Keresés

Részletes keresés

szenyor Lopez Creative Commons License 2007.01.03 0 0 516

Hi!

 

Nem kell széthúzni a timelineon a képkockákat, mert jobbra lent láthatod a preview ablakot, azzal akár képkockára pontosan is vághatsz.

Amikor captureölsz, ne egy az egyben vedd föl, hanem klippenként. Ez azt jelenti, hogy minden egyes rész, amikor a kamerán megnyomtad a stop gombot és újra a felvételt, azt külön klipbe teszi. Ezeket aztán feldobod a timeline, tudsz csinálni áttűnéseket (transitions), ha akarsz.

A DVD lemez, mint tároló nem túl egészséges, ugyanis ha dv szabványú tömörítetlen videot akarsz tárolni, az 13GB óránként... Ha később vágni akarod, akkor meg nem célszerű veszteségesen tömöríteni. Szép kis dilemma. Szerintem hagyd kazettán a nyersanyagot, dvd-re meg azt írd ki, ami teljesen kész van.

A konvertálások miatt akkor romlik a minőség, amikor veszteséges tömörítést használsz (xvid, divx, mpeg4, stb.).

A minidv kamerád PAL szabványú 720x576 felbontású tömörítetlen (illetve tömörített, de minden képkockája teljes) filmet készít.

A 20GB hely egy darabig elég;)

Elvileg a neroval is lehet írni, de mégis a hozzáértők nem ajánlják. A dvd architect, dvdlab pro gyakrabban használatos.

Előzmény: Szkapi (515)
Szkapi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 515

Szia dredly!

 

Köszönöm szépen a gyors választ! Odáig eljutottam magam is, hogy átvettem 2-3 percnyi filmet a laptopra, meg is jelent néhány kockára bontva a képernyő felső részében (ezek szerint ez a timeline), csak nem tudtam mit kezdeni vele. Széthúztam, és akkor több kockából állt, de azt nem tudtam (tudom), hogy hogyan tudom ott elvágni a filmet, ahol akarom, vagy kivenni, esetleg beleszúrni egy részt...

Pl. hogy mondjuk megy egy beszélgetés vagy valamilyen szöveg a film alatt és szeretném, hogy pont akkor váltson át egy másik képre mikor éppen vége a mondatnak...

Ti pl. teljesen szétkockázzátok a filmet vagyis annyira széthúzzátok a timelineon hogy teljesen kockánként legyen, hogy lássátok hol van vége egy jelentnek, vagy mozdulatsornak és ott vágjátok el?

 

Végülis igazad van, hogy nem fogom megúszni a minimális vágást, mert most úgy van az anyag a kazettán, hogy egymás után vettem fel amit szerettem volna, így kvázi átmenet nélkül van rajta babaúszás, karácsony, egyéb családi program ugyanazon a szalagon.

Eredetileg úgy gondoltam, hogy csak így "egy az egyben" átmásolnám DVD-re, de ha nem túl bonyolult legalább a fenti témák szerint szétdarabolni, akkor ebbe beleugranék. Ilyenkor lehet a DVD-re több rövidebb filmet is felvenni, tehát ugyanúgy mint egy zenei CD-n ahol a számok egymás után vannak, aztán lehet választás alapján is hallgatni, vagy csak úgy sorrendben?

Ha egyszer vágás nélkül vagy minimális vágással DVD-n van a film, utána DVD-ről is ugyanúgy be lehet "capture"-ölni, és szerkeszteni? Tehát lehet a DVD lemezt egy ideiglenes tárolási helyként használni? Romlik ilyenkor a felvétel minősége, mármint az oda-vissza konvertálások miatt?

 

Azt honnan tudom megnézni, hogy milyen video-szabványban vettem fel a filmet? Tudom, ez már annyira lúzer kérdés, hogy én is mosolygok rajta... :-)

 

OFF Van másik topik is ahol szintén ilyen szinten kérdezgettem be először, aztán végül sikerült elég alaposan és eredményesen beleásnom magam a témába (autóhifi). ON

 

Elvileg van a laptopon vagy 20GB szabad hely, ez így valószínűleg nem lesz gond.

A Nero-nak ha jól emlékszem van DVD írási menüje is, ez nem használható?

Előzmény: dredly (514)
dredly Creative Commons License 2007.01.02 0 0 514
Hello Szkapi!

