Tényleg, a Füvészkert mellettiben régebben én is voltam, csak ott inkább szobanövények voltak (tényleg szuper dolgok jó áron), de akkor ezt a másik lerakatot mindenképp megnézem. Köszi szépen!
Én is azt olvastam, hogy elvileg tilos a kopasz, fás részekig visszavágni, nem hajt ki. Személyes tapasztalatom erről nincs, mert az enyémeket eddig mindig visszavágtam, nincsenek felkopaszodva.
A levendulát, zsályát, izsópot, oregánót és társaikat minden elvirágzás után drasztikusan (gyakorlatilag az élő részben tövig) visszavágom, így nagyon tömött, sűrű bokraim vannak belőlük. Igaz, így pár hétig elég kopaszok, de utána nagyon szépek szerintem.
en ugyan cserepesviragban voltam veluk megelegedve regebben, de merem ajanlani, egy telefont meger hogy van-e ilyen rozsajuk. fitoland kerteszet, rokales u, a szoborpark mellet, meg van egy kisebb lerakatuk a fuveszkert mellett. telefonkonyvben benne van a szamuk, igy most nem tudom
Sziasztok! Ha megengeditek, én is csatlakoznék a társasághoz... Jómagam is a kert és a virágok szerelmese vagyok.
Beleolvasva a topicba igazolni láttam azon sejtésemet, hogy a Sieberznél nem szabad vásárolni... Sajnos a minap legjobb meggyőződésem ellenére elcsábultam négy darab angol rózsa erejéig, noha semmi bizalmam nem volt hozzájuk a kertészet korábbi személyes megtekintése után. Elmentem személyesen vásárolni, hogy legalább annyi esélye legyen a dolognak, hogy én választom ki a viszonylag szebb töveket. De ahogy olvasom a tapasztalataitokat, ez sem jelent semmit, hiszen ha a fajtaazonosság sem tuti, akkor megette a fene... Most nagyon szomorú vagyok. :(( Egyszerűen megesz a penész néhány tő angol rózsa után, de ezek szerint nem biztos, hogy ezek azok lesznek...
Sajnos nekem a Starklhoz sincs bizalmam, mert velük is volt régebben rossz tapasztalatom. A csomagküldést ab ovo nem szeretem kertészeti cuccnál. Nem tud valaki olyan megbízható faiskolát Budapesten vagy a közelében, ahol elfogadható áron lehetne angol rózsát venni?
Én eddig inkább a félfás kategóriába eső levendula ágakba vágtam bele.
Viszont most ősszel kaptam egy nagyon felcsupaszodott nagy bokrot, s tavasszal azt én is alaposan vissza fogom metszeni, s a fás részekbe is bele kell vágnom. remélem kibírja, mert én is azt olvastam, hogy a fás részeket már nem ildomos piszkálni. (Majd teszek rá "seb-tapaszt" (fabalzsam)!)
Mivel nekem még nincsenek szép virágaim, gyorsan lefotóztam Nektek a rózsámat (nagyon régi tő, a telektulajdonos ültette)-végre valami, ami már nálam is virágzik!!!!
Más! A krizantémokat Ti kiültetitek? Kaptam pár cserepeset, olyan gömböckét. Azt hiszem, már feltettem ezt a kérdést, de kiváncsi vagyok, hogy megmaradt -e Nektek. Visszavágjátok, ha már nincs rajta virág?
Érdekes ez a levendula metszés. Én eddig azt olvastam, hogy a fás részekbe már nem szabad belemetszeni, mert akkor elpusztulhat a bokor. Ezért aztán az enyéim csúnyán felkopaszodtak. Vissza fogom őket vágni, ahogy te, köszi a beszámolót.
Nagyon szép a sziklakerted, tudom, milyen sok munkád van benne!
Tucsokmadar, teljes elismeresem, csodalatosat alkottal - es okosan, hogy masokat is bevontal, meghallgattal. .CSODASZEP!!!! En nagyon szeretem a gyogynovenyeket, nem csak enni, hanem gyonyorkodni bennuk!
Küldd a címedet, és megy a csomag. Ha kérsz még valamit, írd meg, ha van nekem, és tudok belőle adni, küldöm azt is.
Egyébként jól értetted az elvet, csak nekem még nincs rajta a külső burkolat. A nyáron levágtuk a ház előtti óriási nyírfa egy részét. Abból akarom megcsinálni úgy, hogy a fehér kéreg rajta maradjon.
Én a héten alakítottam át az egyik sziklás rézsümet, mert a kövek már kezdtek eltünni. Az eredménnyel meg vagyok elégedve, csak a körmöm ne bánta volna meg a sziklarendezést. Akkora szép lila dekoráció került rá, hogy ihaj!
Pont az akartam kérdezni, hogy "petrezselyem féle", de mivel nem értek hozzá, gondoltam nem tenyerelek bele valami egzotikus, drága növényedbe, hogy "lepetrezselyemezem"!!!
A kedvencemet az orbáncfüvet meg sem említettem!!! Pedig ő már teljesen otthon érzi magát, minden kis résben megjelenik, így ahol nem kívánatos ott már ki kell tessékelnem!
Rengeteg féle növény lakik a sziklakert-rézsümben. (Mindegyik törpe, így azt nem írom!)
fenyők, borókák (oszlopos, terülők), kecskerágók, levendulák, zsályák, rózsák, gamandor, kakukkfüvek, madárbirs, borbolya, napvirágok, cickafark, szegfűk, pázsitszegfűk, habszegfűk, lángvirág, sulyoktáska, ternye, sokféle varjúháj és kőrózsa, iberis, veronika, néhány hagymás (nőszirom, tulipán, krókusz). Most ezek jutottak az eszembe.
