A helyiség méretétől, és az igénybevétel nagyságától függ. Különösen magas páratartalomnál, vízkároknál akár 5-6x-os légcsereszámmal is számolhatsz, enyhén nyirkos, dohos helyiségben meg legalább 2-3x-os légcsereszámmal. Utóbbi esetben kb. 30-40 m2-t kiszolgál a TTK 75 E.
A plusz ventillátort üzemeltetheted akkor is amikor van páralecsapatód, hogy a ruhák közül fújja ki a párát. A masina így hatékonyabban, gyorsabban tud dolgozni.
Éjszakára kezd egy picit téliessé válni az időjárás, és a műanyag ablakaim alumínium távtartói körül megjelent a páralecsapódás (2 rétegű üvegezésű ablakok). Ez azt jelenti, hogy egy picit intenzívebb szellőztetésre, és hosszabb fűtésre lesz szükség. Eddig elég volt csak este 19:00-22:30-ig felfűtenem a lakást. Éjszakára így 23 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet, és másnap 19 óráig max. 1,0-1,5 Celsiust esett a hőmérséklet. Ez viszont most már kevés lesz.
Nálam egy régebbi Tekno Point és egy Einhell gép van. Az előbbit a fürdőszobában használjuk, utóbbit meg nagy ritkán, ha a szobákban is kell páramentesíteni. De ha utóbbit a kisszobában, vagy nagyszobában járatom, akkor addig igyekszek mindig egy csendesebb szobába átvonulni.
Épp ezért a 3 db páramentesítőnek nem sok értelmét látom (akkor már jobban megéri helyette néhány egyhelyiséges hőcserélő).
A 3 gép, amit felsoroltál, mind külön kategória:
A DH720 20l/nap max. teljesítményű, max. 215 m3/h légszállítással, 390 watt fogyasztással. Digitális kijelzője van, és újabb típusban UV lámpás fertőtlenítő is került. A Trotec TTK 100 S max. 30 liter/nap teljesítményű, max. 200m3/h légszállítás, és 600 watt fogyasztás mellett. A DH745 max. 45 liter/nap teljesítményű. max. 300m3/h légszállítással, és 830watt fogyasztással.
A gyárilag mért zajszintjük olyan 46-48 dB. Ha magamnak venném, én egy Trotecet választanék, és abból is lehetőség szerint inkább a mechanikus vezérlésűt (egy relatív csendesebb TTK 75 E-t, vagy ahhoz hasonlót). Igaz, ha jól emlékszem, a mechanikus vezérlésűeken nincs időzítő, de mivel a kívánt páratartalmat elérve teljesen kikapcsolnak, így ez nem is olyan fontos.
Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat. Igen, a ventilátor jó ötlet átmenetileg.
A márkákra visszatérve, akkor szerintetek Trotec vagy Master? Sajnos azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy 3 készüléket vegyünk és üzemeltessünk. Fontos lenne a csendesebb működés. A Trotec állítólag hangos, erről van-e valakinek konkrét tapasztalata?
Csak olyan minőségűt vennénk, amelyet magára is lehet hagyni, nem tudjuk megoldani, hogy mindig otthon legyünk, amíg jár a gép.
Sziasztok! Ki találkozott már ilyen hibajelenséggel, természetesen akinek ilyen rendszere van!!!!!
Több mint 4 éve lett kiépítve egy páraszabályzott szellőző rendszer. Ha a Limodor ventilátor 2 fokozaton működik, 1 fokozatra való lekapcsoláskor van úgy, hogy csak kattog, a ventilátor minimálisan forog. Ha kézzel tekerek a hygrosztáton( MAICO HY5),vagy ha megpöckölöm a dobozát, akkor beindul a ventilátor. 1 fokozatról fel 2 fokozatba simán leszabályoz, csak a lefelé váltással van néha gond és néha magától megáll (alapjáraton).
Fura. Nekem egy öreg Tekno Point páramentesítőm van, ami lényegében megegyezik egy régebbi típusú Mideával. Használtan vettem, valami 15-16 ezerért. :-) Tökéletesen működik, pedig napi rendszerességgel használjuk a fürdőszobában zuhanyzáskor, elszívó ventilátor helyett. Az egyetlen probléma vele, hogy a kívánt páratartalmat elérve csak a kompresszor kapcsol ki, a ventilátor pörög tovább. Ha legközelebb vásárolnom kell, akkor olyat választok, ami teljesen ki is kapcsol. Felépítését tekintve szerintem minél egyszerűbb, annál jobb. A kijelzős változat csak egyel több hibaforrás. A Trotec, Master, Midea stb, megbízható márkák. A noname-el nem árt vigyázni:
Bár én azért a márkás készülékeket sem hagynám szívesen felügyelet nélkül...
Akkor vegyél kettőt, esetleg hármat, és a konyha is boldog lesz. Háromból három nem fog egyszerre kipurcanni. A ventillátor sokat gyorsít a száradáson, amíg nincs párátlanítód használd azt, de mindenképpen kell mellé a lecsapató. Megpróbálhatsz még egy kis fólia-sátor szerűséget is csinálni, hogy abban rekedjen meg a vízpára, de erre valószínűleg nincs helyed.
Ok, köszi, de az a baj, hogy a fürdőszoba kicsi, nem tudunk teregetni oda. És mivel például nincs ablak, oda is szükséges lenne párátlanító. Nekünk már bevált a szobában való teregetéses páramentesítés, ehhez nem változtatnák, csak új gép kellene.