A legfontosabb: a VEGAS nem tud DVD-t írni!!! Ehhez egy DVD-szerkesztő progi kell, pl. a DVD-Architect (ami mellékesen remekül kommunikál a VEGAS-szal).
A 2. legfontosabb: nem hagyhatod ki a szerkesztés minimális megtanulását, mert anélkül nem tudod a sok kis filmrészt egységes egésszé tenni, és a kész filmet kimenteni.
A 3. legfontosabb: a DV-AVI (ebben ment a VEGAS a bejátszáskor) nagyon sok helyet foglal: 1 órányi film kb. 10GB!!! Mielőtt nekikezdesz, nézd meg, legyen elég hely a winyón!

Ezek után:
1. a PC kikapcsolt állapotában dugd össze a DV-kamerát a géppel. Kapcsold be a kamerát, majd a gépet. (A DV-t az XP - elvileg - magától felismeri.)
2. Indítsd el a VEGAS-t, majd a 'Project video properties' ablakban mindent állíts arra a video szabványra, amelyikben a DV-re felvetted az anyagot (Európában ez normál esetben a PAL szabvány.)
3. 'File' menü 'Capture Video' parancs -> klikk.
4. Általában a default beállításokkal el lehet indítani a bejátszást, de a VEGAS Help-je elég jól használható, ha valami nem műxik.
5. A bejátszás végeztével fel kell pakolni a timeline-ra a kívánt sorrendben a klipeket (összevágni a filmet), majd ha ez kész, akkor a 'File' menü 'Render as' parancsával a winyóra "DVD-compliant MPEG2"-ben a kész filmet lementeni. (Ez a fázis elég sokáig fog tartani.) MPEG2-ben 1 órányi film kb. 2,3GB lesz.

Ezután jön a DVD-Architect, amivel megírod a DVD-t. (Ha nem cél az asztali lejátszón is nézhető DVD, akkor adat-fájlként pl. NERO-val is kiírhatod, de így csak PC-n fogod tudni megnézni.)

Sportsikereket

Dredly
Előzmény: Szkapi (513)
Szkapi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 513

Sziasztok!

 

Nagyon alap segítséget kérnék tőletek: egyelőre csak annyit szeretnék, hogy a Sony MiniDV kameráról átvegyem számítógépre a felvett filmet, és azt kiírjam DVD-re, egyelőre szerkeszteni illetve ezt a részét megtanulni sajnos nincs időm, viszont szeretnék felszabadítani kazettákat.

Sony Vegas 6.0-om van, és firewire csatlakozásom. Olvasgattam a topikot, de sajnos (vagy szerencsére) itt olyan gyakorlott felhasználók vannak, akiknek ez már nem is kérdés. Ha nagyon alap a dolog itt a topikban, privátban is szívesen fogadnám.

A számítógépre való átjátszásnál milyen beállításokat használjak, és milyet a DVD-re írásnál, stb., szóval amolyan lépésről-lépésre szamárvezető kellene.

 

Remélem, akad majd valaki "lejön" erre a szintre... :-)

 

Köszi előre is!

Viko79 Creative Commons License 2006.12.29 0 0 512
A videók Mpeg-ben voltak.., a hiba inkább arra utal hogy vmi a vegassal nem jó mert másik gépen is kipróbáltam és ott is azt csinálja, van amikor betöltöm a projectet és máris elszáll :(

de majd megnézem, hogy pontosan mit ír ki...

előre is köszi... és BUÉK

Viko
Előzmény: agyurma (511)
agyurma Creative Commons License 2006.12.28 0 0 511
Tudni kellene, hogy miből-mibe renderelted és milyen hibaüzenetet ír ki.
Könnyebben tudunk segíteni.
Előzmény: Viko79 (510)
Viko79 Creative Commons License 2006.12.27 0 0 510
Hali!

Nemrég fogtam neki 1 kis videoszerkesztésnek a vegas 7c-vel, a videót megszerkesztettem, és próbáltam volna renderelni, de állandóan valami hibával megáll.
Kipróbáltam úgy, hogy nem raktam alá pluszba zenét, akkor simán le tudtam renderelni (menteni)! Nem találkozott valaki hasonló problémával? mert 1 kicsit felidegesített, hogy kész van a videó és nem tudom lementeni. Nincs vkinek vmi ötelete?