Tavasszal anyukámmal feladtuk a teljes (botanikai-neves) feltérképezést! (Sajnos nem mindegyik növénynél voltam résen, s nem írtam fel, vagy nem is kérdeztem meg.) :(
Lehet, hogy kacagni fogtok, de elöl az a szép zöld, az metélőpetrezselyem!
A története a következő:
Tavaly itt állt a fűszeres cserepem, benne többek szomszédságában a metélő petrezselyem. Aztán tavasszal arra lettem figyelmes, hogy a törpefenyő előtt folyamatosan petrezselyem kel ki. Eleinte szorgalmasan húzgáltam ki őket, aztán gondoltam egyet, s néhányat hagytam, had növekedjenek. A kifejlett növénykékre pedig rácsodálkoztam, milyen szépek. S hasznosak is, mert ha szakad az eső, ide akkor is ki tudok lépni egy szál zöldért.
A petrezselyem mögött törpefenyő található, mögötte tarka levelű zsálya, balra pedig a legnagyobb Sentinel boróka.
Én válogattam össze a növényeket, s a kertésszel (aki rakta a köveket) együtt telepítettük. Elmondtam neki, hogy mire gondoltam, ő is tett javaslatokat, s ha tetszett elfogadtam. Így alakult ki az első változat, amit most nyáron-ősszel módosítottam. Remélem, most már a szín és folthatásokon túl a struktúrája is szebb lesz (de addig még meg kell nőnie az apróságoknak egy kicsit, hogy ez is érvényesüljön!!).
Igen, szinte tövig visszavágtam a gamandort, a zsályákat, s nagyon a levendulát. Sőt utóbbit elvirágzás után is visszametszettem, s nem csak a virágokat szüreteltem le. Remélem, így is kibírja majd a telet!
Idén már én sokat küzdöttem a gazokkal (ahogy nőnek a növények, úgy tűnik, annál rosszabb a helyzet), s sajnos nem is mindegyiket sikerült kicincálnom. Valószínűleg jövőre megpróbálom bevetni a kertész (Ő rakta a sziklákat) javaslatát, s beecsetelem zöldön át felszívódó növényírtóval a nemkívánatos, de ki nem gyomlálható gazokat. Ez sem tűnik kevésbé "sziszifuszi" munkának, mint a gazolás, de talán a makacsoknál is hatásos lesz.
Egyébként, a könyvek szerint, a sziklakert a legöbb emberi munkát kívánó létesítmény, ezért nem javasolják pld. közterületekre.
Húúú, de nagyon szép!!!! Gratulálok! Te találtad ki, hogy hova milyen növényeket ültetsz?
Én azért vagyok nagy gondba, mert a tereprendezésen kívül a kertész nem sok segítséget nyújtott, hiába kértem, hogy hova milyen növényt ültessek. Nekünk is van pl. egy sziklakertes támfal, ahová elkezdtem ültetgetni, de nem tudom, hogy milyen távolságokat hagyjak ki? Szeretném, ha egybérnének a növények, de nem szeretném, ha elnyomná egymást.
Ugyanez a gondom pl. a kert többi részén: nem akarok 20-50 ezer Ft-os kifejlett bokrokat venni, így ici-pici kis bokrocskákat vásároltunk. Nagy fejtörést is okozott, hogy melyiket milyen távolra ültessük, előre vagy hátra, stb.
Bő két éve ültettem a többséget (tavasz végén), de azóta is folyamatosan módosítom még ( s szerintem fogom is!! :) ), mert nem mindegyik növény volt igazán idevaló, amit anno beválogattam. (Pld idén szedtem ki 3 tő hatalmasra nőtt terülő madárbirset- minden szomszédjuk rettegett, hiába metszettem őket állandóan-, amit lassú növekedésű, törpének vettem.) S a térhatások sem tetszettek igazán, így idén több oszlopos 'Sentinel' borókát telepítettem be, hogy jobban megosszák a teret. Nem minden betelepített növény igazi sziklakerti, de a célom, hogy klíma és szárasság-tűrés szempontjából jól érezzék magukat itt, s egész évben látványos legyen a rézsü.
A harmadik képen a nagyobb foltokat a következő növények adják: kétféle zsálya, aranyló levelű terülő boróka, törpe levendulák, gamandor, terülő kakukkfű.
S mellettük, ilyenkor kevésbé látványosan, megbújik még sok minden a résekben, kisebb párnákat alkotva.
Szerintem a nyáron párnás nagybokros, az a kárpáti nefelejcs, az is magról kel, csak maga alá magol. Nekem a Kárpáti nefelejcs van,most is tenyérnyi bőrszerű levelei vannak, bokrosan.
Nekem egy feleslegessé vált boroshordóba volt ültetve növény, de sajna kb. 3 év alatt tönkre is ment. Viszont van egy 80x60x30-as hungarocell ládám már sok éve, és egyetlen évelő sem fagyott még ki belőle, pedig tuja, meg Terézvirág is van benne.
Ha körbe van véve fa ágyásszegéllyel, akkor még az sem látszik, hogy miből van
Az évelő nefelejcsből tudok küldeni gyökereset, ha kérsz.