A ruhákat a fürdőben teregessétek, és oda állítsd be a gépet, majd csukd rá az ajtót. Segíthet, ha egy picike kis mozgófejes ventillátorral is kergetet bent a ruhák között a levegőt.
Mobil páramentesítővel kapcsolatban kérnénk segítséget. Volt már egy nagyobb, ami 3,5 évig kifogástalanul működött, viszont ekkor a kompresszora javíthatatlanul tönkrement, így lehetett kidobni a gépet is. Kompresszor pedig már nincs hozzá (ami amúgy 30 e Ft lett volna). Pedig rendeltetésszerűen használtuk a gépet, csak egy szobában, és azon belül is csak a kiteregetett ruhák szárítására. Csak ősztől tavaszig, és nem napokig, csak reggeltől estig.
Fontos szempont a gyors szárítás, mivel sok ruhánk van, és a ruhaszárító gépes megoldás egyéb okok miatt nem jön szóba.
Tudnátok-e olyan márkát és azon belül típust ajánlani, ami:
- viszonylag megbízható (a „németnek” nevezett márkák jobbak, vagy mind már Kínában készül, és nincs nagy különbség „német” és nem német között?), nem romlik el közvetlenül a garancia lejárta után
- ha elromlik, a szerviz viszonylag normális, és szóba áll az emberrel akkor is, ha a készülék már nem garanciális
- viszonylag halk (kb. 50 dB-nél ne legyen hangosabb)
- nagyobb teljesítményű, de azért nem ipari a fogyasztása (középkategória inkább)
- programozható, legalább 2 fokozatú, és a száraz levegő kifújásának iránya lehetőleg állítható
- van magyar és azon belül lehetőleg országos márkaszervize (nem csak Budapest)
Mi a Trotec TTK 100 S, Master DH720 vagy a Master DH745 típusokra gondoltunk első ötletként. Mi a véleményetek? Más tipp esetleg?
A nemrég beírt problémámmal kapcsolatban a Trotec korrektül járt el. Küldték a futárt, elvitték a hibás gépet. Ma kaptam kézhez az újat :) Ez teszi a dolgát rendesen.
Itt nincs veszteséghő, sőt ahőmérsékletet is emeli a fűtéssel, így a relatív páratartalmat ezzel is ha minimálisan, de csökkenti. Érdekes szerkezet, a kondenzációs szárítógép is ezt csinálja. A hagyományos villanykörte is fűtött, de szintén a szobában maradt a hő, igaz ez nyáron nem volt jó dolog.
Szia, nálunk bevált a párátlanító. 2 kolléganőm is ajánlotta, mert a gyerekeik albérletben laktak, és penészes volt mind a két albérlet. Már egyik sem az. Ezek után én is vettem, mert két szobám is északi falas és ott évek óta harcoltam a penésszel. (de más helyiségben is) Most naponta kb. 8 litert kitermel a lakásomból a párátlanító kb 14 óra használattal. Fogyasztása max 300 W. Páratartalmat ebben az időben is 58% körülre tudom lecsökkenteni vele. Még úgy is, hogy nappaliban szárítom a ruhákat. Én nagyon szeretem, nyugodt vagyok. Tisztább a levegő. És valamiért kb 1 fokkal melegíti a levegőt. Havi szinten szerintem ha átalányt fizetsz, max 800-1000 Ft többlet. Nekem megéri.
A 80% feletti érték tényleg gáz. Viszont ilyen enyhe, csapadékos időben, amikor még alig-alig, vagy egyáltalán nem megy a lakásban a fűtés, a szokásosnál valamivel magasabb páratartalommal lehet számolni. Nálam például a megszokott 50-55% helyett most jellemzően 58-63%-os a páratartalom (már ha pontosan mérnek az 1000 Ft-os higrométereim). Itt Szegeden 13-14 fok körüli átlaghőmérséklet mellett jellemzően 80% feletti volt a relatív páratartalom: http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/megfigyeles/nedvesseg/
És ha teszem azt, a penészedést valakinél egy igen jelentős geometriai hőhíd, tönkrement vízszigetelés, beázás, szivárgás stb. okozza, akkor mi a helyzet? Hogyan vállalhat így látatlanban a penészmentességre bárki is garanciát? Nyilvánvalóan sehogy. Szóval én alaposan átolvasnám azt a szerződést.
Én csak arra céloztam, hogy mivel rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott le, akár beázás is lehet az oka. Utána kellene járni. Ha viszont nem erről van szó, akkor a légmentesen záródó, fokozott hőszigetelésű üvegek is előidézhetik a problémát, pont, ahogy lipido3 írta. A tél beálltával ez majd gyorsan elválik.
Érdekes dolgot írsz. Ha nem tudják, hogy mi okozza a penészedést, akkor hogyan vállal a cég garanciát a penészmentességre? Elolvastad a szerződés garanciára vonatkozó részét, hogy az lényegében miről is szól?
Valószínüleh Petyának lesz igaza, mert most is szakad nálunk az eső, de nem 3 fok van, hanem 13, így kevésbé párás. Megszárítás után lekopogom nem jött vissza.
Nekem velux ablakom van, és ugyan így jártam. Kihívtam a veluxos képviselőt, és megnézettem, nem-e az ablakkal van a probléma. Sajnos a gipszkarton és szarufa között egy cent szigetelés sem volt, az okozta a hőhidat! Az idén egy teljes tetőszigetelés cserén mentem keresztül, mert sajnos máshol is voltak hiányosságok. Megnézném (akár kívülről is) van-e szigetelés az ablak körül