Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82976

Mármint Richárd és te.

Előzmény: shiraz2 (82974)
Daeril Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82975

Szerintem nagyon nagy szolgálatot tettek az értékfókuszú borászatoknak azzal amit a TH-val elértetek, nekem is mint kívülálló termelőnek is zsinórmérték és iránytű volt a TH. Köszönet érte.

Ezért volt szomorú látni, mikor ezek szerint a csónak azért süllyedt el mert nem volt már aki a vizet kimerje és húzza az evezőket.

Előzmény: shiraz2 (82974)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82974

a történelmi hűség kedvéért: a Terra Hungarica nevet és mozgalmat vagy hívjuk bárhogy én és Richárd találta ki. utána kerestük meg az első 10 embert akivel egyesületet lehetett volna alakítani már 2011-ben. (köztük téged is) akkor sem sikerült. utána mi gründoltuk, mindenki profitált belőle és természetesen adott is főleg jelenétet és bort a kóstolókra. 2018-ban úgy gondoltuk, h kipróbáljuk menni fog-e nélkülünk , ismét egyesületi formát javasolva. nem ment. a kén ügy csak egy kis szelet volt ebben a történetben, de biztos hozzájárult az események alakulásához.

 

szerintem aránytévesztés jellegű ezózni meg laposföldhívőzni a kén használatának jegyében. ez egy legitim pálya, aki rálép nagy kockázatokat vállal. sok-sok remek natúrbor van, ami nekem sokszor nagy élményeket adott. a Kárpát medencéből kicsit kevesebb van ilyen de van. a te szóhasználtaddal élve, egyszerűen faszság azt mondani, pl h Zsolt minden bora szar. simán nincs így. voltak nekem is olyanok, amelyekre az évek során azt mondtam, h bocs Zsolt de ez nem kerülhet be a Mitiszol/Terroir Club kínálatába, mert otthon nem innám meg. viszont pl életem top5 kékfrankosából egyet ő készített, vagy a Porta vagy a Heion egyes évjáratai teljesen új horizontot nyitottak meg számomra. és ettől teljesen független, h a személy mit miért és hogyan tett pl a TH kapcsán.

 

Előzmény: BZoltan (82957)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2020.12.16 -3 0 82973
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (82972)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2020.12.16 -6 0 82972

Szepsy ismert valakit aki látott valakit aki hallotta valakitől, hogy Villány jobb, mint bordó.

Jaaaj most mit csináljak, villanyit már kostoltam, bordoit meg nem de akkor nem is érdemes.

Nagyobb baj, hogy villanyit sem nagyon, ha túl szigorú vagyok.-;)

Az új zélandi meg azért jó mert megcsinálták a marketingjet nem másért.

Majd ha a magyarnak is megcsinálják akkor az is jó lesz.

A nyúl a legerősebb állat.

Nagyon okos faszi ez a szepsy is.-;)

Ne keressetek, vettem magamhoz penzmagot és aszuert mentem!-;)

Ha fikázni merik a karácsonyi asztalnál a 170 ezres aszut akkor megkergetem őket a karácsonyfa körül.

 

BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82971

Ahogy syntaxerror írja a 60mg/l szabad kén az még soknak is számít. Ez az a kénmennyiség amelyik lelkesen és felkészülve (állig felfegyverkezve) várja az oxidálódni vágyó molekulákat, hogy oxigén helyett azok inkább őket kössék le. Palackozáskor ritkán toljuk fel 30-40mg/l szabad kén fölé.

