Keresés

Részletes keresés

lesi fotós Creative Commons License 2020.11.19 0 0 29503

Melyik f.gép tudaj 100K alatt a 30frame/sec HD minőségű videót?

Előzmény: novakl (29502)
novakl Creative Commons License 2020.11.19 0 0 29502

Öntözni kell tápsóval, hátha megnő...

Viccet félretéve emiatt ár/érték arányban szerintem egy fényképezőgép jobb. Használtan pártízezerért lehet már kapni viszonylag új dizájnokat.

Előzmény: jalpar (29500)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.19 0 1 29501

Ahozz előbb olyan hack kell,ami a pénztárca tartalmát növeli meg! :-)

Előzmény: jalpar (29500)
jalpar Creative Commons License 2020.11.19 0 0 29500

Olyan hack nincs a neten, ami a szenzorméretét növeli meg?

Az nagyon kéne a mikroszkópos használathoz.

Előzmény: lesi fotós (29499)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.19 0 0 29499

Kamera ügyben nézd meg ezt:

https://24.hu/tech/2014/07/23/meg-szebb-a-kep-logitech-c920-teszt/

Novemberi akcióban 45KHuf.

A NET-en sok hack van fent az optika lecseréléséről.

Előzmény: pmate955 (29491)
novakl Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29498

Telefonról írtam, bocsánat az elgépelésekért :)

novakl Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29497

Szerintem egy kivehető lencsés (tükörreflexes vagy MILC) gép jobban megéri, több mindenre lehet használni és a képe is jobb. Egyedül az IR vagy UV amiben egy blokkszűrő nélküli USB kamera jobb, de asztro átalakított vagy kioperált szűrős használt fényképezőgépgép ismét csak olcsóbb talán. És az érzékelőjük nagyobb, nem kell hozzájuk reduktor, legfeljebb ha projektivet is hasunálsz (de akkor se feltétlenül).

halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29496

Köszönõm,ezt kipróbálom ! Van is itthon sellakkom,a gipszeléshez vettem fél kilót 10 éve és nagy része még megvan.

Előzmény: jalpar (29490)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29495

Valóban igazad lesz, eddig nem láttam így "összehúzódva" munkálkodni őket. 

Előzmény: jalpar (29494)
jalpar Creative Commons License 2020.11.18 0 1 29494

Bocs, sikerült rossz linket bemásolnom.

Erre gondoltam:

https://youtu.be/K0j2CBxxKL0

Előzmény: pmate955 (29493)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29493

Az általad megjelölt videón medveállatka van, csak rossz a mélységélesség sajnos. Amit én linkeltem lent, azon én is kerekesféregre gyanítottam, mert a mintában csak úgy hemzsegtek, mint itt: https://www.youtube.com/watch?v=FD8DQwdftPs Azonban a videón alig mozog, és nem a fókuszálás során sem jött elő a "többi része".

Előzmény: jalpar (29492)
jalpar Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29492

Szerintem az egy kerekesféreg, mint ez itt:

https://www.youtube.com/watch?v=qZWfzO8fsAo

1:00 körül kezd tekerni.

pmate955 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29491

Következő "Mi lehet a vízben" témám, amire most kivételesen videóval készültem. A kamera 640x480-ra redukálva bírja a 30 fps-t, így ugyan kis felbontású, de megfelelő sebességű videó készíthető. Nagyon érik az az usb 3-as kamera, csak ne kerülne 75k-ba legalább. :D 
Íme a videó: https://youtu.be/VItjnojSw-w
Főleg az az érdekes, hogy valamit "ereget magából". Arra gondoltam, hogy a vizet szűri, de nem látom mivel. 

jalpar Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29490

Elég macerás. Egy nagyonnagyon pici glicerincseppbe berakod a metszetet, rá is raksz egy igen kevés glicerint és lefeded fedőlemezzel. Akkor jó a mennyiség, ha szépen lassan - akár egy-két perc alatt - kitölti a glicerin a fedőlemezt, ki nem megy. Ha sok, akkor itatóssal le kell szívatni felesleget, hogy egész rászoruljon a fedőlemez a mintára.

Eddig egyszerű. Ezután viszont körbe kell keretezni a fedőlemezt. Ehhez kell valami keretező matéria(*). Ezzel először a fedőlemez négy sarkán - vagy kör lemez esetén 90°-onként - egy-egy kicsi pötyi keretezővel rögzíted a fedőlemezt. Megvárod míg tökéletesen megszárad. Ezután (pl. fültisztítóval) nagyon alaposan letisztítod az esetleg kifolyt glicerint és körbezárod keretezővel a fedőlemezt két-három rétegben (közben mindig teljesen kiszárítani). A keretezőt 0-s vagy 00-s ecsettel kell felvinni.

Ha vastagabb a metszet, akkor lehet, hogy kelleni fog egy távtartó körben. Ez egy akkora (még inkább: 1-2mm-rel kisebb) papírkarika, mint a fedőlemez maga (igen, ezt kerek fedőlemezzel a legcélszerűbb)-

Összességében a nemrég előjött PVA-G-t ajánlom inkább, azzal sokkal egyszerűbb dolgozni. Nekem van bekeverve, ha ki akarod próbálni szívesen küldök neked.

(*) Keretezőnek szokták ajánlani a körömlakkot. Nem rossz, de nem is jó. Az immerziós folyadék oldja.

Árulnak készen is keretezőt. Angliából rendeltem pár fajtát még régen, nem voltam elégedett velük.

Magam spirituszban oldott shellack-ot használok. A régi könyvek ezt ajánlják, és szerintem tökéletes anyag, azóta se találtak jobbat. Étolaj sűrűségű vagy picit sűrűbb legyen. Szoktam bele tenni egy-két csepp ricinusolajat, ettől állítólag kevésbé rideg lesz, amikor megszárad.

Lámpakorom (vagy más) pigmenttel meg lehet festeni, úgy gyögyörű csillogó fekete keretet lehet csinálni.

Előzmény: halmos ferenc (29487)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29489

Összeírtam egy jó hosszú listát,  a hiányos mikroszkópjaimhoz keresett alkatrészekről. Remélem nem gond, hogy egy ilyen hirdetéssel szakítom meg a beszélgetést. Tudom, hogy ezek közül pár dolog nem lesz itt senkinek, amiket már korábban tárgyaltunk is, de a többi általánosabb tartozékokból hátha lenne valami, és hálás lennék ha tudnátok segíteni. Elsősorban nem az ebayről vásárolgatnék, amit csak tudok, itthon szerezném be. (Pl a múltkori PK10-es okulárok ami németből jött volna eltűntek. Se a termék, se a pénz nem került meg :( )

A lista:
Objektívek (RMS menetű) Zeiss

- 3db Semiplan 3,2/0.12
- 3db Achromat 10/0.25
- 3db Achromat 40/0.65
- 6db Achromat 100/1.25
- 1db Planachromat 10/0.25

(ezek Laboval, Ergaval és Amplivalokhoz lesznek)

- 1 szett Zeiss Apochromat, vagy Plan-Apochromat objektív (a Zeiss Fluoval 1-hez)
- 1 szett Zeiss fáziskontraszt objektív (ez is a Zeiss Fluoval 1-hez)

Okulárok

- 2db Zeiss PK10x 15,5
- 10db Zeiss A10
- 1 vagy 2db PZO 12x

Binokuláris tubus

- 1db Zeiss (Labovalhoz)
- 1db Zeiss (Ergaval/Amplivalhoz)

Tárgyasztal

- 1db Ergaval/Amplival tárgyasztal
- 1db tárgylemez mozgató (XY) Laboval 2-höz

Kondenzor

- 1db Na 1.2 Abbe Laboval 2-höz
- 1db Ergaval/Amplival-hoz való kondenzor
- 1db pankratikus kondenzorhoz való F=15mm

Revolver

- 2db 4 vagy 5 foglalatos Ergaval/Amplivalhoz

Lámpatestek

- 3db lámpatest Ergaval/Amplivalhoz
- 1db Zeiss Fluoval/Vertival felső megvilágításhoz való lámpatest

Mezőrekesz

- 1db mezőrekesz Fluoval 1 vagy 2 felső megvilágításához
- 1db mezőrekesz Amplival alsó megvilágításához

Természetesen egyiket sem ingyen kérném. De ha esetleg tudtok javasolni valakit, akitől ezeket be tudom szerezni, annak is nagyon örülnék.

kusnyer Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29488

Sajnálom mert azt hittem némelyiket meglehet menteni

Előzmény: novakl (29486)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29487

Teljesen tudatlan vagyok a tartós preparátumkészítésben. A glicerines prep. Készítés miként történik ha pl egy frissen metszett növényi szeletkét szeretnék hosszabb időre eltenni üveglemezen ? Glicerinem van szívesen kipróbálnám. Esetleg mit javasoltok mint legegyszerűbb módszert erre a célra ?

Előzmény: jalpar (29462)
novakl Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29486

Hát sajnos gyakorlatilag az összesnél üvegfelület felmaródás van, azzal nem tudok mit kezdeni.

Előzmény: kusnyer (29483)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29485

Metilénkék és rodamin volt eddig a legjobb. Iszonyat gyorsan és erősen színeznek. Egy tű hegyét mártom a festékbe , megérintem vele a mintát aztán villámgyorsan már mosom is sok vízzel mert nagyon sötétre színeznek. Föl kell higítanom az eddig használt festékeket.

Előzmény: jalpar (29484)
jalpar Creative Commons License 2020.11.18 0 1 29484

Megint vagyon szép!

És megint megkérdem: milyen festékekkel fested?

Előzmény: halmos ferenc (29480)
kusnyer Creative Commons License 2020.11.18 0 0 29483

Jut eszembe!

Tudtál valamit kezdeni azokkal az okulárokkal vagy mind KUKA?

Előzmény: novakl (29482)
novakl Creative Commons License 2020.11.18 0 1 29482

Csatlakozom az előttem szólóhoz!

m_balint Creative Commons License 2020.11.18 0 2 29481

Hát akkor hadd gratuláljak elsőként a metszegető életmódú Uraknak!

Zseniális!

halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.18 0 5 29480

És éjfélkor az ördög megmutatta vigyorgó arcát a mikroszkóp alatt ! 

Tudományosabb érdeklődésű embereknek : Vadrózsa levél szárának metszete festékekkel színezve, polarizált fényben. A metszet kb 1 mm-es. A hosszúkás formáknál egy tövist is átvágtam.

.

pmate955 Creative Commons License 2020.11.17 0 5 29479

Egy kis cékla 40x-el. Nem is gondoltam, hogy a sötét látótér ennyit dob rajta, főleg a vörös céklalé eliminálásában.

Kézzel még mindig könnyebben készül véletlen belőlem metszet, mint a mintából megfelelő minőségű. :D

kusnyer Creative Commons License 2020.11.17 0 2 29478

"Most gumilemez + vákuumedény kombinációt fogok próbálni. Ha így kiűzhető a levegő, akkor nincs mi buborékosodjon később"

A vákummal Levente nagyon óvatosan kell bánni.(gyakorlatból mondom)

A vákum emelkedése közben a preparátumot nem tudod figyelemmel kísérni a vákumtér miatt. A levegő buborék egyre nő és olyan helyeken is megjelenik ahol eddig nem volt. Ez természetes mert a buborékon belül a nyomás mivel lecsökken, a relatív pára tartalom és egyben a levegő - vízgőz parciális térfogat aránya is megváltozik a vízgőz javára és ez még jobban növeli a buborék nagyságát.

Ez a folyamat rombolhatja a gondosan vékony preparátumot. Továbbá a fedőlemez körül töblet beágyazónak kell lennie, hogy a vákum megszűnésével a buborék helyére a visszaszívás lehetőségét biztosítsuk.

Fontos az, hogy a vákum növelésének sebessége alacsony legyen. Ellenőrzésnél minden kiderül.

De mit dumálok én Levente ezt mind tudja csak a többiek kedvéért szólaltam meg aki foglalkozni akar ilyesmivel.

Előzmény: novakl (29475)
novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29477

Abból is kijön, ha vákuumozod.

Előzmény: m_balint (29476)
m_balint Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29476

akkor nincs mi buborékosodjon később

A lefedőben oldott állapotban lévő gázok se? Mert a vizes alapú lefedőknél ahogy tudom az okozza a a gondot.

Előzmény: novakl (29475)
novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29475

Sajnos a buborék dolog nehéz ügy. Még a polimerizálóban se védhető teljesen ki, mert zsugorodik kötéskor és a pici buborék ilyenkor kitágul. Talán a VTMS a legjobb ilyen szempontból, mert az folyékonnyá tehető viszonylag alacsony hőmérsékleten oldószer nélkül. Melegítéskor pedig csökken a gázok oldhatósága.

Most gumilemez + vákuumedény kombinációt fogok próbálni. Ha így kiűzhető a levegő, akkor nincs mi buborékosodjon később.

Előzmény: m_balint (29470)
novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29474

Hát tényleg nem értem mi van ma a soremelésekkel. Pedig raktam be többet is mindenhova.

novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29473

A kanadabalzsam is igazából csak a szélén szárad be. Évtizedek, mire átkeményedik teljesen.

De akkor aztán istenesen.

"Hosszabb idő után rendszerint a szilárd rétegen keresztül lassan kipárolog a víz és alámegy a levegő."

Oké, ez az elmélet. De történt veled ilyen?

Sajnos többször, mint nem. Elég régóta szórakozok lefedőkkel. Nem egyszerű téma, jelzi, hogy másfél évszázad alatt se oldották meg megnyugtatóan.

Előzmény: jalpar (29471)
novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29472

Szerintem azért, mert viszonylag friss találmány, és még csak nem is rendes tudományos helyen jelent meg.

Walter Dioni biológus volt, jó lett volna tudományos folyóiratba is megírnia.

Előzmény: jalpar (29471)
jalpar Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29471

"A PVA-s lefedők széle megszilárdul és lezárja a lemezt, de belül általában folyékonyak vagy gélesek maradnak."

Ez egyébként minden oldószeres lefedővel így van. A kanadabalzsam is igazából csak a szélén szárad be. Évtizedek, mire átkeményedik teljesen.

"Hosszabb idő után rendszerint a szilárd rétegen keresztül lassan kipárolog a víz és alámegy a levegő."

Oké, ez az elmélet. De történt veled ilyen?

Nálam a PVA-G-vel ez egyetlen egy esetben se fordult elő.

A tiszta PVA lehet, hogy elég rideg, ha teljesen kiszárad, de ez a glicerines verzió sose szárad csontkeményre.

,,Mekkora a törésmutatója te lefedődnek? Légszárazon 1,52-1,53 receptúrától függően.''

Az tényleg elég magas. A glicerin ugye 1.47 körül van. Gyorsan lemértem a PVA-G-met: 1.39-et mutat a refraktométer. Persze ez erősen függ attól mennyire hígra csináljuk. Ez elég híg verzió, lehetne töményebb.

,,Érdekes, hogy bár a PVA-G a legjobb PVA-s lefedő szerintem, a szakirodalom nemigen ismeri. Inkább a tejsavas variánsokat nyomatják.''

Szerintem azért, mert viszonylag friss találmány, és még csak nem is rendes tudományos helyen jelent meg.

Szerintem Walter Dioni-nak ez a 2003-as cikke az eredeti forrás:

http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artapr03/wdpart3b.html

,,Igen, ez általában minden vizes lefedőnél gond, a színezékek vízoldhatók és a glicerin egy oldószer.''

Nálam másról lesz szó, mert a pollenfestés úgy működik, hogy a beágyazóba van keverve a festék és onnan diffundál be a pollenbe.

,,A tartósság összetett fogalom. Maga a lefedő tartós és nem változik meg benne az anyag, de ha pl. lepattan a lemezről vagy repedezik, akkor hiába tartós kémiailag, a preparátum mégsem az.''

Világos. Én azt mondom, hogy a tapasztalatom szerinte a PVA-G nem pattan, nem repedezik. Pont mint a glicerin-zselatin.

,,A vizes alapú lefedőknél van egy másik probléma: a légnedvesség. [...] Ha meg nagyon száraz a levegő, akkor több víz párolog belőle ki, mint szokásos és repedezik.''

Sőt, ez fordítva is előfordul: a glicerin erősen higroszkópos. Ha nincs tökéletesen lezárva a glicerin készítmény, akkor vizet vesz fel, megnő a térfogata és kibugyog a fedőlemez alól.

,,Zoológusok az olyan lefedőket szeretik, amelyeket újra fel lehet könnyen oldani, ha esetleg áttisztítanák az állatot vagy jobban szemügyre vennék olyan irányból, amelyből tárgylemezen nem lehet. A PVA-s lefedőket újra feloldani különösen nehéz szokott lenni, a PVA magas hőmérsékleten oldódik csak fel.''

Igen, bár leoldani az egyébként könnyen oldódó lefedőt is nehéz, ha vékony rétegben van, mert nagyon pici a felület, ahol diffundál befele az oldószer.

A kanadabalzsamot is inkább melegítik és akkor megolvad.

A glicerinzselatint dettó így kell leszedni, ráadásul azt alig kell melegíteni. Ez valóban előnye neki.

Másrészt meg, ha nem akarjuk leszedni, akkor ez meg hátrány.

Előzmény: novakl (29467)
m_balint Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29470

Nem valamihez képest, hanem magához képest mondom. Egyszerűen nem tesz boldoggá, hogy belerakom a tetvet, vagy az akármit, nézem, hogy milyen jól sikerült, aztán másnap ránézek, és látom, hogy ott egy böszme buborék a rágói között, meg mondjuk a hónaljában.

Megvárom, hogy Levente feltalálja a tutit. Addig preparálok mást, van mit.

Előzmény: jalpar (29465)
jalpar Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29469

Éhes volt. Nem kapott enni.

Előzmény: novakl (29468)
novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29468

Mi  van ezzel a szerkesztővel? Megette az összes soremelést.

novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29467

Nem okvetlen kell.

Ha immerzióval vizsgálod, akkor nem árt, de egy hét után már lesz annyira stabil hogy óvatosan le lehet törölgetni keretezés nélkül is.

A PVA-s lefedők széle megszilárdul és lezárja a lemezt, de belül általában folyékonyak vagy gélesek maradnak. Hosszabb idő után rendszerint a szilárd rétegen keresztül lassan kipárolog a víz és alámegy a levegő. Azoknál kevésbé, amelyekben sok a glicerin vagy tejsav. Ezek lágyítóként viselkednek.

Mekkora a törésmutatója te lefedődnek?

Légszárazon 1,52-1,53 receptúrától függően.

Én a PVA-G-t használom, ez PVA(+víz)-ből, glicerinből és telített bóraxoldatból áll.

Igen, a bórax nagyon fontos. Keresztköti a PVA-t és a glicerinnel is komplexet képez. A glicerin ahhoz kell, hogy ne álljon szilárd géllé össze.

Érdekes, hogy bár a PVA-G a legjobb PVA-s lefedő szerintem, a szakirodalom nemigen ismeri. Inkább a tejsavas variánsokat nyomatják.

Amit tapasztaltam, hogy a safraninnal festett pollenkészítményeim kifakultak - vagy megváltozott az ízlésem és már az erősebben festett készítményeket szeretem.

Igen, ez általában minden vizes lefedőnél gond, a színezékek vízoldhatók és a glicerin egy oldószer.  Van olyan összetételű, egyébként remek lefedőm, amelyikben először kimegy a festék részben, de ahogy a víz párolog szépen visszavándorol a metszetbe. Sajnos az a lefedő vízszívó és emiatt csak állandó páratartalomnál tartós, nedves időben megfolyik.

Ezeket nagyon tartós készítményeknek mondják, és nem látok okot, hogy a PVA-G kevésbé legyen tartós.

A tartósság összetett fogalom. Maga a lefedő tartós és nem változik meg benne az anyag, de ha pl. lepattan a lemezről vagy repedezik, akkor hiába tartós kémiailag, a preparátum mégsem az. A glicerin végig folyékony marad és ha a glicerin-zselatin tartósan kocsonyás, akkor keretezve nem fog lejönni a lemezről. A feszültségeket fel tudja venni deformációval, mert nem teljesen szilárd. Ez egyébként a legnehezebb része a lefedők készítésének, nem a kémiai kompatibilitás.

A kanadabalzsam például bizonyos mértékben folyik még látszólag szilárd formában is. Ebből a szempontból a VTMS ideális. Ha összetöröm darabokra, magától összefolyik pár nap alatt, mert valójában nem szilárd, hanem extrém nagy viszkozitású folyadék szobahőn.

A vizes alapú lefedőknél van egy másik probléma: a légnedvesség. Kanadabazsamnál a környezet ilyen szempontból irreleváns, mert nem szoktunk toluol- vagy xilolgőzzel telített helyeken élni (mivel már nem élnénk akkor). De vízgőz mindig van és állandóan változik a mennyisége. Lehet egy lefedő remek adott légnedvesség mellett, de pl. 100% páratartalomnál nem fog beszáradni vagy újra felázik a kész preparátum. Ha meg nagyon száraz a levegő, akkor több víz párolog belőle ki, mint szokásos és repedezik.

Még valami. Zoológusok az olyan lefedőket szeretik, amelyeket újra fel lehet könnyen oldani, ha esetleg áttisztítanák az állatot vagy jobban szemügyre vennék olyan irányból, amelyből tárgylemezen nem lehet. A PVA-s lefedőket újra feloldani különösen nehéz szokott lenni, a PVA magas hőmérsékleten oldódik csak fel. Ettől még jók, ne érts félre.

Előzmény: jalpar (29462)
novakl Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29466

Nem SOS egyáltalán. Kíváncsi vagyok hogyan válik be és ha jó, akkor rendelek belőle.

Előzmény: m_balint (29463)
jalpar Creative Commons License 2020.11.17 0 0 29465

Milyen alternatív beágyazóhoz képest mondod ezt?

Vizest alapú hagyományos tartós (HYP. - hundred years preservation) beágyazó leginkább a tiszta glicerin vagy a glicerinzselatin szokott lenni.

Tiszta glicerines készítményt csináltam párat, jól lehet vele dolgozni, de a lezárása kényes és hosszadalmas művelet.

Ha a buborékok zavarnak a PVA-G-ben, akkor szerintem még nem próbáltad a glicerin zselatint. Próbáld ki, és azt fogod mondani, nem kell neked a száz év eltarthatóság, elég az az 50, amit a PVA-G tud.

Előzmény: m_balint (29464)
m_balint Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29464

Jó cucc a PVAG, mert olcsó és egyszerű, van amikor abba preparálok, de az sokszor beburékosodik, általában a legrosszabb helyen.

Vannak sokéves preparátumaim benne, de ahogy tudom, a legtöbb helyen csak féltartósként tartják számon, archiválási célból nem javasolják.

Előzmény: jalpar (29456)
m_balint Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29463

Megpróbálok hétvégén egy tesztet csinálni, remélem nem SOS. Most jött múlt héten még egy LED, azt még ki se próbáltam úgyse.

2 havonként emlékeztess majd erre kérlek, jó?

Előzmény: novakl (29455)
jalpar Creative Commons License 2020.11.16 0 1 29462

,,Azokat keretezni kell''

Nem okvetlen kell.

Ha immerzióval vizsgálod, akkor nem árt, de egy hét után már lesz annyira stabil hogy óvatosan le lehet törölgetni keretezés nélkül is.

,,és alacsonyabb a törésmutatójuk (ami lehet előny vagy hátrány).''

Mekkora a törésmutatója te lefedődnek?

''Igaz egy darabig elvannak keretezés nélkül, de előbb-utóbb belevegőznek.''

Mit jelent az, hogy "belevegőzik"? Nekem vannak 6-7 éves keretezett és keretezetlen készítményeim is, semmi bajuk nincs. De máshol se hallottam tartóssági problémákról.

Én a PVA-G-t használom, ez PVA(+víz)-ből, glicerinből és telített bóraxoldatból áll. A bórax egy taknyosító anyag(*). Polimerizál?

Valószínűleg ez a bórax a kulcs az egészben.

Amit tapasztaltam, hogy a safraninnal festett pollenkészítményeim kifakultak - vagy megváltozott az ízlésem és már az erősebben festett készítményeket szeretem.

Ez talán a glicerin miatt lehet, azt mondják, annak világosító hatása van. A rovarok meg állati mikrobizbaszok preparálásához ezt direkt előnyösnek szokták mondani.

Érdekes módon egyébként a pollent szintén tiszta glicerinbe vagy glicerin-zselatinba szokták beágyazni.

Ezeket nagyon tartós készítményeknek mondják, és nem látok okot, hogy a PVA-G kevésbé legyen tartós.

(*) A gyerekek nagy kedvence, a boltokban "slime" néven jó drágán árusított, de házilag is elkészíthető műtakony PVA-oldat (papírragaszó) egy kevés boraxoldattal megedzve.

Előzmény: novakl (29457)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29461

Köszönöm !

Előzmény: novakl (29459)
novakl Creative Commons License 2020.11.16 0 1 29460

És nem kisfilmes formátumban fotózok sajnos :) A kihuzat a szokásosnál sokkal rövidebb, emiatt kisebb a nagyítás.

Előzmény: halmos ferenc (29458)
novakl Creative Commons License 2020.11.16 0 1 29459

Ez nem 4× objektív, hanem lupeobjektív 48 mm fókusztávolsággal. Egy picike, mikroszkópba csavarható makrolencse fényrekesszel. Nem használok hozzá okulárt vagy projektívet, hanem a kihuzat növelésével változtatom a nagyítását.

Érdekességként el kell mondani, hogy Bálint képeit bizonyos szempontból szintén lupefelvételeknek lehet tekinteni, mert egyszerű nagyítóként használja a mikroszkópot még immerziós lencsével is, azaz nem használ okulárt vagy projektívet az elsődleges kép továbbnagyításához a szenzor előtt. Igaz a "lupe" szóba a kis nagyítást szintén bele szokták érteni, tehát az a felállás egy érdekes határeset.

Előzmény: halmos ferenc (29458)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29458

Hogyan fér a 4x objektíved látóterébe a 9 mm-es szárny ? Ami nekem van azzal legföljebb 3.5 mm a látótér szélessége az okulárokon keresztül szabad szemmel nézve. (Reichert ) Ha fényképezek akkor pedig a 2.5 x projektíven keresztül kb a fele a látótér szélessége. Ha kiveszem az egyik okulárt a helyéről és a T2 adapteren keresztül fotózok, szintén 2 mm körüli a kép szélessége. (4/3-os Pana G7 )

Full fram-mel fényképezel ?