Hagymások...A www.tulipanvilag.hu oldalról rendeltem egy csomó hagymát, úgyhogy ültettem kb. 220 db tulipán, krókusz, jácint, stb. hagymát. Most már csak attól tartok, hogy nem nyomtam le elég mélyre őket. Talán teszek rá mulcsot, az majd megvédi őket (bár a mulcs nagyíon nem tetszik, vettünk két zsákot, hogy elszórjuk a kis bokrok közé, amiket ültettünk, de mivel még minden nagyon picike, olyan ronda közötte a barna fenyőkéreg, úgyhogy nem szórtuk el mégsem). Vettem kis táblácskákat is, ráírtam a nevüket, stb. Remélem ki is kelnek, mert nagy csalódás lene tavasszal.....
Most készülök fa ládákat barkácsolni, és abba is teszek ki hagymásokat meg ki bokrocskákat a teraszra. Ti ültettetek már be fa ládát, hogy nincs benne se fólia se műanyag láda? A kolléganőmék barkácsoltak ilyet, impregnálták és csak abba rakták a földet, és már 2 éve bírja. Azt mondja, így nem fagy el a növéyn gyökere.
agicza! Köszönöm a biztatást, meg a tanácsokat is!!!
OFF: a tavunkra gondolsz? Ami építészeti jellegű? Mert azóta is csak ott áll és várja az embert, aki befejezi a szélén a burkolatot....sajnos rontja az összképet így üresen....
Akkor kezdd a hagymásokkal, azt most is ültetheted, és tavasszal virágpompa fogad a kertben, amint elolvad a hó... Ültetőkosárba a tulipánokkal, a többit lehet 'natúran' a földbe tenni. A nefelejcsekkel jobb, ha megvárod a nyarat, akkor érdemes magot vetni, viszont a következő évben fog csak virágozni. Ha hozzájutsz mondjuk a piacon palántához, még jobb. Ha van rá időd, energiád és napfényes, kevésbé fűtött helyed, magad is próbálkozhatsz magvetéssel, de azt majd februártól. Ha gyorsan szeretnél sok virágot, egyéves növénykéket ültess, ha hosszabb távra tervezel, mehetnek az évelők, bár azok az első évben nem vagy csak nagyritkán virágoznak. Vigyázz, hogy melyik növénynek mik az igényei, pl. ne akarj egy Hostát a tűző napra tenni, és egyéb apróságok.... Sok sikert!
Most már mind a kettőre gondolok, mert mindegyik szép:-)))) úgyhogy megnézem a boltban a magokat.
Mivel most lett "kész" a tereprendezés az építkezés után, és most füvesítettünk pár hete, alig várom a tavaszt, hogy virágokat ültethessek!!!! Eddig sose volt kertünk, szeretnék tobzódni.
A Kiskertesz masodik kepen levo nefelejcs az nalam eddig csak torol osztodott (a sziv alaku levelu), es az csak egyszer viragzik, a tulipannal, orgonaval egy idoben. Ami a toban van, az allandoan viragzik es terjed - meg most is van virag rajta.
Kétféle nefelejcsről beszéltek: az egyik, a Myosotis sylvatica, a kiskertek félárnyékos helyein magról szinte mindig magától újra kikelő nefelejcs _kétnyári_ növény. A Myosotis palustris meg, amit ZsuR is mutogat, valószínűleg terjedő tövű, mert nálam is mutatós méretű nagypárnává fejlődött egy nyár alatt a napon, viszont ami biztos, az az, hogy évelő.
Nekem az elso a to szelen van - vizben is - es nagyon tartja magat, sot, irtani kell. Minden evben visszajon magatol. Valahogy mashogy is szaporodhat mint magrol, mert allandoan teszi, egesz evben.
Hogy mikor vethető, nem igazán tudom, de nálam a nyáron elhullott magok már kikeltek. Mezőgazdasági boltban kapsz nefelejcsmagot, és azon rajta van a vetési idő is. De mivel a magok télállóak, gondolom most is elvethetők. A képről nem derül ki, hogy melyik nefelejcsről beszélsz. Van az egynyári, amelyik csak a magról szaporodik, és van a másik, az meg évelő.
Ma alaposan körbenéztem a lantanáimat. Találtam néhány magot. Kb 15 szemet a sárga-lilásrózsaszínen (1. kép), és 5-6 magot a sárga-piroson. Ezek már érett megszáradt magok. Aki kér, tudok küldeni.
A mai napon kiszedtem a tavasszal magról ültetett Dahlia-kat (40-50 cm magasak), s meglepődve láttam, hogy szép gumók fejlődtek a gyökereken. Szerintetek ezeket a gumókat ugyanúgy átteleltethetem, mint a rendes, nagy Dahlia-kat?
Szedtem róluk magokat is, ezt terveztem jövőre elültetni. Agumóról, vagy ezekről a magokról várhatok jövőre szebb virágzást?
Fehér lantana magot tudnék adni rózsaszín-liláért. A sárgából pirosra váltó nálam egész nagy fa, de magja még nem volt, pedig folyamatosan virágzott. Ebből tavasszal szívesen adok hajtást, ha kell valakinak.
Felteszem ide összes lantánát, nekem csak a sárga-vörös van, de ha tud valaki fehér és sárga magot adni, cserélnék-kérnék Tőle! Délen gyűjtöttem teljesen vörös magot, most fogom elültetni. A sárga és fehér nem sikerült.
Szeret nálunk, az elsőt a mamámnak vettem két éve, aztán jöttek a többiek. Nem csinálunk vele semmi különöset, én azt hittem nem is marad meg és sikerült is szaporítani.
