Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17041

Chorus

Teldor

Előzmény: Totya0024 (17038)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17040

"elsődleges szempont, hogy a ménykű se csapjon bele. Másodlagos szempont vélhetően, hogy kielégítően teremjen, majd azután legyen jó is, piacos is."

 

A sorrend jó, csak pont fordítva többnyire :)

Előzmény: bajnár (17039)
bajnár Creative Commons License 2014.08.09 0 0 17039

Azért van elég sok perspektívikus fajta (vinifera), ami parlagon hever. Egy rezinél viszont gondolom az elsődleges szempont, hogy a ménykű se csapjon bele. Másodlagos szempont vélhetően, hogy kielégítően teremjen, majd azután legyen jó is, piacos is.

Én azt nem értem, hogy a muskotály vérvonalat miért kell a legjavába belevinni (gondolom idehaza a cserszegi sikerén felbuzdulva vagy, hogy takarja a rókaízt), illetve - rögtön leszögezve, hogy nem értek a kersztezéshez - azt nem értem, hogy miért nem szerepelnek a klasszikus, bevett ismert fajták annyira a pedigrékben, hiszen vmi megszokott, kedvelt ízhez hasonlót lenne ésszerű előállítani. Gondolom a legnehezebb a visszakeresztezési rész: hogy a nemes fajta aromatikája domináljon, a rezisztenciára való hajlamot viszont az ellenálló keresztezési partnertől örökölje meg.

Valószínű, hogy ez nem egyszerű feladat, külföldről se hallani még túl sok széles körben elismert jól sikerült reziről, gyerekcipőben jár még ez a kutatási ág, de fel fog gyorsulni és az igény is növekedni fog, hiszen ezen fajták bora nemhogy bio, hanem 100%-ban vegyszermentes lehet.

Előzmény: pinotnoir777 (17036)
Totya0024 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17038

sziasztok!

szürkerothadás ellen milyen szert javasolnátok?
gondolom nem felszívódó kellene, és 3. kategóriásak közül mit javasolnátok?

gardonyim Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17037

Igen, valószínűleg van egy szemléletbeli ok is, de ne felejtsük el, hogy minőségre nagyon nehéz nemesíteni. Sokkal egyszerűbb hozamra, ellenálló képességre vagy akár mustfokra szelektálni. Egy rezi fajta bemutató engem is érdekelne ettől függetlenül. Lássuk, hol tart a tudomány!

Előzmény: pinotnoir777 (17036)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17036

 

Köszi, pont ettől tartottam. A borminőség még mindig nem túlzott prioritás a honi kutatásoknál, korábban sem tűnt úgy...Köszi a kontaktot is!

Előzmény: bajnár (17025)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17035

Sőt, a tejről is mondják, szintén 10%-os hígitásban. Milk+powdery mildew a gugliba...

Előzmény: Törölt nick (17030)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 17034

Igen, kitűnően lemossa a gombafonalakat. Amíg a 'fehér bevonatos fázis van', főleg az elején, addig hatásos. A Biocont összes, lisztharmattal foglalkozó hírlevelében leírták ezt a hatásmechanizmust. 2%-os oldattal kell használni, nagy lémenyiséggel, lassan menve (én kétoldalról csináltam, egyszerre csak egy oldalról permetezve, így közel menve a sorhoz). Másnap vagy harmadnap viszont le kell permetezni mással, az csak a mosást végzi el. Érdeklődjél a Biocontosoknál ha több vagy szakmaibb info kell.

Előzmény: RAMBO (17032)
Cirfandlia Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17033

Erre a szeánszra hadd nevezzek be én is ha lesz!

Előzmény: bajnár (17025)
RAMBO Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17032

A káliszappant lisztharmatra használtad? Itt nem ír semmit arról, hogy az ellen is jó lenne:

 

http://www.agro-store.hu/novenyvedelem/rovarolo-szerek/biosol-kaliszappan-1-l

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
granov Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17031

én szívesen bővíteném a vegyszer listámat.

a beszerzést pedig majdcsak megoldjuk valahogy.

 

Az idén mivel sikerült megfognod a lisztet?