Előre is köszi!
üdv
Viko
colbas Creative Commons License 2006.12.27 0 0 509
hú, köszi, sikerült előhoznom a hangerő görbét, most már menni fog.
Előzmény: dredly (508)
dredly Creative Commons License 2006.12.27 0 0 508
Használd az automatikát, vagy a hangerő-görbét (a végeredmény ugyanaz lesz).
A részletes használatot leírni itt és most elég hosszú lenne, találsz róla elég sok infót a Vegas Help-jében is. (a Volume envelope címszónál keresd)

Dredly
Előzmény: colbas (507)
colbas Creative Commons License 2006.12.27 0 0 507
szevasztok, sony vegas 6-ot használok, és lenne egy kérdésem:
a hangfájl hangerejét hogy lehetne úgy megváltoztatni, hogy ne az egész időtartam alatt csökkentse azt, hanem néha felerősödne a hang, néha pedig elhalkulna. hm?
Bpolya Creative Commons License 2006.12.21 0 0 506
7-t nem birja a gepem.
Előzmény: agyurma (505)
agyurma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 505
Nem lehet a régebbivel megnyitni, a helpben ezt írták, ha jól emlékszem.
Miért nem jó neked a hetes? Mondjuk az 5-nek gyorsabb a kezelése...
Előzmény: Bpolya (503)
agyurma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 504
Nem nagyon értem, hogy ezt miért csinálhatja.
Előzmény: Carolus58 (502)
Bpolya Creative Commons License 2006.12.20 0 0 503
Van arra mód hogy 5os vegassal megnyissak egy 7es-el mentett projektet? nincsen Vegasban valami olyan mentesi mod mint ms office ban hogy visszafele kompatibilis formatumban menti el a dolgokat(persze nemi adatvesztessel) ?
Carolus58 Creative Commons License 2006.12.19 0 0 502

Kész, ez a DVD Architect olyan sima programnak tűnik és közben szépen szivat engem...

 

Adott egy Mpeg videó fájl, ami Vegasban tökéletesen működik, hang, kép ok. A DVD Architectben berakom a projektbe a kiszemelt fájlt és a lejátszás során az első két másodpercben játsza le a hangot és a képet, utána viszont már csak kép és a hang elveszett. Már volt egyszer ilyen problémám, akkor talán elsiklott a kérdés. Valakinek van erre vlmi. gyógyíre erre? Vagy kisbaltával vagdosam fel tűzifának a DVD Architectet és gyújtsam rá a Sony Vegasra? :o)

 

MZ/Y Creative Commons License 2006.12.17 0 0 501
Ugrást nem az mpeg-be kell beletenni, hanem az authoring progival adod meg, hol vannak. Annyit tehetsz az mpeg-gel is, hogy ha külön jelenetekről van szó, a jelenetek elejére-végére teszel 1-2 mp "feketeséget" és arra a részre ugrik a lejátszás, nem bele a videóba. Egy esküvőnél, szalagavatónál ez nem az igazi.
Előzmény: mino88 (500)
mino88 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 500

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!

 

Azt hiszem akkor az lesz hogy vegassal megpsóbálom az mpeg2 őt....

 

Még egy kérdés:miket kell beszúrni a filmbe hogy a dvd-n majd lehessen a jelenetválasztásnál odaugrani?

MZ/Y Creative Commons License 2006.12.17 0 0 499
Vagy mpeg2 (dvd), vagy dv-avi (az eredeti formátum) és egy jó kódolóval (pl. ProCoder) kódold át. A második módszer nehézsége, hogy sok hely kell (eredeti anyag 2x-ese, ha nem dobsz ki sok részt) és hosszú kódolás, de a végeredmény jobb lesz, mintha a Vegas-sal vagy bármely authoring progival kódoltatod az anyagot avi-ból mpeg-be.

Saját részre én csak 50 percet írtam egy lemezre, annyi a legjobb minőségnél a maximum. Természetesen egy esküvőnél, szalagavatónál ez elég kevés, senki sem szeret lemezeket cserélni, de 2 óránál többet csak kifejezett kérésre írtam 1 lemezre. Akkor is duzzogva. :o)
Ezek egy-oldalas lemezre igazak, kétoldalas lemezeknél, gondolom, majdnem 2x ennyi adat fér fel.

Erről jut eszembe: írt már valaki dl lemezt? Asztalik megeszik? Lemez mennyibe kerül?
Előzmény: mino88 (497)
dredly Creative Commons License 2006.12.16 0 0 498
Javaslom a "PAL DVD-compliant Mpeg2"-t, ezzel kb. 2,7GB lesz 1 óra.
(Ha asztali DVD-lejátszón nézhető DVD-t akarsz, akkor talán jobb DV-avi-ba, mert úgy gyorsabb. A DVD-authoring progi úgyis konvertálja mpeg2-be.)