 

Az pedig, hogy karrierje során egy bor mennyi ilyen szabad ként köt le az nagyon esetleges. A borász gusztus, szokás, hit vagy tényszerű meggyőződése szerint rendszersen vagy ritkábban eteti a borát kénnel és közbven nézegeti, hogy mennyi szabad kén is van a borában. Van úgy, hogy minden ésszerű magyarázat nélkül egy bor zabálja a ként és van úgy, hogy hónapokon át hozzá sem nyúl a neki felkínált kénhez. A mi boraink 100-250mg/l összkénig szoktak elmenni.  Vannak fajták amik jobban szeretik a ként (juhfark) és vannak akik kevésbé (tramini) Elsősorban annak a függvénye ez, hogy mennyire gazdag a bor polifenolos molekulákban. Ha sok akkor bőségesen van kapacitása oxidálódni, ha kevesebb akkor meg értelem szerűen beéri kevesebbel is. Egy botritiszes, áztatott technológiával készülő, nagy szárazanyagtartalmú, alacsonyabb Ph-jú bor nagy fogyasztja a ként. A gyorsabb feldolgozású, nyersebben szüretelt, alacsony szárazanyagtartalmú borok meg kevésbé. De termőhelyfüggő is a dolog. A bazaltos, vulkanikus talajon jobban kívánja a bor a ként, a meszesebb talajon kevésbé.

 

De a lényeg azaz, hogy ha nincsen egy palackozott borban szabad kén akkor ott bármi megtörténhet és egy öreg Murphy nevű borász szerint ha bármi megtörténhet akkor bármi meg is fog történni.

Előzmény: lazaridi (82969)
syntaxerror Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82970

összkén vs szabad kén, nem mindegy, összkénből azért ez elég kevés, majd BZoli leírja pontosan :)

Előzmény: lazaridi (82969)
lazaridi Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82969

Nincs itt valami félreértés? Nekem a 60 mg/liter nem tűnik rettenetesen kevésnek.

Előzmény: BZoltan (82952)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82968

Ez egy hosszabb folyamat volt. Ez a kénmentes balfaszság ott volt a levegőben már a TH alapításakor. Ott ültem egy TH gyűlésen és padlóig esett az állam, hogy mi a túrós szerszámért vetette fel ezt a kérdést a Nemes Ricsi?  Az alapító csapatban ez tökre nem volt téma... de valahogy apránként beszivárgott ez a kótyagos, laposföldhívős, ezotér vonal. Mire a Sütő Zsolti érkezett addigra már rossz irányban álltunk.

 

De mondom, a TH sorsát a tagság passzivitása pecsételte meg.

Előzmény: Daeril (82966)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82967

Igen, a fő baj az a Sütő Zsoltival, hogy konkrétan okádék szar szinte minden bora. Azért mondom, hogy szinte, mert ma olyan konszenzuskereső hangulatom van :)

Előzmény: Hepci (82965)
Daeril Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82966

Megnyerte az ultit azzal, hogy támasztott egy követelést - aminek az akkor tagság nagy része nem tett eleget? 

Persze a zérókén törésteszt, de ha van egy jelentős számú termelő, aki kénnel együtt organikus értékek mentén folyatja, akkor a csónak mehetett volna tovább, azután is hogy a "naturalisták" kiugráltak. 

Előzmény: BZoltan (82963)
Hepci Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82965

Ez a S. Zsolt pont nagyon hiányzott nektek a TH-ba. :)

Érdekes, hogy ekkora arccá nőtte ki magát a baromságaival.

Én sok évvel ezelőtt többször is kóstoltam a Strekov borait a kürti fesztiválon. Fingom nem volt, hogy ki ő és semmi extra pozitív érzést nem váltottak ki belőlem a borai az akkori mezőnyben.

Előzmény: BZoltan (82963)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82964

Igen, biztos ilyen is lett volna... viszont meg tudtunk volna fizetni szakembert, hogy elvégezzen olyan munkát amit a tagok nem akartak. Ha lett volna egy olyan arc aki beül a kocsijába és 2 havonta egyszer csinál egy 10 perces beszélgetős interjút a  tagokkal akkor lehetett volna csinálni egy kétnaponta frissülő youtube csatornát. Ha írni is tud az így megfizetett ember akkor jobb boros blogot csinálhatott volna a TH mint az összes boros blog együtt. A tartalmat, a borokat, a híreket és a szellemiséget adták volna a tagok, az operatív dolgokat meg elvégzi egy lelkes alkalmazott. Aztán persze simán lehet, hogy a tagságból többen is beszálltak volna ha látják, hogy megy a szekér.

