Keresés

Részletes keresés

heiler Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4917

Megint bejött az, amit a Teve olvtárs oly jól megfogalmazott: jól ismersz tényeket, de a kép, amit kihozol, teljesen torz.

 

A nyugdijasokról:    A világ legtermészetesebb dolga, szerintem, hogy aki élt egy "jobb" rendszerben, egy "tisztább" világban, az nehezen tudja elfogadni ezt a liberális-kapitalista szart...

(Más kérdés, hogy ezt az érzetet a politika kihasználta, és akkor mondott igazat Gy.F., amikor kimondta, hogy "hazudtunk...")

 

Itt a lényeg:   Volt egy, az embereknek, akik akkor éltek és alkottak, szebb világuk....

A mai nemzedék az az agymosott, akaratukon kivűl, ők már azt a világot nem kostolhatták meg...

 

A paneltémához: igen, voltak nagy társadalmi mozgások. A lakótelepek kialakítását  ezek is, de a Horthy rendszer és a háború hagyatékának felszámolása céljából tették.

És aki a József Attilla lakótelep elődjén nyomorgott, az új panelban hálaimát mondott. Vajon tudod-e, hogy hány ilyen Mária Valéria szerű nyomornegyed létezett a 40-es, 50 -es években ?

 

A május elsejéken lehet fanyalogni, egy lehetőség volt a munkahelyi közösségek életében, lehetőség egy kis családos bemutatkozásra, stb..  Akinek nem tetszett, el se jött.

 

" Morbid: pont azok lettek a rendszer "hívei", akiknek a családját megfosztották a vagyonuktól."

Ez a tételed is azt láttatja, hogy járatlan vagy az egyszerű emberek gondolkodás világában, azért is nem érted.

Faluról, általában a fiatalok a városi "könnyebb" életvitel miatt jöttek el, mert el kell ismerni, a "paraszt" élet sokkal nehezebb volt akkor is...És mivel a szűlők maradtak, az a mindenjóból álló szűlői támogatás megvolt a panelban is. A gyárban rendezett körülmények között ledolgozta a maga nyolc óráját, utána szabad volt....

Előzmény: uhu20 (4904)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4915
Egyrészt én mondhatnám, hogy "panelprolik", mert jelenleg panellekásban élek. Azaz, mint a csoport, tagja, mondhatnám. De nem mondom, veled ellentétben.

Egyébként meg marhaságokat írsz, - a parasztságot felvirágoztatta ez a lépés, a régi módszerekkel meg nem lehetett megélni a földművelésből.

Mutass rá, hogy hol is írtam azt, hogy feltétlen jó volt a törpebirtok? Mutass rá. Nem tudsz. De, mivel érveid nincsenek, ezért megint csúsztatsz, mint ahogy ilyenkor szoktál. Kitalálsz valamit, hogy mit mondtam, aztán ezt "cáfolod". A másik eszközöd is tetten érhető, azaz hogy folyamatosan minősítesz, hogy én mit csináltam volna, vagy mit csinálok, vagy hogy mit olvasok, meg milyen vagyok....hajtogasd csak, hagy lássa mindenki, milyen a stílusod.

Mellesleg nem vették el a paraszttól a földet.

Persze...annyiszor mondogattad már, hogy nyilván el is hiszed.

Előzmény: PuPu (4911)
Fufluns Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4912
"elfogadtuk a helyzetet az oroszokkal"

Az idegen megszálló erőkre, karhatalomra és besúgórendszerre támaszkodva elnyomni egy nép önrendelkezését a világon mindenhol hazaárulásnak számít. Kollaboráns hóhérokat mosdatsz.
Előzmény: PuPu (4910)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4911

A panelprolik, - mondd ki bátran, - habár már Vezéred sztornírozta a kifejezést, - most éppen az ő seggük nyalásával van elfoglalva, - vedd ki te is belőle a részed.

Egyébként meg marhaságokat írsz, - a parasztságot felvirágoztatta ez a lépés, a régi módszerekkel meg nem lehetett megélni a földművelésből.

