Keresés

Részletes keresés

Alváskultúra (X) 2020.01.26 0 0 13760

Szia Beer Monster,

 

nem egészen. Attól hogy vastag réteg van a rugók felett még lehet kemény is ez a matrac és ahogyan írtam az előzőben, minél keményebb, annál kevésbé. De ez messze nem kockázati tényező, hanem valamit valamiért. Olyan kicsit mint a futás. Betonon lehet a legjobban haladni, de hagyományos cipőben előbb-utóbb kikezdi az ízületeket.  A recortan futófelületek gumiszerűek, rugalmasak, viszont valamennyit cserébe elvesz a dinamikából. Ez ugye nem rossz ha az ember nem két órán belül szeretné futni a maratont.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Beer Monster (13759)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.25 0 0 13759

Ez ezek szerint egy kockázati tényező. Minél vastagabb a rugó fölötti párnázó réteg, annál észrevehetőbb az "idomulás".

Előzmény: Hooshee (13758)
Hooshee Creative Commons License 2020.01.25 0 0 13758

Nem tudom a hypersense milyen, de a coolflow deluxenal csak a memory reteg 4 cm, es ezen kivul van még vagy ket retege a rugok folott

Előzmény: Beer Monster (13756)
Alváskultúra (X) 2020.01.25 0 0 13757

Sziasztok,

 

szerintem van itt egy kis káosz. Ez a terméket leginkább a vastag és kellemesen lágy párnázórétege miatt választják azok, akik emellett a termék mellett döntenek. Két különböző súlyú és súlyeloszlású felhasználó esetében ugyanaz a matrac más igazodáson fog keresztülmenni. Ha belegondolunk és ez nem így lenne, akkor a két felhasználó közül az egyiknek a matrac nem nyújtana megfelelő alátámasztást, formakövetést, hiszen azokon a pontokon, ahol be kellene hogy engedjen a matrac, ott nem fog, hanem fent tartja magasabban az adott (legyen ez most a fenék rész)szelvényt. Ebben az esetben ez egy részről majd egy túlzott nyomáspontot hoz létre, hiszen a nem megtámasztott rész (ebben az esetben a következő szelvény: a derék) súlyának egy rész is a fenék területére helyezkedik. 

 

Ahhoz, hogy egy nagyobb tömeggel, ezáltal határozottabb formákkal és idomokkal bíró testet egy jól kialakított matrac egyenletesen és nyomáspont nélkül alátámasszon, ahhoz a zónák bizonyos részein az egyes testszelvényeknek be kell tudniuk süppedni a matracban ahhoz, hogy a többi szelvény alátámasztást kapjon. Ez egyszerű fizika, az ergonómiai zónák szerepének alapja.

 

Amennyiben egy matrac "igazodik" a felhasználójához, úgy a két különböző testsúlyból, testalkatból, testsúly eloszlásból két különböző "ergonómiai lenyomat" jön létre, ugyanaz a matrac két különböző user esetében foha nem fog a használatbavétel után ugyanolyan tulajdonságokkal bírni a matrac minden pontján. Ezt bármikor, bárhol, bármilyen matraccal lehet tesztelni -stimmelni fog.

 

Ez természetesen nagy részben elkerülhető, ha az ember a testsúlyához képest sokkal keményebb matracot választ (mint ahogyan tette és teszi ezt kicsiny országunk legtöbb vásárlója). Természetesen itt nem jön létre szinte semmilyen alakváltozás, évek múlva is ca. ugyanazokat az értékeket kapjuk, de milyen áron. A formakövetés hiánya, a megfelelő és egyenletes alátámasztás nélkülözése, az ebből adódó hason alvás kialakulása, fájdalmas nyomáspontok kialakulása oldalt fekve, stb lesz az ára.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

 

Előzmény: Beer Monster (13756)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.25 0 0 13756

Igazából az egész párnázóréteg teljes vastagsága nem kéne, hogy annyi legyen, mint amennyit szottyadnak, de akkor meg hogyan?

Előzmény: Hooshee (13755)
Hooshee Creative Commons License 2020.01.24 0 0 13755

Valószínűleg it is a duck feletti komfortreteggela baj, nem az acellal

Előzmény: Beer Monster (13751)
Alváskultúra (X) 2020.01.24 0 0 13754

Sziasztok,

 

meggyőződésem, hogy a pohár félig tele van. Megint másnak félig üres ugyanez a pohár.