Lantanakhoz egy kis adalékinfó, itt hogy működött :-) : májusban vettem három tő rózsaszín-lila virágút, szerintem ez a terülő fajta, mert esze ágában sem volt vertikálisan nőnie egész nyáron... ;-P Szóval, Lantana cserépben déli teraszra kitesz, naponta locsol, ennek ellenére kókadozik, nőni meg végképp nem akar. Július elején feladtam, és lesz, ami lesz alapon kiültettem őket az évelőágyásba. Múlt héten, az első fagyokkal menekítettem be őket pánikszerűen, amikor a leveleit megkapta kicsit a fagypont alatti hőmérséklet: picit barnultak csak be, de láthatóan megúszták a negatív irányú kilengést. Jó néhány érett magot is fogtam róluk, úgyhogy egy-kettővel majd kísérletezem kora tavasszal, de akinek kell, én is szívesen adok belőle.
Na, akkor néhány adalék, amit kiirodalmaztam és a munkahelyemen kinyomtattam, csak közben elfelejtettem, hogy a tatyómban van!
Szóval: Lantan camara és a vasfűfélék alias Verbenaceae (ZsuR :-)))/ családjába tartoznak, amúgy örökzöldnek vannak nevezve. Egy bő ismertetőt olvashattok róla a www.lhp.hu lapon. Valóban szereti a napot, van valószínűleg több változata is, említi még a L.montevidensis-t, mint kúszó sétányrózsát a cikk talajtakaróként. Átlagos, jó vízgazdálkodásu kerti földet szeret, pH 6,5-7, a fagyokig viirít. Szél, hő és szárazságtűrő. Viszont tavasztól őszig öntözést igényel. Kevéssé télálló, de jól teleltethető.
Szaporítása: érett (bordó színű) magvait néhány napos szárítás után száraz, hűvös helyen kell tárolni. Kora tavasszal kell elvetni. Szaporíthatjuk félfás vagy gyökérdugványról is.
2003. tavaszán én is kis dugványként vettem ezt a fehér fácskát. Azóta metszegetem, nevelgetem.
Én a fűtött (kb. 5-10C-os) garázsban teleltetem, s 2-3-szor öntözöm meg őket. Valamennyi levelüket lehullajtják; olyanok, mint a tetszhalottak! Ha tavasz közepén elkezdem öntözni őket (előtte jó alaposan megmetszem), akkor újra beindulnak. Imádják a napot! Nekem az alapos metszésre azért is szükségem van, hogy a méretüket kordában tudjam tartani!
Ezt nem hiszem el! Csak úgy egyszerűen felajánlod, hogy kaphatok fehéret! Köszönöm! Magról még nem próbáltam szaporítani, de nálam is van rajta. Dugványt próbáltam, de egyik sem maradt meg. Úgy látszik én leanderre és selyemmályvára vagyok hitelesítve. Azokat szinte gyártom. De na aggódj! Tavasszal néhány 100 ft-ért lehet kapni, akkor feltétlenül gondolok Rád! Egy ilyen fehérért mindent! Majd mindenféle hókuszpókuszt kitalálok, hogy kikeljenek a magocskák!
Nekem fehér van, kis fának nevelgetem. A Te sárgádból viszont szívesen fogadnék! Próbáltad szaporítani? Nálam idén nagyon kevés termés volt rajtuk. Ha kérsz, küldök termést (ha még van rajta!).
A leander leginkább az abszolut fűtetlen helyet szereti, ahol nagy hidegben akár 0 fok is lehet. Ha van ilyen helyed inkább odatedd őket. Nagyon örülnek majd neki!
Az sem fűtetlen, de lehet, hogy ott nem is fér majd. Oda mennek az ablakba a muskátlik, az egyik sarokba néhány leander. A lépcsőházban már vannak hibik, de valószínűleg ott szorítok helyet neki. Ott több a fény egyébként, mint a garázsban.
A lantana nem fagyálló. Sőt! Nem elég neki a leanderekkel együtt a 0 fok körüli teleltetés sem. Én azt tapasztaltam, hogy 8-10 fok legalább kell neki. Előfordulhat, hogy ledobja a leveleit, de ha az ágvégek élnek akkor ne törődj vele! Tavasszal úgyis meg kell metszeni. Ilyenkor alakíthatod is. Akár szép kis bokrocskává, vagy ha nyáron szedted az oldalhajtásait, akkor kis fát is formálhatsz belőle. Néha locsold is meg! Attól függ milyen hőmérsékleten telelteted. Én pl egy iskolai folyosón, ezért egész télen nedvesen tartom a földjét. Ha ennél hűvösebb helyet találsz neki szerintem 3-4 alkalom is elég. Mivel ilyen csodálatos idő van, még az enyémek is kint vannak, és virágoznak.
Alább már fagyokról is beszéltetek, ezek szerint az ország némely részében már volt. A dáliák még mindig virágoznak, a kanna is, de az az anyukám reszortja, majd ő intézi őket.
Viszont nem tudtam, vagy nem figyeltem amikor sétányrózsát vásároltam, hogy nem fagyálló, bocs. ez nem autóhűtőfolyadék, szóval nem télálló - állítólag. Tapasztalatokat várok, mindenki beviszi, vagy jól betakargatva túléli? (némi kis áldozattal, netán tavasszal visszametszeni?)
Azért a daturákat majd a 4 napban már felszedem, de a sétányrózsával, no meg még a lonccal tanácstalan vagyok. Gondolom a futó lonc tövét kell beföldelni, és néhány hete vettem egy növendék tarkalevelű rózsaloncot, azt is jól körülföldelni gondolom.
Titecske, Te vagy a megmentőm, köszi. Persze, jó tavasszal is. Cserébe tudok adni tulipán- és jácint hagymákat, virágmagokat, fűszereket, sziklakertieket. Mi érdekel?
Kiskertész, van többfajta encián. Egy apró virágú nálam is tavasszal nyílt, de egy nagyobb virágún még most is vannak bimbók, ha a fagyok el nem viszik.
