Igen, nagyon fontos a tolerancia. A hajón sok nemzet fiai/lányai utaznak, eltérő szokásokkal, de szerintem éppen ez adja az egyik vonzerejét a hajózásnak. A sok gyerek óhatatlanul lármázik, rohangál, kiönti az üdítőt, ugrál a medencébe stb. De ez leginkább a tanszüneti (nyári) utaknál van, ha el szeretnénk kerülni, akkor célszerűbb iskolaidőre tenni az utazást, illetve olyan utat választani, ahol nincs nagy gyermekkedvezmény. Persze szubjektív a dolog, de nekem nem tűnt túlzásnak ez a jelenség egyik hajóutunkon sem.
Az olaszok olyan "waldorfosok". :) Mindenesetre tolerancia a kulcsszó a hajón is.
A hajón egyébként kb. 2 utasra jut egy személyzet, akik tényleg sokat dolgoznak és nagyon barátságosak, de ha egy kicsit komplexebb a problémád, mint hogy merre van az étterem, vagy mennyi az idő, akkor sokszor csak mosolyognak, de segíteni nem tudnak. A kirándulás eligazításon, az ukrán túraszervező (mindenkinek kint van a kitűzőjén, hogy honnan jött) folyamatosan Tarominát mondott Taormina helyett. Ezt lehet, hogy félreértettük, de azt viszont egyértelműen kijelentette, Hogy a máltai Mosta katedrális Róma - majd "kijavította" magát - Olaszország (!!!) harmadik legnagyobb katedrálisa.
"Itt a fórumon többen szóvá tették a hajón utazó külföldiek faragatlanságát, az olaszoknál a gyereknevelés teljes hiányát sérelmezve, az oroszoknál pedig a magamutogató harsányságot."
Amennyiben idézünk valakitől, ne csak egy részletet ragadjunk ki, mert torzíthat! :)
„az olaszoknál a gyereknevelés teljes hiányát sérelmezve”
Szerintem tévedés ezt gondolni. Az biztos, hogy nagy eltérések vannak egyes kultúrák között, és az olaszok temperamentuma nem hasonlítható északibb népekéhez, de hogy ez általánosan a neveletlenségből eredne, az biztosan nem igaz.
A polipos sztori nem mi voltunk... nem a mi stílusunk :) Egyébként sajnos egyet kell értsek a magyarokkal kapcsolatban. A pláza cica barátnős, szépfiúkat (mi két párt láttunk) csak Éden hoteles csapatnak hívtuk.
Az ültetéses vacsoránál tényleg összeültetik a magyarokat, mi egy asztalnál voltunk két, tök jó fej magyar hölggyel. Volt olyan is, hogy ebédnél egy idős, kaliforniai házaspárhoz ültettek minket. Egy perc múlva már beindult a beszélgetés, ebéd végére mindent tudtunk egymás családjáról és életéről :). Szerintem a mi hajónkon legalább 40 magyar utas volt. Kizárt Neti, hogy a "tiéden" nem lesz senki.
Az utazási irodában rákérdeztem, hogy vannak-e még magyarok az én időpontomban, tekintve, hogy tök egyedül utazok. Nem talált egyelőre más magyar foglalást, és hozzátette: "Szerintem, jobb is így!". És valahogy én is vagyok ezzel...
A Splendida egy luxus hajó, de utasairól ez nem mondható el. Pár szóval hajón utazó magyar honfitársainkról szerzett tapasztalaimról.
Itt a fórumon többen szóvá tették a hajón utazó külföldiek faragatlanságát, az olaszoknál a gyereknevelés teljes hiányát sérelmezve, az oroszoknál pedig a magamutogató harsányságot.
A magyar utas legegyszerűbb felismerhetősége: már messziről hallatszik, ahogy repkednek a ba..megek! Legyen szó babakocsis anyukáról, akinek egy mondatba legalább hármat sikerült besűrítenie, mellpiercinges fiatalemberről, a plázacica barátnőjét épp felvonultató, újgazdag habitussal bíró, hangosan, ordító,pökhendi húszonéves srácról akit Ádámnak szólított a cicamica.
Miért feltételezzük, hogy a mi nyelvünket senki sem beszéli, még ha csak tízen is vagyunk egy liftben? Magyar mindig és mindenhol van, aki tökéletesen érti a trágár kifejezésmódunkat, mások határtalan kritizálását. Pár az elmúlt héten elhangzott jelenet fültanúja voltam, amikor is nagyon szégyelltem, hogy magyar vagyok.
