Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
... hanem mondjuk úgy kéne kinéznie, hogy hús, zsír (kókuszsír is!!), TOJÁS (ami nem is szerepel egyáltalán??!!), zöldségek, kevés, nem édes gyümölcs, kevés olajos mag.
Mondjuk érdekes lenne nézni egy növények ásványianyag és vitamintartalmát, amit mondjuk magyar zöldségeken mértek (házi termesztésű vs bolti, különböző időszakokban)...
A tojás pl. elég jól áll vitaminok terén, csak C-vitamin nincs benne, de azt a legtöbben eleve szednek (sokan egy csomó más kiegészítőt is, de ez a paleósokra és az elvileg minden táplálékcsoportot evőkre is igaz). A legtöbb ketogénező zöldségeket is eszik (valami köret azért jól jön és szénhidrát/tápanyag tekintetében is remekül áll sok zöldségféle), én ma speciel csipkebogyót is, bár nem sokat :D. A zerocarb-os elvetemültek növényt se nagyon esznek és saját bevallásuk szerint megvannak, akárcsak a régi eszkimók, de ez már nekem vad és ismeretlen terep, sose mennék a közelébe, főleg, hogy húst nem célom minden héten se enni, nemhogy folyton, a zöldségeket ezzel szemben igencsak kedvelem.
Egyébként nem a százalékok számítanak, hanem a grammok. A százalékokat nagyon erősen meghatározza a kalóriabevitel, hiszen a fehérje és a szénhidrát elég szűk keretek közé van szorítva, majdnem fix egy adott ember adott aktivitási szintjénél, hacsak nem csinál rosszul valamit. Muszáj a zsíron változtatni, ha jelentősen megváltozik a kalóriaigény.
Nekem tetszik a ketogén diéta, egész kompatibilis vagyok vele, feltéve, hogy elég laza stílusban csinálom (eszembe sincs 20g alá menni, megoldható, de az nekem túl kevés magasabb szénhidráttartalmú zöldséget és gyümölcsöt jelent).
A ketogén, ahogy a paleo is, egy csomó ételt (kvázi) kizár, ami tápanyag és egészség szempontjából nem nyerő. Annyi zöldség belefér, amennyit egy normál táplálkozású embernek eszébe sincs megenni... Nyilván nem árt ésszel csinálni, de nem hiszem, hogy pont a ketogénezők miatt kellene aggódni. Nekem úgy tűnik, jobban esznek, mint az átlagember. Persze nyilván elképesztően egészségtelenül is lehet csinálni, ahogy a paleót, a vegetariánizmust és minden mást is. Észt nem adnak semmilyen étrendhez/életmódhoz, de érdemes használni hozzájuk azt is.
Nekem még bőven a neolit étrenden múlt el, amikor elhagytam a kólát és szénsavas ásványvizet. További fontos étrendi módosítások -- egy gasztroenterológus mondta: paradicsomot mellőzni, a bornál töményebb alkoholt is, fekete borsot szintén (a fehér mehet) és este lefekvés előtt kötelező inni egy kamillateát.
Van köztetek olyan, akinek elmúlt a refluxa a paleótól? Én másfél hónapig csináltam és 100%-ig betartottam a Szendi Gábor féle paleót, majd miután nem hozott eredményt (kifejezetten a reflux miatt kezdtem el) áttértem a tökéletes egészség diétára, ami kb. ugyanaz, mint a paleó, csal enged korlátozott mértékű rizst meg krumplit. Ettől kicsit jobban vagyok, de még mindig nem szabadultam meg a nyüves refluxtól!
Tudtok valami tuti tippet adni? Mit tapasztaltatok?
Az érdekes az, hogy az egyik munkatársamnak elmúlt a refluxa, miután áttért a paleóra (megjegyzem, korlátozott mértékben még mindig fogyaszt glutént, krumplit, stb), és évek óta egészséges, szóval a dolog működik. Nálam vajon miért nem?
A sima zabnál ez szerintem kevésbé gond, de mondjuk a zabliszt esetén? Ahol nem lehet tudni, hogy esetleg keveredett-e búzával, esetleg a kedves élelmes gyártó nem fele arányban kever búzát zabbal?
Ez csak az igazán, klinikailag gluténérzékenyeknek fontos, másnak nem lesz baja ilyen nyomelemnyi mennyiségtől. A szubklinikai glutén-intolerancia, ami a paleós források szerint nagyon sok embert érint, ehhez biztosan nem elég. Pláne ha vízbe is áztatod/lemosod a zabot, mennyi maradhat rajta?
És pl. a zabbal szemben az szól a köles mellett, hogy biztosan gluténmentes (cöliákiás diétában is benne van), míg a zab - állítólag - szennyezett, rajta is van sokszor a zabpelyhes zacskókon, és nemcsak az, hogy nyomokban... de a nemrég életbe lépett címke-szigorítás miatt nyilván mindegyikre rákerül.
Na, ezt nem tudom. A lektinek és fitinsav elvileg az összes gabonában jelen vannak, de sosem láttam részletezve, hogy milyen arányokban. A köles nagyon magas GI-je szerintem önmagában is jó ok arra, hogy kerülje az ember, én sem eszem.
