoztatni én csak a tapasztalatomat próbáltam megosztani, ugyanis nem a szomszédtól sőt nem is a szomszéd ismerősétől hallottam mint sokszor hallani , ez velem történt meg és azóta nem. persze lehet véletlen is ,de egymás után kétszer, hát nem tudom. én is megpróbálok meghalgatni mindenkit sőt még tanácsot segítséget is kérek, /és kapoki s többekközött tőled is/ ha valamit nem tudok vagy nem vagyok benne biztos.
Nem mert nem csináltam vele semit. nincs idöm rá, és szerelöt sem ismerek, sajnos. Aki csinálta a vizpumpát az nem ért a tipushoz kicsit balfék" fél hozzányulni mint ördög a szenteltvízhez!! Még a kulcsot is tönkre tette. Az viszon már fajin! frankon megforraszották a mikrokapcsolót meg új gombot tettek bele! Lehet tudok segíteni a fuvarban ha komolyan érdekel. A Boss itt van nem mesze mindig látom a horvát Rudi kamionjait vagy valami hazafalé üres teherautót biztos találni.
Igen! nemtudom pontosan mi, egy darabig jól megy aztán le tilt a motor. Megy de lassan! Váltani szépen vált minden sebeséget, én nem értek hozzá miért! Kb 1000km peströl csehországon keresztül.
sehol, pont ez a lényege. ellenkező esetben bárki elköthetné az autót.
bemégy egy óráshoz és cseréltetsz egy elemet. vészmegoldás egy laposelem két száraközt néhány pillanatig (polaritáshelyesen!) "feldoppingolni" a kulcsod elemét. pár indításra utána jó....
Sziasztok. Segitsetek nekem hol tudom kiiktatni a inditásgátlást a smart two -ban,mert lemerült a slusszkulcs eleme és igy egy kulcs ábra jelenik meg a müszerfalon.Ilyenkor jó esetben rányomok a nyitásra és indul,de elem nélkül ezt nem tudom.Segitsetek légyszives nem tudok elindulni ......................
Eladnám Smartomat, 600-as benzines 1998-as. Valami baja van a turboval ezért csak vészüzemben megy. Jelenleg Német o-ban a kocsi német papírokkal. talán érdekel itt valakit azért teszem ide. Ár? megegyezés szerint.
mi csodálkozni való van ezen? kimégy a sárkányos piacra és a divatholmiktól kezdve, illatszerek, mososzerek, minden van amik 80-90% hamis márkajelzéssel vannak ellátva
Azert en minden nap teszek azert h elhetobb legyen ez a vilag. Meg akkor is ha tudom nincs semmi ertelme aznap. Legkozelebb meg szerencsem van. Ilyen vilagban elunk, ezert kell megbecsulni azokat az embereket akik ertunk vannak, legyen az kozertes aki hajnalban nyit vagy szerelo aki megjavitja az elromlott dolgainkat...
Azt aláírom, hogy a piacon fellelhető "csodaszerek" 60-65%-a humbukk... (például jómagam idestova 2 éve polírozok egy főleg fekete műanyag elemekből összerakott kasznit, nagy szorgalommal és odaadással, Farecla G3 nevű, négy komponensből álló csodaszerrel ... de nem igen látok javulást!). Viszont használok diesel üa. adalékot és DPF tisztítót is ami érezhetően (értsd: számszakilag) javít például a fogyasztáson vagy a DPF öntisztítási folyamatán. Igaz, ezek az adalékok nem egy-két ezer forintos lögyik, hanem drága és csupán 100-200 ml mennyiségű anyagok.
a rancfelvarrashoz szukseged van 2 fenyszorora a koztuk levo muanyaghidra, 2sarvedore, 2dobbetetre, 2kuszobvegmuanyagra, also elso takaromuanyagra, diszracsra, es a fenyszorokhoz a kabelcsatlakozasokra.
ezt kb 150bol tudod beszerezni, szinben passzolost szinte remenytelen, ha a regidet be is szamolnak, (ketelyeim vannak) akkor is max 1/2-1/3 aron
tisztitás közben a pillangó tengelyénél átszivárog a folyadék és az elektronikát megbolonditja az elpárolgó gőz, hogy mi az az anyag ami miatt csinálja nem tudom de két esetben jártam így egy pólónál azóta én nem vagyok hajlandó féktisztítót használni erre a célra, és láss csodát azóta ilyen nem is fordult elő. utána több szerelővel is konzultáltam és többjük megerősített valóságtartalmáról, tehát nem csak piar fogás a pillangó tisztító.