Mellesleg nem vették el a paraszttól a földet.

A gatyamadzag-parcellákat állította vissza  a rendszerváltás, - meg is lesz a böjtje, - most majd valóban elveszik a paraszt földjét, de örökre...

:O)))

Előzmény: uhu20 (4904)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4910

1. Ettől ti demokraták még bekap6tátok, - etted, nem etted, nem kaptál mást, merthogy ezt hozta neked ajándékba a világpolitika.

Változtattak ezen a te érzelmeid?bIzgatta magát Brezsnyev, hogy uhu20 a zacskóból nem fogadta el a társadalmi berendezkedést?

Így jártál.

2. Ez sem így volt egészen, de az biztos, hogy a Párt vezető szerepe érvényesült a rendszerváltozásig, - de nem úgy, ahogyan ezt te képzeled.

A pártszervezetek konkrét ügyekben nem hoztak döntést, - célokat és irányokat jelöltek ki, ezek végrehajtásáról gondoskodtak az állami szervek, - de a pártszervek nem utasították közvetlenül sem a törvényhozást, sem a végrehajtó hatalmat, - a döntések a különféle testületekben dolgozó párttagok munkáján keresztül realizálódtak.

Megjegyzem, a nyolcszázezer párttag  nem volt egy túl szűk fórum, a KISZ hatszázezer tagjával meg a különféle társadalmi szervezetek tagságával együtt igen széles kör vett részt a döntések előkészítésében, - a mai állapotokhoz képest maga volt az aranykor...

3. Rajk indulását úgy akadályozták meg, hogy az őt támogatók nem fértek be a terembe, amelyikben a jelölés folyt, - márpedig csak a jelölőgyűlésen lehetett jelöltet állítani.

Nem volt szép dolog, de  ami azt illeti, light amatör akció volt a mai "demokratikus" megoldásokhoz képest.

Én egyébként akkor is hibának tartottam, hogy megakadályozták az indulását, - hagyni kellett volna.

4. Már miért kellene Bethlent emlegetni?

Az ország vezetője - igen erős jogosítványokkal, gyakorlatilag felülbírálhatatlanul - Horthy volt.

És nem csak a szocdemek jelentősége volt cseklély, hanem a többi párté is, - valamilyen érdekes módon mindíg a Feudális Népfront jelöltje győzött.

5. Bizony, a világ már csak ilyen, ha valamelyik nemzet vezetői nem engedelmeskednek a a világ aktuálisan erős államának, akkor baj támad.

Így jártunk a törökkel, így a Habsburgokkal, így a némettel, így az orosszal, így jár ma Afganisztán és Irak Amerikával és így fognak járni a csecsenek az oroszokkal.

Viszont amikor belesímultunk a világ politikai folyamataiba, kiegyeztünk a törökkel Erdélyben, megkötöttük a paktumot Ferencjóskával, elfogadtuk a helyzetet az oroszokkal, akkor virágzott az élet és működött az ország.

Persze lehet szembemenni is a világgal, csak ez nem szokott jövedelmező lenni...

:O))))

 

Előzmény: uhu20 (4899)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4908
Képzeld el, ezzel a gyilkossal, kezetfogott a Pápa is, meg még egy csomó európai hatalmasság...

Realpolitik.
Előzmény: heiler (4902)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4907
Kb így próbáltak érvelni a nürnbergi per vádlottjai, azaz hogy nem tehettek mást, mert mások döntöttek helyettük.
Előzmény: Törölt nick (4895)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4904
Kádár eccerűen tömeggyilkos volt a vidám barakban.Most meg itt van kádár népe veled és a sok nyugdíjasban, átmosott aggyal, tudatlansággal és győzikeshow nézésével és Sas humorral(?).

Nagyon jól beszélsz.
Tényleg durva...kik is sírják vissza a Kádár-rendszert? Kik is az MSZ(M)P törzsszavazói? Nézzük meg ezt kicsit szociológiai szempontból.