Ki tudja, hogy az enciánnak mikor kell nyílni? Az enyém tavasszal nyílott, és most láttam egy üzletben virágzót, ott mondták, hogy ősszel. Az enyém akkor miért tavasszal nyílt?
Köszönöm szépen a válaszod.Akkor nekiállok majd egy kiadósabb eső után a takarásnak.És megoldom a trágya problémát is.
Ami még érdekelne;olvastam egyik könyvemben,hogy neki lehet még állni az őszi vetésű évelők magról vetésének.De azt nem írja,hogy milyen virágokat lehet ilyenkor-pláne már fagyok is vannak-magról vetni a szabadba.Ti most még vettek magokat odakint?Bocsi,lehet,valamit nem jól értettem olvasás közben,mert nehezen tudom elképzelni,hogy most még kinőne valami.
Kriszti en az ev minden szakaban szoktam kitenni mulchot, ha kell, barmikor jol jon.
Ha tragyazni akarsz alatta, gereblyezd el a mulchot, es asd be a tragyat - aztan visszahuzod ra. Jo a fenyokereg - savanyitja a talajt, rhododendton ala is jo lesz, azok szeretik a savanyut.
Új vagyok itt,de már régóta olvasgatlak benneteket.Mi két hónapja jutottunk kerthez,előtte sosem kertészkedtem.Nagyon kezdő vagyok.Két kérdésem lenne hozzátok.
1:Szerintetek takarhatom a kerti hortenziákat aprított fenyőkéreggel,vagy valami más mulcsot vegyek nekik?Mikor kezdhetem el a takarást?
2:Egy hónapja még úgy nézett ki,hogy nem fogok marhatrágyához hozzájutni.Így mulcsoztam fenyőkéreggel a málna,és a ribizli alatti gyomtalanított területet.Most viszont kaptam szárított marhatrágyát,de nem tudom,hogyan juttassam ki e területre.Szedjem föl a mulcsot,gereblyézzem be a földbe a trágyát,majd újból rakjam vissza a fenyőkérget?Muszáj lenne trágyázni,mert évek óta nem kaptak szegények szerves anyagot.
Egyelőre ennyi lenne,amit tudni szeretnék.Nekem még nincsnek virágaim,csak krizantémot ültettem ki a kerti ágyásokba.Amit nagyon-nagyon szeretnék,az a rhododendron,hibiszkusz,és a klemátisz.
Megjegyzem,gyönyörű virágokat neveltek ti itt,remélem,jövőre nekem is lesznek szebbnél szennek.Nagyon vágyom már rá.
Mezőgazdasági boltokban lehet kapni nagyon vékony, és könnyű fóliát. Olyat, mint amilyet a boltokban kiflis zacskónak adnak. 6m hosszú, és kb 3 m széles. Csak pár száz forint. Én azt vettem, és ebben az időszakban éjszakára rádobom a fagyérzékeny növényekre. Addig, amíg mínusz 1-2 foknál nincs hidegebb éjjel, addig ez megvédi őket.
Hú, soká lesz még tavasz, sajna! Tartalékolja fényképekből a zimankósabb téli estékre, majd elnézegetjük itt.Itt kipurcantak hamar a virágok, elszáradtak, így nem sok minden virágzott már.
Ha újságpapírokba bebugyolálod és tőzeggel betakargatod akkor talán átteleltethető a fűtetlen tárolóban is. Én a fűtött lakásban tartottam a tubarózsa hagymákat.Igaz hogy rendesen kiszáradtak de tavasszal szépen kihajtottak.
"nálunk a sok esőtől a legtöbb dália gumó szétrothadt." Tozatu, tavasszal nem lehetne megpróbálni 3-4cm drénréteget rakni az ültetőgödör aljára, ha a jövő nyár is enniyre csapadékos lesz? Ez talán megmenti a gumókat.
Huh, lányok, jól elkéstem a tubarózsa és a Canna felszedésével, lefonnyadtak a több fokos mínuszoktól a levelei, de a gumók épeknek és sértetlennek tűnnek, remélem, a teleltetést is kibírják. Hány fokos mínuszokig lehet őket tárolni télen? Az a dilemma ugyanis, hogy vagy a fűtetlen tárolóban vészelik át a fagyos hónapokat, ahol néha több fok mínusz van, vagy az előszobában, ahol viszonylag sötét van, de 15-16 fok, ha csukva tartom az ajtót... Rakjam őket talán homokba? Nade tényleg, most melyik ujjamat harapjam? =:-O
Én vettem egy csomó hagymát a www.tulipanvilag.hu oldalon. Postai utánvéttel fizettem. Ott láttam őszi krókuszokat, meg mindenfélét. Érdemes megnézni, gyönyörű dolgok vannak.
210 hagymát ültettem el (eddig még nem volt kertem, úgyhogy ez az első próbálkozás, és elkapott a hév...). Remélem, nem fagynak ki, mert azt hiszem, nem dugtam le őket elég mélyre. Az segít, ha szórok rá télire mulcsot?
Sajnos, az én dáliáim a mára virradó éjszakai fagyot már nem viselték el. Most mehetek kiásni őket, elraktározni a gumókat. Pedig még rengeteg bimbó volt rajtuk!
Majd jövőre!!!! :))))
Nekem idén voltak először dáliáim, s nagyon kellemes csalódást okoztak a hosszantartó és bőséges virágzásukkal. Már csak a gumók teleltetése a cél, s jövőre újra lehet örülni nekik! (Egyébként az egyik angolból fordított könyvem szerint ott egynyáriként tartják őket, nem vacakolnak a gumók teleltetésével. Azért ez gyalázat! Legalább próbálnák meg, mint halálra ítélik őket!!!!
