Gyalogosan voltam már párszor fennt, vannak benne meredek részek. Decemberben egy srác jött lefelé a tó felőli részen egy országútival, olyan 3 cm-es gumikkal.
Viszont vkitől megtudtam, hogy a Sitnóra is fel lehet tekerni, ott még nem voltam.
Ez így van, kivéve ha nem egy olyan tél után próbálja meg az ember tavasszal, mint a múlt évi. :-))))
Viccet félre téve, tábla ugyan nem jelzi, de Anton és az út melletti Szentkút közötti jobbra ágazásnál (Selmecbánya felől) kell letérni. Egyetlen kisebb házcsoport van útközben a csúcsig, a térképen Rovné néven szerepel.
A vége igen meredek az útnak. Ezt az ötven cm vastag havon járva tudtam csak felmérni, de nem lehet egyszerű falat ott feltekerni. A tripla hajtómű melegen ajánlott. ;-)
Egy ilyen Selmeci túrán én is gondolkodom, csak soknak találom az utat. Otthonról a Bacsófalvi-tó pont 130 km Léva felé, tehát minimum 260 km oda-vissza.
Selmeci hg azért annyiban más a Jávorostól, hogy míg a Jávoros világvéginek is tűnhet erre-arra, addig azért Selmecbánya környékén normál élet van.
Krupina felől egy nullforgalmú út visz át Antolra (lépcsőzetesen, rövid meredek szakaszokkal, de utána 2 km gurulás, azaz akár ez felesleges mászásnak is felfogható. Antoltól közepesen emelkedik Selmecb-ig.
Amit ki ne hagyj: a tavak :
Selmecb-tól D felé egymás után 2-3 tó, gyönyörű környezetben, ill É felé tán 2 km mászással egy nyereg, ahol a Kálvária is van + szép panoráma.
Van egy kis körtúra is, de az elég kemény, de érintetlen tájon viz, tulképp erdészeti út: D felé eljössz a kocsiúton, túl a 2. tavon, majd leágazik NY-nak kis utacska, az hullámzik le-fel 200m-eket, majd kiköt Hodrusa Hamre-nál (ott is egy tó és fürdőélet), onnan jó pár km mászás az előbb említett "kálváriás" nyeregig, közben az út szélén akad egy magyar nyelvű emlékmű - úgy rémlik.
Sajnos azt tapasztaltam, h erről semmit sem tettem a honlapomra --> pótolnom kell.
Sajna a Selmecb-tól É felé a vlgyek aljáig vezető utakat még én sem jártam be, mert 1 napos túrákba nem fér bele, azok háztól házik így is 240-270-280 km körüliek voltak.
Viszont vkitől megtudtam, hogy a Sitnóra is fel lehet tekerni, ott még nem voltam.
Van magyar jelmagyarázat is benne. Én csak sört, rántott sajtot, pacallevest meg csupa ilyen fontos dolgot tudok kérni szlovákul.
Egyébként, ha nem ismered érdemes megnézni ezt az atlaszt. 1:100 000 méretarányú, A4-es méretű, tehát viszonylag nagy helyet foglal, de benne van egész Szlovákia. Megvenni kint érdemes, mert itthon jóval drágábban láttam a térképkirálynál.