1958 és 62 között végbement a kollektivizálás. Azaz emberek százezrei (milliói) voltak kénytelenek nagyon hirtelen az iparba és a nagyvárosokba áramlani. A foglakoztatási átrétegződé természetes folyamat a 20. századi Európában, de itt pár év -1-2 évtized alatt zajlott le.
Hogyan helyezték el a városokba feláramló, zömmel fiatal tömegeket? Panelnegyedekben. Mi történt velük? Mivel életminőségük részben javult és mivel elszakították őket a gyökereiktől, nagyon hamar szocializálódtak, azaz ők alkották a majálisok sörtől és virlitől csillogó szemű tömegeit. Morbid: pont azok lettek a rendszer "hívei", akiknek a családját megfosztották a vagyonuktól.

Aztán persze volt mozgás a paneltársadalmon belül: akik tehették, elmenekültek, helyükre azok kerültek, akiknek tényleg csak erre futotta. Nagyon sokan voltak ilyenek. És, ma mindezek képezik a (jelentős részben már nyugdíjas) panellakók zömét.
Előzmény: Törölt nick (4888)
heiler Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4902

Nagyon megzavart Téged ez a liberális világ.

Miközben bölcsőben ringattak, és felvették a szüleid az utánad járó kádári találmány Gyes - pénzt, elfelejtették mesélni Neked, hogy is volt...

 

Képzeld el, ezzel a gyilkossal, kezetfogott a Pápa is, meg még egy csomó európai hatalmasság...

Előzmény: Törölt nick (4888)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4900

Hogyne.

Főbenjártál, és a forradalmi elkötelezettségedhez sem férhet 2ség!

Akarsz Sólyommal kezet rázni?

:O))))

Előzmény: Törölt nick (4897)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4899
Értsed már meg végre, - a szocializmus nem akart parlamentáris demokrácia lenni,

Így van. Nekünk, demokratáknak, ezért is elfogadhatatlan ez a rendszer.

más volt a rendszer döntéselőkészítési, döntési mechanizmzusa,

Hja. Kádár vezetésével az senki által fel nem hatalmazott MSZMP vezetősége (KB, PB) meghozta a döntést és az államapparátus végrehajtotta.

Az utolsó (tán két?) választáson mellesleg lehetett több jelöltet is indítani, - így lett képviselő pl. Király Zoltán...

Na erről Rajk László mesélhetne neked, hogy hogyan akadályozták meg, hogy elinduljon 85-ben...

Aztán megkérdezném: Horthy Nemzetgyűlésében a szocdemek parlamenti képviseletének volt jelentősége?

Célszerű lenne egyébként nem Horthyt, hanem Bethlent emlegetni. A szocdem jelentősége nyilván csekély volt abból a szempontból, hogy nem volt soha kormányon. Érdekes egyébként, hogy népszerűségük a 20as évek második felében azon helyeken is csökkent, ahol titkos volt a szavazás. Mindenesetre az, hogy mindig az Egységes Párt (és utódpártjai) nyertek, mutatja a parlamentarizmus korlátozott voltát.

Az MSZMP-n belüli ..... a lényeg az, hogy melyik politikai szárny tudta érvényre juttatni az akaratát.
Azaz: a lényeg az, hogy a megszálló szovjet csapatok által létrehozott bábállamban a quislingisták közül melyik politikai szárny tudta érvényre juttatni az akaratát.
Előzmény: PuPu (4873)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4898

Nem.

Önállóan kell, - néha-néha el lehet térni az aktuális irányelvektől...

:O)))

Előzmény: uhu20 (4896)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4896
akkor próbálj meg önállóan gondolkodni, = úgy kell gondolkodni, mint Pupu. :P
Előzmény: PuPu (4877)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4893

jaja!

LeGpuskáztam a dadust, mert hideg volt a fejbegríz!

:O)))))

Előzmény: Törölt nick (4890)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4891

jaja.