 

Azt mondják, ha becsuksz egy ajtót, kinyílik egy másik. Tényleg így van. Nekem is volt Dacia-m:-)

 

Üdv,

 

Pálinkás László

Beer Monster Creative Commons License 2020.01.23 -1 0 13753

Nem török gyártó?

 

Akkor mire számítunk, ott nem bűn, hanem érdem átverni a fehér embert. :)

Előzmény: deli.gabi (13752)
deli.gabi Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13752

Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit jelent matracgyári nyelven a magasságvesztés! Kérem, aki tudja, írja meg!

 

 

 

 

Tegnap rendkívül boldog voltam, hogy sikerült olyan fotót készíteni, ami még Lászlót is meggyőzte (és mások sem ellenkeztek). Tegnap délután hívott is az üzlet telefonon, hogy mit szólnék ahhoz, ha ma küldenének egy új hypersense matracot (ilyen volt eddig is). A gyártó decemberben kb 1 hónapot gondolkodott az elutasító válaszon, így azok után ez elég váratlanul ért. Nagyon megörültem neki, természetesen egyből elfogadtam az ajánlatot. A matracot ma délután meg is kaptam, amiért nagy köszönet illeti a döntéshozókat is, illetve mindenkit, akinek ebben a másfél napban bármi dolga volt az új termékkel! Köszönöm!

 

Eközben a gyártó mai állásfoglalása eléggé csalódás volt számomra. Ha jól értem, akkor a gyártót még az utolsó fotók sem győzték meg. Lehet tudni, hogy mi lesz a régi matracom sorsa ezek után? Van esetleg olyan fórumtárs, akinek amúgy is lesz ezzel dolga, és ki tudná valamikor próbálni? Nagyon boldoggá tenne, ha valaki személyes tapasztalat alapján is meg tudná erősíteni, hogy itt tényleg egy garanciális esemény történt, nem csak összephotoshopoltam a képeket.

 

Van még egy érdekesség:

A gyártó ma reggeli levelében a megengedett magasságvesztés 3,8cm-ről felemelkedett 4,5cm-re. Aztán ma délután nem csak az új matrac érkezett meg, de az új garanciajegy is, amin már 5cm szerepel. Visszakerestem az előző matrachoz tartozó garanciajegyet, 2019 júniusában ugyanez az érték 2cm.

 

Persze ezekkel a dolgokkal már nem kéne foglalkoznom, önfeledten kéne ugrándoznom az új matracon, nem itt írogatni a hülyeségeimet. A tegnapi öröm mellé mégis bekúszott a csalódottság és a félelem. Ha a gyártó szerint ez a normális működés, akkor az új matractól mi alapján várjunk más viselkedést?

 

Valószínűleg túl sok érdekességgel már nem fogok tudni szolgálni, és lassacskán el fogok tűnni innen a fórumról, ezért itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a fórumtársaknak is köszönetet mondjak a sok segítségért! Akárhonnan nézzük, csak kaptam egy új hypersense-t, ami nélkületek biztosan nem történt volna meg!

 

 

Előzmény: Beer Monster (13737)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13751

A polimer megadja magát, de hogy acélrugósnál is ilyen előforduljon...

bahavaztam Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13750

már 5 év alatt a 3.- ik matracnál tartok: kokuszos, ilyen, olyan mid drága és gagyi a gyártók a süllyedésre nem adnak garanciát.  régen kb 30 éve még jók voltak a szivacs és laticel matracok. mára már a múlté

Alváskultúra (X) 2020.01.23 0 0 13749

Szia,

 

nyilván nem:-)

 

Üdv,

 

Pálinkás László

Előzmény: ÁsítóSárkány (13746)
hgw308 Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13748

1 hete vette.

Igen, közben mondták neki kollégák, hogy kb. 2 hónap kellett hozzá, viszont így meg nem igazán bír pihenni, illetve hátfájás lehet a vége.

Előzmény: Beer Monster (13747)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13747

Hány hetes a matrac?

Fel fog puhulni, mindenki erre panaszkodik, még a gyártó is írja.

Előzmény: hgw308 (13742)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13746

Egy dolgot nem értek, és az a "head-to-foot center". Amennyire értem, éppen merőleges irányról volt szó eredetileg...

Azért remélem, nem fordították el a matrac zónázását 90 fokkal ;)

Előzmény: Alváskultúra (13745)
Alváskultúra (X) 2020.01.23 0 0 13745

Szia,

 

egyébként futottunk ezzel még egy kört és inkább csak a jövőbeli hasonló félreértések végett copyzom ide a gyártó válaszát szabad fordítással:

 

There is no sagging. It is a normal procedure.