 

Pénz nélkül nagyon nehéz közösséget építeni. 

Előzmény: Daeril (82961)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82963

A Sütő Zsolti bemondása inkább olyan volt, mint egy megnyert ulti után bemondja a játékos, hogy ja, amúgy megvan a csendes húsz-százam is. Szóval mire idáig eljutottunk addigra már nagyon világos volt, hogy ez a kén téma egy komoly törésteszt lesz. De ez a téma már 2012-ben is felmerült... én csodálkoztam is, hogy például a Nemes Ricsi vagy akár a shiraz nem látták előre, hogy ebből baj lesz. Én láttam és beszéltem is róla, de kevés voltam.

 

Nem csak a TH-ban volt ez így. Az egész terroir, organikus, természetes mezőnyt megosztotta a kén téma. Például a Szentesi Józsit nehezen lehetne vádolni azzal, hogy ne lenne elkötelezve a természetes, termőhelyet bemutató, helyi fajtákkal dolgozó borkészítés mellett.... ő is kerek perec megmondta, hogy tud ő szar bort csinálni anélkül is, hogy csökkentené a ként. A komolyab fajsúlyú tokajiak is mereven elzárkóztak a kénmentes őrület elől...

Előzmény: Daeril (82960)
Hepci Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82962

Nem a tehetősségtől függ - az emberek egyre nagyobb része egyszerűen nem is érti már az ilyesmit, vagy attól tart, hogy majd cserébe "elvárnak" tőle valamit. Ami ugye egy borzalmas dolog, ha esetleg valamikor viszonozni kellene valami kedvességet, kinek van ideje/energiája manapság ilyesmire...

Én arra jutottam, hogy a barátaimmal jótékonykodom, a többiek le vannak szarva. :)

Előzmény: BZoltan (82956)
Daeril Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82961

Szerintem ha komoly tagdíjat fizetnek a tagok, akkor még inkább passziválódik a tenni vágyás. Azt gondolják majd: " Van nekem elég dolgom, befizettük a lovettát szervezze meg az egyesület a következő taggyűlést/kóstolót/sajttájt és majd elmegyünk "

De értem a logikádat, aki hozott téglát, deszkát, cserepet a házba az jobban vigyáz, hogy ne égjen le.

Előzmény: BZoltan (82957)
Daeril Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82960

Nem világos nekem, de ez már inkább csoportpszihológia, hogy amikor a Sütő csapat bemondta a piros ultit a 60 mg/L kénnel, majd ezt bebukták - utána a maradék társaság már nem akarta folytatni? Annyit sérült a csoportkohézió a natúr-vonal nélkül, hogy fenntarthatatlanná vált az egyesület?

Előzmény: BZoltan (82952)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82959

gazdagokkal szerintem ne is :)

Előzmény: kifli (82958)
kifli Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82958

tanultam belőle. azóta egyáltalán nem jótékonykodok.

Előzmény: BZoltan (82956)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82957

Úgy érted, hogy 2019-ben. Persze... a tagság nagy része addigra már elvesztette a motivációját a folyamatos natúrboros pumpa miatt.

 

De a fő ok az volt, hogy 2011-ben amikor összeült az első társaság akkor nem azzal kezdtük, hogy egyesületet alapítunk mondjuk palackonként 10 forintos tagsági díjjal. Ha fizetett volna a tagság akkor jobban vigyáztunk volna a fókuszra. Mivel ingyen volt a TH tagság így a többség ült és várta, hogy majd "valaki" csinál "valamit" ... de leginkább a Nemes Ricsi meg a shiraz tolták a szekeret. A tagság pedig várta a sült galambot.

Előzmény: kifli (82955)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82956

Te döntöd el :) Én csak mondom, hogy ha tehetős emberrel jótékonykodsz akkor készülj fel arra, hogy nem fogja megbecsülni a kedvességedet.