Ijen szar hejen vagy kénytelen tengetni a fiatalságod, - mi lesz így veled?

:O)))

Előzmény: Törölt nick (4888)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4889

Itt is esik a hó, pedig ma metszeni szerettem volna a rózsákat.

Némelyiken már virág is van...

Viszont az időjárásváltozásra tekintettel lehet, belekezdek a magyarországi tevetenyésztés meghonosításába, - én leszek a magyar tevetenyésztés Széchenyije...

680...

Két évi munka, meg az ünnepek...

És ugynennyi üveg wiszki, - poharat vigyek?

:O))))

 

Előzmény: Törölt nick (4886)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4884

Dehogynem.

Például az erdélyi magyarokkal kapcsolatban felvetették pl. neki, hogy keményebben kellene fellépni Ceausescuval szemben 

Akkor azt mondta: Elvtársak, nekem nem esne nehezemre egy nagyon kemény beszédben fellépni a helyzet ellen, - csak amit én öt perc alatt elmondok, annak az erdélyi magyarok tíz éven keresztül fogják inni a levét.

Viszont Ceausescu soha nem kapott meghívást Budapestre, pedig nagyon seretett volna jönni, és Kádár sem fogadott el meghívást Bukarestbe.

:O)))

Előzmény: anton pavlovics (4882)
PuPu Creative Commons License 2008.03.22 0 0 4883

Dehogynem kellene, Tóni!

A politika a lehetőségek és a kompromisszumok művészete.

Már miért akarta volna Kádár, hogy kimenjenek az orosz csapatok, amikor azok szerződés alapján állomásoztak itt, a nemzetközi helyzet vastagon indokolta a jelenlétüket, a honvédelmi kiadások egy részét vidáman meg lehetett takarítani, emellett nem sok vizet zavartak, - legfeljebb lehetett tőlük olcsó búvárszivattyút venni a népnek.

Kádár egyébként nem hívott be senkit, - jöttek azok maguktól, meg ki se mentek.

A magyar történelem tele van lánglelkű idiótákkal, akik a külső körülmények figyelmen kívül hagyásával fejjel mentek a falnak, hősies meggondolatlanságukkal  rengeteg halál árán rengeteg szenvedésbe taszítva az országot, - aztán ők maguk valahogy általában életben maradva külföldön ették a száműzöttek keserű kenyerét, - de ették és éltek.

Akiket meg belehergeltek a kilátástalan harcba, azok már régen két méter mélyről szagolták az ibolyát...

Azokat pedig, akik egy-egy periódusra élhető Magyarországot/Erdélyt teremtettek, vagy csak kikerültek egy elháríthatatlan csapást egy kilátástalan helyzetben, azokat a mindenkori elmeroggyantak fanyalogva nézik, - sehol egy kis kilátástalan harc, sehol egy kis  hősies nagyotmondás, - csak a nép zabál és vedel, mint a disznó...

Ma is ez a probléma, - egyeseknek az tetszene pl., ha nekimennénk az oroszoknak, - aztán lehetne rőzsével tüzelni a panelban, meg dideregni, megfagyni, - de gyönyörű is lenne!

Nem tanul ez a nép semmiből Tóni, de te még annyit sem!
:O)))))

 

Előzmény: anton pavlovics (4880)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4882

A lehetőségek sokszor valóban korlátozottak.

 

De abból, hogy lemondunk arról, ami a miénk, önszántunkból és küzdelem nélkül, attól a korlátok csak magasodni fognak.

 

"munkálkodást"-t írtam, amibe sok minden belefér. Egy kacsintás, egy gesztus, egy gondterhelt szemöldökráncolás, ha annyira szar a helyzet. Amik közül Kádárból semmi se szottyant ki.

Előzmény: heiler (4772)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4881
Neked meg nagy szerencséd, hogy nem Poroszlónál vitézkedett az öreged, mert akkor könnyen elvághatta volna családod fáját az a nagyon humanista etikaprofesszor (:-).
Előzmény: Derek (4775)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4880

Nem kellene lehetőségekről és hatékonyságról beszélni. Elhomályosítja éleslátásunkat a sok bla-bla.