-Menj már arrébb te nagyseggű polip!- ez egy kedves magyar kérés a zsúfolt liftben egy külföldi felé, akit arra szeretnénk rávenni, hogy kicsit húzódjon beljebb. Persze ennek fültanúja a kb. 8 éves gyerek is, aki így kellő kultúrával fog rendelkezni felnőttként, amit anyukájának köszönhet.
Ádám és Cicamica a fedélzeten, feltételezve, hogy a kutya sem érti azt az ocsmányságot, ami jó hangosan kiömlik a szájukból.
-Vedd már észre magad, hogy mi is ide akarjuk tenni a napozóágyat és vidd már odébb azt a löttyedt, nagy segged! Ez egy kérés lenne arra, hogy legyen szíves a külföldi hölgy kicsit odébb húzni az ágyát, ugyanis hason fekve alszik és nem látja a párocska erőfeszítését arra, hogy szeretnének pont mellé, másfél helyre két ágyat betuszkolni. Amikor az ifjú titán direkt, jó erősen meglökte az ágyát felijedt és csak annyit mondott, hogy ha szóltak volna szívesen csinált volna helyet…
Ehhez már csak hab a tortán, hogy ugyanez a fiatalember, aki valószínűleg otthon papa szlovák rendszámú BMW-jében pöffeszkedik simán rendelt úgy innivalót magának, hogy a mellette napozó barátnőjétől meg sem kérdezte, hogy kér-e valamit. (de minek is, hisz csak díszletnek hozta magával)
Étteremben az első este nyilvánvalóvá vált, hogy nem ismerve e barátságos nemzet rendkívüli összetartását, több magyar családot az első turnusban egymás mellé ültettek. Odaköszöntem a mellettem lévő asztalnál ülő, idegen, de magyarul beszélő középkorú hölgynek, aki rám nézett, majd maga mögé, keresve, hogy mégis kinek köszöngetek magyarul, majd elfordult, és ezentúl lazán levegőnek nézett.
Azt, hogy a magyarok legalább egymásnak köszönjenek fölösleges elvárni. A honfitárs belenéz a képedbe és továbbmegy, pedig pontosan tudja, hogy te is magyar vagy. Ezek után azt még megemlíteni is fölösleges, hogy a férfinek illik előre üdvözölni a nőt, de lehet, hogy ezt a gesztust már csak a határon kívül használják, talán az ordító olaszok és a részeges oroszok.
Remélve, hogy a következő turnusokban utazóknak sikerül kicsit civilizáltabban viselkedni, mindenkinek jó utat kívánok!
A napozóágy vadászat nem olyan egyszerű, de nem is vészes. Szabály, hogy 30 percnél tovább nem foglalhatja senki az ágyat törölközővel, személyes cuccokkal. Na ez egy egy olyan szabály, amit nem tartanak be, ennek ellenére mi mindig találtunk délután minimum két ágyat egymás mellett. Elég sok ágy van szétszorva a 14-15 szinteken.
Barcelonában tulajdonképpen a város maga az 1. zóna. Az aglomeráció a többi, de akkor sem biztos, hogy érdemes napijegyet venni. Szerintem a gyűjtőjegy is bőven elég, vagy egyesével venni, hiszen max. 3-szor utazol vele, a port buszra pedig nem érvényes. Az előttem szóló pedig valószínűleg elírta, hiszen Rómában most emelték a jegyeket 1-ről 1,5-re (és nem 5-re) míg a napijegyet 4-ről 6-ra. Kedden jöttünk meg Rómából, és a roma fórumban kitárgyaltuk. Elnézést a javításért.
Mi is mentünk a máltai városnézővel. Két társaság működik, az egyik 14 euro, a másik 12. A drágább annyival jobb, hogy újabb a busz és hűtött a lenti rész. Fontos tudni, hogy fél 3-kor megy az utolsó.
Amúgy a római "BKV" jegy 100 percig érvényes és 5 euro. A római városnéző busz 12 euro, ha nem szállsz le közben. Hop on Hop off rendszerben 18 euro.
Kétszer van egy héten olyan esemény (a legénység bemutatkozása és a gála a lángoló fagyitortával), amikor a kiskosztüm nem árt (formal) a többi estén a könnyed nyári ruha mehet, szóval nem kell tulzásba vinni, de nem is rövidnadrágos papucsos (informal). Amúgy a napi újság (amit előző este tesznek a szobádba) első oldalán jelzik, hogy aznap hogyan "kell" este öltözni.
Mi is tegnap jöttünk meg. Első hajós utunk volt és igazán különleges élményt kaptunk!