 

Various components utilized for the comfort layers will settle and could compress due to the weight and shape of the user. This “settling” or compression is not a structural or design defect, but a normal, expected result of product use. A measurement less than 3,80cm (for Hypersense – CoolFlow- CoolFlow Deluxe – Elite pocket 4,5 cm because of high level filling material in quilting layer)  of  should not be considered as sagging of the mattress. This is normal and represents the conforming of the surface to the shape of a sleeper; much like the insoles of a quality pair of shoes. Compression of upholstery layers is not covered under this Limited Warranty. Two people sleeping on a queen or king mattress may notice that the head-to-foot center of the mattress is raised. This is a normal occurrence and indicates that the upholstery layers in the sleeping areas are conforming to each sleeper’s body.

 

Mattresses contain many layers of upholstery padding to increase their comfort life and support performance. Body indentations can be a normal occurrence in new mattresses, and indicate that the upholstery layers are conforming to a person’s individual body contours.

Nincs megereszkedés. Ez egy normális eljárás.

 

A kényelmi rétegekhez felhasznált különféle elemek tömörödnek és összenyomódhatnak a felhasználó súlya és alakja miatt. Ez az „összenyomódás” vagy a tömörödés nem szerkezeti vagy tervezési hiba, hanem a termék használatának szokásos, várható eredménye. A 3,8 cm-nél alacsonyabb méretet (Hypersense - CoolFlow - CoolFlow Deluxe - Elite Pocket matracok esetében, 4,5 cm-es magas szintű töltőanyag miatt a párnázórétegben) nem szabad úgy tekinteni, mint a matrac károsodása, alakvesztése. Ez normális, és azt jelzi, hogy a felület megfelel az alvási zónáknak; hasonlóan a minőségi cipő talpbetéteihez. A kárpitrétegek tömörítésére ez a korlátozott jótállás nem vonatkozik. Két franciaágy  méretű matracon alvó ember észreveheti, hogy a matrac fej-láb középpontja megemelkedik. Ez egy normális jelenség és azt jelzi, hogy az alvóhelyek kárpitrétegei megfelelnek az egyes használók testi adottságainak.

 

A matracok sokféle kárpitos párnát tartalmaznak, hogy növeljék kényelmi életüket és támogassák a teljesítményt. A test bemélyedései normális jelenségek lehetnek az új matracokban, és jelezhetik, hogy a kárpitrétegek megfelelnek az ember testének egyedi kontúrjaihoz.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: deli.gabi (13741)
Alváskultúra (X) 2020.01.23 0 0 13744

Szia Hgw,

 

ezek ugye vagy hideghab vagy latex topperek. Szerintem mindegyik hoz majd egy komfortosabb érzést, ilyen habok (tehát nem emlékezőhab) esetén a vastagabb fedőmatracok sem lesznek majd beleragadósak, ez inkább csak a memoryfoam fedőmatrac termékekre vonatkozik. HIdeghaboknál a 40-50 kg/m3 már nagyon jó minőségnek számít, a 65 kg a latexnél meg teljesen normális. 

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: hgw308 (13742)
Alváskultúra (X) 2020.01.23 0 0 13743

Szia,

 

szerintem nem kell semmit tenni, intéződik.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: deli.gabi (13741)
hgw308 Creative Commons License 2020.01.23 0 0 13742

Kedves László!

 

Köszönöm a folyamatos visszajelzést a kérdéseimre :)

Kicsit nehézkes a dolog, ha nem hazai a kínálat. Az Ikea kínálatában nem találunk nagyon megfelelő fedőmatracot, hogy komfortosabbá tegye a fiam a kemény matracot.

Quella oldalán találtam Hilding fedőket, azt látom, hogy a gyártó termékei nálatok is ott vannak.

Ezek nyilván árban is szórnak, ahogy vastagságban is.

Itt már 5-6cm is található, kérdés, hogy ezek mennyire jó minőséget képviselnek és komfortosabbá teszik-e a keményebb alap matrac keménységét?

https://www.quelle.ch/s/topper+hilding/

Előre is köszönöm a segítséget.

deli.gabi Creative Commons License 2020.01.22 0 1 13741

Wow

 

Köszönöm az akadékoskodást is, anélkül valószínűleg nem jutottunk volna el a megfelelő fényképig.

