Felszabadult egy időpontom, ha valaki szeretne könnyűszerkezetes házat építtetni kb március 20 tól 100-150 m2 es ház megépítésére van szabad kapacitásom Budakeszi, Biatorbágy, Telki, környékén.
Az általad említett elemes könnyűszerkezetről nekem mindig az A-Frame cabin közismert nevén az általunk alpesi faház-ként vagy "A" -alakú faház jut az eszembe.
Hihetetlen hogy egy közel hatvanéves könnyűszerkezetes háztipus még manapség is töretlen népszerűségnek örvend.Számomra ez elképesztő .És igen , van olyan cég aki képes gyárba nagysorozatban többféle méretű és tipusó elemes A-frame cabin-t gyártani egyedi méretekben is rövidhatáridővel akár lapraszerelt "szereld magad" változatba is a kerti kunyhómérettől a családiházméretig bezárólag bármit legyártanak ami A-frame. http://avrame.com/ Észtországi cég .
Igen ,hát panelházak is elemes építésűek és hát gyártották is a lakótelepeket egészen addig amig volt olyan ember aki értett a házgyári elemes panel technológia kivitelezéséhez. Mert ugyebár a tervező hiába tervezi meg ha nincs kivitelező vagyis képzett hozzáértő , erős fizikumú szakmunkaerő .Hát részben ez az egyik oka annak hogy ma már nem épülnek panelházak mert egész egyszerűen nincs aki felépitse őket.De lehet hogy ez nem is olyan nagy baj.
Igen, jól látod , a jövő valóban az egyszerű konstrukciójú kevésvé vagy csak minimálisan munka,idő,és szakmunkerőigényes,gyártástechológiailag részben leautomatizálható elemes házgyári megoldásoké .
Tisztán látszik az út .Az emberek megrendelik konténerházaikat vagy egy szimpla húszlábas lakókonténert az alibabán ,kamion,hajó vonat repülő helikopter stb a helyszínre szállítja ott kap egy talajcsavaralapot oszt viszlát "ready" .
Kinéztem egy házat, az alábbi paraméterekkel: 10 éve épült, lemezalapra, hardell fémvázas könnyűszerkezetű, hagyományos ácsolt, székes fa tetőszerkezettel. Kívülről nem látszik semmi probléma (repedés, stb) a házzal. Belülről sem, nem látni penészt vagy bármi problémát.
Szeretnék tanácsot kérni a tapasztalattal rendelkező fórum társaktól, az alábbiakban:
1. Meg szabad venni a fenti paraméterekkel rendelkező házat?
2. Mit kell és mit lehet rajta megvizsgálni? (Ismert probléma hogy a váz be van csomagolva, azt nem látjuk)
3. Ha van egyenletes fűtés (padlófűtés, falfűtés) akkor is rosszabb lesz benne a hőérzet mint egy téglában?
4. Szellőztető rendszer szükséges-e egy ilyen házba? (Mert az még nem került eddig beépítésre.)
Én az üzemi körülmények között gyártott elemes házakban látom a jövőt, ami ebben a tekintetben KSZ vagy valami ilyesmi lesz. Bár láttunk elemes építéseket 70-80 években betonból is. :)
Pedig ez jövő .Csak a forumozók ezt sajnos mégnem értik, nem látják .Fiatalok még ehhez hogy értsék.Nincs az országnak állami támogatású házépitési programja.
nincs lakásépítési program . Hiány van a szükséges szamunkaerőböl is köműves ács vasbetonszerelő,tetőfedő, segédmunkás stb .
