Mondjuk Bezdán nem a Bánságban van, de nem érdekes, sok helyen keverik. Mihalik ugyanott, Tullnban tanult, ahol Görgei. A mai városháza épületében a hajóállomásnál.
(Mihalik János) 1854-ben egy nagyon jelentős munkát végzett: a Bánságban megépítette a bezdáni hajózsilipet, amely az első vízi betonépítmény volt egész Európában. Az építése körül tanúsított érdemeiért a Ferenc József-rend lovagkeresztjét kapta.
Az 1855-ös vasbeton nekem gyanús. Tudomásom szerint a vasbetont egy francia kertész később találta fel. Valószínűbb, hogy vízalatti betonról van szó, vas nélkül.
Vajon a zsilipben lévő tábla megmaradt? Ez arra emlékeztetett, hogy Európában itt használtak először vasbetont víz alatti szerkezethez Mihalik, nagyváradi mérnök vezetésével 1855-56-ban. Szerintem, amíg nem uniós Szerbia, addig idegen lobogóval nem jutunk be. Kibérelünk egy szerb kishajót, és amint lehet, most már tényleg megyünk. A tábla:
Megmenekült egy műszaki emlék a víziúthálózaton, ez szuper hír így önmagában is! Egy sor kérdésre azonban nem kaptunk választ: valóban működni fog a zsilip? Ha igen, kiknek nyitják meg? Csak kishajók, vagy nagy hajók is (említettek 500 t-t.) használhatják? Csak szerb vagy idegen lobogót engednek át? Ha a zsilip mégis nyitott lesz, lehet-e majd a csatornát is használni? Ha szabad lesz a hajózás, az mennyibe fog kerülni?
Régi álmom, hogy a bácskai és a bánáti csatornarendszert bejárom. Egyelőre különböző adminisztratatív akadályok miatt ez nem lehetséges. Ahogy a riportban az úr, Szerbiát ismerve, én sem nagyon remélem, hogy még "az én életemben" lesz változás. Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne igazam és nekivághatnák...
Neem hisszem hogy a terület használati dijat fiszetni kénne. Mivel elődeink kivásárolták ezeknek területeket MFTR sok területet vett meg én úgy tudom hogy hajóállomások hajózás tulajdonába van . Példáúl Leányfalún a büfé is hajózásé és bérlik. A Bahart is sok területel rendelkezik nézük meg régi képeket és csodálkozni fogtok menyí területel rendelkezett a hajózás. Úgy a Dunán és Balatonon. Hogy tudjanak fejleszteni késöbbiekben. Kár érte felkelletvolna újítani nem lerombolni. Mi Magyarok hagyunk mindent lepusztulni és utána sirunk pl Kelnföldi pu. Szigetmonostori hajóállomás stb. Szentedre ha.