Kedves Neti! Mi másodszor voltunk Barcelonában. Először Hop on Hop off busszal néztük meg, most pedig a metrót választottuk. Nincs rossz döntés. Metró hálózatuk is tökéletes és hétvégén a városnéző busz sem dugul be. Azért nem biztos, hogy lesz időd mindenre, amit elterveztél.
A magyar utasokról nekünk is érdekes kép alakult ki (kíváncsi vagyok a beszámolóra), de nem csak a magyarokról. Aki nem szereti a tömeget, az kerülje pl. a svédasztalos étkeztetést és ne akadjon ki az udvariasság legalapvető hiányától (pl. általános, hogy amikor megáll a lift, mindenki beözönlik, aztán találd ki, hogy szállsz ki :) ). Az ültetéses étkeztetés viszont teljesen rendben van, de ha ezt választja valaki, akkor vigyen néhány elegánsabb ruhát.
A fakultatív utakról szeretnék még írni. Nem azért, mintha ezt pártolnánk, de vannak speciális esetek. Pl. mi 8 éves gyerekkel mentünk, akivel nem szerettünk volna mondjuk Tuniszban taxisokkal alkudozni és/vagy közel 40 fokban, a városokban csak az esetleges tömegközlekedésre bízni magunkat. Rómában tüntetés és sztrájk volt pénteken és a vatikáni metró sem ment, aztán a választott busz soförje rosszul lett, szóval zajlott az élet. Na de a befizetett kirándulások... Mi 5 utat foglaltunk le, amiből 3-at visszamondtak a kevés jelentkező miatt. Ebből kettő beach-tour lett volna (gyerekre szabtuk az utat, mi már voltunk ezekben a városokban), a 3. út egy római városnézős volt a sok közül, de az sem indult el, szóval, ha rá is szánod magad a befizetett kirándulásra, akkor sem biztos, hogy el is indul. Tuniszban viszont zseniális volt a túravezető. Egy helyi ember volt (Ali, ki más) és nem lennék meglepve, ha tanár lenne egyébként, mert tökéletes történeti áttekintést adott az országról az ókortól kezdve, a tavalyi jázminos forradalomig. Ahová vittek viszont, a "halászfalu" nem volt nagy szám.
Szóval ezek az utak nagyon drágák, alapesetben nem éri meg befizetni, de lehetnek olyan esetek, amikor mégis jobban jársz szerintem, ha a belenyúlsz a pénztárcádba.
Sziasztok, most jöttünk haza a Splendidáról.Pár hasznos infót megosztanék.
A hajón a közös helyiségekben mindig nagyon hideg van, sál, kiskabát hasznos lehet.
A vacsorához a literes ásványviz 2, 65 Euro szervizdijjal. Napi 7 Eur szervizdij is van, + 2 Euro az Unicefnek az egész héten.A személyzet leginkább a kedves szónak, az érdeklődésnek örül, nagyon sokat dolgoznak, örülnek, ha emberszámba veszik őket.
A hajón utazó magyar vendégekről pedig külön fejezetben számolok be. Döbbenetes......
Genovábanregeteg a látnivaló, érdemes megnézni, 100 percig érvényes a jegy 1, 5 Euro, ezzel lehet használni a speci, belvárosból(pályaudvargoz nagyon közel van) induló vizszintes- függ. működő liftet, fogaskerekűt.Érdemes.
Barcellona:a kikötőből a hajó elöl kivisz a helyi kisbusz a Columbus szoborig ,1,5 Euro/út. Innen érdemes városnéző buszra befizetni, mert az idő rövidsége miatt ez a legpraktikusabb. A közlekedés 2 EURO/út, van gyűjtőjegy 10 Eur/10 út, ez jobb. Ha tömegközlekedsz max. 3 dolgot tudsz megnézni, Sagrada Familia és esetleg Güel park bejárata, Rambla.K imaradnak az elszórtan lévő Gaudi házak.
Tunézia: érdemes kimenni a kikötői kapuig, ahol fél áron visznek el a taxisok Sidi bous saidba,és Tunidszba is és megvárnak. Mi ketten 30 Eurot fizettünk, de miután mindkét város csak pár km-re van a kikötőtől (10 perc /út) , szerintem lehet még alkudni. Amit csak később láttunk,amikor a hajó már hagyta el a kikötőt, hogy a kikötő mögött pár száz méterre van egy napernyős, messziről kulturáltnak tűnő strand, ahová érdemes lehet elmenni a forróságban pár Euróért vagy akár gyalog is, 10 perc lehet csak.