Addig örülj amig vannak diákok mer lassan már a fővárosba is csak azoknak fogod tudni kiadni az albérletet. Ez soha nem lesz london ahol még egy box room ot is ki lehet adni akár egy melósnak heti 60 fontért .mert ott ha más nem is de alkalmi munka azért akadgat. És ha valaki csak 6-800fontot tud csak keresni havonta azt a havi 260 fontot akkor is rohogve kifizeti a bérlő ha egy hónapan csak két hét munkát kap a munkáltatótól vagy munkaerőkölcsönzőtől. .Hát ez a különbség... hogy ott a gazdaság is pörög minden és mindenki pörög magyarországon meg nem pörög semmi .Ez kell ahhoz hogy egy országba működjön az albérleti rendszer ,magyarországon soha nem fog . Olyan országokba városokba ahol nincs munkalehetőség ott az albérleteket sem lehet kiadni . Ez kulcsszó: munkalehetőség .Ha nincs meló akkor idővel a főbérlő is éhen fog halni ,hacsak el nem adja még időben az ingatlanát.
Áá,lófaszt húznak azok nem hasznot.Nem húz ebből hasznot senki .Irreálisan magasak mindehol az albérleti árak munkalehetőség nincs kereslet pedig nemtalálkozik a kinálattal ,aki teheti próbál szabadulni az ingatlanjától mert kiadni nem tudja .Lassan már városba se lehet kiadni még a szobákat se vidéki albérlet biznisz meg rég halott
Ez nem egészen a kérdésre adott válasz, én arra gondoltam, hogy csak azért nem lehet kiadni egy házat jó helyen sem, mert KSZ. :)
Igen, ismerem a kiadás problémáit, nekem mondjuk pont Pesten a belvárosban volt egy kiadó garzonom.
Az teljesen igaz tényleg, hogy a bérbeadó eléggé ki van szolgáltatva, vagy nem kis költségen közjegyzői okiratba kell foglalni a szerződést. Különben ha úgy alakul, az életben nem rakod ki a bérlőt, pláne, ha még egy-két gyerek is befigyel.
A feketén kiadókat nem tudom sajnálni, azok szívják is csak meg.
" A magyar egyszerűen nem hajlandó annyit fizetni mint amennyi a bérlet lenne."
Nem nem hajlandó, hanem nem tud. Ahol a bérbeadók az átlagfizetésnek megfelelő, de a legrosszabb helyeken is a harmadáért akarják kiadni a kecót, ott ne csodálkozzunk, hogy nem tudják kiadni. Tipikus "keleti bérek, nyugati költségek" probléma.
Ez persze nem a piaci alapon működés hibája, hanem egyrészt mert semmilyen bérlakás program nem létezik itthon a katasztrofális helyzet ellenére, nincs, ami versenyeztetné a kiadás árait, másrészt ez a helyzet így jó azoknak, akik ott fent ebből hasznot húznak. Mindenfélét.
Azok a lakások olyan maradék lakások, az üresen parkolás helyett még mindig jobb ha fizetnek valamit érte.
Pont azért írttam kissé kihegyezve, mert Mo.-on nincs kiterjedt bérlakás piac.
Az ok egyszerű . a jogi környezet nem megfelelő, még mindig a bérlő felé lejt erősen.
Ezt tudják a befektetők is és ezért ebbe az üzletágba nem fektetnek be.
A laikusok részéről van olyan tévhit , hogy marha jó a lakás kiadás. Igen jó, de sok sok biztonsági intézkedéseket kell tenni azért, hogy nehogy ráfázzon.
Az én kiadott lakásaim olyan maradék lakások... jobb híján most kiadom azokat.
Természetes vannak preferált területek, pl a nagyvárosok belső magja , egyetemi városok egyetem környéki városrészei ahol jó biznisz a lakás bérbeadás.
de próbáld vecsésen, Ócsn , Karcagon, Kétpó vagy az ország bármely 3000 településén kiadni a lakásodat.
Meglátod nem egy jó üzlet.
Lehet ez téglaház könnyűszerkezetes ház, a bérbe adás nem megy.
A magyar egyszerűen nem hajlandó annyit fizetni mint amennyi a bérlet lenne.
