Keresés

Részletes keresés

Lovászi Creative Commons License 2005.09.05 0 0 345

Mint már említém, nem járt volna utána fejkvóta.

 

Én már 5 évesen elvittem a fiam dyslexiaszűrésre, mert a párom az volt, és a fiam is mutatott "tüneteket". Aki szűrte, azt mondta, hogy már iskolaérett, de ugye még csak 5 éves volt. Egy év múlva újra megnézettem, kértünk papírkát is, mégsem vették fel. Egyébként annyira nem izgatott a dolog, én spec. nem dőltem kardomba, hogy évvesztes.

Előzmény: Rapsonne (343)
piglet Creative Commons License 2005.09.05 0 0 344

Én évvesztes voltam, de soha nem éreztem a hátrányát olyan módon, mint _mano. Nem jutott eszembe, hogy vesztettem volna két évet.

A saját lányommal kapcsolatosan viszont eszembe jutott, hogy mennyiben lenne neki jó ilyen picurkaként ott állni a majdnem 8 évesek között. Valóban mostanában trenddé vált a visszatartás, amit nem feltétlen tartok jónak, de vagy igazodom ehhez - kényszerűségből. Vagy kiteszem a gyereket annak, hogy sok mindenben lemarad a többiek mellett, egészen egyszerűen mert fizikálisan nem bírja. Elvben értelmileg és érettségben belefért volna. Viszont ha ránézek sem érzem rajta azt, hogy kétségbeesett, mert ő még nem mehet suliba, hiszen egy csomó barátja még maradt. Erre is jó a vegyes csoportos ovi:-)))

Előzmény: Lovászi (339)
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 343
hogyhogy
Előzmény: Lovászi (342)
Lovászi Creative Commons License 2005.09.05 0 0 342
Nekünk 8 éve hiába volt meg a szakvéleményünk, mégsem vették fel.
Előzmény: Rapsonne (341)
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 341
úgy szól a törvény, hogy szakvéleménnyel, vagy ha az óvóda támogatja, fel kell vegyék azt, aki dec. 31-ig betölti a hatot.
a nővérem kislánya novemberi, ő is kezdte a sulit (egy évvel nagyobb Hajnánál, úgyhogy ez tavaly volt).

Tehát, ha a szakvélemény is megvan, akkor mehet mint a többi érett gyerek :)
Előzmény: __mano (338)
Lovászi Creative Commons License 2005.09.05 0 0 340
Ha találsz olyan sulit, ami fejkvóta nélkül is felveszi...
Előzmény: __mano (338)
Lovászi Creative Commons License 2005.09.05 0 0 339

Én júliusi vagyok, ergo az új rendszer szerint évvesztes volnék, a régi szerint nem voltam az.

A gyerekeim május 31, július 30, és szept. 23-án születtek. A nagylányom ugye full a határon, de elment 6 évesen suliba. (Óvónő anyukám a lyány születésekor majdnem levette a fejem, miért nem "irattam át" június 1-re, hogy évvesztes legyen...)

A fiam hiába volt huszonsok kg, és egy fejjel magasabb a kortársainál, évvesztes lett, mert nem volt suli széles Szeged városában, ami felvette volna júliusiként. Annyira nem is erőlködtünk, csak körbekérdeztem a jobbnak tartott helyeken. És hiába volt testileg és mentálisan ezerszer érett, kb. decemberig mindig elaludt hazafelé a max. negyedórás buszúton...

A kicsi szeptember végével is évvesztes lesz. Ő nem fog csoportot ismételni, mert 4 éves koráig a bölcsiben tárolódott, csak akkor ment oviba. A fiam detto, és nagyon jó döntés volt mindkettőnél.

__mano Creative Commons License 2005.09.05 0 0 338

De akkor ezek szerint megis az en dontesem lesz ? Tehat ha nagyon ragaszkodnek ahhoz (persze szakvelemeny mellett !!!), hogy menjen iskolaba/ovodaba akkor, amelyik evben a hatot tolti, akkor mehetne ?

m.

Előzmény: Rapsonne (336)
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 337
ja, még az jutott eszembe, hogy egyetértek, miszerint az óvodának nem feladata az iskolaelőkészítés.
Tehát nem az ovinak kell az iskolához közelednie, hanem fordítva.
Hajna nem volt nagycsoportos, mert visszaragasztották a kicsibe (két csoport volt az oviban, a nagyban voltak az 5-6-7 évesek, a kicsiben pedig 3-5ig)
Ezért fogalmam sincs, milyen az ovis ballagás, mivel május eleje óta egyáltalán nem járt oviba...
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 336
Az a helyzet, hogy én mindenképpen szerettem volna, ha a gyerekem normális időben kezdi az iskolát.
Saját élményeim nincsenek, mert januári vagyok, de a párom december közepi, és halálra unta magát az alatt a plusz év alatt.
DE EBBŐL NEM SZABAD KIINDULNI!

