Szerintem a hűtő, meg a páracső kialakítása, na meg ezek csatlakozási pontjai többet mondanának képen. Az üst meg a sisak a régi hűtőddel jó volt, valszeg nem itt kell keresni a problémát...szerintem.
Az áramlástanhoz nemigen értek (hátha van itt gépész, aki igen), de a statikus jelenségek mellett sajnos, időnként előfordulnak dinamikus jelenségek is. Vagyis van úgy, hogy sikerül egy nagyon kis frekvenciájú furulyát létrehozni, és az okozza a (periodikus) túlnyomást. Ez olyan, mint amikor a házban a vízvezeték kezd el búgni vagy ütni, vagy a telített autópályán a forgalom minden látható ok nélkül periodikusan lelassul vagy megáll, aztán újra fölgyorsul.
A másik ok az lehet, hogy nem tud min fölforrni a cefre, és ezért túlhevül, majd hirtelen nagy, feltörő buborékokban távozik a gőz. Meg kell próbálni forrkövet tenni a cefrébe is.
Sziasztok. Megjavitottam a hűtőspirálom most lejt rendesen de így sem megy jól a finomitás sajnos.A kupola mellett lévő vízzár folyamatosan mozog és párolog ki a pálinka.
Tudomásom szerint normál üzem mellett nem lehetne túlnyomás.Az üstöm 120 literes ehhez 22mm vastag 5 m hosszu rézcsőből csináltam hűtő spirált.Lehet hogy túl hosszú a spirál illetve még mindíg kicsi a lejtése és ez fékezi az üstöt????Eredetileg 2 db 32mm es kb 80cm hosszu függőleges cső volt a hűtő ezzel jól ment azt leszámítva hogy folyamatos vízcserét igényelt. Remélem tud v ki segíteni.Köszönöm
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Még az jutott az eszembe, hogy az üstben lévő anyag térfogata lehet-e hatással erre. Ezt még kipróbálom, mert csak teli töltött üsttel produkáltam eddig.
Igen, és ha nagyobb a dugulás a csőben, akkor kifújnia kellene a vízzárnak, nem beszívnia?! Hát nem tudom, valamit próbálni kell, oszt lesz valahogy:).
nekem a csőhűtő is lüktet, ha befogom a végét nem történik semmi, ahhoz, hogy a rendszerből hirtelen olyan sok gőz eltűnjön, ami összeroppantja a fedőt valami nagy lehűlésnek kell történni és nagyon hirtelen, különben a hűtőn visszaszívna
A lüktetést közömbösíti hogy a kifolyó oldalról is tud levegőt beszívni, egy bizonyos határig. Ha a kontra felől nagyobb az ellenállás, akkor a vízzáron szív át, bár ez nagyon egyedi eset lenne, ilyen spirált készíteni.
De ez csak enyhíti, nem megoldja a problémát. Évről évre a hideg beálltával adódik ez.
A keletkező gőz mennyisége kevesebb, mint a rendszerben lévő össz gőz, ami a hideg hatására kicsapódik, ez nem folyamatos, szakaszos lehet, mert mindíg újra kell telítődnie, kicsapódik, szív, nyugalmi állapot, telítődik, stb.
Valahogy így gondolnám elsőre, de ha átbeszélődik, lehet pontosabb leírást is adni. Meggyőzhető vagyok:).
a rendszerben a folyadék > gőz és a gőz > folyadék átalakulás egyenlő mértékű,
a párolgás hatására létrejövő térfogat növekedés = a kondenzációnál történő csökkenéssel, ezért elvileg dugulás nem okozhat ilyen hatást, sztem ez olyan jellegű probléma, mint amikor lüktet a kifolyó, de jóval nagyobb kilengéssel
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha az üst felső része nem duplikált,tehát nem fűtött,és a levegővel érintkezik,felfogható léghűtéses sisaknak,deflegmátornak,nem?Ennél sokkal nagyobb erőszakot is elnéztetek már.
ha jól végig gondolod,ha 100-as üstben kevesebbet tisztázol/főzöl,nem rosszabb helyzetbe kerülsz,hanem jobba,fogd fel úgy,hogy az üst fele sisak!A keverőt mindenképpen jó ,ha beépíted,segít cefrénél és tisztázásnál is,de azért tudd,hogy a keverő csak homogenizál,a többi a te feladatod!Egyébként tisztázásnál keverő hiányában megoldás az is,ha az első cseppek megjelenésekor visszaveszed a fűtést,hőn tartod,és pár perc múlva folytatod,óvatosan.Az első cseppektől kezdődő kis szünet elég ahhoz,hogy a sisakban levő gőz tovább töményedjen,az előpárlat koncentrációja nő,ha cseppenként engeded,csak a szemét megy el,próbáld ki!
Köszönöm szépen segitséget és a szakmai magyarázatot.itt lesz a baj.Az első és utolsó menet kb vízszintes vagy völgy. Gyakorlatilag ha beleöntök felül 2 dl vizet annak maradéktalanul ki is kellene folyni.Holnap kipróbálom öntöm bele 3 dl vizet és felfogom mennyi jön ki.
Kontrás hűtő: a hűtőspirálban lévő olyan szakasz, ahol nem lejt a cső, benne fel tud gyűlni a kifolyó szesz.
Az üstödben keletkező gőz lecsapódik a hűtő csőben, ezáltal vákuumot idéz elő. Ha egyensúly van a rendszerben, elég gőz keletkezik ennek pótlására, a vákuum kiegyenlítésére.
Nálad nem ez az egyensúly van, amire rásegíthet a hideg külső hőmérséklet, ami az üstben keletkező gőz egy részét a sisakodban vagy kupoládban és a páracsőben lekondenzálja.
A kifolyócsőn is tud levegőt beszívni a nyomás kiegyenlítésére, ez egy darabig tolerálja a főzést.
Mikor észrevetted, gondolom mozgott a vízzár, visszább vetted a fűtést, ezáltal még kevesebb gőzt juttatva a rendszerbe, felerősítetted a folyamatot, ezután kiszívta a vizet a vízzárból.
És ahogy a kolléga írta, ilyenkor télen a hideg hűtővíz is okoz ilyen gondot, erre is figyelni kell.
A hideg hűtőrendszerben a forró pára gőz halmazállapotból folyékonnyá válik és kifolyik.
Ha ez a kifolyás valamilyen okból ideiglenesen akadályozásra kerül pl. a folyamatosan lejtő spirálban van egy "völgy", ahol megülhet a folyadék, vagy túlságosan leszűkíted a keresztmetszetet, a lecsapódott pára részlegesen, vagy teljesen elzárhatja a kifolyást.
Ilyenkor is végbemegy a hűtőspirál belsejében a kondenzáció, ami térfogatcsökkenéssel, ezáltal -most már- zárt rendszer lévén nyomáscsökkenéssel jár, ami hatással van az üstre is.
Ha a részleges dugulást nem dolgozza (nyomja) ki a rendszer (ez általában a páracső végén kis "robbanások" hangját utánozva érzékelhető), a nyomáscsökkenés fokozódik, behorpadhat az üst.
A 22 mm es hűtőspirál végén egy 90 fokos idommal csatlakozik egy 18 mm es kb 40 cm es kifolyo csö. Ez lehet probléma,hogy leszűkűl? Mi az hogy kontrás a hűtő??? Köszönöm a hozzászólásokat.
Üdv.Köszönöm a segitséget.Csak azért kérdem,mert van egy Demendi féle 100 olajos duplafalu üst és szeretném kicsit feljavitani.Szeretnék tenni bele keverőt és egy rendes deflegmátort is beleépitetni a fedőbe.Eddig egy söröshordóval tisztáztam,de jo lenne keverő bele a jobb elválsztás érdekében és arra is csak a demendi féle defi volt rátéve.Nem akarok a tisztázoba is meg a 100 literesbe külön-külön keverőt tetetni,hanem akkor felujjitom csak a 100 literest.Csak azért kérdem,mert valahol a forumon olvastam ha 100 literesben tisztázok valami hátrányai vannak,de ha nincs semmi csak a fütés többlete meg az,hogy az olaj köppenyt nehezebb szabályozni akkor maradok annál az opcionál,hogy felujitom a 100 as üstöt csak.
Szia, desnél a nagyobb fűtés szokott segíteni, bár kétség kívül érdekes hogy az új, nagyobb keresztmetszetű hűtőnél jelentkezik. Nem lehet kontrás a hűtő? Csatlakozik valami a kifolyócsonkra?
A púp egyébként nem zár rendesen itt nincs leszorító erő csak a víz tömit nem tudom h az ilyen típusnak hogy kellene lennie.Lehet h a tömitetlenség a probléma? De ki nem fúj
Sziasztok.Segitséget szeretnék kérni.Dupla falú üstöm van 120 l olajjal töltve.Nagyolás szuperül ment viszont a finomitásnál nagy baj történt.Felfűtöttem szépen meg is indult a pálinka,viszont pár perc múlva váákum keletkezett és behorpadt az üst teteje és beszivta a záró részben lévő vizet.Nem fix rögzitésű bajonett zár és a víz tömit kívűl körülötte. Próbáltam 80 l alszesszel 50 -el lassan fűtöttem de kb 5 ször behorpadt..Dugulás nincs minden tiszta.Hűtő 5 M 22 es rézcsö páracső 32 mm .Korábban nem ez a spirál hűtő volt sokkal gyengébb azzal nem történt ilyen viszont gyakran kellet vizet cserélni ezért csináltam újat.Remélem tud v ki segíteni mert így nem jutok tovább.