Nálam már virágzásban belerondított (06.26-i felvétel)

 

Előzmény: exnagy (17028)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17030

Most olvasom hogy az almaecet is jó lisztharmat ellen(1 liter 10 liter vízbe)

Nagy a rothadás veszély, ennyi eső után rengeteg a kirepedt bogyó

Előzmény: pinotnoir777 (16950)
exnagy Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17029

nyugodtan kiültetheted csak többet kell locsolni és ha teszel rá védő dobozt akkor nagyobb és erősebb hajtásokat kapsz.  de igazán ősszel szüret után vagy tavasszal 4- 5 hónap az igazi az ültetéshez és mindíg iszapolva.  ha nemes vesszőt gyökereztetsz akkor nem kell oltani. ez csak akkor szükséges, ha vad vesszőt gyökereztettél. mindegyiknek van előnye és hátránya is. 

Előzmény: T.H16000 (16880)
exnagy Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17028

Vegyszerezésben tudok neked segíteni.  kérdésem hogy van e zöld könyved? egyébként sok  jófajta vegyszert lehet kapni csak az nem mindegy, hogy szabad felhasználású vagy 2-es kategóriás. írhatom neked a vegyszerek nevét ha nem tudod megvenni, mert 2 es kategóriás.  szabad felhasználású vegyszerekkel az a gond, hogy mindenki azt használja és ezért hamar előfordul hogy a betegség rezisztensé válik a vegyszerre. nem használ. ezért időnként többféle hatóanygú szert kell használni, hogy ne váljon rezisztensé. arra akarok kilyukadni, ha sokáig egy fajta vegyszert használsz pl:. peronoszpórára akkor annak nem lessz hatása. 70 ha szőlőben dolgozom így tudok pár dolgot  

Előzmény: gaszkonyi (16938)
exnagy Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17027

hi! a peronosz ilyenkor már  nem nagyon veszéjes mert általában csak a levelet viszi. lisztharmat csak igazán a lé mentes bogyóknál veszélyes mert akkor még  mennyiségben károsítja a termést, levesedő bogyóknál viszont minőségben. ez még kénnel( porzással) még javítható. így nem gond a é.v.i  a szürke penész viszont még gond lehet.

 

Előzmény: juhosttt (17023)
bajnár Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17026

Na jó, hülye vagyok én ehhez, végülis nem árulok el államtitkot:

30 4957279 a Kunné Marika telefonszáma

Előzmény: pinotnoir777 (17024)
bajnár Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17025

Akkor küldöm a kontaktot privátban (amint rájöttem, hogy kell).

Azt nem tudom, hogy lehet-e kapni Pesten a Hársék borait, de ha valóban jössz szeptemberben, biztos meg tudom beszélni vele, hogy az összes rezi kísérletből kóstolhassunk (én idén már kóstoltam őket), illetve a szőlőjét is megnézhetjük (bár a legjava augusztusban érik), általában nagyon örül a Tibor, ha valaki ezügyben érdeklődik. 

Valóban, Andor is oltott magának egyet (asszem 54/2-es számú fajtajelölt), a rezisztenciájával és egyéb tulajdonságaival nincs baj, a két kóstolásom alapján inkább közepes minőségű a bora, elég szokatlan, birspálinkás karakterrel. A jobbak közt van (Jázmin, Kozmopoliten és tsai nekem kifejezetten nem tetszenek, de ez maradjon köztünk, a Borsmenta amolyan elmegy kategória), de személy szerint én sokkal inkább a pannoniját preferálom, ők azért nem, mert az nem az ő munkájuk. Andor viszont bizonyosan sokkal többet tud mondani ezekről a kísérletekről, mint én.

Előzmény: pinotnoir777 (17024)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 17024

Szia Zoli!

 

Köszi az infót, mindenképpen érdekelne a kontakt. Hársék borait szerinted lehet kapni Pesten? Andorral beszélgettem telefonon, őszerinte vannak további nagyon érdekes rezi fajtáik, szeptember elején szerveznek egy bemutatót, nagyon szeretnék elemenni, csak hát szüret dandárja várható...

 

Üdv: Bálint

Előzmény: bajnár (17016)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.06 0 0 17023

Bor vagy csemege? Min2-t lehet, de vannak feltételei, pl ÉVI, meg a borszőlőnél a szüret előtti kéntől állítólag bakszagú lesz a bor. Peronosz ilyenkor nem tudom képes-e még kárt tenni... Augusztus van, bár most enyhe az idő, de még jön a kiadós meleg...

Szürke rothadás ellen szoktak még permetezni, főleg késői szőlőket. itt is az ÉVI a fontos főleg.

Előzmény: Kukuma (17022)
Kukuma Creative Commons License 2014.08.06 0 0 17022

Van még értelme permetezni a szőlőt nálunk sok helyen beteg a szőlő 

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17021

Köszönöm.