Egy csomót beszélgettünk a nevelési tanácsadóval, elég jó fej nő volt.
Ő is mondta, hogy sok szülő a saját gyerekkorát látja tükröződni a gyerekben, és ezért nem szeretné (vagy éppen ) szeretné az évismétlést.

Egyébként pedig nekem június végi, augusztus végi és szeptember végi gyerekeim vannak, mindegyik évvesztes, de valszeg egyik sem lesz az, mivel nem tartom normálisnak az egész visszatartós rendszert (persze ha visszahúzódó csendes gyerekeim lennének, elgondolkodnék, de nagyon nem azok).
És fenntartom továbbra is, hogy az otthoni légkör és foglakozás és sok társaságba járás nagyon meg tudja dobni a gyerek szocializálódását.

A falubeli óvónéni nagyon jó fej volt, azt mondta, ha valakit amiatt nem küldenek, mert szociálisan éretlen (túlérzékeny pl., mint az én lányom..), azzal se tesznek jót, ha visszatartják, mert jövőre is ugyanilyen lesz, hiszen a lényéhez tartozik.
Én 18 évesen is elbőgtem magam, ha vesztettem a kinevetavégénben, és mégis van érettségim :)
Előzmény: __mano (335)
__mano Creative Commons License 2005.09.05 0 0 335

Na, kb. most sikerult Titeket "utolerni" (de ha ilyen utemben haladtok, nem fogom tudni tartani a tempot ;), persze, nekem meg csak terv a harmadik, mint irtam, es a 2 "nagyobbik" is csak 2 eves, ill. 2 honapos ;)).

 

Viszont a tema nagyon erdekel, ami most fut: iskolakezdes. Engem egyelore inkabb ovikezdes miatt fog erinteni, ugyebar ;), de en sajnos (rossz szokas) mar most azon gondolkodom, melyik gyereket mikor adjam iskolaba. Persze, en is tudom, hogy ezt most nem, hanem majd csak akkor lehet eldonteni, egyelore csak a sajat emlekeimbol indulok ki.

 

En ugyanis novemberi vagyok, a lanyom (a nagyobbik csimota) szeptemberi, a fiam juniusi, igy azok alapjan, amit irtok, mindketto evveszteskent indul, es nekem magamrol sajnos olyan emlekeim vannak, hogy bar ovodaban nagyon rosszul ereztem magam, amikor a csoportombeliek iskolaba mentek, nekem pedig maradnom kellett (komolyan emlekszem ra, alltunk az ev vegi bulihoz a hallban, es en nem lehettem ott a vegzosok csoportjaban), altalanos iskolaban me'g tetszett, hogy en lettem szinte eloszor 7 eves, gimiben me'g tetszett, hogy rajtam kivul csak nehany fiu volt, akinek hamarabb lehetett jogsija, mint nekem, de ahogy kikerultem a gimibol (raadasul 5 eves ket tannyelvu), nagyon hianyozni kezdett az a "2 ev" (evvesztesseg es az 5. ev gimi)...

 

Tudom, ezt Ti sem tudjatok megvalaszolni (marmint hogy mit tegyek majd az en gyerekeimmel, hogy nekik ne legyen se ilyen elmenyuk kesobb, se a lo tuloldala, hogy tul koran kezdtek), sot, en is majd csak tippelni fogok tudni, de en eddig abban a hitben eltem, hogy aug. vege a korcsoportvaltas, a majusba mar a fiam sem fer majd bele... Bar mivel o fiu, nala valamiert nem is tartanek ettol, inkabb Hanganal. O nagyon szocialis, baratkozo, a tarsasagra biztosan szuksege lesz, most persze, meg nem latszik, mennyire lesz kesz az iskolara, de azt hittem, nagy dilemmaban leszek majd az iskolakezdessel, ezek szerint viszont nem is gondolkodhatok majd rajta, hogy akarom-e a "naptari eve" szerint beiratni...