Az isten áldjon már meg te röfis , a mit főzők holnap vagy mit eszek az másik topik .
Ne legyen sértődés ezért egy zene paródiát is linkelek , amit nem ajánlok senkinek sem , és nem célzok semmire sem , csak sírva is visítva röhögök rajta . Egy üveg jó bor után és 2 deci tömény :o) https://www.youtube.com/watch?v=G-3b7FPpyHQ .
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Így van, mind a ketten pont egyszerre aznos problémával szembesültünk. Kinyomoztam hogy mekkora fúrat kell rá, Te elkészítheted, ha jól emlékszem 0,3 mm. Akkor meg is köszöntem, meg is háláltam. Azóta is nagyon jól működődik. :)
Amilyen az "adjon Isten, olyan a fogadj Isten"...nem tudom mi változott, de amikor segítséget kértél tőlem, még nem így beszéltél...még a gömbhöz a sisakodra is (amire most olyan büszke vagy) én segítettelek, nem emlékszel?...békeszerető és béketűrő ember vagyok, de rohadtul utálom, ha cseszegetnek, ráadásul igaztalanul...
mindenben van, amióta világ a világ, válogatni kell, ezt csinálod minden boltban, vásárlásnál, általában nem írsz be a panasz könyvben, mert olyasmi van a polcon, amit nem vennél meg, persze értem egyébként :)
Sok minden változott azóta, de a véleményemet változatlanul fenntartom (ha valaki elolvassa) amit akkor írtam...igaz sokszor már valóban nem is tudom, mit gondoljak erről...viszont kiegészíteném azzal, hogy az is lehet, hogy valakinél ez tényleg őszinte vélemény, csak nem vállalja...
Ezért is szeretem, ha telefonon tudok beszélni valakivel, mert azt sokkal őszintébbnek tartom...a hang sok mindent elárul...:)...
Sönki,, ehhöz embör köll!!🙂 Viccen kívül, tényleg kell egy kis technikai véna, használt nagykonyhai üst megvàsàrlàsahoz, cél érdekêben. Ha megvan, benned, olcsóbban ki tudsz jönni. Jobban megéri ilyet vàsàrolni, szvsz. Ha meg van repedve,
ha akàrmi baja van, olcsóbb és olcsóbban kész lesz, mint egy gyàri, szeszfőző.
Annyit megjegyeznék, azzal, hogy valaki kifejezi a véleményét még nem határoz meg semmilyen szintet, legfeljebb befolyásolja, mindenki tud dönteni önállóan információk súlyozását illetően, arról nem beszélve, hogy ez egy hobbi fórum, nem elvárás a professzionizmus.
Mit gondolsz, hogy miért kapod állandóan azt a sok mínuszt?
Megváltozott a véleményed az utóbbi pár hónapban és elfogadod, hogy vannak fórumtársak akik a felület számlálóját használják visszajelzésre vagy arctalan, anonim őszintétlenek véleménye alapján vonsz le éppen következtetést?
..ha azt gondolod, hogy fantázia az egy ember (több nicknév alatt) való mínuszolgatás, akkor nem ismered az embereket... ez a fajta, arctalan, anonim nyomkodás, soha nem az őszinte jellem megnyilvánulása...:(..
..."Mindent megteszel, régóta azon fáradozol, hogy a technikai szintedre lehúzd, ott tartsd a fórumot. Miért???"...
Már megbocsáss, de ez azért már mindennek a teteje...mit képzelsz te magadról?...hogy jössz ahhoz egyáltalán, hogy ilyet állítsál rólam?...a folyamatos fikázásokon kívül, te mit tettél le ide a fórum asztalára??...szerinted én vagyok az, akinek a tecnnikai szintje lehúzza ezt a fórumot?...te milyen munkát tudsz felmutatni, ami a saját ötleted volt és emelted vele az itteni szintet...az összes munka amit ide felraktam, minden megoldás, saját tervezés és kivitelezés és mind működik... engem naponta keresnek meg gyakorlati tanácsokért is innen a fórumról és soha nem utasítok el senkit. Biztos azért keresnek, mert "lehúzom a fórum szintjét"...Vagy esetleg a te "szintedet" húzom le?...nem vagy te egy kicsit nagyképű? Mit gondolsz, hogy miért kapod állandóan azt a sok mínuszt?...mert sokan nem bírják azt a nagyképű okoskodásodat... én még 8-10-év távlatából is kapom a visszajelzést, hogy remekül szuperál ez vagy az...hol voltál te akkor?...neked fogalmad sincsen, hogy az én munkáimból, évente mennyi érmes párlat csorog ki, te csak pofázni tudsz...nagyon elszállt veled a paci... Szégyellheted magad...
Konyhai üst, ami 700 liter cefrét levisz egy palackkal, olyan hőszigetelése van, hogy most télre , karàcsonyra egy hasznâlt olajradiàtorral leptem meg magam, hogy egyàltalàn kibírjam a főző melletti hideget. (Asszony egy Lg direct drive 8 kg új mosógépet kapott karira), úgyhogy jó fej voltam. Thumperem nagyon hiànyzik, a fél életem ràmegy a finomítàsra. Csak hogy legyen cocàs kép is, koncentràtummal, ami ízfokozó, 2 hét alatt, 30 kilót gyarapodtak. Gumi maci íze van, a koncentràtumnak, megkóstoltam.
konyhai üstből, 5 alatt megáll bőven, ha nincs túlkomplikálva, én mondjuk túlkomplikáltam, de így sem mentem sokkal fölé, söröshordóval elégedett voltam évekig, de ez teljesen más
Mindent megteszel, régóta azon fáradozol, hogy a technikai szintedre lehúzd, ott tartsd a fórumot. Miért???
Mig állni látszék az idő, Bár a szekér szaladt.
Én megmondom őszintén, hogy én még attól is tartózkodnék a hozzászólásomban, hogy azt sugalljam, népszerűsítsem, hogy a legjobb technikai megoldást találtam fel...:):)...
A nagy zsongásban rólad meg mindenki megfeledkezik.Semmi hátránya nincs a kis mennyiség finomításának,ha eltekintesz attól,hogy pár liter pálinkáért fűtöd fel a rendszert.Nincs mindenkinek külön finomító.
DES-t mentegetni felesleges, rajta maradtak ezen a kézi keverőhöz kifejlesztett mechanikán, egyébként ez nem egy olcsó megoldás, gondolj csak bele, 2 tengely van tömített megvezetésekkel, persellyel, egy igényes fogaskerekes hajtómű, egy szépen kitalált lánc, ami tökéletesen sepri a feneket, amibe ez kerül, annak töredékéért rakna a sisakba egy levehető motor előkészítést, egy tengellyel egy filléres lézer vágott lapáttal, nekem ez tetszik egyébként, attól függetlenül, hogy egy elavult, túlkomplikált megoldás, de van stílusa.
Te se haragudj, de ez szerintem abszolút hibás hozzáállás...hogyan mérheted egy lelkiismeretes, ügyes barkácsoló amatőr (amilyen Te is vagy) munkáját, egy kis üzem produktumához, aki ebből akar megélni és a dolgozóit fizetni...mennyit is dolgoztál az üstödön, amíg ilyen lett?...mennyit kérnél érte, ha elakarnád adni hogy megtérüljön a ráfordított munkád, anyagod stb?...soha nem mérheted magadat hozzájuk. Soha nem lesz azonos az a mérce...te annyi időt szánhatsz rá, amennyit csak jónak látsz, nem számít...de ő meg meg akar élni belőle és ez a piac, legalábbis idáig, nagyon is "ár-érzékeny" volt...
Amit belinkeltél az pedig nem a Szü(r)cs hozzászólása...:):)...
Szerintem aki DES-t vesz, általában előtte tájékozódik és nagyjából tudja mire számíthat. Ahhoz lépest amennyit már nálunk is vettek, nagyon kevesen alakítgattak rajta...az apróbb hibákat persze kijavították de legtöbben ugyanúgy használják ahogy megvették, mert rájöttek, hogy az úgy jó ahogy van.
Kérdezd csak meg Korner Zolit. Szerintem itt senki nem módosított annyit rajta, mint ő és végül, (a saját bevallása szerint), a legtöbbet vissza is csinálta.
A tapasztalat megosztásáról pedig az a véleményem, hogy ez teljesen rendben van (ezért is jött létre a fórum), mindaddig, amíg egyesek nem úgy osztanak tapasztalatot (vagy észt), hogy csak az a jó, amit ő (vagy ők) mondanak és aki másként csinálja, az minimum "gyépés"...
Én megmondom őszintén, hogy én még attól is tartózkodnék a hozzászólásomban, hogy azt sugalljam, hogy csak az idejét pocsékolja, ha nem arra megy, amerre Te...:):)...
Ne haragudj, de egy mércével nézem a saját dolgaimat (pálinkáimat is!), más, TE dolgaidat, ill. gyártók termékeit. Nem érdekel, hogy anno mi volt, miért ilyet gyárt a DES. Azt látom, hogy aki DES-t vesz, az valamilyen szinten átalakítja. Itt van pl. Szü(r)cs hozzászólása (akit Te is ismersz):
Anno elindultam egy úton, ami véleményem szerint zsákutca volt, visszafordultam és most már egy másikon haladok. Próbálok minden tapasztalatot megosztani itt, mindenki el tudja dönteni, hogy merre akar menni. Esetleg ne kelljen félúton visszafordulnia, mert azzal csak az idejét pocsékolja. Biztos vagyok benne, hogy idővel rengetegen le is előznek, szerintem ez a normális, és nem fogom őket visszarángatni a szintemre.