Málta: a város valóban egy köpésre van és bejárható pár óra alatt, de van több olyan hopp on busz, ami körbevisz az egész szigeten. 3 különböző út van, 10 Euro/fő /út ami 3 órás.Ezzel (kék vonal) el lehet jutni a nyugati részen lévő strandra is, amit kár lenne kihagyni egy pár óra erejéig. Meleg tenger, sárga homok az öbölben, tehát nagyon klassz. Itt több magyarral is találkozunk, érdemes nekivágni. másoknak is nagyon tetszett.
Messina: a város nem nagy szám, viszont a hajó előpőtt megy a villamos. Ha háttal állsz a hajónak jobbra kell mennie. ami egészen a strandig visz, onnan 10 perc gyalog a tenger. Szemetes a szabad part, hideg és medúzás a víz. Van egy kis magánstrand is , ez szép, 6 Euro/nap 2 főnek. Ha elmész idáig akkor érdemes kultúrált körülmények között élvezni a tengert. Villamosjegy 2 Euro/út
Róma :Civitavecchiába nem éri meg bemenni, semmi látnivaló. Vonattal 12 Euro az út Rómáig oda/vissza, és ott az idő rövidsége miatt én legközelebb biztosan felszállnék egy városnéző buszra, ráadásul a Szent Péter Bazilikánál tesznek ki. A transzfer a MSC-vel nagyon drága, 45 Euro/ fő és másfél órás az út. Ha épp sztrájk van a városban, mint amikor mi mentünk, és nem közlekedik semmi a turista buszokon kívül, akkor nincs más lehetőség, de nem éri meg. Hopp on buszok a Vatikántól indulnak.Ha sikerül vonattal bemenni és felszállsz egy túristabuszra akkor be lehet járni egész jól a várost egy nap alatt. Kb. 20 -25 Euro az egész napos túristabuszra a jegy, olcsóbb, mint az MSC transzfer,
Milano - Genova sajnos nem igen 12 EURO a jegy, ilyen csak egy vonat van naponta, a helyi, ami ennyibe kerül. Intercity jár óránként, erre 17, 5 Euro./fő. a jefgy. Milanoban a hivatalos főályaudvari pénztárnál úgy adnak el jegyet a vonatra, helyjegy van csak, hogy nem létezik az ülés. A 107-es ülést kaptuk a 80 fős vagonba.Többen már csak állójegyet tudtak venni. de örültek, hogy legalább nem kell egy órát várni a következő vonatra, amin ugyanilyenek a körülmények. Ez a vonat mindig ilyen, tele van, főleg bevándorlókkal, az első osztályon a kikötőbe tartó túristákkal.A helyzet az, hogy rosszabb , mint a magyar vonat.Visszafelé csak állóhely volt, már ennek is örültünk.Gyereknek 12 éves korig van csak gyerekjegy.
elkezdtem feltérképezni a leírásaitok alapján, hogy mit érdemes megnézni, Barcelonával kezdtem.
a tervem az, hogy busszal felmegyek a Columbus szoborig, onnan gyalog La Seu, majd Sagrada Familia, onnan át a Casa Milát megnézni, tovább Placa d'Espanya és vissza Clumbus szoborig.
vennék egy napijegyet, úgy néztem 6,95 euró, zona1-es, ez a zona1 ez elég, nem kell nagyobb zonajeget venni, igaz?
Kérlek, akik már voltatok, írjátok le a tervemmel kapcsolatos véleményeteket, esetleg kihagyjak valamit, valami mást pedig útba ejtsek, hol érdemes időzni és hol kevesebbet, esetleg ez egyáltalán mennyire fér bele az időmbe és hasonlók.
Nagyon sokat segítettetek a korábbi hozzászólásaitokkal is.
Víz,kávé,tej van ingyen. A pultoknál egy pohár sör ha jól emlékszem 4 euró volt és pár koktél is. De mi vittünk is üdítőt mert amikor átvizsgálták beszálláskor nem vették el. :)
....még egy kérdés a Fantasiaval kapcsolatban, aki már esetleg utazott vele, hogy itt is 7EUR/fő/nap a kötelező borravaló, vagy több? Mi 5-en megyünk csak azért kérdezem, mert igazán nem mindegy.
Köszi a válaszokat a hopp-os buszról nem tudsz valamit, esetleg Kotorban hogy merre van az az ingyenes tengerbe épitett uszoda és szép tengerpart , azt hiszem cruzos irt róla még régebben ha esetleg ő is mondana valamit megköszönném.