Keresés

Részletes keresés

Nemo Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3955
Az első mondat logikailag nem következik abból, amit mondtam.
Előzmény: Tafkó Birgut (3952)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3954

Igen, azt állítod, hogy Jézus ittas embereknek adott még pár kancsó szeszt...

Előzmény: Olcsolab (3951)
Nemo Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3953
Amiről én beszéltem, az nem a mások iránti türelem és tapintat volt, hanem a saját belátás használata, szemben az egyedüll üdvözítőnek kikiáltott teljes absztinenciával. Nézze meg kend az előzményt, és lássa be, hogy ok nélkül vádol engem szeretetlenséggel. Az ugyanis szóba sem került e szál előzményeiben mint hivatkozási alap.
Előzmény: Tafkó Birgut (3949)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3952

"nem bizonyít semmit"

Tehát nem bizonyítja, hogy methuskálni csak és kizárólag erjedt oinostól lehet...

p.s.

Tanuljon meg olvasni, kend...

;)

Előzmény: Nemo (3950)
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3951

Pedig azt írtad... ha a kérdőjelet levesszük. Márhogy én ilyet állítanék, pedig eszembe sincs...  Kérdőmondatba illesztett állításaidat már ismerjük.

Amúgy:

Mit is mondott a kígyó: Valóban ezt mondta az Isten ?

(a kérdésben ott a állítás: hát ezt nem mondhatta)

Szóval jó módszere e a visszakérdezgetés, megkérdőjelezés ... látszik hol tanultad.

Szóval a kérdéseidbe jól el lehet bújtatni állításokat, amiket másnak tulajdonítasz.

Rájuk vernéd, hogy ezt állítják. Hogy a te gondolkodásod szerint, gondolkozzanak. Belekényszeríted őket a csapdába. (csapdát állítasz)

Tipikus politikus duma ez... a politikusok is használják ezt a módszert.

(lsd a mondást: a politikus meg akkor is hazudik, ha kérdez)

Előzmény: Tafkó Birgut (3947)
Nemo Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3950

A közös tő nem bizonyít semmit: létezik jelentésbeli hasadás is a világon. A két igét nem véletlenül sorolják fel a szótárak külön, s nem csupán egymás változataiként.

De hogy kend is dolgozzon egy kicsit: van-e különbség kend szerint a "mimnészkó" és a "mnaomai" igék jelentése között? Ezek etimológiailag legalább annyira közel állnak, mint a "methüszkó" és a "methüó."

Aztán válaszoljon kend a legutóbbi "Hol?" kérdésemre.

Előzmény: Tafkó Birgut (3946)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3949

"As no one is infallible in deciding of another one whether he is a possible alcoholic, everyone should use his own discretion"

Elég cinikus hozzáállás ez kend részéről, nem igazán egyeztethető össze azzal a keresztényi szeretettel, mi nem él vissza a szabadsággal - épp az erőtlenekért -, ahogy Pál tette. Mennyivel keresztényibb az alábbi attitűd:

I was once discussing this with an elderly Chritian gentleman who brought up a very good point. He said "One beer might not send me to hell, but it could lead ten people there who saw me, and followed my example."

To quote Gleason Archer; "If we really care about the souls of men, and if we are really in business for Christ, rather than for ourselves, then there seems to be no alternative to total abstinence-not as a matter of legalism, but rather as a matter of love.?#034;

Előzmény: Nemo (3757)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3948

Apropó, milyen papsága is van Jánosnak - no, és Péternek...?

:))

Előzmény: egyszeriember (3945)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3947

Én nem emlékszem rá, hogy azt írtam volna, hogy Jézus leitatott gyereket, felnőttet egyaránt....

Előzmény: egyszeriember (3945)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3946

"a "kies" ma is a "kietlen" ellentéte"

Tagadtam...?

"a "vitázás" régen sem jelentett egyetértést."

Valamit én is tudhatok - esetleg - rosszul....;)

p.s.

Jól megragadtad egyébként a lényeget, Nemokám, a methuó, s methuskó közös tövére azért majd szakíthatnál drága idődből...

;)

Előzmény: Nemo (3944)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3945
Micsoda marhaságokat írsz :-))))
Előzmény: Tafkó Birgut (3932)
Nemo Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3944
Most csak közbeszólok, mert van jobb dolgom is: a "kies" ma is a "kietlen" ellentéte, és a "vitázás" régen sem jelentett egyetértést.
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3943

"Mindkettő"

Csak nem azt akarod mondani, hogy uyganaz a szó jelölhet erjedt, s erjedetlen italt egyaránt...?

"Ha a bor meg bűnös dolog önmagában "

Vajon, mi csúfoló, miben kicsapongás van, mi elveszendőnek való, kedves-é Isten előtt...?

"hazudott"

Vagy pedig teljesen egyértelmű volt számára, s a kor olvasói számára is, hogy a bor nemcsak erjedt italt jelölhet...

Előzmény: Olcsolab (3942)
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3942

Mindkettő ... :-)

(ha a bor és a must önmagában nem bűnös dolog)

Ha a bor meg bűnös dolog önmagában az egyik fordító nem csak tévedett, hanem istentelenül hazudott...

Előzmény: Tafkó Birgut (3940)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3941

Te vádolsz - nem is a/Akárkit...