Eldobható világban élünk! - s lassan mi magunk is eldobhatóvá válunk mások szemében.
mar en is aggodva figyelem az ejjeli homerseklet elojelzeseket. az egyik dalitelepemen meg rengeteg bimbo van, de legnagyobb sajnalaomra, nem valoszinu hogy azokat meg kinyilni lathatom... nem hittem volna hogy honapokig fognak pompazni, nekem valahogy a dalia ugy elt az emlekeimben hogy jon egyéket nagyfeju virag, aztan csokolom... igaz hogy az enyeimnek kisebb viragai voltak, de rengeteg!
jajjjjjjjjjjjjj alig varom hogy ujra tavasz legyen, nagyon fog hianyozni telen az a sok szin es illat a kertembol!
Jelentkezem szereplőnek én is a túlélő show-ba, Len!
A dáliák javában virágoznak, pedig most kellene néhány bokrot ültetni a helyükbe, hogy majd jövőre a bokrok közé/elé kerülhessen a dália. A daturák is illatoznak még, most akkor mi is legyen?
A cserepes bepakolósok közül (bugi, hibi, stb.) már csak a leánderek vannak kint, én már ugyan vissza nem cipelek semmit, még ha 30 fokos nyár jönne a jövő héten, akkor sem!
Időből sosincs elég, ki takarítja ki a garázst, hogy odakerülhessenek a muskátlik? Ki visz homokot a pincébe, jajj! De most legalább még lehet bogarászni a kertben, mi lesz, ha már nem?!
tamiram köszi, lehet h majd veszek, még nem mertem belevágni, most is azzal van a bajom, h már nem tudom hova tenni a növényeket, kinőtték az üvegverondát. :(
én már bementettem őket tegnap, mert reggel meg volt fagyva a kocsi szélvédője...
És még nem is irtuk, hogy jönnek (jöttek egyes helyeken, jöhetnek máshol) a fagyok! Kezdődik a túlélő show növényekkel és emberekkel a főszerepben. Még tulihagymákat is kell ültetnem, daliákat is kiásnom, trágyát, földet széthordanom a kertben... De a legfontosabb, hogy van kertem. A kertészkedés egyfajta elmélyült munka, s mint ilyenhez, kell hozzá idő. Nektek elég van belőle? Az Óperenciás Tengeren túl milyen az idő? És mennyi?
Az örökzöld páfrányok egyre jobban izgatnak engem is! Sajnos az árnyékkertemben már nincs igazán hely szép nagy példányok számára. De nagyon fáj a fogam például nyugati pikkelypáfrányra (Ceterach officinarum) és aranyos fodorkára (Asplenium trichomanes), ők még beférnének a maguk 15 cm-es magasságukkal. Akár még át is rendezném a kedvükért, hogy legyen néhány sziklarés is nekik! Nincs valakinek felesleg belőlük? A képek a NET-ről valók.
A Cyrtomium falcatum magyar neve: Sarlós babérpáfrány. A könyvem szerint örökzöldek vagy lombhullatók. (Ezt nem értem, most vajon melyik?) Védett helyet igényelnek, töveit télen takarni kell! Szobanövényként is nevelhető. Nyáron spórákkal szaporítható! Szerintem, pedig csudaszép!!! Vigyázz rá! Kár, hogy olyan messze laksz!!! ;)
Bocsánat, lemaradt, hogy még nincs ilyenem, de nagyon szeretnék. Egyszer egy virágkiállításon láttam, akkora virágai voltak, mint egy tenyér és ha jól tudom a szára olyan mintha pozsgás lenne ???
tud vki vmit a hawaii rózsáról (Frangipani)? Úgy tudom leanderhez hasonló, nagyobb virágai vannak (ha jól informáltak ebből készül a hawaii üdvözlő virágfüzér).
Azt hiszem ebbol tavaly osszel vettem kettot - es nem igazan tudtam mit is veszek, csak annyit, hogy a levelek szine szep sotetvoros lesz osszel - az ara meg tul jo volt ahhozl, hogy ott hagyjam. Most kerestem ra, es kiderult, hogy egy alacson de nagyon szeles bokor lesz belole -es a levelek sokaig ragaszkodnak az eletukhoz, ami jo. . .a viraga meg illatos. . .:))
Na ezt jol kiszedtem beloled :)) Ne haragudj erte - gyakorolok mindenhol, mindenkin. A gyerekeim nekem nem mondanak el semmit, mindent ugy kell kiszednem beloluk. . .:)) azt is, hogy lehet, a hetvegen eljegyzik egymast (kicsi fiam es a baratnoje), es mi nem is tudunk majd rola!!! Ezek a mai fiatalok, tudod!!! :))
Tetszik a macskalepcsod - ha hiszed ha nem nalunk is ez az otlet - mar az anyag is egyutt van, csak ossze kell rakni. Van egy kis ablak, kenyelmes parkannyal - oda lenne jo a cicakat felengedni, es ez egy nagyon jo "catwalk".
Ma is eso. . .meg lenne atultetni-szetultetni valom, remelem a hetvegere meggyogyul az ido. . .