Előzmény: kifli (82954)
kifli Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82955

amit én láttam ebből, az az volt hogy a TC az elfuserált egsesületalapításkor már teljesen teljesen magára volt hagyva. 

Előzmény: kifli (82954)
kifli Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82954

had döntsem el én, hogy hogyan jótékonykodok:)

Előzmény: BZoltan (82953)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82953

A jótékonykodás azt jelenti, hogy olyan embernek csinálsz ingyen munkát aki amúgy nem tudná a szolgáltatásaidat megfizetni. A TH tagsága simán ki tudott volna fizetni egy korrekt árat.

Előzmény: kifli (82941)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82952

Temérdek teendő lenne még. Ezért is vagy mérges a Sütő Zsoltira meg a Bencze Pistára, mert marhára nem tartottunk még ott, hogy a nyüves kén miatt robbantsuk a csapatot. A Sütő Zsolti konkrétan ragaszkodott ahhoz, hogy TH tagság egyik feltétele legyen a max. 60mg/l összkén... ami egy szánalmasan röhelyes felvetés volt.

 

Egyszerűen hülyeség volt pumpálniuk ezt a natúrboros vonalat a Terra Hungaricában. A hozzáállásuknak az lett a következménye, hogy szétment a TH és ők pedig besoroltak a LeesBrothers kereskedő alá... szóval alapvetően a Zsoltinak mindig is a piac volt a cél és szart ő bele a terroir téméba. Ahogy egyébként ennek a natúr vonalnak a termőhelyhez való viszonya is eléggé érdekes. Mert a kénmentes technológia azért eléggé uniformizál.

Előzmény: Daeril (82951)
Daeril Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82951

Igen, a okulás és az oktatás már önmagában fontos és hasznos célja egy ilyen közösségnek. Rengeteg dolog lenne még, mint ahogy írod is...

Előzmény: BZoltan (82950)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82950

Egy csomó olyan cél volt és van amelyik nem egy borkereskedés dolga. A termőhelyi borok védelme és erősítése a termékleírásokban például egy ilyen jogi feladat. De közösségi kommunikációt, fórumokat csinálni sem kereskedői meló. Tanulmányutakat szervezni sem egy for-profit tevékenység. Tankönyveket fordítani, oktatást szervezni sem a kereskedők dolga. Kilobbizni, hogy az organikus és terroir személet legyen jobban része a szakmai képzéseknek is egy komolyabb szintű meló. Eleve a fenntartható agráriumról kommunikálni sem piaci tevékenység. Soroljam még, vagy ennyiből elhiszed, hogy nem itt volt a kutya elesve (pedig négy lába van) ?

 

De tudom, hogy a magyar boros közéletben... és főleg a borkereskedők meleg és kollegiális közegében egyenesen a sátántól való ötlet az, hogy egy kereskedő esetleg megpróbál valamiféle közösséget építeni. Annyira, de annyira végtelenül szánalmas és kókler faszfejség azért ekézni, savazni és fikázni valakit mert megpróbál csinálni valamit amire mindenki más impotens.

 

Kurva jó kezdeményezés volt a Terra Hungarica. 2011-ben kezdtük és nagyjából 2019-ig futott a szekér. Nyolc év szerintem egy nagyon jó eredmény. Nyolc éven át egy közösség fejlődött, kommunikált, tette a dolgát. Tartottunk jó megbeszéléseket, meglátogattuk egymást csomószor, tartottunk nagyon sok nyilvános kóstolót, beszélgettünk sok újságíróval, stb, stb...

Előzmény: Hepci (82944)
Hepci Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82949

Talán speciálisan neked készítették, hátha unod már az SAP-borokat. :DDD

Előzmény: lazaridi (82946)
joskabacsi Creative Commons License 2020.12.16 0 0 82948

nefürgyéle :D

 

Előzmény: BZoltan (82902)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82947

Akkor ez nagyon limitált.

Előzmény: lazaridi (82946)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!