A csemegeszőlő topicban is szóba került, szintén ezzel a diagnózissal. Most már nem akarom az összes topicban ezt az egyébként finom de "divatjamúlt" fajtát tárgyalni, ha tudnál az ottani 462 és 478-as hozzászólásra reagálni, mert látom, hogy jól ismered a fajtát.

 

Előzmény: conegliano (17018)
conegliano Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17020

Feri szőlő,más néven Seibel 5279.

Előzmény: Beer Monster (17019)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17019

"A termésről  nincs esetleg képed?"

 

Dehogynem. (Hiszen azzal kezdtem :)

 

 

Előzmény: juhosttt (17017)
conegliano Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17018

Feri szőlő.   más néven Seibel 5279.

Seibel állította elő a S. 788 és az S. 29 keresztezéséveL Franciaországban Auróra néven ismerik. Hazánkban Orosz Ferenc kisvarsányi szőlész terjesztette el, tőle származik általánosan használt magyar neve, a "Feri szőlő". Az országban sokhelyütt fellelhető volt, de főleg a Nyírségben termesztették.
Tőkéje középerős növekedésű. Levele kicsi vagy közepes nagyságú, ötszögletű, ép
vagy karéjos. Felülete sima, szövete vékony, fonáka csupasz. A levél széle durván fűrészes.
Fürtje kicsi, hengeres, közepesen tömött vagy laza. Bogyói kicsik, lapított
gömb alakúak, aranysárga színűek, éretten piros árnyalatúak. Héja vékony, húsa nyálkás,
jellegtelen, labruscaíztől mentes.
Igen korai érésű. A szárazságot és a téli fagyot jól tűri, gombás betegségekre alig
érzékeny. Filoxéra-ellenálló képessége is jó. Bogyója nem rothad, de könnyen pereg.
Virágzáskor kényes, gyakran rosszul kötődik. Ettől ftiggetlcnül rendszercsen bőven
terem. Bora jellegtelen, vékony, lágy, gyenge minőségű. Termését étkezési szőlőként
is használják.

Előzmény: Beer Monster (17015)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17017

A termésről  nincs esetleg képed? A fürt mekkora milyen alakú? A noah ha rendesen megért, nagyon könnyen leválik a kacs-ról a bogyó. Továbbá nagyon egyedi, jellegzetes íze van. 

Előzmény: Beer Monster (17015)
bajnár Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17016

Van még pannonijája a szajki Hárs biopincészetnek, 2010-ben az volt a legjobb boruk, abszolút permetezés nélkül. 

A pécsi kutatónál dolgozó oltványos Kunék készítetenek minden évben nagy tételben pannoniját, ha valóban érdekel, megadhatom a telefonszámukat, nagyon jó oltványokat készítenek, nekem a tavaly eltelepített 1650 olaszrizling tőkéből 3 nem jött meg csupán.

Néró fürtszáradásnál én botritiszre tippeltem volna, de lehet, hogy valóban peronoszpóra.

Előzmény: pinotnoir777 (17014)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17015

Itt lennének a kérdéses fajtáról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: juhosttt (16978)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 17014

Köszi az infót, meg a többieknek is. Pannonija bort esetleg kóstoltál már? Én a Kochékról és a Vinduloról tudok, akinek van ilyen fajta, meg Gondáék ültettek már.

Előzmény: Törölt nick (17010)
yacek75 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17013
én sem figyeltem meg a Nérónál fürtelszáradást,de utánakérdezek.cirka 10 éve van, de csak most kezdtem el foglalkozni vele. Egyébként tény hogy vannak kevesebbet termő tőkék,de én kifejezetten örülök,mert ízletesebb rajta a termés, jobban koncentrált,finomabb bort is ad tuti:)
Előzmény: Törölt nick (17010)
yacek75 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17012
Édesapám vertikónak hívja.egy 2m-es karó köré van tekerve a tőke. Azon cirka fél méteres vesszők úgy arasznyira egymástól a szélrózsa minden irányába:) .na ezt jó szakszerűen megfogalmaztam:) azért szeretik,mert könnyebb metszeni. Meg "körbejárja a nap". Egy tőkén úgy 12- 15 fürt. Ezt picit sokallaom,lehet jövöre 10 alá megyek,csak nincs szívem egyelőre hozamkorlátozni. Pedig....
Előzmény: juhosttt (16998)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!