 

A tegnapi képeket elküldjem a garanciális ügyintézőnek? A levélben érdemes rád hivatkozni?

 

Előzmény: Alváskultúra (13740)
Alváskultúra (X) 2020.01.22 0 1 13740

Kedves Deli.Gai,

 

értem. Ez így már korrekt. Amennyiben ugyanazok a súlyok vannak mindenhol, akkor valóban a felpuhulás mértéke így már látszik. Elnézést kérek az akadékoskoskodásért, ez így már valóban egy garanciális esemény és egy olyan kép, amiről a gyártó is láthatja, hogy valóban történt valami a termékkel. Intézem.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: deli.gabi (13736)
Alváskultúra (X) 2020.01.22 0 1 13739

Szia Hgw,

 

szerintem sok, de nem véletlenül van ilyen termék is a világon. Szerintem vastag, nagyon süppedős, nagyon habosbabos, beleragadós, de a legjobb lenne kipróbálni, lehet hogy bejön...

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: hgw308 (13733)
Alváskultúra (X) 2020.01.22 0 0 13738

:-)

Előzmény: Guszthávo (13731)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13737

Apropó a dokumentáláshoz, a deszka helyett tennék egy vízmértéket, továbbá dokumentálnám az alátámasztást.

 

Itt nem a magasság csökkenéséről van szó, függetlenül attól, hogy matracgyári nyelven vajon mit jelent a magasságvesztés. Hiszen a magasság alig csökkent.

Itt a rugalmassági együttható csökkent látványosan, talán a felére is.

 

Miből gyártják ma ezeket a rugókat acél helyett? Tésztából??

Előzmény: deli.gabi (13736)
deli.gabi Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13736

Hooshee!

Köszönöm a tippet, ki fogom majd próbálni!

 

Gusztávó!

Ezt a tippet is köszönöm! Sajnos nálunk a feleségem oldalán is van gödör. Illetve az ágyráccsal nincsen gond, arra odafigyeltem nyáron, amikor vettem a matracot.

ÁsítóSárkány!

Ez nagyon igaz, bár magam sem tudtam, hogy ez történik épp: "segítséget kér, hogy hogyan dokumentálja a panaszát megfelelően"

Köszi szépen!

László!

Nem tudom, hogy pontosan hová szeretnék eljutni ezzel a fórumozással, de az nagyon jól hangzik, amit ÁsítóSárkány írt.

Az mindenképp cél, hogy jobban megértsem a matracom lelkivilágát, a kialakult gödörnek a természetét. Illetve az is, hogy megtudjam a "magasságvesztés" kifejezés pontos definícióját.

Rossz hír keltés, tévében szereplés, hibátlan matrac kicseréltetése, stb természetesen nem cél.

Beer Monster Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13735

Azt a hétszázát. Itt szemre is nagyon látszik. Még csak nem is a 4 centi, hanem az durva, ahogy ez szemre kb dupla süppedés.

Előzmény: deli.gabi (13734)
deli.gabi Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13734

Terheletlen állapotban kb 1cm volt a gödrök mélysége

(fotó a január 9-ei hozzászólásomban - 13690)

 

3 helyre téve 5kg súlyt: majdnem 2cm-rel süllyednek mélyebbre a gödrökben lévő súlyok, mint a középső

(kép csatolva)

 

2 helyre téve 10kg súlyt: kb 3cm a különbség

(kép csatolva)

 

A gödörbe téve 10kg súlyt, majd a dombra (egy zónán belül), léc a súly mellett: kb 4cm a különbség

(fotó a január 20-ai hozzászólásomban - 13714)

 

 

 

Előzmény: Beer Monster (13727)
hgw308 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13733

https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/80383349/

Erről a fedőről mi a vélemény? 8cm nem sok egy fedőnél?

Guszthávo Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13732

 

Kedves Gabi,

 

Nekem is volt pár éve ilyen gödrösödési problémám, de helyet cseréltünk a feleségemmel, és megoldódott egy időre. 

 

Aztán kicseréltem az ágyrácsot egy sokkal sűrűbben lécezettre, és megszűnt a problémám. 

 

Esetleg próbáld ki. 

 

üdv

Gusztávó

 

 

Előzmény: deli.gabi (13720)
Guszthávo Creative Commons License 2020.01.21 0 0 13731

 

Nekem ezt adta ki elsőnek: 

 

https://homar.blog.hu/tags/gigamatrac

 

Gusztáv

Előzmény: Alváskultúra (13730)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!