Üdv.Szeretném megkérdezni,hogy milyen hátrányai vannak annak ha egy 100 literes olajos duplafalu főzőben 10-20 liter alszeszt finomitok.Itt mindenkinek van külön fözöje a finomitásra is?
Passz, ezt is leírták az "öreg szakik", erre voltál kíváncsi :), ki kell szedni a kozmaolajat, nekem az a véleményem, büdös, undorító ízű, tört fehér, krémes, zsíros anyag, a pálinka íze is tisztább, jobban definiált lesz, ha megszabadul tőle.
"Egy másik ok, amiért a kozmaolajat leszedjük,a rossz íz és szag, amit nem szeretnénk a pálinkában is érezni. A kozmaolajak egy ré-sze sok finom aromát is hordoz, ezeket tovább kell engedni, a büdö-seket le kell szedni a felszínről. Az elbírálás egyénileg más lehet, egy Szöllősi szűrőben bárki megteheti, amíg folyik az alszesz. A fel-színen úszó fehér táblácskákat ujjunk között eldörzsöljük, és ha bü-dös, leszedjük. "
Igen olvastam. Akkor ahogy írja próbalgassam, ami jó illatú azt tovább engedjem.
itt van az okosság, ami minden reggel megosztásra kerül, ott van benne az öreg szakik összes csínyje, egy olajfogó elkészítése egyszerű, az megoldja általában ezt a kérdést :)
Eddig 2 t főztem, kicsi a tapasztalat, a kozmaolajról kérdezném az "öreg szakikat", hogy mikor mennyit, hogyan csináljátok. Két helyen is voltam ahol nem foglalkoztak vele, de közben elmondja, hogy opálos lett hígitasnál a nedü. Olvastam a neten egy szakdolgozatban, hogy az első főzés végén jön inkább az ami nem jó.
..."Nem is értelek, hogy ezzel mit akarsz. Adott egy nem tökéletes konstrukció"...
Ha egy picit is eltekintenél, a "mindenben a tökéletesre törekvő igyekezetedtől", ami persze a te szemszögedből nézve érthető, akkor talán jobban megértenéd...
Sok évvel ezelőtt, jelentkezett egy igény sokak részéről, egy egyszerű, de mégis olcsó pálinkafőzőre, amit azért jól lehet használni és nem kell hozzá "magas képesítés"...:)...és megszületett a DES...az üst jó anyagból van, az egész konstrukció egyszerű, könnyen és viszonylag olcsón gyártható, drága gépek és technológiák nélkül is...a láncos "fenéksikálós" keverője is egy nagyon egyszerű konstrukció és ami a fontos hogy sokáig, jól teszi a dolgát, vagyis elég tartós, mint ahogy maga az egész főző is...igaz, hogy nem képes az egész üst tartalmát megkeverni, de nem is ezért jött létre, hanem a főzőcskézők "réme", a leégés ellen. Arra pedig a megfelelő hígítással használva szinte tökéletes...
Persze azt senki el nem vitatja, hogy lehet ennél sokkal jobbat is készíteni (ők is tudnának), de vajon mennyiért?...és ez itt a lényeg, amit úgy hívnak, hogy "ár-érték arány" ... talán most már érted...:):)
A hűtő kérdésben engem az lepett meg nagyon, hogy a mechanikai, kefés sikálás milyen változást hozott, nincs opálosodás, nincs olajfogóm, nincs szűrés, a 60 napos erjesztésű szilva is fénylik 45%-on és minden más is, sokat kínlódtam az opállal, SM írta régebben, hogy a hűtőcső sok esetben a ludas, nálam ez betalált.
(ajánlott 20 C-fok alatt tartani), mert aroma vesztéssel jár a párlat.
Párolgási veszteség képzelhető el, feltéve ha hagyod szabadon csorogni, ha csövön vezeted le, akkor ez nem történik meg, párolgási veszteség pedig 20 fokon és alatta is van, ha ezt kulcskérdésként kezeled, akkor miért hagyod csorogni? Ez is egy örökölt megoldás, előnye, hogy szemmel látható a kihozatal, de szigorúan véve, amit leírtál minőségi szempontból egy kompromisszum, egy lépés negatív irányba.
5.) jó minőségű, kialakítású, konstrukciójú főző berendezés
6.) tökéletes elválasztás
7.) hígítás, tárolás
8.) tudás/tapasztalat
9.) nagy rakás szerencse - ez a legfontosabb. :)
A hűtő milyensége ebben a felsorolásban "burkoltan" 3 tételben is benne van (1, 5, 6,), ezért számomra egyértelmű, hogy befolyásolja a párlat minőségét.
Mivel általában kicsi mennyiségekkel játszunk ezért a hűtő kifolyó csonkja mintavevő csonk ezért nem mindegy, hogy pl: EP milyen hosszú felületen folyik végig (film szerűen keni össze), majd jön az értékes KP eleje, mely esetleg letakarítja az EP nyomait, így ezáltal nagyobb mennyiség lesz az előpárlat. Hasonló a helyzet az UP-nál is. Véleményem szerint minél kisebb ez a felület annál jobb. Vagy esetleg kontrás kialakítás is rontja végeredményt, közel vízszintesen elhelyezett szűkítés stb...
Egy jó hűtőből a kifolyó alkohol hőmérséklete lehető legalacsonyabb legyen (ajánlott 20 C-fok alatt tartani), mert aroma vesztéssel jár a párlat.
Nagyon fontos a hűtő tisztítása (jelentősen befolyásolja a párlat minőségét), ezért csak olyan konstrukciót érdemes választani amit tökéletesen ki lehet takarítani.
A második mondatod elejével nem szeretnék foglalkozni, nem is érdekel. :)
Ja és nagyon fontos, ez az én véleményem, másnak lehet, hogy más.
Egyszer régen egy másik helyen azt írtad,nem tudsz olvasni a sorok között.Nos,én tudok.És az a meglátásom,hogy minden szavad igaz!
"Lehet én nem csináltam valamit nem jól" Jól mondod!Mindent jól csináltál!Keverő itt,lapát ott,minek az a sok faxni egy kazalnyi törkölyben?Savazás-nemsavazás után szabadon:Le a keverőkkel!(-:(-:
Köszönöm hozzászólásod,ha időd engedi nem fejtenéd ki egy kicsit részletesebben.Nem tudom mire vélni a sok mínuszt,de lehet,hogy csak a sok kóstolásnak az eredménye.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Némi törkölyt már sikerült kifőznöm /nagykonyhai üsttel/ de egyedül az amit sosem kevertem , már csak azon egyszerű oknál fogva sem mivel nekem a keverő az üst fedőbe van építve. Egyszerűen vízzel felöntöm és had szóljon. Nagyon finom törkölyöket főztem, a jubileumi versenyre is azzal neveztem . Hogy lehetne e jóbb ha a keverése megoldott lenne azt nem tudom , de így is kitudom könnyen csavarni akár utolsó cseppig a törkölyt.
..."Az üstben lévő anyagot, vertikálisan hogy keveri ez a lapát kialakítás?"...
Ezt a kérdést szerintem DES-manufaktúra üzemében kellene feltenned, ahol sok mozgássérült dolgozót alkalmaznak...szerintem még a féllábúak is megkergetnének, hogy tudd ám kivel szórakozol...:):):)...
Lehet én nem csináltam valamit nem jól, de én tele tettem a főzőt a csumázott törköllyel, felengedtem vízzel, de még akkor sem tűnt keverhetőnek... De lefőtt, és a vizes dupla fal miatt le sem égett...
Okés vigyázok. Kitakaritom az olajtol ahogy csak lehet, feltoltjuk vizzel, meglátjuk így mit mutat, reméljük jó lesz. Azert ez kicsit sok olajbol nem? Két diszperzites vödör+ egy 5literes kanna😂
Az üstben lévő anyagot, vertikálisan hogy keveri ez a lapát kialakítás?
Szerintem ez körbe-körbe forgatja az anyagot, mint egy sergő a gyerekeket a vásárban, max. a kialakuló hőmérséklet különbségkor jön létre függőleges keveredés.
Ilyen hajócsavarokkal, a hajók sem mozdulnának meg. :)
..."Azt megnézem, hogy ezzel törkölyt hogy keversz"...
Mivel szerintem ma már senki nem főz csumával törkölyt, simán...:):)...amit tavaly a Szabadkai üstbe csináltam, azzal is simán főzik a törkölyt......ezen most nem látszik, de hogy Krumplinak is legyen valami "csemege", a tengely több magasságban ki lett fúrva és így a lapátokat egyszerűen lejjebb lehet ereszteni, ha kevesebb az anyag...:):)...egyszerű, mint a faék...
...egyébként szuperül működik...persze nincsen benne "turbulens" áramlás, de mint azt több általam (meg általatok is) ismert DES100-as tulajdonos érmei is bizonyítják, anélkül is van élet a fronton...:)...
Vigyázz a masinával,nem mind arany,ami fénylik!Az én üstöm 80 L-es,9,5 L olajjal színig tölthető,én 5 L olajjal használom.Sok tanácsot kaptál,próbálj meg szelektálni.Csak óvatosan.
Kellően higítva...simán izomból kevertem a törkölyt,mert,hogy nekem nincsen rajta keverő motor, 3 adag törkölyt főztem múlt hónapban,"odapirulás" mentesen :) De ha valóban kíváncsi vagy jövő ősszel megmutathatom.