Előzmény: novakl (29446)
novakl Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29457

Azokat keretezni kell és alacsonyabb a törésmutatójuk (ami lehet előny vagy hátrány). Igaz egy darabig elvannak keretezés nélkül, de előbb-utóbb belevegőznek. Ez a viszonylag nagy víztartalom miatt van, a PVA viszkózus még viszonylag kis molekulatömeg és koncentráció esetében is. Próbáltam ezen javítani korábban kis móltömegű PVA-val. Annak az a baja, hogy gélesedésre hajlamos, fehéres zselévé áll össze a lefedő hosszas állásnál.

Az új lefedő (ami teljesen nem új, csak a szintézis és a receptúra) még 50%-os oldatban is folyik.

A vízoldható fotopolimernél is van haladás, jelenleg a zsugorodás a legnagyobb gond, amit adalékolással lehet csökenteni. De úgy kell, hogy továbbra se legyen mérgező vagy drága és a törésmutató se csökkenjen le számottevően.

Előzmény: jalpar (29456)
jalpar Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29456

"Ez olyan lesz, hogy kiveszem a 70%-os alkoholból a komplett bármit és beleágyazom és örökre jó lesz?"

Ezt tudják a PVA-s lefedők is (pl. a Walter Dioni féle PVA-G), nem?

Előzmény: m_balint (29449)
novakl Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29455

Nézd már majd meg, légy szíves, mert akkor én is rámozdulok, ha Neked bevált.

Előzmény: m_balint (29448)
novakl Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29454

Igazad van, hogy a gyári az tuti. De eddigi tapasztalataim (értsd: spektrofotométeres mérések) alapján mondhatom, hogy amelyik sárga, az többnyire az UV-t is szűri.

De van még egy egyszerű teszt: ha papírpénz megvilágításánál a fénylő szálak látszanak szűrő nélkül és avval együtt nem (természetesen a szűrőt a fényforrás és a pénz közé helyezve), akkor kiszűri az UV nagy részét.

Előzmény: m_balint (29452)
jalpar Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29453

Az embernek olyan kevés szeme egyéb állatokhoz képest, hogy érdemes rá vigyázni.

Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, de és úgy vagyok vele, ha UV lámpa van a mikroszkópban, akkor nem nézek bele.

Ha jó live view van a fényképezőgépen, akkor azzal tökéletesen lehet fluor mikroszkópozni.

Az Olympusokban van egy igen hasznos "Live View Boost" opció, ami csökkenti a képfrissítést, cserébe hitetelen megnő az érzékenység. Ezzel még jobb is, mint a szabad szemes vizsgálat.

Előzmény: m_balint (29452)
m_balint Creative Commons License 2020.11.16 0 0 29452

Ha engem kérdezel, akkor gyári szűrők nélkül semmilyet. A sima sárga szűrő ki tudja mennyi UV fényt engedne át UV led használatakor.

Előzmény: kekedilevi (29450)
novakl Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29451

Remélem igen, az örökkét most próbálgatom :)

Előzmény: m_balint (29449)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29450

Rendben, akkor kipróbálom, hátha jó lesz.

Esetleg milyen más LED-eket lehet még érdemes kipróbálnom a királykék mellett?

Előzmény: m_balint (29448)
m_balint Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29449

Csókoltatom az ügynöködet!

Ez olyan lesz, hogy kiveszem a 70%-os alkoholból a komplett bármit és beleágyazom és örökre jó lesz?

Előzmény: novakl (29446)
m_balint Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29448

Valamelyik LED-em szakasztott ilyen. Lehet, hogy nem pont a kék, hanem az UV, vagy az ibolya, most lusta vagyok megnézni, de játszani tuti jó lesz.

Előzmény: kekedilevi (29444)
m_balint Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29447

Mindkettő. A fluoros Jenamed, a DIK meg Jenaval.

Előzmény: novakl (29443)
novakl Creative Commons License 2020.11.15 0 1 29446

Küldök már egy képet én is. Ez kettő az egyben, mert egyfelől kísérleti vízoldható lefedő (de erről az ügynököm javaslatára még nem beszélhetek), másfelől lupefotó egy Tachina nembe tartozó légy szárnyáról. Valószínűleg Tachina magnicornis, de még nem határoztam meg faj szinten. Tudni kell a Tachinákról, hogy parazitoid legyek, lárvájuk általában más ízeltlábúakban, pl. hernyókban fejlődik és kikeléskor elpusztítja a gazdaállatot. Az igazi paraziták általában a gazdát nem vagy nem feltétlenül ölik meg. A kifejlett légy -- például ez is itt -- virágokat látogat.

A szárny kb. 9 mm hosszú, ekkora látómező kivilágításhoz egy saját barkácsolmány 65 mm fókuszú akromatikus lupekondenzort használtam. A sarkokban még így is volt sötétedés. Az objektív Bausch & Lomb 4,5/48 mm Micro Tessar, okulár nem volt a fényútban.

novakl Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29445

Általános célra tökéletes az ilyen fehér (én a semleges fehéret használom). A királykék fluorra jó lehet, bár azt tudnod kell, hogy ez a LED nem eredeti Cree (lehet, hogy a fehér sem, egyébként). Ugyanis a Cree nem gyárt XM-L típusú királykéket, a legerősebb tudtommal a XT-E, amelyik nekem van.

Az e-bay és aliexpress tele van koppintott áruval. Ami ez esetben lehet, hogy teljesen jól működik és beválik, csak sose lehetsz benne biztos tényleg az-e, aminek hirdetik. Leginkább én sem vagyok biztos abban, vajon a LEDjeim tényleg akkora fényáramot adnak ki, mint a Cree adatlapján szerepel, simán lehet, hogy kevesebbet.

Előzmény: kekedilevi (29444)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29444

Nagyon klasszak ezek a fluoros képek! Remélem hamarosan én is hasonlókat láthatok meg a Fluovalomon keresztül. :)

A királykék LED-et még nem rendeltem meg, de ezt néztem ki:

https://www.aliexpress.com/item/32774503807.html?spm=a2g0o.cart.0.0.35393c00EChB66&mp=1

Ez a célra jó lesz, vagy esetleg lenne más, jobb alternatíva is?

Előzmény: m_balint (29441)
novakl Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29443

Köszönöm szépen, tetszenek! Ez JenaVal vagy JenaMed?

Én sajnos most on-line oktatási anyagokat kell preparáljak állatkák helyett.

Előzmény: m_balint (29441)
m_balint Creative Commons License 2020.11.15 0 4 29442

Te se panaszkodjál.

DIK felvételek édesvízi mintákból.

Előzmény: jalpar (29440)
m_balint Creative Commons License 2020.11.15 0 5 29441

Veled már beszéltem a héten. De hogy ne légy szomorú, küldök pár fluoros képet. Van benne tengeri moszat ibolya gerjesztéssel, meg kevéssertéjű pocsolyaféreg UV-vel.

Előzmény: novakl (29439)
jalpar Creative Commons License 2020.11.15 0 0 29440

Ne aggódj, engem több éve nem. :)

Előzmény: novakl (29439)
novakl Creative Commons License 2020.11.15 0 1 29439

Bezzeg engem nem, pedig a PEG-es biznyákot is én írtam :)

Annyit egyszerűsítek az akkori recepten, hogy növényi anyagnál simán vízbe lehet rakni a metszetet, hiszen a sejtfalak miatt a metszet elég szilárd magában is.

Előzmény: m_balint (29437)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29438

Ok

Előzmény: m_balint (29435)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29437

Gondolkoztam. Kitaláltam valamit. Téged is felhívlak.

Előzmény: rferi (29429)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29436

Köszönöm szépen nektek :) Az asztrofotózásban kicsit előrébb járok, ha szabad ilyet mondani. Abban már 3 évem van, a mikroszkópiában ez lesz az első, de nagyon tetszik, és mindig tanulok újat.  

Előzmény: m_balint (29434)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 1 29435

Polietilén-glikol

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141254675&t=9105440

Holnap délelőtt lehet felhívnálak, ha nem alkalmatlan!

Előzmény: halmos ferenc (29433)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 2 29434

Akkor én most ezt itt kiemelném a többi közül és emelem kalapom!

https://www.flickr.com/photos/170697075@N05/50257411948/

Előzmény: pmate955 (29431)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29433

Mi az a peg ?

Előzmény: m_balint (29417)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 1 29432

Hatalmas gratuláció! Fantasztikusan jó képeket készítettél, csak így tovább!

Előzmény: pmate955 (29431)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.14 0 2 29431

Ne csak nyerseket pakoljak ki, a mellékelt linken jobbra lépkedve láthatjátok a képeimet :) Ide sajnos nem enged nagyobb méretben fájlt feltölteni
https://flic.kr/p/2k6x5sb

pmate955 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29430

Köszi az infókat, utánuk keresek :)
Nem nagyon értek a lámpához, van egy teknős, annak kell, szóval nem a hagyományos "kék UV lámpa", hanem valami más céleszköz. 

Előzmény: m_balint (29425)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29429

Hidd el, hogy próbálkozom. De nem kalákázunk, ez másfél méter anyag, vagy nyolc-tízezer oldal, legyen egységes, ha lesz.

Előzmény: m_balint (29426)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29428
Előzmény: rferi (29427)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29427

UPDATE!

Menjetek vissza a drive-os linkre, amit ma adtam meg, mert megleltem a FLUOVAL 2 bemutató cikkét is, és hét képben feltettem oda.

A sugármenet meg itt is legyen meg, össze lehessen hasonlítani, amiről ma egész délután beszéltünk:

Szóval mint látható, a Fluoval 2 1978-ban került ki a gyárból. Nem gondoltam volna, hogy ennyire későn.

(nagy kép: https://img.index.hu/imgfrm/6/5/0/0/IMG_0016336500.jpg )

m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29426

Tökjók ezek a JR cikkek!

Feri, ezt tényleg be kéne digitalizálni mind valahogy kalákában.

Oldjuk meg egyszer valahogy plíz!

Előzmény: rferi (29393)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 1 29425

Szakítsd nyugodtan!

Miért jó az UV lámpa? Annak roncsoló hatása van, attól pont hogy döglenek az apró élőlények.

1 valami alsórendű rák

2 vízibolha - vszeg Bosmina

3 Aelosoma féreg

Előzmény: pmate955 (29392)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29424

Akkor nem rontottam el. Úgy van, ahogy írod, átnézve most is sárgás, ferdén ránézve kékes. Csak az az opálos réteg törlődött le, ami rárakódott.

Előzmény: novakl (29423)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29423

Ha a dikroikus réteg nem jött le, akkor átnézve sárgás, ránézésre kékes színűnek kell lennie.

Előzmény: kekedilevi (29420)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29422

Ha nem lett látványosan foltos, akkor nem aggódnék.

Előzmény: kekedilevi (29420)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29421

Már nem emlékszek a sztori elejére. A bevilágító oldalról minden megvan hozzá? Kollektorlencse van ott?, meg a tükrök, amik a dikro tükörig elviszik a fényt.

Ha ezek nincsenek, akkor felső megvilágítós fluoreszcenciát nem fogsz tudni csinálni, de sebaj, átvilágítós fluoreszcenciára bármely mikroszkóp alkalmas. Egyszerűen a normál izzó / led helyére kell a gerjesztőfényforrás.

https://www.researchgate.net/profile/Warren_Dick/publication/226662069/figure/fig2/AS:393802935226381@1470901344783/Light-paths-of-A-a-transmitted-light-fluorescence-microscope-and-B-an-incident-light.png

Előzmény: kekedilevi (29415)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29420

Közben olvasgattam és lehet elrontottam valamit. A dikroikus tükörről azt írják egy oldalon, hogy az üvegen egy nagyon érzékeny rápárologtatott réteg van, amihez nem szabad hozzáérni és tisztogatni. Na most nálam mindent egy nagyon finom porréteg fedett, ezért letisztogattam minden lencsét, és ezt a tükröt is. Ez utóbbit nem kellett volna?  

novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29419

Jobb, ha van hozzá, csak nehogy azért ne próbálja ki, mert nincs neki. Az NU-hoz például eleve nagyon nehéz fedőlemezes plánapokromátot találni, pedig fluoros feltét is van hozzá. Plánakromáttal is jól megy a fluor, a színvisszaadása némileg rosszabb, de attól még teljesen használható.

Előzmény: m_balint (29418)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29418

Feltétlenül nem, de nem véletlen tán, hogy a gyári alapkiépítésben is már azt adtak hozzá.

Én sem ülnék ölbe tett kézzel a kész fluoros Amplival mellett, hogy addig be se kapcsolom, amíg nincs hozzá apokromát :)

Előzmény: novakl (29368)
m_balint Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29417

Feri nagyon profin nyomja ezeket a metszeteket, nem vitás, de SZÜKSÉGE magára a mikroszkópra sincs, mert nem ebből él. Ez hobbi, ott meg megjön a kedve az embernek ehhez - ahhoz. Neked pl. szükséged volt rá?

Növényt, ha jól beágyazza PEG-be, vagy répába, akkor minimális macerával lehet hogy a mostaninál is vékonyabb metszeteket tudna csinálni.

Én amúgy múlt héten megpróbáltam ezt a kézi dolgot, randán felsültem vele eddig :)

Előzmény: jalpar (29353)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29416

Amiket most írtunk, az a használhatóságát semennyire se befolyásolja. Sőt Neked kész szerencse, hogy nem kell speciális objektíveket vagy revolvert felhajtanod, használhatod így ahogy van. Inkább a kompromisszumokat nem értjük, mert semmibe se került volna egy korrekt telecentrikus sugármenet megalkotása. De ettől még teljes értékűen használható megoldás, a Leitznél is volt ilyen állítólag (pl. Ploemopak) a német mikroszkópos fórum alapján.

Előzmény: kekedilevi (29415)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29415

Az itt leírtakból még nem minden világos, de úgy értelmezem, hogy akkor ez a Fluoval 1 nem egy túl átgondolt mikroszkópja a gyárnak. Azért remélem megéri teljesen rendbe hozni, és ha nem is kutatási célra, de oktatáshoz jó lesz ez. Mindamellett már nagyon várom, hogy láthassam benne az első fluoreszcens képet.

rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29414

1974-ben volt Fuoval photometrie is, mint újdonság.

De még mindig az első típussal.

jalpar Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29413

A hőskorszakban (feketék, Nf-ig bezárólag) ilyen barbaliznus nem volt a doksikban.

Előzmény: novakl (29410)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29412

:)

ja,ja

Előzmény: novakl (29410)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29411

Igen, vizuálisra így van, de a fotó úton marad a sokkal kedvezőbb 0,63×.

Előzmény: jalpar (29409)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29410

De még ebben sem voltak következetesek, mert a Vertival doksiban több helyen ennek se felel meg teljesen a rajz. Pontosabban egy ideig oké, aztán egy optikai elem után teljesen fals. Néhol tényleg olyan, mintha a grafikus emlékezetből dolgozott volna, csak már Alzheimeres szegény.

Előzmény: rferi (29408)
jalpar Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29409

És ha azt a 0.63-at beszorzod a trinófej 1.6x-os tubusfaktorával kapsz egy szép kövér egyest.

Egyébként megfigyeltétek, hogy a Fluoval 2-esnek milyen laposan áll a nézőkéje? A rajz szerint nem a szokásos félpentaprizma van benne, hanem egy sima prizma.

Vagy vszeg inkább egy tetőél prizma, hogy oldalhelyes maradjon a kép.

A félpentaprizmát azért szeretik, mert abban két visszaverődés van, ezért nem romlik el az oldalhelyesség.

Előzmény: novakl (29405)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29408

Kéne, de ha nem úgy rajzolták, hanem csak meghúzták a sugárNYALÁB határvonalát, akkor ez arra alkalmatlan, amire te akarod alkalmazni.

Nézzed már meg azokat a vonalakat!

Minden elemnél a legszéléhez húzták, vagyis ez a sugárnyalábot mutatja, nem egyes sugarakat.

Előzmény: jalpar (29406)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29407

Valóban nem olyan nagy a baj, de csak szebb megoldás a korrekt megoldás. Ráadásul a 0,63× tubusfaktor egy fluoreszcens mikroszkópnál előny, nem hátrány.

Előzmény: jalpar (29404)
jalpar Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29406

Már hogyan ne lehetne!

Annak ott össze kéne tartania.

Előzmény: rferi (29402)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29405

Egyetlen okot látok erre -- de ez semmiképp se mentség a barbarizmusra --, hogy így maradhatott az eredeti 1× tubusfaktor. A korrekt alul-felül lencse, közte tükör megoldásnál az előbb említett tubus-kompatibilitásnak 0,63×-os tubusfaktor a következménye. Na és akkor mi van? Ezért a Fluoval 2-nél így is lett.

Előzmény: novakl (29403)
jalpar Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29404

Azért nem olyan nagyon gány, mert a fluor megvilágításnak nem kell Köhlernek lennie, emiatt nem kell párhuzamos sugármenet.

Problémát csak ott csinál, hogy a sugármenetbe bedugott planparallel üveg szferikus aberrációt okoz.

De ez meg csak akkor számottevő, ha vastag az az üveg.

Nem arról van szó, hogy a Fluoval2-ben már fényosztó prizma (azaz egy kettényesett bazi kocka) van, és ezért kellett áttérni a Telán rendszerre?

Előzmény: novakl (29395)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29403

Igazából az összetartó nyaláb bárhol "megszakítható" majd újra összetartóvá tehető megfelelő fókuszú negatív-poztív lencsepárral, de a jó Istenre, miért kellett itt így elgányolni?

Előzmény: jalpar (29400)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29402

Azt a sugármenetet nem lehet így értelmezni, ahogy te próbálod. Sosem úgy rajzolják a sugármenetet, ahogy te rajzolnád, ha ki akarnád szerkeszteni, hol keletkezik kép.

Szóval az, hogy széttartanak a sugarak a rajzon az objektív után, nem jelent semmit.

Előzmény: jalpar (29397)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29401

A későbbi jénai sugárátvezetési rajzok egy kalap lótrágyát érnek. Hansi úgy húzta a vonalakat, ahogy kedve tartotta, erre már korábban rájöttem. A háború előtt helyes sugármeneti rajzok voltak még. És az illusztrációkon az amerikai retus is horrort művelt néha, esetenként gyerekmázolmány szinten van.

Előzmény: jalpar (29397)
jalpar Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29400

Ja, vagy úgy!

Nekem gyanús, hogy kijőnnek a méretek, de ha te mondod, elhiszem.

Előzmény: novakl (29398)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29399

Ugyanezt gondoltam én is.

Előzmény: novakl (29398)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29398

És az a "tubuslencse" nem egy igazi tubuslencse. Ez egy "rövid Telan" és csak azért van, hogy a tubusok meg a többi alkatrész használható legyen a Fluoval 1-hez. Enélkül ugyanis lejjebb lenne a képsíkja a fecskefarok felületéhez képest az összes többi jénai mikroszkópénál és speciális (rövidebb) optikai úthosszú kellékeket kellene csak ehhez a vázhoz tervezni. Az a lencse tehát nem tubuslencse, hanem egy optikai úthossz-növelő. Ugyanúgy működik, mint a Fluoval 2-ben csak itt a tükrön kívül van megoldva, ami szerintem rettenetesen béna és illogikus megoldás. Erre hamar rájöttek és szégyenükben gyorsan abbahagyták a gyártását, helyette -- most már logikus elvi alapokon -- megalkották a Fluoval 2-t :)

jalpar Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29397

A szöveg szerint 160-asak az objektívok, nem végtelenesek.

De elég fura, hogy dupla achromat a tubushosszabbító lencse, aztán egyből ott jön meg egy tubushosszabító a trinófejben.

Misztikus. Azt se értem, miért a tükör felett van a kompenzáció, miért nem felette? Így sokkal nagyobb lesz a tubusfaktor, és kevésbé párhuzamos a fénynyaláb a tükörnél.

Szóval a rajz - ellentétben a szöveggel - egy tipikus végtelenes konstrukciót mutat.

Azt megfigyeltétek, hogy a rajz ráadásul egy ,,végtelenen túli'' optikát mutat?: az objektívből kijövő fénysugarak nem összetartanak, de nem is párhuzamosak, hanem széttartanak.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29396

Ez jó hír! Akkor nem kell semmi drága és ritka dolgot keresgélnem hozzá. Holnap azért összerakom és kipróbálom azért, hogy milyen a kép.

novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29395

Én is megtaláltam gyakorlatilag ugyanezt a német mikroszkópos fórumon, csak ábra nélkül, magyarázatként:

https://www.mikroskopie-forum.de/index.php?topic=33507.0

Szóval nem végtelenes sugármenetben van a Fluoval 1 dikroikus tükre. Elég gány megoldás, de Leventének legalább jó hír, nyugodtan használhatja a rendes véges objektíveket vele.

rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 1 29394

Csak gyere, gyere!

Nem tom mik ezek a kukacok, de tök jó fejek! :)

Előzmény: pmate955 (29392)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 1 29393

Na, megvan!

Eszement, csak 1972-ben hozták ki a FLuoval 1-est, miközben már a hatvanas években megvoltak a polos amplivalok, sőt még az INKO is.

Három oldal, fotók:

https://drive.google.com/drive/folders/1HzsTMrCqsoIJ4o039LRkvTr3GcHRGxKq?usp=sharing

Itt a sugármenet:

Szóval nincs alul lencse!

És még lefényképeztem a revolvert is. Rosszul emlékeztem, nem kettő, de négy a csavarok száma.

pmate955 Creative Commons License 2020.11.14 0 5 29392

Elnézést, hogy megszakítom a folyamot a saját apróságaimmal, de érdekelne, mik lehetnek ezek ismét :) Ezt a mintát még 2 hete vettem a tóból, azóta az akvárium mellett tartom, ahol kap UV lámpából fényt. Úgy látom, egyre összetettebb dolgok fejlődnek ki benne. Találtam több kandicsrák héjat is, valamint ilyen féreg-szerű élőlényeket is, amik egész gyorsak, karom-szerű lábakkal rendelkeznek. 

Eléggé bejött ez a sötét látótér eljárás, nagyon tetszik a látvány. 

novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29391

Én nem vagyok ilyen optimista. A véges lencsét is be lehet úgy állítani, hogy a végtelenbe vetítsen. Inkább az lesz a perdöntő, hogy nagy numerikus apertúrájú száraz lencsével élvezhető képet kap-e vagy sem. Vagy pedig az, hogy immerziós lencsével egyáltalán kap-e képet egy lefedett preparátumról. Ha nem megy, akkor egy végeset próbál végtelenbe állítani -- ugyanis ilyenkor közelíteni kell a lencsét a lemezhez, de az immerziós szabad tárgytávolsága túl kicsi a művelethez.

Előzmény: rferi (29390)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29390

hát, innen nézve nem látszik semmi....

Tanácstalan vagyok. Eldönti majd a kérdést, ha egy revolveren egy objektívvel belenézel. Ha lesz rendes kép, akkor mégse kell oda lencse.

Előzmény: kekedilevi (29388)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29389

A Fluo-2 160-as, ez biztos. Telan rendszer, ez is biztos. De a karban vannak a lencsék, a dichroikus tükörblokk alatt, és felett. Most keresem a Jenaer Rundschauban, van-e valamikor az egyesről bármi infó. Eddig nem találtam semmit.

Előzmény: novakl (29387)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29388

Lefotóztam azt a részt, amire csatlakozik a revolver.

Van ott egy kis hengeres bemarás is, pl azt sem tudom minek a helye lehet ott.

Nagyon jó lenne olcsón megúszni a dolgot, sőt az lenne a legjobb, ha a jelenlegi revolverek is jók lennének rá a 160-as planachromat-jaimmal.

Előzmény: rferi (29385)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29387

Ja, akkor úgy van. A mikroskop-online dokumentációban a parányi képen nem látszik jól. Lehetne a revolverben de lehetne a kar aljában is. Csakhogy Levente szerint ott nincs semmi, azért gondoltam akkor a revolverre. Ugyanis egyértelműen 160-as objektívek kellene hozzá a Fluoval 2 leírás alapján. Meg aztán a felső fecskefarok tubuslencséjének semmi értelme nem volna különben.

Előzmény: rferi (29386)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29386

"de most jobban megnézve a Fluoval 2 dokumentációját úgy néz ki, hogy ilyen való bele. Szóval sajna készülj fel lelkiekben, hogy nem lesz könnyű (és olcsó) ilyet szerezni."

NEM!

Nekem van egy Fluoval 2-m, és sima revolver van benne.

Illetve annyival másabb a revolver, hogy a felső lapján van két spéci csavar, nagy fejjel, hengeres nyakkal, s ez alá toljuk be a sárga plexit, ami megakadályozza, hogy a szemünkbe uv jusson, amikor nem a gépbe nézünk, csak dolgozunk rajta, beállítjuk, stb.

De ez egy sima revolver, két plusz csavarral (M2,5 asszem)

Előzmény: novakl (29383)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29385

Fura ez.

Nehezen elképzelhető az, hogy a dichroikus tükröt nem párhuzamos fénynyalábba tették be, ha a sokkal olcsóbb Laboval Fluorban is ott van. Merthogy ott nem okoz mindenféle képrontó dolgokat.

Nem láttunk még képet a kar alsó oldaláról, arról, ahová a revolvert rakod.

Úgy szokták csinálni, hogy a revolver foglalatába van beépítve az alsó lencse, ahogy felül a fecskefarok foglalatba van beépítve a felső lencserendszer. A tükör meg a kettő között. Nem lehet, hogy onnan kiszerelte valaki?

A sima fluovalról nekem sincs semmi dokumentációm, pedig nekem rengeteg van. Mintha csak a Fluoval 2 létezett volna.