Szerintem sincs a hőtárolásnak sok jelentősége "HA...." (és azért írtam a "HA"-t mert ki tudja ki mivel oldja meg a fűtését). Ez gáz,villany fűtés esetén, kvázi szerintem nincs jelenleg jelentősége.
DE ha CSAK AZZAL vagy alkalmanként kandalló,dizájn kandalló, és még a cserépkályha is (hiába van utóbbinak már hőmegtartási képessége) szóba jön,mint FŐ fűtési rendszer akkor én a KSZ ház mellé komolyabb vízteres puffer kapacitásokat tennék.
Tovább megyek, akkor is így tennék (ha pénz adott),hogy ezek előkészítését sem hagynám ki, azaz kémény, kellő mérető gépészeti helyiség (hőburkon belül), csövezések. Max a helyiség egyenlőre ruhaszárító lesz. :)
Ahogy írtam, az itthoni fejekben elég nagy a zavar sok egyéb téren is, tehát egyelőre senki sem fog lakóparkokat építeni KSZ technológiával. De nem is a profittermelésről szólt a kiinduló kérdés.
A bérbeadás érdekes felvetés, beszámolnál személyes tapasztalatokról? A "homály a fejekben"-en kívül? :)
A hőtároló kapacitásról csak annyit, hogy ennek megint a középkorban volt értelme, amikor nem tudtál máshogyan fűteni, minthogy bedurrantottad a fás kazánt 90 fokos vízre, ahol a visszatérő sem lehet 60 foknál hűvősebb, mert különben ömlik a kátrány mindenhol, aztán a muszájból megtermelt plusz hőt csak a falak tudták tárolni.
Manapság, amikor tizedfokra tudsz szabályozni egy jó rendszert, illetve a fa-, szén- és hasonló fűtési rendszereknél az elkerülhetetlenül pluszban termelődő hőenergiát pufferben tudod tárolni, elvesztette a jelentőségét a falak hőtárolása. Persze vannak, akiknek ezt hiába magyarázod.
Ma az egyetlen dolog, aminek jelentősége van normális fűtésrendszer megléte mellett, az a hőszigetelés. Abban pedig a könnyűszerkezetes házak alapból verik a hagyományosakat, mivel a fal eleve 15 cm vastag hőszigetelést tartalmaz, legalább.
A természeti katasztrófákról meg még annyit, hogy sokkal jobban bírják a földrengéseket, pontosan azért, mert nem rideg, merev a szerkezet. Bár a földrengések sem gyakoriak errefelé :)
Sajnos ma itthon az emberek nagy részének a színvonala - minden tekintetben - kb. középkori, de minimum a "legvidámabb barakk" szintje. Ennek megfelelően a Ház az téglából, de legalább is betonból, kőből, meg ilyesmikből van, minden más az nem az. Szerintük.
Hát nekünk könnyűszerkezetes családi házunk van, SEMMI sem stimmel a problémákból, amiket itt leírtál. A konyhaszekrényen csak röhögni tudok, mivel nálunk pl. a 100 literes bojler IS a gipszkarton falra van felrakva. Tény, hogy nehéz dolgokat nem tudsz AKÁRHOVA felrakni, de simán megoldható, illetve más technikát kíván, mint hogy Pista bácsi tökrészegen bekúr egy-két tiplit. Némileg tervezni, előre gondolkodni is kell, ez szintán nem erőssége az itthoni átlagnak. És ezekről jut eszembe, nyilván a falfűtés is baromság, hülyeség, csak az ostobák csinálnak olyat, merthogy ott sem furkálhatsz akárhova, ugye?
