Köszönöm, hogy gondolsz rám, de nem értem, milyen elönyét látod ennek a szögletes tejfölös pohárhoz képest. Hosszú, magas. szörnyü borulékony a kb 2 cm-es alsó átméröjével. Nem tudjuk, hány ml-es, ráadásul kávés, amit én soha nem iszom.
Info: Az ÖMKI újból 4 tájfajta paradicsompalántát ad át a L-nek, május 12, illetve május 16 reggel. /csütörtök, ill. hétfő/ Ezek: Máriapócsi koktél, Ceglédi sárga, Gyöngyös- paprikaalakú, és a Faddi tájfajta.
Viszont a vizes hordó kiürült, és elmozdítottam, így alatta láthatóvá vált több járat is. De az apróbb likak nem tudom mitől keletkeztek,nem nőnek, tehát nem jár vissza semmi, szerintem lehet valami repülő ízéke okozza/okozta talán, mivel a szabadban a kaspósról levettem azt az egy levelet ami likas volt, és csak halkan jegyzem meg, hogy azóta, ennek több napja, nem látni újabb sérült levelet.
Családi körséta a kertben, megnéztük, megbeszéltük.....Virágzik az őszi, télalá vetett Provence zöldborsó. Nagyon gyorsan nőtt, kb. 10-14 cm -esen kapta el a -10 alatti fagyok sorozata. Nem bírta, a leghossabbak - kb. 30 % - elfagyott. Ritka lett, de van utánpótlás Sima, tavaszi vetésben Provence, Kelvedon, Debreceni és Frilla. Majd meglátjuk....
Én már láttam csigacsíkot betonon, és csigát is zöldhulladékos zsákok alatt. Ősszel nem fért a falevél a komposztálóra, ilyenkor füvel rétegezve rakom fel zsákból.
Én az elmúlt 2 este is voltam kint. Egyet sem láttam a dögökből. Igaz k..vahideg van kint. De még nem mozgolódnak. A sörcsapda és a mészhidrát már készenlétben várja őkelméket.
Én a kapirgáló madarak és a macskák miatt le szoktam takarni madárhálóval. Az is elég jól visszafogja a nedvességet, s mikor locsolom, akkor nem tömörül be a talaj.
Rendszeresen úgy jártam, hogy a répa zöldség igen foghíjasan kelt a tavaszi szárazságok miatt, hiába locsoltam naponta az ágyásokat, másnapra csontszáraz volt, főleg szeles időben.
Többen mondták, hogy ők locsolás után deszkát fektetnek a sorra, és akkor veszik le, mikor már látszanak a kikelt sorok.
Idén a rendkívüli száraz koratavasz miatt én is kísérletezésbe fogtam, és az ágyást letakartam egy kettéhajtott fekete fóliával.
Néhány napja kijöttek a sorok, szép egyenletesen keltek, le is vettem a fóliát.
A továbbiakban rendszeresítem a módszert száraz tavasz esetén...
A fólia alatt a februárban vetett fodros tépősaláta berobbant, ma azt is ettünk a húsvéti ebédhez, nagy sikert aratott.
Nálam a hagyma nem fázik, szemlátomást erősödik. Enni kell nagyon, mert helyére megy majd a paradicsom. Én az uborkát, cukkinit, paradicsomot mindig kiültetem áprilisban. Nem esnek vissza. Sőt! Amint kikerülnek, szemlátomást erősödnek. Lehet azért, mert április elejétől pohárral is kint töltik a napot. Hát ha mégis jön a májusi fagy, akkor úgy járok. Sok év alatt nem fagyott még el semmi, 1x belefér. :)
Én is főként a csigák miatt, de azt se bánom ha minél előbb érik valami. A parit és ubit már annyira kívánom hogy megvettem a boltban, pedig nagyon ízetlenek és drágák. Rohadt drágák! A fürtös paradicsomnak 1200ft volt kilója. Rablás! Többet nem is veszek. Itt a zöldhagyma, elégedjünk meg azzal!
Még korai ki ültetni, hiába nincs - nem lesz fagy, 14- 10 fok alatt a palánták megfáznak. Megállnak a fejlődésben. Nekem az uborka egyik évben kikerült 2-3 levelesen, megfázott, egyszerűen nem akart megindulni, kint a zacskóba vetett már szépen túlnőtte. A paprikapalánta sem szereti hideg éjszakákat. A talaj hőmérséklete még hidegebb. Ma reggel jéghideg földből szedtem ki az újhagymákat a sonka mellé. Természetesen a hagyma is hideg volt, fáznak.