:(

Előzmény: Olcsolab (3939)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3940

"Te azzal jössz, hogy a bibliafordítók tévedtek"

Mondd el, kérlek, melyik fordítás a helyes:

És eljőnek és énekelnek a Sion ormán, és futnak az Úrnak javaihoz, búza, bor, olaj, juhok és barmok nyája felé, és az ő lelkök olyan lesz, mint a megöntözött kert, és nem bánkódnak többé. 

Megjönnek majd, és ujjonganak Sion magaslatán, élvezik az ÚRtól kapott javakat: a gabonát, a mustot és az olajat, a juhokat és a marhákat. Olyan lesz a lelkük, mint az öntözött kert, és nem hervadoznak többé. 

... ?

Előzmény: Olcsolab (3931)
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3939

Ne vádolj!

Előzmény: Tafkó Birgut (3938)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3938
Amit Te csinálsz. Gyűlölöd az Igazságot. A hasad az istened. Iszod, mi elveszendőnek való. De nem vagy rabja, csak nem bírsz lemondani róla, s Jézus Urunkat sem átallod azzal vádolni, hogy leitat gyereket, felnőttet egyaránt...
Előzmény: Olcsolab (3937)
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3937

Én értem mi az hogy felbontani az írást ...

Előzmény: Tafkó Birgut (3936)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3936
És a Bibliát érted-é? Érted-é, hogy a bor elveszendőnek való...?
Előzmény: Olcsolab (3934)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3935

"Én meg inkább azt fogadom el, amit a magyar bibliafordításokban van"

Rendben, parancsolj, egy kis magyar fordítás:

"A bor csúfoló, a részegítő ital háborgó..."

"Ne nézd a bort, mily veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását; könnyen alá csuszamlik, végre, mint a kígyó, megmar, és mint a mérges kígyó, megcsíp..."

"...a bor megcsal..."

"Adjátok a részegítő italt az elveszendőnek..."

Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3934
Pl. azt jeleti hogy tudok magyarul hogy megértem mit írtál ... :-)
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3933
7 kérdőjel ...
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3932
Mi az, hogy nem tudok héberül, sem görögül? Mi az, hogy tudni? Te tudsz magyarul? Minden egyes szónak tudod a jelentését, eredetét? Tudod pl. mit jelentett a "vitázni valakivel" kifejezés alig egy-két évszázada? Azt, hogy egyetértésben lenni valakivel - teljesen az ellenkezőjét, mint ma. Ugyanez a "kies-kietlen" esetében. Na, most akkor jössz itt a héberrel, ami már Jézus korában is holt nyelv volt(!) - liturgikus nyelvként használták, valami olyasmiként, mint a középkorban a latint, a zsidók arámul beszéltek egymással -, s meg akarod mondani, mi mit jelentett három és félezer évvel ezelőtt? Igen? A Biblia ajánlja a részegítő italt? Mit csúfolónak mond, mi megcsal, mire jobb rá se nézni, s az elveszendőnek való? Jézus valóban leitatni jött felnőtteket, gyermekeket egyaránt? Eléggé következetlen lenne a Biblia, ha valóban így lenne. Kár, hogy hasad az istened....
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3931

Igen. Én nem hiszem, hogy ekkorát tévedtek volna a bibliafordítók ... (Istennek gondja van rá)

Számomra azt jelenti amit a magyar bibliafordításokban írtak... (jobb fordítást te sem mutattál hanem hivatkoztál ezekre a fordításokra is)

Neked nem, de te ezt nem a saját tudásodra(héberül nem tudsz se görögül) építed, hanem főnökeid tanítására.... Én meg inkább azt fogadom el, amit a magyar bibliafordításokban van... (és azt veszem alapnak)

Te azzal jössz, hogy a bibliafordítók tévedtek, én meg azzal jövök hogy főnökeid tévednek...

Előzmény: Tafkó Birgut (3930)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3930

"Ha nem akkor honnan tudod ennyire biztosan mit jelent és mit nem ? "

Mindenesetre látom, Te már eldöntötted, Számodra vita lezárva, ahogy nézem...

Előzmény: Olcsolab (3926)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3929
Nem egészen. Elég messzemenő következményei lennének annak, ha kiderülne, hogy Jézus leitatni gyött volna embereket - gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Meg annak is, ha nem...
Előzmény: NattyDread (3928)
NattyDread Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3928
Üdv! Bocs, ez az égész vita kb. olyannak tűnik nekem, mint amikor a Rózsa Neve c. filmben összejöttek a ferencesek és a dominikánusok arról vitatkozni, hogy Jézusé volt-e az a köpeny, amit viselt :o)))
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3927

Szemtelenkedés helyett tudnál válaszolni?

Miért ragaszkodsz egyébként ennyire az alkoholhoz - aminek állítólag nem vagy a rabja...?

Előzmény: Olcsolab (3926)
Olcsolab Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3926

Tényleg ... Te tudsz héberül ?

Ha nem akkor honnan tudod ennyire biztosan mit jelent és mit nem ?

Csak nem olyan borból, aminek üvegére az van írva:

"Adventista főnökeim tanítása"

Előzmény: Tafkó Birgut (3924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!