Hátigen, meg a fajta sem egészen mindegy... eredetileg a curaçao száraz változata (curaçao triple sec) abból az időből, amikor még ahhoz sem kutyultak kék festéket :)
Tényleg narancshéj geistolásával készül, úgyhogy már cukrozás előtt is más íze van, mint egy narancspárlatnak. Valakinek volt is hozzá receptje a Kipróbált receptek topicban, ha ott rákeresel, hogy Cointreau.
(A Cointreau igazából a világ egyik legjobb triple sec likőrje, csak mára annyira lecsúszott ez a likőrfajta, hogy a gyártó inkább nem címkézi többé triple sec-nek.)
Hidd el,hogy sokkal jobb így kombinálva,meg ha nem hiszed akkor is nekem teljesen jó,törkölynél,vagy sűrűbb anyagnál 100%-ig megbízható a 2 keverő szisztéma így együtt kombinálva...aztán nagyjából ennyi :)
A 10-20 L alszeszt bőven megkeveri a fenékkaparó is. No para,hál Isten minden sikerült úgy az idén is ahogy szerettem volna.Bár még nem kiabálom el,mert 2 főzés még lesz...bármi megtörténhet :D
Ahogy néztem, ebben a likőrben a narancs héja van.
Sztem három lehetőséged is van:
1. Up gyűjteményt minnél neutrálisra főzni, és említett narancshéjjal áztatni, ágyazni.(ez azért nem biztos adja a sok éves tapasztalatra épülő eredetit)
2. Főzöl narancsból vagy mandarinból hagyományos cefrézéssel. ( ebből finom pálinka születhet )
3. A 2.-est később ágyazod narancshéjjal vagy annak reszelékével.
A 2.- nél ajánlom hogy pucold meg, a héjjat tedd félre, esetleg fagyasztóba, úgy cefrézd. Ha főzöd, inkább kellemetlen a héj által bekerült aromák. Később az ágyazással tudsz kisérletezni, mennyi héj, mennyi ideig.
Ebben a hszben sok lett a héjj-hó:). Sebaj...lesz még jobb is.
Ez a Cointreau nagyon bejön nekem. Csak az ára nem.
Kb 30 litert főztem pálinát le évente ebben az évtizedben minden évben. Ezzel a tapasztalattal érdemes megpróbálnom vennem 60 kiló narancsot vagy mandarint (mégis csak cukrosabb) és megpróbálkoznom vele ?
Igen 3 litert még meg, 20 liternél (gondolom ez a gyakoribb:) ) keveri a levegőt a középső, vagy esetleg belecsapdos a tetejébe, a fenékkaparó meg csiklandozza. :)
Üdv mindenkinek,szeretném meg kérdezni,hogy DES 100-as főzőhöz melyik hűtő a jobb,csőköteges,tányéros vagy spirálos,változtat valamelyik a párlat minőségén.
Nincs, keverő nélkülit ha veszel spórolsz valamit, hogy ebből tudsz csinálni rá, sztem igen.
Valami csendesebbet.
A fenékkeverő egy kisegítő megoldás, működik, de a minnél kíméletesebb felmelegítés a cél, ne tudjon rétegződni, túl sokáig nagy hőnek kitenni, sűrűbb cefrénél nincs természetes áramlás, vagy alig.
Viszont a kettő közti különbség hatása a pálinkára...nem tudom, dessel is főznek brutál jókat.
Nem tart semeddig savállóból csinálni rá keverőlapátokat...a függőleges tengelyhez rögzíteni 2 csavarral,és már nem is csak fenékkaparós,nekem így van megoldva a Destilatory,a fenékkaparó fölé felfogatva kb 25 cm-el,ha kevesebb a cefre mint teletöltés esetén,így akkor is lehet keverni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Így van igazad van, ezert is irtam ide mert mashol semmii hasznalhatot nem találtam róla. A helyzet az hogy akivel eddig beszeltem rola mindenki mást mond. Azert nincs minden háznál, nem ismerheti mimdenki😂
Ha jót akarsz magadnak, akkor öntsed ki az összes olajat belőle, mert igaza van krumplinak, ez egy ehte vizes főző és talán nem is a rosszabbik fajtából...Nem is értem, hogy miért tettek bele egyáltalán olajat...ez vízzel sokkal használhatóbb...ha jól kicsurgattad, brigéciolos vízzel mosd ki az olaj maradékát és mehet a víz bele...de nem ártana egy kicsit tanulmányoznod, hogyan kell egy ilyennel főzni, mert kell hozzá némi ismeret...:)
ezen nincs mit tisztázni, a szerelvények egyértelművé teszik, hogy az egy víz köpeny az üstön, Mex-Agro néven lehet megtalálni sok helyen ezt a berendezést
A dest nem ismerem arrol nem tudok velemenyt mondani meg errol se nagyon. Eddig egy sima maszek szimpa falu ustel csinaltuk, ez egy alkalmi vetel volt így nem hagytam ki, bolti ara kozel 400ezer, sikerült majdnem féláron megszerezni. Ezert nem ismerem még ezt a technikát. De meg igy is fele annyi munka.
Elvileg a nagykonyhai főzőüstökkel levest főznek, teát(katonaságnál), meg ki mit akar. A cefrét sem kell tovább melegíteni, csak legfeljebb erősebben. Jól gondolom?
Elhiszed, hogy a gőzőssel 0,2-0,4 bar között desztillált vizet is tudok készíteni (anno mikor vizesként használtam akkor 0,7 bar nyomás volt)? Ekkor kb. azt a hőmennyiséget viszed be mint az olajosnál 130-140 C-fokon. Miért is írod, hogy az olajossal jobban ki lehet csavarni a cefrét? Viszont aromák elégetése miatt esetleg jobb az alacsonyabb hőmérséklet.
A dupla falú üstök feltölthetők vízzel is,olajjal is.Ha a hőátadó közeg olaj,az lehet akár 130 fok is.Víz esetében ez 100 fok lehet max.,ha a rendszer nyitott.De ha nyomásálló a dupla fal,akkor sem lesz soha olyan magas a víz hőfoka,mint amekkora az olajjal probléma mentesen elérhető.A gőzfűtés meg teljesen más tészta,volt már olyan társunk,aki a "gőzős cuccával" soha nem ment 10 % alá.Biztosan van olyan,aki tudja így üzemeltetni a berendezését,de nem hiszem,hogy új kollégánk a frissen vásárolt,olajjal feltöltött vizesével ez menni fog.
Az új olaj betöltése előtt tisztítsd ki,fűts alá üresen,hogy az összes maradék víz elpárologhasson belőle,beletehetők:MOL hőközlő olaj,esetleg trafóolaj,én kiselejtezett olajradiátorból öntöttem ki,mást nem tennék bele.
Billentés előtt el kell zárni a csapot, utána kinyitni. Elfelejted zárni, 140 C-fokos olajat kaphatsz a bőrödre. :(
Különben ez valószínű vízes-gőzős főző, szerelvényeiből arra lehet következtetni. Abból is ez következik, hogy esz egy szlovén főző, olajosból még nem láttam külföldit, az egy hungarikum.
Lehet régi is,nem tudjuk,mi van benne,de akár emulzió is lehet,érdekes lehet egy víz-olaj keverék,azért kellene üresen fűteni egy darabig,ha elpárolog belőle a víz(nagy durrogások kiséretében),még talán jó is lehet.Csak nem kell tele önteni,csak ha már meleg,és nem párolog.
Ha a berendezés alkalmas a nyomás alatti működésre,akkor a nyomást szabályozó szerelvények(biztonsági szelep,nyomásmérő stb)csak a vizes üzemnél játszanak,a vizet csak túlnyomáson lehet 100 fok fölé melegíteni.Akkor lezárhatod,de ha ez olajjal volt megtöltve,egyelőre maradj annál.
Nem jól fogalmaztam, de szerintem egyet beszélünk. Nekem a duplikáció a az üst(vizes) teljes magasságának kb. a 80%-ig van, és ezt öntöttem fel kb.80 %-ig, tehát ha lejön az alszesz akkor éri el a cefremoslék a fűtőközeg szintjét(60%kb.). Nem volt olajos főzőm, de nem jöhet szóba esetleg, hogy túl régi az olaj?
Értsd már meg,hogy ha olaj,akkor nyitott rendszer,nem szabad lezárni,nyomás alatt tartani!A beöntő nyílás kupakját NE tedd rá!Semmiféle nyomásnak nem kell lennie!
Okés rendebe megpróbálom. Csak meg egyvalamit nem ertek, ha kinyomta a felesleges olajat lement a nyomas 0-ra utána hogy marad mégis 0 bar nyomason egy zárt rendszer?
Eressz le az olajból 1-2 L-t,melegítsd fel ,egy pálcával mérd a szintet,ha kevesled,tölthetsz rá,de inkább alacsonyabb legyen a forró olaj szintje,mint a cefre.Ezt üres üsttel is csinálhatod,hamarabb végzel.
Nem tudtam kepet csatolni, hogy mirol is van szo pontosan, mindgy. Kb 85liter cefre az olaj mennyiseget nem tudom pontosan, nem ontottem ki belőle az egeszet, ujratoltesnel kb. a biztonsági szelepig ért (argomex duplafalu saválló) ha valakit érdekel igy megtalalhato neten.