Előzmény: kekedilevi (29382)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29384

Ja, és ha a hiányzó lencse problémáját megoldod, akkor akármilyen "hosszú" jénai RMS objektív jó bele.

novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29383

Ez nagy kár. Én még nem is láttam ilyen lencsés revolvert, de most jobban megnézve a Fluoval 2 dokumentációját úgy néz ki, hogy ilyen való bele. Szóval sajna készülj fel lelkiekben, hogy nem lesz könnyű (és olcsó) ilyet szerezni. Talán megbarkácsolni egyszerűbb lenne némi fémmegmunkálással, mert egy sugáreltérítő könyökből szórólencsét kioperálni egyszerűbb volna és ilyen könyök van dögivel. Arra kell csak ügyelni, hogy a távolsága az objektívek felfekvő peremétől ugyanakkora legyen, mint pl. egy Ergavalnál.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29382

Megnéztem, nincs. De talán nem is lényeges, mert ami rajta volt a fotón, azt csak próbából tettem fel rá. Valszeg az egyik Ergaval-é volt az a revolver eredetileg. (amikor jött egyben a 4db mikroszkóp, a könnyen bontható részek mind le voltak szedve és külön-külön csomagolva)

Az eredeti revolvere így nincs meg ennek a Fluovalnak, és így nem is tudom akkor, hogy milyen objektívek valók hozzá.

Dokumentációkat sem leltem a neten még ehhez a mikroszkóphoz.

Előzmény: novakl (29380)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29381

Engedte megnyitni és letölteni is.

Hálásan köszönöm!

Előzmény: rferi (29379)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29380

Akkor viszont gebasz van:

1. Ha volt ott szórólencse, de most nincs, akkor valahogy kell olyat szerezni.

2. Ha nem volt, akkor végtelenes a rendszer és kelleni fog:

2.1. végtelenes revolver, nagyon ritka és drága

2.2. plusz végtelenes lencsék

2.2.1. plánakromátok, ezek egész baráti áron vannak többnyire

2.2.2. apokromátok, itt a remény ha meg nem is hal, de elbujdokol messzire, hiszen:

2.2.2.1. sima apokromát végtelenes és fedőlemezes leginkább nincs is (Alpár, Te már láttál olyat?)

2.2.2.2. plánapokromát végtelenes és fedőlemezes ugyan van, de fehér holló és drágakő ár kategória (így együtt).

Azért tartom nagyon furcsának a helyzetet, mivel a Fluoval 2 nem végtelenes rendszer.

Nézd már meg, hogy magában a revolverben nincs-e lencse! Úgy értem ha kicsavarod az objektíveket látni fogod nincs-e a "nyakában" egy szóró tag.

Előzmény: kekedilevi (29376)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29379

Előző neked ment. Régen írtam egy ilyet magamnak.

Szólj, ha a link nem enged be. Változtattak a dropboxnál a megosztáson, nem mindig értem, mit akarnak.

Előzmény: kekedilevi (29375)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 1 29378
Előzmény: rferi (29377)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29377

Előzmény: kekedilevi (29375)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29376

"A revolver felett közvetlenül nincs egy szórólencse?"

Nincs. Fölötte már az a lencserendszer következik, amit tegnap lefotóztam.

Előzmény: novakl (29374)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29375

Akkor jól gondoltam a szétszedés menetét, csak biztosra akartam menni, nehogy elrontsam. A hőlégfúvózás tegnap már meg volt, a petróleumos áztatást még nem próbáltam, de köszi a tippet.

Ilyet még nem szedtem szét, eddig csak a jóval egyszerűbb mechanikájú Labovalok voltak a kezem között.

Előzmény: rferi (29372)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29374

Várj csak! Ez nem végesre korrigált? A revolver felett közvetlenül nincs egy szórólencse?

Előzmény: kekedilevi (29370)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29373

Ja, igen, bocsánat. Három dolgot csinálok párhuzamosan és elírtam :)

Előzmény: rferi (29369)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29372

Még nem szedtél szét ilyen élességállítót?

Eléggé macerás bontani a hozzávaló szerszámok nélkül, ha be van állva, mint ahogy szokott.

Először húzd ki belőle a finom-állító tengelyét. Ez csak az egyik oldalra jön ki, és kihúzáskor érdemes finoman forgatni, mert csak egy állásban jön ki, amikor a rajta levő lapolás engedi.

Aztán le kell tekerni azt az anyát, ami benne van a fekete cucc mélyedésében. Eztán le kell húzni azt az alátétet, ami alatta volt, ez pöckös, egy horonyban van a pöcke, emiatt nem tud a tengelyen elforogni, ha redvás a cucc, nem biztos, hogy ezt a kis pöcköt észreveszed. Szóval ne akard forgatni a tengelyen.

Eztán a komplett fékblokk lejön a tengelyről. Ez három alkatrész egyben, a galléros forgatógomb-tartó, egy mag, és egy szorítóhüvely, ami belül van.

A galléros forgatógomb-tartót próbáld meg tekerni.

Ha lejött az egész, akkor már nyertél. 

Javaslom, hogy legelőször áztasd be némi petróleumba az egészet, és bontáskor egy hőlégfúvóval melegítsd is meg, hogy könnyebben meg tudjon indulni.

Előzmény: kekedilevi (29365)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29371

"

[...] továbbá egy fáziskontraszt készlet is kell.

Az nincs Neked már? Mintha úgy tűnt volna."

Sajnos még nincs. :(

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29370

Köszi a válaszokat!

"csak csapnivaló képe lesz"

Igen, a képminőségre gondoltam én csak lehet rosszul tettem fel a kérdést. Akkor ide mindenképp beszerzem a végtelenes objektíveket.

rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29369

Végtelen KÉPtávolságra....

novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29368

Objektívekből is kell majd párféle, csak ehhez a Fluovalhoz egy Apochromat készlet a fluoreszcens mikroszkópiához, ahogy javasolta Bálint [...]

Azért nem feltétlenül kell apokromát hozzá, nagy érvágás egy egész sorozat megvétele. Megy a fluor plánakromátokkal is, aztán ráérsz egyenként beszerezni a lencséket középtávon.

[...] továbbá egy fáziskontraszt készlet is kell.

Az nincs Neked már? Mintha úgy tűnt volna.

[...] az M19 menetű végtelenes Zeiss Planachromat objektívek a meneten kívül miben különböznek az előbbiektől? Miben jobbak, ha jobbak, mik lehetnek az előnyök?

Abban, hogy nem véges, hanem végtelen tárgytávolságra korrigáltak. A minőségük nagyjából ugyanolyan. Itt nem előny vagy hátrány a kérdés, hanem az, hogy végeshez tervezett mikroszkópba csak végest, a végteleneshez csak végtelenest érdemes használni. (Direkt nem "kell"-et írok, mert végül is senki se gátol meg abban, hogy feltegyed a hozzá nem illőt, csak csapnivaló képe lesz.)

Előzmény: kekedilevi (29366)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29367

Köszönjük szépen. Nagyon hasonlít a Vertivalhoz, csak valamivel egyszerűbb felépítésű. Ott a féligáteresztő tükör csúsztatása egy billenő mozgással kapcsolt, amelyik a világos látótér lencse és a sötét látótér fényformáló rekesz között vált.

Hogy mennyire lehessen kitolni a tükröt, azért a sárga karikával jelzett csavar a felelős. Nem nyúltam hozzá, gyári pozíciójában hagytam, bár nekem úgy tűnik felülről nézve, hogy még 1-2mm-el lehet jó volna kijjebb tolni, mert a kerete mintha picit beleérne a látómezőbe. De még mivel nem próbáltam így nem bántom, lehet nincs igazam.

Szerintem jól látod, a gyári helyzet nem tökéletes. Egyébként a Vertivalomon ugyanez a helyzet, csak még oldalirányban is decentrált a féligáteresztő tükör. Én biztosan beállítom majd az enyémet, mert bántja a szememet. Azt azért nézd meg nem ütközik-e esetleg fel a tükör széle a burkolaton, ha állítasz rajta. A vignettáló tükörnél rosszabb a törött...

Előzmény: kekedilevi (29365)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29366

Elkezdtem összeírni az összes mikroszkópomhoz szükséges pótolnivalókat, köztük a tárgyalt Fluoval 1-esemhez is, ami kell. Elég sok mindent kell beszerezni, ami nem lesz olcsó. Objektívekből is kell majd párféle, csak ehhez a Fluovalhoz egy Apochromat készlet a fluoreszcens mikroszkópiához, ahogy javasolta Bálint, továbbá egy fáziskontraszt készlet is kell. RMS menetes Zeiss Planachromat objektíveim vannak már, és kérdezném, hogy az M19 menetű végtelenes Zeiss Planachromat objektívek a meneten kívül miben különböznek az előbbiektől? Miben jobbak, ha jobbak, mik lehetnek az előnyök? Azért kérdezem, mert ha nem szükséges, akkor nem költekeznék egy ilyen készletre külön, plusz akkor az M19-hez való revolverfoglalat se kéne.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29365

Most megnyugodtam. :) Már azt hittem, épp az a gond, hogy a képekkel fárasztom a társaságot.
Épp most csináltam meg a dichroikus tükör mechanikáját és már össze is szereltem. Na de az érdeklődésre való tekintettel szétszereltem újra és csináltam pár közelebbi fotót.

A mechanika igazából pofonegyszerű, a tükörrendszer egy sínen csúszkál, amin a gyári zsír ragasztószerű anyaggá volt megszilárdulva rajta. Most viszont mint kés a vajon, úgy csúszik.

Itt a tükörben látszó lilaruhás nőt még kb. 12-13-évesen festettem a híres festmény másolós korszakomban. :) (gondoltam úgyis fel fog tűnni a csapatnak a tükörkép)

A mezőrekesz előtt is van egy lencse....

Hogy mennyire lehessen kitolni a tükröt, azért a sárga karikával jelzett csavar a felelős. Nem nyúltam hozzá, gyári pozíciójában hagytam, bár nekem úgy tűnik felülről nézve, hogy még 1-2mm-el lehet jó volna kijjebb tolni, mert a kerete mintha picit beleérne a látómezőbe. De még mivel nem próbáltam így nem bántom, lehet nincs igazam. (egyébként előttem biztosan nem nyúlt még hozzá senki, minden csavar, és más gyári állapotúnak látszott)

Itt a tükör nincs kitolva:

Itt igen:

A lencsék még láthatóan tisztítás igényelnek, a mechanikával viszont már majdnem meg vagyok. A kondenzort emelő-süllyesztő mechanika jó, finom élességállító is. Még a durva fókuszáló csavart kéne valahogy szétszedni és kitakarítani. Gondolom ezt az oldalt kéne lebontanom, és a másik oldalról (ahol a fogaskerekek vannak) kihúzni az egész tengelyt. Ebben lehet kérnék egy kis segítséget, gondolom ez a rész nem nagyon különbözik a többi hasonló Zeiss-től.

Előzmény: rferi (29359)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29364

A Vertival már meg van? Vagy csináljak róla képsorozatot?

Előzmény: rferi (29359)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29363

Szerintem lényegesen, mert előtte le kell fagyasztani a mintát. Ráadásul gyakran vágást segítő folyadékba fagyasztanak, amelyiknek át kell legalább a minta külső részét járni. Kézi vágásnál csak megfogod és nyissz.

A fagyasztós főleg a szövettani metszeteknél hasznos, mert a paraffinátitatáshoz képest tényleg sokkal gyorsabb.

Előzmény: novakl (29361)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29362

Lövésem sincs

Az tisztán látszik, Feri profin kezeli a zsilettet

Előzmény: novakl (29361)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29361

Igen, de az macerásabb a kézi vágásnál, nem? :)

Előzmény: rferi (29360)
rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29360

Fagyasztóval lehet

rferi Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29359

Hát, hogy csak csepegteted az infókat! :DDDDDDD

TÖBB KÉPET! MINDEN OLDALRÓL! RÉSZLETESEN! :))))))))

Senkinek sem volt még ilyen a kezében, és erreől a képről alig látni a lényeget, hogyan működik a mechanika, mi merre mozog,stb.

Tessék informálni minket! Na...

Előzmény: kekedilevi (29350)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29358

Úgy vélem Feri aziránt érdeklődik, hogy Levente direkt szedte-e ennyire széjjel a fejet. A felső (tubus-) lencsét nem lett volna szükséges lekapni, mert utána lehet centrálni megint.

Előzmény: m_balint (29352)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29357

Illetve ajánlom még a napraforgószár belét. Abból jó nagy darabokat lehet kiszedni és a nedvességet se szívja annyira. Rovarászok szoktak minuciatűvel feltűzni rá kis állatokat (pl. apró fürkészdarazsakat), így együtt pedig szokványos rovartűvel átszúrva a gyűjteménybe rakják.

Előzmény: Marci71 (29354)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29356

A fekete bodzáét. A gyalogbodzának sokkal vékonyabb szára van és nem igazán jó erre.

Előzmény: Marci71 (29354)
novakl Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29355

Legalábbis körülményesebb, mint kézzel :)

Marci71 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 29354

Ha már itt szóba került a metszetkészíté, befogáshoz szoktak ajánlani bodzabelet. A gyalogbodza vagy a fekete bodza belét kell erre használni, vagy mindegy ?

jalpar Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29353

A képek alapján nem úgy tűnik, hogy szüksége lenne rá.

Egyébként - erősítse meg vagy cáfolja aki ért hozzá - szerintem mikrotommal friss mintát nem is lehet jól metszeni

Előzmény: m_balint (29351)
m_balint Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29352

???

Előzmény: rferi (29349)
m_balint Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29351

Ez még mindig nagyon profi!

Mikrotomot nem akarsz venni?

Előzmény: halmos ferenc (29341)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29350

Mármint mit?

Előzmény: rferi (29349)
rferi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29349

Ezt most direkt csinálod?

Előzmény: kekedilevi (29348)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29348

Na, nem kis szenvedéssel csak sikerült megoldani. Simán csak le kellett húzni a tengelyt, bár ez nem ment olyan egyszerűen, picit rá volt már rohadva.

novakl Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29347

Bár ahogy elnézem az alsó lencse foglalatának festését, háromnegyed munkát azért végeztek :)

Előzmény: novakl (29346)
novakl Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29346

Végre lett egy kis szabadidőm. itt vannak a kért képek. Jó volt a tipp, a binokuláris fej alatt is vannak lencsék, alul is, felül is:

Igen, ahogy gondoltuk. Tehát nem végeztek Jénában félmunkát.

Csak még azt nem tudom hogy lehet a karból kompletten kiszedni a lencserendszeres részt, mert a tekerőkarnak a tengelyét nem tudom áttolni a lyukon.

A Vertivalnál a kar helyett egy hasonló célt szolgáló tekerőgomb van. Az a tengelyre csak fel van tolva és egy csavar rögzíti. A csavar meglazítása után simán le kell húzni. Egy a tengelyből kiálló pöcökbe illik be a bevágás a tövénél, amiatt nem fordul el csak a tengellyel együtt. Szerintem a kart egy kis oldalcsavar rögzíti a tengelyre és csak le kell húzni róla. Ha maga a tengely is kiállna, akkor azt is ki kell tudni húzni. Nézd meg nem csak rá van-e csúsztatva egy hosszabbításra.

Előzmény: kekedilevi (29345)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29345

Végre lett egy kis szabadidőm. itt vannak a kért képek. Jó volt a tipp, a binokuláris fej alatt is vannak lencsék, alul is, felül is:

Ez pedig a kitolható dikroikus tükör. (a mechanikát még itt is ki kell pucolni mert csak komoly izomerővel lehet most ki-és betolni a tükröt. Csak még azt nem tudom hogy lehet a karból kompletten kiszedni a lencserendszeres részt, mert a tekerőkarnak a tengelyét nem tudom áttolni a lyukon.

rferi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29344

Csodaszép munka

jalpar Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29343

Gyönyörű!

Ha ez még mindig kézi metszés, akkor meg különösen szép.

Milyen festékkel festetted?

jalpar Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29342

"Vannak lencsék."

Muszáj, hogy legyenek.

"Szerintem egy Telan rendszer van benne, mint a szögtubusban."

A Fluoval 2 doksi ábrája szerint abban Telan rendszer van.

Elvileg lehetne egy sima tubushosszabbító negatív lencse is - mint az egyszerűbb pol feltétekben - de az a féligáteresztő tükörrel nem igazán kosher.

Előzmény: rferi (29339)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.13 0 6 29341

Még nyílnak a vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca) sárgás virágai a mezőkön. A virág szárából készítettem mikroszkópos metszeteket és egy kék valamint egy vörös festékkel megpróbáltam megszínezni. A növény különböző sejtjei eltérő mértékben színeződtek és így jobban megfigyelhetővé váltak a részletek. A profik ezt jobban csinálják, nekem ez volt az első ilyen próbálkozásom. Korábban azt gondoltam , hogy a növényi szőrök tűszerű képletek, de mint korábban az ökörfarkkóró esetében volt ennél a növénynél is megfigyelhető egyes gombákra hasonlító virágszőrforma is. Ha valaki tudja, hogy mi a szerepük ezeknek a növények életében örömmel veszem a felvilágosítását !

novakl Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29340

Bár én sem láttam ilyen tubust eddig, de kivülről nagyon hasonlít a Vertival karra. Igaz abban csak "fél Telan", azaz egy tubuslencse van, mivel az objektívek végtelenesek. Itt viszont szerintem is teljes Telan lesz, ahogyan írod. Ha csak a revolver felett lenne egy párhuzamosító szórólencse, akkor nem adna valós képet, nélküle meg a dikroikus lemez nem volna párhuzamos sugármenetben. Emiatt kell alul-felül lencse.

Előzmény: rferi (29339)
rferi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29339

Vannak lencsék. Szerintem egy Telan rendszer van benne, mint a szögtubusban.

Előzmény: m_balint (29338)
m_balint Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29338

Alap játszáshoz egy 450 nm-es királykék led talán a legjobb. Azzal szépen autofluoreszkál egy csomó minden, meg lehet hozzá akridinnaranccsal festeni. Egy 5-10 wattos LED már elég fényt ad ehhez, de akkor is érdemes lesötétített szobában használni. Fluorozáshoz viszont nem árt apokromát objektíveket használni ahogy én tudom.

A bino fej alatti részben a karban vannak lencsék? Lefotózod nekünk, hogy néz ki belülről ez a ketyere, hadd lássunk mi is ilyet?

Előzmény: rferi (29337)
rferi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29337

Alapesetben nem bonyolult ez a fluoros dolog. Ledes verzióban még kevésbé.

Rövid hullámhosszú leddel megvilágítva a tárgyat, elkezd fluoreszkálni ahol azt neki kell. A leginkább használt esetben sárgászölden. Ezt a két színt el lehet egymástól választani szűrőkkel. A nagyon kék leddel megvilágítod felső megvilágításban (gerjesztés), és a tubusba valahová meg felraksz valamilyen sárga szűrőt (zárószűrő). A sárgán nem megy át a kék és az uv, de átmegy a sárgászöld. Legegyszerűbb egy papírpénzen kipróbálni, mert abban vannak ilyen fluoreszkáló biztonsági szálak. 470nm led már jó a FITC technikához. Sárga szűrőkből több félével leeht kisérletezni, és akár kettőt, egymástól kicsit eltérő színűt betenni a tubusba. A kéket teljesen kirekeszti.

A gépedhez eredetileg nem olyan lámpafoglalat volt, amit ebayon  linkeltem, hanem olyan, amit itt képen mutattam. Azért, mert oda egy olyan inzertet tettek, amin egy bazi nagy lámpaház bajonett volt. Azért ez, mert oda egy HBO50-es higanygőz lámpát tettek, annak van egy csomó klf. uv tartományú sugárzási színe, amit szűrőkkel kiválaszthattak, és azt használhatták.

Előzmény: kekedilevi (29336)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29336

Köszi a választ! Nem is gondoltam, hogy egy ritkaságot fogok ki. Érdekesen hangzik amit írsz. Amint megcsináltam és pótoltam a hiányzó részeket, szeretném majd kipróbálni akkor ezt a fluoreszcens témát is vele, habár ilyet még sosem csináltam, és elég homályos ez a terület (egyetemen csak egy-két szó hangzott el erről) Ebben is kérnék majd segítséget, tanácsokat, esetleg saját képeket.

Előzmény: rferi (29335)
rferi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29335

Na, az van, amit sejtettünk, és Gábor barátunk jól mondta: az ott egy fluoros dichroikus tükör. a lámpa felől jövő kék(es és uv) fényt letükrözi az objektívbe, és a tárgy felől jövő gerjesztett sárgászöldet pedig felengedi az okulárba. A kékes fényt a tárgy felől eléggé zárja már ő is, de nem teljesen azért.

Szóval akkor ez az Amplival egy Fluoval 1 valójában. Ritka. Inkább a Fluoval 2 volt sok, annak bonyolultabb karja van, és abban ez a tükör cserélhető, tolókás izé.

Előzmény: kekedilevi (29334)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 29334

Elkezdtem szétszedni és tisztogatni a mikroszkópot. Ahogy itt írtátok az oldalsó kar valóban betol egy tükröt, ami felülről kékes színűnek látszik, oldalról megnézve pedig sárgás színű (vmi porszerű bevonat is van rajta, amit le kell takarítani, lehet attól kékes pont szemből nézve)

novakl Creative Commons License 2020.11.12 0 0 29333

Illetve az UV is. A határ ugyanis 470-500 nm szokott lenni, ami annál rövidebb az megy lefelé, a többi pedig át. Külön UV akkor kell, ha fontosak a 470 nm-nél rövidebb hullámhosszú fényben emittáló részletek.

Előzmény: novakl (29332)
novakl Creative Commons License 2020.11.12 0 0 29332

Általában a kék és ibolya mehet egyféle dikroikusról, a másik inkább zöld gerjesztő szokott lenni.

Előzmény: m_balint (29331)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29331

Könnyen lehet, hisz egyívásúak. Akkor az valószínűleg kék gerjesztéshez lesz jó.

Előzmény: rferi (29323)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29330

Át fogom majd nézni a mikroszkópot, úgyis szét kell szednem az egészet kitisztítani és újrazsírozni, mert a tekerők szokásos módon mind be vannak állva rajta. Aztán készítek újabb képeket  a kérdéses részekről, aztán kérdezek, ha elakadok. Csak jelenleg nem nagyon van időm nekikezdeni, talán majd hétvégén. Meg úgy tűnik tudok szerezni hozzá pankratikus kondenzort is, legalább is remélem, hogy összejön.

novakl Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29329

Ez viszont azt jelenti, hogy a Vertivallal is jó epifluort lehet elérni. Különösen akkor, ha a sötét látóteres tükröt használnánk, azon nem volna akkora fényveszteség, mint a féligáteresztőn.

Előzmény: novakl (29327)
novakl Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29328

Na, most olvastam csak tovább :)

Előzmény: rferi (29320)
novakl Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29327

Én is arra gondolok, hogy eleve dikroikus. A billenőkar pedig nyilván úgy működik, mint a Vertivalnál, azaz betolja a tükröt. Így sima áteső vizsgálatnál nem színezné el a képet a dikroikus tükör.

Előzmény: jalpar (29319)
novakl Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29326

Nem kell dikro tükör, persze, de a sima féligáteresztőn rengeteg fény elveszik.

Igazad van, erről elfeledkeztem. Nemcsak a szem felé továbbított gerjesztőfény több, hanem a tárgyra is kevesebb érkezik belőle.

Van ilyen okulárra húzható zárószűrőm, az OG1-es. Az a poén benne, hogy a régi okulárokra is passzol, meg a CF250 okulárokra is.

Sőt a fotófeltétek beállítótávcsöveire is. Mindnek ugyanakkora a külső átmérője.

Előzmény: m_balint (29316)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.11 0 4 29325

Sok próbálgatás, keresgélés után sikerült végre a mikroszkópra szerelt fényképező gép képeit élőképként megjeleníteni egy monitoron is. Pontosabban egy monitorként is használható Philips tv-n keresztül.  A fényképezőgép Panasonic G7 .   A fényképező gépet sem volt egyszerű ügy kiválasztani .   Többszöri próbálkozás után sikerült megtalálni a megfelelő típust . HDMI kábellel kötöttem össze közvetlenül a monitorra . 

rferi Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29324

azért ez nem annyira tuti

Előzmény: m_balint (29322)
rferi Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29323

Hát gondolom az az enyhén sárgás cucc lehet, ami van a Laboval fluor feltétjében is.

Kékeket lefelé igen, felfelé meg nem annyira.

De nézzen már majd bele a kolléga, hogy mi van ott, mert hát ott a kezében a cucc, mi meg itt csak találgatunk.

Előzmény: m_balint (29321)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29322

Persze :)

Pink Floyd emlékzenekar koncert fővilágosítására.

Előzmény: rferi (29318)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29321

És dikroikus mire?

Előzmény: rferi (29320)
rferi Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29320

Dichroikus van benne Gábor szerint.

Előzmény: jalpar (29319)
jalpar Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29319

Nem lehet, hogy abban a Fluovalban eleve dichroikus tükör van, csak még nem cserélhető, mint a Fluoval2-ben?

A kép alapján nem könnyű eldönteni, élőben egyszerűbb volna.

Mindenesetre az NU2 fluor feltét is ilyen (fixen beépített dichroikus tükör van benne).

Előzmény: m_balint (29316)
rferi Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29318

Tudnánk mi ezt használni valamire?

https://sparbi.com/products/cmy-optic-prism-cube

m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29317

https://archive.org/details/howtoknowprotozo0000jahn

Beregisztrálsz, bejelentkezel, egy óráig olvasgathatod.

Aztán máskor is "kikölcsönözheted".

Előzmény: pmate955 (29312)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29316

Nem kell dikro tükör, persze, de a sima féligáteresztőn rengeteg fény elveszik. Nem precíziós deszkamodellen próbáltam.

Van ilyen okulárra húzható zárószűrőm, az OG1-es. Az a poén benne, hogy a régi okulárokra is passzol, meg a CF250 okulárokra is.

Előzmény: novakl (29313)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.11 0 1 29315

Fel is leltem, megrendeltem. Köszönöm szépen! :)

Előzmény: halmos ferenc (29314)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.11 0 2 29314

Uránia Állatvilág. Alsóbb rendű állatok című kötet. Jó vastag könyv, antikváriumban, könyvtárakban még megtalálható.