mano

Előzmény: Rapsonne (328)
Gabeszka Creative Commons License 2005.09.05 0 0 334

Abszolut egyéni az iskolaérettség. Van aki már 6 évesen minden szempontból érett (legfeljebb picit kisebb a többségnél) van aki még 7,5 évesen is határeset, mert érzékeny, zárkózott, vagy figyelmetlen, izgága, szóval ezt a szülőknek folyamatosan figyelnie kell, beszélni a gyerekkel lesve a reakcióit, és persze az ovónőt kérdezni, a többiekkel összehasonlítva. A lányok egyébként is picit hamarabb tűnnek érettebbnek. A barátnőm (akinek magánovija is van) már megtanította írni-olvasni az 5,5 éves kislányát, hogy bírja majd a sok tananyagot:)) baja nem lesz belőle. Én pl. hiába tanítottam Zsigát 6 évesen, még nemigen érdekelte.

Nehéz, sok-sok szempont van, és annyi mindentől függ!!

 

De hát ez a jövő:..

zso70 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 333

En nem is azokra a gyerekre gondoltam, akik "rendesen " evvesztesek, majus utan szulettek, hanem azokra, akik elotte, s direkt visszatartottak

direkt= nem volt fizikalis, szellemi stb eretlensege

nyilvanvaloan egy 17kg-s gyerek ne menjen suliba, de ha " tettre, dalra " kesz, akkor miert ne??

a gaz ezzel az, szigoruan szerintem, hogy az igazi kulondbseg 12 eves kor korul jon ki, pl. , amikor az egy, esetleg 2 evvel idosebb kislany sokkal erettebb, mind szellemileg, mind szellemileg, mint a "normal " tarsai

Az, hogy tobben azert tartjak oviban, mert igy ovi utan meg tudnak pl gyakorolni, s felkeszulni az iskolra, mindenfele gyakorlo fuzetekkel.... agyrem..

es akkor hol is van az, hogy az ovodanak kell felkesziteni a gyereket az iskolara, hanem az iskolanak kellene felkeszulnie a NEM iskolas gyerekre

Előzmény: Lovászi (332)
Lovászi Creative Commons License 2005.09.05 0 0 332

Csak halkan jegyzem meg, hogy 1980 óta május 31. az iskolaköteles határ, tehát az utána született gyerekek élből évvesztesek. Sok suli fel sem veszi őket, mert a következő év május 31-ig nem jár utánuk fejkvóta...

 

Az már más kérdés, hogy miért tartják vissza a szemmel-ésszel láthatóan iskolaérett gyerekeket... Ha van rá ok, akkor persze kell is.

(Tavaly az egyik barátosném azért nem engedte a márc. elején született fiát suliba, mert egy fiú egójának kell, hogy ő legyen a legmagasabb a társaságban. A kiskölök közben agyon nyeri magát sakkversenyeken, és szakirodalmat olvas...)

Előzmény: zso70 (321)
piglet Creative Commons License 2005.09.05 0 0 331
Most nézve sem bánom, hogy még maradt egy évet az oviba a lány. Amikor az évzárón az iskolába menők mellett állt, kb úgy nézett ki mint egy középsős. Pedig nagyjából egy korosztály. Mi is beszéltünk az óvónénikkel, hogy mit gondolnak, és velük közösen állapodtunk meg az évhalasztásban. És már soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna ha:-))))))))
Előzmény: Gabeszka (323)
Kriza Creative Commons License 2005.09.05 0 0 330
Felmerült bennem ez is, bár mostanában nem bukik, de ma is evés után jött rá nagyon a köhögés. A bukás főleg akkor jellemző nála, ha sokáig nem eszik - jellemzően éjjel ugye -, aztán hirtelen sokat nyom be. Majd rákérdezek, mert én is olvastam, hallottam a refluxról és szerintem akár az is lehetne - csak kiröhögnek az ismerőseim, mert a szomszéd kisfiúnak az van, és biztos azért gondolom én is, hogy az a baja Emmunak. De ha egyszer ugyanazok a tünetei... :)))
Előzmény: librarian01 (329)
librarian01 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 329
Kriza!
Nem reflux-betegsége van a picinek?
(Bukás van most is? A visszaáramló gyomorsav irritálja a nyelőcső végét, akár a gaaratig is viszajöhet, gyulladt és KÖHÖGÉST is kiválthat)

Nem tudud az ágya fejrészét megemelni? (A lába alá tégy egy egy téglát vagy ilyesmit)