 

Kádár behívta az idegen fegyvereseket a szabadságharc vérbefojtására és soha, még a legkonszolidáltabb időszakban se tett hangyányit se, hogy a ruszkik eltakarodjanak.

 

Horthy az összes szerencsétlenkedésével és gyengeségével együtt se vetemedett ilyesmire.

Előzmény: Törölt nick (4771)
anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4879

(Nem akarok nagyon szívózni, mert itt olyan irányban is forrnak az indulatok, amiben legnagyobb sajnálatomra neked kell igazat adnom. Mert az nekem rendben van, hogy a lenin fiúkból annyit lógattak fel, amennyit csak tudtak. De az nagyon nincs rendben, hogy azok a megdöbbentő állapotok kialakultak, amit a népi szociológia legjobbjai leírtak. Pl. Szabó Zoltán - nem a G.!)

 

Valóban és annál inkább. Horthy nem volt egy Freund Tamás. Mégis, ha a nemzeti függetlenség premissszája mentén hasonlítunk, nagy a különbség Kádárhoz képest. Mondjuk több fényévnyi. Akárcsak N.I. ténykedése, aki moszkovita komcsiból nemesedett nemzeti hőssé, ugyanennek a premisszának a fényében vizsgálva. Kádár vele való kontrasztja az igazán ontopik: a magyar szabaságharcot idegen fegyverekkel fojtotta vérbe, míg N.I. életét adta a szabadságért.

 

Amikor beszáltam a legutóbbi beszélgetésbe (asszem a parlament egyetlen férfija okán) az volt az állításom, hogy a baloldal is szolgálhatja a nemzetet. Az állítást továbbra is tartom. 

Előzmény: PuPu (4770)
koldoknezo Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4878
Most is nyílt választás van. Az ajánlócédula gyűjtőknek meg kell adnod minden adatodat. A választás valójában nem két, hanem három fordulós! Az első forduló csupán a "rendszerváltó" pártoknak jó, akik bebetonozták a rendszert, a saját maguk (zsebük) javára.

Mi a kutya füléért nem iratkozhat fel akárki jelöltnek az első fordulóban? A másodikban úgyis csak hárman maradnak benn. Nyilvánvaló: a négy párt összejátszik, nem akarnak maguknak versenytársat.

Ugyanezért emelték fel a 4% küszöböt ötre, és módosították a rendszert úgy, hogy pártszövetségek minden tagjának külön is el kell érnie a küszöböt.

Gratulálok a sok demokratának - Fiatal Demokraták, Magyar Demokraták, Szabad Demokraták...

Ami a helyi választásokat illeti: a falunkban embereket elbocsátással fenyegettek, mert a polgármesterválasztáskor másnak adták az ajánló cédulájukat, és a polgmester, természetesen, a jegyzővel együtt átnézte a cédulákat.
PuPu Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4877

Talán ne javasolgassál, inkább olvasgassál.

Sokat.

Aztán, ha már ezen túl vagy, akkor próbálj meg önállóan gondolkodni, - egy idő után sikerülni fog.

:O)))

Előzmény: Törölt nick (4876)
PuPu Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4875

Nem démonizáljuk.

Annak tarjuk a Horthy-rendszert, ami, - egy félfeudális, prefasiszta rendszernek Európa perifériáján, amelyiket egy tehetségtelen és nem túl okos államférfi vezetett, háta mögött úgy ötezer bírósági ítélet nélkül legyilkolttal az egyik elvesztett világháborúból a másikba, kiszolgáltatva gyilkosainak négyszázezer zsidót, köztük a sógornőm rokonait és megfelelő fegyverek, felszerelés és felkészítés nélkül vágóhídra küldött kétszázezer magyar katonát, köztük az én nagybátyámat.

Ennél is reálisabban kellene nézni a dolgokat?

