Kezdesz egyre jobban meggyőzni.. Mint írtam én is hajlanék az X-né YZ felé, de így a nagyon hosszú lenne:
X-né: 4 szótag
Y: 4 szótag
Z: 2 szótag
Szóval nem sok helyre férnék ki. :))
Azért még várom az ötleteket ill. tapasztalatokat..
Üdv.
Csibee
Én azóta is (már 1 éve 4 hónapja...) áldom az eszemet, hogy Moll maradtam. Még mindig ez tetszik, hozzászoktam, stb.
Ráadásul azóta volt érettségi találkozónk, és bemutatkozhattam a lánykori (asszonykori) nevemen, nem kellett körbemagyaráznom,hogy tudod, Moll, csak azóta már másként hívnak.
A név az 27 év alatt hozzáragad az emberhez (ekkor kellett döntenem).
Ha ma mennék férjhez, akkor se választanék másképp, ráadásul nő ismerőseim és rokonaim (na jó, főleg a fiatalabb korosztály) messzemenőkig egyetértettek velem.
És még egy: az én férjem neve 4 szótagú, az xné y z nem férne oda sehova...
A férjem nagyon örült a döntésemnek. :) Bár egyáltalán nem szólt bele, sőt, rám bizta a kérdést, látszott rajta, mennyire boldoggá teszi, hogy még a névváltoztatással is jelzem, hogy egymáshoz tartozunk... :)
Szervusztok. Szerintem azert meg kell kerdezni a leendo ferjeket is , hogy mit szeretnenek. Biztos lehet olyan megoldast talalni ami mindenkinek tetszik. En X Y-ne vagyok es en akartam az lenni. A ferjemnek meg - ki tudja miert? - tetszett az otlet.=O)
Nos, nekem egyelőre semmi komolyabb bajom nincs az Z-né XY-nal. A bankkártyán mondjuk a lánykori vezetéknevem kezdőbetűje van, mert egyébként nem fért volna ki, de előre megkérdezték, hogy legyen. De pl. amig ebédet rendeltem, a megrendelő lapon az asszonynevemet röviditették le. :) De láttam már magam ZY-nak is, jót mosolyogtam rajta. :) Lényeg: nekem fontos, hogy viselhessem a férjem nevét is, jól érzem magam vele, és ezek a kis nüanszok inkább mulatságosak számomra.
Nemrég olvastam végig a topicot, ezért most szeretnék hozzászólni.. Én is esküvő előtt állok és az a gondom, hogy nem tudom mi legyen a nevemmel? Én hajlok az X-né YZ formációra, de szerintem a 24 betűjével hosszú lenne a lánykori nevemet meg szívesen megtartanám, de pont a topicban írt problémák miatt bizonytalan vagyok...
Kérdésem, hogy Ti mint gyakorló feleségek új vagy régi névvel mik a tapasztalataitok? Jól választottatok?
Üdv.
Csibee
Sziasztok!
Nekem a férjem egyáltalán nem szólt bele, hogy mi legyen a nevem én döntöttem. És én úgy döntöttem, hogy én én vagyok és azért mert férjhez mentem attól még nem változott semmi. A xné z y mellett döntöttem, igaz elég macerás aláírásoknál stb. de szerintem ez a legideálisabb megoldás.
A topic elején valaki hivatkozott a régi szokásra, hogy a nők évszázadok óta felveszik a férjük nevét.Erről eszembe jutott pl Lorántffy ZSuzsanna( aliasz I Rákóczi Györgyné) vagy Báthori Katalin (II Rákóczi Györgyné), de sorolhatnám végig a középkor magyar nőalakjait, akik a férjük mellett,a maguk rangján lettek-voltak azok, akik voltak.
Vannak olyan foglalkozások, amikor a nő ( főleg, ha a tudományos életben már saját nevén publikált, vagy színésznő stb.) egyszerűbb, ha megtartja a nevét. De a döntést csak saját maga hozhatja meg, külső presszió nélkül.
Anthea
Csak egy kis erdekesseg a temahoz.Olyan cegnel dolgozom,ahol nagy sok az eszaki.Rengeteg a Johnsson,Johansson,Eriksson.Egyre nagyobb divat naluk,hogy deli nokkel hazasodnak,es veszik fel ok maguk a feleseguk nevet.Peldaul Ulric Johansson elvette az olasz Maria Mantinit,akkor a ferjet ezentul Ulric Mantininek hivjak.