Pusz
a könyvtáros
Előzmény: Kriza (306)
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 328
na, ettől én is paráztam, hogy majd ő lesz a legkisebb.
De Hajna nagyon magabiztos és lelkes, tele tanulásvággyal, és egyértelmű lett számomra, hogy egyaránt vágyik a szellemi és fizikai megterhelésre. Egyelőre úgy néz ki, hogy nem is ő a legkisebb (termetre - ennek nagyon örültem), és a tanító nénik szerint talpraesett, barátkozó, és ennek nagyon örülök. Persze, sose mondtam neki, hogy ő lesz a legkisebb. Az egyik osztálytáras viszont szomorúan mesélte nekem egyszer, hogy visszamaradt az oviba (ő az, aki mindjárt 8).
Nem tudott ugyan még olvasni, mikor suliba ment, de nem is volt célom, hogy megtanítsam.
Úgy vagyunk vele, hogy sokkal jobban fogja értékelni azt az egy évet érettségi után :)
Akkor kell majd igazán, amikor fogalma se lesz, hogy mit akar csinálni az életével, minden érdekli, mindenbe belefog, és akkor majd kap egy évet, amit nem az oviban kell töltenie, hanem azzal, hogy lehetőség szerint rengeteg dolgot megismerjen, okuljon.
Előzmény: Kriza (327)
Kriza Creative Commons License 2005.09.05 0 0 327
Hát igen, azt kell, hogy mondjam, majdnem ilyen miatt nem ment Jakab elsőbe, mert attól féltem, mindenki nagyobb lesz nála és elveszti az önbizalmát, ami amúgy is elég csekély mértékben van neki. De egyelőre lelkes, pozitívan nyilatkozik, és az oviban tényleg nem lenne helye már a régi-új csoportban.

A könyveink Apáczaisok, majd megnézem a betűket, ha hazahozta őket a fijam :))

Mi közben megjártuk a boltot Emmával, meg nyílt egy klassz turkáló az úton, vettem egy jó kis mexx gatyát 400 pénzért Jakabnak :)) Nehét eset, utáljaa farmert, mást meg nem nagyon gyártanak kisfiúknak...
Zso, áldottam drága nevedet az úton, ez a PP mózeses kocsi a kedvenc babakocsim az összes közül, pedig ugye van tapasztalatom bőven :))) Annyira tuti tolni, megpakolni, kényelmes Emmának - most is durmol még tovább a garázsban benne :))-, a szívem szakad meg, hogy nincs sportrész hozzá :(((( Elhoztam a PP Milanot az ismerőstől, egy 10 éves modell, ami nagyjából mindent tud, amit az újak, kivéve a tolókar magasságát nem lehet állítani, na az nagyon hiányzik nekem, és ez a testvérfelálló dolog a halálom rajtuk, folyton összeverem rajta a lábamat.
Előzmény: zso70 (324)
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 326
Meg azt láttam, hogy nagyon sokat számít, mennyit nézett a gyerek tévét suli előtt, mennyit foglalkoznak vele a szülők, és persze, hogy milyen a habitusa.
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 325
Hajnának is van olyan osztálytársa, aki majdnem 8.

Nem a vita kedvéért kezdtem el, és tényleg egy csomó gyereknek kell az a plusz év. Lehet, hogy Hajna kétszer lesz elsős, minden lehet.
Előzmény: zso70 (321)
zso70 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 324
en pont az ilyenre mondom, szvsz az iskola arra valo, hogy ott megtanuljon az gyerek irni, olvasni. Mivel Bende "rendesen "ment, nem olvasott, nem irt, nem mondom, hogy nem ismerte a betuket, de nem tudott olvasni, mig nyilvanvaloan azok a tarsai, akik evvesztessel mentek, ezeket az elonyoket hasonlo mod beszereztek, onhibajakon kivul...:))
Előzmény: Gabeszka (323)
Gabeszka Creative Commons License 2005.09.05 0 0 323

további ismerős nickek:)) (tamara, Rapsonné, piglet)

 

Zsigának kellett ez az 1 év. Ő júniusi, és sok barátja ment isisbe, és még úgy sem vágyott. Persze, lehet, hogyha mondogatom neki, bezsongott volna, de ezalatt az 1 év alatt zinte magától megtanult írni-olvasni, már a kisbetűket is elolvassa. Néha számolásnál is megdöbbentő következtetései vannak. Az, hogy ebben előrébb jár, növeli az önbizalmát.

És persze most akkora, mint Kriza 6,5 évese:))) (bár még jó rá a 30-as cipő.))