De, én abszolút és teljes mértékben rózsanádnak ismerem, és szerintem nagyon találó név is rá. Sokkal jobban hasonlít ugyanis a rózsanádra, mint a kannára :)
ZsuR: :-) Köszönjük! ;-D És ha látnád a szemközti dombok tetejéről a panorámát, lehet, hogy azt mondanád, hogy van ennél szebb kilátás is, de tényleg nem panaszból mondom... :-P És alkoss te is, bár így is büszke lehetsz a kertedre, én meg arra irigykedem, meg az erdőre, sőt, még a gémedet is bevállalnám: így már jobb? :-))
Tudom, tudom. Nem kötözködés volt, ott volt a szmájli. A magyar név is direkte volt idézőjelben. Úgy értettem én, mint pl. (szó szerint véve) magyarul a büdöskét büdöskének hívjuk, nem a latin nevén emlegetjük, ha magunk közt vagyunk. Tehát némely vidékeken a Canna-t úgy ismerik: rózsanád. Még senki se hallotta így, csak én? :)))
Kivancsian varom a belso munkalatokat is! Na meg a kertieket. . .Ha valasztanom kellene, mire is vagyok irigy :)) akkor az elso helyen a a kettotok tehetsege, adottsaga all - es rogton utana a kilatas :)) (mert azt mondja az iras, az ember lanya annak tud a legjobban orulni amire a tobbi irigy) :)) valami csdoalatos ott elni - leszamitva a nikhajt :))
Szoval sok boldogsagot a hazban, kertben - fantasztikus mind a ketto!
Canna Indica
Magyar név:
canna
A család tudományos neve
Cannaceae
A család magyar neve
kannafélék családja
Virágszín
sárga
Canna Indica
Magyar név:
canna
A család tudományos neve
Cannaceae
A család magyar neve
kannafélék családja
Virágszín
sárga
Canna Indica
Magyar név:
canna
A család tudományos neve
Cannaceae
A család magyar neve
kannafélék családja
Virágszín
sárga
Canna Indica
Magyar név:
canna
A család tudományos neve
Cannaceae
A család magyar neve
kannafélék családja
Virágszín
sárga
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
document.write('');
<!--
<!-- -->
2005. október 11. kedd, Brigitta, Gitta
<!--
-->
<!--
katalógus
enciklopédia
cikkek
szaknévsor
-->
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
<!--
-->
ť
Böbe mama fűszerkertje
ť
Gyóynövény tippek
ť
Törökmogyoró
ť
Füge fantasztikum
Kedveli a bonsait?
Igen, de sose próbálkoztam a tartásával.
Iden, de nálam kipusztult.
Igen, nekem is van.
Nem, mert növénykínzásnak tartom.
Nem, mert sok a vedsződség vele.
januárfebruármárciusáprilismájusjúniusjúliusaugusztusszeptemberoktóbernovemberdecember
<!--
-->
<!--
-->
<!--
-->
1.
Wiandt Díszfaiskola - Online Kertészeti Áruház
2.
Oázis Kertészet
3.
Kertitó.hu
4.
Safru Kft.
5.
Fitoland
6.
Fenyõkert Díszfaiskola
7.
Szabó Kerttechnika
8.
Hortus Hungaricus
9.
Hobbikertész tanfolyam
10.
Herman Ottó Bonsai Egyesület
11.
MAE Kertészeti Társaság
12.
MAKERT
13.
Húsevőnövény.hu
14.
Zöldtetőépítők Országos Szövetsége
Canna Indica
Magyar név:
canna
A család tudományos neve
Cannaceae
A család magyar neve
kannafélék családja
Virágszín
sárga
ZsuR, persze, hogy rengeteg dolog vár még kialakításra és befejezésre: mindenekelőtt a kert, a ház belseje ráér... ;-D Legfőképpen az előkertet kéne már rendbe rakni, szeretnék egy igazi száraz kőkertet, hófehér, formára gereblyézett murvával néhány jól megválasztott andezittömb köré, hozzá majd egyszer egy holdkapu-szerű bejárót, de utóbbi nem rajtam múlik. Na és még a kert többi részére is sok-sok növényt, ez még a 'csontváz', és a fák is nagyon kicsik még.
Lujza, az ötletek, a kert teljes struktúrája saját kútfőből jött és a növénytelepítések 90%-a is, egy-két kölcsönvett ötlet lesz még benne, de azok megvalósításra várnak. :-) A markolót a szomszédból kellett csak áthívni a tavakhoz, és aztán egy kis ásós-gereblyés utánaigazításra volt szükség az ültetőpadoknál.
Az jó lesz ha többet mutogatod, mert az én elképzelésem is hasonló.:) Igaz ekkora tavat mi biztosan nem fogunk kiásni, gondolom ti is markoltattátok vagy nem?
Nem azért, hogy beleszóljak, de "magyar nevén" én rózsanádnak ismerem. :))))
Teleltetés: nálunk gumók a pinceveremben telelnek át egy homokkal töltött vödörben (a zsákos krumpli mellett :))), eddig nem volt veszteség. Még most is nyílnak, több, mint két méteresek.
Vegig is neztem az egesz epitkezest - nem mindent olvastam el az igaz - nagyon tetszik amit csinaltatok! Hatalmas munka volt -meg meg van is hatra gondolom. . .itt azt mondjak, egy haz soha sincs kesz :))
Hatalmas a tavad! A taj meg olyan, amit nem is lehet megfizetni! Gratulalok nektek!
Igen valami hasonlo az elkepzeles - de meg azt hiszem varunk vele, mert a kerttel vannak komoly tervek (egy szunyoghalos verandat szeretnenk) es a tavat jo lenne utana kiegesziteni. Meglesz, de hogy mikor az kerdes :)) penzkerdes.