Jól mondod.Tágulási nem kell,egyszerűen annyi olajat kell bele önteni,amennyi az elvárt szintig ér akkor,amikor fel van melegítve üzemi hőfokra(120-140 között használom).Se vizet,se olajat nem érdemes sokat tenni bele,mert a főzés végén,tehát amikor már kijött az alszesz,a fűtött,de nem hűtött falra ráég az előzőleg feltapadt cefre.Tehát:100-as üstbe teszünk 85-90 l cefrét,kiveszünk 20-30 L alszeszt,a szint ne érje el a 60 L-t.
Helyesbítek:A tágulási tartály nem feltétlenül szűkséges, abban az esetben ha van hely az olaj tágulásának. Vízzel csak az üst 75-80%-ig kell felönteni(cefreszintig).
....Furcsa helyzet...Ha zárt a rendszer, tehát nyomás alatt van(max. kb 0,5 bar) akkor egyértelműen vizet kell bele önteni, Nem is értem, hogy került bele olaj, az olajos úgymond nyitott rendszer, tágulási tartállyal. A kettőt ilyen módon ötvözni még nem hallottam, elég baleset veszélyesnek tűnik így a főzés finoman fogalmazva.
Ha a dupla fal közé olajat teszel,nem szabad lezárni,nyitott a rendszer,a mennyiségre rájössz magadtól is,ha a hőtágulás miatt elengedi az olajat,nagyon sokat tettél bele,tanács:a várható legalacsonyabb cefreszintig vagy az alatt kicsivel legyen az olaj szintje melegen.Hogy olaj vagy víz,az a te döntésed,az olaj magasabb hőfokot enged meg,könnyebb kicsavarni a cefrét.A víz meg olcsóbb,ha az edény nyomásálló,az is megoldás.Mégegyszer:ha olaj,nincs nyomás,kupak a zsebben!
Dupla falú igen. Most jelenleg olaj van benne, hasznaltan vettük. A kérdés a következő, olaj vagy viz kellene bele? Meg hogy pontosan mennyi, mert arról sem találtam semmi informaciot. Első hasznaltnal felment a nyomás kb. 0,5-06 barig a biztonsági szelep pedig leengedte belőle az olajat kb 2litert szepen fokozatosan majd a nyomas is leesett 0ra úgy is maradt. Másnap visszatoltottuk és ugyan ez történt. Nem lett csurig töltve, nem lett túlfűtve sem (gázzal egyenletesen). Miért lehet ez? Valaszokat előre is köszönöm! :)
Kiváló szaglása ellenére az elválasztásokban(EUP) nem jeleskedik, viszont a vagyonvédelem, és az egyéb háziállatok riogatása terén megállja a helyét....
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Igaz nem engem kérdeztél, de nekem is van egy gömb a sisak tetején, amelynek az aljától kb. 10 mm-re van egy téli lemez terelőként, amely a felszálló gőzt a gömb belső dalához tereli...
Na, ez egy egészen jó kis írás...kaptál tőlem egy nagy pluszt...:)...ilyenekről kellene szólni ennek a fórumnak...igaz a vége kicsit talányosra sikerült...
..."nem elég a nagy felület, rá is kell bírni, hogy teljes egészében dolgozzon"...
Ha elárulod, hogy ezt a ventilátoron kívül hogyan csinálod, sokan tanulnának belőle...:):)...
Jövőre, ha elárulod a málna forrásodat szívesen csatlakoznék, szeretnék főzni, majd összekóstoljuk. :)
Nekem csak léghűtéses deflegmátorom van, viszonylag nagy felülettel, ill. jól leszabályozható fűtéssel.
Többször írtam, hogy a nagy rézfelületeimhez tisztázáskor próbálom a fűtést úgy beállítani, hogy a Kp/Up határán majd "elfogy" az alkohol, nagyon lecsökken a folyás, sokszor szakaszos lesz. Ekkor az alszesz alkoholtartalmának kb 60 %-nál vagyok. rendszerint 2 kW-al tisztázok, ennél a teljesítménynél nagyon lassan csepegve indul meg, és nem veszem feljebb a végéig. Hátránya tovább tart de nekem nagyon bejön a végtermék. Nagyon illatos-tiszta, gyümölcsre jellemző ízű a KP, 78-80 alkoholfok körül van (eddig akik kóstoltak, mindenkinek ízlett, egy-két helyen kaptam kisebb "elismerést" :) ). Azt figyeltem meg, hogy kb. 79,5-80 C-foknál (párahőmérsékletnél) kezdődik a KP, és 83-84 C-fok-nál jelenik meg az UP. (nyáron álló szobai ventilátorral rá szoktam segítene a deflegmációra), (hőmérő nem hitelesített kínai). Sokáig tudom szinte majd "vízszintesen" tartani (kis meredekséggel) a KP alkoholfokát, és mikor a "beesés" elkezdődik akkor váltok UP-ra. Ami érdekes számomra, ha hagyom beesni hirtelen az alkoholfokot akkor nyomokban benne van az Up-íz, ha "kitartom" akkor nincs, ezzel most nyáron kikísérletezgettem, akár egymás után felváltva is tudtam ezt produkálni. Ami a léghűtéses rézfelületeknél tapasztaltam, nem elég a nagy felület, rá is kell bírni, hogy teljes egészében dolgozzon.
Nyilván ebből nem lehet általánosítani, főzőtől, ízléstől függ, hogy kinek milyen módszer a legmegfelelőbb.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Végig magasan vezetik, 80 vagy felette, a vezéraroma, vagy íz elég egységes ahogy jön, a csökkentéssel egyébb aromákat enged át, szélesíti az ízvilágot. Hosszú évek tapasztalata ez, én sem tartom logikusnak, de jó eredményt produkál. Azért írtam, hogy véleményem szerint több út is lehet jó, a lényeg, hogy időben vágni kell. 60- nál dúsul a kozmaolaj, ha belemegy, akkor vége. Náluk a viszgálóüvegben fonálszerű lesz az áramlás, látható jele van, ezután kb 2-3 liter uppot enged külön edénybe.
Ilyen is előfordulhat....én általánosságban és tapasztalataimról írtam, de ezt a témát mint miden mást lehetne ragozni a végtelenségig. Értem ez alatt ha pl. máshol minősítik, más bírák, vagy egy fél évvel később, vagy ez az első tétel a bíráknak stb. ezer ok lehet arra, hogy más minősítést kaphatott volna...(de akár aranyat is).
Tudok olyanról, hogy Ongán ezüst lett a birs kategóriában, ami almát és szőlőt is tartalmazott. Szóval a szakértő zsűri sem vette észre, hogy nem csak birs van benne...
Régen többféle arányban kísérleteztem vele, ma már nem teszek hozzá. A tiszta birssel teljesen más ízvilágot és illatokat kapok, szerintem a kettőt nem is lehet egy napon említeni. Nyilvánvaló, hogy az átlag fogyasztónak nem nagy "tragédia"ha bizonyos százalékban almát is tartalmaz, de az igazi ínyencek, hozzáértők értékelik a csak birsből készült pálinkát.
Kaptam ma Birsalmát kb 35 kg, olvastam, hogy a szőrös felületet le kell dörzsölni, eddig ok. De a darálás után, lehet almát tenni hozzá, hogy lédús legyen vagy az bűn? Ha tesztek milyen arányban?
Szerintem az elején is lehet érezni az UP-t, de a málnának olyan erős az aromája, hogy mellette nem tulajdonít jelentőséget neki az ember. Mikor ez a mérleg kezd megfordulni akkor lehet jobban kiérezni.
Ha gyorsan elfogy, minden OK:). Ha nem, most már a tányérral tudsz erősíteni, egy példa, vízzel kezded, majd mikor esni kezd, "kikapcsolod" a tányért. Mikor készen lesz, halványnak fogod érezni a régebbi főzetekhez képest, de idővel szépen beérik. Ezt etesen láttam.
Én víz nélkül kezdenék, fokozatosan növelve az erősítést, beeséskor tiszta erővel hűteném a tányért, minimálisat késleltetve az uppot.
Elsőnél max 60 körül, másodiknál még hamarabb vágva.
Néha értetlenül állok a kész pálinka előtt, mit is alkottam.
Pl a faeper tiszta zöld ízt adott, mintha levelet és csinkát cefréztem volna, egy évre rá, teljesen vállalható lett, másfél év és teljesen megváltozott, előjött a mazsola.
Legközelebb főzd "magasan" jobban fogsz tudni elválasztani, nem lesz ilyen gondod.
Különben az irsainál lehet legjobban/leghamarabb észrevenni az UP-t, kb. 3-4 hónaposan már jelentkezik a szőlőmag kesernye ízre hasonló "aroma". Sokáig én sem értettem.
Az ötlet nem teljesen új keletű, anno én is megláttam benne a potenciált a "szűkség törvényt bont" címszóval.....persze lehet fikázni(nem ideális megoldás), de a funkcióját többnyire betöltötte......
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Minap cefréztem, lassan ki forr. Sok mindent nem tudok róla mondani, nekem is ez lesz az első.. Ahogyan Én csináltam. Héjátol meg fosztottam, magot a héjával külön cefréztem. Napfény kell neki, kb 20 %.. 2 nap múlva többet tudok mondani.
Ha szereted a whiskeyt,lehet csinálni cefrét ilyenkor is,amennyiben van hely hozzá ahol megforr,és akkor nem kell még "szögre akasztani az(új) főzőt"gyümölcs hiányában.
Nekem még forr egy(későn) kapott almából lévő cefrém,és egy rozsmalátás whiskeym is :) többiektől elnézést ha az utóbbi a másik topicba való téma,de nekem még ez a 2 főzés lesz,és utána megy "téliszünetre" a Destilatory,
Az idei s.muskotály szőlő egy napig volt a törkölyén, aztán szétválasztottam a levet és a lucskos (csak kézzel kinyomott) törkölyt.