Én még nem vetettem el a tökféléket, csak az üvegházba szánt uborkát. Jövő héten talán a keserűuborkát és a luffát elvetem, a sütőtököt és a cukkinit majd akkor, ha már legalább a fűtetlen fólia biztonságos lesz. Ráér mindegyik. Csak a csigák miatt palántázom, nem azért, hogy hamarabb legyen.
Ha 1 hét múlva is úgy látom nem jön nagyobb lehűlés, kirakom a cukkinit és az uborkát. Tovább nem is férnének a pohárban. A dinnyét fokozatosan vetem, 3 szem már kikelt. Még egyet pohárba vetek, a későbbieket egyből a szabadba. Talán 3-at, mert nincs hely sajnos.
Beja sonkatököt vettem, szép a színe, ilyet még nem láttam, és már csírázik, mindjárt poharazom.
Az enyémek mind kisebbek, de elégedett vagyok velük. Május közepe előtt nem ültetek ki semmit, attól, hogy egy hét múlva nem lesz fagy, május elején még lehet. Itt a patakvölgyben hideg van.
A paradicsom egy része nálam bimbós, nemsokára kapnak nagyobb poharat.
Valóban szépek. Nálam a paradicsom kicsit lemaradt, de már kezdi összeszedni magát. Én úgy nézem az előrejelzést, hogy mához 1 hétre itt ki lehet ültetni. Éjszaka 7, nappal 18 fok ígérkezik.
A palántáim szépek, nagyok. Főleg a paradicsom, már van olyan, ami virágzik. Két éve ilyenkor már kiültettem. Most elnézve az időjáráselőrejelzést, nem tudom mikor lehetne.
A paradicsomok és paprikák egy része a jövő héten mehet ki ha nem lesz hajnali fagy veszély.
6. napon kel az uborka, cukkini, sárgadinnye. Én egy pohárba 3 magot teszek és majd menet közben kiollózok kettőt. Biztosra megyek, hogy ne kelljen másodvetéssel foglalkozni. Ha a szabad földön felállítom az uborka támrendszert akkor vetem alá a magokat.
A gyümölcsfák egyenlőre rendben vannak nincs fagykár. A szőlő most akar indulni. A fóliába 10 centis a burgonya. Utálom a fűnyírást 3 nap kellett, hogy végezzek . A következő fűnyírásnál meg már gyűjtenem kell a nyesedéket mert szükség lesz rá a hagyma sorokban. Inkább bemulcsozom mint, hogy négykézlább kézzel gyomláljak. Múlik az idő egyre nehezebb a napi munka hiába a 67 az már nem kevés pláne szétrobbant gerinccsigolyákkal. ( Kellett nekem másnak cseresznyét szedni... )
Először sikerült!!! - csiráztatni a kaprot......mindent , mindenhogy próbáltam. Most a fagyasztóba tettem a zacskó kaprot, ott volt vagy 3-4 napot. Beáztattam, megint vagy 2-3 napt állt a vízben, papírszalvétára kiöntöttem, dobozba tettem, fóliával letakarva 2 nap után megjelentek a csirák. Most tettem a földes dobozba szintén fólia alá. Várom, s remélem, hogy tudom majd palántázni. Kint soha nem sikerült egy tisztességes szálat fölnevelni belőle. Tényleg nagyon reménykedem. "Írígylem" azokat, akiknek csak úgy sikerül....
Én inkább nem gondolok bele a flakon tisztaságába. Legalább 20 éve hozzák a ugyanazok a tejet hozzánk (meg a tojást) eddig meg voltunk elégedve mindennel. Felforralom. Itt is van a városban néhány helyen tejautomata, meg a tejboltokban is saját palacba adnak kimérős tejet.
Nekem nincs bizalmam az újrahasznosítottban árusított tejhez. Egy időben egy szomszéd, akit mi csak kacsás néniként emlegettünk, gyűjtötte a flakonokat a tejesnek. Fene tudja, mennyire és mivel mossák el. Mi bizony gyakran beleittunk a palackba, míg vettünk. Biztos elmossák, de...
Tejautomata lenne a legjobb, hozott edénnyel. Ausztriában láttunk ilyet, ittunk is belőle. Nem tudom, itthon van-e ilyen. A közelünkben nincs.