Nem hiszem,hogy ettol a ferfiui mivoltukat vetkoznek le,inkabb vegre egyeni nevuk van,nem vesznek el a tobbmillio hasonlo nevu kozott.
Ennél már csak az a rosszabb, amikor megszülöd a gyereket, ott fekszel kinyúlva a szülőasztalon, a bába meg szórakozik:"anyuka nevét fogja viselni a kicsi?"- mondom nem, ez a férjem neve! Erre ő: "ja, ugyanaz a családnevük?" Mondom: "hát hogy a nagy nyavalyába ne lenne, ha már egyszer felvettem" Erre ő: "csak azért, mert olyan ritka, és csodálkoztam, hogy ugyanaz"
A hülye, még mindig nem bírta felfogni, hogy a keresztnevem előtt a férjem vezetékneve áll és nem Lajosnénak hívnak:-)))))))
És közben az orvos fülig érő szájjal röhög, ő tudta végig, hogy miről megy a duma, de hagyta, hadd szívjak:-(((((
:)))
Nagyon egyetértek, bár emiatt gyakorta földbe döngölnek az ilyen topicokban. Igaz élőben is. Tanácsi hölgy (akit már azzal is felbosszantottunk, hogy semmi extrát nem akartunk beiktatni a szertartásba, még gyűrűnk sem volt), elmagyarázta, hogy majd megbánom én, ha megtartom a saját nevemet, legkésőbb akkor, amikor a gyerekem óvodába/iskolába megy és milyen ciki lesz, hogy nem ugyanúgy hívják mint engem, de akkor már késő lesz. Azt mondta, olyankor rengetegen veszik fel mégis a férjük nevét, viszont akkor már kemény pénzbe és időbe telik, amit most ingyér és azonnal megkaphatnék.
Egyik ismerősöm, aki házasságkötés után maradt a lánykori nevén, mesélte, hogy mikor kiderült, hogy babát várnak, a doki azt mondta neki, hogy "Beszélje meg a partnerével, hogy mi legyen." Mire ő mondta, hogy férjnél van, a doki pedig: Nem gondoltam, már a neve alapján..
Aztán ő azon bosszankodott, hogy milyen megalázó volt neki, bár vette volna fel mégis a férje nevét.
Hát az első házasságot illetően igazad van, ezt már ne firtassuk.
A második pedig mocskos anyagiak miatt köttetett meg, hiszen valójában nem is akartunk összeházasodni, csak a lombikprogramot akkor még nem támogatta az állam, másképp pedig nem lett volna esélyünk saját gyerekre. Később pedig az örökbefogadásoknál már egyértelműen ez kellett. Az eredmény 3 gyönyörű, okos kisgyerek.
Sziasztok! Most olvastam végig az egész topicot. Kedves Moll! Tanácsot adni nem akarok, mert a végén mindenki úgy dönt, ahogy, és úgyis azt fogja jó döntésnek érezni, ahogy ő döntött.
A személyes tapasztalatom a következő: 26-27 évesen mentem először férjhez és akkor szinte godolkodás nélkül X-né Y.Z. lett a nevem. A gyakorlatban azonban csak nyűg volt számomra ez az egész ilyen formájú névhasználat és a szóbeli bemutatkozáskor rendszeresen a lánykori nevemet használtam, sosem a hivatalosat. Ezt persze a volt férjem néhányszor szóvá is tette, de ez már csak hab volt a tortán.
Mikor elváltunk papiron, én úgy döntöttem, hogy visszaveszem a leánykori nevemet, ami akkor 92-93-ban kb. 10-15.000 forintomba került, egy csomó utánajárásba és nyüglődésbe. Az a gyanúm, hogy ez a mai árakon még többe kerül időben és pénzben is.
Másodszor mikor férjhez mentem maradt a lánykori nevem és a párom ebben teljesen egyetértett. Az esküvőnk egyébként teljesen sallangmentes volt, gyűrű nélkül, fehér ruha nélkül.
Ma is azt mondom, hogy nem a gyűrű vagy névhasználat adja meg azt, hogy tudják rólad, rólam, bárkiről, hogy tartozol valakihez akár hivatalosan, akár csak együttélés szintjén. Ezt a viselkedés határozza meg.
Bocs hogy hosszú voltam. Üdv Mindenkinek.