A neten is vannak könyvek . Pl: http://www.eltereader.hu/media/2014/04/Bevezetes_a_protisztologiaba.pdf

Előzmény: pmate955 (29312)
novakl Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29313

Persze a szűrő minősége fontos dolog és ahol van rá lehetőség, a gyári megoldás az optimális. Viszont ahogy mindketten írtuk, a zárószűrő elhelyezhető a revolver felett minimális barkácsolással áteső fénynél. A ráesőnél egyébként nem feltétlen kell dikroikus tükör, csak akkor a hatásfok némileg rosszabb lesz, mivel erősebb hatású zárót kell használni. Viszont Leventének a Fluoval karban minden bizonnyal valami ilyennek kellene lennie, ha már fluorhoz készítették úgyis. Ott a zárót feljebb kell elhelyezni a tubusnál, különben a gerjesztőt is kiszűri. Szerintem a fecskefarokban kevés lesz hozzá a hely, a tubusnál pedig a tubus/könyök felépítéstől függően vagy lehet, vagy nem lehet. Az okulárokra természetesen kis szűrő egyszerűen rátehető. Vannak ilyen foglalatos szűrők, de nagyon ritkán találkozni velük. Esetleg a szemkagylóba beleférhetnek.

Előzmény: m_balint (29300)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29312

Természetesen :) Igyekszem minél több forrást keresni a látottakra, hogy kiderüljön, mi a helyzet. Itt sokkal nehezebb megállapítani, mit is látok egy-egy fotón, mint az asztrofotók esetén. :D Esetleg tudtok ajánlani könyvet, amiben képekkel dokumentálva le vannak írva ezek a vízi apróságok? A búvár zsebkönyvek közül megvan az "Édesvízi parányok", de rövidsége miatt nyilván nem tartalmazhat mindent. Próbálkozom a google képkeresőjével is, mert fel lehet tölteni képfájlt, amihez hasonlókat ad találatként, csak mindig asztrofotónak nézi a kis apróságokat. :)

Előzmény: m_balint (29310)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 2 29311

Módosítani nem lehet, törlését kérni kell.

De most csak azért, mert elírtad, hogy honnan van???

Olyan jól néznek ki, ezért kár lenne!

Előzmény: halmos ferenc (29308)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29310

Simán lehet, hogy az, amit írtál, de mindig meg kell vizsgálni más lehetőségeket :)

Az is lényeges, hogy mi csak képeket kapunk itt, nem tudunk a mikrocsavarral tekergetni, nem látjuk hogy mozog a valami.

Hidrobiológusok sem vagyunk sajnos.

Előzmény: pmate955 (29305)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29309

Azzal sikerült csökkentenem a jelenségen, hogy lerekeszeltem az obit annyira, hogy a képet még ne bántsa, de eltűnjön a hiba. Már csak azt kell megnéznem, hogy részletesebb-e a kép, mint a microqs-el készített. Mindenesetre videókhoz jobb lehet ez is, mert a microqs csak 6 fps körül mozog, hála az usb2.0-nak... 

Előzmény: lesi fotós (29303)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29308

A régebbi bejegyzéseket lehet módosítani vagy törölni ? Én nem találom a módját .

Előzmény: m_balint (29301)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.11 0 1 29307

Kösz Bálint, hogy szóltál ! Én néztem el !!! Valóban a Fertő tavi mintában voltak .

Előzmény: m_balint (29301)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29306

Valamint a számuk is növekedett szerintem, mert eddig nem volt ennyi ebben a 1.5 hete tóból vett vízben. 

Előzmény: pmate955 (29305)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29305

Azért gondoltam arra, mert ugyanúgy találtam zöldtől egészen a vöröses színig egyedeket, amik némelyike lassan mozgott is. 

Előzmény: m_balint (29302)
rferi Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29304

Én elsőre pollenre gyanakodtam.

Még azok a pici kidudorodások is megvannak rajta, amit sok pollenen látni.

Előzmény: m_balint (29302)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29303

Az Industar egy nagyon öreg obi. Nem tudom,milyen a lencsék bevonata. A Helios és Praktika obik jobbak ebből a szempontból. 

Itt egy részletes leírás a régi obikról: http://www.bykyny.hu/fenykepezes-regi-objektivek.shtml

A radioaktív lencsékről is van benne szó. :-)

Előzmény: pmate955 (29286)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 0 29302

Szerintem ez nem Arcella, az így néz ki:

Hogy ez mi, azt nem tudom, de még akár sima pollen is lehet.

Előzmény: pmate955 (29295)
m_balint Creative Commons License 2020.11.11 0 1 29301

Nagyon szívesen, de ha ezek a Suriellák tényleg a Kita Akita feliratú mintában vannak, akkor nagyon elba%tam valamit.

A Fertő tavi mintáimban vannak zömmel ilyenek (+ sok más mintákban is, de ott nem számítanak uralkodó fajnak).

Előzmény: halmos ferenc (29297)
m_balint Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29300

Fluor tekintetében már csak annyira vagyok barkács, hogy LED-del csinálom. A szűrők, dikroikus tükrök esetében jobb a gyári megoldás.

Előzmény: novakl (29284)
m_balint Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29299

Ha kék leddel csinálod, akkor se árt a gerjesztőszűrő, sok fehér van ugyanis azokban a ledekben. Legalábbis az én tapasztalataim alapján.

Lehet kapni kínait, lehet vadászni eredetit.

https://www.ebay.com/itm/450nm-blue-light-transmission-NBP450-narrow-band-filter-lens-14x1-0mm/184442650339?hash=item2af1a37ee3:g:4jgAAOSwQ2ZfWxSm

https://www.ebay.com/itm/Multiple-sizes-450nm-Blue-Light-Pass-Narrow-Bandpass-Filter-Glass-NBP450/274378605032?_trkparms=aid%3D1110006%26algo%3DHOMESPLICE.SIM%26ao%3D1%26asc%3D225074%26meid%3Dcace49fd54c74d4786e8feb3ef4de015%26pid%3D100010%26rk%3D1%26rkt%3D12%26sd%3D274109963559%26itm%3D274378605032%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D2047675%26algv%3DDefaultOrganic&_trksid=p2047675.c100010.m2109

Zárószűrőt be lehet biggyeszteni egyet a bino fej alá is a fecskefar(o)k alatti fészekbe, nem érzem én ezt olyan szűk keresztmetszetnek.

Kékhez jó egy Soósban turizott sárga szűrő is.

UV-zni egy csapat kisiskolás között én nem mernék nekiállni :)

Előzmény: rferi (29283)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29298

Az előbb megpróbáltam nagyobb képeket fölrakni ,mint itt szokásos, hogy ne kelljen a megnézésükhöz külön kattintgatni. Ha a csapatot zavarja ez a megoldás, akkor szóljatok !

halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.10 0 4 29297

Bálint "Akita kitás" preparátumáról fényképeztem ezeket a kovamoszatokat. Nagyon érdekes a formájuk. Kösz még egyszer ! A Reichert Diapan DIC-vel .40 X Splan obj. 5-5 fotó összefűzésével készültek a képek + kivágással.

halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29296

Magyarul házas vagy héjas amőba .

Előzmény: pmate955 (29295)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29295

Arcella lehet valójában, ennek van magyar megfelelője? Több információt szeretnék róluk.

Előzmény: pmate955 (29294)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.10 0 1 29294

Sikerült végre vállalhatóan megoldani a sötét látóteret. Lenyűgöző a látvány, legalábbis engem lenyűgöz :) A vízben kezdenek elszaporodni ezek az apróságok. Én valamilyen Trachelonomas-nak sejtem. Jól gondolom?

200x nagyítás:

Többnyire zöldek, de vannak ilyen sötétebb, barnás egyedek is.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29293

Na igen, ennyiért én sem fogok rámozdulni, de a kép róla valóban jó lesz. Felhasználom, szétszórok pár hirdetést majd, aztán hátha lesz épp valakinél a fiókban feleslegesen, és persze olcsóbban.

Előzmény: rferi (29292)
rferi Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29292

Na, ma felhozta a rendszer a kisebbik lámpához való inzertet az ebay-ról

https://www.ebay.de/itm/333783365854?ul_noapp=true

Iszonyat drága, de legalább látod, hogyan néz ki.

Előzmény: kekedilevi (29271)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29291

Köszi a választ!

Előzmény: rferi (29290)
rferi Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29290

Persze, mert a fényviszonyok a gépben változnak. A nagyobb nagyításoknál sötétebb a beltér, és arányaiban több lesz a tükröződés.

Nem nagyon van erre megoldás. Szoktak olyat csinálni, hogy egy pár fokos szögben megdöntenek egy optikai síküveget, és azt teszik a kettő közé, emiatt a tükröződés eltérül oldalra.

Előzmény: pmate955 (29289)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29289

Az az érdekes, hogy az objektívek nagyításának növelésével lesz egyre látványosabb a jelenség. 4x-es objektívvel még észrevehetetlen, 10x-esnél halvány, 20x-osnál már zavaró.

Előzmény: rferi (29287)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29288

Köszi :) Ez ellen tudok valamit tenni?

Előzmény: rferi (29287)
rferi Creative Commons License 2020.11.10 0 1 29287

A géped szenzora visszaver a fényből az Industar hátsó lencsetagjára egy adagot, amit aztán le is fényképez, mert onnan visszaverődik a szenzor felé újfent.

Előzmény: pmate955 (29286)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29286

Tegnap megpróbáltam a fényképezőgépet, végül egy régi 50mm f2.8-as Industar objektívvel kaptam a legjobb eredményt, de a képeken ilyen fura fánk alakú fényes gyűrű van. Ez minek köszönhető? Valami optikai elem hibája? 

Elnézést a homályos képért, a hiba látható így is, ezt csak kézből lőttem. 

rferi Creative Commons License 2020.11.10 0 0 29285

Persze, mindent meg lehet oldani. De ezek, amiket írsz átesőfényű megoldások, én meg most a ráesőről beszéltem.

Előzmény: novakl (29284)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29284

Én optimistábban látom a helyzetet, talán mert gyakran improvizált megoldásokat használok. A talplencse szűrőtartójába mehet gerjesztőszűrő kék fényhez, a tubus revolver felőli részében pedig elfér egy zárószűrő. Van mintám ilyen tartóhoz, ezeket nekem Jeff nyomtatta ki 3D-ben. Mindegyik csúszkás revolver felett ugyanakkora hely van és ez még egy 3 mm vastag szűrőnek is elég.

A fórumban eddig bemutatott fluoreszcens képeim mind így készültek. Optikailag ez a megoldás egyenértékű a gyári módszerrel, ha pedig polárszűrőt teszek a zárószűrő helyére, akkor poláros képeket lehet ugyanígy készíteni.

Bálint szintén hasonló barkácsolással készíti azokat a remek képeket, amelyeket a fórumban bemutat.

A konkrét fluoval esetén nem tudom hol van és milyen optikai tag, de szerintem valahogy ezt is meg lehet oldani.

Előzmény: rferi (29283)
rferi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29283

Közben egy barátom azt mondja, hogy az az Amplival a legelső fajta Fluoval, vagyis fluoreszcenciás mikroszkóp.

Nos, erről nincs infóm, de szerintem azt lesz a legnehezebb kihozni belőle, mert ahhoz kéne hely a gerjesztőszűrőnek - csak a felső megvilágítóhoz lehetne tenni -, és kéne hely a zárószűrőknek, amit meg majd csak a trinofejben lehetne elhelyezni. Szóval ahhoz kéne trinofej, és szűrős felsőmegvilágító.

Szerintem maradjunk a világos látóteres felsőmegvilágítósnál, és azt még össze is hozhatod majd belőle.

És, ha szerzel trinofejet, akkor lehet szórakozni azzal, hogy kék leddel fluorozol, s akkor nem kell a gerjesztőszűrőnek hely bele.

Előzmény: kekedilevi (29281)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29282

Ma végre sikerült a sötét látótérrel jutni valamire. Sokat vacakoltam vele, sehogy nem akart működni, aztán rájöttem, hogy tövig fel kell húzni a kondenzort, amennyire csak lehet, és van egy kis csavar, amivel lehet rajta +-2 cm-t mozgatni az állítón kívül. Valamint kollimálni is kellett, mert nem volt tökéletesen középen. Az első ilyen képeim a szokásos, "mi lehet rajta" kérdésemmel karöltve :)

A fényképezőgéppel is kísérleteztem, de egy fura halo jelenik meg a kép közepén, mint egy gyűrű, ahol fényesebb a kép. Majd teszek be képet róla, hátha találkoztatok ilyesmivel.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29281

Köszi az infókat.

Akkor lesz mit beszereznem ehhez a mikroszkóphoz, de szeretném a maximumot kihozni belőle, mert ezt terveztem saját mikroszkópnak szemléltetéshez. (jah, megjött már amúgy a régebben tárgyalt kamera + 0,3x-as reduktorlencse is, és egész jó)

Szóval, pankratikus kondenzor kell, mezőrekesz a felső megvilágításhoz, végtelenes objektívek és azokhoz megfelelő revolver, fáziskontraszt objektívek, meg vmi belebarkácsolt LED nálam is a felső megvilágításhoz, de ez utóbbi lesz a legolcsóbb az egészből.......lesz munka vele.

Előzmény: novakl (29280)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29280

A pankratikus kondenzor mellé nem kell külön fáziskondenzor, amennyiben a gyűrűrekesz meg van hozzá. Ugyanis optikailag mindegyik objektívhez fel tudod a gyűrű képét azzal nagyítani.

Előzmény: kekedilevi (29277)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29279

Ha jól látom a revolvert ami benne van, akkor nem jók, mert ez M19-es menetű végtelenes lencse, a végeshez pedig RMS szabványú Whitworth-menetes kell.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29278

Második kérdésemre meg is kaptam közben a választ úgy látom. A végtelenes objektívek akkor nem jók addig míg ez a revolverfoglalat van.

kekedilevi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29277

"és lehet hozzá szerezni fáziskontraszt szettet, amivel csak egy mozdulattal átváltható"

Ezt hogy kell értenem? Akkor elég a fáziskontraszt objektíveket beszerezni, külön kondenzor nem kell hozzá?

Szettben általában ilyesmiket látok, amik sajnos nem olcsók:

Másik kérdés. Ehhez a mikroszkóphoz igaz jók a végtelen korrekciójú Zeiss objektívek is? Pl. ez:

Elnézést ha amatőr dolgokat kérdezek, de számomra ezek még ismeretlen területek, amik viszont nagyon érdekelnek.

Előzmény: rferi (29272)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29276

Van mindkettő, most már csak barkácsolni kellene.

Előzmény: rferi (29274)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29275

[...] az a kar ott felül egy világos látóteres felsőmegvilágító, mivel vastagabb a szokásos Amplival karnál, ezért van benne tubuslencse, taln még szorzófaktora is van, ami nem 1x.

Egész biztos, mert különben nem jönne ki a mechanikai tubushossz. És mivel ahogy látom RMS menetes objektívrevolvere van -- tehát nem végtelenesek az objektívek --, nem lehet ugyanolyan 0,63×-os tubuslencséje, mint a Vertivalnak. Vagy Telan rendszerű (alul szóró végtelenesít, felül tubuslencse) és akkor még épp lehetne 1×-es faktorú, vagy ha gagyibb változat, akkor csak egy nyújtó tag van a revolver felett és a plánparallel lemez nem párhuzamos sugármenetben van. Ilyenkor egynél nagyobb a faktora. De szerintem akkor már inkább az első verzió.

Előzmény: rferi (29272)
rferi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29274

Tükör helyett keress prizmát, az jobb, és akkor nem kell befészkelned a ledet abba a likba.

A prizma hatásfoka jobb a tükörnél.

Előzmény: novakl (29273)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29273

Most pont látok egyet az ebay-jen, de ennyiért (>100 EUR) kell a fenének. Lehet majd kendácsolok oda valamit, hiszen csak egy lámpa lencsékkel meg tükörrel. Igazából most jut eszembe, hogy nem is kell a tükör, hiszen LED-et közvetlen a lyukba is lehet rakni egy hűtőbordával, elég lenne mellé a gyűjtőlencse.

A centrálható mezőrekesz (az előbb véletlen apertúrarekeszt írtam) jobban hiányzik, mert a két szűrőtartó végtére csak egy-egy lyukas csúszka, akár 3D nyomtatva is jó lenne. A három együtt szintén van fent hirdetve, ugyanúgy pocsék drágán.

Előzmény: rferi (29270)
rferi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29272

Közben keresgéltem az állományaim között, és jól mondtam: az a kar ott felül egy világos látóteres felsőmegvilágító, mivel vastagabb a szokásos Amplival karnál, ezért van benne tubuslencse, taln még szorzófaktora is van, ami nem 1x.

Ezen a képen levő kondenzor a pankratikus kondenzor. Többet tud, mint egy sima, eleve van rajta sötétlátóteres kardioid fajta, van rajta lupekondenzor, amivel a nagyon kicsi nagyításokhoz lehet használni, és lehet hozzá szerezni fáziskontraszt szettet, amivel csak egy mozdulattal átváltható.

Ha sikerül szerezni egyet, az mindenképpen több jóság.

Előzmény: kekedilevi (29271)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29271

Köszönöm a válaszod!

A fedél már ki van szedve belőle, így a plusz lámpa már szabadon behelyezhető lenne, csak nincs meg hozzá sajnos.

Ahha, akkor jól sejtettem én, hogy oldalt abból a lyukból is hiányzik még vmi. Keresnem kell egy mezőrekeszt is.

Ezek szerint ez egy elég sokoldalúan használható, jó mikroszkóp...lesz, ha pótolom a hiányosságait.

Közben találtam egy hasonló mikroszkópról egy képet, csak itt a kondenzor más, mint az enyémen.

Érdemes lenne hozzá beszerezni, vagy sok hasznát nem venném?

Előzmény: rferi (29268)
rferi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29270

Ha lenne több, én is beszállnék a rá vágyók körébe.

Külön olyan ritkán van, hogy csak na. Akkor is tök drága.

Két féle volt, a kis izzóhoz, és a bajonettes foglalattal a nagy lámpaházakhoz.

Ezen kívül volt olyan kivitel is, amivel a lámpát közvetlenül nem lehetett rárakni, de csatlakozott vele a nagy megvilágító alaplaphoz, amin alsó-felső megvilágítást tudtak létrehozni, volt szűrőblokk, meg minden földi jók.

Előzmény: novakl (29269)
novakl Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29269

Ha már ilyen szépen ide jutottunk, akkor megkérdeném: ilyen hátulról a statívba bedugható lámpája nincs-e valakinek fölös vagy eladó? Hozzájutottam egy Vertival vázhoz, amit ki is glancoltam a hétvégén. Sajnos hiányzik a lámpa bajonettes foglalata (különben az NU2 lámpaház is rámenne), illetve a felső megvilágító apertúrarekesze és a két kis csúszka a mezőrekesz alól.

Előzmény: rferi (29268)
rferi Creative Commons License 2020.11.09 0 1 29268

A két középső Ergaval, a jobb szélső Amplival, de az valamilyen felső megvilágítós kar ott rajta.

Ha csak alsó megvilágítást akarsz használni rajta, tehát átvilágítós feladatokat végez, akkor ez így is működni fog. A felső megvilágításhoz a statívon, hátul, középen keress egy kb 5cm átmérőjű fedelet, azt vedd ki. Oda kéne bedugni egy 90 fokos szögben, felfelé világítás létrehozó alkatrészt, amire kívülről kerül rá a lámpaház.

A fedelet úgy lehet legkönnyebben levenni, ha előbb leemeled a kart a statívról, felül a lukon benyúlsz egy csavarhúzóval, vagy inkább egy fakanál nyelével, és kinyomod a fedelet.

Abban a karban a lukból szerintem egy rekesz hiányzik, a felső megvilágítás mezőrekesze. A karral pedig be és ki lehet kapcsolni a felső megvilágítást - szerintem.

Ilyen kart még eddig nem fogtam.

Fedél kivétele

Ez meg az ahogyan a felső megvilágítás lámpája rajta lenne a statívon

Előzmény: kekedilevi (29267)
kekedilevi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29267

Üdv!

Érkezett pár újabb mikroszkóp, ezzel a mennyiséggel már elegendő mikroszkópom lesz az oktatási céljaimhoz. A leghátsót ismerem (Laboval 2) van már másik 2 db-om belőle, a két középső talán Ergaval? Viszont a legközelebbit nem ismerem. Amplival-nak tűnik, de oldalt a két megjelölt rész miatt vmi másnak látszik. Ebben kérnék segítséget, valamint hogy mire szolgálnak a bejelölt részék, és összességében mire tudom használni ezt a mikroszkópot. Esetleg leírások, kézikönyvek is jöhetnek hozzá, ha van.

Amint az látszik, mindegyiknek vannak hiányosságai, ezek pótlásában is kérnék segítséget, kitől, honnan tudnék ezekhez való fejeket, okulárokat, objektíveket, kondenzorokat...stb beszerezni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29266

Pár kérdésem lenne. Nem pont a mikroszkóppal kapcsolatos ,hanem a mikroszkópos képek feldolgozásával. A régi XP programos számítógépemre könnyedén feltöltöttem a Panasonic G7-el készült képeket és a videókat. Volt rajta egy „Képolvasó és fényképezőgép varázslója „ nevű program ami a fényképezőgépek csatlakoztatása után automatikusan feltöltötte a PC-re a fotókat és videókat.   A win 10 programos új gépnél (felújított HP Compaq elite 8300) a képekkel elboldogulok, de a videókat csak egy microsoft onedrive nevű pr-al tudom nagy nehezen berakni az Outlookba ( MTS formátumban) . Onnan meg is tudom őket nyitni, de a Nikonos képkezelő programba (ViewNX2)  már nem jelennek meg a videók csak a képek. Van valami ötletetek, hogy miért és mi lenne a megoldás  ?

A „Képolvasó és fényképezőgép varázslója „ programot valahonnan föl lehet esetleg rakni a w10-es gépre is ?

titttt Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29265
pmate955 Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29264

MicroQS 2Mp. Legalábbis mikroszkópra. :) Ha géppel fotóznék, az egyszerű lenne, mert elég lenne a kioldó kábelen 2 eret egy opto-val zárni az elsütéshez.

Előzmény: lesi fotós (29263)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.09 0 0 29263

Milyen tip. fényképezőgéped van?

Előzmény: pmate955 (29262)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.08 0 1 29262

Akkor keresgélhetem a tulajdonosát még :) A motoros fókuszállító sokat javított a kényelmen, még egy elektromos tárgyasztal-mozgató kéne az összkomforthoz. Az is eszembe jutott, hogy írhatnék programot, amivel automatikusan meg lehetne csinálni a fókusz-stacking-hez a fotókat, csak a toupview nem hiszem, hogy támogatna ilyesmit, hogy "szimuláljam" a Snap gomb nyomkodását szoftveresen. Mindenesetre meg lehetne adni az elfordulás mértékét, és a képek számát, így a képek egyenlő távolságonként készülnének. Agyalok még ezen, hátha megoldható valahogy. Volt egy asztrofotós program, ami egér-kattintást szimulált egy program ablakába, talán itt is megoldható. Node, száz szónak is egy a vége, köszönöm ismét a hasznos választ! :) Annyira szerteágazó tudomány ez, hogy kezdőként nem könnyű kiigazodni benne.

Előzmény: novakl (29261)
novakl Creative Commons License 2020.11.08 0 1 29261

Ez már nem, ugyanis egy levedlett kandicsrák kültakaró.

Előzmény: pmate955 (29260)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.08 0 0 29260

Ez vagy még nem valami, vagy már nem :))

pmate955 Creative Commons License 2020.11.08 0 1 29259

Végre megtaláltam a virág-szerű algának a nevét: Synura. 

Előzmény: pmate955 (29252)
Marci71 Creative Commons License 2020.11.08 0 0 29258

Szerintem pontszemek. A legtöbb rovarnak a két összetett szemen kívül három pontszeme is van.

Előzmény: pmate955 (29257)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.08 0 0 29257

Persze :) A valódi szemeitől beljebb az a 2 piros valami.

Előzmény: novakl (29256)
novakl Creative Commons License 2020.11.08 0 0 29256

Mire gondolsz? Be tudnád jelölni?

Előzmény: pmate955 (29255)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.07 0 0 29255

Egy kicsit nagyob méretekhez visszatérésként egy kiszáradt poloskatetemet vettem mikroszkóp alá. Nem is annyira izgalmas téma itt a fórumban, de felkeltette érdeklődésem, hogy azok a piros, "szemnek" tűnő valamik micsodák lehetnek? Próbáltam szétnézni a neten, de nem tértek ki rá. 

pmate955 Creative Commons License 2020.11.07 0 0 29254

Nem gondoltam volna. :) Akkor a levelekről került a mintákba.

Előzmény: m_balint (29253)
m_balint Creative Commons License 2020.11.07 0 1 29253
Előzmény: pmate955 (29252)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.07 0 1 29252

Kitalálósdi következő rész:

A képek 200x nagyítással készültek. Az első kép valaminek a petéje lehet. Ha tudtok bővebbet, azt ismét megköszönöm :)

pmate955 Creative Commons License 2020.11.07 0 4 29251

Csak hogy mutassak én is valami érdekeset, ma megcsináltam a motoros fókuszírozót a mikroszkópra. Egy kis léptetőmotor, és egy arduino nano segítségével. Sok gondot okozott, hogy a vízmintáknál amikor hozzányúltam az élességállításhoz a gombhoz, meglöktem a mintát, amitől a benne élő jószágok megijedtek, elmozdultak. Így már nincs ilyen gond. 

Lehetne igényesebb is, de a célnak megteszi.

m_balint Creative Commons License 2020.11.06 0 1 29250

Kiválóan sikerült próba, jöhet a többi kép!

Előzmény: halmos ferenc (29247)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.06 0 0 29249

Köszönöm !

Előzmény: novakl (29248)
novakl Creative Commons License 2020.11.06 0 1 29248

Gratulálok, szép kép!

Előzmény: halmos ferenc (29247)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.06 0 5 29247

Ez most egy próba a részemről mert gépet cseréltem Win 10 pr.-al a régi xp-st lecserélve. Lássuk megy -e már a kép feltöltése ! Egy régi fotó még mobiltelefonnal és fáziskontraszttal, mert az újak nem fértek föl a lemezre (Vihetem vissza a gépet bővítésre ! )  A fényképezőgépet végre sikerült monitorra kötni a mikroszkóp mellett. Az sem volt egyszerű ügy ! Legalább 20 féle monitort kipróbáltam és mindegyik prüszkölt vagy meg sem nyikkant a Panasonic G7-el.  A végén egy 55cm-es full hd-s Phillips Tv lett a nyerő. Minden funkció simán működik vele és a kép is príma.

pmate955 Creative Commons License 2020.11.05 0 1 29246

Sikerült szereznem egy 20x objektívet a Lacertához, és nem csalódtam benne. Ez nekem pont az az optimum, aminél még elviselhető a tárgytávolság a vízi dolgok fotózásához, de ugyanakkor akad nagyítás is a kisebb úszó mindenfélék megörökítéséhez. Fogadjátok szeretettel az Euplotes egysejtűről készült képeimet immár a 20x objektívvel. A ferde megvilágítással is kísérletezek, ez is egy olyasféle módszerrel készült, de egyelőre siker, ha elkapom őket. 

pmate955 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 29245

Köszi :) Többnyire Photoshop-ban szoktam utómunkázni, most csak kikapkodtam a nyerseket az azonosításhoz. Lementettem sok képet tegnapról, ma megnézem őket, és a jobbakat kidolgozom normálisan. A másik "virág" szerű objektumra van ötletetek? Később találtam a vízben úszkáló egyedeket is bőven. Elég gyorsak, 6 FPS-el nem is nagyon tudom megfogni őket.