Elismerem, amikor polcoztuk be a szobát, kicsit én is aggódtam, de kár volt:
Nem időtálló, recseg-ropog, áthallani mindent... anyám, ezeket a hülyeségeket ki mondta? Bár az tény, hogy ha egy könnyűszerkezetes házat elbacnak, akkor az el van bacva, gyakorlatilag legfeljebb újra lehet építeni. Na, azokra igazak a félelmeid, de azok nem könnyűszerkezetes házak, hanem tákolt szarok. Az is tény, hogy ha hagyományos technológiával épült házat elkúrnak, akkor legfeljebb penészes lesz, dohos, kifűthetetlen, hőhidas, ferde falas, vizes stb, de összedőlni nem fog. Ha KSZ házat olyan épít, aki nem ért hozzá, akkor bizony az össze is dőlhet, de tuti nem fog kibírni 20 évet sem.
Szóval nem alaptalanok a félelmeid, csak nem úgy, ahogy leírtad. Vannak itthon is profik, akik értenek hozzá. Olvasgass a neten, keress rá a témára, minden információt megtalálsz arról, hogy KELL ilyen házat építeni.
Ha szakszerűen van megépítve egy k.szerkezetes ház, akkor egyáltalán nem rossz. És itt a szakszerű szó megítélése nagyon tág határokban mozog a kivitelezők fejében, ha nem értesz hozzá inkább kerüld el, vagy legyen aki ért hozzá és napi szinten ráér ott vakerázni. Illetve ha sokkal olcsóbb a téglás kivitelezésnél az is gyanús, valahol kispórolják majd. Gyorsabb lehet, de sokkal olcsóbb nem.
A zajok nekem is jobban behallatszottak, kutyaugatás, szomszéd stb..... Dupla gipszkartonnal ez jócskán lecsökkenthető, de itt nem szokás a pénz miatt.
Nyáron néha lehűléskor volt némi dilatációs hang, de ez nem egész este ment, egy két zajocska kora este, lehet vele élni.Szélben meg máskor semmi. Bútor alá be kell párna fázni, vagy lehet egy osb réteget betenni akár egész falakra. Ha mégis belevágsz a tetőt úgy terveztesd meg, hogy a válasz falak a házon belül ne legyenek teherhordók, így nagy előnye is teljesül a technológiának,hogy könnyen és viszonylag gyorsan lehet majd a belső tereket variálni.
Jó tudnod,hogy nincs hőtároló kapacitása.
előnye: nyáron este könnyen visszahűthető egy szellőztetéssel
hátránya:HA kimaradozó szolgáltatásod van akkor télen hamarabb kihűl.
Szerintem ami ténylegesen nagy hátránya, hogy hiába csináltatod meg faxán és tényleg szipi-szupi akkor se értékálló (mivel a kókányoltak is úgy lesznek hirdetve majd,hogy szipi-szupik csak x ezerrel olcsóbban,mint a tiéd,kvázi nehéz értékesíteni. Egy vizes penészes téglát is hamarabb eladnak,mint a könnyűszerkezetest. Ezt köszönhető a MekkElek kivitelezőknek, nem a technológiának.
Ja elviszi a hurrikán duma a legviccesebb (mert olyan sok hurrikán van hazánkban). Ahol ezt építik szándékosan azért építik, hogy ha hurrikán van, a pincébe túlélik, a romokat pillanatok alatt eltolják (esetleg ki is tud mászni ha nem nagyon temette be) és túlélték a hurrikánt. 1/2 év és mindenki füvesít az új háznál, téglánál ez nem menne. Szval csak nem annyira hülye az az amerikai.
Üdv! Biztos rengetegszer kérdezték már, de azért én is nekifutok: könnyűszerkezetes ház építésén (építtetésén) gondolkozom, sokan azonban ismerőseim közül le akarnak beszélni róla. Az ellenérvek: nincsen hangszigetelés a szobák között, nagy szélben recseg-ropog az egész szerkezet, repednek a falak, nem tudod felfúrni a konyhaszekrényt a falra, nem időtálló, ha becsapod a bejárati ajtót, még a hálószoba is beleremeg - szóval ilyen megalapozott információkat hallottam már. :) Nektek gondolom sokkal több tapasztalatotok van, mint a huhogó ismerőseimnek: mik igazak az előbbiekben felsoroltakból?