En is hasonlo cipoben jartem 1 eve. Akkor valtam el 10 ev utan. Hivatalosan XneYZ voltam de csak mint XY ismert mindenki. Amikor elvaltam visszavettem a lanykori nevem es ujra YZ lettem. Mindenki azt hitte akkor hogy ferjhez mentem. Persze pont az ellenkezoje tortent. Minden hivatalos papiromat at kellett iratni, millio ido. Akkor megfogadtam hogy ha megegyszer ferjhez megyek maradok a lanykori nevemnel. Es igy is lett, bar uj ferjem neve sem mindennapos, az enyem azert meg ritkabb. Viszont mindekettonknek hosszu a vezetekneve. Babanknak akit most varunk a ferjem utan lesz a vezetekneve. Viszont mivel velem es hugommal kihal a mi vezeteknevunk, mi vagyunk az utso ketto, ezert ha a gyerek nagykoru elmagyarazzuk neki majd es ha akarja felveheti az en nevem is majd vezeteknevnek. Mert a gyereknek lehet kettos vezetekneve is, BM engedellyel. Ha jol tudom.
Nekem azt mondta a kollégám, hogy azért akarom megtartani a nevemet, hogy a fiúk számára ne derüljön ki ismerkedéskor, hogy férjnél vagyok, és így szabadon tudjak "vadászni"... :-)
Csak az nem jutott eszébe, hogy a "Felsőlapaji Benőné" név sem lenne a homlokomra írva ismerkedéskor...
Aki már valaha készített olyan számítógépes programot, ahol a név, mint azonosító kellett, hogy szerepeljen, az tutti harcos feminista lesz, mert az ezerféle névválasztás miatt a probléma gyakorlatice megoldhatatlan... (First Name, Last Name, Middle Name, Extra Middle Name, brrrr....)
Egyébként ha valaki Kiss Matildnak születik, az miért nem Kiss Matild, miután férjhez ment? És hová lett a Kiss Matild, megszűnt létezni? Szerintem mindenki azon a néven élje le az életét, amit születésekor kapott, amit anyakönyveztek, amit a kersztlevelébe írtak, ahogyan a suliban barátok szólították, ahogy az első szerelme szólította.
(Milyen furcsa lenne, ha a férj a házasságkötés után nem azt suttogná a fülébe, hogy Matildom, hanem azt lihegné szerelmesen: Gézáném egyetlenem...)
A kötőjeles névfelvételhez (Kis-Szabó Mária esete):
én így használoma nevemet. Már egy másik topicban leírtam, ezt úgy lehet megoldani, hogy esküvőkor megtartod a lánykori nevedet, aztán beadsz az önkormányzatnál egy névváltoztatási kérelmet, amiben kéred, hogy a nevedet (Szabó Mária) változtassák meg Kis-Szabó Máriára.
Ötezer forintba kerül és mindenkinek egyszer van hozzá alapértelmezésben törvényadta lehetősége.
Az így megkapott új neved (Kis-Szabó Mária) nem válik hivatalosan asszonynévvé, hanem lánykori név marad. Tehát kapsz egy anyakönyvi kivonatot, hogy a gyermek született 1972.január 1-én, apja neve Szabó Pál, anyja neve Tóth Valéria, a gyermek neve Kis-Szabó Mária.
És onnantól fogva Kis-Szabó Mária vagy, lánykori neveden is, meg férjes neveden is (hiszen azt választottad a házasságkötéskor, hogy a lánykori nevedet akarod továbbra is használni.)
Szia!
Azt hiszem, félreértettél.
Eszembe sem jutott a Molnárné Péter (brrr!) formát javallani.
Másrészt ötletem csak arról szól, hogy ha a lányok akarják, választhassák ezt is. Hozzátéve persze, hogy nekem ez tetszik a legjobban.
A jelenleg válaszható nevek némelyikével nekem az a problémám, hogy nagyon fura helyzetet teremthetnek. Érdekesek pl. a - hivatalosan - Péterné keresznevú hölgyek. Vagy, mi a keresztneve Molnár Péterné Kis Évának? Ebben a formában a Péterné vezeték- vagy keresztnév? Akit így hívnak, hogyan tölti ki egy űrlap "családi név" és "utónév" rovatát? stb., stb...
Üdv!
