Keresés

Részletes keresés

Zoltika Creative Commons License 2003.01.08 0 0 topiknyitó
Én a kirándulásokban mindig azt élvezem a legjobban, ha valamilyen magasan fekvő kilátópontba sikerül eljutni. Akkor a legizgalmasabb a dolog, ha tiszta időben messzire ellát az ember, és távoli hegyeket, épületeket, vizeket tud beazonosítani.

Ilyen élménye azonban nemcsak kirándulásokon lehet az embernek. A nyolcvanas évek végén egy nagyon tiszta novemberi délutánon a Balatonról Budapestre autózva az M7-esen már egy Székesfehérvár melletti dombtetőtől sikerült megpillantani a Szabadság-hegyi adótoronynak a naplementében világító fehér tömbjét. Egyszer egy nyári vihar után a 33-as útról a Hortobágy közepéről láttam tisztán az onnan kb. 35 km-re álló tiszaújvárosi 250 méteres és a 4*100-as kéményeket. Erdélyben Marosvásárhelyről Dicsőszentmártonba autózva fantasztikus látvány a Mikefalvi tetőről a Fogarasi havasok 100-120 km-re lévő hegylánca. Miskolc előtt tiszta időben a vonatból is jól látszik a tokaji hegy, a tiszaújvárosi kémények. A Dobogókőről jó időben tisztán látszik a nógrádkövesdi kőfejtő és Szandavár. Állítólag Nagykovácsi fölött valamelyik hegyről látni lehet az esztergomi bazilika kupoláját. Múlt heti élményem, hogy a Törökbálint feletti Anna-hegyi kilátóból látszik a Velencei tó víztükre.

Aki sokat utazik nyitott szemmel az országban, és ismeri is, tudja mit lásson, annak biztosan voltak már ilyen élményei. Kérem segítsetek, gyűjtsünk itt ebben a topicban ilyen "átlátásokat", hogy tudjuk, hova nézve mit láthatunk!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!