Keresés

Részletes keresés

LAJKA Creative Commons License 2003.02.24 0 0 290
Nem kell beleugrani. Elég, ha egy szondát küldesz feléje, és figyeled a jeleket, amit vissza sugároz. Ha egyre lassul, ill. gyengül, és sosem éri el a horuzontot, akkor fekete.
Előzmény: Olcsolab (289)
Olcsolab Creative Commons License 2003.02.18 0 0 289
Hát ez elég durva ! Tegyük fel van egy feketelyuk vagy féreglyuk van előttem.

Meg akarom álapítani hogy feketelyuk e vagy nem.
Megolda Mustar szerint:
Ha beleugrok ...
Lehet hogy feketelyuk és soha nem kerülök elő belőle mivel a fény se képes elhagyni az eseményhorizontot.
Tehát megtudom de mit érek az információval ha nem tudok kijönni belőle ?
(ha szondát küldök az se jó megoldás)
Ha féreglyuk akkor szerencsém van ... megtudtam hogy féreglyuk és az Univerzum másik felén kerülök ki.
De legközelebb ha találkozok ilyen jelenséggel akkor ugyanúgy nem fogom tudni megállapítani hogy ez most mi ?
Tehát vagy meghalok (bennmaradok az eseményhorizonton belül) vagy nem.
És szerintem fekete lyukak gyakrabban fordulnak elő mint féreg. (feltevés)

De ha csak 35 % az esély rá akkor is ki az aki kockáztatna...

De ha még be sem bizonyították hogy létezik féreglyuk ...

iXman Creative Commons License 2003.02.11 0 0 288
:-))))))
Nem gond!!!!
A lényeg az, hogy közelebb kerültünk a Végső Igazsághoz!

A vákumenergia létét is (meg még számtalan dologét) eleinte csak elméleti úton tudták leírni. Megvan rá az esély, hogy ezzel is pont ez a helyzet.

Előzmény: Cifu (287)
Cifu Creative Commons License 2003.02.11 0 0 287
A kijelentő mód azért még nem igazán helyes, mert létüket bizonyítani eddig nem tudták (ha jól tudom). Vagyis a féreglyukak még mindig csak a felvetések síkján léteznek :)
Előzmény: iXman (286)
iXman Creative Commons License 2003.02.11 0 0 286
Tehát létezhetnek a féreglyukak! Ezt örömmel hallom. Akkor valószínűleg a földönkívüliek is itt röpködhetnek körülöttünk. Mert ez már csak egy lépés a logikai levezetésben. Tudtam! Tehát akkor az a sok szerencsétlen embertársunk (egy részük) mégsem hallucinál, álmodik, hazudik! Ez fantasztikus. Tényleg csak kis porszem vagyunk a világegyetemben, és nem mi fogjuk elsőként, nagy arccal elkezdeni kolonizálni a Világegyetemet. Ugyanakkor kiderül, mennyire a mienk az Univerzum, bejárhatjuk nagy részét nyugodtan akár egy emberöltő alatt, messzire is elmehetnek a kolonizációs előörsök. - Ez egy hatalmas elkörcsi, világképi paradigmaváltást kell, hogy maga után vonjon. (Mivel ennek nem a tudomány áll ellen, hanem a világ vezetése, ezt már tűzzel-vassal akarják megakadályozni.)
Kezd hivatalosan is összeállni a kép. Örülök neki!
LAJKA Creative Commons License 2003.02.05 0 0 285
és még annit hozzátennék, hogy 2000 óta több szerző publikált olyan cikket, amelyben azt állitották, hogy olyan féreglyuk-téridőt tudnak mondani, ami maga generálja a hozzá szükséges negativ en anyagot, akármennyit, pl. Szergej Krasnyikov, Pulkovo.
Előzmény: Muster Mark (283)
LAJKA Creative Commons License 2003.02.05 0 0 284
Előzmény: Muster Mark (283)
Muster Mark Creative Commons License 2003.02.04 0 0 283
Tudnál erről a negatív energiájú anyagról mondani valamit? Pár kulcsszó is elég lenne, amire már rákereshetek.
Előzmény: LAJKA (279)
Muster Mark Creative Commons License 2003.02.04 0 0 282
Beleugrasz :)
Előzmény: Olcsolab (281)
Olcsolab Creative Commons License 2003.02.04 0 0 281
Hogy lehet egy féreglyukat egy feketelyuktól megkülönböztetni ?
Előzmény: jee_c (278)
LAJKA Creative Commons License 2003.01.30 0 0 280
Jó ötlet lenne-e belemenni egy fekete lyukba?