A törköly 18 napra lefőzve szép sima, kevesebb "vadsággal" ... csak kevés ... egyre "párolog". :-p
Greencorner irsai törkölyét kóstoltam össze vacsora előtt a tavalyi lucskos irsai törkölyömmel. Zolié sokkal "törkölyösebb", ahhoz képest az enyém tényleg "light".
És talán ami a legfontosabb, nemigen fejlődik vissza...van egy nagyon jól sikerült, pár éves Lepoticám egy üveg alján, amit eltettem...néha belenyalok, de most is nagyon jó...hogy jobb-e nem tudom, mert annyit már nem tudok belőle kóstolni sem, de az íz, meg illat, még most is nagyon kellemes...:):):)...
Olvastam itt a fórumon is, meg mástól is hallottam( kereskedelmi), hogy pálinkát kóstolni egy év után érdemes. Ezért nehéz jót főzni, mert csak sejtjük milyen lesz.
Én a kajszival elégedett vagyok, de a mérleg marad, valamiben erősödik, valamiben gyengül.
Ahogy mondod, gyengültek az ízek, aromák...igaz 1-évnél tovább egyik sem nagyon tartott tovább, mert a lányaim is, meg egyéb fehérnépek is igencsak rájártak, de a vége felé nagyon ellaposodtak az ízek...
Talán más, kellemetlen íz nem jött elő, csak az egész olyan jellegtelennek tűnt...
Én az eperrel voltam így...egymás után két évben sikerült, elég sok földi epret főznöm, és nagyon finom volt...az utóját már magam elől is dugdostam, de sajnos 1-év után halványultak az ízek...
Az idei évben elősször, nekem is maradtak a '19-es tételekből. A járvány miatt a rokoni látogatások, a nyár kivételével szinte nullára csökkentek, így elmaradtak a hajnalig tartó beszélgetések( kártyával). Ezért megtapasztaltam, hogy egy kajszi 1 év után is tud változni ízben:).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Senkinek nem dől, csak nekem, rajta kívül. Nem szoktam figyelni a dőléseket. Ha még iszok, főleg nem. Ilyen a teló. Ez nem a szokàs milyensége, hanem a technika milyensége, minden ékezet dől, talàn nem is magyar a betűkészlet. Olcsó, vacak, de legalább működik. Érintős. Sorközt sem lehet rakni vele, se új bekezdést. Szàmítógépemen nincsenek ilyen betűk, mint ezen. Akarva sem tudnék azon ilyen betűkkel írni. Meg a màsik, én nem akartam ide írni tegnap sem. Meg lettem szólítva, Antal àltal. Ma sem szerettem volna hozzàszólni semmihez sem. És holnap sem szeretnék. Egyedül Rézműves bàcsira vagyok kívàncsi, olvasni is csak azért olvasok, mit szólnak majd a főzeteimre.
Most erre is, tényleg reagàlnom kell? Hogy megint 10 mínuszt tudjatok nyomkodni? A telefon olcsó Samsung, minden interspàrban mai napig kapható a modell. Olyan 2 éve màr biztosan megvan. Ilyen a billentyűzete, dőlnek az ékezetek, erre-arra. Ïlyen I is van rajta, èéêëėęē-ennyi fajta e-é betű. Lehet beâllítàs van rosszul, én nem tudom màshogy beàllítani. Lényeg a lényeg, ilyen telefon bàrkinek lehet, 16 körül van, nem dràga. De belőlem csak egy van. Ha valami nem tetszik, simàn megmondom, nekem nem kell ahhoz kettő nick. Azt is megmondtam, hogy a csalàdommal foglalkozom, tessék engem békén hagyni gyanúsítgatàsokkal! Kicsit jó lenne, ha mindenki magàba szàllna. Màr, ha létezik bennetek olyan, hogy lelkiismeret. Nem talàlom viccesnek, hogy rajtam csattan màr megint az ostor. Szórakozzatok màssal.
250-330Ft/l áron lehet (nagyobb) üvegballonokat venni.
Én alszeszt tartok műanyagban, pálinkát -főleg töményet- semmiképpen....
..mondjuk egyéni hozzáállás .. de nagyapám se öntötte volna az üres zsírosbödönbe a dugi páleszt ... kapott volna nagymuttertól - úgy két hónapon keresztül- mindenféle "áldást". :-p
Ortodoxok szerint nem, ne ez csak alapvető hittétel, nincs mögötte semmilyen vizsgálati eredmény. Mások szerint nyugodtan, mert nincs a HDPE-ben semmi olyan, amit a pálinka kioldana. Fogalmazzunk úgy, hogy nem illik, de azért ne öntsd ki a pálinkát, ha nincs elég üveged. ;)
Sziasztok. Új vagyok a pálinkafőzés terén még, most főzettem ki a cefrémet, és azt szeretném kérdezni, hogy HDPE kannában lehet e tárolni a pálinkát mert sajnos másom nincs?
Mi tagadás.....tévedtem! Van itt humor ( mert sokak számára nevetséges), főképp mikor egyik-másik a MESSIÁST véli önmagában felfedezni..... még szerencse, hogy ilyen tálentumoknak, a poétákat megszégyenítő frázisait studírozhatom...
volt már itt olyan, aki az első hozzászólásával lebukott a második regisztrációjával, ehhez kell nem kevés fegyelem, intelligencia, hogy valaki hiba mentesen fusson párhuzamosan önmagával, nekem biztos nem menne, de ezek szerint nem vagyok egyedül :)
Anélkül hogy túlságosan ismerném a résztvevőket, azért mókás hogy "véletlenül" pont két felhasználó van az elmúlt X oldalon aki egy hozzászóláson belül egyszer egyik, máskor másik irányba dönti az ékezeteket az á, é, stb betűkön. De biztosan csak ugyanott vettek telefont/billentyűzetet.
Igen, régen szinte minden évben. Nagyon finom pálinkája van. Meg kell pucolni, ezért a héjban elváló fajta a jó. Kozmaolaj tartalma magasabb, közben vagy után szűrni kell.
Évekkel ezelőtt, zöldséges ismerőstől sikerült egy jó adag túlérett, a pultra már való Klementint kapnom...azt hiszem az az amiről könnyen lejön a héja, mert különben egy kínszenvedés pucolni.
Semmi extra, gondosan megpucoltuk az asszonnyal, lehetőleg a fehérek is kiszedve, mert attól állítólag keserű lesz és simán, fúrógéppel lekvárrá pépesítettem...akkor még a kénsav, a budafoki pékélesztő, meg a 3% Kabai "napfény" volt a divat...hamar kierjedt és mondhatom finom párlata lett...az alszesze, ha jól emlékszem ennek is "úzó-szerűen" tejszerű lett, mint a narancsnak, (kozmaolajat szűrni kell) de a finomítás után már ez is szép tiszta lett...nem hagyd nagyon erősre, 42-43%-osan jönnek ki jól az aromák...
ez egy teljesen téves és feleslegesen bántó megközelítés, azért mert x tag kiáll a meggyőződése mellett és be lehet őket ezáltal sorolni egy halmazba, az nem jelent semmit, ha ehhez társítasz egy ilyen képet, hogy " jajj falkában leugattak", az azt jelenti, hogy nem tudsz a vitában az állításod mellé több tényt állítani, esetleg elment a kedved a vitától és egyszerűbb egy ilyen áldozati szerepkör mögé bebújni, egy ilyen vita azzal zárul, hogy elfogynak az érvek vagy azzal, hogy az egyik fél beismeri, hogy valami újat tanult
Igen, pl: mikor írtam, hogy növelni kéne a deflegmációt akkor is a mag "csorda szellem, meg leugatás falkában" üzemmódra váltott. Eltelt X év és egyre többen így főznek.
Ja, meg egyesek igyekeztek az egész fórumot a saját üzletük (technika felkészültségük) felé terelni. Ezért aztán sokszor az új dolgok asztal alá lettek söpörve.
Ui:
Én nem írtam, hogy az én találmányom lett volna a keverő.
Azt nem szabad elfeledni, volt idő mikor csak és csakis ez az egy hely volt, ahonnan képezni tudta magát egy átlag főzni akaró. És korrekt tudásanyagot lehetett itt elsajátítani. Mai szemmel persze lehet már túlhaladt a világ, de ma a csapból is pálinkafőzés folyik.
igen de pont a felfogás érdekében ment itt jó pár kör éveken keresztül, hogy a Keverő, mint fogalom ne rekedjen meg a lassú fordulatú fenékkaparónál, először, amikor írtam, hogy át kell keverni az üst egész tartalmát nagyobb fordulaton, a legendás gárda magja azonnal ugrott, hogy azt nem.. írhatnám erre, hogy "csorda szellem, meg leugatás falkában", de nem akarok alpári stílusban senkit megsérteni, aki esetleg magára talál ebben a képben, maradok a tényeknél inkább.
Tévedsz,értem azt,amit leírtál.Te viszont nem érted azt,hogy miről szólt ez a fórum régen.Akik ide jártak,otthon főztek,jellemzően kis mennyiségeket,saját maguk által barkácsolt berendezéseken.Szó nem volt arról,hogy gyári készüléket vesz valaki,vagy keverőt építtet bele.Pedig ezekre az okosságokra nem Te világítottál rá először,ismertek voltak már előtted is,mindenki használt "kézi keverőművet",de motor beépítésébe csak az kezdett,aki saját magának képes volt megoldani.Nem mindenkinek fér be a költségvetésébe,nem kifizetődő az automatizálás,de akár a "keverőmű" beépítése sem.Akkor sem,ha kivételes szellemi adottságok folytán fel tudja fogni annak hasznosságát.