Előzmény: lesi fotós (29242)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 29244

Köszönöm, valóban ez lesz. :)

Előzmény: Marci71 (29240)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.03 0 0 29243

Köszönöm a választ.

Egyébként így jut az oktatás a pletyka szintre.

Az első megállapított egy empirikus összefüggést. Elment vadászni.

A második rájött, hogy ez nagyjából a hullámhossz, és már így adta tovább. Ez meglőtte.

A harmadik meg már a körülbelült is elhagyva adja tovább. Megsütötte-megfőzte.

Velünk meg etetik.

Nekünk bugrisoknak elegendő zanzásított formában ismerni az összefüggést, hogy a hullámhossz a határ.

És akik tanítják, egyik sem veszi észre, hogy a hullámhossz nem keresztben van, hanem hosszában.

Előzmény: novakl (29220)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.03 0 0 29242

Ismerkedj meg az Xnview progival. Ez a Te képed! :-)

Előzmény: pmate955 (29239)
Marci71 Creative Commons License 2020.11.03 0 1 29241

Ezt nem igazán tudom, én Helios 44m-et használtam ami 58mm fókusztávolságú.

Előzmény: pmate955 (29234)
Marci71 Creative Commons License 2020.11.03 0 1 29240

Ez nem vizibolha, szerintem ez egy egysejtű, Euplotes.

Előzmény: pmate955 (29239)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 29239

Valamint még egy valami :) Én vízibolhára gondolok, de nem vagyok benne biztos. 

Elnézést a kezdő kérdéseimért, nem találtam választ abban a pár könyvben, amivel rendelkezem a témában. 

pmate955 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 29238

A saját kis életterem jól alakul a tavi vízből és levelekből. Ma egy új valamit fedeztem fel benne, amit eddig nem láttam sehol. Napi "Szerintetek ez mi lehet?" kezdő kérdésem következik:

Köszönöm előre is. :) A ferde megvilágítás is alakulni látszik.

pmate955 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 29237

Köszönöm a válaszod, ismét sok értékes információ. Elkezdtem kísérletezni a különféle szűrős megvilágításokkal, holnap kivágok még ilyeneket tesztre. 

Előzmény: m_balint (29235)
m_balint Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29236

Így van, sima fonalféreg. Bárhol megtalálhatóak a természetben.

Előzmény: Marci71 (29232)
m_balint Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29235

Amit írsz, az DIC, ahogy Halmos Feri is írta, vagy DIK, INKO, ha keletnémet nyelvű irodalomban, leírásokban néznél utána. Tényleg drága alkatrészek kellenek hozzá, és rendes kutatómikroszkópohoz gyártják/gyártották csak. Nem megfizethetetlen, de kb. használtautó árban van. Az meg már kapcsolatok és pillanatnyi szerencse függvénye, hogy milyen autóról beszélünk.

Szerencsére lehet nélküle élni, ha hajlandó az ember kompromisszumokra. Nagyságrendekkel olcsóbb gyári megoldás a fáziskontraszt.

Barkácsmódszerek meg fillérekért vannak. Lovas Béla könyveiben, meg itt érdemes körbenézni:

http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/indexmag.html

http://www.photomacrography.net/forum/viewtopic.php?t=15142

http://www.microbehunter.com/oblique-illumination/

Előzmény: pmate955 (29213)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29234

Mekkora gyújtótávolsággal érdemes próbálkozni?

Előzmény: Marci71 (29233)
Marci71 Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29233

Ha jól csinálod nem rossz, csak nem könnyű a gépet a megfelelő helyre beállítani. Mondjuk ez lehet objektív függő is. Én egy régi Zenit gép objektívjével próbáltam, és miután sikerült belőni a megfelelő helyet egész jó képeket csináltam.

Előzmény: pmate955 (29231)
Marci71 Creative Commons License 2020.11.01 0 2 29232

Szerintem inkább nematoda lehet.

Előzmény: halmos ferenc (29230)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29231

Amikor vettem a mikroszkópot, próbálkoztam ezzel a technikával, de nem volt megfelelő minőségű az eredmény, ahogy emlékszem. Majd futok vele még egy kört, hátha. 

Előzmény: lesi fotós (29229)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29230

Gyürüsféregnek gondolom.

Előzmény: pmate955 (29223)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29229

DSLR-t nem kell a mikroszkóra tenned. Elég egy jó kis állvány,amivel úgy tudod a kameráta az okulár mögé helyezni,hogyx a kamera objektív "belenézzen" az okulárba. Ehez,persze jó közel kell lennie egymásnak a két optkának. Kamera a végtelenre fókuszálva!. Ráadásul a kamera fókusza és az okulár fókusza + nagyítást is adhat. :-) Ez is megérne egy kis kísérletezést. :-)

Előzmény: pmate955 (29228)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29228

Próbáltam, de 2 gondom van vele. Az egyik, hogy nagyon nehéz erre a kis mikroszkópra, a másik pedig, hogy mivel a tubus vékony, olyan kicsi a kép, ami a szenzorra esik, hogy mire felnagyítom, kb akkora lesz a felbontás, mint a mostani kamerámmal. 

Előzmény: lesi fotós (29227)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29227

Használj DSLR-t. 

Előzmény: pmate955 (29226)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29226

A ferde megvilágítás egész ígéretes, ezt most készítettem 40x objektívvel egy régi élesztőgomba mintáról.

Elég izgalmas polarizációval együtt, a számomra leglátványosabb cukorkristályokkal.: https://flic.kr/p/2k2pA5C (Ide nem engedte feltölteni, mert túl nagy a fájl mérete)
A kristályoknál be szoktam játszani, hogy mozaikot készítek, úgy a teljes kép ugyan kisebb "nagyítású" lesz, de a felbontása nagyobb lesz (pontosabban kigyenelítik egymást). A vízi apróságoknál viszont a gyors mozgás, és az eleve kis méret miatt ezt nem tudom megoldani.  
Szétnézek kamera ügyben, de úgy látom, ezeknek a "modern" használt mikroszkóp tartozékoknak jóval kisebb a piaca, mint a távcsöveknek.

lesi fotós Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29225

A kamerád reduktor lencséj úgy van méretezve és beépítve a kamerába, hogy az csak az okulár helyén ad képet.

Közben eszembe jutott még egy trükk! Ráadásul ehhez nem kell a mikroszkóp eredeti felépítését megváltoztatni. Az okulár fölé helyelyezett, kis nagyítású színházi távcső. Ezek ugyanis 2,5x- 4x nagyításvú Galilei rendszerű távcsövek. Egyenes állású képet adnak. Végtelenre állítva az okulárban látott képet úgy tudod nagyítani,hogy a mikroszkóphoz hozzá sem kell nyúlni! :-) 

novakl Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29224

Csak így tovább!

De minek kellene nagyobb nagyítás? Az a reduktor nem véletlenül van benne. Így is az okulárban látott képnél kisebb egy ilyen kis mikroszkópkamera látómezeje. Azt nem tovább csökkenteni, hanem inkább növelni kellene. A nagyítást az objektív nagyításával fokozd.

pmate955 Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29223

Köszi a válaszokat, mindenkinek. Most ezzel: http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/7/8/4/_/ferde_megvilagitasrol_2_1784990_5493.JPG kísérletezek. Némi javulást mutat, de még bűvészkedek a kartonlap - szigetelőszalag kombóval. :D 
Kamerám van ugyan, bár ez a 2 Mp-es MicroQS, amiben van reduktor lencse is. Próbálkoztam, hátha el lehet távolítani a lencsét a nagyobb nagyításhoz, de inkább nem erőltetem. Talán nagyobb felbontású kamera kellene. 
Apropó vettem ma mintát pocsolyából is, és egy ilyen féreg-szerű élőlényt találtam. Ez mi lehet? 

Közben a tegnapi gyűjtéshez adtam egy kis falevelet, mert nagyon látványosak a kis harangállatkák, bízom benne, hogy így befőttes üvegben uv lámpa mellett nem pusztulnak ki gyorsan. 
Ezt a videót ma készítettem: https://www.youtube.com/watch?v=N8N8Dqv2fvU&feature=youtu.be

Előzmény: lesi fotós (29222)
lesi fotós Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29222

Most szentségtörést fogok elkövetni! :-)

Barlow-ot felejtsd.

De  néhány trükköt azért érdemes kipróbálni (ha van kedved kísérletezni :-) ).

Ilyen pl. hogy:

1, az okulárra teszel egy "segéd" lencsét. Ezzel le tudod rövidíteni a fókuszát. Így megnövelheted a nagyítást,

2, nem foglalkozol az optikai úthosszal:fogod az okulárt és megemeled a foglalatába (esetleg adapterrel megtoldod a foglalatot). Máris nagyobb lesz a nagyításod.

3, veszel egy mikroszkópkamerát és akár mekkora monitoron nézed a képet.

Mind a három járható megoldás. Az első kettő eset képminőség romláshoz vezet: valamit valamiért.

Ki kell próbálni,hogy adott szituban és felszerelésen,melyikkel tudsz számodra elfogadható minőséget elérni. A 3. esetben olyan kamerát vehetsz,amilyent a pénztárcád megenged.

A megkövezést -remélem- megúszom! :-)

Előzmény: pmate955 (29210)
rferi Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29221

Nem láttam még.

Előzmény: novakl (29219)
novakl Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29220

Egyébként ez sem teljesen van így. A hullámhossztól valóban függ a felbontás, de mikroszkóppal a hullámhossz kb. 35%-nál kisebb részleteket (hullámhossz/kétszeres numerikus apertúra, utóbbi maximum 2×1,4 olajimmerziónál) nem tudsz feloldani.

Előzmény: Törölt nick (29212)
novakl Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29219

Esetleg a Gamma/MOM mikrofotó feltéthez nem láttál még használatit? Hasonló a jénai Mf rendszerhez, de a projektívek nem kompenzációsak és optikailag is bonyolultabb felépítésűek. Kíváncsi lennék vajon miért.

Előzmény: rferi (29205)
novakl Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29218

Ja, és ha van nyomtatófóliád, akkor nyomtatóval különböző alakú és színkombinációjú rekeszlapokat nyomtathatsz. Célszerű kétszer átmenni a rekeszlapon (újra beleteszed és megint rányomtatsz), vagy két darabot készíteni mindegyikből és párosával használni. Ugyanis egy rétegben kicsit sápadt lesz a színe.

Előzmény: novakl (29217)
novakl Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29217

Csatlakozom az előző fórumtársakhoz:

1. Barlow-lencsét nem érdemes használni. Lehetne, de csak akkor lenne értelme, ha eredetileg nagyon kicsi nagyításod volna, ugyanakkor viszonylag nagy numerikus apertúrád. Ez nagyon ritka, többnyire az objektív numerikus apertúrája és nagyítása optimalizálva van, hogy ne kelljen nyújtani tovább a képtávolságot.

2. Sötét látótér. Ehhez a kondenzor színszűrőtartójába -- ha van olyanja -- egy átlátszó üveg- vagy műanyag korongra kell kartonból vagy bármi átlátszatlanból ragasztani egy korongot. Akkora legyen, hogy minta nélkül éppen elsötétítse az objektív nyílását, vagy ennél picivel nagyobb. A megfelelő méret meghatározásához ki kell venni az okulárt és az objektív hátsó lencséjét nézni a csőben a próbálkozások során.

3. Ferde megvilágítás. Előzőhöz hasonlóan állítható be, de itt az objektív nyílásának csak egyik részét fedje a folt vagy rekesz képe. Legegyszerűbb egy félhold alakú fekete kartonlap vagy fekete szigetelőszalag üveglapra ragasztva. Lehet más formákkal (körszelet, excentrikus folt, stb.) kísérletezni. A lényeg, hogy a nyílás egyik oldala több fényt kapjon a másiknál.

novakl Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29216

Alpár korábban már elérhetővé tette és én megOCR-eztem. De köszönjük azért.

Előzmény: rferi (29205)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.11.01 0 1 29215

Dic mikroszkóp. A meglévő mikroszkópod  nem gondolom, hogy kiegészíthető lenne vele. Megpróbálkozhatsz a ferde megvilágítással.

Előzmény: pmate955 (29213)
rferi Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29214

Ez nem ezen a gondolkodási síkon értelmezendő.

A hullámoptika magyarázza meg.

Olvass utána!

Előzmény: Törölt nick (29212)
pmate955 Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29213

Köszönöm az infókat! :) Ismét sokat tanultam. Valamelyik nap feldobott a youtube egy videót olyan mikroszkópról, ahol valami prizmákat használtak, hogy térbelibb képet kapjanak. Gondolom a világegyetem összes pénzébe kerülnek az olyan mikroszkópok, de mi a típusuk? Valamint mit lehet tenni, hogy részletesebb legyen a látott kép? Sajnos elrontottam, hogy JIS obis gépet vettem, mert nem nagyon találok rá jobb objektíveket. Meg láttam a makszutov-nál trinokuláris fejet, de nem hiszem, hogy erre a vázra rámenne. Szerintetek mivel lehetne fejleszteni a Lacertámat? 

Előzmény: Marci71 (29211)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.01 0 0 29212

Újabb optikai kérdés:

Az iskolában azt tanítják, hogy mikroszkóppal a hullámhossznál kisebb dolgokat nem lehet élesen látni.

És ezt az ember először el is hiszi.

Na de a hullámhossz a fény terjedésének irányában mérhető, hosszában. A vizsgált tárgy felületének részletgazdagsága viszont erre merőleges - szélesség. Ki érti ezt?

Logikus az lenne, hogy a hullámhossz csak a mélységélességet korlátozná.

Marci71 Creative Commons License 2020.10.31 0 1 29211

A petricsészét inverz mikroszkóphoz írtam, szerintem neked nem ilyened van. Vagy van már más is a Lacertán kívül ? A fedőlemez hiánya mindenképp rontja a képminőséget, legfeljebb kisebb apertúrájú objektívnél kevésbé vehető észre. A nagyítás önmagában nem olyan fontos, az apertúra lényegesebb , ezért Barlow-lencsét nem igen szokás használni, inkább csak a gagyiszkópoknál fordul elő. A mikroszkópos képben látható részleteket az objektív mutatja meg, az okulár és más a nagyítást növelő lencsék már nem tesznek új információt a képbe, csak sötétebb és nagyobb lesz a kép. Nagyobb nagyítást célszerűbb nagyobb nagyítású( apertúrájú ) objektívvel elérni.

pmate955 Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29210

Köszönöm a válaszokat, megpróbálom úgy. Van petricsésze is, azt is használom többnyire ilyen vízi mintáknál. A kis nagyítású (4x, 10x) objektíveknél azt tapasztaltam, hogy olyan nagy a tárgytávolság, hogy nem okoz gondot, a fedőlemez hiánya, csak esetleg akkor, ha a minta egyenetlen. A nagyobb 40x, 100x-nél már természetesen nem így van. Ha nagyon ügyes szeretnék lenni, még a 100x-hoz immerziós oldatot is lehetne használni, de akkora nagyítást már ilyen célra nem lehet kényelmesen használni, legalábbis ezzel a mikroszkóppal. 
Még az jutott eszembe, hogy mikroszkópiánál nem lehetséges "barlow-lencse" használata a nagyítás növeléséhez, mint a távcsöveknél? Valami gagyibb mikroszkóp dobozában láttam, de mivel a szaküzletekben nem látok, gondolom nem érdemes ilyesmivel küzdeni.

Marci71 Creative Commons License 2020.10.31 0 1 29209

Biológiai mikroszkóp objektívjeit úgy tervezik hogy fedőlemezzel és tárgylemezzel használod ( igazából nagyobb apertúránál még a fedőlemez vastagsága is számít ). Szóval optikailag mindenképp indokolt a tárgylemez+fedőlemez, ha nem inverz mikroszkópot használsz. Mondjuk inverz mikroszkóphoz is ideálisabb a petricsésze mint az óraüveg ( görbület miatt ). Fedőlemez nélkül az objektív nem hozza azt a képminőséget amire egyébként képes, mivel a tervezésnél a fedőlemezt+preparátumot is figyelembe veszik.

Előzmény: pmate955 (29207)
jalpar Creative Commons License 2020.10.31 0 1 29208

Tárgylemez+fedőlemez a megoldás.

Egy trükk: lefeded, itatóssal leszeded a plusz vizet, ekkor a fedőlemez rászorul a mintára, kisimul.

Viszont igen hamar kiszárad. Ezért célszerű ideiglenesen körbezárni viasszal.

1. Egy teamécsest meggyújtasz és a megolvadt viasszal ecsettel körbefested. Vagy

2. Négyzetes fedőlemez esetén: egy drótot (hústűt) meghajlítasz a végén olyan hosszon, mint a fedőlemez oldala. Lángban felizzítod a meghajított végét, nekinyomod egy viaszdarabba, aztán odaérinted a fedőlemez egyik oldalának. Aztán ugyanezt a másik három oldalon is.

Előzmény: pmate955 (29207)
pmate955 Creative Commons License 2020.10.31 0 2 29207

Sziasztok! :) Vettem mintát a tóból, ami itt van nem messze, igaz az eső miatt elég vicces volt a sáros csúszós terepen botorkálni. Egész ígéretesek a minták, többnyire algákat találok benne, mint a lenti példány is, viszont szakmai kérdésem lenne. Hogy érdemes ilyen pici élőlényeket vizsgálni nagy nagyításon? Ha csak rácsöppentek pipettával egy cseppnyit az óraüvegre, a 40x-es objektívvel már nincs fókuszom, csak ha fizikailag benne van a vízben. Használjak tárgylemezt és fedőlemezt inkább? Vagy megpróbáltam másik kamerával, amin nincs reduktor lencse, de ott a fény egyenletességével volt gondom. A 10x-es objektívvel jó a helyzet, mert elég nagy távolságból is van fókusz, viszont kevés a nagyítás. Ti mit javasoltok? Gondolkozom egy 20x-os objektív beszerzésén, hátha az kompromisszumos megoldásként még szóbajönne.

rferi Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29206

Kedves Zsolt!

Itt alant a használatija.

Előzmény: Zsolt1500 (29150)
rferi Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29205

Skacok!

A 3D kondenzor használatija volt már?

https://www.dropbox.com/s/2yy1k8rwediqbu1/3D%20kondenzor.pdf?dl=0

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29204

Off

Ebben a gyorsan változó világban tanácsot adni elég nehéz. Értékrelativizmus.

A múltban érvényes szervező elvek már nem feltétlenül érvényesek.

Ha a gyerek dönti el, akkor már elkéstél a neveléssel.

Az ember kitalálja, hogy mire vágyik? (A bárányok hallgatnak)

Nem feltétlenül vágyik arra, amit naponta lát. De viszonyul hozzá.

Na, csak hogy egy senki is reagáljon.

Előzmény: kusnyer (29200)
novakl Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29203

Annyit teszek ezekhez hozzá, hogy a "digitális mikroszkóp" egy nagyon tág kategória. Csakúgy, mint az "analóg" mikroszkóp (mert amúgy mindkettő optikai :).

Természetesen az olcsó kategória mindkettőből rosszabb, mint a drága. (Most nem megyek bele abba, hogy sokszor indokolatlanul drágán adják el ugyanazt a gagyi konstrukciót valamilyen márkanév alatt.) Az analóg mikroszkópokból természetesen lehet kapni régi jó minőségűeket, nem is feltétlenül drágábban, mint belépő kategóriás újakat. A digitálisaknál ez azért nincs így, mert a gyors fejlődés miatt a mai belépő kategóriás jobb a tegnapi középkategóriásnál és a tegnapelőtti felsőnél.

Szóval lehet venni digitális mikroszkópot, jót is, csak ehhez nem a 10000 Ft kategóriában kell keresgélni. Ugyanis ahogyan írtam, a digitális is optikai mikroszkóp, azaz jó képhez jó lencsék és precíz konstrukció kell. Ezt pedig meg kell fizetni.

Előzmény: jalpar (29197)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.31 0 2 29202

OFF!

"Tudom nem reagálja ezt le senki de bocsika kikívánkozott":kaptál "+"-ot ! :-)

ON!

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29201

Bonyolult kérdés. :(

kusnyer Creative Commons License 2020.10.31 0 5 29200

Ez egy kicsit "of" lesz, mert nem idevaló, de muszáj Alpár meglátásaira reagálnom.

"Egyrészt sajnos az nem úgy megy, hogy te majd megmondod, hogy mit szeressen a gyerek."

De úgy megy. A gyerek a felnőtté válás folyamatában rengeteg olyan dologgal találkozik amiben a döntés, a tapasztalatlansága folytán nem bízható rá.

A gyerek nem kis felnőtt és éppen ezért a szülő felelőssége a helyes útmutatás az egyéniség fejlődésében mind addig, amíg a felnőtté válás folyamata be nem fejeződik.Ezt hívják nevelésnek.

Sajnos a világ afelé tendál, hogy erre egyre kevesebb hangsúly kerül.

"majd ő eldönti"....Ezét lehet aztán számtalanszor látni szakadt farmeros, tetovált, toplák külsejű kialvatlan, hajléktalannak látszó, deviáns viselkedésű fiatalt utcákon, köztereken.

Mekibe is azért szeretnek járni, mert ott nem kell késsel villával enni....nem is igen tudnak.

Szóval -amit a civilizáció hosszú évszázadok eredményeként létrehozott -nem kéne egy emberöltő alatt feledésbe taszítani.

"Majd ő eldönti" kicsit áthallást érzek a dzsender felfogás irányába ami iszonyatos károkat okozhat az emberiség fejlődésében.

Visszatérve:Az apukának igazat adok, hogy keresi a helyes megoldást a gyerek érdeklődésének jófelé igazítása érdekében és éppen ezért Ferinek is igazat kel adjak.

Tudom nem reagálja ezt le senki de bocsika kikívánkozott. 

Előzmény: jalpar (29196)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.31 0 0 29199

Elgondolkoztam ezen a képen. De ezt inkább egy másik topikban írom le részletesebben...

A nagyobb struktúrák mozgásai lassabbak. Mit is látnánk, ha a térbeli nagyítás mellett időbeli nagyítást (lassítást) is alkalmaznánk?

Előzmény: jalpar (29182)
jalpar Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29198

Corrigenda:

"esetén" törölve

úgy -> új

egy -> ez (v. törölve)

digitális. -> digitálist.

stb.

Előzmény: jalpar (29197)
jalpar Creative Commons License 2020.10.30 0 1 29197

,,A digitálisakat néztem, én is, de egymásnak ellentmondó infókat találtam, hogy jó vagy sem valószínű ezért mert nincs benne egyetértés.''

Ennek több oka is van.

1. A legtöbb negatív vélemény esetén 10+ éves eszközökkel kapcsolatos.

Egy 40-50 éves optikai mikroszkóp teljesen jól használható. Sőt, ha veszel egy ilyet használtan, akkor az tipikusan nagyságrendekkel jobb, mint egy ugyanannyiba kerülő úgy.

A digitális mikroszkópoknál nincs egy így, mert ez egy igen  rohamosan fejlődő és olcsóbbodó technológia.

2. Mások nagyon hozzá vannak szokva a közvetlen optikai képhez és ehhez mérik a digitális.

Ezt nagyrészt egyfajta konzervativizmus.

Tényleg nagyon jó "feelingje" van egy optikai műszer használatának, de tartok tőle, hogy ezt igen kevés gyerek értékeli.

Ami objektív különbség:

- A sztereó mikroszkóp térbeli képet ad, ami egyrészt látványos, másrészt nagyon nagy segítség, ha manipulálni, szerelni, forrasztani stb. kell a mikroszkóp alatt.

- A digitális mikroszkóp LCD panelje meg azért előnyös, mert nem kell "belenézni". Mozgathatod a fejed, sokkal szabadabb vagy. Meg egyszerre látod az eredeti és a nagyított képet.

Előzmény: kkkezdo (29185)
jalpar Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29196

,,De én azt mondom, hogy ha van pénz egy kezdő sztereó optikai mikroszkópra, akkor inkább azt kéne preferálni, hogy ne a kütyük felé haladjon a gyerek, [...]''

Ezzel két baj van.

Egyrészt sajnos az nem úgy megy, hogy te majd megmondod, hogy mit szeressen a gyerek.

Mi tudjuk jobban, de ő dönti el.

Én legalábbis ezt szűrtem le 3 gyerekből.

Másrészt meg miért rossz az, ha a kütyük fele halad a gyerek? Az egész világ a kütyük fele halad, és nem ok nélkül halad arra.

Ez kábé olyan, mintha neked vagy nekem azt mondták volna gyerekkorunkban, hogy oké, hogy itt van ez a hipermodern pirosan világító kijelzős elektronikus számológép, de te csak használd a logarlécet, az sokkal jobb. Megtanít nagyságrendekben gondolkodni etcetera.

Előzmény: rferi (29186)
ruzsa janos Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29195

nem, ez valami ezermester munkája.

a jusztírozást a gumicső és az eredeti menetes hüvely közötti pöcköléses mószerrel végezhette.

az egészen rajta volt a burkolat, kívülről nem látszott :)

Nekem meg pont az objektívek lettek volna fontosak, mert okulárom lett volna ....

Előzmény: jalpar (29194)
jalpar Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29194

Nyugtass meg, hogy ez nem gyári megoldás, különben végleg elvesztem a hitem a működő szocializmusban.

Előzmény: ruzsa janos (29188)
ruzsa janos Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29193

ezen még tükrözésmentesítő bevonat sincs, nemhogy összetett lencse lenne....

ráadásul amikor átvettem, belenéztem, persze láttam, hogy koszos, de arra fel voltam készülve, hogy szerteszét kell szedni, és meg kell tisztítani.