Kérdezném, hogy mivel javítjátok a cooler hűtőn a keret miatti kidörzsölési hibát? A technológiát is elárulnátok, mivel ti valószínű, hogy csináltatok ilyet, ne kelljen kisérleteznem.
A smartnak eleg jo a futomuve. Persze egyszerusegeben ertendo. Nem nagyon zabalja a gumit. En jartam olyan hiddal amit en nyomattam vissza a helyere ugy szemre. Es az is egesz jol futott. Meg anno iprtan hallgato voltam egy futomuvesnel es keves helyen csinaljak tisztessegesen...
Persze megoldhato. "A" elmesz futomuveshez es korrigalja az elgorbult futomu elemeket egy helyes beallitassal. "B" leveszed a kormanyt oldalrol fogja egy csavar es odebb teszed. Ez esetben a futomu nem lesz tokeletes.
elkell menni futomuveshez. lekell venni a kormanyt. beallitani a futomuvet. kormanyallast jeloles szerint kozepre utana kormany pont kozepre visszatenni. elvileg megoldja.
ha nem kormanyszogjelados mas a hibaja felkell tenni gepre.
Nem az mondom h hibaztal a manualis valtoba valo olajjal. Csupan az en szubjektiv velemenyem mondtam el. Es gondolom igy jart el az a budai smart szerelo is aki atf et tett bele.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mitől lehet az, hogy az esp lámpája folyamatosan világít, egy hosszabb út után. Ha leveszem a gyújtást, és utána újraindítom a kocsit, akkor elalszik. Most is pl: jöttem haza Tökölről, elkezdett folyamatosan világítani, az egyik lámpánál újraindítottam az autót, jöttem vele kb még 2km-t és semmi hibajelzés.
ez rengeteg mindentől lehet, be kellene vizsgáltatni a nagynyomású szivattyút és a porlasztókat. gyanúm szerint annyira megkopott hogy melegen nem képes eleget szállítani, vagy nem éri el a kívánt nyomást. ha egyetlen porlasztónak nagy a résvesztesége leeshet a railnyomás és megáll az autó
élőadatban kellene nézni hogy milyen értékeket produkál.
Ha a simeringjeid jók semmi kárt nem fog okozni sőt. A saját manuális versenyautóváltómba a sper miatt autómata váltó olaj lett rakva, mert jobban birja a hőterhelést a másik pedig versenyenként elégett.
A Mercedes specialitása, hogy a személyautóinak a sebességváltójába nagyon sok esetben ATF olajat tölt. Ha eltérnek az előírástól, a tűgőrgős csapágyak megsűlnek a váltóikban.
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék van egy fortwom 2001es cdi az a gond vele hogy ha felmelegszik menet közben fogja magát és leáll a motor, várok egy kis ideig azán beindul. Mi lehet a gond vele, volt már vlakinek hasonló?
Tisztelettel mondom : egy valto olaj valasztasat nem az donti el h autmata(hidrodinamikus ) vagy robotizalt, netan kezi, hanem a tervezeskor a csapagyak , fogaskerekek, szinkron gyuruk anyaga, feluleti megmunkalasa , az olaj odajuttatasanak megoldasa.... egy hagyomanyos automataban is fogaskerek van es csapagy. Egyebkent talalo a hasonlat csak forditva. Ahogy az elozo hozzaszolasomban emlitettem: en az enyembe amit sokaig szeretnek hasznalni atf et tettem. De ez csupan az en koltoi hitvallasom, (meg egy kis anyagismeret es aramlastan ora) de semmikepp sem 'tudtommal'
Egyébként NEM LESZÓLOM más munkáját, hanem azt mondom, hogy robotizált váltóba ( az egyterűm is az ) tudtommal nem szokás
automata váltó olajat tenni. Persze, elmegy azzal is, mint ahogy a popsit is ki kelet törölni ujságpapírral is :) meg 4 rétegű zewával is, nem ugyan az :)
viszont miután most már tényleg össze akartam rakni ( rakatni ) a kocsit, és most már járni akarok vele ha kedvem úgy hozza, úgy gondoltam, hogy ez,
meg a hűtő folyadék cseréje már nem tétel, mint ahogy 1500 nál majd az új olaj csere, és ennyi. Most ha azt veszem hogy a 2L olaj meg a munka 10 ben megállt, akkor ha jobban alszok így, akkor megérte. + a kipufogó kezdett kicsit lógni, nyilván mint a kerékcsavar, generál óta volt benne most 800 km, meg lett húzva.