- Attól függ, milyen tipusú és mekkora. Az árapályerők, amelyek a szétszakadást okozzák, lehetnek nagyon nagyok és kicsik is, a fekete lyuk tömegétől és az eseményhorizont távolságától függően. Meg lehet tervezni úgy utazást, hogy ez ne jelentsen gondot pl. kerr-tipusúnál. El lehet kerülni a szingularitást is, a legnagyobb baj az, hogy az eseményhorizont alól nem tudunk kijönni. esetleg átjáróként, vagy másik világban, vagy valami elég eytrém módon, amire azért vannak elgondolások.

Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (264)
LAJKA Creative Commons License 2003.01.29 0 0 279
Féreglyukak lehetősége:
1. Elvileg tényleg lehetségesek, vagyis ugyanolyan szabályos téridőszerkezetek, mint a többi (pl. a fekete lyukak, vagy a csillagok térideje).
2. A gyakorlati megvalósithatóságról élénk viták zajlanak, a kutatás frontvonalába tartozik, és nyitott kérdés.
3. nem az a probléma, hogy "roppant nagy energia, energiasűrűség "kellene hozzá. Hanem negativ energiájú, un. egzotikus anyag. Egy olyan nyitva tartásához, amit emberek is használhatnának, kb. a Jupiter tömegével eegyenértékű, de negativ energiájú anyag kellene. Létezhet-e ilyen, lehetséges -e összegyűjteni, ez a probléma. Ilyen anyagot ismernek, de eddig csak kvantumos szinten adagokban találkoztak vele. vannak olyan eredmények, amik azt mondják, hogy tudnak olyan féreglyukat mutatni, ami maga gerjeszti ezt az anyagot, és tetszőleges nagyságú lehet.
Előzmény: iXman (255)
jee_c Creative Commons License 2003.01.29 0 0 278
Vagy amikor meg akarták nézni, hogy milyen nehéz, az el akart repülni, és csak azt érezték, hogy a kezüket (mérleget) felfele húzza a madár - ergo könnyebb, mint a levegő! :)
Előzmény: Platon (277)
Platon Creative Commons License 2003.01.29 0 0 277
Az en kedvencem a:

Levegonel nehezebb targya sohasem fog repulni.

Tetszik a legjobban.

Ezek az emberek ugylatszik sohasem lattak madarat :)))))

Előzmény: jee_c (276)
jee_c Creative Commons License 2003.01.29 0 0 276
A helyzet ennél _sokkal_ drámaibb:
_mindenki_ meghal, aki 50 km/h sebességmél gyorsabban megy (ment)! Igaz, a többiek is.. :)
Előzmény: antcoder (275)
antcoder Creative Commons License 2003.01.27 0 0 275
Es tenyleg eleg sokan meghalnak:)
Előzmény: iXman (273)
Cifu Creative Commons License 2003.01.27 0 0 274
Nem azt írtam, hogy el kell vetni, hanem azt, hogy a jelenlegi tudásunk szerint nem lehetséges. És mivel fekete lyuk v. féregjárat közelébe ember a mi életünkbe aligha jutt, ezért hát ez igencsak fikció....
Előzmény: iXman (273)
iXman Creative Commons License 2003.01.27 0 0 273
Valahol a fórumon olvastam, hogy volt idő. amikor az emberek úgy gondolták, hogy nem lehet kb. 40-50 km/h sebességnél gyorsabban menni, mert akkor az ember meghal.