Kenus
nem is baj. mert nekem például egyáltalán nem tetszik. amikor az amcsik azt mondják, itt jön miszter és miszisz dzsordzs bus (pláne a miszisz dzsordzs bus miatt) elég hülyén hangzik. pedig ez ugyanaz mint a kovács jánosné. és használják is.
csajok, ha csak nincs valami ultrabéna nevetek, nyugodtan tartsátok meg! sőt!
Bocsi, olvasnom is szabad lett volna, most látom, hogy az általam emlegetett formula már a (3)-ban is szavazatot kapott.
Így hozzászólásomban csak annyi az új(?), hogy - tudtommal - az ilyen szerkezetű név nem választható hivatalosan.
Bocsi, olvasnom is szabad lett volna, most látom, hogy az általam emlegetett formula már a (3)-ban is szavazatot kapott.
Így hozzászólásomban csak annyi az új(?), hogy tudtommal az ilyen szerkezetű név nem választható hivatalosan.
Sziasztok!
Tudtommal világszerte elterjedt - és törvényesített - szokás, hogy a hölgyek házasságkötésük után felveszik férjük családi nevét, megtartják saját utónevüket és valamilyen szócskával jelzik asszony voltukat. Pl. miután a német Eva Klein kisasszony Peter Müllerhez megy férjhez, Frau Eva Müllerként él tovább.
Ehez hasonló szerkezetet mi magunk is használunk a mindennapi életben, gyakran azonosítjuk Molnár Péterné kolléganőnket így: Molnárné Éva.
Ez a szerkezet egyértelmű, ezenkívül hasonló a világon elég elterjedthez.
Nna, pont ezt a nevet nem választatják hivatalosan a magyar hölgyek. Hogy miért?! azt csak a magasságos hivatalnokok tudják.
Üdv!
Kenus
Szerintem próbáld meg kérvényezni. Ha mindenféle hülye (már elnézést, itt pl. a Fradikára és társaira gondolok) neveket engedélyeznek, erre nagyobb az esély - szerintem.
nekem elég régóta az az elképzelésem, hogy a feleségem tartsa meg a nevét (de a jelölt szívesen bevállaná a vezetéknevem a saját keresztnevével), mert ha szó nélkül alávetné magát ennek a középkori férfisoviniszta marhasagnák, akkor én már nem akarnám vele leélni az életem (nekem nem alkalmazott kell, hanem társ)
ezzel kapcsolatban morfondírozta, korábban azon, hogy hova lesz az egyenlőség a gyerekek nevénél; oda jutottam, hogy az egyiket így, a másikat úgy (tudom, ez baromság, már nem is gondolom komolyan), de a jogszabályok szerint egy házasságból született gyerekek vezetékneve azonos kell, hogy legyen (és ez lehet bármelyik szülő vezetékneve)
Az egyik munkahelyemen volt egy lány, mondjuk Tóth Alexandra, aki nagyhirtelen egy szombaton férjhez ment, és hétfőn már Baranyi Jenőnéként írta alá a számlákat...
Én mindenkinek azt mondom, hogy tartsa meg a leánykori eredeti nevét, de valamilyen rejtélyes ok miatt ha férjhezmegyünk valamilyen formában fel akarjuk venni a férj nevét. Utólag mondom, hogy ez egy hülyeség.
Szóval az én történetem.
Úgy gondoltam, hogy x.y-né leszek (bonyolúlt és hosszú nevünk miatt), aztán kedves ismerőseink "rábeszéltek", hogy legyek x-né+ lánykori név.(Ez azért jobb mint az első verzió) Anyósom is xy-né ezért úgy gondoltam tényleg jobb lesz így, főleg, hogy együtt lakunk. Szóval visszamentem az anyakönyvi hivatalba és átirattam, még esküvő előtt erre a formára:
K-né=12 betű bonyolult
K =9 betű
Caldea ez sem hétköznapi
Jó hosszú. képzeljétek el amikor bemutatkozom és "órákig" szorongatom az illető kezét.
Szóval tartsátok meg az eredeti neveteket (már akinek nem késő)
Nekem egyébként a férj vezetékneve és a lánykori keresztnév forma nem tetszik. Az már tényleg nem a mi nevünk.
Sok hercehurcával jár, hogy visszavegyem a lánykori nevem úgyhogy egyenlőre ezt nem teszem.
Gondolkodtam volna 5 évvel ezelőtt.
Marad a taktikám.
Caldea
Szóval a legújabb taktikám attól függően, hogy kinek mutatkozom be.
1. verzió K-né
2. verzió xy