......Ez az ami most hiányzik. Úgy vélem, hogy itt egy páran többnyire nem a zugfőzést, a gányolt kuktával történő keserves "tanulást", és a kicsit lassú fejlődést "sírják" vissza (sokan ált. így jellemzik azt az időszakot), hanem azt a szellemiséget a mi uralta a közösséget. Annyira nem volt általános ez a fajta hasztalan "okoskodás", mások falkában történő leugatása stb. ami most esetleg zavaró lehet sokak számára......
Békési Zoltán Pándi Ferenc: Pálinkafőzés, Ötödik kiadás, 2005:
A lepárló rendszerek működtetésekor gyakran nem tulajdonítunk jelentőséget a keverőművek használatának, pedig alapvetően hatással van a végtermék minőségére: a főzés alatti, folyamatos cefrekeveréskor a cefre homogenitás adott, a különböző forrpontú alkotók ideális, forrpont szerinti párolgása jól biztosított, tehát az illékonysági tulajdonságuk karakteresebben érvényesül. Tisztább lesz az alkotok sorrendi kipárolgása tisztább párák kerülnek a tányérok, deflegmátorok irányába ahol így a tisztítási, aroma, etilalkohol koncentrálási hatásfok jobb lesz -, ami megkönnyíti az elő, közép, utópárlatok éles szétválasztását. Fontos továbbá, hogy a folyamatos keverés szinte kizárja a cefre odaégését az üst belső felületére.
Tehát a folyamatos keverés alapvető fontosságú a lepárlási folyamatban.
Tehát 2005-ben ötödik kiadás volt!!!, itt kb. 2015-ben ezt kellett bizonygatni.
Sorolhatnék ehhez hasonlókat.
Igen ez valóban nem gyorstalpaló, inkább felzárkóztató. :)
Miért baj az,hogy tizenévig tartott?Talán hallottál már a gyorstalpaló iskolákról.Ott a képzés minősége egyenértékű a megfelelő év alatt elvégzetthez képest?(-:
És még az hittem, hogy én vagyok bizonyos dolgokra túl érzékeny...:)...szerintem valamit félre érthettél.
Tudtommal én senkit nem pártfogoltam ellenedben, legalábbis nem volt szándékomban. Alapból én konfliktuskerülő vagyok...:)...
Szerintem a főzés gyorsasága, ha a fűtésünk kapacitása rendben van és ezt lehetővé teszi, többnyire szándék, vagyis elhatározás kérdése. Más dolog az, ha egy 50-vagy 100-as üstöt, ha megfeszülök sem tudok felfűteni kb. egy óra alatt, mert gyenge a teljesítmény.
De ezen, többnyire viszonylag egyszerűen lehet segíteni...a cefre kifőzése pedig már egy más kérdés, de szerintem ezt Te is jól tudod. A legtöbben úgy vannak ezzel (én is), hogy ha max 2,5-óra alatt ki tudom facsarni, akkor nem húzom 3-4-óráig, mert ettől szerintem nem lesz jobb a végeredmény.
A finomításról valóban megoszlanak a vélemények, de alapból azt gondolom elmondhatjuk, hogy 3-max 3,5-óra alatt eléggé korrekten le lehet finomítani egy teli üstöt is. Arról már esetleg lehet véleményt cserélni, hogy az ennél hosszabb finomítási idővel, valóban jobb pálinkánk lesz-e. Természetesen itt a kisüsti módszerről beszélek. Ez akár gyümölcs és készülék függő is lehet, de ezt mindenkinek saját magának kell szerintem kitapasztalni, mert ami nekem ízlik, az másnak nem biztos...:):)...
Kivesézhetjük. Adott egy kolléga, aki számszerű adatokat, tényeket oszt meg főzéssel kapcsolatban. Ez az olvasó számára hasznos infókat tartalmaz. Adott egy másik kolléga, aki szerint ez nem jó, de semmi adat vagy indoklás.
Mikor kérdezzük, hogy miért nem jó, mindenki másra mutogat, de érdemi magyarázatot nem ad.
Csendben olvasgatok tegnap, majd megszóllít, és pont van időm, reagálok.
Tehát én! Bunkó vagyok. Te pedig kedves mester pártfogolod, és csak én vagyok hibás. Én süllyesztettem le a fórumot egy bizonyos szint alá.
Nagyon sajnálom, de az éremnek mindíg két oldala van.
Nem akar engem tanítani? Oké, ne tanítson, de legalább egy kis szakmai okfejtést meghalgattam volna, akár tőled is, hogy miért is sok az a sok. Főleg úgy, hogy más szakmai, elismert csoportok a fontosabb tételeknél kifejezetten a lassú főzésre buzdítanak, és olykor én állok hitetlenkedve, kérdezve, de biztos? És pont azért nehéz elfogadni, mert berögzült dogmák vannak.
Így megérted, hogy az én érdekem is, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, hogy miért is kell így vagy úgy.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Apró húsleves... Én a gázon az 5 litert 6 órán keresztül főzöm, takarékon. Kemencében 8 liter megfelelő 3 óra alatt, forr mint a lúg... Egyforma finomak, mindegyik tiszta, nem zavaros, mindig elfogy... Akkor most hogy állunk?
Változnak az idők és persze az emberek is...lehet, hogy erre a stílusra mi érzékenyebbek vagyunk?...
Én sokakkal beszélek, akiknek ez már szintén nem tetszik, de inkább nem szólnak...de egyre többen már nem is olvasnak, mert nekik sem tetszik az itteni hangulat...
Én is szívesebben olvasgatom a 8-15 évvel korábbi hsz.-et a "régi öregektől"(bár néha rácsodálkozom egy- két mondatra ami talán nem biztos, hogy ma már helytálló, de ez így rendjén is van....), most egyre inkább a "kanapéhuszárok" kísérlik megmondani a" tutit", piacon vásárolt(és talán csak ott látott) gyümölcsből, (általuk) remekbe szabott két-három főzés kapcsán, és messzemenő de főképp határozott véleményt alkotni a pálinkafőzés mikéntjéről.....
Hát gyerekek csak lesek, hogy mivé lett ez a fórum...habár már régóta sejtem, hogy miért maradtak el a régiek, akikkel 2010 telén, az első szabad ZD-t ünnepeltük...ma már egy sincs itt...:(:(...
Most valaki bekérdez valamit és ha a mostani "kemény magnak" nem tetszik, akkor sokszor durván "leoltják"...mire jó ez?...van itt egy pár "megmondó" ember, aki azt hiszi, hogy övé a fórum és azt csinál amit akar...:(...itt régen jó társaság volt...nem bántottuk egymást (a mínuszolás sem volt divat)...humor is volt, de főleg "szakma"...mi történt veletek?...
Nem talált, nem írok semmilyen másik nickkel. Meg kb, màr sehogyan sem. Szégyelld magad, a disznók nem rusnyàk, többre értékelem őket, mint néhàny embert. Majd te is nézegetsz egyszer, amikor a mínuszolók épp téged szemelnek ki és bàrmit is írsz, 7-10 mínusz lesz a jutalmad. Akkor majd te is szànalmas és siralmas leszel. A csalàdommal foglalkozok és a disznóimmal. Üdv.
Azt passzolom , de volt egy valaki aki mindig 2 rusnyán néző röfiről tett fel képet ide , aztán a mínuszoktól " agyér görcsöt "kapott . :o( Egyszerre volt vicces és siralmas. :o)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amire ugye nem érkezett érdemi reakció: az originál DES 100-at hiába nyomod, akkor se jön ki belőle 6-7l/óránál nagyobb mennyiség ... legalább is nálam ... pedig nem ez az első DES az életemben. :-p
Miért gondolod,hogy ha az első csepp egy óra után leesik,a többi utána ugyanilyen tempóban követi?Van rajta csap,vissza veszi,és az előre eltervezett sebességgel engedi le.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez teljesen jónak tűnik és az ára is korrekt...igaz, hogy kínai, de ma már, szinte kivétel nélkül mindegyik ott készül...az ilyen fenékkaparósoknak, mint a Des 30-as, szerintem teljesen megfelel...azt nem szabad gyorsan forgatni...lehet, hogy ezt is elég 6-Volttal küldeni...ez kicsit hasonlít arra, amit nemrégen egy
Elzarándokolsz egy nagyobb kertészetbe és kérsz virágcserépbe agyaggolyókat (fél-egy kilós kiszerelés).
Eredeti feladata a víz megtartása a pórusaiban, ezáltal a növény tovább bírja öntözés nélkül.
Mi szintén a porózusságát használjuk ki, a jelentősen nagyobb felület (nagyobb, mint egy tömör golyóé), a forrásban levő alszesz esetében a fenéken jóval kisebb lokális buborékokat eredményez és nem forr fel egy-egy ponton a lé, hanem "eloszlik" a forrás, egyenletesebb lesz az alszesz hőmérséklete.
Hát igen... ezt a tornyot gyakorlatilag pont ugyanilyenre össze lehet rakni alliexpressről 250 ezer körüli összegért, a kérdés már költői, hogy az alatta lévő üst ér-e 1 misi pluszt??? :)
.......Mellesleg nagyon jól vezeti a hőt(Al), ettől már csak a vörösréz "hasztalanabb" arra a célra. Nekem is van belőle(vmire vettem), nagyon vékony, sérülékeny, sima ollóval vágható, nem sok mindenre használható, arra talán, hogy terelőlemezként ne kapjon lángra valami a közelében. Én biztos nem ebben gondolkodnék, de te tudod mit akarsz kihozni belőle!