Huh, akkor lehet, hogy Tündérkét kissé közel ültettem a parthoz, előbb-utóbb bele fog lógni a 'képbe'... :-)
Ha úgy csinálod a hozzátoldást, pl., mint ahogy nálunk van, a patakot csak összekötőként használva, és a másik felére még egy mocsári növényes minitavat hozzátoldasz, az nagyon jól nézne ám ki! Ja, ha időd engedi, kukkants be a blogba, a minap készültünk el a 'híddal', igaz, hogy csak három masszív palló, viszont víz feletti, lebegő napozóplaccnak isteni! ;-D
:-)) A szürkék egyébként rendszeresen járőröznek a tóparton, teljesen jó nézni, amikor a békák egymás után zuhannak be a vízbe, ahogy közelednek feléjük... ;-D A pici nádastónak még mindig nincs meg a kövezése, így aztán néha látok csuromvizes macskákat is, amint a vadászat hevében véletlenül belecsúsznak a tófóliával borított betonperemen egyensúlyozva! Tényleg, tettem egy Fairy-t a partra, nálad mekkorára nő a kis tündérke?
Hat azt elhiszem, hogy tragikus neked - de a novenyeknek sem buli, az mar igaz. . . esert nem szeretem a nagyon sok novenyt, mert nem tudok roluk gondoskodni - aztan meg a szivem szakd meg, mert nincsenek. . .
Van szaraz eleg meleg - nem hideg - pincem, most tettuk lakhatova - talan kellene probalkoznom a novenyek atteleltetesevel.
Sajnos nincs. Pincébe, hűvös szobákba rakom el őket, de vagy a szoba penészedik be, ha nem fűtök eléggé, vagy a növények nyúlnak meg, ha igen.... szóval a tél nekem tragikus... Csak a madáretetés hoz egy kis enyhülést a depressziómra...:-))) Úgyhogy találkozunk ott!
Van egy nagy uveges verandad? Mert maskepp el nem tudnam kepzelni, hogy hova is teszed oket. . .
Nalam van egy terv egy naposabb sarokra szobanovenyeknek - be kellene tenni egy tetoablakot - de majd talan jovore. Az ablak a garazsban jol erzi magat, miert zargatni. . . amig meg nincs meg, nincs napfenyes hely ahova viragot tudnek tenni.
Kiserletezgetek egyik-masik szobaval, de nem az igazi :((.
Lehet, hogy nem mondtam igazat... több is lehet, nem számoltam őket... (Folyton szaporítgatok, aztán meg nem bírom elsózni az utódokat, tényleg kellene egy csere-bere börze...)
nem eleg hogy nekem is van rengeteg cannam, a minap a szomszed meglepett egy -szo szerint - talicskara valo hagymaval. asszem tavaszra kiarusitast rendezek beloluk:)))
tisztelet a kivetelnek, de kedvelem az ilyen "haziasszonyoknak" valo gondozasi utmutato konyveket. a segitsegukkel sikerult jo par szobanovenyt szakszeruen kipusztitanom.
Egy ismerosomnek van cannaja a kertjeben (legalabb 10 eve latom teljes pompaban minden nyaron) es ha azt mondom, hogy jol erzi magat, nem mondtam eleget. . .
Épp most kaptam egy igazi canna tenyésztőtől gumókat és ő azt mondta, a napos, szárazabb helyeken hamarabb és sokkal bővebben virágzik - miközben egyik könyvem azt írja, hogy szinte mocsári növény... (a könyvekről ennyit...)
Keszthely, a latin neveknél a második név mindig kisbetű, ha van harmadik, az meg aposztrofok közé kerül... ;-)
Pocok, a Cannák másutt sem nyíltak hamarabb... ;-) Az lehet, hogy későn ültetted ki őket - én valamikor májusban raktam el az előzőleg cserépbe ültetetteket és augusztus elejétől folyamatosan virágzik!
"Úgy szeretném a kertemet, hogy a kerítés mellett végig sövény szerűen lennének ültetve a különböző növények (nem sima egyszerű sövény), előttük pedig kisebb hagymások. Aztán, mivel elég nagy az udvar középen is lehetnének szabálytalan ágyások. És fák. És sziklakert (sziklám már van). És tó."
Lujza, jövőre majd jobban mutogatom az enyémet, kb. minden hozzávaló benne van, most már csak meg kell várni, hogy a növények megnőjenek! :-D Jelenleg így áll a kert:
A Csodakertek c. újságot ismered? Minden hónapban megjelenik és nagyon sok ötlet van benne. Igaz, hogy sok olyan újdonságot is tartalmaz, amit itthon még nem, csak az osztrákoknál v. a németeknél lehet beszerezni, de a kertek tervezéséhez szuper!
Az Édenkertet ismerem és a fórumban is egy csomó topicot szoktam olvasgatni, ha esetleg tudtok még írjátok be légyszi.
Ja és a könyvek, most vettem négyet: Rózsa enciklopédia, kaktusz enciklopédia, hagymás növények, harmónikus kertek enciklopédiája, azt hiszem most pár hétig azt nem vehetek.:)
Úgy szeretném a kertemet, hogy a kerítés mellett végig sövény szerűen lennének ültetve a különböző növények (nem sima egyszerű sövény), előttük pedig kisebb hagymások.
Aztán, mivel elég nagy az udvar középen is lehetnének szabálytalan ágyások. És fák.
És sziklakert (sziklám már van).
És tó.
El tudom képzelni, de mégis jobb lenne látni is már kész, hasonlót.
gyönyörűek a krizik! Remélem az enyémek is megmaradnak.
A kanna virágokkal hogy álltok? Tavaly vettem egy csíkoslevelűt, azt hittem nem lesz belőle semmi, de tegnap végre kinyílt. Azt hiszem érdemes volt ennyit várnom rá!