Gondolj bele: jaj-jaj, ma még nem tudjuk megoldani, hogy a féregjárat/feketelyuk vagy bármilyen giga jelenség ne daráljon szét bennünket. ÉS? Ha ma ezt nem lehet ma megoldani, rögtön el kell vetni a féregjáraton keresztül való utazás lehetőségét, emberek?!!!

Előzmény: Cifu (265)
Olcsolab Creative Commons License 2003.01.27 0 0 272
Nem lenne e jó megoldás anytianyag szállításra ha az űrhajó két részből egy antianyag és egy anyagi részből állna (persze az ürhajósok a rendes anyagi részben lennének) és a kapcsolódó pont lenne a hajtómű (mondjuk ez lenne a legdurvább, ahol talakozik a két rész, de itt már lehetne erőterekkel stb. manipulalni)

Így megoldódna a szállítás problémája mivel a teljes vákumban nem találkozna az antianyag anyaggal (persze az űrszemetet valamivel le kell igy is söpörni az útból)

Hát igen ... valami jó megoldás kéne antianyag előállításra ... kár hogy nincs a világűrben ittott szabadon akkor lehetne bányászni :)

Olcsolab Creative Commons License 2003.01.27 0 0 271
Én nem szivesen mennék közel egy feketelyukhoz ... tisztes távolból biztos szép látványt nyújt (ha látszik egyáltalán valami), ahogy csillagokat szakít ketté oriási anyag zúdul belé mindenféle extraerős sugárzást kibocsátva (lásd galaxisok középpontjában)
Ugyanilyen szép látványt nyújthatnak nehézelemeket létrehozó szupernova robbanások ... de csak jó messziről !!! :)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.27 0 0 270
Ha a logikád igaz,akkor az égboltot elborítanák idegen civilizáció(k) rádiójelei...
Előzmény: iXman (255)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.26 0 0 269
A gravitacio fenysebesseggel terjed (mintahogy azt nemreg meg is mertek, lasd masik topic). Allando gravitacios mezonel ez tokmind1. Attol meg hogy gyorsabban repulunk befele, meg nem fok kisebb ero hatni rank. Nem tudom pontosan, hogy ez mekkora, pl. kiszamoltam, es a nap felszinen borzaszto kicsi ero hat a labunk es a fejunk kozott. El sem tudom kepzelni mifele "eroterrel" lehetne befolyasolni a gravitaciot (jelenlegi ismereteim szerint pl. a tomeg kivaloan befolyasolja :). Ha meg akarnank "logni" a gravitacio elol akkor csupan fenysebesseggel kene menni, de az ellenkezo iranyban, ugy pedig nehez elerni a feketelyukat.

A feketelyuk nagyon nem vakuumszeru hely, mivel tele van anyaggal. Az ur peldaul vakuumszeru. A feketelyukhoz kepest a Foldunk is egy nagy vakuum.