Ami a közösséget-fórumokat illeti, ott sem láttam soha, hogy valaki ezt próbálná hozzáadni a paleó iheltésű étrendjéhez. A fehér rizs vált nagyjából elfogadottá (a Jaminet házaspár meggyőző propagandájának köszönhetően) és azonkívül a zabbal és hajdinával szokás próbálkozni. Mindenesetre a többség elutasítja ezt a kettőt. (Én magam használom néha a hajdinát, főleg a lisztjét.) Akik fogyasztják, azok pedig többnyire végrehajtják rajta a westonaprice.org javasolta "veszélytelenítést", egy éjszakára citromleves langyos vízben áztatják elkészítés előtt. Amivel viszont elvész a gabonák előnyei közül a rugalmasság-egyszerűség...
Bár nem engem kérdeztél, de annyit tudok mondani, hogy egyrészt szorulást okozhat arra érzékeny egyéneknél, tehát akinek ez esetleg probléma, inkább kerülje. A másik nagyon fontos, hogy goitrogén (golyvaképző hatású), gátolja a pajzsmirigy hormonok működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Akinek pm gondja van, az is kerülje, pláne alulműködésnél.
H_G , lenne egy kérdésem hozzád. A kölessel kapcsolatban kérdeznélek,hogy te szoktál-e enni? Azt tudom,hogy magas a GI-je , ezért nem jó a paleóban,de ezenkívül van-e tudomásod róla,hogy egyéb okok miatt is tiltott-e? / Pl. lektinek és egyéb ártalmas anyagok/ Azért fordulok hozzád,mert látom,hogy tudsz angolul,és hátha olvastál valami ezzel kapcsolatban. Kösz előre is.
De, persze, csak én nem igazán érzem azt, hogy a ketogén diéta orvosi megfigyelés nélkül egy bölcs dolog lenne. Persze mindenki azt csinál a saját testével, amit akar, de a magam részéről a paleot bár támogatom (persze a legjobb az lenne, ha mindenki végigmenne egy alap laktóz/glutén/stb. vizsgálaton, és teljes vérképen), de a ketogén szintre való lemenés szerintem szükségtelen megszorítás. Ha csak arra gondolok, hogy asszonypajtás az IBS étrendet csinálja velem (mert nem főzünk 2 felé), amit nekem tartanom kell, és fogyott 8 kilót egy év alatt úgy, hogy nagyjából minimálisat sportol, az világosan látszik, hogy amit mi követünk, az egy jó, működő, és tartható étrend. Na, én ehhez képest 5 kilót híztam, de persze az én esetem egy átlag paleoshoz képest egyedi.
A szerző a ritkább esetek közé tartozik és idegi tünetei karbantartására már évtizedek óta tartja a ketogén diétát. (Jó epilepszia, mániás depresszió stb. ellen.) A többség, aki kipróbálja, csak pár napig vagy hétig (Atkins indukciós szakasz), amennyi alatt még nem alakul ki durva vitaminhiány.
Szóval, ennek a bloggernek szemlátomást nem ártott meg:
A fehérjét is. Ha akár 0 CH-t viszel be, de fehérjét sokat, akkor ugye a szervezet maga cukorrá fogja alakítani a fehérje egy részét és megint ugyanott vagy.
A ketózis eléréséhez és fenntartásához tudtommal az a döntő, hogy a kalóriák túlnyomó része, min. 80%-a zsírból származzon. Amilyen kevés kcal némelyik zöldség, ez némi zöldségfogyasztás mellett simán elérhető.
A ketogén diéta azt jelenti hogy a szénhidrát fogyasztást fogják vissza (magas zsír, alacsony szénhidrát). Nem vagyok meggyőződve hogy egy normál embernek erre van szüksége.
Low fodmap étrendet nézzétek meg, ott elég jól le van írva - tudományosan összeszedve - hogy melyik zöldségek azok, amik puffadást/stb. okoznak, és miért.
Igazából nem! Ha gombát, cukkinit, paprikát megpárolsz sok zsíron/vajon és (kókusz)tejszínnel, akkor ez ketogénabb lesz, mint pl. egy üres grillcsirke, mert a kalóriák legnagyobb része a zsírból jön majd, nem a kalóriaszegény zöldségekből, és ez a döntő. (Legalább 80%-nak kéne, ha jól emlékszem.) A húsnál túl sok jön majd fehérjéből.
Az inuit diéta jó volt a maga helyén/idejében, de manapság, amikor nehéz narválbőrhöz jutni :) mindenféle ronda hiánybetegséget kockáztat, aki nem eszik sok és változatos fajta zöldséget.
Szerintem csak húson és zsíron nem lehet élni, legalábbis hosszú távon. A ketogén diéta ugyan ezt jelenti, de nekem erős fenntartásaim vannak azzal, hogy minden vitamint és ásványi anyagot be lehet vinni hússal. Lehet, hogy csak bizonyos zöldségekre vagytok allergiásak, inkább ezt kellene pontosan kiszűrni eliminációs diétával.
A zöldség volt a ludas, alig eszünk már zöldséget és semmi bajunk nincs, nem is fogjuk emelni az adagot. Ez az egész csak azért furcsa, mert két paleós könyvet is elolvastunk, mindkettőt más szerzőtől, és mindkettő, mondhatni mértéktelen zöldségfogyasztást, ha nem is javasolt, de engedett.
Mint ahogy az előttem lévők írták. Xilitet mindenképp felejtsétek el, egy nagyon kevés is okozhat hasmenést az arra érzékenyeknek. Maglisztekkel is csak óvatosan.