Egyébként náluk is nagy a szórás, van 7,5 éves kisfiú és van épp 6 éves kislány (júliusban volt 6)

 

szerencsére ilyen betűkivágósdi nincs nálunk, nem tudom mikor oldanám meg.

quilla Creative Commons License 2005.09.05 0 0 322

Hat lehet, hogy vele keverem, de en egy halom kiskrapekra emlekszem, nem pedig ekkora meretekben ilyen labon elo kiskamaszokra :)

 

Előzmény: zso70 (310)
zso70 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 321

Hm, ez egy ujabb , vegelathatatlan vitaknak, eszmeknek a futtatasara alkalmas tema:iskolakezdes

a legnagyobb nalunk most kezdte a 8 osztalyos gimit, en vele kapcsolatban mar latom, hogy kb mi az, amit biztos, hogy NEM fogok elkovetni a kicsiknel.

O aprilisi, kerdes nem volt, hogy megy isibe, vagy sem, egyontetu velemenye volt mindenkinek, hogy igen. Azt latom, hogy hasonlo koru baratai, ismerosei, akik maradtak egy evet oviban, hatalmas forral kezdtek az iskolat, s altalaban ez az elony, ha ertelmes a gyerek, tart legalabb 3. osztalyig. Bende totalisan iskolaerett benyomasat keltette, megis meg a mai napig azt latom rajta, hogy elvettem tole egy evet, mert rendkivul gyerek... ami persze nem baj, mert 10 evesen legyen meg gyerek, csak szerintem ha kesobb kezdi, akkor talan jobban veszi az iskola allitotta akadalyokat ( ti.: beszelgetes ora kozben, jatek allandoan.. stb)

De ez megint amiatt vanm, szvsz, hogy jott egy divathullam ( sajnos mast nem tudok erre mondani ) , 2000 tajan, hogy nem adjuk a 6 eves gyereket iskolaba, mert nem.. kozben persze a 6 eves az oviban mar halalra unta magat.

Nem allitom, van, mindig van, volt olyan gyerek, aki fizikalisan, szellemileg nem erett 6 evesen az iskolakezdesre, csak, hogy vki egy divathobort miatt tegye ezt... keptelen vagyok felfogni.

Ezert van, az tobbek kozott, hogy az osztalyban szinte O a legkisebbb, mert tulkeppen az egy evvel idosebbekkel van egyutt ( egeszen altalgos meretekkel rendelkezik ). Az altalanos isiben volt egy kisfiu, aki 1993.szeptembereben szuletett,az enyem pedig 1995.apr.. S ez orult nagy kulonbseg..

Előzmény: Rapsonne (320)
Rapsonne Creative Commons License 2005.09.05 0 0 320
Kriza
az egyik módszer szerint (Hajdú ?) olyan olvasás-tanulás van, amihez adnak egy 96 oldalas könyvet, amiben képek meg szavak, mondatok, szótagok stb. találhatók. ezeket MIND ki kell vágni, oldalanként borítékolni, nevet-oldalszámot ráírni, tanító néninek beadni.
Egyébként Hajna még csak szept. végén lesz 6, úgyhogy ő a legkisebb az osztályban.
Oviból nem javasolták iskolába, mert szociálisan éretlen, a nevelési tanácsadó viszont egyértelműen azt mondta (nagyon nehezen iskolába engedős hírében áll), hogy igen.
Szerintem nem érdemes halogatni a dolgot, egy év alatt egy csomó gyerek elveszti azt a nagy lelkesedését a suli iránt, ami megvolt, ha oviban marad.
Persze sokan nem, és teljesen egyéni a dolog mindenkinél.
Előzmény: Kriza (306)
Törp Creative Commons License 2005.09.05 0 0 319

:)

ezek egy mérettel nagyobbak, de ez se egy leányálom :)))

 

Előzmény: zso70 (318)
zso70 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 318
huuu, mik vannak, pedig meg csak 4 eve volt elsos, es meg a mezei harcos miniatur betuket kellett vagdosni,, hogy utaltam
Előzmény: Törp (317)
Törp Creative Commons License 2005.09.05 0 0 317

belekotyog :)

 

ha Apáczais könyveik vannak akkor ott vannak a kivágandó betűk vmlyik olvasókönyv mellékleteként :) 

Előzmény: zso70 (316)
zso70 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 316
figyu, megsugok vmit, a betuket is papirboltban, hipermarketekben, stb adjak, "nyilon " csomagolasban, altalaban - ugy, mint  a jatekpenzt, az is kell mar elsoben, nem? ( az olyan, mint  a gazdalkodj okosban )                        
Előzmény: Kriza (315)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!