Előzmény: Palacsinta (267)
Palacsinta Creative Commons License 2003.01.26 0 0 268
A gravitáció sebességével egyező sebesség alatt persze egyre inkább gyorsuló mozgást értek, amit nemigen lehet előállítani, hacsak nem maga a gravitáció gyorsít.
Palacsinta Creative Commons License 2003.01.26 0 0 267
Gondolom a fetelyukaknál meg az ilyen vákuumszerű helyeken a gravitáció befelé haladva egyre erősödik, eézrt van az hogy pl. az űrhajó elejét jobban húzza a gravitáció és igy szétsuakadna. Sőt nagyon a belseje felé az ember is. Nos nemrég mondták (bizonyitották) hogy a gravitációnak van sebessége (tv-ben volt, hogy ha pl a nap felrobbanna akkor nem szünne meg azonnal a földre ható gravitáció, hanem csak később, mert időbe telik mig a hiánya eléri a földet). Szóval eszerint ha helytől függően egyre erősebb a gravitáció akkor ugy lehetne a szétszakadást megakadályozni, ha a gravitáció sebességével egyező sebességgel haladna bele a hajó a lyukba. Persze itt is gondlenne az eleje-vége rész, de igy már talán megfelelően erős anyaggal már ki lehetne bírni. Főleg ha vmi erőtérrel a hajó környezetében befolyásolni lehetne a gravitációt, vhogy eltériteni, szétoszlati hogy kevésbé hasson egyenlőtlenül.
Muster Mark Creative Commons License 2003.01.26 0 0 266
Még a protonjaik is széttépődnének :) Ilyen kvark-gluon plazmaként zúgnának a mélybe :) Feltéve, hogy a kvarkok meg a leptonok még a gravitáció számára is elemi részecskék? :)
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (264)
Cifu Creative Commons License 2003.01.25 0 0 265
Ehh.... A féregjáratal kapcsolatba került szóba, utaltam arra, hogy a csillagközi közlekedés ezen módja az említett okok miatt (az általad is említett káros mellékhatások miatt) nem túl valószerű...
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (264)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.25 0 0 264
"No de mi okozza a ezt a hatást - nem a "gravitációs kút"? Az még hagyján, hogy a hajó kibírja valahogy a cibálást, de a benne utazók hogy bírják ki?"

Oszinten szolva nem tudom mi az a "gravitacios kut", mindenesetre a gravitacios mezonek van ilyen hatasa, nem csak a fekete lyuknal, minden mezonel. pl. a Foldon is kulonbozo ero hat a labunkra mint a fejunkre, de nagyon kicsi a kulonbseg, ugyhogy ezt meg kibirjuk :).

Nem olvastam vegig a topicot, mindenesetre nem hiszem, hogy jo otlet lenne belemenni egy feketelyukba, mert azt sem az urhajo, sem a benne levo emberek nem elnek tul. "Spagettiva darabolodnanak" - ahogy valaki mondana ;).

Előzmény: Cifu (262)
antcoder Creative Commons License 2003.01.25 0 0 263
egy Cambridge-i link:
http://www.damtp.cam.ac.uk/user/gr/public/bh_home.html
Cifu Creative Commons License 2003.01.25 0 0 262
A fekete lyuk eseményhorizontján ható erőt tudomásom szerint igen jól ki tudják számolni

Úgytünik akkor csak én vagyok lemaradva :) Erre van esetleg valami URL?

A problémát az okozza, hogy a hajó elejére nagyobb erő hat, mint a hátuljára, és ebből következően olyan érzése támad szegénynek, mintha valakinek a lábát ráncigálnák. És ahhoz, hogy ezt kibírja, megfelelően erős anyagokat kell találni, amik képesek elviselni ezt a cibálást. Energia vagy energiabefektetés viszont nem kell, nem is értem, hogy gondolod...

No de mi okozza a ezt a hatást - nem a "gravitációs kút"? Az még hagyján, hogy a hajó kibírja valahogy a cibálást, de a benne utazók hogy bírják ki?

Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (261)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.01.25 0 0 261
A fekete lyuk eseményhorizontján ható erőt tudomásom szerint igen jól ki tudják számolni, például azért is, mert eseményhorizont...

A gravitációs erő önmagában még nem szakít szét semmit. A problémát az okozza, hogy a hajó elejére nagyobb erő hat, mint a hátuljára, és ebből következően olyan érzése támad szegénynek, mintha valakinek a lábát ráncigálnák. És ahhoz, hogy ezt kibírja, megfelelően erős anyagokat kell találni, amik képesek elviselni ezt a cibálást. Energia vagy energiabefektetés viszont nem kell, nem is értem, hogy gondolod...

Előzmény: Cifu (259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!