A magyar kreativitásnak erre a fokára nem voltam felkészülve. :)

Előzmény: novakl (29192)
novakl Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29192

Azon kívül, hogy szerelni nem jó, optikailag lehetne teljes értékű megoldás. Bár az a lencse se túl bizalomgerjesztő. Ha jól látom nem akromatikus.

novakl Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29191

Jóárasított optika.

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.30 0 1 29190

Akár mit is veszel a gyereknek,az csak egy eszköz lesz. Az a kérdés,hogy a tudsz-e neki majd olyan témát mutatni,amivel kellően felcsigázd a kíváncsiságát. (nehogy úgy jájon,mint Te....)

Saját véleményem: optikai mikroszkóp (elektromos kütyük nem valók kertbe,tereprem,áram kell hozzá,ne adj Isten laptop,vagy PC). De kezdetnek egy jó kézi nagyító se árt mellé.Azzal könnyebben lehet olyasmit találni,amit aztán a mikroszkóppal meg lehet csudálni! (7-10 éves gyerekekkel volt alkalmam kalandozni a kertben :-) )

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29189

Mindíg tanul az ember! :-)

ruzsa janos Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29188

Kerti locsolótömlőbe foglalt sztereomikroszkóp-objektívet láttatok már? Lengyel mikroszkóp, és a ldncse helye bele volt esztergálva a belső, fekete bélésbe :)

Tulajdonképpen még működött is...

rferi Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29187

Anyám!

A fórummotor a törölt linket betette a végére! :)))

Csak az első a lényeges

Előzmény: rferi (29186)
rferi Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29186

Én valami ilyesmit vásároltam egy munkámhoz alapanyagnak.

https://www.ebay.com/itm/254663500385

Meglepően jól működik, és jó képe van. Az a hátránya, hogy van egy érezhető kis késleltetés a kép és a tárgy mozgása között, emiatt elég nehézkes alatta dolgozni. 1000x nagyítást írnak, na az ami nem igaz, 30x körüli érték a valós lineáris nagyítása.

De én azt mondom, hogy ha van pénz egy kezdő sztereó optikai mikroszkópra, akkor inkább azt kéne preferálni, hogy ne a kütyük felé haladjon a gyerek, és mert azon valódi, 3D képélményt fogtok kapni, szemben ezzel.

https://www.ebay.com/itm/1000X-5-0MP-4-3-LCD-Display-Portable-Microscope-720P-LED-Digital-Magnifier/254663500385?_trkparms=ispr%3D1&hash=item3b4b20a261:g:ah4AAOSwy-FfGj-D&amdata=enc%3AAQAFAAACcBaobrjLl8XobRIiIML1V4Imu%252Fn%252BzU5L90Z278x5ickkrDx%252B2NLp21dg6hHbHAkGMbSBpROmLx9ye32Ivo8UohzubDbpUPPi9TD2dsVDoogiHOdheYE%252FR9CD1Mkh1ZutZ0RsdBHlkERe7TtyHNaBvUO%252BQ%252FitmZxKHALJWSlC5k5TMhjMMSrDr0aNq3EcZmEXdAaByRFKxQ8osTM24BL8aS8SsFBhhxNFgLoIhA6VQ9n85x%252FXkS5ff7WlgoL%252BT%252BhabJY82tH9%252BzLO8fAINXJYJloRjO5dZHzcj6Md7A7M2fv1c2T%252BN%252Fh%252BuZh2iUad00yy%252BVYOZFbjHOgOIkNQ1FJDWLuTfZdlXVjj0jM9rf2WFZqP3IXMbOvBq8p5LihkwbS0kgQB3%252F6KsMLiXkovzTAa5WpbnezUZ9j9QxIC4GP2ZjU5TK9WBDEssx9Q4pFzQtzkdlSb9SYAQaRMLzVlJJ9hv7b84tH%252Blt3VfIoqGw6yvLuW5zPqZ5B6oIlMQYghsSVYCqS2jbFW7HRnuY60QzSs6vFi%252BM2hg5OzSkbqMAA4yHEatiVtbfcvjIXS6i%252BQC6q2svGvrEJTtwmNasIggq%252B1PcbG8OdU2s8QRnVGaiU8bAKySDudJfLyDkLa0LXi9Mk7uGMrJ7qCTRSq72%252FBPFPjmbYAlUs8DegxrGB%252BHrDtC5LXjalvKF3WwmskcE79AtpGqx%252Ffcvm3w7XnyrssJOrEK8ZdBgCjhB5poqlQHmkSk40tJqpuD2rPkZjJi%252BFM3Dc6rBKYR43pIb6Av%252Fq%252BchW0M4awXP%252BCDfV2qPfH3%252FvbWjeAYy4nOr%252F9bb4d8u9jBKODtQ%253D%253D%7Ccksum%3A2546635003859258458cf1734e69a415d6027505399a%7Campid%3APL_CLK%7Cclp%3A2334524

kkkezdo Creative Commons License 2020.10.30 0 0 29185

Nagyon szépen köszönöm az infókat hasznosak.

A digitálisakat néztem, én is, de egymásnak ellentmondó infókat találtam, hogy jó vagy sem valószínű ezért mert nincs benne egyetértés.

Körülnézek az infók alapján addig is köszönöm.

Előzmény: jalpar (29184)
jalpar Creative Commons License 2020.10.29 0 1 29184

1. A mikroszkóp szerintetek elég ahhoz hogy jó dolgokat láthasson, hogy ne menjen el a kedve.

Ez pont arra jó, hogy elmenjen a kedve tőle.

Ezt már sokszor kitárgyaltuk itt. A konklúzió, hogy új mikroszkópok között, ebben az árkategóriában, és különösen ebben a korban egy

sztereó mikroszkóp ajánlott.

https://mikroszkop.hu/sztereo-mikroszkop/kategoriak/kezdo-sztereo

Ebben már nincs egyetértés itt a fórumon,  de én erősen elgondolkoznék egy kinai digitális mikroszkópon is, abból a fajtából, amin LCD is van.

Általában le szokás nézni ezt az állatfajtát, pedig rengeteget fejlődtek az utóbbi időben. És az is előny, hogy monitora van - egy mai gyereknek ez erős pluszpont - és hogy egyből lehet velük fotózni és videózni.

Pl. a banggood.com-on érdemes körülnézni. Általában minél drágább annál jobb.

A nagyítással kapcsolatban arra kell figyelni, hogy:

1. az olcsó kategóriában szokás a nagyítás négyzét felírni. Ha olyan számokat látsz egy olcsó mikroszkópon, hogy 100x-1600x, akkor azt úgy kell érteni, hogy 10x-40x

2. de nem is kell nagy nagyítás. 10x-20x a legértékesebb tartomány ebben a korban.

2. Nagyon régen egy környezet órán használtam mikroszkópot de őszintén nagyon rossz emlékeim vannak, mert a kis tükörrel alig lehetett bevilágítani, ezek a ledes fények jók valamire amik be vannak építve?

Nagyobb bajok is vannak ezzel, mint a lámpa.

3. A legnagyobb kérdésem az, hogy tulajdonképpen mit és hogyan nézhetek meg a tárgylemezen az dereng, hogy nyálat raktunk rá :) meg ilyenek, de igazi sikerélmény nem dereng, szóval pl látom hogy valaki egy "fűszálat szabott miszlikbe", az oké, de nyilván nem egy ilyen árú és tudású mikroszkóppal, mire leszünk ezzel képesek?

Pontosan ez az, ami miatt a kis nagyítású sztereo mikroszkóp (vagy a digitális) javasolt ebben a korban. Az felülről világítja meg a tárgyat, nem kell preparálni, egyszerűen beteszi az objektív alá amit talál a kertben vagy a konyhában és nézi.

A biológiai mikroszkópoknál (amilyen az általad kinézett szeretne lenni), a preparátum elkészítése egy külön tudomány.

Előzmény: kkkezdo (29183)
kkkezdo Creative Commons License 2020.10.29 0 0 29183

Sziasztok!
Remélem nagy tudással rendelkeztek a kis dolgok terén:)

Az a helyzet hogy a 7 éves kisfiamnak gondolkozom karácsonyi ajándékon, és eléggé szereti a természet apró dolgait, gondoltam meglepném egy mikroszkóppal.
Nyilván itt elsősorban játékról van szó, nem akarnék horror összegeket rákölteni
Ezt néztem ki:
https://www.levenhuk.hu/katalogus/mikroszkopok/levenhuk-labzz-m3

Igazából 3 kérdésem van:
1. A mikroszkóp szerintetek elég ahhoz hogy jó dolgokat láthasson, hogy ne menjen el a kedve.
2. Nagyon régen egy környezet órán használtam mikroszkópot de őszintén nagyon rossz emlékeim vannak, mert a kis tükörrel alig lehetett bevilágítani, ezek a ledes fények jók valamire amik be vannak építve?
3. A legnagyobb kérdésem az, hogy tulajdonképpen mit és hogyan nézhetek meg a tárgylemezen az dereng, hogy nyálat raktunk rá :) meg ilyenek, de igazi sikerélmény nem dereng, szóval pl látom hogy valaki egy "fűszálat szabott miszlikbe", az oké, de nyilván nem egy ilyen árú és tudású mikroszkóppal, mire leszünk ezzel képesek?

Bármi egyéb javaslat gyerekkönyv erről a témáról vagy bármi?

jalpar Creative Commons License 2020.10.29 0 1 29182

A Kretén című igen remek újság 2. számában (1994-ben) jelent meg ez az alkotás. Nem egészen értem a mondanivalóját -  gondolom ismerni kéne hozzá a figurákat.

Viszont ritkán látni olyan korrektül megrajzolt mikroszkópot, amin még a típust is fel lehet ismerni (Zeiss Jena LgOG)

m_balint Creative Commons License 2020.10.27 0 1 29181

Egész meghozod az ember kedvét a szeleteléshez :)

Előzmény: halmos ferenc (29179)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29180
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.27 0 3 29179
novakl Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29178

Ja, hogy használt volt, az úgy nem ér :)

Előzmény: rferi (29174)
jalpar Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29177

Te bezzeg titkolod a neved!

Előzmény: m_balint (29175)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29176

a vászonról visszavert kép fényerejét mérte, és a legalacsonyabb fényerőre állította be a lencsét.

Az élességtől változik a fényerő? Érdekes.

Úgy 14 éves koromban elkezdett romlani a látásom.

Egyszer felpróbáltam a nővérem szemüvegét, és a látvány nem csak élesebb lett, hanem sokkal világosabb is.

Ezen akkor nagyon megdöbbentem.

Azzal próbáltam magyarázni a jelenséget, hogy a gyagya agyam a pupilla szűkítésével próbálta korrigálni a szemlencse hibáját.

Előzmény: rferi (29170)
m_balint Creative Commons License 2020.10.27 0 1 29175

Korábban már Péter is vállalta itt a a fórumon nyíltan, hogy ő Péter és Zoli is, hogy ő Zoli.

Előzmény: rferi (29172)
rferi Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29174

Az a vetítő egy an

tik darab volt már 90-ben is. Lestem is, mint a sült hal, mert valamikor a hatvanas évekből volt AF rendszerrel!

Előzmény: novakl (29173)
novakl Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29173

Bizony, az én diavetítőm még régebbi ennél (majdnem 40 éves) és szintén autofókuszos.

Előzmény: rferi (29170)
rferi Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29172

mmm....IRL adatokat ne!

Előzmény: halmos ferenc (29171)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29171

Köszönöm szépen Neked,  Péternek és Zolinak a szakértő válaszokat !

Előzmény: novakl (29168)
rferi Creative Commons License 2020.10.27 0 1 29170

A legelső verziók éles fényerő-átmeneteket keresnek.

Ha életlen a kép, a fényerőátmenet mondjuk egy sima fekete-fehér él esetében nem lesz meredek, ellaposodik.

Aztán kitalálták a fázisdetektálásos rendszert, és lehet van még egyéb is. 

Amit én javítottam harminc éve diavetítőn (!!!) autófókuszt, az például annyira egyszerű volt, mint egy faék, mert az a vászonról visszavert kép fényerejét mérte, és a legalacsonyabb fényerőre állította be a lencsét. Ha életlen a kép, akkor a többszöröződő kép miatt megnő a fényerő. De ilyet ma már nem használnak.

Bonyolult rendszerek ezek ma már, a neten nézz utána a részletes leírásoknak. 

Előzmény: Törölt nick (29169)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.27 0 0 29169

Bocsánat, hogy megint belekotyogok.

Az autofókusz hogyan állapítja meg egy képről, hogy éles. És hogy melyik iránybe kell mozgatnia a lencséket?

Előzmény: novakl (29168)
novakl Creative Commons License 2020.10.26 0 1 29168

Bonyolultabb a dolog, mint egy fókuszsorozatnál -- bár az se egyszerű összegzés, komoly képfeldolgozás van mögötte. Próbáld meg úgy megcsinálni, hogy többször exponálsz részidőket ugyanarról a tárgyról egyazon képre, de különböző tárgysíkokra állva. Sokkal rosszabb lesz a végeredmény, mint egy fókuszsorozatos képnél.

Visszatérve az asztrofotózásra: egyrészt van, amiről Péter írt, ez az expozíciók összegzése.

Másrészt a bolygófotósok is képkockákat kombinálnak, de más célból (erről küldött Zoli hivatkozásokat). A légkör állandóan remeg, hullámzik. Régen nem is tudtak csak nagy szerencsével elfogadható részletrajzú bolygóképeket készíteni, mert csak pillanatokra áll meg a légkör remegése és filmmel ezt a pillanatot elkapni és kiexponálni szinte lehetetlen (túl rövid ideig tart).

A digitális felvételkészítés és feldolgozás tett két dolgot lehetővé: egyfelől érzékenyebb a CCD vagy CMOS a filmnél és rövidebb expozíció elég a jó képhez, másrészt a digitális képek sorozata szoftveresen jól feldolgozható. Megfelelő algoritmussal több száz-tízezer képkockából kiválogatják a pár százalék legjobbat és úgy kombinálják ezeket össze, hogy mindegyikről a legjobb minőségű részletek kerüljenek a végső képbe. Figyelembe veszik továbbá az előfordulási gyakoriságot is, nehogy részletdús, de véletlenszerű elemek bekerülhessenek a szintetizálandó képbe. Több célszoftver létezik, amelyet erre a feladatra optimalizálnak.

Előzmény: halmos ferenc (29163)
kusnyer Creative Commons License 2020.10.26 0 1 29167

Szevasz Feri !

Csak a teljesség kedvéért némi kiegészítés, amit Levente írt az  asztro fotózáshoz.

A mikroszkópi és a csillagászati fotó technika teljesen más meggondolásból készít több (sok) képet egy azon objektumról a nagyobb felbontás -mélység élesség érdekében.

A mikroszkópi stackelés sok rétegfelvételt készít vastagabb vizsgálati tárgyról , és szoftveresen egybe fűzi őket a mélység élesség érdekében.

Az asztro fotózásnál más van.

Az égitestek követéséért a távcsövek óragéppel vannak ellátva, de nincs az - az óragép (amatőr körülmények) amelyik olyan precíz követést produkálna, (periódus hiba stb) hogy 3-4 órás expozíciós idő alatt ne mozdulna ki annyival, hogy a kép (pontszerű csillag)  már nem tüéles.

Ezért sok, néha 50 darab 2-3 vagy 4-5 perces expoval készült képet (ezeknél az elmozdulás észrevehetetlen) szoftveresen összeadják és igy kijön a kívánt hosszú expozíciós idő.    

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.26 0 0 29166
Előzmény: lesi fotós (29165)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.26 0 0 29165
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.26 0 0 29164

(Tudomásom szerint eredetileg Gábor Dénes is a mikroszkóp felbontását akarta javítani a holográfiával.)

Előzmény: novakl (29162)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.26 0 0 29163

Az asztrofotósoknak erről a technikájáról hol olvashatok bővebben ? Ez egyszerű fotosorozat ( stack ) vagy valamI bonyolultabb dolog ? 

Előzmény: novakl (29162)
novakl Creative Commons License 2020.10.25 0 1 29162

Tulajdonképpen nem, mert sok életlen kép egy-két jóval együtt éles lesz, az információt több kép hordozza együtt. Ehhez hasonló jelenséget használnak ki az asztrofotósok. Ilyenkor az elkenődő, remegő képek közötti jó képek, de bizonyos mértékig a kevésbé jók is, kiátlagolva éles és jó felbontású képet adnak.

Előzmény: Törölt nick (29161)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29161

Köszönöm a választ. Ezek szerint az csak illúzió, hogy éles képet látok. (?)

Hülye ötlet, és előre is elnézést kérek. Próbáltál már mikroszkóp képet élesíteni ezzel a trükkel? ;)

Előzmény: novakl (29157)
Zsolt1500 Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29160

Működik mindene szerintem. Csak ez a lencse koszos kissé. 🤣 

Előzmény: m_balint (29159)
m_balint Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29159

A kondenzor egyébként jó minőségű.

Mármint a konstrukció. A konkrét példány vattaújnak tűnik, de így is rozsdásak a rekeszlamellák. Elképzelhető, hogy teljesen be vannak ragadva és ugyanígy a csavarok meg a beállítótávcső is.

Előzmény: novakl (29156)
Zsolt1500 Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29158

Nem is meggazdagodni akarok rajta

😊, csak azon gondolkodtam, hogy eladjam, vagy berakjam a polcra, emléknek. De marad az utóbbi. 

Előzmény: m_balint (29155)
novakl Creative Commons License 2020.10.25 0 1 29157

Nem, élettani magyarázata van. Az agy nem tud kockánként annyi figyelmet fordítani a képre, mint állókép esetén; sőt nem is tudja egyenként feldolgozni és átlagolja őket. Pont ezért látszik folyamatosnak a film és nem képek sorozatának.

Előzmény: Törölt nick (29154)
novakl Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29156

Párezer forint, de csak ha aktuálisan kell valakinek éppen. Elég sokat készítettek belőle és gyakorlatilag mindegyik magyar kutatóhely beszerezte annak idején. Az amatőrök száma kicsi és az a szegmens amelyik használná többnyire rendelkezik vele. A kondenzor egyébként jó minőségű.

m_balint Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29155

Vanni van, de nem ebből fogsz meggazdagodni.

Előzmény: Zsolt1500 (29152)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29154

Optikai kérdés.

Ha mozgó filmet nézek, a kép élesnek látszik.

De ha megállítom bármelyik képkockánál, az általában sokkal életlenebbnek tűnik. Érdekes.

Van ennek valamilyen optikai magyarázata?

jalpar Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29153

,,Van ennek valami értéke?''

Van.

Előzmény: Zsolt1500 (29152)
Zsolt1500 Creative Commons License 2020.10.25 0 0 29152

Köszi!

Van ennek valami értéke? A dobozában van egy 1958-as dátum bélyegzés.

Előzmény: m_balint (29151)
m_balint Creative Commons License 2020.10.24 0 0 29151

Gamma 3D kondenzor készlet.

Zsolt1500 Creative Commons License 2020.10.24 0 0 29150

Üdv.!

Segítséget kérek! 

Ez pontosan micsoda?

novakl Creative Commons License 2020.10.24 0 0 29149
Előzmény: m_balint (29148)
m_balint Creative Commons License 2020.10.24 0 1 29148
novakl Creative Commons License 2020.10.21 0 1 29147

Na azért :)

Előzmény: halmos ferenc (29146)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.21 0 0 29146

0,2 -es

Előzmény: halmos ferenc (29145)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.21 0 2 29145

Kösz ! Most még a fényképezőgép monitorán keresztül készítettem a fotósorozatokat, azon meg eléggé nehéz követni ezeknél a részletgazdag fotótémáknál, hogy minden részlet élesítésre került-e.  Az éles részek sem a legpengébbek mert csak a 0.1 NA-s 6,3 X objektív képébe fértek bele teljes átmérővel ezek a gazok. Szóval még eléggé kezdő vagyok ezen a téren. Több fotóból kellett volna összerakni a végleges képet, de megrögzött dicsekedő vagyok és nem bírtam kivárni míg nagyobb lesz a gyakorlatom benne. 

Jó sok metszetet vagdalok egyszerre, akad általában néhány, amelyik tűrhetően egyenletesen vékony. 30-50 mikronosokat is vágtam ma.

A vizes vágásnál még az is gondot okoz, hogy amikor a penge a vízbe ér, a felületi feszültség fölránt rá egy vízréteget és homályossá válik a kép a sztereo mikroszkóp alatt. Most éppen csak benedvesítem a növényt, így kevésbé okoz ez gondot, de a buborékok nem tapadnak meg így sem a metszeteken annyira mint a száraz vágás után.

https://halmosferenc.blogspot.com/2020/10/parlagi-madarsoska-oxalis-dillenii-szar.html

Előzmény: lesi fotós (29144)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.21 0 1 29144

Gratula a metszet készítéshez!

Csak egy kérdés: mitől van,hogy csak a képek bal oldala éles: metszet vastagság eltérés vagy valami technikai malőr?

Előzmény: halmos ferenc (29142)
m_balint Creative Commons License 2020.10.20 0 1 29143

Nagyon jó!

Csinálj gyorsan még sokat, amíg el nem fagy minden :)

Előzmény: halmos ferenc (29142)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.20 0 3 29142
Előzmény: halmos ferenc (29141)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.20 0 4 29141

Kipróbáltam a cikkben ajánlott módszereket. A kétpengés módszer: Nagyon könnyen lehet vele dolgozni, de viszonylag vastag szeleteket produkál. Ma egy kicsit gyakoroltam a szabadkezes vágást és most már könnyedén készítek sokkal vékonyabbakat. A vízalatti vágás nagyon jó ötlet, sokkal kevesebb buborék maradt a metszeteken. A mikrosütős buborékeltávolítás nekem nem működött. A glicerin használata nekem nem tetszik, könnyen összekoszolja a fedőlemezt és csak az eltávolítása után lehet rendesen letisztítani.

Fölraktam ide 2 képet: https://halmosferenc.blogspot.com/2020/10/mirigyes-oszirozsa-szera-mikroszkop.html. Még van egy csomó hibájuk, de igyekszem "javulni "!

Előzmény: jalpar (29133)
rferi Creative Commons License 2020.10.20 0 0 29140

Hát ott van a zavar, hogy a pasas Amerikában élt és ott találta ki, ott szabadalmaztatta, ott gyártották. Emiatt lenne ugye a dzsé, de mivel a neveket a történelmi módokon szokás ejteni, és a pasas családja francia, ezért van a zsé.

Elsőre még értettem is a kérdését Jalparnak, de a másodikat már nem.

Előzmény: novakl (29139)
novakl Creative Commons License 2020.10.20 0 0 29139

Angolul dzsilett, franciául zsilett. Most mit akartok? Franciaországban a Singer varrógépet a reklámban "Szenzser"-nek ejtik. Majd padlót fogtam...

Előzmény: jalpar (29136)
rferi Creative Commons License 2020.10.19 0 0 29138

ezt most nem értem

Előzmény: jalpar (29136)
m_balint Creative Commons License 2020.10.19 0 1 29137

Nagyon látványosak!

A "tájképet" nyugodtan nevezheted jövőre a Nikon Small Worldre.

Annak külön örülök, hogy már más is ferdíti a retardert, hogy még színesebb legyen a kép :)

Előzmény: halmos ferenc (29132)
jalpar Creative Commons License 2020.10.19 0 0 29136

De ha meg zsilett, akkor miért dzsilett?

Előzmény: rferi (29134)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.19 0 0 29135

Köszönöm a cikket ! Nagyon hasznos, ki fogom próbálni és beszámolok mire jutottam vele. Most egy 3 pengéset szedtem szét, de elgörbült az egyik felük mert nagyon össze voltak erősítve, nehezen tudtam szétszedni.. Látom a gépen, hogy a Tescoban lehet kapni ilyen hagyományos pengéket.

https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004003166631

rferi Creative Commons License 2020.10.19 0 0 29134

Azért zsilett, mert franszia.

Apai felmenői  hugenották voltak.

jalpar Creative Commons License 2020.10.19 0 2 29133

Szuper képek!

Esetleg érdemes ezt elolvasni:

http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artapr04/wdslicera.html

http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artapr04/wdslicerb.html

Két egymás mellé tett borotvapengével(*) szabdal, pont azért, hogy az általad említett problémákat megoldja.

Ennek a jóembernek (Walter Dioni) minden cikkét érdemes egyébként elolvasni. Kár, hogy többet már nem fog írni.

(*) Gyerekkoromban mi ezt zsilettpengének hívtuk. Méghozzá Wilkinson zsilettpengének, mert azt lehetett kapni a boltban, nem Gillette-et. Hogy miért zsilett és miért nem dzsilett, az nem tudom.

Előzmény: halmos ferenc (29132)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.19 0 2 29132

Kipróbáltam, mire jutok vele, ha megpróbálok kézzel egy db borotvapenge segítségével növényi metszeteket készíteni. Sztereo mikroszkóp alatt levagdaltam pár tucatot egy szárból  és egy vízcseppbe rakva fedőlemez alatt fényképeztem le . A legtöbbre sok apró levegőbuborék tapadt amit nem tudtam róluk eltávolítani. A legnagyobb nehézséget az okozta a vágáskor, hogy az ilyen vékony szeletelésnél még a viszonylag keménynek tűnő szár sem volt eléggé kemény, könnyen összenyomódott és nehezen adott szép egyenletesen vágott felületet. Azért volt néhány amelyik használhatónak tűnt. 6-12 képből álló fotósorozatokat fűztem össze a Picolay programmal egy-egy képpé.

https://halmosferenc.blogspot.com/2020/10/osztrak-okorfakkoro-szar-metszetenek.html

novakl Creative Commons License 2020.10.19 0 1 29131

Nagyon jók! Különösen az első tetszik, olyan, mint egy tájkép hegyekkel.

Előzmény: halmos ferenc (29129)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.19 0 0 29130

Köszönöm a segítséget ! Majd próbálkozok én is valamit tenni ezek alapján !