A kéményből pedig a kéményhatás miatt húz ki a meleg, az oldal irányú szél ellen véd csak valamennyire, ha meg akarod oldani a kérdést, akkor hozzá kell zárnod az üsthöz.
Igen, helyiséget melegíti, de nem az edényt, sajnos a gáztűzhely a gázkészülékek között az egyik legrosszabb hatásfokú berendezés, 50 % hatásfok van megadva rá.
Egy nagy -az enyém tényleg nagy- és vastag falú rézgömböt melegítesz alulról, ami a teljes felületén hűl oldalt és felül.
Majd túrok -valahol- valamilyen vékony 50 x 150 cm-es fémlemezt és hajlítok egy kéményt a gömb köré.
BTW ami a gázrózsára meg van adva teljesítmény, egy bizonyos hőértékű gáz esetén igaz.
Nem akarok mindenféle "összeesküvés elmélet"-be belemenni, de amíg egy 5l-es fazék víz felforralása a gázon egy kínszenvedés, sokat nem lehet várni tőle.
Keresek majd egy nagyobb átmérőjű (24-25cm) fűtőfelülettel rendelkező rezsót (indukciósban létezik, de ahhoz kell acél adapter platni, mert rézzel nagyon gyatrán működik).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem szökik el oldalon a meleg? A nagy gázégő talán 3-3,5 kW? Lehet üstházat kellene fabrikálj:). Keverőhöz találtam fajín nyomatékmotorokat, nem is drágák, és van minden féle fordulattal...😇
Ez egy alambic tipusú főző, a formája a múltból és felhasználásából ered. Elég jelentős kondenz felülettel rendelkezik, így az én véleményem, hogy rendben van, megfelel pálinka készítésre.
A cefrefőzés elég macerás lehet vele, mert nincs keverője.
Jól pépesített és hígított cefrét tennék bele csak.
Nem vagyok nagy tudású, nem erre válaszolnék, csak pár napja nézegettem ezeket a főzőket, meg az egyik kolléga is beszerzett egyet, ezért foglalkoztam vele.
Tudom, a fele se igaz, meg csak a gőzfázishoz kell a réz, a hűtővödörnek meg egyenesen hülyeség... A páracső lejtését kérdezem nagytudású topiktársaimtól: rendben van az így?
akkor fejezd ki magad úgy, hogy a nem sértésnek szánt kifejezés nincs is benne pl "én tuti, hogy eldobnék 1-2decit az elején, nem vacakolnék a gőzöléssel" vagy ilyesmi, ezzel könnyű egyetérteni, egyébként ha már "mag", igaza leginkább Vandox magtársnak van, meg kell kóstolni, aztán elválik egyébként persze, simán, ha így súlyozod, ítéled meg, épp UP gyűjteményről van szó, simán, löttyintsük ki, ha ezen múlik a béke. :)
A fillér..szó kifejezést légyszíves ne ragadd ki a szövegkörnyezetből. Maga a kifejezés sem volt sértésnek szánva. Lehet, hogy ezt az ironikus viccet mellélőttem. Van ilyen. De 50 liter pálinka esetén 1-2 deci ep. elvétele helyett csutakol és gőzölget az szerintem túlzottan fukar. Ennyi lenne.
Ez ellen felhokant a "mag". Sőt az ominózus csúnya kifejezés ellenére felsorakoztak mögötte. Akkor?
Green aszpirinnek hívja. Igazából nem tudjuk milyen szaporulat, ami kialakul a cefre tetején, ha egy kis levegőhöz jut, az is lehet, hogy maga a borélesztő.
Tisztelt urak, csak nyugodtan, mindenkinek lehet rossz napja.
Lacipapus, nyugodtan vehetsz el az elejéből, mert itt minden elméleti, az is, hogy mindenki jól választ el. Kezeld úgy mintha alszesz lenne, vizsgáld, rézelejét, előpárlatot ha lenne.
Én az idei évtől elő és utópárlatot is gyűjtök, a rendszerem vagy személyem hiányossága, hogy nem tudok jól ep-t elválasztani, ezért a gyűjtött ep is dúsul, plusszos lesz a kihozatal.
Azt is elfogadom, ha valaki minimalizálja az ep mértékét, annyira spécin csinálja, akkor persze minek gyűjteni, de ide viszont el kell jutni.
Szóval nem árt az óvatosság, egy-két deciliteren nem múlik.
Aki mást állít az vagy nem ért hozzá, vagy esetleg fillérb@szó.
nem gond, ha eltérő a véleményünk, de te indítottál egy olyan lépéssel, amivel kvázi mindenkit lehülyéztél, aki máshogy gondolja, mint te, ezek alapján mire számítottál? egyetértő véleményekre, hogy "igen én fillérszó vagyok..." :))
Visszavonva az egész! Csinálja mindenki ahogyan akarja. Látom, hogy itt nagyon szélnek szembe megyek. Meggyőzve nem vagyok, de hagyom az egészet, mert azt mondja a bölcselet, hogy: okos
Ez nem fillérbszás kérdéskör, annál is inkább mert hobbiról van szó, kontár munka eldobni akár fél decit is az elejéből feleslegesen, ahol a a legillékonyabb, legértékesebb összetevők jönnek, aminek ott és akkor a legmagasabb az aroma tartalma.
Persze, ha úgy főzőcskézel minden belefér alapon, akkor lehet simán egyszerűsíteni a technológiát, aki a maximumot szeretné kivenni az üstből az tiszta rendszerrel áll neki főzni.
Na, ez pont az! És ez a gőz 80%-os alkoholgőz. 100 l 25%- os utópárlatról beszélünk- ez 50 liter
pálesz. Aki ilyen esetben öblöget meg gőzölget külön, mert sajnál 1-2 dl elvenni az az a kategória, amit írtam. A tisztogatást a főzés végeztével és nem a kezdeténél kell végezni. Azaz úgy illik a cuccot letenni "szünetre"!
Ha jól gondolom, akkor a berendezésed ezelőtt a főzés előtt nem dolgozott egy ideje. Azaz oxidálódott az alkohollal érintkező része. Nyugodtan vedd el az elejét, az csak jó lehet. Aki mást állít az vagy nem ért hozzá, vagy esetleg fillérb@szó.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
El is ment az idő. Lejött alszesz, szomszéddal összeültem kicsit, kinn sötét van, szétégetem magam, ha megbotlok cefrével, finomítàs inkább holnap. Egy menetben viszont màr lehetett volna együtt kortyolgatni, szeszfok beâllítàs utàn ezt a kis fügét. Mindegy, most ez van.
Egy gàzpalack is több tényezős, pl. külső hőmérséklete. Itt semmi nem àllandó szinte. Meleg vízzel szoktam neki segíteni ilyenkor, de akkor sem ugyanaz, mint tavasszal, meg nyàron. Palack víz is lehűl .Meg mire segítek neki, elmegy fél óra mondjuk Gàznyomàs nem àllandó. Mert nem vezetékes.
Hosszabb fűtési idő, de némileg hidegebb palackkal. Ugyanaz. Ami elviszi a jó fogyasztàst, a 2 menet. Egy menetben 700 l cefre. 2 menetben szerintem kb. 550 lenne.
A többlet fogyasztás nagyban függ az üstház kialakításától és a környezeti hőmérséklettől, széltől pl, most éppen egy hőszigetelt üstházról van szó, zárt helyen, aminek a járulékos veszteségét mérnöki igényességgel minimalizálták, ezt hasonlítsd össze pl Naívkezdő körülményeivel, aki minimális lángtereléssel a szabadban főz.
Ne vedd annyira a szívedre.....de beszéljük csak meg! Azt állítod, hogy a hosszabb fűtési idő ellenére, azonos mennyiségű cefre felfűtésénél a fogyasztás azonos maradt? Jól értelmeztem? Azért kérdezem, mert mint olvashattad, ezt határozottan cáfolták, bár a többletfogyasztásnak a jelentősége nem releváns(filléres tétel egy gázpalack esetén).
Olyan soha nem fő le érzés, sosem végzek él vele, a thumperes egy menethez képest. Picskuba...Lefő,,aztàn üríteni, üstôt kipucovàlni, és a finomítàs aztàn. Màr rég meglenne minden. Most érzem csak àt igazàn, mennyire frankó is volt nekem az a rozzant kis thumper, amíg velem volt ..
700 litert elvisz egy palack, mindig. Most, így a hidegben viszont 2 óra a 10 c-os cefre felfűtése, +1,5 óra a szedês. Erősebb cefrénél 2 óra. Felfűtés azêrt hosszabb, mert hidegebb a gàz, szvsz, de így is 700 litert bír cefréből, csak az idő több. Jelenleg biztos több a fogyim, mert kisüsti dupla menetek vannak, thumperem Rézműves úrnàl egy ideje, generàl+tuning javítàson. Hiànyzik. Utàlom ezt a kis 60 l füge cefrét 2 menetben elkészíteni. De, ez van. 😐
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem meg anno az ó-német juhászom szuper házába befialt a macska, a kutya volt a pótmama!
Manapság meg egy vizsla-foxi keverék ugyancsak szuper házában legtöbbször a cicafalka tartózkodik, ha úgy van kedve mordul egyet, és szétspriccelnek a cicek, ő az úr a háznál.