:O)))

Előzmény: uhu20 (4871)
PuPu Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4874

Nem a nap vicce, hanem egy olyan csatorna volt, ahol támogatást kérhetett a legegyszerűbb ember is, ha úgy érezte, hogy méltánytalanság éri.

Kádár titkárságán a panasziroda kivizsgálta a konkrét ügyet, de nem intézkedett közvetlenül, hanem az illetékes hatóságot utasította intézkedésre ha mulasztás történt, - vagy ha a panasz nem volt alapos, akkor megpróbálta elmagyarázni a panaszosnak az elutasítás okát.

Informális vonal volt, - nem kellett betartani szolgálati utat, nem kellett bíróságra járni, - egy lehetőség volt a kisember előtt érdekei érvényesítésére.

Persze ide fordulni  nem volt mindennapos gyakorlat, de rengeteg ügyben segített és maga a lehetőség fékezte a bürokrácia túlkapásait...

:O)))

 

Előzmény: uhu20 (4865)
PuPu Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4873

Értsed már meg végre, - a szocializmus nem akart parlamentáris demokrácia lenni, sem annak látszani.

Te állandóan ezt a vonalat erőlteted, - olyan ez, mint amikor a kajszibarackon az alma tulajdonságait kéred számon és keresed benne az almacsutkát, de folyvást barackmagot találsz helyette.

A szocializmus idején a Parlamentnek más szerepe volt, mint a polgári demokráciákban, más volt a rendszer döntéselőkészítési, döntési  mechanizmzusa, mások voltak a parlament tagjaival szemben támasztott követelmények.

Megjegyzem, voltak annak a Parlamentnek tagjai bőven a pártonkívüliek közül is, - a klérus tagjai, tudósok, művészek, sportolók és egyátalán nem a kommunista párttagság volt a követelmény, hanem itt is az "aki nincs ellenünk, az velünk van" elve érvényesült.

Az utolsó (tán két?) választáson mellesleg lehetett több jelöltet is indítani, - így lett képviselő pl. Király Zoltán...

Aztán megkérdezném: Horthy Nemzetgyűlésében a szocdemek parlamenti képviseletének volt jelentősége?

Vagy akár a többi parlamenti pártnak?

A lengyeleknél - sőt, még ha jól emléxem a németeknél is több párt volt a Szejmben vagy a keletnémet parlamentben - mi is volt a neve? - azok aztán pontosan olyanok voltak, mint a Horthy parlamentje, - annyit értek itt is - ott is a többi pártok, mint p*nán a szőr... 

Az MSZMP-n belüli politikai áramlatok harcát meg csak az nem látta, aki nem foglalkozott vele, - ez egyébként kizárólag politikai stílus kérdése, - a lényeg az, hogy melyik politikai szárny tudta érvényre juttatni az akaratát.

Tudod, neked nem a tárgyi ismereteiddel van baj, hanem a szemléleteddel, - kicsit bolsevik a mentalitásod, - a te vakhitű fajtád volt az, aki anno könnyeit hullatva a meghatottságtól verte a vastapsot Rákosinak (Ráko-si, Ráko-si!) - ma az ütem ugyanaz, csak a szöveg változott, - Vik-tor, Vik-tor!

Sajnálatos, - benned egy normális ember veszett el, - meg kellene keresned...

:O)))))

Előzmény: uhu20 (4854)
PuPu Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4872

Wiszki?

Aztán egy-két év alatt végzünk...

:O)))))

Előzmény: Törölt nick (4846)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4871
Nem tudok róla, hogy valaki is aranykornak állítaná be. Illetve, nyilván a kurucon meg a többi hasonlón lehetnek ilyenek. De pl. azok a médiumokon, amelyekre utaltál, nem.

Ezzel szemben ti igyekeztek démonizálni a Horthy-rendszert.


Talán jobb lenne kicsit reálisabban nézni a dolgokat.

Előzmény: Törölt nick (4869)
uhu20 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4870
Nem.
Előzmény: Törölt nick (4867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!