Előzmény: lesi fotós (29128)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.19 0 3 29129
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.19 0 1 29128

Beigazolódott,hogy a feltöltési hibát a foxi flash kezelése okozza. Mivel az XP alatti foxi támogatása is megszűnt, csak egy megoldása van a dolognak: OP. rendszer csere. Nálam a Peppermint Linux került fel. Öreg 3gigás proci, 2GB ram , 80GB-s 7200-as fordulatú Samsung vincseszter és dobtam egy hátast a NET-es sebességtől (XP-hez viszonyítva!). Csak a legszükségesebb progik lettek telepítve,leginkább a NET-ezéshez szükséges + néhány szükséges alap progi. Nagyon tetszik! 

Előzmény: m_balint (29127)
m_balint Creative Commons License 2020.10.18 0 1 29127

Remek!

Már csak Halmos Ferit kéne megmentenünk akkor valahogy.

Előzmény: lesi fotós (29124)
m_balint Creative Commons License 2020.10.18 0 1 29126

Van szerintem külön gombászós topik, gombászok legalábbis sokkal többen vannak, mint mikroszkóposok :)

Ők biztos tudnának erre értelmes választ adni, én csak annyit tudok mondani, hogy penészt tök egyszerű nevelni (főleg, ha nem akarod), de óvatosan, mert jó pár fajuk termel toxinokat.

Előzmény: pmate955 (29121)
jalpar Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29125

Üdvözöllek a klubban!

Előzmény: lesi fotós (29123)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.18 0 2 29124

még 1x. :)

Előzmény: lesi fotós (29123)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29123

OFF!

Kép feltöltés Linuxból teszt.

ON!

rferi Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29122

Nincs, csak tagok vagyunk valahol, és ott mutatta a képet.

Előzmény: m_balint (29120)
pmate955 Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29121

Köszönöm szépen! Egyébként házilag milyen gombafajokat lehet "kinöveszteni"? Vagy egyáltalán megtalálni?

Előzmény: m_balint (29118)
m_balint Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29120

Ismered? 

Nincs élménybeszámoló hozzá?

Előzmény: rferi (29119)
rferi Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29119

A figurától a képen

Előzmény: m_balint (29117)
m_balint Creative Commons License 2020.10.18 0 2 29118

A fehér szálak azok gombafonalak. Ha jól látom, ezek a fonalak nem szeptáltak és elágazóak. Ez jellemző a Mucor fajokra (fejespenész), amik mindenhol jelen vannak és gyorsan elszaporodnak, ha kedvezőek az életkörülmények.

A kerekesférgek petéi mindenhol ott vannak, még az ioncserélt vízből is ki tudnak nőni :)

Előzmény: pmate955 (29112)
m_balint Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29117

Zseniális!

Honnan van?

Előzmény: rferi (29115)
rferi Creative Commons License 2020.10.18 0 0 29116

francba.... Természetesen Magyarországon!

Előzmény: rferi (29115)
rferi Creative Commons License 2020.10.18 0 1 29115

Miközben magyarorzágon még az óriásplakátot sem ismertük, ezenközben Kínában:

Peking, 1983

pmate955 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 29114

Köszi a választ! Azokra gondoltam, igen. 
A pitypang szárazon volt, aztán sikerült más preparátumomban is találni. Még találtam "telepeket" is. Meg az apró spórákat, 400x-nél már jól látni. 
Még egy olyan kérdés merült fel bennem a vízi dolgokkal kapcsolatban, hogy pl a kerekesférgek hogy alakulnak ki? Honnan kerülnek bele a vízbe? Már eleve ott vannak valamilyen formában? Mert sima csapvízbe tettem ezt a halmaradványt, és pár nap alatt benépesítik rendesen. Vagy a halból jöhetnek? Elnézést a bagatel kérdésért, de szöget ütött a fejembe :)

Előzmény: novakl (29113)
novakl Creative Commons License 2020.10.17 0 1 29113

Jól mondod, ezek valóban harangállatkák, amennyiben a kép jobb oldalán lévő három kis élőlényre gondolsz. A pitypangos készítménynél szintén jól következtetsz, a képekről és az elmondottakból penészre lehet következtetni. Mindenesetre valamilyen gombára.

A pitypangos készítmény csak úgy szárazon volt egyébként, vagy nedvesen?

Előzmény: pmate955 (29112)
pmate955 Creative Commons License 2020.10.17 0 1 29112

Sziasztok! Kicsit elvesztem, az asztrofotós dolgokon fejlesztgettem, és a rossz idő beköszöntével visszaszorultam a szobába. Megvettem a Farkas György, Szerényi Gábor - "Biológia" c. könyvét, és nagy érdeklődéssel olvasgatom, párhuzamosan a Csukás Mátyás: "Asztrofizika mindenkinek" című könyvével. Lenyűgöző az egész univerzum, és a csillagokban lezajló folyamatok, az abból keletkező elemek, amik utána a sejtekben miként funkcionálnak, hihetetlen. Jó megélni a természettudományok területén a minden mindennel összefügg érzést. :) Azért fotózgattam is, egy darázs esetbe múltkor (kép), valamint egy saját "vízi tenyészetet" alakítottam ki egy kellemes befőttes üvegben, amibe egyelőre főleg szerves táplálékot (pici teknősnek való szárított haldarabokat) tettem. A kerekesférgek, csillóshasúak, és papucsállatkák mellett találtam egy pár ilyen harangállatkának látszó apróságot is. Szerintetek micsodák ők?

A másik érdekesség: Még pár hónapja készítettem egy kis preparátumot (persze nyilván nem profin, csak tárgylemez és fedőlemez közé helyeztem pitypang szár metszetét, és szirmot). Azt tapasztaltam most, hogy fehér szálak állnak ki mindenfelé. Ez penész lehet, vagy valami más? (Az első 2 kép 4x-es, az utolsó 10x-es objektívvel készült)

Köszönöm szépen előre is a hasznos válaszokat. :) 

halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.17 0 0 29111

Ez jó szõveg, olyan Besenyő Pista bácsis ! :)

Előzmény: kusnyer (29110)
kusnyer Creative Commons License 2020.10.16 0 1 29110

E 231

Úgy látszik nemcsak a citrusfélék felületi penészgombák kezelésére használják az ortofenil-fenolt

hanem alkalmas képernyők sőt javaslom mikroszkópok gombátlanítására is.

Mit szóltok hozzá?...:-)))

Előzmény: rferi (29109)
rferi Creative Commons License 2020.10.15 0 1 29109

Legyen szempont az is, hogy milyen lába van. Magasság, dőlés előre-hátra állítható-e? Sok típuson a magasság pl nem állítható egyáltalán.

Én karácsony előtt vettem két ekkora monitort, használtat, HP Elitedisplay E231, imádom őket, és darabja csak 24 000 volt.

Előzmény: halmos ferenc (29107)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.15 0 0 29108

Nekem egy jó öreg LG, CRT-s monitorom van és nagyon szeretném,ha sokáig meg is maradna. :-)

Mert: ha választanom kellene az új monitorok között,nekem is főhetne a fejem.

Ha mégis rá vinne a kényszer: először is jó sok monitor képét megnézném az üzletekben.

Amire figyelnék:

-az emberi bőr színe a monitorok egyik nagyon gyenge ponja (tapasztalataim szerint),

-a sötét- világos átenetek határa,

-a betekintés szöge,fényerő/kontraszt...

Nem valószínű,hogy bárhol rá lehet venni az eladót,hogy egy pendrivról futtasson egy EIZO tesztet(pedig az egyértelmű lenne...). A fentiek alapján keresnék.

Bár nem mellékes az ár,de egy jobb minőségért hajlandó lennék többet fizetni.

Így, hogy belinkelsz egy hírdetést -hacsak nincs egy pont ilyen készüléke-, így nem adnék tanácsot egy konkrét tipusra sem!

Előzmény: halmos ferenc (29107)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.15 0 0 29107

A mikroszkóphoz és a panasonic G7-hez szeretnék venni egy monitort, de nem értek hozzájuk. Ezt néztem ki, mit szóltok hozzá , jó választás ? https://oaziscomputer.hu/termek/6464/dell-s2319h-210-apbr Vagy milyent javasoltok ? 

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.15 0 1 29106
Előzmény: halmos ferenc (29105)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.15 0 0 29105

Csak most gondolkodtam el azon jobban, amivel a legelején kellett volna kezdenem, mielőtt hozzászólok a kérdéshez. A fehér fényű 5 w-os Cree led műanyag félgömbje. valójában tök sárga amikor nincs bekapcsolva. Szabad szemmel fehérnek látszik a fénye, de a mikroszkópon keresztül azért látszik a sárgás elszíneződés. Láttam eddig is a sárga színét, csak eddig azt gondoltam, hogy ez a szemre biztonságos fehér fény előállítása miatt ilyen, hogy  az UV komponensek kiszűrése miatt kell. Valószínűleg ez az olcsó kínai cucc nem a tökéletes megoldás a sárga színeződést tekintve.

A matt üveg betolásakor pedig azért lesz még sárgább a szín mert ilyenkor a fény szóródása miatt csökken a fényerő. Amikor ráerősítek a fényre, azonos lesz a szín kb azzal mint amit szűrő nélkül látok.

A mikr. kék színszűrője nagyon lecsökkenti a fényerőt és az egész átmegy koszos kékes színárnyalatba.

Végül is a dolog nem létfontosságú , a mikroszkóp képe így is élvezetes, a fotókon meg ki lehet szűrni a sárgás alapszínt a fényképezőgép beállításával, vagy utólag- ahogy írtad.

Előzmény: lesi fotós (29103)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.14 0 0 29104

Köszõnõm !

Előzmény: lesi fotós (29103)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.14 0 0 29103

Könnyen lehet,hogy maga a matt üveg anyaga is színszűrőként viselkedik.

kipróbálhatnád,hogy egy világos kék színszűrőt teszel a fényútba (régen, a Spekolokban így korrigálták az érzékelő spektrumát).

Vagy: meglepődnék,ha a fényképezőgépeden nem lenne színprofil vagy színhőmérséklet korrekció (a 20 éves Canon kompaktokon is volt!). Ezt kellene megkeresned és kipróbálni a különböző beállításokat). Vagy: marad a képfeldolgozásnál a színbeállítás.

Rengetek lehetőség áll a rendelkezésedre! :-) Valamelyik csak hozza a kívánt eredményt.

ui.: végül,de nem utolsó sorban!Nem ártana a monitorod színbeállításait ellenőrizni.

(pl. ezzel a progival: https://www.eizo.hu/kiegeszito/szoftverek/monitortest/

Előzmény: halmos ferenc (29101)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.14 0 0 29102

Nálam is külön kell engedélyezni a flash-t. Látszólag aktiválja is (nincs hiba üzenet). Ki is tudom választani a képet. De a feltöltés helyett a lenti hiba üzenet jelenik meg.

Nyilván az XP-n (és a Foxi is) elavult az új fórummotorhoz.

Ugyan már van egy telepített Win10-es rendszer a fiókban,de jó lenne,ha ott is maradna....

Hét végén megyek Linux gyorstalpalóra.Meglátom mit tud.

Előzmény: m_balint (29096)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.13 0 0 29101

Köszönöm ! Megnéztem, fehér.

Előzmény: novakl (29100)
novakl Creative Commons License 2020.10.13 0 0 29100

Mert a homályos üveg magában is sárgás? Ha igen, akkor csinálok Neked egy színtelent.

Előzmény: halmos ferenc (29099)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.13 0 0 29099

Nekem is sárgás képeket adott a Reichert diapan dic, ami főleg a fényképeken volt feltünő. Aztán rájöttem, hogy ha a 

Led utáni matt üveget elhúzom a fény útjából akkor sokkal fehérebb képet kapok. Egy hátránya van, ilyenkor kissé inhomogén a fény. A lámpa mozgatásával és ponts beállítasok mellett alig zavaró mértékü. A matt üveg helyett talán lehetne valami kevésbbé sárgító homogenizáló hstású fényszűrőt használni ?

Előzmény: m_balint (29095)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 1 29098

Az úttörő ahol tud, segít. Ezek szerint az elsőrendű szürkéig nem megy el párhuzamos polárokkal. Ha jól felejtem a Jenamed prizma kézzel toszogatós, nem pedig csavaros és nem húzogatósra van tervezve (tehát lehet, hogy rövidebb a Vertivalénál). Esetleg egy negyedlambdás lemezt még berakhatsz a fényútba. Igaz, ilyen remek beállítás mellett nem sokat nyernél vele.

Előzmény: m_balint (29095)
m_balint Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29097

Köszönöm mindenkinek!

Sajnos nekem a színesek jobban bejönnek, de majd néha kaptok ilyen szürkéseket is.

Az utolsó kép az kovamoszat: https://www.oamarudiatoms.co.uk/_photo_5112038.html (nem biztos pont hogy ez a faj, de a nemzetség stimmel).

Előzmény: jalpar (29087)
m_balint Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29096

Érdekes, mert eddig nekem (win10, Opera) mindig képfeltöltés előtt külön kellett engedélyeznem hsz szerkesztésekor a flasht, hogy egyáltalán megjelenjen a képfeltöltés gomb, most meg alapból ott van. 

Előzmény: lesi fotós (29084)
m_balint Creative Commons License 2020.10.12 0 1 29095

Kössz, cuki vagy, tudom, hogy a prizmát kell tologatni (sőt, elárulom, én nem csak az objektívprizmát tudom tologatni, hanem a kondenzorprizmát is), de ebből nekem akkor se lesz szürke.

Se acél, se hamu, se hulla, se semmi, csak sárga max.

Előzmény: novakl (29083)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29094

Mintha belefolyt-beleszáradt volna az immerziós olaj (= mehet a kukába).

Még ez se 100%. Tisztítottam meg 40/0,95 és 90/1,30 apokromátokat teljesen belefolyt olajtól és balzsamtól. Azóta is használom mindkettőt, az évek során itt közzétett képeket részben velük készítettem. Tehát olajosan se dobd a kukába -- mert úgy ráadásul veszélyes hulladéknak minősülne :)

Előzmény: jalpar (29073)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29093

Mert kurva jók is :)

Előzmény: rferi (29089)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29092

Kicsit felfrissítettem a memóriámat olvasással. A tóriumtartalmú üveg tulajdonsága ez, hacsak nem az optikai ragasztó sárgul be. Sima fehér LED lámpával kivilágosítható (pl. Jansjö):

https://www.rangefinderforum.com/forums/archive/index.php/t-101883.html

A királykék LED szintén kipróbálásra érdemes, hiszen mindkettőnknek van olyanunk.

Előzmény: novakl (29090)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29091

Nagy GRAT a melóért és a képekért! :-)

Előzmény: m_balint (29081)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29090

Lehet, hogy gyárilag ilyen sárga, mint egyes szovjet fotóobjektívok? Tud erről valaki valamit?

Ez érdekes kérdés. Nem tudom a választ rá, de múltkor vettem egy 50×/0,80 Planachromatot, amelyik szintén sárgás. Remélhetően nincs benne olaj, a képe amúgy jó.

Azt a trükköt olvastam, hogy egyes radioaktív izotópot is tartalmazó -- és nem csak szovjet! -- speciális üvegek szoktak idővel besárgulni (ergo eredetileg nem sárgák) és néha sikerül nap- vagy UV-fényre téve sikeresen visszavilágosítani ezeket. Lehet, hogy kap majd egy kvarckúrát a HBO-ból.

rferi Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29089

Nekem is!

Bálint ezen képei valami kurvajónak tűnnek, bár nem értek hozzá. De úgy érzem, nagyon jól látom rajtuk a vizsgált izéket.

novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29088

Nekem ez a természetes színű ál-3D hatás sokkal jobban bejön, mint az ibolyáslilásrózsaszínespirosaskék színkavalkád.

Szintén ezen a véleményen vagyok, de hát ezt írtam már sokszor. Sőt a részletrajz is rendszerint az elsőrendű szürkében a legjobb.

jalpar Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29087

Profi munka, és a képek is szépek.

Nekem ez a természetes színű ál-3D hatás sokkal jobban bejön, mint az ibolyáslilásrózsaszínespirosaskék színkavalkád.

A legutolsó képen mi van?

jalpar Creative Commons License 2020.10.12 0 1 29086

"Világos látómező, Köhler gondolom."

Igen, bár nagyjából mindegy. Ha a luk kellően pici, akkor a diffrakció miatt az is szórja a fényt, így a világítás apertúrája mindegy.

(Pl. nagy apertúrájú immerziós objektívhoz de kell a kondenzort immerziózni.

"Milyen nagyítással kell?"

Az objektív nagyítását az vizsgált objektív határozza meg. Az egy ilyen erőszakos fajta, nem nagyon hagyja, hogy beleszóljunk ebbe.

Okulár: minél nagyobb, annál jobb, feltéve, hogy a képmező közepét akarod vizsgálni (l. lentebb). Ha a szélét, akkor nagy látómezejű okulár kell.

"Képmező szélét kell figyelni?"

Attól függ mit akarsz nézni:

1. A szferikus aberráció és a rosszul centráltság mindenütt látszik, de a kép szélén más is bekavar , szóval ezeket kép közepén célszerű nézni.

2. A kóma, az asztigmatizmus és a színnagyítási hiba középen nem látszik, a kép széle felé egyre erősebb.

Reparáláskor az 1. pont az érdekes: leginkább a rossz centrálás javítható. Esetleg a fedőlemez korrekciós objektívoknál a korrekciós gyűrű beállításához kell ellenőrizni a szferikus aberrációt.

- Ha minden oké, akkor szép koncentrikus gyűrűket látsz a pontok körül. Az élességet fel-le elmozdítva mindkét irányban egyformán elhomályosodik a dolog.

- A szferikus aberráció esetén egy az élesség állításra nem egyformán reagál. Az egyik irányba kisimul, elhomályosodik, a másik irányba vastag gyűrű jelenik meg hogy melyik irányba melyik, az attól függ, hogy alul vagy túlkorrigált az objektív. Ha van fedőlemez korrekciós objektívod, akkor biztos ismerős ez a jelenség.

- A centralizálási hibát mutattam: Az interferencia gyűrűk nem szimmetrikusak, hanem valamerre el vannak csúszva.

- A kóma hasonlít az előzőhöz, csak nem egy irányban állnak az elcsúszások (az üstökösök farka), hanem radiálisan, és a kép közepétől távolodva egyre erősebb.

- Az asztigmatizmus szintén a kép szélén jelentkezik, az élességet fel-le mozgatva egyik irányban radiális másik irányban tangenciális irányban álló pálcika lesz a pontból.

Jó lenne ezekről kép vagy videó, de remélem így is érthető.

Esetleg csillagász körökben lehet találni ilyet. Nagyjából ugyanaz történik a mikroszkópokban is.

Előzmény: m_balint (29080)
rferi Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29085

Szerintem az xp - mivel már 10 éve leállt - nem kap megfelelő flash verziót, ami működne a mostani szerverrel.

Előzmény: lesi fotós (29084)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29084

Engedélyezett flash!

"20130119allati_mokus... (39.51KB)"

"A képet nem sikerült feltölteni a fórumra (hiba: IO)."

"Ha meg szeretnéd osztani, tedd az Indafotóra!"

A flash kezeléssel van a gond (szerintem)...

Előzmény: m_balint (29076)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29083

Ezek teljesen jó képek, nem értem mi a gebasz? Tologatni kell az objektívprizmát és egy állásban acélszürke lesz. Kicsit más a tónusa, mint a keresztezettnél. Igazából az interferencia hullámhossz más összefüggés szerint változik || és + polároknál, a Neophot/Vertival DIK leírásában meg van a képlet csak most már késő van utánanéznem.

Előzmény: m_balint (29075)
novakl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 29082

Ez király, Bálint!

m_balint Creative Commons License 2020.10.11 0 7 29081

Már akkoriban, amikor még KISZ titkár voltam Jénában (és hétvégente fusiban ágazati stratégiai menedzser Oberkochenban), nagyon zavart, hogy a Jenamed kiegészítői mennyire nem kompatibilisek a Jenavalokkal. Morogtam is emiatt sokat, annyit értem el vele, hogy Honecker sose hívott fel maga mellé a Dschingis Kan koncerteken a dísztribünre, és a Stasis ismerősök se szólhattak, ha fényképezőgép selejtezés volt. Akkor bosszút fogadtam, hogy ha lesz lehetőségem, na akkor majd jól megmutatom. 

Ez a lehetőség idén jött el, amikor is sikerült szert tenni egy komplett Jenamed DIK készletre. Viszont a Jenamed sok hátránnyal bír a Jenavalhoz képest. Nem lehet forgatni az asztalt, nem lehet a teljes tárgylemezfelületet kihasználni, a trino fej prizmája az teljesen osztós (azaz vagy fotózok, vagy nézek), nincs Köhler, nem tudok belematatni a fényútba. Ugye Jenavalhoz már volt egy komplett tárcsám az alsó prizmákkal, de az egy szem felső prizmám csak a 12,5x és a 25x Plan objektívokhoz voltak jók. Másik Jenaval prizmákat sose nem lehetett kapni. A Jenamed és a Jenaval prizmák maguk ugyanazok, de a gépbe illesztésük homlokegyenest más.

Így az a nagy ötletem támadt, hogy alul használom a Jenavalos prizmákat, fenn meg a Jenamedeseket. Hogy a prizmatartó csúszkákat be is tudjam csúsztatni, rákendácsoltam egy komplett Jenamed revolvert a Jenaval sajátja helyére.

Egy olcsón beszerzett, bontásra ítélt Jenamed revolverét a jelölésnél leflexeltem.

Aztán 3D-ben megterveztem a szükséges közdarabot, kinyomtattam, kipróbáltam, hogy tényleg jó lesz-e.

Jó lett. Így felkerestem egy maróst, akivel marattam, majd itthon összecsavaroztam. A nagy lapos (piros nyíl) alkatrészt fogják az eredeti revolvert tartó csavarok, ahhoz vannak rögzítve a kisebb alkatrészek, amik a Jenamed revolver öntvényének a fészkeibe illeszkednek és oldalról fogják csavarok (zöld nyíl).

Az eredmény tökéletes. Még azon kell kicsit mókolnom, hogy a látómező közepe és az asztal forgási tengelye egybeessen, de egyelőre így is boldog vagyok. Mind a 4 nagyítással (12,4x, 25x, 40x, 100x) van működőképes DIK, tudom hozzá használni az eredeti kompenzátorokat, és még a Mikrovalos 1,4 kondenzort is tudom használni immerzióval, így nem kb. 0,65-ös apertúrával megy a 100x objektíves DIK.

m_balint Creative Commons License 2020.10.11 0 0 29080

Oké, az ezüstözés már volt említve korábban, azt láttam, ahogy visszakerestem. 

De mi a többi részlet?

Világos látómező, Köhler gondolom. Milyen nagyítással kell? Képmező szélét kell figyelni?

Előzmény: jalpar (29077)
m_balint Creative Commons License 2020.10.11 0 0 29079

15 perce töltöttem föl, akkor új volt.

Előzmény: jalpar (29078)
jalpar Creative Commons License 2020.10.11 0 0 29078

Mikor változott? 45 perce töltöttem fel képeket, akkor még olyan volt, mint régen.

Előzmény: m_balint (29076)
jalpar Creative Commons License 2020.10.11 0 0 29077

Pontszerű világító tárgyat kell nézni: ideális esetben az Airy korongot látod az diffrakció miatt. Ha aszimetrikus a kép, akkor az kómahiba esetleg asztigmatizmus. Ez utóbbinak és a nyíláshibának (gömbi eltérés alul vagy túlkorrigáltságának) az eszleléséhez azt kell megfigyelni, hogyan változik a diffrakciós minta a mikrocsavar gatásakor.

Pontszerü világító tárgyat pedig úgy lehet csinálni, hogy beezüstözöl egy fedőlemezt és ezüsttel lefele felragasztod a tárgylemezre. Természetesen kanadabalzsammal.

Az ezüstözés mindig tele lesz mikroszkopikus méretű lukakkal a porszemek miatt.

Előzmény: m_balint (29074)
m_balint Creative Commons License 2020.10.11 0 1 29076

Emberek!

Megváltozott a képfeltöltés kezelőfelülete. Most próbálkozzatok, Zoli, H. Feri!

Előzmény: lesi fotós (29071)
m_balint Creative Commons License 2020.10.11 0 1 29075

Nézem, látom hogy jól néz ki, végeztem is tesztet. Semmilyen szürkét nem tudok csinálni párhuzamos polárokkal, csak keresztezettel. Hatás van, színek vannak, de nem az igazi.

GFPlan 25x, DIK, kerekesférgek a Betonszélű tóból.

X polok:

ll polok:

Előzmény: novakl (29053)
m_balint Creative Commons License 2020.10.11 0 0 29074

Nekem van egy ilyenem - CF250-es - az egyik kedvenc darabom. 

Hogy kell csinálni ezt a csillagtesztet?

jalpar Creative Commons License 2020.10.11 0 2 29073

Egy folytatásos regény következik.

1. rész.

Sose értettem, miért olyan ritka ez az objektív:

Miért nem gyártottak/vettek ezekből a kis nagyítású immerziós objektívből többet. Hiszen igen hasznos, ha egy már összeimmerziózott mintát akarunk kisebb nagyítással áttekinteni.

Nemrégiben sikerült egyhez hozzájutnom, amivel csak az a baj, hogy pocsék a képminőség (K2,5:1 projektív):

Ajándék lónak ne nézd a fogát, de nem lehet megjavítani? Mi lehet a rossz képminőség oka? Érdekes, hogy nagyon erősen sárga az optika átnézetben. Mintha belefolyt-beleszáradt volna az immerziós olaj (= mehet a kukába), de talán nem, mert szép egyenletesen sárga, nincs opálosság, vagy más látható probléma sztereó mikroszkóp alatt nézve se. Lehet, hogy gyárilag ilyen sárga, mint egyes szovjet fotóobjektívok? Tud erről valaki valamit?

Mit mond a csillagteszt? Ezt mondja (K6,3:1 projektív):

Jó hír: nem a sárgaság okozza a rossz felbontást, de nem is a nyíláshiba (pl. valaki szétszedte és kihagyott, vagy rossz helyre tett vissza egy alátétet = dettó kuka).

Ez itten az iskolapéldája a centralizálási hibának, ami szépen javítható, helyére kell pöckölni a centrálható lencsetagot.

De hogyan? Lecsavarva a burkolatot ezt látjuk:

Preparátumvédős objektív a belseje fel-le csúszkál, az a csavar ott az ütközője. De hol a túróban van a centralizáló luk?