Dredly
Előzmény: mino88 (497)
mino88 Creative Commons License 2006.12.16 0 0 497

Sziasztok!

 

Elöszöris bocsánatot kérek, de sok sok időt eltöltöttem a fórumböngészésével, de mégsem eleget. Tuti volt már pont erről szó, de hagy tegyem fel ismét ezeket a kérdéseket.

 

Elöször is a kiapadhatatlan téma:rander as. Többynire DV-avi ból capture ölök be, nagy anyagokat (~1-2óra) és ezeket projektoron kell prezentálnom, DVD-ken. Milyen formátumot ajánlotok? Eddig .avi-ba rendereltem. Természetesen hatalmas a fáljmértet...

Most épp egy szalagavató dvd-n dolgozom, és kirendereltem az anyag 80%-át avi ba, és ez már több. mint 1 dvd-nyi anyag...(~10 giga 1 óra).

agyurma Creative Commons License 2006.12.08 0 0 496
Akkor már nem gond. Én csak azzal szívtam, hogy divx-es filemt konvertáltam mpeg2-be egy lépésben dvd-re előkészítve, és kikapcsolható feliratot akartam alá.
Úgy emlékszem a VSO programjával sikerült.
Előzmény: Petko (495)
Petko Creative Commons License 2006.12.07 0 0 495
szia!
köszönöm a segítséget!!
azt hogy érted, hogy nem akarok rá feliratot? a feliratot már sikerült beleégetnem az avi-ba. gondolom ez nem számít.
na megpróbálom ezekkel a programokkal. még egyszer kössz!
Előzmény: agyurma (493)
MZ/Y Creative Commons License 2006.12.07 0 0 494
A ProCoder-nek a sebesség nem előnye, de sokak szerint a legjobb. Persze más meg másra esküszik. :o)
Előzmény: agyurma (493)
agyurma Creative Commons License 2006.12.07 0 0 493
Ja, a ProCoder a legjobb, ha nem akarsz rá feliratot. Az a legjobb minőség/sebesség arány.
Előzmény: Petko (490)
agyurma Creative Commons License 2006.12.07 0 0 492
Egyébként - ha egy másik alapanyag lesz, mondjuk dv avi - akkor a mentés dvd-re írás esetén mpeg2 (DVD Architect Pal) + a hangnak PCM vagy AC3.
Mindegyiket megtalálod a Vegasban és külön-külön kell renderelni.
Előzmény: Petko (488)
agyurma Creative Commons License 2006.12.07 0 0 491
Feltételezem, hogy DIVX-es AVI. Erre használd a VSO DivX to AVI nevű programját.
Vegas erre nem igazán alkalmas. Az DV AVI szerkesztésre ideális, de erre semmiképpen sem.
A Te problémádat - géptől függően - kb 2-3-4 óra alatt lepörgeti ez a program.
Ha nem ezt használod, akkor így keresd a neten:
divx to dvd. lesz még rá egy két program, de a nagy része fizetős. Én csak ezzel tudtam kielégítő eredményt elérni, mivel volt alatta felirat is.
Előzmény: Petko (490)
Petko Creative Commons License 2006.12.06 0 0 490
igen, matekból sose voltam jó, de azért ez a 200 óra nekem is szembeötlő volt....
na akkor lehet nekem tippeket adni, hogy milyen programmal tömörítsek :Ö)
Előzmény: MZ/Y (489)
MZ/Y Creative Commons License 2006.12.06 0 0 489
2 óra - 1 % -> az 200 óra. Ennyire még egy P2 se lassú. Úgyhogy más gond lesz.
Filmet amúgy se a Vegas-sal érdemes tömöríteni. Arra van jobb program is, csak ne engem kérdezz, melyik is az. :o)
Előzmény: Petko (487)
Petko Creative Commons License 2006.12.06 0 0 488
ja egyébként milyen beállításokkal mentsem el, hogy ha kiírom dvd-re, akkor asztali dvdlejátszó olvassa? pl van MPEG1, MPEG2, NTSC, PAL, DVD STREAM, ezekhez tök hülye vagyok..
Előzmény: MZ/Y (486)
Petko Creative Commons License 2006.12.06 0 0 487
ez egy film. Jurassic Park.. 3 :) másfél órás. annyira azért nem lassú a gépem..
az a baj, hogy nem is találtam olyan menüt ahol be lehet állítani a tömörítési fokot.. egyébként 2 órája renderel, és 1%-nál tart....
Előzmény: MZ/Y (486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!