Amúgy Gianni: megoldódott az új nyikorgás, miután tettem oda egy-egy plusz gumi alátétet meg megfújtam egy kis wd40-el...így már nem mozog
a műanyag a műanyagon. ( hátfal )
Viszont hazafelé teszteltem, nem csak kifejezett váltásnál adja azt az alig hallható daráló hangot amit mutattam :(
Igazából magasabb fordulaton jön elő, és szerintem a váltás még csak dob egyet rajta, tehát nem a kupplung motor lesz az, valami más rezonál.
Csak akkor mi? Idegesítő, bár nem tűnik olyan nagy problémának. Amúgy a szegedi utamon jött elő először.
A kipufogó most már nem lehet, a bakok is feszesek, a hátulja most már gyári csavarokkal áll a helyén, és meg se mozdul :) ahol
kábelkötegelő volt, most ott is csavar figyel, szal nem tudom mi lehet ez.Nyilván ezer dolog lehet. Piti úgy de akkor is bosszant :)
Viszont hazafelé néztem, manuálba tettem, kettesben/hármasban kihúzatva is előjött magas fordulaton, pedig nem volt váltás, csak jelezte hogy rakjam fentebb...
Valakinek ötlete? Nagyon fülelni kell, de engem mégis idegel. Persze így ötletet adni mi lehet :) nyilván lehetetlen.
A fűtés egyébkként most jó légtelenítés után olyan, hogy alsó gatyában is vezethettem volna, ki is kellett kapcsolnom.
Persze gondolom a generál miatt is termel hőt vastagon :)
Aral Supertronic G BP Visco 7000 GM Castrol DCO Topup Castrol Edge Castrol Formula SLX Castrol Formula SLX Longtech Castrol Syntec European Formula Elf Excellium Elf Excellium Full Tech Gulf Formula Extreme Pentospeed VS Total Activia Energy 9000
0W-40
Mobil 1 Mobil 1 Turbo Diesel
5W-30
Addinol Super Power MV 0537 Adnoc Image Agip Formula LL DC Alpine Longlife Aviaticon Unique DC Divinol Syntholight MB Elf Excellium 229.5 FormulaShell Ultra AB Fuchs Titan Supersyn SL Galax Syntec Galp Formula XLD Gulf Avantgarde K Gulf Formula GX Igol Process Compact P INA Futura MB Labo MB 229.5 Liqui Moly Longtime High Tech Megol Motorenoel New Generation Midland Crypto Mobil SHC Formula MB Motorex Profile M-XL Motul 8100 X-Max Motul Specific MB 229.5 OMV Full Syn MB OMV Full Syn Plus
alvázszám szerint lehet hogy a tiedhez még ATF volt az előírás.
'99 után jött rá a gyár hogy hagyományos 75W90-et tesz bele.
a Pappas a mai napig is állítja hogy ATF kell (talán nem nézik a frissítéseket.
egyszerű, hívd fel a pappast mond be az alvázszámot kérdezd mit tesznek bele...
Changing the gearbox oil
There is no service schedule on changing the smart gearbox oil. For higher milage vehicles, it is wise to take the precaution and change the oil. Other reasons to change the oil may include a replacement gearbox, or any process which will require the drive shafts to be removed.
The replacement gearbox oil is listed as AQM (Dexron II) for all smart fortwo's and Roadsters. The capacity of the gearbox is 1.4 litres.
En amugy komállak teged de ugy hiszem nem cagy muszaki vegzettsegu , ezert nem is ertem miert szolod le mas ember munkajat. De mondom : pacsi, haversag. Csak ez az en velemenyem.
Automata valto olajat tenni bele nem bun. Mert pl honnan tudod hogy van tervezve az a csapagy benne? Honnan kap kenest? Vagy az alap kerdes: a szinkron gyuru mikor fekezi ossze konnyebben a kapcsolo mecsanikat ha suru,vastag olajat kell kiszoritania? Vagy hig vekonyat? Mert a valto lepteto motor nem fog gondolkozni/erzessel besvaltani. Az bizony robot.. Vagy az egyseru laikus fejevel gondolkozva: ha az atf be valo helyere teszel simat tuti kart okozol, de ha sima helyere atf et kicsi a valoszinusege.
A smart valto nem elromlos fajta. Azert irom mert tudom h jot akarsz a kocsidnak. Nem lesz baja semelyiktol (elvben)
Egyre valószínűbbé válik egy közel 5 ezer km-es túra a roadsterrel. Egyrészt egy teszt lenne, hogy kibír e ennyit hiba nélkül keresztül Nyugat-Európán, másrészt az is kérdés, hogy én kibírok e ennyit ülni benne napokon keresztül? :D 9 éves, közel 100 ezret futott és hibátlanul teszi a dolgát. Most(is). Még alszom rá egy párat, de a kihívás igen erős.