Csavarjuk ki az ütköző csavart - akkor kijön a középső blokk - és akkor majd tüzetesen megvizsgáljuk:

Egy nagy frászt jön ki! Ezen az objektívon az a csavar csak az elfordulás ellen véd. Felül van egy menetes gyűrű és azon egy nagy kontraanya, az az ütköző. Viszont ha azt kicsavarom, akkor elromlik a parfokalitás, azt lehetőség szerint nem bolygatnám.

Aztán egyszer csak rájöttem milyen trükkösek ezek a németek!: A csavart kivéve és a belső részt forgatva azt vettem észre, hogy nem 1 ilyen menetes furat van, hanem 4db - 90°-onként egy-egy.

Szóval ez a menetes furat egyben a centráló furat is. Mekkora ötlet: így ráadásul egy M2-es csavarral egész finoman lehet toszogatni a lencsét.

Mentem is le a műhelybe, és (nem)sokára ezzel a célszerszámmal ültem vissza az asztalhoz:

Szép, ugye? Még ki is könnyítettem, hogy a saját súlya ne feszegesse azt a cingár menetet.

Használni pedig így kell (persze az objektív a mikroszkópon):

Ahogy az Móricka elképzeli! Nem mozdul ott semmiféle lencsetag.

Mégse itt kell centrálni.

De akkor hol?

(Folyt. köv.)

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.10 0 1 29072

Talán ne OFF! :-)

Ebben a nagy csendben keresgéltem a NET-en winfos lecserélése kapcsán. Gondoltam,hátha mást is érdekel a dolog. Ezért megmutatom,mit találtam :

https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-felhasznaloi-kezikonyv

Ha beválik,akkor jó megoldás lehet az XP előnyök megtartása mellet, a hátrányoktól való megszabadulásra.

Előzmény: lesi fotós (29071)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29071

Biztos igazad van,csak én nem értem....

Szóval:ha az 1kB-os és a 100kB-os képre is ez az üzi,akkor mekkora file-t lehet feltenni? :-)

Másik gépen win7 és foxi símán viszi a képeket.  Igaz az nem XP és nem az a Foxi, már az új winfosos verzió (ez viszont nem fut XP-vel!).

És még valami: a kép kiterjesztése sem befolyásolja a dolgot. Már minden elképzelhető módot kipróbáltam. Marad az OP. csere....

Erről jut eszembe egy régi újság hírdetés:

"Használt Trabantomat elcserélem 5 mázsa szervestrágyára.

Ajánlatokat a kiadóba:

"Szart,szarért" jeligére kérek."

Előzmény: novakl (29070)
novakl Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29070

Ez viszont fájlméret-korlát miatt lehet.

Előzmény: lesi fotós (29069)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29069

Ha engedélyezve van a flash,ezt a hibaüzenetet kapom (függetlenül a kép méretétől!):

A képet nem sikerült feltölteni a fórumra (hiba: IO).

Ha meg szeretnéd osztani, tedd az Indafotóra!

Előzmény: lesi fotós (29065)
jalpar Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29068

Kevés dolog áll tőlem távolabb, mint hogy a Window$-t védjem, de itt speciel nem az a hunyó, hanem az kisebb részben az Adobe, nagyobb részben pedig a fórum fejlesztői.

Előzmény: rferi (29067)
rferi Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29067

Akkor:

anyád! :)))

(Mármint az oprencernek)

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29066

A kép a winfosra vonatkozik (mielőtt félreértenéd!) ! :-)

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29065

Ha engedélyezve van a flash,akkor írja ki az IO hibaüzenetet.

Előzmény: rferi (29064)
rferi Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29064

Akkor fekete a képfeltöltés mező, ha nincs engedélyezve a flash. Ha azt engedélyezed, akkor megjelenik a gomb, és menni fog. Ha nem lehet engedélyezned, akkor valamilyen verzióprobléma van. 

Előzmény: lesi fotós (29060)
novakl Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29063

"Árát nem tudom de szívesen meg válnék tőle"

https://www.jofogas.hu/budapest/Elado_regi_mikroszkop__111324565.htm

Esetleg két nullával kevesebbért még összejöhet a megválás.

novakl Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29062

A Flash-et ki fogja utálni mindegyik böngésző a közeli jövőben. Talán a fórummotornak is el kellene felejteni végre. Okosok szerint rá se kellett volna állni, mert állandóan baj van vele (csak könnyű Flash-ben összedobni egy honlapra valót).

Előzmény: mrobes (29061)
mrobes Creative Commons License 2020.10.09 0 0 29061

Akkor volt ilyen problémám, amikor valami flash objektum van az oldalon, mint itt a feltöltés gomb és nem volt frissitve az Adobe flash player, vagy a firefox nem engedélyezte a használatát.

A címsorban a szöveg előtti ikonra kattintva lehet ellenőrizni, hogy engedélyezve van-e.

Előzmény: lesi fotós (29060)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.09 0 1 29060

Nálam is XP és Fire páros van -már nem sokáig- és nem tudok képet feltölteni IO hiba miatt.

Nem találtam ra megoldást. Most éépen egy fekete mező van a képfeltöltés helyén....

Marad a OP. váltás. Csak még nem tudom mire.

Könnyel lehet,hogy búcsút veszek mikrofostól, átmegyek linuxra.

Az állandó hibajavítás hibajavítása,meg a letöltés zabáló frissítések nem kedveznek

a mobil NET-es forgalomnak...

Előzmény: halmos ferenc (29059)
halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.08 0 0 29059

xp

Előzmény: lesi fotós (29044)
tomtyi Creative Commons License 2020.10.08 0 0 29058

rferi+lesi fotós+halmos ferenc

Köszönöm a válaszokat. Mint írtam korábban, nem nekem kellett volna, csak közvetítettem, ráadásul már tárgytalan. Ha mégis változik a helyzet, akkor majd meglátjuk.

Előzmény: rferi (29039)
jalpar Creative Commons License 2020.10.08 0 0 29057

"Na de az FFT derékszögű koordinátákkal számol, a lencse viszont polár koordinátákkal működik."

Köszönjük a hasznos és elgondolkoztató hozzászólást!

Előzmény: Törölt nick (29056)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.08 0 1 29056

Az egyik tanárom a kép utólagos élesítésére a 2D FFT-t javasolta. Erről írt is egy könyvet.

Egy példán be is mutatta az eljárását. Elrontott egy képet, aztán ugyanúgy kiélesítette.

Na de az FFT derékszögű koordinátákkal számol, a lencse viszont polár koordinátákkal működik.

novakl Creative Commons License 2020.10.07 0 0 29055

Igen, én is egész barátinak ismerem az árait. Csak az utalási díj riasztott vissza, de ha csak ennyi...

Előzmény: m_balint (29052)
rferi Creative Commons License 2020.10.07 0 0 29054

Az én banki utalásom négyezerpárszáz forint volt legutóbb. Soha többet.

Előzmény: m_balint (29052)
novakl Creative Commons License 2020.10.06 0 2 29053

Nézd csak, Bálint, ez pl. párhuzamos polárok között van:

63×/0,80 Planachromat, Mf Projektiv K 2,5:1 + Retina R 1:3 reduktor. Természetesen Titkos-tó...

Előzmény: m_balint (29036)
m_balint Creative Commons License 2020.10.06 0 0 29052

Lazíts Feri!

- Oda van írva, hogy kívül ronda, optika egész jó. 

- Antik darab, ritka.

- Igen, egy fos, de nem egy ökör árát kéri érte. 

- Én már rendeltem tőle 2x, normális, többnyire lehet alkudni, elküldi Magyarországra hiszti nélkül.

- Nem szokta úgy nagy általánosságban túlárazni a cuccait.

- Legutóbb (2020.08.25, kedd) amikor utaltam neki, az utalási költsége a banknak 215,23 HUF volt, ezt nem a csilliós tartományba sorolnám.

Előzmény: rferi (29049)
rferi Creative Commons License 2020.10.06 0 0 29051

Azt, hogy nála lehet Paypallal fizetni! :DDDDDDDDDD

Előzmény: jalpar (29050)
jalpar Creative Commons License 2020.10.06 0 0 29050

Egyébként meg: Az embered egy kuka objektívot és egy fémdobozt árul  30EUR-ért.

Akkor mit szólsz pl. ehhez az őrült spanyolhoz, aki egy hasonló dobozt magában 34.88EUR-ért próbál eladni, és még csak alkudni se lehet?:

https://www.ebay.co.uk/itm/264595827850

Előzmény: rferi (29049)
rferi Creative Commons License 2020.10.06 0 0 29049

Olyan fizetési feltételekkel rá se nézek. Utánvét, meg bank transzfer csiliárdokért.

Előzmény: jalpar (29048)
jalpar Creative Commons License 2020.10.06 0 0 29048

Hát, végülis van egy "Make offer" gomb, ott tehetsz neki egy ajánlatot, hogy mit csináljon (van szövegbox is).

Egyébként én ebben nem látok kivetni valót. Nem árt vele senkinek.

És akkor itt van a múltkor már reklámozott Apochromat 90/1,3:

https://www.ebay.co.uk/itm/193699180486

Most már csak 15EUR. Vegye meg már valaki, nem bírom nézni, ahogy ott árválkodik.

Előzmény: rferi (29047)
rferi Creative Commons License 2020.10.06 0 0 29047

Legszívesebben üzennék neki:

- Hogy van pofád?

https://www.ebay.de/itm/333744261016?ul_noapp=true

rferi Creative Commons License 2020.10.05 0 1 29046

Ja, és még egy dolog: ha megnyitod a szerkesztőablakot, záros határidőn belül el kell küldened a hozzászólást, mert mondjuk fél óra múlva mér nem veszi be a rendszer, hibával kidob.

Csak pár perced van megírni.

Előzmény: halmos ferenc (29043)
rferi Creative Commons License 2020.10.05 0 1 29045

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy a gépeden mennyi az idő.

Régebben is volt ebből nekem problémám, hogy nem egyezett a szerverük idejével, és akkor sanyi

lesi fotós Creative Commons License 2020.10.04 0 0 29044

Milyen OP. rendszer fut a gépeden?

halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.04 0 0 29043

Szivat az Index már megint ." A képet nem sikerült feltölteni a fórumra (hiba: IO). " Mi lehet ez az IO ? (A Firefoxon keresztül próbálkoztam )

halmos ferenc Creative Commons License 2020.10.04 0 1 29042

A Facebookra fölraktak egy ilyen cuccal készült képeket. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1027614247681088&id=100012975671229

Előzmény: tomtyi (29025)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.03 0 0 29041

ui.: kb. egy hét alatt ráuntak. Egy jó kézi nagyítóval meg még most is rácsodálkoznak dolgokra a kertben....

Előzmény: lesi fotós (29040)
lesi fotós Creative Commons License 2020.10.03 0 0 29040

Ha eljössz érte,Neked adom (térítés mentesen!):

http://www.digitalkiosk.de/2011/07/05/traveler-usb-mikroskop-bei-aldi-sud/

A löttyök meg és a "preparátumok" az idő vas fogának és a srácok áldozatai lettek, de maga a "miki" működőképes maradt. :-)

Ideiglenes tartózkodási helye: Kecskemét.

Előzmény: tomtyi (29038)
rferi Creative Commons License 2020.10.02 0 0 29039

Akkor jó!

De ha válaszolhatok olyan kérdésre, ami meg sem fogalmazódott, akkor azt mondanám, hogy nem USB mikroszkópot kéne venni, hanem egy optikai sztereót a kezdő fajtából, mondjuk ezt:

https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/xtd-3a-mikroszkop

Ez nagy élmény lesz, nagyobb, mint a kütyücucc.

Előzmény: tomtyi (29038)
tomtyi Creative Commons License 2020.10.02 0 0 29038

Rosszul érzed. ;)

Előzmény: rferi (29026)
novakl Creative Commons License 2020.09.30 0 0 29037

Nincs bemozdulva, ez a rés megvilágítás miatt van. Ami nincs a tárgysíkban, annak az életlen képe a nyírás irányára merőlegesen megnyúlik.

[...]tényleg más a kontraszt párhuzamos polárok között, de nem olyan jó, hogy törekednék az előállítására.

Próbálgasd kicsit máshogy is, mert nálam néha jobb, mint keresztezettek között.

Előzmény: m_balint (29036)
m_balint Creative Commons License 2020.09.30 0 0 29036

Érdekes ez a kép, mintha a háttér be lenne mozdulva :)

Én próbáltam már, pontosabban véletlenül fordított állásban raktam be az analizátort, tényleg más a kontraszt párhuzamos polárok között, de nem olyan jó, hogy törekednék az előállítására.

Előzmény: novakl (29031)
rferi Creative Commons License 2020.09.30 0 0 29035

jajaja! Képsíkban!

Előzmény: novakl (29034)
novakl Creative Commons License 2020.09.30 0 0 29034

Képsíkban értve, ahogyan írtam (mondhattam volna látómezőszámnak is). Tárgysíkban ezt az értéket el kell osztani az objektív nagyításával. Mivel az NU(2)-nek nem 250 mm-es csak 200 mm-es a tubuslencséje, ezért a 25× objektív nagyítása 20:1, tehát a látómező 18/20=0,9 mm a tárgysíkban.

Előzmény: rferi (29033)
rferi Creative Commons License 2020.09.30 0 0 29033

18mm átlós látómező?

novakl Creative Commons License 2020.09.29 0 2 29032

Javítom magamat, nem negyedlambdás volt a lemez, hanem elsőrendű vörös. A kép nem stackelt, ezért nem éles minden moszat.

Itt egy másik kép, ez a Titkos-tavi kovamoszatokról készült. Technikai jellemzők mint előbb.

novakl Creative Commons License 2020.09.29 0 3 29031

Végre kezdek megelégedni a DIK eredményekkel. Kiderült, hogy kritikus a polarizátor minősége. Fontosabb, mint kvalitatív polarizációs fotózásnál. Eddig egy 3D szemüvegből készült polarizátort használtam, de nem volt keresztezett állásban teljesen fekete a látómező. Most a Zeiss Jena Pol F feltét polarizátorát raktam be az NU2 fénykapujára, a talplencse alá. A talplencsén van a saját készítésű résrekesz, így a polártól függetlenül forgatható és eltolható.

Az alábbi kép keresztezett állásban, 45°-ban álló negyedlambdás lemezzel készült. A Nomarski-prizmát tolom el a nyírás irányában a megfelelő kontraszthoz. Érdekesség, hogy a legtöbb mikroszkópnál a DIK mindig keresztezett polárok között történik, pedig párhuzamos polárok között is nagyon jó kontrasztot kapok kissé más jelleggel. Emiatt nagyon praktikus a saját koncepciójú DIK fej, mert minden szűrő és segédlemez egymáshoz képest elforgatható.

Kovamoszatok Fairhavenből (USA), PPM-be ágyazva. 25×/0,50 Planachromat, Mf Projektiv K 2,5:1 + Kodak Retina R 1:3 reduktor. A látómező átlósan kb. 18 mm a képsíkban.

rferi Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29030

Tőlem. Gyere át, adok.

Előzmény: jalpar (29029)
jalpar Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29029

Honnan van ez a szép nagy csillámlemez?

Előzmény: m_balint (29027)
novakl Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29028

Oké, köszi. Szerintem azért megy Nálad, mert a megvilágítás szöge nagyobb és nagyobb fényútkülönbség van a két oldal között, mint a pankratikus alatt.

Előzmény: m_balint (29027)
m_balint Creative Commons License 2020.09.29 0 3 29027

Csináltam pár képet.

A módszer kisebb nagyításoknál működik, most 12,5x objektívval teszteltem, az utolsó kép 25x-össel van. Még látható a hatás, de nem olyan harsány.

Előzmény: novakl (29023)
rferi Creative Commons License 2020.09.29 0 3 29026

Némi rosszallást érzékelek a hozzászólásodban, amit azért nem értek, mert meg lett válaszolva a kérdésed.

Fingunk nincs ezekről a szarokról. 

Aki ilyet vett itt, az tapasztalta, hogy a nagyításértéke nem akkora, mint amit ráírnak (ez is el lett mondva), és olyan szar képe van, hogy rettenet, de ráadásul nincs váza, amivel rendesen be lehetne élesre állítani. Ergo nem fogja neked ajánlani, mert nem akar kiszúrni veletek.

De pont emiatt nem is vásároltuk végig a teljes kínai szarpiacot, hogy megmondhassuk milyen szarok azok a vackok. Tehát nincsen típusismeret azokról az esetleg létező (szerintem nem) egyedekről, amelyek kivételt képeznének előbbi véleményem alól.

Előzmény: tomtyi (29025)
tomtyi Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29025

Hát, mindenkinek köszönöm, aki vette a fáradságot érdemtelen személyem érzékelhetően dilettáns kérdésének megválaszolására. Saját szakmámban hasonló kérdésen én is mosolyognék magamon.

Azóta tárgytalan lett a kérdés.

novakl Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29024

Majd megpróbálom nem-pankratikus kondenzorral. Az a gyanúm, hogy akkor működik, ha távolabb van a kondenzor apertúrasíkjától.

Előzmény: novakl (29023)
novakl Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29023

Azért kérdezem, mert nekem sehogy se lett ilyen grádiens a cellux forgatásakor.

Előzmény: m_balint (29020)
novakl Creative Commons License 2020.09.29 0 0 29022

NU(2)

Előzmény: m_balint (29021)
m_balint Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29021

Miben van ilyen zenu?

Előzmény: novakl (29019)
m_balint Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29020

Hogy-hogy mit? :)

Hát a szokásos hülyeségeket. Cellux, celofán, csillámlemez.

A hogyan is ugyanilyen barkács, holnap majd csinálok képet. De a lényeg az, hogy a talpon, ahol kilép a fény és a kondenzor alja között van erre bőven hely.

Előzmény: novakl (29018)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29019

Mire nem van (gondolom úgy érted: való)?

Mire vonatkozik az ,,erre'?

Trinokulárni rendesen. Nézni és fotózni egyszerre, könnyedén.

És a zenu?

Az egy túlbonyolított fényút és a gép integráns része, nem egy feltét. Rövid úton meg is szabadultak tőle később. Az a baj vele, hogy nagyon sok fényt megeszik (nem csak az osztóprizma miatt), kis nagyításnál pedig az okulárkihuzat irányában vignettál (réses DIK-nél jól látszik 8× állásban míg ugyanilyen helyzetben direkt sugármenetben nincs kitakarás). A 3,2:1 minimális projekció is lehetne kisebb. Egy hagyományos trino tubus ezekkel a hibákkal nem rendelkezik.

Vegyük pl. az inkriminált Lomo feltétet. Simán lehet fotózni és megfigyelni egyszerre úgy, hogy konjugált a formátumlemezzel ellátott vizuális és a fotó kimenet, utóbbiban ugyan fix a Homal de 2,4:1-es (vagy 2,64:1 a leggyengébb nyújtó taggal együtt). Létezik másik Lomo trinokuláris tubus, amelyik nem fix Homalos (ergo akkora nagyítást használsz amekkorát akarsz) és annál szintén tudsz egyszerre nézni és fényképezni. Ezen kívül hatalmas előnyük, hogy bármelyik mikroszkópon használhatod akármelyiket -- akár Zeiss Jenán --, mert nincs a kasznival egybeépítve.

Az egyik leselejtezett orosz mikroszkópunkon volt hasonló de binokuláris tubus, kár, hogy nem tartottam akkor rá igényt.

Előzmény: jalpar (29016)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29018

De mit használsz segédtárgyként és hogyan?

Előzmény: m_balint (29017)
m_balint Creative Commons License 2020.09.28 0 1 29017

Ha eléggé megdöntöm, akkor igen, ugyanúgy mint DIKben.

Előzmény: novakl (29008)
jalpar Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29016

,,Ja, de nem is erre van a CZJ trinokulártubus''

Mire nem van (gondolom úgy érted: való)?

Mire vonatkozik az ,,erre'? 

,,Jena sorozatban jelenik csak meg a rendes trino''

És a zenu?

Előzmény: novakl (29015)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29015

Ja, de nem is erre van a CZJ trinokulártubus. Azért nem az a neve, hanem váltótubus. A Jena sorozatban jelenik csak meg a rendes trino, ugyanis alapkövetelmény egy rendes trinokuláris tubustól, hogy vagy váltás nélküli fix osztású legyen, vagy az egyik út (a fotó rendszerint) mindkét állásban maradjon elérhető.

Tulajdonképpen a beállítótávcső ilyen rendszerű, de ezzel nem kényelmes mikroszkópozni. Elég szégyen, hogy a többi gyártó (pl. a Lomo) régóta forgalmazott igazi trino tubust, a DDR meg majdnem akkor szűnt meg, amikor végre náluk is lett.

Előzmény: jalpar (29014)
jalpar Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29014

"azaz 1,1× váltó állásban"

A fotózástól eltekintve is hasznos, hogy van 1,1x-es állás. A plánobjektívok képmezejének tetemes része elveszik trinukulártubus 1,6-os szorzója miatt.

Előzmény: novakl (29012)
jalpar Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29013

Részben helyes a gondolatmenet.

A kompenzátor a párhuzamos sugármenetben van. De - ahogy ezt később te is megállapítod - ez annyit jelent, hogy a tárgy egy pontjából kiinduló sugarak párhuzamosak. A tárgy különböző pontjairól kiinduló sugarak viszont már szöget zárnak be egymással.

Viszont a dőlésszöges okoskodásod már téves.

A szögkülönbség elég kicsi, emiatt a koszinuszok közötti különbség is kicsi (a koszinus deriváltja a nullában nulla), vagyis az úthosszkülönbség elhanyagolható.

Nem ez okozza a retardáció különbségét.

Hanem arról van szó, hogy ezekben a kompenzátorokban a egytengelyű kettőstörő agyag van (A Berek-ben kalcit, az Ehringhaus-ban kvarc), és úgy van szerelve, hogy alapállásban a kettőstörés tengelye párhuzamos optikai tengellyel. Ilyenkor tehát nincs retardáció.

Ellenben, ha megdöntjük, akkor már lesz, mert a már nem a kettőstörés tengelyével párhuzamosan halad a fénysugár. Viszont ez már szinuszos összefüggés, a szinusz deriváltja a 0-ban 1, szóval a kis szögeknél a döntéssel egyenes arányban nő a retardáció.

Amit linkeltem posztot az Ehringhaus használatáról, ott látod, hogy alaphelyzetben is megjelenik a retardáció a kép széle fele (nem egyenletes fekete a háttér)

Ezzel szemben a szokásos segédlemez úgy van szerelve, hogy a hosszú és a rövid tengely is a segédlemez síkjában van, vagyis merőleges az optikai tengelyre. 90°-nál pedig a szinusz deriváltja 0, vagyis nem érzékeny a kis szög-eltérésekre. Ezért van, hogy nincs észlelhető különbség a retardációban a képmező különböző helyein.

(Amíg meg nem döntjük).

Előzmény: novakl (29011)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29012

Már írtam korábban erről a típusú Lomo tubusról. Az a nagy előnye, hogy 2,4:1-es Homal van benne gyári állapotában, azaz 1,1× váltó állásban 2,64:1 nagyítást ad. A többi állásban ez tovább növelhető, ráadásul Bertrand-lencsét is tartalmaz a fej.

Előzmény: jalpar (29010)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29011

Azon gondolkodom, vajon miért. Ezek szerint ahova teszed ott nem párhuzamos a sugármenet? Párhuzamos sugármenetben azt várnám, hogy a lemez teljes hosszában azonos maradjon az útkülönbség (csak a döntési szögtől függjön, és az síkpárhuzamos lemeznél állandó).

Nem, azt hiszem értem. Az útkülönbség az α dőlési szög koszinuszának reciprokával arányos* és mivel α nem egyforma a képmező közepén és szélén a képszögkülönbség miatt, ezért nagy dőlési szögeknél nagy útkülönbség lesz a látómező két fele között a dőlés irányában. Ezek szerint az optikai tengelyre merőleges kompenzátor állásnál is van útkülönbség a látómező közepe és szélei között csak kicsi és a két szélre a középponthoz képest egyforma értékű.

(*) Igazából a lemezben az "optikailag effektív" α' döntési szög kisebb a "fizikai" döntési szögnél a törésmutató függvényében a sin α = n sin α' összefüggés alapján.

Előzmény: jalpar (29009)
jalpar Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29010

eBay érdekesség: https://www.ebay.de/itm/164394425306

Egy szép állapotú NF, érdekes tartozékokkal:

Pl. 6-részes Apochromat objektívsor, a végén a fehér holló kódnéven is futó 120x/1,3-as.

Meg egy ЛОМО trinokulár fej, állítható nagyítással:

jalpar Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29009

Van gyárilag dönthető segédlemez, az Ehringhaus-Drehkompensator (l. 6564.hsz., ill.  8110.hsz.)

És az is szép átmenetes hátteret produkál (l. pl. 6565.hsz.).

Előzmény: novakl (29008)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29008

És ha csak polarizációt használsz, akkor is átmenetes a háttér? Nálam akkor van ilyen átmenet, ha a rés (amit kompenzációs prizma hiányában használok) nem teljesen konjugált a Nomarski prizmával, mivel a látómező különböző területeire különböző az útkülönbség. Döntve még nem próbáltam.

Előzmény: m_balint (29006)
novakl Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29007

Minél többet DIK-ezek (és nézem mások fotóit) annál inkább úgy gondolom, hogy a legjobb hatást a negyedlambdás szürke adja. Bár vízi állatokhoz jellegében a kék is jól illik.

Előzmény: m_balint (29004)
m_balint Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29006

Köszönöm!

Egyszerűen ferdén (billentve) rakom a segédlemezt a fényútba a kondenzor alatt. Polban is működik.

Előzmény: jalpar (29005)
jalpar Creative Commons License 2020.09.28 0 0 29005

Szépek!

Amikor a háttérben színátmenet van, az miért van?

Előzmény: m_balint (29004)
m_balint Creative Commons License 2020.09.27 0 5 29004

Adria vizű akváriumból növények s állatok. Nem írogattam fel, hogy mit milyen objektívvel fotóztam, leginkább a 12,5x és a 25x plánokat használtam. Mind DIK.

Többnyire esélyem sem volt stackelni, vagy inkább úgy mondom, hogy normálisan stackelni.

Csatoltam egy werkfotót is, hogy látszódjon, hogy nem én találom ki ezeket a színeket a feldolgozás során, hanem így állítom be eleve a mikroszkópot :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!